Amerika će sankcionisati BiH

davis.ba

Post by davis.ba »

fadil schtil wrote:ali sam siguran da odluka medj. suda pravde u haagu u nasu korist sa nedvosmislenom osudom srbije za genocid - i dovodjenjem Srbistana u direktnu posljedicnu vezu kao okot genocidne srbijanske politike, relevantne faktore nece ostaviti ravnodusnim, i ne zato sto to zele, a sad vidimo da ne zele, MORACE kao pravne drzave predefinisat politiku prema BiH. a to ce RS-u bit glogov kolac.
ma hajde ba nije Hare lud
E pa vidiš ja u to ne vjerujem. Mislim da će biti neka presuda u našu korist ali ne na taj način.

Dovoljno je vidjeti po kakvim pricnipima sudi sud, eto svi su bili po malo krivi pa će i ovdje biti jest mi smo napadnuti ali ipak svi su krivi.
davis.ba

Post by davis.ba »

A druga stvar. Pa zar neko može zamisliti da će međunarodna zajednica sada kada BiH konačno postaje ozbiljna zemlja, sa ozbiljnim institucijama nakon ove presude nama krojiti unutrašnje uređenje.

Šta će se desiti sa srpskim političarima, o tome niko ne razmišlja, pa jeste li svjesni da je po tvojoj priči ako zaista tako bude, moguć novi rat ovdje?

Mislim da ovo sud u Hagu ipak ima u vidu pa zato mislim da će biti ono, presuda u našu korist, ali eto nek se oni sad dogovore kako dalje. :roll:
lahor

Post by lahor »

Prenj wrote:USA viza koju Haris trenutno ima u svom dozivotnom diplomatskom pasosu je ujedno i posljednja.
Trebo je glasati za podjelu zemlje zauvijek kao i ostali pa da ima americku vizu,nabijem je uzgredom kao i ameriku na neku stvar! :oops:
wels

Post by wels »

Amerika će sankcionisati BiH

Demokratske sankcije iz najdemokratskije drzave.

AA ...KRKRRRKR....

PFUJ!!!
fadil schtil

Post by fadil schtil »

davis.ba wrote:
fadil schtil wrote:ali sam siguran da odluka medj. suda pravde u haagu u nasu korist sa nedvosmislenom osudom srbije za genocid - i dovodjenjem Srbistana u direktnu posljedicnu vezu kao okot genocidne srbijanske politike, relevantne faktore nece ostaviti ravnodusnim, i ne zato sto to zele, a sad vidimo da ne zele, MORACE kao pravne drzave predefinisat politiku prema BiH. a to ce RS-u bit glogov kolac.
ma hajde ba nije Hare lud
E pa vidiš ja u to ne vjerujem. Mislim da će biti neka presuda u našu korist ali ne na taj način.

Dovoljno je vidjeti po kakvim pricnipima sudi sud, eto svi su bili po malo krivi pa će i ovdje biti jest mi smo napadnuti ali ipak svi su krivi.
ne znam gdje si gledao po 'kakvim to principima to sudi sud'?
mozda malo mijesas sa sudom za ratne zlocine?! a i tamo nema pravog korelata.
to da se sudi jednoj drzavi, jedinstven je slucaj u novijoj evr. historiji.

al razumijem ja tvoju zabrinutost. i ima mjesta. al mozemo i Mi nekad reci ne i rizikovati, i cekati dobre karte u novom dijeljenju u haagu.

znaci polazim od toga da u svijetu ima makar malo pravde za nas, i da su odabrani suci casni ljudi i da ce se suditi po faktima a ne po dnevno-politickim potrebama.

inace nisam neki fun g. silajdzica, ali mozda je u pravu sa sumnjicenjem ovako intezivnih pregovora. mozda bi se usvajanjem amandmana u ovom obliku i ojacao status RS-a, i da bi, u nasu korist donesena odluka u haagu, imala po sudbinu blentiteta sasvim drugi, blazio uticaj - jer bi legitimitet upravo mi osigurali.

P.S.

i sranje je i u ovako odsutnim momentima dijelit se u stranacke torove i slijepo pratiti politiku dal lagumdzije il tihica. mozda su i oni na neki nacin ucijenjeni? ako nista, ne podrskom, nego neotezevanjam na oktobarskim izborima. napokon lagumdzija sam zna da sa kontra vjetrom u jedra (ashdowngate) na izborima je looser. a silajdzicu ne mogu nista u tom smislu jer je kameleon, i jezicak na vagi, ni SDP nit SDA ne mogu napraviti vecinu bez njih.
neko ce reci da haluciniram - ali ni moja teotija nije nemoguca
davis.ba

Post by davis.ba »

Pa vrijeme će pokazati. Ali i da su usvojene ustavne promjene kada bi došla takva presuda isto bi se moglo uraditi, jer rs je definisana, utvrđena i priznata dejtonom. Ne bi se ništa promjenilo ovim promjenama kada je to u pitanju, osim da bi bilo manje otpora za ukidanjem, mislim institucionalno.
fadil schtil

Post by fadil schtil »

davis.ba wrote:A druga stvar. Pa zar neko može zamisliti da će međunarodna zajednica sada kada BiH konačno postaje ozbiljna zemlja, sa ozbiljnim institucijama nakon ove presude nama krojiti unutrašnje uređenje.

Šta će se desiti sa srpskim političarima, o tome niko ne razmišlja, pa jeste li svjesni da je po tvojoj priči ako zaista tako bude, moguć novi rat ovdje?

Mislim da ovo sud u Hagu ipak ima u vidu pa zato mislim da će biti ono, presuda u našu korist, ali eto nek se oni sad dogovore kako dalje. :roll:
nasa je zemlja nenormalna i samim tim neozbiljna zemlja u srcu evrope koju nam je skrojila ista sa svojim prekoatlanskim ahbabima - i zato ce na drugi i zadnji put skrojiti unutrasnje uredjenje.

malo precjenjujes srpske poiticarea a i njihove potencijalne falange. i da situacija, obzirom na prisustvo stranih trupa, nije takva - odnos snaga nije kao '92.

i mislim da ce sud za dodikovovsko cetnikovanje boljeti cosak, jer vjerujem da se radi o cisto pravosudnoj instituciji, a ne o IKM zapadnoevtopskih vlada.
fadil schtil

Post by fadil schtil »

davis.ba wrote:Pa vrijeme će pokazati. Ali i da su usvojene ustavne promjene kada bi došla takva presuda isto bi se moglo uraditi, jer rs je definisana, utvrđena i priznata dejtonom. Ne bi se ništa promjenilo ovim promjenama kada je to u pitanju, osim da bi bilo manje otpora za ukidanjem, mislim institucionalno.
pa vrijemce pokazati. tu si upravu. mi sad samo spekulisemo.
ali mislim da nisi u pravu. dejton je donijet u stanju rata, pod pritiskom 'faktora'.
a ovi amandmani bi se posmatrali kao cisto home-made, sto ni s glave nisu, i ktomu u miru, u parlamentu.

a i sta bi dobili trenutno amandmanima? ko fol predsjednika. u svakom slucaju uloga mu je u glavno protokolarna. ali tihiceva sujeta!! eee

i sta je to sto bi bilo korisnije amandmanima a da bude manje zlo od tereta koji bi prouzrocio izricanjem pozitivne presude??
Prenj

Post by Prenj »

lahor wrote:
Prenj wrote:USA viza koju Haris trenutno ima u svom dozivotnom diplomatskom pasosu je ujedno i posljednja.
Trebo je glasati za podjelu zemlje zauvijek kao i ostali pa da ima americku vizu,nabijem je uzgredom kao i ameriku na neku stvar! :oops:
Diskutujemo o sankcijama, zar ne?
Do kada treba ponavljati: Haris je potpisao 1995. Dayton, kojim je LEGALIZOVANA Republika Srpska i podjela zemlje.
Haris i Sacirbey nemaju ama bas nikakvog prava da pricaju o podjeli zemlje.
klif

Post by klif »

Prenj wrote: Do kada treba ponavljati: Haris je potpisao 1995. Dayton, kojim je LEGALIZOVANA Republika Srpska i podjela zemlje.
Zbilja se radujem da si ponovo tu. Ali prva, po o Harisu.
Prenj

Post by Prenj »

klif wrote:
Prenj wrote: Do kada treba ponavljati: Haris je potpisao 1995. Dayton, kojim je LEGALIZOVANA Republika Srpska i podjela zemlje.
Zbilja se radujem da si ponovo tu. Ali prva, po o Harisu.
Sto bi rekli nasi uvazeni parlamentarci, replika na repliku :D
klif

Post by klif »

:lol: E, stvarno...
Prenj

Post by Prenj »

fadil schtil wrote: ...
nasa je zemlja nenormalna i samim tim neozbiljna zemlja u srcu evrope koju nam je skrojila ista sa svojim prekoatlanskim ahbabima - i zato ce na drugi i zadnji put skrojiti unutrasnje uredjenje.
...
Zasto bi to ucinili?
1995. je cijeli region je bio na rubu opsteg rata, iz BiH tekle rijeke krvi na koje nisu mogli ostati ravnodusni, i zato su se na kraju i umijesali, a sada ... boli ih ...
Last edited by Prenj on 28/04/2006 23:02, edited 1 time in total.
lahor

Post by lahor »

Prenj wrote:
lahor wrote:
Do kada treba ponavljati: Haris je potpisao 1995. Dayton, kojim je LEGALIZOVANA Republika Srpska i podjela zemlje.
Jeli neko zna sta bi u tom trenutku potpisao Lagumdzija ili bilo tko drugi?
Vodenjak

Post by Vodenjak »

lahor wrote:
Prenj wrote:
lahor wrote:Trebo je glasati za podjelu zemlje zauvijek kao i ostali pa da ima americku vizu,nabijem je uzgredom kao i ameriku na neku stvar! :oops:
Jeli neko zna sta bi u tom trenutku potpisao Lagumdzija ili bilo tko drugi?
Eeeeeee...

Ostaje ti samo da nagadjas! :P

:D
novel

Post by novel »

Sta mislite o ovome?
To ti je druze ta demokratija, ja ti ponudim ti odbijes, ja ti onda roknem sankcije.......zivio Bush
kafana

Post by kafana »

ikreno receno ne bi me cudilo daamerikanci nas bombarduju kao onda u jesen 1995 kad su nase jedinice bombardovane kod banja luke i banja luka je bila pri padu.
ma ja udarice nama sankcije a sicg nije izrucila mladica i karadzica 11 godina pa nista. sta ces demokratski pravo. a na deyton su nasi bili prisiljeni da ga potpisu. na pregovore su dosli pod pritiskom jer je vec amerika rekla da pregovori pocinjiu na nivou podjele zemlje na 49-49 % znaci samo 2 % je bilo u pitanju i za raspravu, tj sarajevo i brcko. ko ne vjeruje nek se raspita.
a ta ista amerika i evropa uvedose bih sankcije na uvoz oruzja 1991 i dadose zeleno svijetlo srbima da nas napadnu. demokratski pravo.
ma cim su oni navalili da se ustav promjeni to je meni smrdilo. A LIJEPO JE REKAO ONAJ AMER STO NAS PREDSTAVLJA NA PARNICI U HAGU ZA ODSTETU DA TE PROMJENE NISU DOBRE..
the_stick

Post by the_stick »

Prenj wrote:
mr__bosnjak wrote:Neka su boli me kurac! Zivio Mehmed Zilic a vi sto bi radje opstanak produkta agresije i genocida odjebite! Sa sacicu promjena bi prodali svoju drzavu agresorima i ovaj put legalno poklonili pola njene teritorije! Petokolonastvo eto sta je! A na vrhu su Tihic i Lagumdzija ti cetnicki spijuni! Slava svima koji su glasali PROTIV jer dok nebude nasa jedinstvena BiH sa sve narode nema prihvacanja promjana i nek mi se neko samo usudi pocet pricat o "moramo biti realni"!

Evo vam PROTIV-nici:
:thumbup:
:bih:
:-D
:shock:
11 godina ce u novembru kako je ta polovina (-1%) legalno poklonjena od strane nasih legalnih predstavnika Izetbegovica, Silajdzica i Sacirbeya.

KOJI SAMO JADAN TIP!! PUNA SU MI USTA PSOVKI, ALI NECU... NECU MU PODARITI TO ZADOVOLJSTVO... krivi ti ljudi sto su pod pritiskom zaustavili rat u trenutku kada je za nas krenuo na bolje? pa sta je trebalo?? jel? sta je trebalo? da nastavimo ratovati zato sto smo u ofanzivi? trebali navuci bijes svijeta? trebali dovest amere da nas bombarduju? jesu'l za to kriva spomenuta trojica? sto nas ameri nisu bombardovali? i naravno, posto se prica sa idiotima, opet covjek treba da napomene... ne, nisu ova trojica bezgrijesni... da, jesu pravili greske.. neko vise neko manje... ali za dayton ih kriviti???????????

ma moram...

hebem li ti mozak isprani.. i tebi i onom ocajniku zlatku... hebem vam argumentaciju... nije ga stid da prica kako on nesta ispravlja... krivi ljudi sto su rat zaustavili? e hebem mu.. i onda se skupe ovi pioniri sto svaku zlatkovu rijec gutaju... i zlatko bezgrijesan... on sta kaze, ma tu nema dileme... a ko god misli drugacije od zlatka , svaki njegov potez od rodjenja je pogresan... i banujte me ako hocete... prosto mi se hebe... al' zato sebi cuvajte ove cvjecke koje se svom silom bore protiv logike :x
zoka

Post by zoka »

Amerika je Tito
the_stick

Post by the_stick »

davis.ba wrote:A druga stvar. Pa zar neko može zamisliti da će međunarodna zajednica sada kada BiH konačno postaje ozbiljna zemlja, sa ozbiljnim institucijama nakon ove presude nama krojiti unutrašnje uređenje.

pa ako pitas prenj-a, rat nam je najbolja solucija... jest da bi iza sebe imali 11 izgubljenih godina... ALI... bolje ikad nego nikad.. jel tako? fino nek sad zlaja skupi armiju, pa da ispravimo gresku 'izetbegovica, silajdjica i sacirbeya'... pa da nastavimo taj rat koji su oni tako brutalno prekinuli... jel tako prenj? pokazimo im da su pogrijesili u daytonu.. :?
novel

Post by novel »

zoka wrote:Amerika je Tito
Tito je, Bogić Bogićević i Nijaz Duraković

Piše: Ramo KOLAR
29/04/06

O sebi se zabavili

Pokušaj usvajanja tzv. ustavnih amandmana u državnom je parlamentu propao. I to jeste ne samo događaj hefte, nego najmanje desetljeća u ovoj popaljenoj, izvaranoj i unakaženoj zemlji. Država, istina je, bez ustava teško da se takvom može zvati. Bosna i Hercegovina je na infuziji, zvanoj Dejtonski ugovor, jedva disala i trebalo joj je omogućiti da stane na svoje noge. Naravno, u izvedbi takozvane međunarodne zajednice. Zašto takozvane? Pa zato što takvo što ne postoji.

Što bi rekao vjerojatno najumniji čovjek današnjice, američki filozof Ričard Rorti, postoji samo nekakva nemušta i nedefinirana politika prema BiH u vidu ministra vanjskih poslova, npr. Britanije, ambasadora SAD, predstavnika Njemačke itd. Ni danas, dodaje Rorti, ni Europa a ni Amerika, pojma nemaju što bi s Bosnom (i Balkanom)! Da nekakva koherentna politika MZ ne postoji, davno mi je potvrdio i Kristijan Švarc Šiling.

Zato se i desi da izvjesni Donald Hejs (navodno uz pomoć stručnjaka) pravi nacrt ustava zemlje u kojoj jest proveo neke godine, ali je upoznao nije nikad. Kao što je i Ričard Holbruk dobio zadatak od američke administracije da nekako riješi “nesretni” sukob u BiH pa smislio Dejtonski ugovor, koji je priznao rezultate rata, agresije i genocida. I sad bi da se to i ustavno potvrdi!

Takav jedan odnos prema heretičkoj Bosni postoji odavna. Još je u srednjem vijeku papa slao svoje krstaše da ovu zemlju uvede u suru. Kad je kralj bosanski zavapio upomoć tadanjoj Europi, ona ga je prečula a pozdravila turske okupatore! Danas je hoće uvesti u Europu kao nakazu, a da ti vazda, nezvanično uglavnom, kazuju i međunarodnjaci i domaće marionete kako takva i ovakva država ne postoji ni u praksi ni u teoriji! Primjerice, SAD kao najmultietničnija zemlja na Kugli ni u snu ne sanja da u Kongresu, u Senatu pogotovu, uvede etnički princip glasanja. I diči se time što su Kinezi, Marokanci, Bosanci, Nepalci, Indijci...i stotine drugih naroda Amerikanci. Za koje važi jedan jedini i pravi Ustav. I još jednu dilemu ovdje valja riješiti: da, Amerikanci su možda i najveći prijatelji Bosne. Ali to ne znači da pojedini njeni zvaničnici i službenici predstavljaju mišljenje te goleme zemlje. Jer, iako je američki Senat izglasao Rezoluciju o genocidu u Bosni (92. - 95.) Ričard Holbruk to ne prizna. Kao ni neki drugi službenici.

Oni Bosanci koji su konačno shvatili da se valja uzdati u se i svoje kljuse u Parlamentu (i drugdje) su rekli ne farbanju Dejtona. Isto tako su kazali: ustavne promjene, to jest Ustav za BiH, svakako da. Da li će to biti onaj jedini dosad legitiman i legalan, Ustav RBiH, ili onaj koji će biti skontan u dugoj, temeljitoj, stručnoj i javnoj raspravi i razgovoru svih građana (pa i naroda) dogovoriti se. Svjesni Bosanci su rekli ne genocidu i podjeli zemlje i države na dvije (tri) državice, ne podjelama no zajedništvu kao jedinstvu različitosti, gdje ni jednom čovjeku neće biti tijesno ni mrsko živjeti.

Smiješnije i tužnije od svega je što ti isti predstavnici MZ sada prijete kako nam pomagati kao više neće. Što je, naravno, van pameti. Pomagati nam jednostavno moraju, jer mi smo njihovo čedo. Možda više europsko no američko, ali poštovati je odnos snaga u svijetu. Nisu htjeli, znali ni umjeli zaustaviti agresiju ni Miloševića, držeći ga do zadnjih dana mirotvorcem i dozvolivši da ne čuje smrtnu kaznu (makar se zvala i doživotna). Danas prilično tetoše njegove učenike i nastavljače iste politike “mirnim sredstvima”- Koštunicu i Tadića u Srbiji. Hvataju zločinca Mladića godinama i mjesecima, jer ni moćni Nato “ne zna” gdje je!? Pri tome potpuno prešućujući Radovana Karadžića. Holbruk ni danas neće da kaže kakav je dogovor s njime sklopio.

A gdje su tu domaći političari, partijski lideri i ljubitelji fotelja, novaca i vlasti bezbeli. Koje su sponzori ubijedili da sami pišu kao ustav svoje zemlje (o čemu bi koju mogo reći “čuveni” advokat Ahmed Žilić, koji je u iznajmljenom stanu “tesao” tzv. ustavne amandmane s g. Hejsom!). O sebi su se zabavili. Obećana vlast sad im je upitna. Bosna nije šaptom pala ko onomad, pa skoro petsto godina čekala obnavljanje svoje državnosti. Nije doživjela najveći blam u povijesti - da u vlastiti ustav unese vlastito samoubojstvo. To će, nadati se, prepoznati i Europa a naročito Amerika, i prirodno, nastaviti pomagati na putu koji su i sami prošli: stvaranja zemlje i države koja će sutra biti u makar (polu)brat porodici nacija i država koje se diče europskom (zapadnom) civilizacijom i kulturom.

I ne treba odbijanje ustavnih promjena zvati ni porazom ni pobjedom. Bosna je važnija od svakoga političara, vođe, imena i prezimena.
Ionako sunce ni zbog koga ne izlazi!

Vodenjak

Post by Vodenjak »

the_stick wrote:
Prenj wrote:
mr__bosnjak wrote:Neka su boli me kurac! Zivio Mehmed Zilic a vi sto bi radje opstanak produkta agresije i genocida odjebite! Sa sacicu promjena bi prodali svoju drzavu agresorima i ovaj put legalno poklonili pola njene teritorije! Petokolonastvo eto sta je! A na vrhu su Tihic i Lagumdzija ti cetnicki spijuni! Slava svima koji su glasali PROTIV jer dok nebude nasa jedinstvena BiH sa sve narode nema prihvacanja promjana i nek mi se neko samo usudi pocet pricat o "moramo biti realni"!

Evo vam PROTIV-nici:
:thumbup:
:-D
:shock:
11 godina ce u novembru kako je ta polovina (-1%) legalno poklonjena od strane nasih legalnih predstavnika Izetbegovica, Silajdzica i Sacirbeya.

KOJI SAMO JADAN TIP!! PUNA SU MI USTA PSOVKI, ALI NECU... NECU MU PODARITI TO ZADOVOLJSTVO... krivi ti ljudi sto su pod pritiskom zaustavili rat u trenutku kada je za nas krenuo na bolje? pa sta je trebalo?? jel? sta je trebalo? da nastavimo ratovati zato sto smo u ofanzivi? trebali navuci bijes svijeta? trebali dovest amere da nas bombarduju? jesu'l za to kriva spomenuta trojica? sto nas ameri nisu bombardovali? i naravno, posto se prica sa idiotima, opet covjek treba da napomene... ne, nisu ova trojica bezgrijesni... da, jesu pravili greske.. neko vise neko manje... ali za dayton ih kriviti???????????

ma moram...

hebem li ti mozak isprani.. i tebi i onom ocajniku zlatku... hebem vam argumentaciju... nije ga stid da prica kako on nesta ispravlja... krivi ljudi sto su rat zaustavili? e hebem mu.. i onda se skupe ovi pioniri sto svaku zlatkovu rijec gutaju... i zlatko bezgrijesan... on sta kaze, ma tu nema dileme... a ko god misli drugacije od zlatka , svaki njegov potez od rodjenja je pogresan... i banujte me ako hocete... prosto mi se hebe... al' zato sebi cuvajte ove cvjecke koje se svom silom bore protiv logike :x
Jes´ to ti nesto ljut? :?
mostarac

Post by mostarac »

novel wrote:
zoka wrote:Amerika je Tito
Tito je, Bogić Bogićević i Nijaz Duraković

Piše: Ramo KOLAR
29/04/06

O sebi se zabavili

Pokušaj usvajanja tzv. ustavnih amandmana u državnom je parlamentu propao. I to jeste ne samo događaj hefte, nego najmanje desetljeća u ovoj popaljenoj, izvaranoj i unakaženoj zemlji. Država, istina je, bez ustava teško da se takvom može zvati. Bosna i Hercegovina je na infuziji, zvanoj Dejtonski ugovor, jedva disala i trebalo joj je omogućiti da stane na svoje noge. Naravno, u izvedbi takozvane međunarodne zajednice. Zašto takozvane? Pa zato što takvo što ne postoji.

Što bi rekao vjerojatno najumniji čovjek današnjice, američki filozof Ričard Rorti, postoji samo nekakva nemušta i nedefinirana politika prema BiH u vidu ministra vanjskih poslova, npr. Britanije, ambasadora SAD, predstavnika Njemačke itd. Ni danas, dodaje Rorti, ni Europa a ni Amerika, pojma nemaju što bi s Bosnom (i Balkanom)! Da nekakva koherentna politika MZ ne postoji, davno mi je potvrdio i Kristijan Švarc Šiling.

Zato se i desi da izvjesni Donald Hejs (navodno uz pomoć stručnjaka) pravi nacrt ustava zemlje u kojoj jest proveo neke godine, ali je upoznao nije nikad. Kao što je i Ričard Holbruk dobio zadatak od američke administracije da nekako riješi “nesretni” sukob u BiH pa smislio Dejtonski ugovor, koji je priznao rezultate rata, agresije i genocida. I sad bi da se to i ustavno potvrdi!

Takav jedan odnos prema heretičkoj Bosni postoji odavna. Još je u srednjem vijeku papa slao svoje krstaše da ovu zemlju uvede u suru. Kad je kralj bosanski zavapio upomoć tadanjoj Europi, ona ga je prečula a pozdravila turske okupatore! Danas je hoće uvesti u Europu kao nakazu, a da ti vazda, nezvanično uglavnom, kazuju i međunarodnjaci i domaće marionete kako takva i ovakva država ne postoji ni u praksi ni u teoriji! Primjerice, SAD kao najmultietničnija zemlja na Kugli ni u snu ne sanja da u Kongresu, u Senatu pogotovu, uvede etnički princip glasanja. I diči se time što su Kinezi, Marokanci, Bosanci, Nepalci, Indijci...i stotine drugih naroda Amerikanci. Za koje važi jedan jedini i pravi Ustav. I još jednu dilemu ovdje valja riješiti: da, Amerikanci su možda i najveći prijatelji Bosne. Ali to ne znači da pojedini njeni zvaničnici i službenici predstavljaju mišljenje te goleme zemlje. Jer, iako je američki Senat izglasao Rezoluciju o genocidu u Bosni (92. - 95.) Ričard Holbruk to ne prizna. Kao ni neki drugi službenici.

Oni Bosanci koji su konačno shvatili da se valja uzdati u se i svoje kljuse u Parlamentu (i drugdje) su rekli ne farbanju Dejtona. Isto tako su kazali: ustavne promjene, to jest Ustav za BiH, svakako da. Da li će to biti onaj jedini dosad legitiman i legalan, Ustav RBiH, ili onaj koji će biti skontan u dugoj, temeljitoj, stručnoj i javnoj raspravi i razgovoru svih građana (pa i naroda) dogovoriti se. Svjesni Bosanci su rekli ne genocidu i podjeli zemlje i države na dvije (tri) državice, ne podjelama no zajedništvu kao jedinstvu različitosti, gdje ni jednom čovjeku neće biti tijesno ni mrsko živjeti.

Smiješnije i tužnije od svega je što ti isti predstavnici MZ sada prijete kako nam pomagati kao više neće. Što je, naravno, van pameti. Pomagati nam jednostavno moraju, jer mi smo njihovo čedo. Možda više europsko no američko, ali poštovati je odnos snaga u svijetu. Nisu htjeli, znali ni umjeli zaustaviti agresiju ni Miloševića, držeći ga do zadnjih dana mirotvorcem i dozvolivši da ne čuje smrtnu kaznu (makar se zvala i doživotna). Danas prilično tetoše njegove učenike i nastavljače iste politike “mirnim sredstvima”- Koštunicu i Tadića u Srbiji. Hvataju zločinca Mladića godinama i mjesecima, jer ni moćni Nato “ne zna” gdje je!? Pri tome potpuno prešućujući Radovana Karadžića. Holbruk ni danas neće da kaže kakav je dogovor s njime sklopio.

A gdje su tu domaći političari, partijski lideri i ljubitelji fotelja, novaca i vlasti bezbeli. Koje su sponzori ubijedili da sami pišu kao ustav svoje zemlje (o čemu bi koju mogo reći “čuveni” advokat Ahmed Žilić, koji je u iznajmljenom stanu “tesao” tzv. ustavne amandmane s g. Hejsom!). O sebi su se zabavili. Obećana vlast sad im je upitna. Bosna nije šaptom pala ko onomad, pa skoro petsto godina čekala obnavljanje svoje državnosti. Nije doživjela najveći blam u povijesti - da u vlastiti ustav unese vlastito samoubojstvo. To će, nadati se, prepoznati i Europa a naročito Amerika, i prirodno, nastaviti pomagati na putu koji su i sami prošli: stvaranja zemlje i države koja će sutra biti u makar (polu)brat porodici nacija i država koje se diče europskom (zapadnom) civilizacijom i kulturom.

I ne treba odbijanje ustavnih promjena zvati ni porazom ni pobjedom. Bosna je važnija od svakoga političara, vođe, imena i prezimena.
Ionako sunce ni zbog koga ne izlazi!

Samo sto nas Ramo ne uputi kako misli doci do konsenzusa sa SDS-om i svim ostalim strankama iz RS-a. Tu svi ovi protivnici zasute. Znaju i oni da to sto MI SVI hocemo moze da se ostvari na samo dva nacina: i to
1. dugotrajnim procesom (desetak-dvadeset godina u prvoj fazi) ponovnog ozivljavanja zemlje
2. ratom u kojem naravno nece ginuti ni Mirnesova, ni Harisova ni Tokiceva djeca

Sta su onda motivi? Pa to je jasno i malom djetetu: "OKTOBAR 2006" i ocuvanje trenutnih pozicija.
Jebe se Harisu za Bosnu i Hercegovinu, jer da je voli ne bi je sa svojim pajdasima temeljito opljackao i rasformirao i ono sto je uspjelo izaci citavo iz rata. Ipak mislim da je Haris upravo ono sto ovaj narod i zasluzuje. Haris je ono sto ovom narodu treba da se desi i posteno je da mu se desi. Nadam se da cu ja to posmatrati sa najmanje 2.000 km udaljenosti.
BIH06

Post by BIH06 »

Nece ba niko nikoga dirat.....oni samo seru da ko fol prepadaju ljude da promjene misljene.....Da vam kazem ja mislim da su i trebali propast zato sto u stvari nisu puno promjenili....neki dan je Richard holbrooke izaso i kazao kako je pogresno sto Srpska republika i federacija imaju takva imena....Ja mislim kad bi prosle ove promjene da se nebi mjenalu ista iza toga....trebalo nam je deset godina da se pocne prica o ovim prvim i sad Dodik tamo prica kako se trebalo ove promjene usvojit i onda biti gotovi....ne moze tako! mora se nesto promjenit ali PRAVO promjenit ne samo bez veze i da je to to. Ukidanje FEDERACIJE i onda republike srpske ili promjenit im imena je pocetak
mostarac

Post by mostarac »

BIH06 wrote:Nece ba niko nikoga dirat.....oni samo seru da ko fol prepadaju ljude da promjene misljene.....Da vam kazem ja mislim da su i trebali propast zato sto u stvari nisu puno promjenili....neki dan je Richard holbrooke izaso i kazao kako je pogresno sto Srpska republika i federacija imaju takva imena....Ja mislim kad bi prosle ove promjene da se nebi mjenalu ista iza toga....trebalo nam je deset godina da se pocne prica o ovim prvim i sad Dodik tamo prica kako se trebalo ove promjene usvojit i onda biti gotovi....ne moze tako! mora se nesto promjenit ali PRAVO promjenit ne samo bez veze i da je to to. Ukidanje FEDERACIJE i onda republike srpske ili promjenit im imena je pocetak
ja bi im mnogo radije ukinuo ministarstvo finansija nego promjenio ime. za pocetak ;)
promjena imena je kozmeticka promjena, a ukidanje nekog ministarstva STVARNI udarac RS-u.
nazalost vecina ljudi i to ogromna u ovoj zemlji to ne shvata
Last edited by mostarac on 30/04/2006 03:07, edited 1 time in total.
Post Reply