AMERIKA

User avatar
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Posts: 70201
Joined: 17/05/2008 15:30
Location: u dergjahu tvog srca

#5476 Re: AMERIKA

Post by Velkoski »

U Oaklandu sedam ranjenih i jedna osoba mrtva, k'o da iz Ukrajine dolaze vijesti.

Nije kultura zvana "hajmo svi imat' poluautomat" problem
User avatar
sinuhe
Posts: 10931
Joined: 03/06/2011 11:33

#5477 Re: AMERIKA

Post by sinuhe »

Borbom protiv raznih vrsta kriminala Amerikanci se nisu proslavili. Sta bi zabrana prodaje oruzja znacila u tehnoloski razvijenoj zemlji koja je svakako zasicena oruzjem. Proizvodnja automatske puske je jednostavna nakon sto godina.
Image
Maxxtro
Posts: 781
Joined: 13/09/2012 00:45

#5478 Re: AMERIKA

Post by Maxxtro »

sinuhe wrote: 24/01/2023 08:27 Borbom protiv raznih vrsta kriminala Amerikanci se nisu proslavili. Sta bi zabrana prodaje oruzja znacila u tehnoloski razvijenoj zemlji koja je svakako zasicena oruzjem. Proizvodnja automatske puske je jednostavna nakon sto godina.
Image
https://www.theonion.com/no-way-to-prev ... 1850018910
User avatar
sinuhe
Posts: 10931
Joined: 03/06/2011 11:33

#5479 Re: AMERIKA

Post by sinuhe »

Amerika je posebna zemlja. Nista manjih problema nema ni sa drogom.
User avatar
konoplja
Posts: 1252
Joined: 12/09/2018 19:31

#5480 Re: AMERIKA

Post by konoplja »

sinuhe wrote: 24/01/2023 22:27
Amerika je posebna zemlja. Nista manjih problema nema ni sa drogom.
Ma to je to. Ali oni bi da je Amerika vise po uzoru na europske zemlje.
Maxxtro
Posts: 781
Joined: 13/09/2012 00:45

#5481 Re: AMERIKA

Post by Maxxtro »

Pa jasta je neg posebna, sam naslov kaze "No Way to Prevent This", Says Only Nation Where This Regularly Happens. Ali zbog cega je posebna, sta je to izdvaja od ostalih zapadnih zemalja pa se ovo jedino u njoj desava? Totalna je misterija zasto, vjerovatno nikad necemo saznati odgovor. :roll:
User avatar
sinuhe
Posts: 10931
Joined: 03/06/2011 11:33

#5482 Re: AMERIKA

Post by sinuhe »

Podji od bilo cega i sve je drugacije u SAD. Generalno vise cijene slobodu i drzavu vide kao neprijatelja ili je takav sentiment izrazeniji u SAD nego bilo gdje drugo na Zapadu.
Maxxtro
Posts: 781
Joined: 13/09/2012 00:45

#5483 Re: AMERIKA

Post by Maxxtro »

sinuhe wrote: 25/01/2023 10:13 Podji od bilo cega i sve je drugacije u SAD. Generalno vise cijene slobodu i drzavu vide kao neprijatelja ili je takav sentiment izrazeniji u SAD nego bilo gdje drugo na Zapadu.
Podjoh da se uhvatim za glavu koliko je glupa izjava da oni vise cijene slobodu, ali onda malo razmislih i skontah da iz odredjenog ugla gledanja stoji, mada su nam razlicite interpretacije slobode. Za prosjecnog americkog nepismenog konzervativnog idiota, sloboda znaci pravo da kupi automatsku pusku ili zolju, dok za mene recimo sloboda znaci da mogu poslat svoje dijete u skolu a da ne strepim da ce ga neko upucati. Mozes li malo elaborirati sta za tebe sloboda znaci, pa mislis da je oni vise cijene? I kad kazes 'oni' je li mislis generalno svi amerikanci, ili imaju tu neki koji vise cijene od drugih?

Ali imam osjecaj da smo skrenuli sa teme. Je li ti ova dva primjera navodis kao moguce razloge zasto su jedina zemlja koja ima ovaj problem sa masovnim pucnjavama?
User avatar
Truba
Posts: 73168
Joined: 17/03/2004 09:36
Location: Vizantija

#5484 Re: AMERIKA

Post by Truba »

unos ti je klasični spin i prelazak u drugi red

namjerno zbog izazivanja emocija uspoređuješ zolju i dijete :D

sloboda je nešto apstraktno i ne može se mjeriti pogotovo ne zoljama i djecom

to oružje je napravilo ameriku ovakvu kakva je
pogledaj nigeriju kinu rusiju i ostale mnogoljudne zemlje... brazil... kakve probleme imaju
amerika je zakon
Maxxtro
Posts: 781
Joined: 13/09/2012 00:45

#5485 Re: AMERIKA

Post by Maxxtro »

Truba wrote: 25/01/2023 11:39 unos ti je klasični spin i prelazak u drugi red

namjerno zbog izazivanja emocija uspoređuješ zolju i dijete :D

........

pogledaj nigeriju kinu rusiju i ostale mnogoljudne zemlje... brazil... kakve probleme imaju
amerika je zakon
Cekaj malo, ja sam taj koji spinujem a ti mi sad navodis "kakve brazil, rusija, kina imaju probleme, amerika je zakon". Kakve to veze ima i sa cim sto sam ja rekao? Jesam ja rekao da su navedene zemlje bolje? A interesantne primjere si naveo, bastione slobode i napretka. Ja sam krenuo od toga da identificiramo razloge zbog kojih je Amerika jedina zemlja koja redovito ima ove masovne pucnjave, pa je sinuhe naveo da postoji vise razloga zbog kojih su posebni, izmedju ostalog da vise cijene slobodu. To je za mene banalizacija, jer sloboda je apstraktan pojam koji moze imati razlicite interpretacije. Ako vec zelimo mjeriti i porediti, moramo jasno kontekstualizirati to poredjenje. U tom smislu, moj odgovor nije spinovanje nego itekako relevantan. Naveo sam konkretan primjer koji u osnovi ilustrira razlike izmedju pozitivne i negativne slobode.
Truba wrote: 25/01/2023 11:39 sloboda je nešto apstraktno i ne može se mjeriti pogotovo ne zoljama i djecom
Ok, ako se ne moze mjeriti, onda je besmisleno tvrditi da neko ima 'vise' slobode na sto sam ja prvobitno replicirao, zar ne? Jer je apstraktno i ne moze se mjeriti. Ne slazem se u potpunosti, ali prihvaticu. Drago mi je da smo to onda rijesili i mozemo se vratiti na temu, zbog cega je Amerika jedina zapadna zemlja koja redovno ima masovne pucnjave? Stavio sam ovaj put ovo 'zapadna', kako bi izbjegao ova poredjenje sa kojekakvim nigerijama gore.
User avatar
Truba
Posts: 73168
Joined: 17/03/2004 09:36
Location: Vizantija

#5486 Re: AMERIKA

Post by Truba »

u nigeriji naoružani stočari fulaniji
napadaju na nenaoružane poljoprivrednike i stoka im jede usjeve

da poljoprivrednici imaju amandman na ustav o oružju... ne bi ih mogli ubijati i pljačkati

slično je i u brazilu samo nije do stoke nego droge i korupcije
kina... bil 1% komunjara moglo nametnuti ona sranja i držati porobljeno milijardu ljudi koji žele slobodu
da je narod naoružan 200 godina odjebali bi i maoa i čangaj šeka

svaka medalja ima drugu stranu
i dobre i loše verzije jedne ideje

ja ti govorim o negativnim stvarima pojave u kojoj jedna skupina ima oružje
a druga nema

ne možeš uspoređivati sigurnost djece u školi sa zoljom

ta zolja je dovela do toga da je sad najjalča zemlja na svijetu
nije nigerijac brazilac i indijac kročio na mjesec
nego sasvim slučajno slobodna zemlja koja kod sebe ima taj amandman o oružju
User avatar
sinuhe
Posts: 10931
Joined: 03/06/2011 11:33

#5487 Re: AMERIKA

Post by sinuhe »

Iz negativnih sloboda nastaju pozitivne slobode sto i jeste americki model. Zapadna Evropa se mijenjala 'na bolje' pod vanjskim pritiskom dok se Amerika mijenja iznutra. Velike su to razlike.
Maxxtro
Posts: 781
Joined: 13/09/2012 00:45

#5488 Re: AMERIKA

Post by Maxxtro »

sinuhe wrote: 25/01/2023 13:21 Iz negativnih sloboda nastaju pozitivne slobode sto i jeste americki model. Zapadna Evropa se mijenjala 'na bolje' pod vanjskim pritiskom dok se Amerika mijenja iznutra. Velike su to razlike.
Ne, jednostavno ne. Je li bilo tesko procitati makar prvih nekoliko paragrafa?
Negative liberty is the absence of obstacles, barriers or constraints. One has negative liberty to the extent that actions are available to one in this negative sense. Positive liberty is the possibility of acting — or the fact of acting — in such a way as to take control of one’s life and realize one’s fundamental purposes. While negative liberty is usually attributed to individual agents, positive liberty is sometimes attributed to collectivities, or to individuals considered primarily as members of given collectivities.

...

As Berlin showed, negative and positive liberty are not merely two distinct kinds of liberty; they can be seen as rival, incompatible interpretations of a single political ideal. Since few people claim to be against liberty, the way this term is interpreted and defined can have important political implications. Political liberalism tends to presuppose a negative definition of liberty: liberals generally claim that if one favors individual liberty one should place strong limitations on the activities of the state. Critics of liberalism often contest this implication by contesting the negative definition of liberty: they argue that the pursuit of liberty understood as self-realization or as self-determination (whether of the individual or of the collectivity) can require state intervention of a kind not normally allowed by liberals.
Konkretan primjer koji osporava to sto kazes je i 2.amandman. To bi bio primjer negativne slobode, dok bi recimo intervencija drzave kroz stroge regulacije oruzja, sto u konacnici dovodi do toga da ne moram brinuti hoce li mi dijete biti upucano u skoli ili na koncertu predstavljala promociju pozitivne slobode blize evropskim standardima. Slicno za medicinsku skrb i socijalne intervencije, gdje je meni uplitanjem drzave otvoren put za licni napredak, samoaktualizaciju i blagostanje pa ne moram brinuti jesam li jednu dijagnozu ili povredu udaljen od bankrota, dok bi prosjecni americki redneck radije umro nego dopustio da mu se 'gubment' umijesa u njegov healthcare. Dakle, ne samo da pozitivne slobode ne nastaju iz negativnih, nego su im u nekim primjerima cak i oprecne.

Medjutim, jos jednom cu pokusati da vratim prvobitnu temu na kolosijek. Ti bi ovdje odmjeravao politicke filozofije i koncepte slobode, prednosti i mane 2. amandmana, ali to je rasprava koja dodje na red tek nakon onoga sto jos nismo ustanovili, odnosno sto vi necete da priznate. Koji je jedan od glavnih razloga zbog cega je Amerika jedina zemlja sa ucestalim masovnim ubistvima? Neovisno sad od toga da li taj razlog ima pozitivne aspekte ili ne, i da li su ti pozitivni aspekti brojniji od negativnih.
User avatar
jeza u ledja
Posts: 41672
Joined: 29/12/2005 01:20

#5489 Re: AMERIKA

Post by jeza u ledja »

Ovolika proliferacija izrazito ubojitog oruzja je novija furka i zglave se ne moze povezati sa americkom historijom, ocuvanjem odnosa izmedju vlade i gradjanina u kontekstu slobode posjedovanja oruzja.

Ovo sto danas imamo je posljedica novije, liberalne interpretacije Drugog amandmana koja ide na ruku industriji oruzja. Nije problem u "milicijama" i lovcima, vec u interpretaciji da je Drugi amandman namjenjen individualnim pravima posjedovanja i upotrebe oruzja za ratovanje.

A opet sve pod glupavim izgovorom odbrane gradjana od terora drzave.

Mada, iskreno, sumnjam da bi u drugim drzavama, sve i da postoje ovako relaksirani zakoni, narod ovoliko masovno kupovao automatsko oruzje.
Maxxtro
Posts: 781
Joined: 13/09/2012 00:45

#5490 Re: AMERIKA

Post by Maxxtro »

Truba wrote: 25/01/2023 13:08 u nigeriji naoružani stočari fulaniji
napadaju na nenaoružane poljoprivrednike i stoka im jede usjeve

da poljoprivrednici imaju amandman na ustav o oružju... ne bi ih mogli ubijati i pljačkati

slično je i u brazilu samo nije do stoke nego droge i korupcije
kina... bil 1% komunjara moglo nametnuti ona sranja i držati porobljeno milijardu ljudi koji žele slobodu
da je narod naoružan 200 godina odjebali bi i maoa i čangaj šeka

svaka medalja ima drugu stranu
i dobre i loše verzije jedne ideje

ja ti govorim o negativnim stvarima pojave u kojoj jedna skupina ima oružje
a druga nema

ne možeš uspoređivati sigurnost djece u školi sa zoljom

ta zolja je dovela do toga da je sad najjalča zemlja na svijetu
nije nigerijac brazilac i indijac kročio na mjesec
nego sasvim slučajno slobodna zemlja koja kod sebe ima taj amandman o oružju
Hoces li da usporedjujem sa AR-15? Kakve veze ima 2.amandman sa krocenjem na mjesec? I kad bi sutra ukinuli amandman, Amerika bi bila i dalje najjaca vojna sila na svijetu. Mnogo ti lupetas ovdje, previse da bi mogao ici redom. A cini mi se i da ne citas sta ti se pise. Rekoh ti u proslom postu, mani me se nigerije i brazila, ako vec zelis uporedjuj sa drugim zemljama prvog svijeta. A sto je najbitnije, tema koju sam ja naceo nije "da li je Amerika to sto jeste, sila u svakom mogucem smislu, zahvaljujuci 2.amandmanu" ili "da li 2.amandman donosi vise koristi nego stete?" nego odgovoriti na pitanje "koji je jedan od glavnih razloga zbog cega je jedina zemlja sa redovnim masovnim ubistvima?". Ali samim time sto odgovaras na ova prva dva si mi implicitno vec odgovorio na trece, pa bih zahvalio na odgovoru i prestao sa replikama, osim ako se direktno ne osvrnes na originalno pitanje.
User avatar
Truba
Posts: 73168
Joined: 17/03/2004 09:36
Location: Vizantija

#5491 Re: AMERIKA

Post by Truba »

problem je što nije jedina

Dozens killed in ‘barbaric, senseless’ violence in Nigeria
https://www.aljazeera.com/news/2021/12/ ... umps-to-45

moraš promijeniti pitanje
User avatar
Truba
Posts: 73168
Joined: 17/03/2004 09:36
Location: Vizantija

#5492 Re: AMERIKA

Post by Truba »

da bi postavio pitanje i usporedbu moraš naći neki ekvivalent americi... po veličini i broju stanovnika najprije sam se sjetio nigerije i brazila

ne možeš uspoređivati europu neku zemlju s 3 milijuna ili bosnu ili englesku

u engleskoj je popularan nož i bacanje kiseline

preformuliraj pitanje pa ću ti odgovoriti a probaj biti što kraći s dvostrukim proredom

imam tendenciju da ne čitam ako je zbijeno


amerika nema ekvivalent
ako mene pitate
sloboda koja je kreirala ekonomski sustav koji je dao blagostanje i napredak
dio tog sustava formiralo je slobodno nosanje oružja jer onolika zemlja ne može biti pokrivena policijom
User avatar
Sanjarko
Posts: 19858
Joined: 17/02/2015 19:32
Location: U snu

#5493 Re: AMERIKA

Post by Sanjarko »

Amerika i Kina se mogu porediti. Imaju slicnosti sto velicinom tj povrsinom, sto s resursno strane gledano. Jedna velesila s izrazitom demokratijom itd druga sila s izrazitom diktaturom itd.
detroit-mercy
Posts: 15400
Joined: 07/04/2009 16:54
Location: povis jajca

#5494 Re: AMERIKA

Post by detroit-mercy »

Maxxtro wrote: 25/01/2023 12:06
Truba wrote: 25/01/2023 11:39 unos ti je klasični spin i prelazak u drugi red

namjerno zbog izazivanja emocija uspoređuješ zolju i dijete :D

........

pogledaj nigeriju kinu rusiju i ostale mnogoljudne zemlje... brazil... kakve probleme imaju
amerika je zakon
Cekaj malo, ja sam taj koji spinujem a ti mi sad navodis "kakve brazil, rusija, kina imaju probleme, amerika je zakon". Kakve to veze ima i sa cim sto sam ja rekao? Jesam ja rekao da su navedene zemlje bolje? A interesantne primjere si naveo, bastione slobode i napretka. Ja sam krenuo od toga da identificiramo razloge zbog kojih je Amerika jedina zemlja koja redovito ima ove masovne pucnjave, pa je sinuhe naveo da postoji vise razloga zbog kojih su posebni, izmedju ostalog da vise cijene slobodu. To je za mene banalizacija, jer sloboda je apstraktan pojam koji moze imati razlicite interpretacije. Ako vec zelimo mjeriti i porediti, moramo jasno kontekstualizirati to poredjenje. U tom smislu, moj odgovor nije spinovanje nego itekako relevantan. Naveo sam konkretan primjer koji u osnovi ilustrira razlike izmedju pozitivne i negativne slobode.
Truba wrote: 25/01/2023 11:39 sloboda je nešto apstraktno i ne može se mjeriti pogotovo ne zoljama i djecom
Ok, ako se ne moze mjeriti, onda je besmisleno tvrditi da neko ima 'vise' slobode na sto sam ja prvobitno replicirao, zar ne? Jer je apstraktno i ne moze se mjeriti. Ne slazem se u potpunosti, ali prihvaticu. Drago mi je da smo to onda rijesili i mozemo se vratiti na temu, zbog cega je Amerika jedina zapadna zemlja koja redovno ima masovne pucnjave? Stavio sam ovaj put ovo 'zapadna', kako bi izbjegao ova poredjenje sa kojekakvim nigerijama gore.
Realno kad sagledas, sta je oruzja po kucama, ovaj broj ubistava i nije tako velik :skoljka:.
User avatar
sinuhe
Posts: 10931
Joined: 03/06/2011 11:33

#5495 Re: AMERIKA

Post by sinuhe »

Maxxtro wrote: 25/01/2023 15:17
Medjutim, jos jednom cu pokusati da vratim prvobitnu temu na kolosijek. Ti bi ovdje odmjeravao politicke filozofije i koncepte slobode, prednosti i mane 2. amandmana, ali to je rasprava koja dodje na red tek nakon onoga sto jos nismo ustanovili, odnosno sto vi necete da priznate. Koji je jedan od glavnih razloga zbog cega je Amerika jedina zemlja sa ucestalim masovnim ubistvima? Neovisno sad od toga da li taj razlog ima pozitivne aspekte ili ne, i da li su ti pozitivni aspekti brojniji od negativnih.
Amerika je poznata po kriminalu. Ljudi iz Bosne kada emigriraju u SAD znaju vec od malena da tamo cvjeta kriminal ali odu tamo i ostvare se.
Ne bih znao zasto ima toliko nasilja(i masovnih ubistava) ali jos niko se ni u Americi nije pojavio s nekim odgovorom.
detroit-mercy
Posts: 15400
Joined: 07/04/2009 16:54
Location: povis jajca

#5496 Re: AMERIKA

Post by detroit-mercy »

sinuhe wrote: 25/01/2023 15:49
Maxxtro wrote: 25/01/2023 15:17
Medjutim, jos jednom cu pokusati da vratim prvobitnu temu na kolosijek. Ti bi ovdje odmjeravao politicke filozofije i koncepte slobode, prednosti i mane 2. amandmana, ali to je rasprava koja dodje na red tek nakon onoga sto jos nismo ustanovili, odnosno sto vi necete da priznate. Koji je jedan od glavnih razloga zbog cega je Amerika jedina zemlja sa ucestalim masovnim ubistvima? Neovisno sad od toga da li taj razlog ima pozitivne aspekte ili ne, i da li su ti pozitivni aspekti brojniji od negativnih.
Amerika je poznata po kriminalu. Ljudi iz Bosne kada emigriraju u SAD znaju vec od malena da tamo cvjeta kriminal ali odu tamo i ostvare se.
Ne bih znao zasto ima toliko nasilja(i masovnih ubistava) ali jos niko se ni u Americi nije pojavio s nekim odgovorom.
Pa kad imas kratak fitilj a umjesto parmaka ti dostupan kalash, znas sta su posljedice :mrgreen:.
User avatar
jeza u ledja
Posts: 41672
Joined: 29/12/2005 01:20

#5497 Re: AMERIKA

Post by jeza u ledja »

sinuhe wrote: 25/01/2023 15:49 Ne bih znao zasto ima toliko nasilja(i masovnih ubistava) ali jos niko se ni u Americi nije pojavio s nekim odgovorom.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
User avatar
alijagoro
Posts: 2501
Joined: 06/03/2008 18:02

#5498 Re: AMERIKA

Post by alijagoro »

jeza u ledja wrote: 25/01/2023 16:10
sinuhe wrote: 25/01/2023 15:49 Ne bih znao zasto ima toliko nasilja(i masovnih ubistava) ali jos niko se ni u Americi nije pojavio s nekim odgovorom.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
A sta je smijesno,covjek je upravu.
moonca
Posts: 85493
Joined: 20/12/2016 20:16

#5499 Re: AMERIKA

Post by moonca »

Neko veche izbacih poglavicu "mokra charapa' iz objekta.. pijan .. tek na odlasku primjetih . da ima noz .. visi u futroli. 40 cm .. :-)
. izgleda da se to moze nositi .vidljivo.. :-)
User avatar
jeza u ledja
Posts: 41672
Joined: 29/12/2005 01:20

#5500 Re: AMERIKA

Post by jeza u ledja »

alijagoro wrote: 25/01/2023 16:11
jeza u ledja wrote: 25/01/2023 16:10
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
A sta je smijesno,covjek je upravu.
U cemu je covjek u pravu? U tome sto se pravi da "ne zna" sta je razlog ovoliko masovnih ubistava? :-)
Ili u tome sto laze da "se niko u Americi nije pojavio s odgovorom zasto"? Doslovce stotine miliona ljudi u Americi znaju zasto.
Post Reply