stranacc wrote:atheist wrote:1 Zasto u toj americi rade poslove koje ovde ne mogu? Zasto gore mogu biti konobari a ne ovde.... Nine...nezaposlenost u Zenici...zvanicno....26%....e sad skontaj koliko ih od tih 26% radi na crno...
2 Da li je amerika obecana zemlja? Rekao sam...
3. ako smatrate time sto kupite auto i imate par hiljada na mjesec americkim snom...ok ...onda jeste amerika obecana zemlja....
4.ZA mene nece nikada biti... Najmanje je vazno gdje si.... Ako koristis mozak...i spreman si na mnoga sranja i odricanja mozes uspjeti cak i u Somaliji...
1.Zato sto ce tu zaraditi 300 maraka za mjesec a ovdje gotovo za noc
2.Amerika je apsolutno obecana zemlja ..ako imash volje i malo znanja uspjeh je gotovo 100 %
3. Sta je onda u bosni smisao rada ( jal sta je bosanski san) ? Samo da imash za hljeb...or?
4. I ja sam isto pricao dok nisam dosao ovdje ..medjutim.. ovdje krojish sam sebi sudbinu , ovdje plate ne kasne , cek je svakog cetvrtka ...ako kasni pola sata oni trce i izvinjavaju se sorry sorry..a u bosni?
Ovdje ako zaradjujesh manje od recimo 20 000 (troclana obitelj) dolara godisnje oni ti plate grijanje daju ti dzaba lijecenje ... jer si ispod granice siromastva ( zipa 20 000 dolara i otisho si u racku)
A hljeb dolar , kila mesa 2 ... pa yebo ga sta hoces??
Ako si nesposoban za rad daju ti nekih 600 dolara za mjesec pa bonove za hranu ..pa lijecenje ..pa ti neko plat stan , pa struja gotovo dzaba imash pravo na ovo na ono...bla bla..
ako si sposoban a nesh da radish ..onda ko te yebe na ulicu..
LOGICNO
A U BOSNI??????///

A u Bosni....
1. U Bosni ako nista a ono ljudi razmisljaju jer:
- Konobar u SAD moze zaraditi 300 maraka pa i vise za noc u 1 od 100 restorana a i to ne svako vece. U svakom drugom slucaju niko nebi isao u skolu vec bi svi bili konobari. Od tih 300 maraka mora da plati najmanje 35, 40% pa i vise poreza (Fed, State i SS, Madicare x 2 ako je na 1099).
- Troclana porodica koja zaradjuje ispod $20,000 (zipa 20,000) mora da plati stanarinu od nekih $10,000 i da prihvati cinjenicu da im dijete ide u najgoru skolu, da se ljece u najgoroj bolnici i da zive na $10,000 godisnje sto je ravno zivotu u BiH sa nekih 1,000KM godisnje.
Ono jeste drzava im plati DIO grijanja (jer oni zaradjuju $20,000) ali jebi ga, kokuzu je i u augustu zima.
Sto se tice onih koji su nesposobni za rad i njihovih $600 mjesecno, jadna im majka, jer osim najnekvalitetnije hrane (tu ubrajam onu tvoju strucu hljeba za dolar ili kilu "mesa" za 2) drugo nista nece sebi moci priustiti.
Helem sta hocu da kazem. Ako imas dobra ledja, zdrav si, i hoces da radis ja vjerujem da u toj Americi ne mozes propasti. ali vjeruj mi isto je tako i u BiH. Ko hoce da radi, uporan je i uzdigne se iznad mahalskog razmisljanja sredine, uspijeva i u BiH, 100%