Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#751 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00
možeš kupiti forum i sve nas banovati 
- Truba
#752 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00
ajde recite kolika vam je plata i koliko trošite na gorivo da vas pljujemoMelami wrote:Gdje ste to nasli da je u USA 48k prosjecna godisnja plata???
-
Melami
#753 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00
Zena i ja, damo oko 3.5% od plate za gorivo. GOdisnje prelazimo manje od americkog prosjeka.Black swan wrote:ajde recite kolika vam je plata i koliko trošite na gorivo da vas pljujemoMelami wrote:Gdje ste to nasli da je u USA 48k prosjecna godisnja plata???
Kada se prica o platama u USA i Bosni, i porede se, treba istaci da se ovdje dobije bruto plata i daje se oko 20% poreza odmah, ako si u braku dok se u Bosni dobije neto plata i ljudi vecinom porede bosansku neto platu sa americkom bruto tako da to ispadne i veca razlika nego sto jest. Isto tako, u Bosni svi imaju neku nekretninu, stan, kucu... tako da vecina ne placa rentu, dok ovdje svako mora nesto dodatno placati, bio u vlasnistvu kuce, ili rento stan i slicno. Mi dajemo oko 20% od plata za rentu. Sve su ovo glupi argumenti, i slazem se da je porediti Bosnu i USa smijesno.
-
Melami
#754 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00
kad se igra ta MEGA, jel utrokom i petkom? Znaci veceras niko nije dobio?? Onda cu i ja baciti koji listic. Danas me sef zeza na poslu, kaze ako dobijem na lotu kupicu Bosnu, hahahhahaha bio jatckpot valjda preko 300milki.Rob_Atl wrote:Jebo gorivo igrali ko loto, eo JACKPOT skocio na 476 miliona, najveci u istoriji ikad, pa ako ga dobijem vise se ne zalim na gorivo
![]()
-
Melami
#755 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00
Plata godisnja nije definitivno 48k prosjecna. Po mojoj slobodnoj procjeni to je negdje izmedju 30-35kBlack swan wrote:ajde recite kolika vam je plata i koliko trošite na gorivo da vas pljujemoMelami wrote:Gdje ste to nasli da je u USA 48k prosjecna godisnja plata???
- Truba
#756 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00
ja čuo kuća od 105 kvadrata montažna 14.000$ jel istina?Melami wrote:Zena i ja, damo oko 3.5% od plate za gorivo. GOdisnje prelazimo manje od americkog prosjeka.Black swan wrote:ajde recite kolika vam je plata i koliko trošite na gorivo da vas pljujemoMelami wrote:Gdje ste to nasli da je u USA 48k prosjecna godisnja plata???
Kada se prica o platama u USA i Bosni, i porede se, treba istaci da se ovdje dobije bruto plata i daje se oko 20% poreza odmah, ako si u braku dok se u Bosni dobije neto plata i ljudi vecinom porede bosansku neto platu sa americkom bruto tako da to ispadne i veca razlika nego sto jest. Isto tako, u Bosni svi imaju neku nekretninu, stan, kucu... tako da vecina ne placa rentu, dok ovdje svako mora nesto dodatno placati, bio u vlasnistvu kuce, ili rento stan i slicno. Mi dajemo oko 20% od plata za rentu. Sve su ovo glupi argumenti, i slazem se da je porediti Bosnu i USa smijesno.
kod nas ta ista je skro 85.000 maraka
- Truba
#757 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00
po slobodnoj procjeni je 5 puta veća od "naše" vamoMelami wrote:Plata godisnja nije definitivno 48k prosjecna. Po mojoj slobodnoj procjeni to je negdje izmedju 30-35kBlack swan wrote:ajde recite kolika vam je plata i koliko trošite na gorivo da vas pljujemoMelami wrote:Gdje ste to nasli da je u USA 48k prosjecna godisnja plata???
s druge strane kod vas postoji dosta akcionih sniženja i svašta nešto što kod nas ne postoji tako da ako se pazi može se proći jeftinije nego u bih ( laptopi, hrana, generalno tehnika)
-
cindrlimindrli
#758 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00
Jest` al` u crtanom filmu.Black swan wrote:ja čuo kuća od 105 kvadrata montažna 14.000$ jel istina?
Mozes kupiti kucu u rodnom gradu Michaela Jacksona za 10 hiljada, jeftin porez, blizu ti Chicago, ma
povoljno samo tako. Problem je sto se svaki dan moras umocit` u katran da prezivis.
-
jefferson
#759 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00
"Problem" je sto je 48K zvanicna statistika a ne slobodna procjenaMelami wrote:Plata godisnja nije definitivno 48k prosjecna. Po mojoj slobodnoj procjeni to je negdje izmedju 30-35kBlack swan wrote:ajde recite kolika vam je plata i koliko trošite na gorivo da vas pljujemoMelami wrote:Gdje ste to nasli da je u USA 48k prosjecna godisnja plata???
-
jefferson
#760 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00
Ja to nikako dezurnim kukavcima u SAD da objasnim.po slobodnoj procjeni je 5 puta veća od "naše" vamo
s druge strane kod vas postoji dosta akcionih sniženja i svašta nešto što kod nas ne postoji tako da ako se pazi može se proći jeftinije nego u bih ( laptopi, hrana, generalno tehnika)
Cesto sam u BiH i dodje mi da pocnem i kaladont iz amerike nositi.
Pa zadnji put kad sam bio u Bih odem u Konzum kupiti kaladont, sampon i slicne stvari. Prvo, Gillette krema za brijanje je 8KM!!! U americi je 1.97!!! znaci nekih 2.5KM ili 3 puta jeftinija.
Isto je i sa kaladontima i sl.
Neki dan sam u Costcu kupio 3 Dove sampona za tusiranje za 6 dolara. Svaki po litar!
Ali dzaba, problem je gorivo od 4 dolara! Meni ej problem sto u ovo gorivo stavljaju 10% etanola. Nek izbace 10% etanola pa ce se smanjiti potrosnja, auto ce ici bolje i necu morati ulje mjenjati svakih 5K jer etanol razgradjuje ulje.
Ali kad cujem kako kukaju jer je gorivo 4dol osip dobijem!
- _Reds_
#761 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00
Svaka cast za post.jefferson wrote:Ja to nikako dezurnim kukavcima u SAD da objasnim.po slobodnoj procjeni je 5 puta veća od "naše" vamo
Pa zadnji put kad sam bio u Bih odem u Konzum kupiti kaladont, sampon i slicne stvari. Prvo, Gillette krema za brijanje je 8KM!!! U americi je 1.97!!! znaci nekih 2.5KM ili 3 puta jeftinija.
Neki dan sam u Costcu kupio 3 Dove sampona za tusiranje za 6 dolara. Svaki po litar!
Ali dzaba, problem je gorivo od 4 dolara! Meni ej problem sto u ovo gorivo stavljaju 10% etanola. Nek izbace 10% etanola pa ce se smanjiti potrosnja, auto ce ici bolje i necu morati ulje mjenjati svakih 5K jer etanol razgradjuje ulje.
A ovaj gore navede da trosi 3.5 posto za gorivo. Pa neka ti je to neto 5 posto. Ja kad dajem manje od 20 posto sam super zadovoljan,a posto stalno raste gorivo, tako da nista nema od ovoga.
Stvar je u Bosni sto marke ne mozes utediti od svoje plate, citava plata ode na gorivo, hranu, odjecu i komunalije. Ako dvoje ne radi u porodici nigdje te nema.
A vi gore mozete koliko toliko stediti od te svoje plate.
Hrana jeftinija nego u bosni, odjeca (kavalitetna) jeftinija, energenti jeftiniji, gorivo jeftinije, usluge nesto skuplje, stanaadina skuplja,
I hadj kad bi se zalili na neke skuplje usluge, ja bi to potpuno razumio, ali zaliti se na gorivo (jetinije nego u 90 posto ostatka svijeta) , dodje ti da se zapitas, o Boze, ima li dalje.
-
jefferson
#762 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00
I to je pitanje jel stanarina jeftinija._Reds_ wrote:Svaka cast za post.jefferson wrote:Ja to nikako dezurnim kukavcima u SAD da objasnim.po slobodnoj procjeni je 5 puta veća od "naše" vamo
A ovaj gore navede da trosi 3.5 posto za gorivo. Pa neka ti je to neto 5 posto. Ja kad dajem manje od 20 posto sam super zadovoljan,a posto stalno raste gorivo, tako da nista nema od ovoga.
Stvar je u Bosni sto marke ne mozes utediti od svoje plate, citava plata ode na gorivo, hranu, odjecu i komunalije. Ako dvoje ne radi u porodici nigdje te nema.
A vi gore mozete koliko toliko stediti od te svoje plate.
Hrana jeftinija nego u bosni, odjeca (kavalitetna) jeftinija, energenti jeftiniji, gorivo jeftinije, usluge nesto skuplje, stanaadina skuplja,
I hadj kad bi se zalili na neke skuplje usluge, ja bi to potpuno razumio, ali zaliti se na gorivo (jetinije nego u 90 posto ostatka svijeta) , dodje ti da se zapitas, o Boze, ima li dalje.
Koliko je stan u sarajevu, ono da ga kupis, recimo od 80 kvadrata?
Eh sad, kada uzmes cijenu stana i kamatu od nekih 10-11% dobijes skuplji stan nego sto moja djevojka placa u San Diegu. Njen stan je oko 100 kvadrata, i kostao je 150,000 dolara uz kamatu od 3.9%.
Tako da je pitanje koliko su i nekretnine skuplje ako se uzme u obzir kvalitet zivljenja, mogucnosti i sve ostalo.
Ali dzaba kada mi imamo genetski kod da kukamo i zalimo se, jer nije DZABA!
- Ja_Ja
#763 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00
Ubi te pametovanje. Nije poenta u tome sto je gorivo $4 vec je poenta sto je cijena goriva skocila 100% u godinu dana (sto u BiH nije slucaj jer su cijene kontrolisane). A da su ovi dezurni sveznajuci kriticari iz BiH procitali o cemu se pise, prije no sto su poceli pametovati vidjeli bi o cemu pricamo.
Ti stvaras apsolutno nerealnu sliku Amerike i zivota ovdje. Ljudi stavljaju prvu generaciju imigranta sa Americkim prosjekom plate a ne shvataju da je nas prosjek $28-32k (velika vecina je u kosu od $20-25k). Niko ne palamudi i govori da je u Bosni bolje jer na kraju krajeva niko od nas nebi otisao iz Bosne da nam je bilo bolje, tako da je ovo natezanje bespotrebno.
Ljudi razgovaraju o SVOJIM tekucim problemima a ne problemima nekog u Bosni, i bez obzira koliko to nekom bilo cudno to je tako.
Ti stvaras apsolutno nerealnu sliku Amerike i zivota ovdje. Ljudi stavljaju prvu generaciju imigranta sa Americkim prosjekom plate a ne shvataju da je nas prosjek $28-32k (velika vecina je u kosu od $20-25k). Niko ne palamudi i govori da je u Bosni bolje jer na kraju krajeva niko od nas nebi otisao iz Bosne da nam je bilo bolje, tako da je ovo natezanje bespotrebno.
Ljudi razgovaraju o SVOJIM tekucim problemima a ne problemima nekog u Bosni, i bez obzira koliko to nekom bilo cudno to je tako.
-
jefferson
#764 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00
Pa potezalo se pitanje par stranica prije koje je i dovelo do ove rasprave, kao u BiH ne znaju koliko se u SAD vozi.Ja_Ja wrote:Ubi te pametovanje. Nije poenta u tome sto je gorivo $4 vec je poenta sto je cijena goriva skocila 100% u godinu dana (sto u BiH nije slucaj jer su cijene kontrolisane). A da su ovi dezurni sveznajuci kriticari iz BiH procitali o cemu se pise, prije no sto su poceli pametovati vidjeli bi o cemu pricamo.
Ti diskutujes na BH forumu o problemima u SAD i mori te sto neko iz BiH se ukljci i kaze ti: daj ne supljiraj. Pa onda o tekucim problemima diskutuj na forumu koji samo ima nase ljude ili amerikance u SAD.
Naravno da ce se javiti neko iz BiH i reci da je suplja sva ta kuknjava.
Kakvu to je nerealnu sliku imam o americi kad sam ja u tom istom kosu? I pricas o cijenama goriva koje su skocile 100%. OK.
Ali dok si ti placao 2009 godine regular nekih 2 dolara u BiH su i dalje placali litar 2km! ili 5 dolara po galonu!
Na kraju, gledajuci dugorocno, jedino sto moze SAD da skine s ove ovisnosti o gorivu i velikim motorima je skupo gorivo, i to se desava.
- _Reds_
#765 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00
Kontrolisane ??? sta lupi i osta ziv, kakva bolan kontrola, ovdje ti je cisti monopola naftasa, na svim pumpama je ista cijena ili je razlika u 5 kf maksimalno.Ja_Ja wrote:Ubi te pametovanje. Nije poenta u tome sto je gorivo $4 vec je poenta sto je cijena goriva skocila 100% u godinu dana (sto u BiH nije slucaj jer su cijene kontrolisane). A da su ovi dezurni sveznajuci kriticari iz BiH procitali o cemu se pise, prije no sto su poceli pametovati vidjeli bi o cemu pricamo.
I prije jedno 2-3 godine u Bosni je bilo gorivo 1.6 KM a sada je skoro 2.6 ! Drzavi dobro dodje, ako rastu cijene, raste i porez.
-
jefferson
#766 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00
Koje bolan 2-3 god, cijena goriva u BiH nije se spustila ispod 2km od neke 2007 godine, nakratko 2008 nakon pada nafte i to samo zato sto je vlada urgirala._Reds_ wrote:Kontrolisane ??? sta lupi i osta ziv, kakva bolan kontrola, ovdje ti je cisti monopola naftasa, na svim pumpama je ista cijena ili je razlika u 5 kf maksimalno.Ja_Ja wrote:Ubi te pametovanje. Nije poenta u tome sto je gorivo $4 vec je poenta sto je cijena goriva skocila 100% u godinu dana (sto u BiH nije slucaj jer su cijene kontrolisane). A da su ovi dezurni sveznajuci kriticari iz BiH procitali o cemu se pise, prije no sto su poceli pametovati vidjeli bi o cemu pricamo.
I prije jedno 2-3 godine u Bosni je bilo gorivo 1.6 KM a sada je skoro 2.6 ! Drzavi dobro dodje, ako rastu cijene, raste i porez.
U BiH se cijene formiraju kroz nekakvo udruzenje naftasa koje je cista monopolska oranizacija, nista vise.
-
Melami
#767 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00
Ne mogu sad sve da citam i odg al se slazem. Ko hoce moze proci jeftinije za hranu i odjecu. Istina bude snizena, naranvo to je markenting i neka dje to snizenje samo da ti zamaze oci al i to je bolje nego nista. Usluga je svugdje bolja nego u BiH. Ne mogu da shvatim samo ovo da je 48k prosjecna plata neka mi neko da link. Ja i zena imamo pravo dobre poslove i jedva smo iznad prosjeka, moram traziti povisicu.
Ovo za kucu od 14 k i da ne komentarisem, kakva montazna bgt mazo? gdje mi je zemlja da je postavim?? ili si mislila kuca sa zemljom 14k?? to vec prelazi naucnu fantastiku. Ako vec zivim u LA, imam plate dobre, stedimza Bosnu, koji ce mi q montazna kucica, ja volim platiti vise malo, al biti miran i na lijepom mjestu, kao sto sad radim. Mozes u LAu rentati stan za $600. trebam li ti sta opisivati dalje? sama zamisli kako taj stan izgleda i gdje je. cekas samo metar kroz zid da te stigne na spavanju.
Ovo za kucu od 14 k i da ne komentarisem, kakva montazna bgt mazo? gdje mi je zemlja da je postavim?? ili si mislila kuca sa zemljom 14k?? to vec prelazi naucnu fantastiku. Ako vec zivim u LA, imam plate dobre, stedimza Bosnu, koji ce mi q montazna kucica, ja volim platiti vise malo, al biti miran i na lijepom mjestu, kao sto sad radim. Mozes u LAu rentati stan za $600. trebam li ti sta opisivati dalje? sama zamisli kako taj stan izgleda i gdje je. cekas samo metar kroz zid da te stigne na spavanju.
-
landlord
#768 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00
Kad vidim cijene koje ljudi spominju na temi cega ste se odrekli zbog recesije, ne mogu sebi da dodjem. Ovde u USA je daleko sve jeftinije i stvarno enam smisla porediti ovo sa BiH.
Ja_Ja jeste u pravu kada kaze da je problem za ljude ovde sto je gorivo otislo 100% u par godina. Iako je ovo BH forum ovaj sekcija je za ljude iz dijaspore, da razmijenimo misljenja, iskustva i sl. I ne vidim zasto ne bi iznosili svoja zapazanja ili se pozalili na neke stvari.
Ja_Ja jeste u pravu kada kaze da je problem za ljude ovde sto je gorivo otislo 100% u par godina. Iako je ovo BH forum ovaj sekcija je za ljude iz dijaspore, da razmijenimo misljenja, iskustva i sl. I ne vidim zasto ne bi iznosili svoja zapazanja ili se pozalili na neke stvari.
- ahuseino
#769 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00
Ne kontam. I benzin razgradjuje ulje kao i svaki razredjivac, sto u stvari nije ni bitno jer gorivo i ulje ne dolaze u dodir kod benzinca.jefferson wrote:Ja to nikako dezurnim kukavcima u SAD da objasnim.po slobodnoj procjeni je 5 puta veća od "naše" vamo
- ahuseino
#770 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00
Ovo oko plata...
Mozda umjesto raspravljati o average income da raspravljate o median income nasli bi se blize.
Mozda umjesto raspravljati o average income da raspravljate o median income nasli bi se blize.
-
jefferson
#771 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00
Dolaze kod benzinaca sa direktnim ubrizgavanjem.ahuseino wrote:Ne kontam. I benzin razgradjuje ulje kao i svaki razredjivac, sto u stvari nije ni bitno jer gorivo i ulje ne dolaze u dodir kod benzinca.jefferson wrote:Ja to nikako dezurnim kukavcima u SAD da objasnim.po slobodnoj procjeni je 5 puta veća od "naše" vamo
Zbog visokog pritiska ubrizgavanja kroz injektor koji ne ubrizgava gorivo kroz usisnu granu nego direktno u kompresioni prostor, klipovi povuku dio goriva sa stubline cilindra.
Inace to se desava i kod indirektnog ubrizgavanja kod auta koji prave kratke relacije kada rade na bogatoj smjesi dosta vremena!
Eto onako malo
- ahuseino
#772 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00
Nista onako malo, govoris o kvaru, odnosno mjesanju - not by design t.j. NE TREBAJU da dolaze u kontakt, bez obzira jel' fuel injection ili carburetor. Ako su ti losi dihtunzi (engine head gasket, valves ili piston rings) pa ti ulazi ulje cilindre i sagorjeva. S druge strane ako je bogata smjesa, ne sagorjeva sve, pa su ti i prstenovi istroseni ili ti ne pali koji cilindar onda haj da ti ulazi benzin u crankcase, ali poenta je da ne bi trebalo.jefferson wrote:Dolaze kod benzinaca sa direktnim ubrizgavanjem.ahuseino wrote:Ne kontam. I benzin razgradjuje ulje kao i svaki razredjivac, sto u stvari nije ni bitno jer gorivo i ulje ne dolaze u dodir kod benzinca.jefferson wrote: Ja to nikako dezurnim kukavcima u SAD da objasnim.
Zbog visokog pritiska ubrizgavanja kroz injektor koji ne ubrizgava gorivo kroz usisnu granu nego direktno u kompresioni prostor, klipovi povuku dio goriva sa stubline cilindra.
Inace to se desava i kod indirektnog ubrizgavanja kod auta koji prave kratke relacije kada rade na bogatoj smjesi dosta vremena!
Eto onako malo
I zasto bi htjeo cuvati ulje duze od 5k mi. Ode samo od termalne dekompozicije, plus sva prljavstina i metali. Moje jedno auto predje oko 12k - 15k milja, ali ono ima kapacitet od 9 litara ulja (sintetickog), a i filter nije ni malo naivan (ne bi ga dao qucky lube places da mjenjaju, za to sam odgovoran sam).
-
Static-X
#773 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00
Kod mene doslo do 4 pa se opet malo spustilo. Lahnulo mi malo 
-
Melami
#774 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00
evo kod mene se vratilo skoro na 4, najjeftinije je jucer bilo 4.09
- Jack Be Nimble
#775 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00
Prije pet sedmica napunio $3.95, jucer $4.07. Ne vozim nikako radnim danima, to jest na posao, samo biciklo/autobus/biciklo. Sva sreca global warming doslo pa mogu haman u sorcu da se vozam