Amfilohije Filpedo

Rasprave o vjerskim temama.
SherlockHolmes

Post by SherlockHolmes »

i meni je to sve ok kada se radi o vjerskim vodjama (ljudima), ali mi nisu ok danske karikature, kao sto mi ne bilo ok ni da se tako ismijavaju isusu, budi ili ne znam kome vec. jer, tanka je linija izmedju kritike sa jedne strane i omalovazavanja necije vjere ili nekoga kao rase, nacije ili bilo koje slicne grupacije, sa druge. iako nisam vjernik, znam je vidjeti.

problem kod nas je sto idemo u ekstreme i nemamo mjere ni zasta. ni dobar dio novokomponovanih vjernika ni ateisti. mi bi u svemu da budemo "veci katolici od pape", pa cak i u ateizmu.
sojka

Post by sojka »

Meni je neukus, pa sad.. nije po mom ukusu, ako cemo precizno.
SherlockHolmes

Post by SherlockHolmes »

nek te onda handre :-) mene nece.
danas

Post by danas »

SherlockHolmes wrote:i meni je to sve ok, ali mi nisu ok danske karikature, kao sto mi ne bilo ok ni da se tako ismijavaju isusu, budi ili ne znam kome vec. jer, tanka je linija izmedju kritike i omalovazavanja necije vjere ili nekoga kao rase, nacije ili bilo koje slicne grupacije. iako nisam vjernik, znam je vidjeti.

problem kod nas je sto idemo u ekstreme i nemamo mjere ni zasta. ni dobar dio novokomponovanih vjernika ni ateisti. mi bi u svemu da budemo "veci katolici od pape", pa cak i u ateizmu.
mislim da uopste nisi shvatio moj post...
sigurno znas i sam jalijase koji idu okolo i jebu svima mater, a ne dao bog da neko njima mater opsuje. na to reagujem, a 'to' se zove licemjerje. i to nema veze puno ni sa kakvom mjerom, a ni sa vjerom ni sa ateizmom, vec ima veze sa licnom dosljednosti i nekim elementarnim principima. a kad smo vec kod linije -- mozda da prestanes jesti cevape jer je krava nekome sveta zivotinja. pa nije u redu.
sojka

Post by sojka »

SherlockHolmes wrote:nek te onda handre :-) mene nece.
:?
zavrzlama

Post by zavrzlama »

Popove,hodze,svestenika,pape,poslanike i sve ostale verske sluzbenike ..koji se postavljaju kao teme na forumu su obicno provokacije i sluze za raspirivanje mrznje..prema tome ovakve teme bi odmah pod kljuc.
SherlockHolmes

Post by SherlockHolmes »

danas wrote:
SherlockHolmes wrote:i meni je to sve ok, ali mi nisu ok danske karikature, kao sto mi ne bilo ok ni da se tako ismijavaju isusu, budi ili ne znam kome vec. jer, tanka je linija izmedju kritike i omalovazavanja necije vjere ili nekoga kao rase, nacije ili bilo koje slicne grupacije. iako nisam vjernik, znam je vidjeti.

mislim da uopste nisi shvatio moj post...
sigurno znas i sam jalijase koji idu okolo i jebu svima mater, a ne dao bog da neko njima mater opsuje. na to reagujem, a 'to' se zove licemjerje. i to nema veze puno ni sa kakvom mjerom, a ni sa vjerom ni sa ateizmom, vec ima veze sa licnom dosljednosti i nekim elementarnim principima. a kad smo vec kod linije -- mozda da prestanes jesti cevape jer je krava nekome sveta zivotinja. pa nije u redu.
To i jest licemjerje, ali i mjere su problem. Cevapi, ipak nisu, ali nice try :D tehnicki nula bodeva, nesto malo za umjetnicki dojam :lol: :D
danas

Post by danas »

e, ako je to sve sto znas reci, odlicno -- sjedi 5... i ne javljaj se vise :-)
SherlockHolmes

Post by SherlockHolmes »

pa haj pojasni tu relaciju odlaska u "Zelju" (jos mene k'o pitara :D) i omalovazavanja vjerskih skupina, nacija, rasa, itd. :D nit hinduse gadjam cevapima, nit ih zovem na cevape sa mnom :D

p.s. to je "mjera" o kojoj govorim, a koja nam nedostaje :D
digger

Post by digger »

zavrzlama wrote:Popove,hodze,svestenika,pape,poslanike i sve ostale verske sluzbenike ..koji se postavljaju kao teme na forumu su obicno provokacije i sluze za raspirivanje mrznje..prema tome ovakve teme bi odmah pod kljuc.
Slazem se. Takodjer pod kljuc sve teme gdje se u nepovoljnom svijetlu spominje Hrvat (bice predsjednik), pa Fahro (vrijedjanje sandzaklija), Shilling (jerbo je gost)... ma znas i sam da je lista podugacka.

Ah jebes ga: pa skoro zaboravih moderatora! :D
danas

Post by danas »

SherlockHolmes wrote:pa haj pojasni tu relaciju odlaska u "Zelju" (jos mene k'o pitara :D) i omalovazavanja vjerskih skupina, nacija, rasa, itd. :D nit hinduse gadjam cevapima, nit ih zovem na cevape sa mnom :D

p.s. to je "mjera" o kojoj govorim, a koja nam nedostaje :D
uopste ne govorimo o mojem ili bilo cijem poimanju mjere, niti o omalovazavanju kao generalnoj kategoriji, vec govorimo o nekome ko se ljuti kada ga omalovazavaju a onda se okrene i omalovazava nekoga drugoga. i onda govorimo o onome ko to pokusava da opravda, tvrdeci da 'nije isto'...
SherlockHolmes

Post by SherlockHolmes »

pusti to, ja bih sad malo o tim cevapima, konkretno :D nema sad izvlakuse :D
danas

Post by danas »

SherlockHolmes wrote:pusti to, ja bih sad malo o tim cevapima, konkretno :D nema sad izvlakuse :D
pa ne izvlacim se -- ti si taj koji je tako senzibilan i osjetljiv, a ne ja koja nema mjere... pa reko, kad smo vec dosljedni... :oops:
SherlockHolmes

Post by SherlockHolmes »

:lol: :lol: ping pong :D

dobro, ako si vec cvrsto odlucila da se predajes... :D :-)
harač

Post by harač »

uh baš je melodična, da mi je za mobitel hahaha
Post Reply