Američko naoružavanje BiH armije

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
kv99

#176 Re: Američko naoružavanje BiH armije

Post by kv99 »

Tacticus wrote:evo nadzoh jos nesto
SENAT UVJERLJIVOM VECINOM IZGLASAO UKIDANJE EMBARGA NA ORUZJE
WASHINGTON, 26. 7 - Americki Senat izglasao je u srijedu poslijepodne, sa 69 glasova za i 29 glasova protiv, ukidanje embarga na oruzje za Vladu BiH. Zakonom, koji su izradili vodja senatske vecine Bob Dole i demokratski senator Joseph Lieberman, americki se predsjednik obvezuje na jednostrano ukidanje embarga nakon sto Vlada BiH to zatrazi od americke administracije i nakon sto Vijece sigurnosti bude izvijesteno da je Vlada BiH zatrazila odlazak UNPROFOR-a iz BiH ili nakon sto Vijece sigurnosti ili drzave koje imaju snage u UNPROFOR-u odluce povuci "plave kacige" iz BiH. Tim bi zakonom americki predsjednik mogao okoncati embargo i prije povlacenja UN-a iz BiH, a to bi morao uciniti najkasnije do dana dovrsetka povlacenja UNPROFOR-a ili dana koji je 12 tjedana nakon podnosenja zahtjeva Vlade BiH Vijecu sigurnosti za odlazak UNPROFOR-a, ovisno o tome koji od ta dva dana nastupa prvi. Ako povlacenje UNPROFOR-a potraje dulje od 12 tjedana, predsjednik ima ovlast odgoditi primjenu mjere za 30 dana, a to se ovlastenje moze ponovno koristiti. Zakonom se precizira da se nijedna njegova odredba ne moze tumaciti kao ovlast za slanje vojnih snaga SAD-a na podrucje BiH. Predstavnicki dom Kongresa jos je pocetkom lipnja izglasao zakon o ukidanju embarga na oruzje za Vladu BiH s 318 glasova za i 99 protiv. S obzirom da je u Predstavnickom domu 231 republikanac i 203 demokrata, a u Senatu 53 republikanca i 47 demokrata, ukidanje embarga ocito je dobilo snaznu podrsku obiju stranaka. Kako su izglasani tekstovi u dva doma razliciti, po rijecima Dolea, senatski bi se tekst mogao uskoro naci na glasanju pred Predstavnickim domom, nakon cega bi se poslao americkom predsjedniku koji ga u roku od deset dana treba ili potvrditi ili uloziti veto i vratiti ga Kongresu. Americki predsjednik vec je najavio veto, ali se procjenjuje da u Kongresu postoji potrebna dvotrecinska vecina za preglasavanje njegova veta. Senatori su prihvatili i amandmane demokrata Sama Nunna i republikanca Williama Cohena kojima je Amerika obvezna, prije jednostranog ukidanja embarga, pokrenuti u Vijecu sigurnosti multilateralno ukidanje embarga. U slucaju veta u Vijecu sigurnosti ili neglasanja o multilateralnom ukidanju embarga, americki predsjednik obvezan je zatraziti multilateralno ukidanje embarga od Opce skupstine UN-a. U zakon je uklopljena i proslogodisnja izjava Kontakne skupine da je ukidanje embarga, kao posljednje rjesenje, neizbjezno ako bosanski Srbi odbace plan Kontaktne skupine
prevedeno da su babi (aliji izetbegovic) muda, bila bi djeda (franjo tudzman)
Prevedeno da je to sve bilo interna politicko prepucavanje i gdje nikada nije bilo ozbiljne namjere da jednostrano ukinu embargo. Izglasali su to pri prvvom glasanju jer su znali da nije obavezujuce ali imas izjave bas Dola i Klintona kako se vec tada znalo da se nece ici na konfrontaciju sa predsjednikom u vezi Bosne i Hercegovine. ne zbog toga da su oni bili protiv Bosne i Hercegovine vec jer su znali da je jedinstvo NATO mnogo vaznije za USA od BIH. USA je mogla da okrene sama ledja sprovodenju embarga ali tek tamo od sredine 1994 ali sama da ide u konfrontaciju sa vaznima clanovima NATO u ime BIH nije dolazilo u obzir.
Tako da ovo tvoje : da su samo dali oruzje prije a ne 1996 ostaje samo to " da su ".
Tacticus

#177 Re: Američko naoružavanje BiH armije

Post by Tacticus »

naravno da je M-113A2 vise manje zastarjelo nauruzanje, ali moze i dalje posluziti u orginalnoj zamisli, a to je da dovuku vojnike na 200-300 metara od neprijetelja, svjeze i zasticene od minobacacke i artiljeriske vatre
za nesto vise od toga treba ti Borbeno Vozilo Pjesadije (engleski IFV-Infantry Fighting Vehicle), a moderni BVP kosta koliko tenk srednje kvalitete (T-80, M-84, ...)
ovo dole ti je veoma modernizovani M113, sa dodatkom dodatnog oklopa i borbenom kupolom i kao takvo je solidno borbeno vozilo, ali nemoze se nositi sa americkim M-2/3, ruskim BVP-3, njemackom Pumom, svedski CV-40/35/30, ...
nasa sansa je da sa ulaskom u NATO dobijemo od amera njihove surplus M1A1 tenkove i M2A2, sa nekom manjom modernizacijom i produzavanjem zivota ili od njemaca Leopard 2A4 i Marder 1 A3-A5
koji bi u istoj kolicini zamjenili M60A3, a M113 u nekoj kolicini od 60 komada
a turska vojna industrija je za nijansu jaca od nase, samo ne zadugo jer oni idu napred, a mi prodajemo jos relativne moderne sisteme i bez primarnog kupca nivoa JNA nema sanse da ostane na visokom nivou, ali opet mozemo ako bi ulozili malo love dobiti jednu veoma solidnu vojni industriju za velicinu nase zemlje koja bi mogla dobro ucestovati u izvozu
dragan.s

#178 Re: Američko naoružavanje BiH armije

Post by dragan.s »

pororor wrote: Izvoz je se poveca za 50% u 2011 i 2012. godini u namjenskoj industriji. :bih:
Iz ovog priloga se ipak vidi da je Namjenska Industrija poprilicno velika Industrija za tako malu zemlju kao sto je BiH. Mozda i jedna od najvecih industrija u BiH. Sto osigurava ne samo radna mjesta vec i odredjenu sigurnost.
Ma sve je to još sitno. 1986.-te SFRJ je imala izvoz namjenske industrije 1,6 milijardi USD, a od toga je oko 50% poticalo iz BiH.
Nema više nesvrstanih da kupuju sve što ponudiš, a nemamo im šta ni ponuditi.
Lijepa vremena kad su se na tenkovskom poligonu na Manjači obučavali i Iranci i Iračani (dok su međusobno ratovali). Jedni sa jedne strane brda, drugi s druge, a jedni za druge ne znaju.
Tacticus

#179 Re: Američko naoružavanje BiH armije

Post by Tacticus »

Religious Fantastic wrote:@Tacticus

vremena kada se nešto "DOBIVALO" od bilo koga su prošla. Leopard A4 je za zapadne standarde zastario, pošto su skoro svi zamijenjeni za A5 ili A6, ali još uvijek vrijedi dosta i ima zemalja koje će ga kupiti. Ovo mi liči na temu koju je pokrenuo lik prije par godina (ne mogu se sjetiti koji mu je bio nick) o tome kako je strateški interes BIH pokrenuti nabavku Raptora :lol: :lol: :lol: :lol:

Ako jednoga dana budemo imali pare da se kupuje ono što valja...hmmm...ali ja to sigurno neću doživjeti
cuj nista se vise ne daje, pa sto onda dadose ameri 400 abramsa grcima
a sto se tice Leoparda 2A4 kompletno digitalizovanog tenka koji moze u vecini borbenih situacija (sem borbe na kratskim distancama ispod 100 metara) moze izdrzati pogodak 125 mm ruskog topa, on bi za nas bio premija
i sto se doniranja tice, fino sam naglasio da se mozemo nadati jer postoje neke sanse kod njemaca, a malo vece kod amera
Tacticus

#180 Re: Američko naoružavanje BiH armije

Post by Tacticus »

pororor wrote:Turska vojna industrija nije "za nijansu jaca od nase". Nasa vojna industrija je beba u poredjenju sa njihovom. Mi ustvari i nemamo bas vojnu industriju vec imamo namjensku industriju (porodukcija municije, granata, bombi). Dobro mozemo i producirati topove i neke puske u BMT Travniku ali to je sve. Uglavnom to nase je nista uporedjenju sa Turcima koji recimo imaju za godinu dana svoj tenk "Altay"
pa dobro jesam umanjio turske sposobnosti (inace altay je tek u razvoju, a od razvoja i proizvodnje je ogroman put), a uvecao nase, ali opet nasa vojna industrija nije zanemarljiva

a opet kada sam pricao sa jednim gospodinom iz vanjskotrgovinske komore koji je rekao ako dostignemo 30% predratne proizvodnje onda smo na konju
Last edited by Tacticus on 01/05/2012 23:15, edited 1 time in total.
Tacticus

#181 Re: Američko naoružavanje BiH armije

Post by Tacticus »

pororor wrote:Otvorio sam novu temu o namjenskoj industriji na ekonomiji. Pa dobro ali tada su se izvozili i tenkovi i avioni (Galeb) ostala je samo jos namjenska industrija. Kada bi se dostigao izvoz od 200 miliona dollara to bi bilo svakako repektabilno.

Biti neovisan od drugih zemalja sto se tice municije, troblona, rakete velikog dometa i svakakve druge municije je dobra stvar. A jos uz to kada ostvaris izvoz od 100 miliona za takvo malo podrucije kao sto je FBIH je velika stvar.
mozemo proizvoditi jos topove, haubice, cak i prekalibiranu noru u 155/52, vlr (kod nas je poznatiji netacni naziv vbr), minobacace, ..., ali to je sve ostalo od jugo proizvodnje i kako godine prolaze te mogucnosti ce biti manje
Tacticus

#182 Re: Američko naoružavanje BiH armije

Post by Tacticus »

pororor wrote:Na kraju ovog filma se vide topovi koji producira BMT Travnik:

Ovo je ta tvornica u Travniku...
prvo su prikazivali orkan, ali taj nam je ostao samo u ulozi dizanja morala jer njegovu municiju tj. kasetne rakete 262 mm nismo nigdje mogli nabaviti, a na kraju je veoma dobra haubica 122 mm D-30 koje smo i 1996 napravili 56 komada, a bile su placene od US, nikada mi nije jasno sto nisu pokusali napraviti i NORA-e od 152 mm poslje rat prekalibrirane u NATO standard 155 mm, mozda zato sto bi onda bili predobro nauruzani
inace ima topic nauruzavanja BiH 91-92, gdje sam ja govorio da je nase vodstvo bilo kao sto nije, moglo je nabaviti nesto repromaterijala prije rata i dovuci ga odmah po rascisavanju puteva sa srednjom bosnom i sa prethodnim stavljanjen tvornice u novom travniku (ne travniku) mogli smo proizvesti 40-80 komada teske artiljerije u prvih 6 mjeseci rata
ali nase ratno (a do koji dan su bili aktuelni) vodtsvo je samo organizovano kada treba krasti i prati novac
PasoDzigera007

#183 Re: Američko naoružavanje BiH armije

Post by PasoDzigera007 »

Tacticus wrote:
pororor wrote:Na kraju ovog filma se vide topovi koji producira BMT Travnik:

Ovo je ta tvornica u Travniku...
prvo su prikazivali orkan, ali taj nam je ostao samo u ulozi dizanja morala jer njegovu municiju tj. kasetne rakete 262 mm nismo nigdje mogli nabaviti, a na kraju je veoma dobra haubica 122 mm D-30 koje smo i 1996 napravili 56 komada, a bile su placene od US, nikada mi nije jasno sto nisu pokusali napraviti i NORA-e od 152 mm poslje rat prekalibrirane u NATO standard 155 mm, mozda zato sto bi onda bili predobro nauruzani
inace ima topic nauruzavanja BiH 91-92, gdje sam ja govorio da je nase vodstvo bilo kao sto nije, moglo je nabaviti nesto repromaterijala prije rata i dovuci ga odmah po rascisavanju puteva sa srednjom bosnom i sa prethodnim stavljanjen tvornice u novom travniku (ne travniku) mogli smo proizvesti 40-80 komada teske artiljerije u prvih 6 mjeseci rata
ali nase ratno (a do koji dan su bili aktuelni) vodtsvo je samo organizovano kada treba krasti i prati novac
Evo Novog Travnika

http://www.bnt-tmh.com.ba/vojni_program.htm

Imamo dobre M87 Orkane i M84 topove Nore.
cindrlimindrli

#184 Re: Američko naoružavanje BiH armije

Post by cindrlimindrli »

PasoDzigera007 wrote:Evo Novog Travnika

Ekipi na ovoj web stranici plafon je napraviti mlin za kafu i prodati masinu. Orkan i Noru nisu mogli ni prije rata
sami napraviti a kamo li danas.
Tacticus

#185 Re: Američko naoružavanje BiH armije

Post by Tacticus »

cindrlimindrli wrote:
PasoDzigera007 wrote:Evo Novog Travnika

Ekipi na ovoj web stranici plafon je napraviti mlin za kafu i prodati masinu. Orkan i Noru nisu mogli ni prije rata
sami napraviti a kamo li danas.
orkan sigurno ne i onaj koji je prikazan je bio skoro gotov pred rat pa ga samo dovrsili (sto vise pominju se 2 komada, a da smo drugi '94 dali hrvatima za zamjenu za propustanja konvoja sa nekim teskim nauruzanjem), a pogotovo je problem municija koja se vise ne proizvodi
za NORA-u nisam siguran, naprotiv cuo sam suprotno
cindrlimindrli

#186 Re: Američko naoružavanje BiH armije

Post by cindrlimindrli »

Tacticus wrote:za NORA-u nisam siguran, naprotiv cuo sam suprotno
Jesi ti provjerio stranicu koja je postavljena? Ako jesi, e ona amaterska stranica izgleda dobro u poredjenju
sa ostatkom firme.
155_mm

#187 Re: Američko naoružavanje BiH armije

Post by 155_mm »

pororor wrote:
Ministar Trhulj: Turska pomaže razvoj namjenske industrije u BiH - 13/04/2012
"Turska trenutno ima jednu od najznačajnijih vojnih industrija u Evropi i imaju više od 12,5 milijardi eura izvoza pa nam je želja da uz pomoć Ministarstva odbrane Turske ponovo razvijamo našu namjensku industriju, a oni žele da nam tu pomognu kako kroz otvaranje tržišta na kojima oni plasiraju svoje proizvode, tako i kroz razvoj novih tehnologija u bh. fabrikama", rekao je Trhulj."
http://www.bportal.ba/index.php?option= ... &Itemid=58

Mozda je moguca jedna tema gdje se mogu postirati sve stvari u vezi vojne industrije?
tema postoji vec preko dvije godine:

http://www.klix.ba/forum/viewtopic.php? ... &start=425

sto se tice orkana u BiH postoji 6 orkana 5 u fBiH i 1 u rs zato sto je pokusaj prodaje gruziji propao. nazalost su za OS BiH proglaseni neperspektivnim i sad cekaju sudbinu negdje u skladistima. rakete su unistene jer vaze za kasetnu municiju. velika steta a mogli su da nam daju ogromnu predost u odnosu na susjedstvo.

zna li ko kakva je sudbina zatekla one haubice m-114 155 mm sto su amerikanci donirali u programu "opremi i obuci".
Tacticus

#188 Re: Američko naoružavanje BiH armije

Post by Tacticus »

cindrlimindrli wrote:
Tacticus wrote:za NORA-u nisam siguran, naprotiv cuo sam suprotno
Jesi ti provjerio stranicu koja je postavljena? Ako jesi, e ona amaterska stranica izgleda dobro u poredjenju
sa ostatkom firme.
nisam to provjeravao preko stranice, nego mi jedan covjek rekao da su isporucili cjev 155 mm srbiji, a u srbiji jedini projekt koji ukljucuje cijevi od 155 mm je NORA-B52, samohodna haubica 155 mm 52 kalibra montirana na kamion pa zasnivam misljenje na ovome i na cinjenici da znam na sta je licila ta tvornica 1990 (nisam bio u njoj ali sam gledao reportazu)

takodjer znam da su jos prije rata napravljena cini mi se 2 prototipa koji su koristili cijev od152 mm 45 kalibara ovo je bio daljni razvoj i prihvatanja novog NATO standarda koji se kocentrise na 155/52 (Pzh 2000, archer, cesar,...)
Tacticus

#189 Re: Američko naoružavanje BiH armije

Post by Tacticus »

155_mm wrote:
pororor wrote:
Ministar Trhulj: Turska pomaže razvoj namjenske industrije u BiH - 13/04/2012
"Turska trenutno ima jednu od najznačajnijih vojnih industrija u Evropi i imaju više od 12,5 milijardi eura izvoza pa nam je želja da uz pomoć Ministarstva odbrane Turske ponovo razvijamo našu namjensku industriju, a oni žele da nam tu pomognu kako kroz otvaranje tržišta na kojima oni plasiraju svoje proizvode, tako i kroz razvoj novih tehnologija u bh. fabrikama", rekao je Trhulj."
http://www.bportal.ba/index.php?option= ... &Itemid=58

Mozda je moguca jedna tema gdje se mogu postirati sve stvari u vezi vojne industrije?
tema postoji vec preko dvije godine:

sto se tice orkana u BiH postoji 6 orkana 5 u fBiH i 1 u rs zato sto je pokusaj prodaje gruziji propao. nazalost su za OS BiH proglaseni neperspektivnim i sad cekaju sudbinu negdje u skladistima. rakete su unistene jer vaze za kasetnu municiju. velika steta a mogli su da nam daju ogromnu predost u odnosu na susjedstvo.

zna li ko kakva je sudbina zatekla one haubice m-114 155 mm sto su amerikanci donirali u programu "opremi i obuci".
oko pola ih je dato afganistanu na "pozajmicu"
cuj 6 orkana!
ali municija je problematicna, ne proizvodi se kod nas i veoma je specifican kalibar, ali opet da bi koristili orkane trebali bi imati razvijene izvidzacke jedinice (opremljene UAV-ima i artiljeriskim radarima) koje bi nam mogle davati trenutne informacije u dubini od 40-60 km neprijateljske teritorije da bi ove efikasno iskoristili
a za klasinco zaprecavanje vatrom sto je osnovna osobina vlr su preskupi i preveliki
dragan.s

#190 Re: Američko naoružavanje BiH armije

Post by dragan.s »

155_mm wrote: tema postoji vec preko dvije godine:

Mislim da u čitavoj SFRJ nije bilo više od 5 Orkana. Taj projekat je razvijen u saradnji sa Irakom i nikad nije došlo do masovnije proizvodnje. Tokom rata u RSK je bio jedan, u RS jedan, a ovaj na videu nedovršeni u ABiH. Jedino je ovaj u RSK dejstvovao (koliko ja znam, nek me neko ispravi) nakon akcije Bljesak. Tako da u OS BiH sada mogu biti maksimalno 3 Orkana s tendencijom da ne bude ni jedan jer nisu perspektivni. To je manje više razumljivo jer niko više ne radi rakete za njih.
Ali su recimo neperspektivnim za OS BiH proglasili mitraljez M84 (i njegove ruske varijante) za koje je bilo municije koliko hoćeš i koji je izuzetno pouzdan, a umjesto njega je ubačen američki M60 koji je dosta lošiji (bar mi tako tvrde ovi koji su radili sa njim).
dragan.s

#191 Re: Američko naoružavanje BiH armije

Post by dragan.s »

Tacticus wrote: mozemo proizvoditi jos topove, haubice, cak i prekalibiranu noru u 155/52, vlr (kod nas je poznatiji netacni naziv vbr), minobacace, ..., ali to je sve ostalo od jugo proizvodnje i kako godine prolaze te mogucnosti ce biti manje
VBR je bio zvanični JNA naziv pa je to ostalo kod ljudi, a u pravu si, nije bacač nego lanser.
Naravno da će biti manje kad mašine nisu zanovljene više od 20 godina. Ono što je tada bilo moderno danas je zastarjelo i ne može se takmičiti sa drugim proizvođačima u svijetu.
I Srbija koja ima 5-6 puta veći izvoz od nas pati od istih problema, ali tamo država to vidi kao važnu granu pa ulaže u modernizaciju i nekako još drže korak.
cindrlimindrli

#192 Re: Američko naoružavanje BiH armije

Post by cindrlimindrli »

Tacticus wrote:nego mi jedan covjek rekao da su isporucili cjev 155 mm srbiji
Cijev mogu sami napraviti, haubicu ne mogu.
Tacticus wrote:cuj 6 orkana!
ali municija je problematicna, ne proizvodi se kod nas i veoma je specifican kalibar, ali opet da bi koristili orkane trebali bi imati razvijene izvidzacke jedinice (opremljene UAV-ima i artiljeriskim radarima) koje bi nam mogle davati trenutne informacije u dubini od 40-60 km neprijateljske teritorije da bi ove efikasno iskoristili
Cak i da se moze napraviti, a to je ravno tome da ja lansiram sopstveni space shuttle, ima jedan veliki problem.
Nemas ih gdje testirati. :D
Tacticus

#193 Re: Američko naoružavanje BiH armije

Post by Tacticus »

dragan.s wrote:
155_mm wrote: tema postoji vec preko dvije godine:

Mislim da u čitavoj SFRJ nije bilo više od 5 Orkana. Taj projekat je razvijen u saradnji sa Irakom i nikad nije došlo do masovnije proizvodnje. Tokom rata u RSK je bio jedan, u RS jedan, a ovaj na videu nedovršeni u ABiH. Jedino je ovaj u RSK dejstvovao (koliko ja znam, nek me neko ispravi) nakon akcije Bljesak. Tako da u OS BiH sada mogu biti maksimalno 3 Orkana s tendencijom da ne bude ni jedan jer nisu perspektivni. To je manje više razumljivo jer niko više ne radi rakete za njih.
Ali su recimo neperspektivnim za OS BiH proglasili mitraljez M84 (i njegove ruske varijante) za koje je bilo municije koliko hoćeš i koji je izuzetno pouzdan, a umjesto njega je ubačen američki M60 koji je dosta lošiji (bar mi tako tvrde ovi koji su radili sa njim).
M84 tj. yugo verzija sovietskog PKM-a je izvrsno oruzije, ali koliko sam shvatio treba ga zamjeniti (isto M60) M240 koje je isto tako izvrsno oruzije a Nato standard, inace koliko sam shvatio i M16A2 bi trebali zamjeniti sa A4 karabinom, mada bi volio da ga zamjenje sa HK36 kojih su kupili u manjoj kolicini za specijalne jedinice

za orkan sam vec i rekao da je municija najveci problem, a poslje njega nedostatak sredstava za duboko izvidzanje u realnom vremenu jer je orkan prvenstveno namjenjen za unistavanje ili onesposobljavanje koncentrisanih oklopno mehanizovanih jedinica sa kasetnim raketama napunjenim submunicijo, cuvenim zvoncicma koji bi trebali padati na najmanje oklopni dio oklopnih orudja tj. krov, ali u medjuvremenu sve vece nacije su ojacale krovove valstitih oklopnjaka pa je i pitanje ucinkovitosti zvoncica, inace bio je poprilicno precizan za vlr, jer je imao (njemacke) kamere koje su pratilie rakete u prvih 2 KM leta do kada su im mogle ispravljati putanju a tada se desava 90% gresaka, a sada je standardni vlr OS BiH rumunska verzija sovietskog grada tj. 40-cjevnog lansera 122 mm raketa, tako da i vlr oganj sa nestandardnim 128 mm raketama postao neperspektivan

od svih oruzija jedino modern oruzije je jos ostala NORA, koju bi trebalo prekalbrirati i napraviti nasu verziju NORA-B52, koja je u stvari jeftinija verzija svedskog ARCHER-a i/ili francusko CESAR-a, cak mislim da bi OS BiH trebale nabaiti barem 20 tih orudja tj. baterija od 6 po brigadi i 2 za obuku/rezervu jer bi bili po NATO standardima
Zlajs

#194 Re: Američko naoružavanje BiH armije

Post by Zlajs »

cindrlimindrli wrote:
Cak i da se moze napraviti, a to je ravno tome da ja lansiram sopstveni space shuttle, ima jedan veliki problem.
da bi koristio orkan treba ti tim izvidjaca, vezista i topografa i to sve imamo. imamo i cak i vojni poligon. orkan ima velik radijus ubojitog djeovanja tako da ce jedna puna baterija sigurno pogoditi cilj.
Tacticus

#195 Re: Američko naoružavanje BiH armije

Post by Tacticus »

cindrlimindrli wrote:
mislim da su u stanju napraviti 66% komponenata, onda neka se uvezu sa jos nekim i dovrse je, bolje i to nego ne proizvoditi nista, ali opet mi je to cudno jer su bili u stanju proizvoditi haubice 122 mm D-30
cindrlimindrli wrote:
cak ni na poligonu u glamocu?!
Tacticus

#196 Re: Američko naoružavanje BiH armije

Post by Tacticus »

Zlajs wrote:
cindrlimindrli wrote:
da bi koristio orkan treba ti tim izvidjaca, vezista i topografa i to sve imamo. imamo i cak i vojni poligon. orkan ima velik radijus ubojitog djeovanja tako da ce jedna puna baterija sigurno pogoditi cilj.
vec sam pisao u postu iznad da je najveci problem municija i radi sada dubiozne efikasnosti i radi nemogucnosti proizvodnje
a ubaciti izvidjacki tim 30-40 km iza neprijateljskih linija u mogucnosti da izvjestava u realnom vremenu je veoma, veoma tesko, na zapadu za to koriste satelite i u zadnje vrijeme UAV-e (Unmanned Arial Vehicle-Bezpilotne Zracne Letjelice), koje mi na zalost nemamo dok npr. hrvatska ima, a cini mi se i srbija
cindrlimindrli

#197 Re: Američko naoružavanje BiH armije

Post by cindrlimindrli »

Tacticus wrote:cak ni na poligonu u glamocu?!
Nisam siguran, mislim da su ih prije rata vozili negdje u Crnu Goru i tamo rokali po Jadranu. Ako ne zaboravim
pitacu rodjaka, on je radio na poligonu gdje se testirala vecina ovih budalastina.
Zlajs

#198 Re: Američko naoružavanje BiH armije

Post by Zlajs »

heheh naravno da neces ubacivati izvidjace tako duboko al isto tako se ni orkan ne postavlja na prvu linij vec daleko prije prve linije, sve zavisi od strukture terena. naravno da ne puca ni na slijepo vec koordinate dobije od izvidjaca koji opet preko vezista salju do topografa i onda na raketare. ovo ne govorim napamet vec sam imao priliku vidjeti i biti poducen o njegovim mogucnostima. ima jos par nekih stvari koje orkan moze a ne spominje se nigdje na internetu ;)
Tacticus

#199 Re: Američko naoružavanje BiH armije

Post by Tacticus »

cindrlimindrli wrote:
Tacticus wrote:cak ni na poligonu u glamocu?!
Nisam siguran, mislim da su ih prije rata vozili negdje u Crnu Goru i tamo rokali po Jadranu. Ako ne zaboravim
pitacu rodjaka, on je radio na poligonu gdje se testirala vecina ovih budalastina.
znam da na glamocu mogu komotno manevre izvrsiti jedinice na nivou brigade (NATO standard 3000+ljudi) pa kontam da imaju negdje 50 KM linije
cindrlimindrli

#200 Re: Američko naoružavanje BiH armije

Post by cindrlimindrli »

Tacticus wrote:znam da na glamocu mogu komotno manevre izvrsiti jedinice na nivou brigade (NATO standard 3000+ljudi) pa kontam da imaju negdje 50 KM linije
Pajdo, mislim da se neko ko poznaje kako ovo fercera smije i tebi i meni, al` haj` sad, ubijamo vrijeme. :lol:
Post Reply