Amerikanci hoće koncesiju na Počitelj (NE DOPUSTI!!)

Zanimljivosti i zbivanja u Mostaru, Čapljini, Ljubuškom, Stocu, Trebinju, Bileći, Gacku i drugim mjestima u regionu.
Post Reply
The_Fluid
Posts: 5591
Joined: 02/08/2002 00:00
Location: Earth

Amerikanci hoće koncesiju na Počitelj (NE DOPUSTI!!)

Post by The_Fluid » 01/11/2006 20:10

Ne znam koliko je vas procitalo tekst od prije dva dana objavljen u Oslobodjenju, no ono sto USAID pokusava da uradi je vise od kriminala:
==========================

EKSKLUZIVNO: Kako se u tajnosti rasprodaje svjetska baština u BiH
Piše: Edina KAMENICA (Foto: A. PRLENDA)

Image

Amerikanci hoće koncesiju na Počitelj

U tišini i mimo interesa, znanja i učešća svih nadležnih državnih institucija, a uz širokogrudu potporu USAID-a, mjesecima već traju pripreme za prepuštanje grada Počitelja - Amerikancima. Tačnije, mješovitoj američko-italijanskoj firmi, koja, pouzdano saznajemo, najozbiljnije namjerava neposredno uz zidine postojećeg sagraditi drugi grad, pun hotela i vila. Za probranu svjetsku klijentelu. S tim što bi dobili i koncesije za sam drevni grad!?

Pitanje je i ima li ova informacija ikakve veze s upućivanjem u Pariz, u sjedište UNESCO-a, putem nadležnih državnih institucija, zahtjeva za stavljanje Počitelja na listu kandidata za najprobranije društvo zaštićene svjetske baštine?

Neuspjela misija

Sigurno je: 27. oktobra, u federalnom Ministarstvu prostornog uređenja razgovarali su ministar Ferid Otajagić sa saradnicima i, s druge strane, predstavnici USAID-a, direktor projekta Dejvid King i arhitektica Azra Mešinović - veli naš izvor iz USAID-a, u kojem je spomenuti susret šapatom ocijenjen iznenađujuće neuspjelom misijom.

“Novi Počitelj”, kazao je u petak King, “bio bi neposredno uz stari... Hotel, sa pet zvjezdica, kojeg namjeravamo graditi, gledao bi u sam grad. Znači, nalazio bi se uz same zidine”, objasnio je Amerikanac, preneražen što sagovornici nisu bili oduševljeni idejom o “bosanskom Svetom Stefanu”.

“A zašto ne Sveti Stefan”, zapitao ih je King, dodavši da je to grad poznat u cijelom svijetu, očito previdjevši da je to Počitelj već danas, a o čemu nesumnjivo govori i podatak da je još prije deceniju, upravo zbog dragocjene baštine, u konkurenciji 253 značajna lokaliteta iz 70 zemalja, dospio na listu “100 ugroženih gradova svijeta”. Na toj listi se našao još jednom, iz čega je kasnije proizašla izvedbena studija, velikim dijelom, osnova federalnoj vladi za posljeratnu obnovu Počitelja.

Razgovor u ministarstvu i ne bi bio toliko znakovit da mu nije prethodila serija polutajnih aktivnosti, susreta, sastanaka, na kojima ne samo da ministar Otajagić nije bio pozivan nego je istovrsan odnos ispoljen i prema ministrici turizma Katici Čerkez i prema predsjedniku Državne komisije za saradnju sa UNESCO-om Seadom Avdićem.

Uostalom, šta drugo zaključiti nakon šokantnog saznanja da su sve troje ovih dužnosnika, prema sopstvenoj izjavi, prvi put od novinara Oslobođenja čuli za namjeru Amerikanaca da dobiju koncesije za Počitelj. Stoga ni ne čudi što niko od njih nije prisustvovao sastanku u uredu USAID-a 18. septembra, na čijem je dnevnom redu bilo “planiranje razvoja Počitelja”.

A to se, kao što je poznato, dešava u vrijeme kada spomenuto ministarstvo zahuktava kampanju oko pravljenja prostornog plana FBiH! Koga treba podsjećati da dr. Otajagić, ili neko drugi na njegovom mjestu, mora staviti svoj potpis na svaku priču ove vrste o Počitelju?

To je u petak direktno rečeno predstavnicima USAID-a, koji, zvanična je verzija, vode ovu aktivnost u okviru programa posvećenog turizmu, pa su tim prije morali imati u vidu i mišljenje ministrice turizma. Da li je izostavljanje slučajno, greška ili se radi o dovođenju pred svršen čin osoba koje bi sigurno, kao što su to učinili i u petak, postavile pitanja predstavnicima USAID-a. Ovi ih nisu očekivali.

Razočaran, King je uzvratio da, bude li se na svemu tome insistiralo, svaki investitor će dići ruke od Počitelja!? Prije nego što je napustio kancelariju federalnog ministra, objašnjeno mu je da se radi o suprotnom: ”Nismo protiv investitora, ali hoćemo najboljeg. Ako to budete vi, biće nam čast sarađivati...”

Oslobođenje saznaje i da se, upravo s ciljem da pomenuta italijansko-američka firma dobije koncesiju na Počitelj, priprema hitno donošenje podzakonskih akata kojima bi i dobra kulturno-historijskog naslijeđa mogla postati predmetom koncesije i kao takva biti uključena u odgovarajući zakon. Naravno, ta aktivnost nije sporna, kamo sreće da je već iza nas, ali bi valjda i o njoj trebalo da se izjasne domaći stručnjaci.

Nažalost, ne samo da su bezobrazno ostavljeni po strani nadležni ministri (jedino nije Gavrilo Grahovac) nego na spomenuti sastanak u USAID-u nisu pozvani ni eksperti-konsultanti federalnog ministarstva prostornog uređenja, dipl. ing. arh. Ferhat Mulabegović kao ni prof. dr. Vjekoslava Sanković- Simčić, koja je još prije tri decenije pred svjetskim stručnjacima za zaštitu baštine odbranila magistarski rad, posvećen revitalizaciji Počitelja.

Vlada pred dilemom

Da bi apsurd bio potpun, ovaj je rad i danas osnovni važeći dokument čapljinske Općine za spomenutu oblast. Također, profesorica zaštite kulturno-historijskog naslijeđa na Arhitektonskom fakultetu Simčić-Sanković nekoliko godina je pri federalnom ministarstvu bila rukovodilac ekspertnog tima za obnovu Počitelja, pa je u toj funkciji 2002. godine upravo USAID-u uputila zahtjev za pomoć pri rekonstrukciji infrastrukture starog grada.Treba li reći da nikada nije dobila odgovor.

Prof. Amir Pašić, koji je bio na sastanku sa USAID-om, neprisustvo kolegice Simčić-Sanković ravnodušno komentariše “nekim sarajevskim odnosima”, što može biti isprika samo za nepozivanje na neko komšijsko sijelo. Ovako, ima puno razloga za sumnju da stranci žele sarađivati samo sa onima koji sa njima dijele isti, privatni interes. Ostale treba eliminisati ili ih makar proglasiti neprijateljima razvoja, kako se to ovdje već radi decenijama.

Da se i sada odabrala slična taktika, govori i naše saznanje o skorom stavljanju federalne Vlade pred izbor - ili da Počitelj bude (mrtvi) grad-muzej ili živi Sv. Stefan. Grozna dilema, najprije zato što je neistinita.

Počiteljci i narov sok

Inače, više od dva miliona maraka koje je Vlada FBiH uložila u oživljavanje grada, Kinga nisu impresionirala. Šta je to spram onog što smo mi spremni izdvojiti, prokomentarisao je jezikom kapitala, smetnuvši s uma da su ova sredstva i bukvalno morala biti otrgnuta od nečijih gladnih usta.

A sve što se tim parama postiglo, poduzeto je najprije zbog toga da se u tihi grad vrate Počiteljci, da bi u njem živjeli slobodni, sretni i - od svoga rada. Recimo, od prodaje soka narova, koji je bir iladž za srce umornih, žurnih, nestrpljivih ljudi. Jer, kada sunce raspukne te narove, crvene bobe prsnu po vrelini dana. Toliko su moćne.

Hotel na vrhu

Nije nimalo nevažno gdje bi se taj hotel nalazio. Da li je sticaj okolnosti to što je planiran na vrhu Počitelja? Zašto ne bi bio u nizini, pored rijeke? Ili sve to ima veze sa koridorom 5c, koji bi trebalo proći upravo iznad grada? A blizu je i Međugorje... King je samo ponovio da “oni” hotel vide “tu”, na vrhu.

“A da li znate da bi taj hotel, kao i ostali predviđeni objekti, morali imati i vlastiti vodovod jer ovaj, što ga je finansirala federalna Vlada, može zadovoljiti samo potrebe stanovnika”, upitan je iznenađeni Amerikanac.

“I nije li proces što ga vodite obrnut? Ne bi li svaki potencijalni investitor, pa i vi, trebalo da se ponaša prema uzusima koje vam mi dajemo, a da ni ne spominjemo instituciju tendera, bez čega se u ovakav projekat nigdje u civilizovanom svijetu ne bi zakoračilo”, bilo je pitanje koje je također razočaralo Kinga.
----------------------------------------------------------------

Vijest je objavljena i ovdje: http://www.krtica.ba/clanak/3800
----------------------------------------------------------------
Last edited by The_Fluid on 01/11/2006 20:16, edited 1 time in total.


The_Fluid
Posts: 5591
Joined: 02/08/2002 00:00
Location: Earth

Post by The_Fluid » 01/11/2006 20:16

Jos nekoliko tekstova o tome koliko je Bosni i Hercegovini Pocitelj bitan:
----------------------------------------------------------------------------------

06.10.2006 @ 09:45:26
Počitelj: Rijedak spoj orijentalnog Istoka i srednjovjekovnog Zapada

Image

Hercegovački gradić Počitelj izgrađen na strmoj kamenoj litici lijeve obale Neretve u povijesnim izvorima prvi puta se spominje 19. veljače 1444. godine. Tadašnji Ugarsko-hrvatski kralj Matijaš Korvin ...

... uvidjevši opasnost od nadolazeće turske vojske uz pomoć Hercega Stjepana i materijalnu pomoć Dubrovačke Republike dodatno utvrđuje Počitelj. Pet godina branitelji Počitelja pružali su otpor turskoj sili, ali je 1471. godine utvrda pala. Nakon turske okupacije Počitelj se zbog svojega strateškog značaja još jače utvrđuje.

Rijedak spoj orijentalnog Istoka i srednjovjekovnog Zapada u Europi i danas nakon što je u posljednjem ratu dobrim dijelom stradao iznova privlači brojne putnike i turiste.

U turističkoj sezoni koja je prošla kako su nam kazali u Počitelju brojni su domaći i strani turisti na putu prema moru ili unutrašnjosti svratili su u njega.

Image

Tako, uz domaće, najbrojniji su bili Nijemci, Talijani, Francuzi. No, unatoč velikoj brojci koja dostiže 150 tisuća turista u Umjetničkoj koloniji u Počitelju nisu zadovoljni rezultatima turističke sezone i spremaju aktivnosti koje bi u suradnji s Turističkom zajednicom HNŽ- trebali realizirati i pobiljšati svoju ponudu.

Kako ističe njezin voditelj Dževad Ibrulj riječ je o turističkoj signalizaciji, otvaranju turističko-informativnog ureda, a ističe i potrebu bolje suradnje s Dubrovačko-neretvanskom županiji, potrebu za boljom vodičkom službom ali i smještajnim kapacitetima.

Unatoč ovim primjedbama u Počitelj se ipak značajno uložilo što je vidljivo je na svakom korak. Također u Počitelj će se nastaviti ulagati, a to su i prilikom nedavnog boravka u Počitelju najavili i čelnici federalnom ministarstva okoliša i turizma i prostornog uređenja i okoliša Katica Čerkez i dr. Ferid Otajagić.

Najavili su u razgovoru s predstavnicima općine i Umjetničke kolonije ulaganje dodatnih 750 tisuća KM ove godine, a što će svakako doprinijeti poboljšanju turističke ponude Počitelja.

(Bljesak/Slobodna Dalmacija)

The_Fluid
Posts: 5591
Joined: 02/08/2002 00:00
Location: Earth

Post by The_Fluid » 01/11/2006 20:20

Likovnoj koloniji u Počitelju vraćeno više od tisuću slika
(vijest objavljena na bljesak.info)

Likovnoj koloniji u Počitelju prošlog je vikenda vraćeno više od 1.100 umjetničkih djela koja su još 1992. godine, usljed ratnih okolnosti, sklonjena u Čapljinu. Primopredaji vrijedne zbrike službeno su u ime...

... Udruženja likovnih umjetnika BiH nazočili umjetnici Mehmed Klepo, Džeko Hodžić, Avdo Žiga, Florijan Mićković, Hamo Ibrulj i Ante Brkić te predstavnici Općine Čapljina i Turističke organizacije.

Avdo Žiga, predsjednik ULUBiH-a, kaže da su zadovoljni onim što su dobili jer su sve slike u izuzetno dobrom stanju. On je izrazio zahvalnost Turističkoj organizaciji Općine Čapljina koja ih je tijekom skoro 15 godina brižno čuvala.

Likovni nukleus

Vraćena djela uredno je slagao i evidentirao i Džeko Hodžić. U umjetničkoj kolekciji prepoznao je i nekoliko svojih slika koje su nastale prije dvadeset i više godina.

"Ovo je važan događaj za Počitelj i Čapljinu te sve umjetnike. Počitelj je likovni nukleus, to jest označen je likovnom kulturom. Zato s pravom nosi naziv spomenika kulture i uvjeren sam kako će Kolonija ubrzo biti u svojim prijeratnim svjetskim kulturnim granicama", istakao je Hodžić.


"Ovo je izuzetno važan događaj ne samo za nas nego i za cijelu čapljinsku općinu, ali i sve umjetnike u BiH i svijetu koji su prije rata, godišnje više od stotinu njih, dolazili u Počitelj. Tradicija se nastavila i ovih godina nakon obnove Kolonije. Sve slike evidentiramo, a potom i arhiviramo", kazao je u razgovoru za Dnevni avaz predsjednik ULUBiH-a, najavljujući za 15 dana i prvu izložbu u Sarajevu na kojoj će biti izložena neka od vraćenih djela.

To će Udruženje prakticirati i u budućnosti, ali prvenstveno ljeti u vrijeme trajanja Likovne kolonije. Namjera im je Počitelj aktivnije promovirati kao turističko mjesto.

"Zbirka će biti atraktivna za svakoga tko dođe ne samo u obilazak Kolonije nego u Počitelj uopće. Kolekcija je svjedočanstvo jednog vremena jer je prošlo više od 40 godina otkako su umjetnici počeli dolaziti u Počitelj i družiti se. Zbirka će dati novi tok obnovi Počitelja i sadržaja koje nudi", govori Žiga.

Image Image Image
(foto: bljesak.info)

Kao predsjednik ULUBiH-a izrazio je zadovoljstvo što se umjetnici iz Čapljine žele više uključiti u rad Likovne kolonije, kao što je to ranije bilo.

"Važno je da na lokalnom terenu imamo umjetnike koji su stalno prisutni i koji će zajedno s ovdašnjim političarima sudjelovati u radu Kolonije", zaključio je Žiga.

Ivan Raguž, predsjednik Turističke organizacije Općine Čapljina, dijelio je sreću s umjetnicima.

"Drago nam je da su slike ponovno u Počitelju jer su to vrijedna djela brojnih priznatih svjetskih autora. Bilo je dosta špekulacija i dezinformacija kako su slike u ratu uništene i ukradene, a ovaj čin sve to demantira", naglasio je Raguž.

The_Fluid
Posts: 5591
Joined: 02/08/2002 00:00
Location: Earth

Post by The_Fluid » 01/11/2006 20:21

05.10.2006 @ 11:19:46
Počitelj domaćin umjetničke radionice ''Poetika šare''

Centar za mlade Federalnog ministarstva kulture i sporta u suradnji s Umjetničkom radionicom "Still" iz Sarajeva i Udruženjem likovnih umjetnika BiH u petak i subotu u Počitelju organizira umjetničku ...

... radionicu pod nazivom "Poetika šare". "Poetika šare", koja je namijenjena mladima i lokalnom stanovništvu, primjer je revitalizacije bosanskohercegovačkih ćilima.

To je radionica o starom zanatu i tehnikama tkanja na horizontalnim i vertikalnim stanovima, koja afirmira kulturno nasljeđe, njegovu primjenu u obrazovanju i edukaciji i ukazuje na primjenu ovog zanata u turističkoj ponudi Počitelja.

Sudionici radionice su učenici Srednje škole primijenjenih umjetnosti iz Sarajeva i učenici Srednje škole likovnih umjetnosti "Gabrijel Jurkić" iz Mostara, priopćeno je iz Ureda za informiranje Vlade FBiH.

Helem
Posts: 1386
Joined: 05/07/2006 06:12
Location: za kompjuterom

Post by Helem » 02/11/2006 00:35

Bosnu su nam uzeli ali kulturu ne smiju nikako.
Pocitelj se mora braniti oruzjem.

User avatar
anais_nin
Moderator
Posts: 21856
Joined: 06/07/2005 09:35
Location: Mostar u srcu, guza u Torontu

Post by anais_nin » 02/11/2006 16:00

pa ovo je necuveno.... :roll: dok se mi bakcemo glupostima tipa Maca Show i je li Deen gay ili nije, i koji su "oni" a koji smo "mi", amerikanci ce i nase ljepote da unakaze i pretvore u svoje kvazi McDonaldske komercijale :x

User avatar
horns&drums
Posts: 15722
Joined: 16/03/2004 16:24
Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die

Post by horns&drums » 02/11/2006 16:07

Ja ne vidim cemu panika. Pa hoteli i sve ostalo bi se gradili mimo Pocitelja, stari grad se nebi rusio. A i taj amer je lud, da zna gdje investira pare...kuku njemu

User avatar
anais_nin
Moderator
Posts: 21856
Joined: 06/07/2005 09:35
Location: Mostar u srcu, guza u Torontu

Post by anais_nin » 02/11/2006 16:18

ma kod njih moze sve preko reda, kad oni zapikaju gdje ce i sta ce....nije on dosao tu da izigrava merhamet....nego da "industrijalizira" dio hercegovine u koji bi se trebalo investirati i na kojem bi se trebalo raditi, ...umjesto toga neki lik treba da ujase u kadar na bijelom konju kaze pik ovo moje i mi treba da kazemo ok, hvala ti na tvojim parama, samo izvoli :oops: mislim da smo mi veoma naopak narod u nekim stvarima....oko nebitnih stvari smo se spremni poklati...a kad su u pitanju ekologija, kultura, gradici koji bi nam trebali biti ponos, ma te stvari smo spremni dati prvom koji naidje, bez obzira na posljedice :roll:

User avatar
njonjica
Posts: 3946
Joined: 05/06/2006 02:45
Location: Seher
Contact:

Post by njonjica » 02/11/2006 16:49

Je li pokrenuta peticija protiv ovog zlocina????

Gdje da potpisem?

Helem
Posts: 1386
Joined: 05/07/2006 06:12
Location: za kompjuterom

Post by Helem » 02/11/2006 16:55

Hajde sada da vidimo koliko li cemo stranica imati u forumskoj raspravi za Pocitelj, da li manje nego li za jos neotkrivenu piramidu u Visokom.
Hajde da vidimo koliko je sati?
Hajde Hani, pliz pliz, baci jedan dobar liz.

User avatar
chuchumbamayumbe
Posts: 11050
Joined: 20/10/2006 22:02

Post by chuchumbamayumbe » 02/11/2006 17:10

A sta mislite sta bi do sada bilo sa olimpijskim planinama (prvenstveno mislim na Bjelasnicu i Igman) da je koncesija data nekom od ozbiljnih stranih ulagaca?! Pa, nemojte mi samo reci da to nije trebalo uraditi! Igman prdi prazan, skakaonice skrshene, nigdje hotela. Bjelasnicu zaposjeli ljudi kockastih glava, sve naki brdjeni. Narucim nes kafu u "hotelu" Marsal, donese mi nekakvu splachinu, ko da je noge oprao u njoj. Moze Oki i kompanija da dobije koncesiju, pa da grade stanove i onda da ih prodaju, a ne moze nista pametnije da se uradi, aaa?
Pa dokle vise?
Oni sa kockastim glavama nastancaju sebi godisnjih karata pa iznajmljuju raji, i gdje je tu logika? Pa samo kradu gore, to je bruka jedna! Ako ste imalo objektivni, i ako idete gore, morate se sloziti sa mojom konstatacijom.
Prosle godine ja krenuo sa prijateljem na zicaru (Bjelasnica), ali bez skija. I dodjemo mi na red, a onaj kockasti mi mahne rukom da se sklonim u stranu. I ja tako cekam, cekam jedno 5 minuta i na kraju mu pridjem i pitam ga mozemo li mi gore? A on ono drsko, pravo ko seljacina, NE MOZE BEZ SKIJA! A nigdje ne pise da ne moze! I prodali mi kartu, i nikom nista. I ja pitam sto ne moze, platio sam, hocu da se popnem gore zicarom. Ne moze, predstavljali bi opasnost na stazi. Pa, reko ja njemu, ici cemo rubom staze. NE MOZE (drsko). Pa, hajde onda, vraticemo se nazad uspinjacom. Kaze on meni, E NECES SADA NIKAKO!
Joj, meni puko film, doslo mi da se potucem sa njim, ali hajde, stisnem ja zube i istrpim. Odem da mi vrate pare za kartu, jedva mi vratise, ma uzas cijeli.
Eto tako, ako hocete na Bjelasnicu, mozete samo sa skijama, drugacije ne moze.
Jebem ti i drzavu i sistem gdje meni krkan naredjuje sta i kako, a do prije rata nije ni znao da tu postoji zicara.
Ma ja sam da sve raprodamo strancima, ili da im damo koncesije, pa neka nas gule kako stignu i umiju, bolje i nismo zasluzili!
p.s. Na Jahorinu moze kako god zelite.

User avatar
Jimmy_The_Saint
Posts: 2436
Joined: 09/01/2006 11:16
Location: Koliba na Rogoju
Contact:

Post by Jimmy_The_Saint » 02/11/2006 17:15

chuchumbamayumbe wrote:A sta mislite sta bi do sada bilo sa olimpijskim planinama (prvenstveno mislim na Bjelasnicu i Igman) da je koncesija data nekom od ozbiljnih stranih ulagaca?! Pa, nemojte mi samo reci da to nije trebalo uraditi! Igman prdi prazan, skakaonice skrshene, nigdje hotela. Bjelasnicu zaposjeli ljudi kockastih glava, sve naki brdjeni. Narucim nes kafu u "hotelu" Marsal, donese mi nekakvu splachinu, ko da je noge oprao u njoj. Moze Oki i kompanija da dobije koncesiju, pa da grade stanove i onda da ih prodaju, a ne moze nista pametnije da se uradi, aaa?
Pa dokle vise?
Oni sa kockastim glavama nastancaju sebi godisnjih karata pa iznajmljuju raji, i gdje je tu logika? Pa samo kradu gore, to je bruka jedna! Ako ste imalo objektivni, i ako idete gore, morate se sloziti sa mojom konstatacijom.
Prosle godine ja krenuo sa prijateljem na zicaru (Bjelasnica), ali bez skija. I dodjemo mi na red, a onaj kockasti mi mahne rukom da se sklonim u stranu. I ja tako cekam, cekam jedno 5 minuta i na kraju mu pridjem i pitam ga mozemo li mi gore? A on ono drsko, pravo ko seljacina, NE MOZE BEZ SKIJA! A nigdje ne pise da ne moze! I prodali mi kartu, i nikom nista. I ja pitam sto ne moze, platio sam, hocu da se popnem gore zicarom. Ne moze, predstavljali bi opasnost na stazi. Pa, reko ja njemu, ici cemo rubom staze. NE MOZE (drsko). Pa, hajde onda, vraticemo se nazad uspinjacom. Kaze on meni, E NECES SADA NIKAKO!
Joj, meni puko film, doslo mi da se potucem sa njim, ali hajde, stisnem ja zube i istrpim. Odem da mi vrate pare za kartu, jedva mi vratise, ma uzas cijeli.
Eto tako, ako hocete na Bjelasnicu, mozete samo sa skijama, drugacije ne moze.
Jebem ti i drzavu i sistem gdje meni krkan naredjuje sta i kako, a do prije rata nije ni znao da tu postoji zicara.
Ma ja sam da sve raprodamo strancima, ili da im damo koncesije, pa neka nas gule kako stignu i umiju, bolje i nismo zasluzili!
p.s. Na Jahorinu moze kako god zelite.


Upravo nekako ovako.

User avatar
anais_nin
Moderator
Posts: 21856
Joined: 06/07/2005 09:35
Location: Mostar u srcu, guza u Torontu

Post by anais_nin » 02/11/2006 17:38

chuchumbamayumbe wrote:A sta mislite sta bi do sada bilo sa olimpijskim planinama (prvenstveno mislim na Bjelasnicu i Igman) da je koncesija data nekom od ozbiljnih stranih ulagaca?! Pa, nemojte mi samo reci da to nije trebalo uraditi! Igman prdi prazan, skakaonice skrshene, nigdje hotela. Bjelasnicu zaposjeli ljudi kockastih glava, sve naki brdjeni. Narucim nes kafu u "hotelu" Marsal, donese mi nekakvu splachinu, ko da je noge oprao u njoj. Moze Oki i kompanija da dobije koncesiju, pa da grade stanove i onda da ih prodaju, a ne moze nista pametnije da se uradi, aaa?
Pa dokle vise?
Oni sa kockastim glavama nastancaju sebi godisnjih karata pa iznajmljuju raji, i gdje je tu logika? Pa samo kradu gore, to je bruka jedna! Ako ste imalo objektivni, i ako idete gore, morate se sloziti sa mojom konstatacijom.
Prosle godine ja krenuo sa prijateljem na zicaru (Bjelasnica), ali bez skija. I dodjemo mi na red, a onaj kockasti mi mahne rukom da se sklonim u stranu. I ja tako cekam, cekam jedno 5 minuta i na kraju mu pridjem i pitam ga mozemo li mi gore? A on ono drsko, pravo ko seljacina, NE MOZE BEZ SKIJA! A nigdje ne pise da ne moze! I prodali mi kartu, i nikom nista. I ja pitam sto ne moze, platio sam, hocu da se popnem gore zicarom. Ne moze, predstavljali bi opasnost na stazi. Pa, reko ja njemu, ici cemo rubom staze. NE MOZE (drsko). Pa, hajde onda, vraticemo se nazad uspinjacom. Kaze on meni, E NECES SADA NIKAKO!
Joj, meni puko film, doslo mi da se potucem sa njim, ali hajde, stisnem ja zube i istrpim. Odem da mi vrate pare za kartu, jedva mi vratise, ma uzas cijeli.
Eto tako, ako hocete na Bjelasnicu, mozete samo sa skijama, drugacije ne moze.
Jebem ti i drzavu i sistem gdje meni krkan naredjuje sta i kako, a do prije rata nije ni znao da tu postoji zicara.
Ma ja sam da sve raprodamo strancima, ili da im damo koncesije, pa neka nas gule kako stignu i umiju, bolje i nismo zasluzili!
p.s. Na Jahorinu moze kako god zelite.


a naravno svi ti problemi bi bili rijeseni i sve bi bilo divno ko iz bajki samo da smo predali to sto imamo amerikancima da oni investiraju i kupe profit :roll:

po meni smo problem mi, ljudi koje biramo na vlast...nacin na koji se pare trose....da ima neko inovativan i domisljat u vladi da se pozabavi investiranjem u takve stvari tako da se onda profit od takvih stvari dugorocno vraca drzavi, a ne da dajemo dragocijene komade zemlje da bi pare izlazile iz BiH :oops:

User avatar
chuchumbamayumbe
Posts: 11050
Joined: 20/10/2006 22:02

Post by chuchumbamayumbe » 02/11/2006 18:13

anais_nin wrote:
chuchumbamayumbe wrote:A sta mislite sta bi do sada bilo sa olimpijskim planinama (prvenstveno mislim na Bjelasnicu i Igman) da je koncesija data nekom od ozbiljnih stranih ulagaca?! Pa, nemojte mi samo reci da to nije trebalo uraditi! Igman prdi prazan, skakaonice skrshene, nigdje hotela. Bjelasnicu zaposjeli ljudi kockastih glava, sve naki brdjeni. Narucim nes kafu u "hotelu" Marsal, donese mi nekakvu splachinu, ko da je noge oprao u njoj. Moze Oki i kompanija da dobije koncesiju, pa da grade stanove i onda da ih prodaju, a ne moze nista pametnije da se uradi, aaa?
Pa dokle vise?
Oni sa kockastim glavama nastancaju sebi godisnjih karata pa iznajmljuju raji, i gdje je tu logika? Pa samo kradu gore, to je bruka jedna! Ako ste imalo objektivni, i ako idete gore, morate se sloziti sa mojom konstatacijom.
Prosle godine ja krenuo sa prijateljem na zicaru (Bjelasnica), ali bez skija. I dodjemo mi na red, a onaj kockasti mi mahne rukom da se sklonim u stranu. I ja tako cekam, cekam jedno 5 minuta i na kraju mu pridjem i pitam ga mozemo li mi gore? A on ono drsko, pravo ko seljacina, NE MOZE BEZ SKIJA! A nigdje ne pise da ne moze! I prodali mi kartu, i nikom nista. I ja pitam sto ne moze, platio sam, hocu da se popnem gore zicarom. Ne moze, predstavljali bi opasnost na stazi. Pa, reko ja njemu, ici cemo rubom staze. NE MOZE (drsko). Pa, hajde onda, vraticemo se nazad uspinjacom. Kaze on meni, E NECES SADA NIKAKO!
Joj, meni puko film, doslo mi da se potucem sa njim, ali hajde, stisnem ja zube i istrpim. Odem da mi vrate pare za kartu, jedva mi vratise, ma uzas cijeli.
Eto tako, ako hocete na Bjelasnicu, mozete samo sa skijama, drugacije ne moze.
Jebem ti i drzavu i sistem gdje meni krkan naredjuje sta i kako, a do prije rata nije ni znao da tu postoji zicara.
Ma ja sam da sve raprodamo strancima, ili da im damo koncesije, pa neka nas gule kako stignu i umiju, bolje i nismo zasluzili!
p.s. Na Jahorinu moze kako god zelite.


a naravno svi ti problemi bi bili rijeseni i sve bi bilo divno ko iz bajki samo da smo predali to sto imamo amerikancima da oni investiraju i kupe profit :roll:

po meni smo problem mi, ljudi koje biramo na vlast...nacin na koji se pare trose....da ima neko inovativan i domisljat u vladi da se pozabavi investiranjem u takve stvari tako da se onda profit od takvih stvari dugorocno vraca drzavi, a ne da dajemo dragocijene komade zemlje da bi pare izlazile iz BiH :oops:


Pa, nema to veze niti sa amerima niti sa svabama, naravno.
Nego sa nasom nesposobnoscu, korupcijom, kriminalom i slicnim stvarima.
Evo, nema veze, TUDJE NECEMO, SVOJE NEDAMO!
I sta sada?
Imas li ti kakav prijedlog?
Ja mislim da je najpametnije dati koncesije na neki odredjeni period, pod strogim ugovorima pa vidjeti sta se desava. Ako ne bude valjalo ugovor se ukida. Pa, ne dajemo im koncesije da rezu sumu i vade rude, dajemo im koncesije da grade i stvaraju. Sta mislis kada bi dosla lova i kada bi se ulozilo u obnovu svih turistickih potencijala kojima Bosna i Hercegovina raspolaze? A mi ocito, ili nemamo para, ili nemamo interesa da to pokrenemo, ili je u pitanju nesto trece?
Znas sta, ne damo mi njima koncesije jedino zato sto se ne mozemo dogovoriti koliko bi ko od kolacha dobio, i to je to. Jebo BiH, jebo nas...
Koliko koga treba podmazati i posprajcati da se dobiju dozvole i to je to. Ovaj trazi, milon, onaj dva, pa na kraju to ispadne previse strancima pa odustanu. Da je brate pametna vlast, dala bi im planine za jednu marku, ali sa odredjenim obavezama i strogim rokovima. Napravite toliko i toliko hotela, smjestajnih kapaciteta, zicara, staza puteva, pizdi materini, pa da vidimo, Ako ne mozete ili ne zelite, nikom nista.
A fazon je na kraju sto Krushko sa pocetka teksta ne bi mogao uzimati cenera po karti koje im je onaj Selim Hrvat odstampao, pa i vuk sit i ovce na broju! Ovdje se vise ne zna ko koga krade.
Korupcija, kriminal, nepotizam, neznanje, primitivizam, bijeda, jad i chemer.

digger
Posts: 2935
Joined: 03/12/2004 02:10
Location: blizina Toronta

Post by digger » 02/11/2006 18:39

Prosao sam ljetos i vidio da ce Pocitelj na nacin kako se danas razvija postati mjesto za turiste-birtijase gdje se prodaju kineski suveniri, i sve kroz jadan urbanisticki prilaz u buducnosti. Lokalci ce jedan drugom namjestiti za gradnju i infrastrukturu, a kako ce to sve da urbano izgleda, to nije vazno.

Nemamo mi tradiciju za red, a stoke sa parama ima ko sljunka.

Dok neko ne uzme da nesto napravi organizovano jer ima para, slabo ce se sta to lijepog tu napraviti.

User avatar
bpsang
Posts: 10192
Joined: 10/07/2005 21:03
Location: AK,

Post by bpsang » 03/11/2006 20:21

mogu li da postiram nekoliko slika Pocitelja

User avatar
bpsang
Posts: 10192
Joined: 10/07/2005 21:03
Location: AK,

Post by bpsang » 03/11/2006 21:26

Image

Image

Image

User avatar
bpsang
Posts: 10192
Joined: 10/07/2005 21:03
Location: AK,

Post by bpsang » 03/11/2006 21:35

Image

Image

Image

sa ovim slikama sam htio dati doprinos ljepoti Pocitelja :)

User avatar
rajvosa^
Posts: 1788
Joined: 18/05/2006 19:38

Post by rajvosa^ » 03/11/2006 22:29

Ima jedna baba u pocitelju sto kao pravi neku ljekovitu vodu za trovanje stomaka. Ja zaglavio na kosevu prije rata, i cujem kaze teta pravi nesto. Odemo dole, da mi flasu nekakve gorke vode - i popijem, posllije ko nov. Hvala teta iz pocitelja :D

A sad ljepote BiH. Pocitelj je samo mrlja na BiH mapi, kolko mi toga imamo. Kad pokazem slike strancima samo par ljepota Bosne i Hercegovine, oni padnu na supak i jos kazu - mora da tu ima turista kolko ti bog hoce....aha! Da je sve ovo u nekoj drugoj samo malo razvijenoj zemlji, BiH bi bila turisticka atrakcija. Al jebi ga, nase lijepe planine su nama (ili nekima) samo dobre da se haubice, tenkovi i ostalo orudje smjeste. I nasim lijepim (sarkasticno) politicarima je samo u glavi gdje se lova moze maznut - jer jebiga i ako je bio posten kad uleti u tu kolotecinu, konta "pa jebi ga ako hapaju oni sto ne bi i ja".

Svemirski_Jebach
Posts: 3939
Joined: 13/08/2003 00:00
Location: Tel Aviv

Post by Svemirski_Jebach » 04/08/2007 00:24

nek ulaze kod god ima love i ko god zna...a ne da pravi seljaci vasar od pocitelja...jer mozda je pocitelj sada lijep, samo ako nase gadze i sabani budu ulagali bice tu jedan divan hotel Saray :roll: :roll:

Post Reply