Američko naoružavanje BiH armije

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
exliberal

#151 Re: Američko naoružavanje BiH armije

Post by exliberal »

jefferson wrote:@Osa,Liberal,Jug:
Jel ovo diejte vi jos uvijek ozbiljno shvatate?

Ma sve se nadam da ce skontat da se zajebao pa reci izvinjavam se do mene je...ajde nastavit cemo temu al jok...ispadoh jos ja hajvan sto se sa njim raspravljam
tender

#152 Re: Američko naoružavanje BiH armije

Post by tender »

kiky wrote:imamo i mi ...
kamena s ramena sisteme ...
što nam naši saveznici i prijatelji ameri dadoše, nako, od srca .... ( nas i amera pun rezervat ) ...
:D
ha, ha, ha e jest vala, kamenčugu da ubijem kravu od kuma Jove kad opet počne da četnikuje.
bogoljub

#153 Re: Američko naoružavanje BiH armije

Post by bogoljub »

- Američki Stejt Department čestitao je Bosni i Hercegovini na spremnosti da uništi značajnije količine oružja zaostalog iz rata čime se doprinosi regionalnoj stabilnosti. Ured za uklanjanje oružja koji djeluje u okviru Biroa za politička i vojna pitanja u suradnji sa Ministrastvom obrane SAD i NATO saveznicima pomoći će Bosni i Hercegovini da uništi oko 67.000 komada malokalibarskog oružja, i 20.000 tona konvencionalne municije i eksplozivnih sredstava.

Sad će nam garant ponuditi da kupimo njihovo neko zastarjelo smeće,
Šta ćeš moraju i oni od nećeg' živjeti!
jefferson

#154 Re: Američko naoružavanje BiH armije

Post by jefferson »

bogoljub wrote:- Američki Stejt Department čestitao je Bosni i Hercegovini na spremnosti da uništi značajnije količine oružja zaostalog iz rata čime se doprinosi regionalnoj stabilnosti. Ured za uklanjanje oružja koji djeluje u okviru Biroa za politička i vojna pitanja u suradnji sa Ministrastvom obrane SAD i NATO saveznicima pomoći će Bosni i Hercegovini da uništi oko 67.000 komada malokalibarskog oružja, i 20.000 tona konvencionalne municije i eksplozivnih sredstava.

BiH uvodi u vojsku M4 puske, koje se postepeno uvode i u SAD vojsku trenutno!
Ako hoces u NATO moras igrati po standardima.
drndalo

#155 Re: Američko naoružavanje BiH armije

Post by drndalo »

bogoljub wrote:- Američki Stejt Department čestitao je Bosni i Hercegovini na spremnosti da uništi značajnije količine oružja zaostalog iz rata čime se doprinosi regionalnoj stabilnosti. Ured za uklanjanje oružja koji djeluje u okviru Biroa za politička i vojna pitanja u suradnji sa Ministrastvom obrane SAD i NATO saveznicima pomoći će Bosni i Hercegovini da uništi oko 67.000 komada malokalibarskog oružja, i 20.000 tona konvencionalne municije i eksplozivnih sredstava.

Ovdje se vise misli na nesto ovakvo, odlicno skladisteno, ocuvano kao novo, pa npr. iz '56-e...:

Image
HORN1

#156 Re: Američko naoružavanje BiH armije

Post by HORN1 »

jefferson wrote:
HORN1 wrote:
jefferson wrote:Ko je naoružavao Srbiju i Srbe? Njihove su granice bile po osnovu sankcija zatvorene i nadzirane pa je hiljade tona naoružanja prošlo. Jesu to i oni prvo pitali Amerikance pa onda zbavljali oružje?
Nisu, ali medjunarodni odnosi su jedna velika igra. Ako igru ne razumijes bolje ce ti biti da je ne igras!
Problem koji je A.I imao je sto je htio igrati a nije bas savladao najbolje tematiku.
A za Srbiju, haman ti stvarno nemas pojma sta je bila JNA, ali cijela ova rasprava je na nekom nivou svadje sa velikog odmora u osnovnoj skoli!
Problem koji je A.I imao je sto je htio igrati a nije bas savladao najbolje tematiku.

Da ovo je ključna rečenica. Ni A.I. nije dorastao takvoj igri a ni cjelokupni Bošnjački narod, upravo zbog tog potrebana je ovakva polemika na ovom nivou, nek u budućnosti znaju da neigraju igru ako nisu na neke stvari spremni i pripremljeni, složićeš se samnom da ja kao Bošnjak imam pravo na igru koja će poboljšati sposobnost mog naroda da opstane. Nas su u Titinoj Jugoslaviji učili drugim načelima i normama ali mi svojima potomcima trebamo omogućiti ravnopravniju borbu u budućnosti, teško je u tako ratkom vremenu usvojiti tako drastične promjene, pa doći do takve svijesti da može biti opravdano i preventivno djelovanje ali ja sam dovoljno star da me takve moralne dileme neće pogoditi, a buduće generacije nek vide šta im je činiti.
Ja sam se osjecao ravnopravnije u onoj jugoslaviji nego u ovoj BiH, kao bosnjak![/quote]
I ja isto ali iz Jugoslavije smo otjerani politikom veliko.... koji su htjeli legalizirati dominaciju nad drugima.
Imali su drugi dominaciju nad nama ali je nisu imali u zakonu i bilo je do nas, mogli smo zahtijevati da svi imamo jednaka prava međutim neki su počeli zahtijevti ravnopravniji status a drugi legalizaciju dominacije što je pomoglo raspadu države a lijepo je Tito toliko puta naglasio, suživot je moguć samo na ravnopravnosti.
jefferson

#157 Re: Američko naoružavanje BiH armije

Post by jefferson »

Ja ti govorim o onoj Jugoslaviji i BiH sada pod zastitnicima mog "vitalnog nacionalnog interesa"
HORN1

#158 Re: Američko naoružavanje BiH armije

Post by HORN1 »

jefferson wrote:Ja ti govorim o onoj Jugoslaviji i BiH sada pod zastitnicima mog "vitalnog nacionalnog interesa"
Ja govorimo Jugoslaviji koja je imla zakone za sve iste i zagovarala ravnopravnost i slobodu svih naroda.
Ja nisam neki nacionalista uvijek sam za ravnopravnost osim kad imamo neke koji hoće da potlače i izrabljuju druge, njima osporavam pravo na ravnopravnost već se zalažem za primjenu njihovih metoda prema njima.
Tacticus

#159 Re: Američko naoružavanje BiH armije

Post by Tacticus »

tender wrote:Pa slika je reala reale. Dakle, Srbi su imali S-300 bar kad je rječ o bosanskim Srbima samo što sam je pogrešno datirao dolazak tog naoružanja. Taj sistem su Srbi pribavili za vrijeme prve Bihačke krize u novembru 1994. godine kada im je prvi put bilo ozbiljnije zapriječeno intervencijom. Upravo o tome je i A. Izetbegović govorio i na redovnoj konferenciji KEPS-a u Budimpešti kada je Jelcina direktno prozvao zbog snadbjevanja Srba ovim oružjem. Sigurno da je pojava ovog oružja odvratila NATO od namjere da bombardira Srbe oko Bihača, pa će se zračna kampanja protiv bosanskih Srba dogotiti tek od 30.08. do 14.09.1995. nakon okljevanja koje se desilo nakon vezanja unproforaca za stubove u maju te godine. Srbi su spomenuti sistem protivzračne odbrane sklonli na jednu lokaciju a da se on ne upotrijebi protiv NATO aviona bilo je presudno to što su u prvom naletu saveznici pogodili ulaz u sklonište gdje su se famozne rakete nalazile. Sada se ne sjećam da li je to urađeno avio bombama ili artiljerijom sa Igmana u čijem dometu je to skladište također bilo, ali u glavnom tako su ih "uspavali" , odnosno zatrpali prilaz raketama.
Ako su Srbi 1992. godine imali 700 tenkova onda su na kraju te godine imali 350. Dakle, moralo se to odnekle popuniti.
Godine 1991. JNA je raspolagala sa sledecim oklopnim jedinicama, popunjene sa oko 3.082 tenkova(443 M-84, 73 T-72M, 1614 T-55, 889 T-34 i 63 PT-76B) i 1.545 OT (995 BVP M-80 i 551 M-60P/PB) Mirnodopski esalon je u upotrebi trebao imati 1148 tenkova i 1013 OT i BVP-a
u srbiji je bilo preko 700 T-55 tenkova, a iste je vec prije kosova srpska vojska mislila izbaciti iz upotrebe, a kada kazes da su izgubili 350 T-55 nije da mislis da su toliko tenkova nepovratno izgubili u BiH
mozda kada bi racunao i one izbacene iz borbe sa rpg-om, zoljom ili pogodkom zis-a, ali najveci dio tih tenkova je izvucen sa bojista popravljen i vracen u borbu
95' najveci problem tenkovskih jedinica RS-a je bila cinjenica da su bili previse isluzeni i pri kraju tehnickog zivota
ako neznas tenkovi u miru ne predzu vise od 100 kilometara, da nebi potrosili gusjenice koje imaju trajanje zavisno od tenka i proizvodzaca od 200 do 600 km pa ce moraju mjenjati, zatim se na vjezbe prebacuju labudicama ili vozovima, ...
a tenkovi koje je koristila RS su presli i hiljade kilometara godisnje bez adekvatnog odrzavanja
a inace ruminski T-55 su lokalno napravljeni i obzirom kako oni nisu nikada nabavili (znacajniju kolicinu) tenkova T-72 i/ili pravili tenkove na bazi njih, pa su im ovi bili osnovni tenkovi, zbog cega su unapredzeni i razlikuju se od "cistih" T-55, a takvi se nisu nigdje vidjeli ni na jednom ratistu u BiH
jedini T-55 koji su uvezeni, a i to u cifri od 30-50 kom. su oni koje je uvezla hrvatska iz arsenala bivse DDR, a sve ostalo su bili tenkovi koje je hrvatska zarobili i odedzen broj m-84 tenkova kojie su uspjeli hrvati doraditi zahvaljujuci djelovima koje su nabavljali najvecom velicinom iz ukrajine i bjelorusije

sto se tice protiv-avionskog sustava S-300 one je 99,99% namjenjen za gadzanje ciljeva u zraku i tu je manje vise jednak americkom patriotu (tadasnjem modelu) onih 0.01% je samo u slucaju da je neko toliko ocajan da koristi isti kao nenavodzenu raketu
srbija nikada nije imala isti tokom rata sa hrvatskom i BiH, nego je ono bila fotomontaza za dizanje morala zbog cinjenice da su djelove istog hrvati pokazali na onoj cuvenoj paradi, a spekulisalo se da su ga nabavili prije rata na kosovu, ali i tada se pokazalo da to nema veze sa istinom

dok sto se tice helikoptera koje su nam USA dostavili preciznije 15 kom UH-1H, to je bio veoma solidan i sto je nama najvaznije robustan helikopter, pa su nam dali njega umjesto UH-60
nesto kao da su odlucili da nam daju Golf-2 pocetkom 96, za kojeg ste imali dosta mehanicara koji su ga znali odrzavati i jeftinih djelova za njega, umjesto da ste kupili Golf-3 a nemate nikoga ko ga zna popraviti ili djelovi za njega su preskupi, a najbolji dokaz za to je da nasa vlada nije bila u stanju odrzavati i iste, a kamo li UH-60

tada je USA imala 200 mil. odobrenih za nauruzavanje BiH i ocekivala je velike doprinos arapskih zemalja, pa su zeljeli osposobiti bosnjake za samodbranu, i misli li su nam dati iste kolicine orudja samo su mislili dati umjesto M60A3 TTS, tenkove M1 da se neki ne zabune nisu mislili dati M1A1 nego prvu verziju nauruzanu sa 105 mm topom, ali koji je opet bio bolji od M-84 tenka, zatim borbeno vozilo pjesadije M2 opet prvobitnu verziju koja je opet bila bolja od ex-jna BVP M-80, ali su ostali iznenadzeni kada arapi posto se rat zavrsio nisu mislili davati vise love za oruzije, nego su nam davali njihovu surplus robu koja se pokazala kasnije izuzetno isluzena i u losem stanju, pa su nam dali ono sto su dali i opet su se vodili strategijom da ostave nase snage u stanju da se odbrane sa opremom koja ce biti jos relativno moderna sljedecih 15 god., a sjetite se da nam je taj materijal dat 1996 sada znaci vec 16 star

i opet to je bila greska naseg imbecilnog vodstva, koja je odlucila da se dogovara u Dayton-u 3 sedmice preje konacne sjednice US senata (vec je jedna bila mjesec ranije, ali je bila sprecena privremenim vetom od strane clintona i koji cini mi se mogao trajati 45-60 dana) koji je vodzen Bob Doylom zelio unilateralno ukinuti embargo na nauruzavanje Armije BiH i u sklopu iste sjednice zelio raspravljati kojim paketom nauruzati ABiH (samo nju ne HVO) u vrjednosti koja je zavisno od paketa trebala varirati izmedju 500 mil do 7 milijardi USD

a sto se tice teme amerikanci su preko pakistanaca poslali nekih 20-tak lansera HJ-8 i 100-tinjak raketa, a koji su promjenili situaciju na ratistu od situacije kada su srpski tenkovi bili kljucno oruzije sa kojim bi nas razvaljivali, ali poslje toga postali su vise artiljeriska podrska, jer su ih crvene strele razvaljivale (procjenjena preciznost istih je 90% na 3000 metara), sto vise unistile su nekoliko M-84 tenkova probijajuci ih kroz prednji oklop (najdeblji dio)

takodzer smo dobili neke sisteme veze isto tako preko turske i pakistana, a najveci doprinos je sto su uklonili svoju obavjestajnu sluzbu i uticaj, tako da je taj embargo koji su kasnije provodili samo europlajni bio poprilicno prorozan
amko76

#160 Re: Američko naoružavanje BiH armije

Post by amko76 »

Uuu sjećam se crvenih strijela, tačno je da su promijenile situaciju. Spasile su dole Otes i Doglode ako se dobro sjećam.

Vidim da si upućen pa me zanima, šta bi s njima u Srebrenici? Kažu poslali ali niko nije bio obučen da koristi?
Skijaš

#161 Re: Američko naoružavanje BiH armije

Post by Skijaš »

Tacticus wrote:i opet to je bila greska naseg imbecilnog vodstva, koja je odlucila da se dogovara u Dayton-u 3 sedmice preje konacne sjednice US senata
Rat i da je nastavljen, nekih spektakularnih promjena na terenu ne bi bilo. Sva je četnička vojska iz Hrvatske i oslobođenih dijelova bosanske Krajine bila skoncentrisana u nekoliko opština oko Banja Luke i sasvim dovoljno jaka da zaustavi naše dalje napredovanje. Da je Tuđman bio zainteresovan za slanje jedinica HV-a u dublji prodor, pa u redu, ali sama ARBiH nije bila u stanju napraviti neki bitan pomak, pa ni sam tim oružjem koje kažeš da bi došlo. Dobro je da se Dejtonskim sporazumom rat zaustavilo a velikosrbe se može, pero po pero, slabiti bez dodatnog broja mrtvih i invalida.
Tacticus

#162 Re: Američko naoružavanje BiH armije

Post by Tacticus »

Skijaš wrote:
Tacticus wrote:i opet to je bila greska naseg imbecilnog vodstva, koja je odlucila da se dogovara u Dayton-u 3 sedmice preje konacne sjednice US senata
Rat i da je nastavljen, nekih spektakularnih promjena na terenu ne bi bilo. Sva je četnička vojska iz Hrvatske i oslobođenih dijelova bosanske Krajine bila skoncentrisana u nekoliko opština oko Banja Luke i sasvim dovoljno jaka da zaustavi naše dalje napredovanje. Da je Tuđman bio zainteresovan za slanje jedinica HV-a u dublji prodor, pa u redu, ali sama ARBiH nije bila u stanju napraviti neki bitan pomak, pa ni sam tim oružjem koje kažeš da bi došlo. Dobro je da se Dejtonskim sporazumom rat zaustavilo a velikosrbe se može, pero po pero, slabiti bez dodatnog broja mrtvih i invalida.
izvini, a da li znas geografiju jer istina njihov front bi bio skracen, ali nista toliko drasticno, a izgubili su veliki broj ljudi, moral pao katastrofalno,...
zatim koji srbi iz hrvatske krajine, pa ti su vec bili tu i ostalo ih je nekoliko stotin, a ovi ostali su se ispalili za srbiju jer nisu pruzili neki otpor u odbrani vlastitih domova pa mislis da bi ga pruzali u bosni radi tudjih domova, a da su ih primorali sta mislis kakav bi efektivni otpor davali, pa zaboravljas da je oluja bila zavrsil mjesec dana ranije kada Armija BiH presla u ofanzivu
a da je samo USA doniralo isto nauruzanje koje je doniralo 1996, a to je 45 tenkova M60A3, 80 transportera M-113A2, 15 helikoptera UH-1H, 56 haubica 122 mm D-30, 36 visecjevni raketnih lansera 122 mm tipa grad, (umjesto ovih bi najvjerovatnije bili bi neki drugi sistemi radi vece i brze dostupnosti) , 116 haubica 155 mm M114, 45 000 pusaka M16A2, preko hiljadu M60 mitraljeza, nekoliko hiljada radio aparata, 840 jednokratnih antitenkovskih raketnih lansera AT-4, ... + obuka (MPRI isti oni kuji su obucavali Hrvatsku Vojsku), a za dostavu istih bi se USA pobrinuli tako za razliku od ranih posiljki ova zavrsila u kompletu onima kojima je bila namjenjena
znaci da smo dobili samo ono sto je u osnovi bio minimalna kolicina jer je kupljeno sa 200 mil. USD koje su nam dodjeljeni po 100 1993 od strane US senata kada se prvi put pomenulo nauruzavanje ABiH, 100 mil 1994 kada se ozbiljno pocelo raditi od strane republikanaca (najvise da bi ostetili ugled demokrata, ali sta je nas to bolilo briga), mi bi udvostrucili broj tenkova (po kvaliteti ucetvrorostrucili), povecali artiljeriju za 3 puta, utrostrucili (vise kvalitetom nego kvantitetom) protivoklopne sposobnosti, udesetotrucili sisteme veze, ... i sto bi nama vise i za ista trebala HV vojska, sto vise mogli bi onda i "zamoliti" hrvatsku vojsku da se povuce iz BiH, a bas bi me zanimalo da li bi ovi imali muda da to i ne urade
i sve ovo je znaci sa tim minimalnim paketom, a tih dana se trebalo raspravljati u sklopu ukidanja embarga sa kojim paketom nauruzati ABiH od minimalnog paketa od 500 mil. do maksimalnog paketa od 7 milijardi USD, tako bi kolicine (a najvjerovatnije i kvalitet) opreme i obuke bio 3-4 puta veci i sve to ne uzimajuci u obzir u ocekivanu pomoc arapskih zemalja u daleko vecoj (narucito novcanoj) pomoci nego sto je bila kada je rat zavrsio i kada je interes za BiH pao
a u osnovi bili je dovoljno samo da US senat izglasa ukidanje embarga i odredi paket opremanja, da mi onda za pregovarackim stolom dobijemo daleko vise, a bez daljnjeg ne ispaljenog metka, mada bi ja licno zauzeo Banja Luku
kv99

#163 Re: Američko naoružavanje BiH armije

Post by kv99 »

Tacticus wrote: a da je samo USA doniralo isto nauruzanje koje je doniralo 1996,
Sve ovo sto si napisao se moze svesti na to : da je samo....ali nije. Da je samo babi narasla cuna bila bi dedo...ali nije.

Nikada nije bilo ozbiljno razmatrano ukidanje embarga u toku rata od strane americke administracije. Imas svjedocenje klintona koji je vidi slucajnosti bio americki predsjednik u to vrijeme da je od V. Britanije i Francuske dobio hajmo reci upozorenje : NATO zajednistvo ili unilateralno djelovanje USA u BIH a tu se racuna i ukidanje emabrga.
Isto tako si imao upozorenje klintona clanovima kongresa da bi svako glasanje o ukidanju embarga dobil veto od klintona u ime nacionalne sigurnosti - pogledaj ovo gore sto sam ti napisao, tako da ni oni nisu isli na tu opciju i da su htjeli. Ici u konfrontaciju sa predsjednikom nije nesto sto su zeljeli u ime Bosne i Hercegovine.
Tako " da je samo " ostaje samo to: da je ali nije.
Bilo je prijetnji da ce da ukinu embargo u slucaju da beograd ne potpise sporazum u Dejtonu ali to je vec drugi padez i nema veze sa ovim sto ti pises.
Skijaš

#164 Re: Američko naoružavanje BiH armije

Post by Skijaš »

Tacticus wrote:
Skijaš wrote:
izvini, a da li znas geografiju
Znam da smo jedva zadržali Ključ, bio sam u Krajini tih dana i ne treba mi prazno teoretisanje. Dalje sami, bez saradnje HV-a, nismo mogli bez ogromnih žrtava. Uglavnom naših.
jer istina njihov front bi bio skracen, ali nista toliko drasticno
Pa eto, izmjeri dužinu linije prije ofanzive i u onom trenutku kad je potpisan Dejtonski sporazum, pa da uporedimo.
a izgubili su veliki broj ljudi
Nije tačno.
moral pao katastrofalno,...
Tu si u pravu, ali to je zavisilo od jedinice do jedinice. Oni koji su iz tenka u sadejstvu sa pragom pucali po meni i mojim kolegama, djelovahu prilično motivisano.
zatim koji srbi iz hrvatske krajine, pa ti su vec bili tu i ostalo ih je nekoliko stotin, a ovi ostali su se ispalili za srbiju
Preko koridora i dalje za Srbiju nisu propuštali vojsku nego civile. Vojsku se raspoređivalo na nove položaje.
a da je samo USA doniralo isto nauruzanje koje je doniralo 1996
Ništa se bitno ne bi promjenilo.
kiky

#165 Re: Američko naoružavanje BiH armije

Post by kiky »

šta je bilo, bilo je ...
da su ameri htjeli, mogli su ali nisu ...
isto važi i za evropljane ...
a, s obzirom ko je vodio državu tih godina i kako, drugačije nije ni moglo bit ...
pametnije bi nam bilo da pokrenemo vlastitu vojnu industriju ...
bar ono što ne zahtijeva neku visoku tehnologiju ...
ko je čeko da mu amer nešto donira, nije se baš nauživo u životu ...
( o evropi netreba ni pričat ) ...
:(
Intimus

#166 Re: Američko naoružavanje BiH armije

Post by Intimus »

Nemoj tako @kiky. Imali smo mi poslije rata program pomoći VF, odobren od am. kongresa, "Obuči i razoružaj". ;-) :oops:
Tacticus

#167 Re: Američko naoružavanje BiH armije

Post by Tacticus »

kv99 wrote:
Tacticus wrote: a da je samo USA doniralo isto nauruzanje koje je doniralo 1996,
Sve ovo sto si napisao se moze svesti na to : da je samo....ali nije. Da je samo babi narasla cuna bila bi dedo...ali nije.

Nikada nije bilo ozbiljno razmatrano ukidanje embarga u toku rata od strane americke administracije. Imas svjedocenje klintona koji je vidi slucajnosti bio americki predsjednik u to vrijeme da je od V. Britanije i Francuske dobio hajmo reci upozorenje : NATO zajednistvo ili unilateralno djelovanje USA u BIH a tu se racuna i ukidanje emabrga.
Isto tako si imao upozorenje klintona clanovima kongresa da bi svako glasanje o ukidanju embarga dobil veto od klintona u ime nacionalne sigurnosti - pogledaj ovo gore sto sam ti napisao, tako da ni oni nisu isli na tu opciju i da su htjeli. Ici u konfrontaciju sa predsjednikom nije nesto sto su zeljeli u ime Bosne i Hercegovine.
Tako " da je samo " ostaje samo to: da je ali nije.
Bilo je prijetnji da ce da ukinu embargo u slucaju da beograd ne potpise sporazum u Dejtonu ali to je vec drugi padez i nema veze sa ovim sto ti pises.
ti se to salis?????
unilatelarno ukidanje embarga na oruzije je proslo kompletnu zakonodavnu proceduru, prosao je oba glasanja kongresa, na prvom glasanju u senatu je isto prosao i to velikom vecinom i jedino sto ga je zaustavilo je predjednicki veto, a on traje samo odredzen period, pa se opet glasa, samo sto se predsjednicki glas broji sa vise glasova, ali sa obzirom da je linija za ukidanje imala apsolutnu vecinu, to bi bila samo formalnost
u osnovi ovo je bila borba tadasnje republikanskog vodeceg senatora i kandidata za predjednika Bob Dole-a da pokupi poene za nadolazece izbore tako sto bi pokazao odlucnost na pitanju gdje je clinton-ova administracija bila neudlucna, ali i radi cinjenice da se puno demokrata nije slagalo sa zvanicnom politikom u BiH
pa sto mislis sto je dayton onako hitno napravljen i sto se islo do krajnjih granica da se rat zavrsi, pa zato da klinton nebi dozivio unutrasnji poraz na vanjskopolitickom pitanju sto bi prevedeno znacilo jacanje republikanskog kandidata i slabljenje negove pozicije unutar demokrata

a posto si toliko zasljepljen pricom sda kako smo mi u stvari sretni sto smo zivi, a da su oni zasluzni za to, umjesto istine da je sda zasluzna samo za los polozaj BiH evo ti koji clanak koji sam nasao samo brzinskom pretragom
http://articles.latimes.com/1994-04-22/ ... ms-embargo
http://www.nytimes.com/1994/06/25/world ... bargo.html

http://articles.latimes.com/1995-07-26/ ... pons-sales

http://www.nytimes.com/keyword/arms-embargo
http://news.google.com/newspapers?nid=2 ... 01,2406732

evo ti zvanicni clintonov veto sto je usporilo ukidanje embarga
http://www.gpo.gov/fdsys/pkg/CDOC-104sd ... 4sdoc7.htm
"Mada predsjednik SAD-a nema zakonodavnu vlast, njemu pripada značajno ovlaštenje tzv. suspenzivnog veta kojim može utjecati na zakonodavnu djelatnost Kongresa. Prema ovom ovlaštenju, ako predsjednik u roku od 10 dana od izglasavanja zakona odbije potpisati i proglasiti taj zakon, on se vraća na ponovno razmatranje Kongresu. Ako se za isti zakon, uprkos predsjednikovom vetu, ponovo izjasne 2 trećine oba doma Kongresa, tada zakon stupa na snagu, bez obzira na raniji predsjednikov veto."
Last edited by Tacticus on 01/05/2012 00:27, edited 1 time in total.
Tacticus

#168 Re: Američko naoružavanje BiH armije

Post by Tacticus »

Skijaš wrote: izvini, a da li znas geografiju
Znam da smo jedva zadržali Ključ, bio sam u Krajini tih dana i ne treba mi prazno teoretisanje. Dalje sami, bez saradnje HV-a, nismo mogli bez ogromnih žrtava. Uglavnom naših.
interesatno, a ja znam od poznanika iz 1 gardiske, da je kljuc spasen dolaskom jedinica 7 kraiskog korpusa i da se tu otislo u protivnapad
jer istina njihov front bi bio skracen, ali nista toliko drasticno
Pa eto, izmjeri dužinu linije prije ofanzive i u onom trenutku kad je potpisan Dejtonski sporazum, pa da uporedimo.
a hocemo li izmjeriti kolicinu ljudsta i opreme 5 korpusa koje je sada mogao posvijetiti toj liniji kada nije postojala babina i SAO krajina
a izgubili su veliki broj ljudi
Nije tačno.
preko 1000 izbacenih iz stroja (oko 850 ranjenih) I krajiski korpus razbijen, a poslje kljuca i II kraiski korpus
moral pao katastrofalno,...
Tu si u pravu, ali to je zavisilo od jedinice do jedinice. Oni koji su iz tenka u sadejstvu sa pragom pucali po meni i mojim kolegama, djelovahu prilično motivisano.
interesatno, ja sam mislio da se motivacija najvise pokazuje u produzenim djelovanjima, a ne povremenim pritiskanja obaraca, ali opet ne iskljucujem da si naletio na jedincu arkonovaca koje je sloba poslao da se sve ne raspadne
zatim koji srbi iz hrvatske krajine, pa ti su vec bili tu i ostalo ih je nekoliko stotin, a ovi ostali su se ispalili za srbiju
Preko koridora i dalje za Srbiju nisu propuštali vojsku nego civile. Vojsku se raspoređivalo na nove položaje.
interesatno, a koliko si ih vidio u borbama, a inace ponavljam kakva bi im bila motivacija da se bore u bosni
a da je samo USA doniralo isto nauruzanje koje je doniralo 1996
Ništa se bitno ne bi promjenilo.[/quote]

po tebi nista ne znaci da jednoj vojsci koja je raspolagala sa 80-100 teskih orudja (preko 100 mm), da ih poveca na 300-350 + napokon ogromne kolicine municije i sa nesto preko 50 tenkova (preko pola iz ili neposredno poslje 2 svjetkog rata) dobije 45 koji su vise manje ekvivaletni najboljim neprijateljskim i to samo u najgorem slucaju :zzzz:
Last edited by Tacticus on 01/05/2012 00:23, edited 1 time in total.
Tacticus

#169 Re: Američko naoružavanje BiH armije

Post by Tacticus »

evo nadzoh jos nesto
SENAT UVJERLJIVOM VECINOM IZGLASAO UKIDANJE EMBARGA NA ORUZJE
WASHINGTON, 26. 7 - Americki Senat izglasao je u srijedu poslijepodne, sa 69 glasova za i 29 glasova protiv, ukidanje embarga na oruzje za Vladu BiH. Zakonom, koji su izradili vodja senatske vecine Bob Dole i demokratski senator Joseph Lieberman, americki se predsjednik obvezuje na jednostrano ukidanje embarga nakon sto Vlada BiH to zatrazi od americke administracije i nakon sto Vijece sigurnosti bude izvijesteno da je Vlada BiH zatrazila odlazak UNPROFOR-a iz BiH ili nakon sto Vijece sigurnosti ili drzave koje imaju snage u UNPROFOR-u odluce povuci "plave kacige" iz BiH. Tim bi zakonom americki predsjednik mogao okoncati embargo i prije povlacenja UN-a iz BiH, a to bi morao uciniti najkasnije do dana dovrsetka povlacenja UNPROFOR-a ili dana koji je 12 tjedana nakon podnosenja zahtjeva Vlade BiH Vijecu sigurnosti za odlazak UNPROFOR-a, ovisno o tome koji od ta dva dana nastupa prvi. Ako povlacenje UNPROFOR-a potraje dulje od 12 tjedana, predsjednik ima ovlast odgoditi primjenu mjere za 30 dana, a to se ovlastenje moze ponovno koristiti. Zakonom se precizira da se nijedna njegova odredba ne moze tumaciti kao ovlast za slanje vojnih snaga SAD-a na podrucje BiH. Predstavnicki dom Kongresa jos je pocetkom lipnja izglasao zakon o ukidanju embarga na oruzje za Vladu BiH s 318 glasova za i 99 protiv. S obzirom da je u Predstavnickom domu 231 republikanac i 203 demokrata, a u Senatu 53 republikanca i 47 demokrata, ukidanje embarga ocito je dobilo snaznu podrsku obiju stranaka. Kako su izglasani tekstovi u dva doma razliciti, po rijecima Dolea, senatski bi se tekst mogao uskoro naci na glasanju pred Predstavnickim domom, nakon cega bi se poslao americkom predsjedniku koji ga u roku od deset dana treba ili potvrditi ili uloziti veto i vratiti ga Kongresu. Americki predsjednik vec je najavio veto, ali se procjenjuje da u Kongresu postoji potrebna dvotrecinska vecina za preglasavanje njegova veta. Senatori su prihvatili i amandmane demokrata Sama Nunna i republikanca Williama Cohena kojima je Amerika obvezna, prije jednostranog ukidanja embarga, pokrenuti u Vijecu sigurnosti multilateralno ukidanje embarga. U slucaju veta u Vijecu sigurnosti ili neglasanja o multilateralnom ukidanju embarga, americki predsjednik obvezan je zatraziti multilateralno ukidanje embarga od Opce skupstine UN-a. U zakon je uklopljena i proslogodisnja izjava Kontakne skupine da je ukidanje embarga, kao posljednje rjesenje, neizbjezno ako bosanski Srbi odbace plan Kontaktne skupine
prevedeno da su babi (aliji izetbegovic) muda, bila bi djeda (franjo tudzman)
Skijaš

#170 Re: Američko naoružavanje BiH armije

Post by Skijaš »

Tacticus wrote:
Nastavak rata ne bi donio ništa dobro, potpisivanje Dejtonskog sporazuma nije izdaja i taj dokument pruža pravni okvir za slamanje velikosrpske ideje. Ali ako već tvrdiš da je trebalo nastaviti, možeš li pojasniti šta je tačno trebala biti svrha daljeg oružanog djelovanja ? I kad već kalkulišemo, posao onih koji vode vojsku je i da izračunaju kolike su žrtve u vlastitim redovima prihvatljive. Dakle, šta bi bila svrha i koliko procjenjuješ da bi bilo nas koji bi poginuli u ostvarivanju tog cilja ?
swanfilter

#171 Re: Američko naoružavanje BiH armije

Post by swanfilter »

Kongres i Senat su bili za ukidanje embarga i bombardovanje srbskih polozaja, posebno zbog situacije u Bihackom dzepu u to vrijeme. Clinton je bio labav po tom pitanju jer su Francuzi i Britanci bili protiv zbog stranih vojnika u BiH. Bojali su se talackih situacija, mada znamo sta je stvarni razlog njihovog protivljenja toj ideji.

Nakon toga ameri su pribjegli drugoj ideji. Prekinuli su sa nadgledanjem embarga na uvoz oruzja, povlace svoje brodove iz Jadranskog mora i oko luke Ploce.
Hadzi Lojo

#172 Re: Američko naoružavanje BiH armije

Post by Hadzi Lojo »

Zna li neko sta bi sa onim topom (?400mm? kalibra?) na Igmanu sto nam poklonise navodno Turci, opalio nekoliko puta i nestalo municije, kako kazu. Navodno jos iz Iww.
Hadzi Lojo

#173 Re: Američko naoružavanje BiH armije

Post by Hadzi Lojo »

Skijaš wrote:
Tacticus wrote:
Nastavak rata ne bi donio ništa dobro, potpisivanje Dejtonskog sporazuma nije izdaja i taj dokument pruža pravni okvir za slamanje velikosrpske ideje. Ali ako već tvrdiš da je trebalo nastaviti, možeš li pojasniti šta je tačno trebala biti svrha daljeg oružanog djelovanja ? I kad već kalkulišemo, posao onih koji vode vojsku je i da izračunaju kolike su žrtve u vlastitim redovima prihvatljive. Dakle, šta bi bila svrha i koliko procjenjuješ da bi bilo nas koji bi poginuli u ostvarivanju tog cilja ?
Pa onda bi po toj teoriji najbolje bilo da nismo ni glasali za nezavisnu RBiH i da smo ostali u krnjoj srboslaviji.
Tacticus

#174 Re: Američko naoružavanje BiH armije

Post by Tacticus »

Skijaš wrote:
Tacticus wrote:
Nastavak rata ne bi donio ništa dobro, potpisivanje Dejtonskog sporazuma nije izdaja i taj dokument pruža pravni okvir za slamanje velikosrpske ideje.
Dejtonski sporazum je spasio i zadrzao veliki broj elemenata velike srbije + nagradio etnicko ciscenje i zlocine, ako tvrdis suprotno onda znaci da nisi vise od mjeseca proveo u BiH u periodu 1996-2012 i ne citas dan danasnje dnevne novine da vidis sta se desava bas na bazi tog istog dejtona
Ali ako već tvrdiš da je trebalo nastaviti, možeš li pojasniti šta je tačno trebala biti svrha daljeg oružanog djelovanja ??
da li se ti salis, pa da se unisti i vojno i politicki ideja vodilja kod ekstremnih srba koja je dovela do svega ovoga sto se desili, a sa i onim minimalnim paketom nauruzavanja mogli su se osloboditi veci gradovi zapadne bosne, prijedor, banja luka, ..., mogao se osloboditi doboj i dovest ostatak snaga na ozrenu u obruc, pa i na predaju, moglo se deblobkirati sarajevo, ...
ali u osnovi da nam je oruzije isporuceno, postojale su realne sanse da na pregovorima dobijemo funkcionalnu drzavu sa daleko pravednijim rjesenjem, a da odbiju bilo je dovoljno osvojiti banja luku (a to bi znacilo gubitak velike teritorije i oko nje) da srbske snage prihvate poraz
I kad već kalkulišemo, posao onih koji vode vojsku je i da izračunaju kolike su žrtve u vlastitim redovima prihvatljive. Dakle, šta bi bila svrha i koliko procjenjuješ da bi bilo nas koji bi poginuli u ostvarivanju tog cilja ?
ah da se tako razmisljalo npr. 1944 pa da su saveznici prihvatili mir sa hitlerovom Njemackom, jer su ovi bili spremni vratiti sve sto su osvojili 1940-41 samo zato da nebi rizikovali poginule u normandiji i kakav bi onda svjet bio
ali evo kada hoces da kalkulisemo, hajde onda iskalkulisi koliko desetina hiljada ljudi je umrlo onda bez razloga, u bratuncu, zvornika, srebrenice, vlasenice, prijedora, ..., a koji su danas ili etnicko cisti gradovi ili gradovi duhova, zatim poslje toga izracunaj koliko je povratnika u RS poginulo ili osakaceno, koliko je nase sive mase (inteligencije) napustilo ovu drzavu u ludzackoj kosulji, koliko je mladih ljudi otislo u bjeli svjet za boljim zivotom, koliko se ljudi ubilo zbog situacije koja vlada vec skoro 17 godina, ...
a kada pricam o ratu ja nisam jedan od onih koji je bio vani i cija rodbina nije ratovala, nego sam jedan od onih cija je velika vecina bila u Armiji

ukratko da se sacekalo samo ukidanje embarga bez ikakvih borbi moglo se puno vise, a da se rat nastavio jos koji mjesec mogli smo danas biti blizu Hrvatske (ako nebi ulazili u istom paketu) u EU integracijama
i molim vas da mi nepricate o strasnoj srbiji koja bi onda otvoreno usla u rat i rizikovala onda USA vazdusne napade, a i da ih nije bilo, volja za rat kod obicnog srbskog gradzanina je bila nikakva, pa na onu djelomicnu mobilizaciju sto su izvrsili 1995 javilo im se manje od 10% ljudi, a goriva su imali za manje od 3 mjeseca intezivnijih operacija, jer srbija iz 95 poslje skoro 4 godine embarga, nije bila ni blizu one srbije iz 91-92
Tacticus

#175 Re: Američko naoružavanje BiH armije

Post by Tacticus »

Intimus wrote:Nemoj tako @kiky. Imali smo mi poslije rata program pomoći VF, odobren od am. kongresa, "Obuči i razoružaj". ;-) :oops:
u programu nauruzaj i obuci mi smo dobili relativno novo i relativno moderno oruzije, sa kojim smo zamjenili prilicno istroceno oruzije iz rata i za koje relativno lako mozemo dobiti djelove i municiju iz velikog broja prijateljskih zemalja, a to isto oruzije i danas cini okosnicu oruzanih snaga BiH i danas je dovoljno moderno za efektivnu odbranu
a da su nas samo naoruzavali arapi, dobili bi smo istroseno i neispravno oruzije, koje je i onako izbaceno iz upotrebe ili prodano u roku od 5-8 godina
a da nas je naoruzavala ona nasa vlast vojnici bi jos koristili pap-ovke kao perspektivno nauruzanje, a koje bi oni sigurno nabavljali po cjenama od nekoliko hiljada maraka
Post Reply