jefferson wrote:@Osa,Liberal,Jug:
Jel ovo diejte vi jos uvijek ozbiljno shvatate?
Ma sve se nadam da ce skontat da se zajebao pa reci izvinjavam se do mene je...ajde nastavit cemo temu al jok...ispadoh jos ja hajvan sto se sa njim raspravljam
Moderators: _BataZiv_0809, anex
jefferson wrote:@Osa,Liberal,Jug:
Jel ovo diejte vi jos uvijek ozbiljno shvatate?
ha, ha, ha e jest vala, kamenčugu da ubijem kravu od kuma Jove kad opet počne da četnikuje.kiky wrote:imamo i mi ...
kamena s ramena sisteme ...
što nam naši saveznici i prijatelji ameri dadoše, nako, od srca .... ( nas i amera pun rezervat ) ...
BiH uvodi u vojsku M4 puske, koje se postepeno uvode i u SAD vojsku trenutno!bogoljub wrote:- Američki Stejt Department čestitao je Bosni i Hercegovini na spremnosti da uništi značajnije količine oružja zaostalog iz rata čime se doprinosi regionalnoj stabilnosti. Ured za uklanjanje oružja koji djeluje u okviru Biroa za politička i vojna pitanja u suradnji sa Ministrastvom obrane SAD i NATO saveznicima pomoći će Bosni i Hercegovini da uništi oko 67.000 komada malokalibarskog oružja, i 20.000 tona konvencionalne municije i eksplozivnih sredstava.
Sad će nam garant ponuditi da kupimo njihovo neko zastarjelo smeće,
Šta ćeš moraju i oni od nećeg' živjeti!
Ovdje se vise misli na nesto ovakvo, odlicno skladisteno, ocuvano kao novo, pa npr. iz '56-e...:bogoljub wrote:- Američki Stejt Department čestitao je Bosni i Hercegovini na spremnosti da uništi značajnije količine oružja zaostalog iz rata čime se doprinosi regionalnoj stabilnosti. Ured za uklanjanje oružja koji djeluje u okviru Biroa za politička i vojna pitanja u suradnji sa Ministrastvom obrane SAD i NATO saveznicima pomoći će Bosni i Hercegovini da uništi oko 67.000 komada malokalibarskog oružja, i 20.000 tona konvencionalne municije i eksplozivnih sredstava.
Sad će nam garant ponuditi da kupimo njihovo neko zastarjelo smeće,
Šta ćeš moraju i oni od nećeg' živjeti!

Ja sam se osjecao ravnopravnije u onoj jugoslaviji nego u ovoj BiH, kao bosnjak![/quote]jefferson wrote:Problem koji je A.I imao je sto je htio igrati a nije bas savladao najbolje tematiku.HORN1 wrote:Nisu, ali medjunarodni odnosi su jedna velika igra. Ako igru ne razumijes bolje ce ti biti da je ne igras!jefferson wrote:Ko je naoružavao Srbiju i Srbe? Njihove su granice bile po osnovu sankcija zatvorene i nadzirane pa je hiljade tona naoružanja prošlo. Jesu to i oni prvo pitali Amerikance pa onda zbavljali oružje?
Problem koji je A.I imao je sto je htio igrati a nije bas savladao najbolje tematiku.
A za Srbiju, haman ti stvarno nemas pojma sta je bila JNA, ali cijela ova rasprava je na nekom nivou svadje sa velikog odmora u osnovnoj skoli!
Da ovo je ključna rečenica. Ni A.I. nije dorastao takvoj igri a ni cjelokupni Bošnjački narod, upravo zbog tog potrebana je ovakva polemika na ovom nivou, nek u budućnosti znaju da neigraju igru ako nisu na neke stvari spremni i pripremljeni, složićeš se samnom da ja kao Bošnjak imam pravo na igru koja će poboljšati sposobnost mog naroda da opstane. Nas su u Titinoj Jugoslaviji učili drugim načelima i normama ali mi svojima potomcima trebamo omogućiti ravnopravniju borbu u budućnosti, teško je u tako ratkom vremenu usvojiti tako drastične promjene, pa doći do takve svijesti da može biti opravdano i preventivno djelovanje ali ja sam dovoljno star da me takve moralne dileme neće pogoditi, a buduće generacije nek vide šta im je činiti.
I ja isto ali iz Jugoslavije smo otjerani politikom veliko.... koji su htjeli legalizirati dominaciju nad drugima.
Ja govorimo Jugoslaviji koja je imla zakone za sve iste i zagovarala ravnopravnost i slobodu svih naroda.jefferson wrote:Ja ti govorim o onoj Jugoslaviji i BiH sada pod zastitnicima mog "vitalnog nacionalnog interesa"
Godine 1991. JNA je raspolagala sa sledecim oklopnim jedinicama, popunjene sa oko 3.082 tenkova(443 M-84, 73 T-72M, 1614 T-55, 889 T-34 i 63 PT-76B) i 1.545 OT (995 BVP M-80 i 551 M-60P/PB) Mirnodopski esalon je u upotrebi trebao imati 1148 tenkova i 1013 OT i BVP-atender wrote:Pa slika je reala reale. Dakle, Srbi su imali S-300 bar kad je rječ o bosanskim Srbima samo što sam je pogrešno datirao dolazak tog naoružanja. Taj sistem su Srbi pribavili za vrijeme prve Bihačke krize u novembru 1994. godine kada im je prvi put bilo ozbiljnije zapriječeno intervencijom. Upravo o tome je i A. Izetbegović govorio i na redovnoj konferenciji KEPS-a u Budimpešti kada je Jelcina direktno prozvao zbog snadbjevanja Srba ovim oružjem. Sigurno da je pojava ovog oružja odvratila NATO od namjere da bombardira Srbe oko Bihača, pa će se zračna kampanja protiv bosanskih Srba dogotiti tek od 30.08. do 14.09.1995. nakon okljevanja koje se desilo nakon vezanja unproforaca za stubove u maju te godine. Srbi su spomenuti sistem protivzračne odbrane sklonli na jednu lokaciju a da se on ne upotrijebi protiv NATO aviona bilo je presudno to što su u prvom naletu saveznici pogodili ulaz u sklonište gdje su se famozne rakete nalazile. Sada se ne sjećam da li je to urađeno avio bombama ili artiljerijom sa Igmana u čijem dometu je to skladište također bilo, ali u glavnom tako su ih "uspavali" , odnosno zatrpali prilaz raketama.
Ako su Srbi 1992. godine imali 700 tenkova onda su na kraju te godine imali 350. Dakle, moralo se to odnekle popuniti.
Rat i da je nastavljen, nekih spektakularnih promjena na terenu ne bi bilo. Sva je četnička vojska iz Hrvatske i oslobođenih dijelova bosanske Krajine bila skoncentrisana u nekoliko opština oko Banja Luke i sasvim dovoljno jaka da zaustavi naše dalje napredovanje. Da je Tuđman bio zainteresovan za slanje jedinica HV-a u dublji prodor, pa u redu, ali sama ARBiH nije bila u stanju napraviti neki bitan pomak, pa ni sam tim oružjem koje kažeš da bi došlo. Dobro je da se Dejtonskim sporazumom rat zaustavilo a velikosrbe se može, pero po pero, slabiti bez dodatnog broja mrtvih i invalida.Tacticus wrote:i opet to je bila greska naseg imbecilnog vodstva, koja je odlucila da se dogovara u Dayton-u 3 sedmice preje konacne sjednice US senata
izvini, a da li znas geografiju jer istina njihov front bi bio skracen, ali nista toliko drasticno, a izgubili su veliki broj ljudi, moral pao katastrofalno,...Skijaš wrote:Rat i da je nastavljen, nekih spektakularnih promjena na terenu ne bi bilo. Sva je četnička vojska iz Hrvatske i oslobođenih dijelova bosanske Krajine bila skoncentrisana u nekoliko opština oko Banja Luke i sasvim dovoljno jaka da zaustavi naše dalje napredovanje. Da je Tuđman bio zainteresovan za slanje jedinica HV-a u dublji prodor, pa u redu, ali sama ARBiH nije bila u stanju napraviti neki bitan pomak, pa ni sam tim oružjem koje kažeš da bi došlo. Dobro je da se Dejtonskim sporazumom rat zaustavilo a velikosrbe se može, pero po pero, slabiti bez dodatnog broja mrtvih i invalida.Tacticus wrote:i opet to je bila greska naseg imbecilnog vodstva, koja je odlucila da se dogovara u Dayton-u 3 sedmice preje konacne sjednice US senata
Sve ovo sto si napisao se moze svesti na to : da je samo....ali nije. Da je samo babi narasla cuna bila bi dedo...ali nije.Tacticus wrote: a da je samo USA doniralo isto nauruzanje koje je doniralo 1996,
Znam da smo jedva zadržali Ključ, bio sam u Krajini tih dana i ne treba mi prazno teoretisanje. Dalje sami, bez saradnje HV-a, nismo mogli bez ogromnih žrtava. Uglavnom naših.Tacticus wrote:izvini, a da li znas geografijuSkijaš wrote:Rat i da je nastavljen, nekih spektakularnih promjena na terenu ne bi bilo. Sva je četnička vojska iz Hrvatske i oslobođenih dijelova bosanske Krajine bila skoncentrisana u nekoliko opština oko Banja Luke i sasvim dovoljno jaka da zaustavi naše dalje napredovanje. Da je Tuđman bio zainteresovan za slanje jedinica HV-a u dublji prodor, pa u redu, ali sama ARBiH nije bila u stanju napraviti neki bitan pomak, pa ni sam tim oružjem koje kažeš da bi došlo. Dobro je da se Dejtonskim sporazumom rat zaustavilo a velikosrbe se može, pero po pero, slabiti bez dodatnog broja mrtvih i invalida.Tacticus wrote:i opet to je bila greska naseg imbecilnog vodstva, koja je odlucila da se dogovara u Dayton-u 3 sedmice preje konacne sjednice US senata
Pa eto, izmjeri dužinu linije prije ofanzive i u onom trenutku kad je potpisan Dejtonski sporazum, pa da uporedimo.jer istina njihov front bi bio skracen, ali nista toliko drasticno
Nije tačno.a izgubili su veliki broj ljudi
Tu si u pravu, ali to je zavisilo od jedinice do jedinice. Oni koji su iz tenka u sadejstvu sa pragom pucali po meni i mojim kolegama, djelovahu prilično motivisano.moral pao katastrofalno,...
Preko koridora i dalje za Srbiju nisu propuštali vojsku nego civile. Vojsku se raspoređivalo na nove položaje.zatim koji srbi iz hrvatske krajine, pa ti su vec bili tu i ostalo ih je nekoliko stotin, a ovi ostali su se ispalili za srbiju
Ništa se bitno ne bi promjenilo.a da je samo USA doniralo isto nauruzanje koje je doniralo 1996
ti se to salis?????kv99 wrote:Sve ovo sto si napisao se moze svesti na to : da je samo....ali nije. Da je samo babi narasla cuna bila bi dedo...ali nije.Tacticus wrote: a da je samo USA doniralo isto nauruzanje koje je doniralo 1996,
Nikada nije bilo ozbiljno razmatrano ukidanje embarga u toku rata od strane americke administracije. Imas svjedocenje klintona koji je vidi slucajnosti bio americki predsjednik u to vrijeme da je od V. Britanije i Francuske dobio hajmo reci upozorenje : NATO zajednistvo ili unilateralno djelovanje USA u BIH a tu se racuna i ukidanje emabrga.
Isto tako si imao upozorenje klintona clanovima kongresa da bi svako glasanje o ukidanju embarga dobil veto od klintona u ime nacionalne sigurnosti - pogledaj ovo gore sto sam ti napisao, tako da ni oni nisu isli na tu opciju i da su htjeli. Ici u konfrontaciju sa predsjednikom nije nesto sto su zeljeli u ime Bosne i Hercegovine.
Tako " da je samo " ostaje samo to: da je ali nije.
Bilo je prijetnji da ce da ukinu embargo u slucaju da beograd ne potpise sporazum u Dejtonu ali to je vec drugi padez i nema veze sa ovim sto ti pises.
interesatno, a ja znam od poznanika iz 1 gardiske, da je kljuc spasen dolaskom jedinica 7 kraiskog korpusa i da se tu otislo u protivnapadZnam da smo jedva zadržali Ključ, bio sam u Krajini tih dana i ne treba mi prazno teoretisanje. Dalje sami, bez saradnje HV-a, nismo mogli bez ogromnih žrtava. Uglavnom naših.Skijaš wrote: izvini, a da li znas geografiju
a hocemo li izmjeriti kolicinu ljudsta i opreme 5 korpusa koje je sada mogao posvijetiti toj liniji kada nije postojala babina i SAO krajinaPa eto, izmjeri dužinu linije prije ofanzive i u onom trenutku kad je potpisan Dejtonski sporazum, pa da uporedimo.jer istina njihov front bi bio skracen, ali nista toliko drasticno
preko 1000 izbacenih iz stroja (oko 850 ranjenih) I krajiski korpus razbijen, a poslje kljuca i II kraiski korpusNije tačno.a izgubili su veliki broj ljudi
interesatno, ja sam mislio da se motivacija najvise pokazuje u produzenim djelovanjima, a ne povremenim pritiskanja obaraca, ali opet ne iskljucujem da si naletio na jedincu arkonovaca koje je sloba poslao da se sve ne raspadneTu si u pravu, ali to je zavisilo od jedinice do jedinice. Oni koji su iz tenka u sadejstvu sa pragom pucali po meni i mojim kolegama, djelovahu prilično motivisano.moral pao katastrofalno,...
interesatno, a koliko si ih vidio u borbama, a inace ponavljam kakva bi im bila motivacija da se bore u bosniPreko koridora i dalje za Srbiju nisu propuštali vojsku nego civile. Vojsku se raspoređivalo na nove položaje.zatim koji srbi iz hrvatske krajine, pa ti su vec bili tu i ostalo ih je nekoliko stotin, a ovi ostali su se ispalili za srbiju
Ništa se bitno ne bi promjenilo.[/quote]a da je samo USA doniralo isto nauruzanje koje je doniralo 1996
prevedeno da su babi (aliji izetbegovic) muda, bila bi djeda (franjo tudzman)SENAT UVJERLJIVOM VECINOM IZGLASAO UKIDANJE EMBARGA NA ORUZJE
WASHINGTON, 26. 7 - Americki Senat izglasao je u srijedu poslijepodne, sa 69 glasova za i 29 glasova protiv, ukidanje embarga na oruzje za Vladu BiH. Zakonom, koji su izradili vodja senatske vecine Bob Dole i demokratski senator Joseph Lieberman, americki se predsjednik obvezuje na jednostrano ukidanje embarga nakon sto Vlada BiH to zatrazi od americke administracije i nakon sto Vijece sigurnosti bude izvijesteno da je Vlada BiH zatrazila odlazak UNPROFOR-a iz BiH ili nakon sto Vijece sigurnosti ili drzave koje imaju snage u UNPROFOR-u odluce povuci "plave kacige" iz BiH. Tim bi zakonom americki predsjednik mogao okoncati embargo i prije povlacenja UN-a iz BiH, a to bi morao uciniti najkasnije do dana dovrsetka povlacenja UNPROFOR-a ili dana koji je 12 tjedana nakon podnosenja zahtjeva Vlade BiH Vijecu sigurnosti za odlazak UNPROFOR-a, ovisno o tome koji od ta dva dana nastupa prvi. Ako povlacenje UNPROFOR-a potraje dulje od 12 tjedana, predsjednik ima ovlast odgoditi primjenu mjere za 30 dana, a to se ovlastenje moze ponovno koristiti. Zakonom se precizira da se nijedna njegova odredba ne moze tumaciti kao ovlast za slanje vojnih snaga SAD-a na podrucje BiH. Predstavnicki dom Kongresa jos je pocetkom lipnja izglasao zakon o ukidanju embarga na oruzje za Vladu BiH s 318 glasova za i 99 protiv. S obzirom da je u Predstavnickom domu 231 republikanac i 203 demokrata, a u Senatu 53 republikanca i 47 demokrata, ukidanje embarga ocito je dobilo snaznu podrsku obiju stranaka. Kako su izglasani tekstovi u dva doma razliciti, po rijecima Dolea, senatski bi se tekst mogao uskoro naci na glasanju pred Predstavnickim domom, nakon cega bi se poslao americkom predsjedniku koji ga u roku od deset dana treba ili potvrditi ili uloziti veto i vratiti ga Kongresu. Americki predsjednik vec je najavio veto, ali se procjenjuje da u Kongresu postoji potrebna dvotrecinska vecina za preglasavanje njegova veta. Senatori su prihvatili i amandmane demokrata Sama Nunna i republikanca Williama Cohena kojima je Amerika obvezna, prije jednostranog ukidanja embarga, pokrenuti u Vijecu sigurnosti multilateralno ukidanje embarga. U slucaju veta u Vijecu sigurnosti ili neglasanja o multilateralnom ukidanju embarga, americki predsjednik obvezan je zatraziti multilateralno ukidanje embarga od Opce skupstine UN-a. U zakon je uklopljena i proslogodisnja izjava Kontakne skupine da je ukidanje embarga, kao posljednje rjesenje, neizbjezno ako bosanski Srbi odbace plan Kontaktne skupine
Nastavak rata ne bi donio ništa dobro, potpisivanje Dejtonskog sporazuma nije izdaja i taj dokument pruža pravni okvir za slamanje velikosrpske ideje. Ali ako već tvrdiš da je trebalo nastaviti, možeš li pojasniti šta je tačno trebala biti svrha daljeg oružanog djelovanja ? I kad već kalkulišemo, posao onih koji vode vojsku je i da izračunaju kolike su žrtve u vlastitim redovima prihvatljive. Dakle, šta bi bila svrha i koliko procjenjuješ da bi bilo nas koji bi poginuli u ostvarivanju tog cilja ?Tacticus wrote:
Pa onda bi po toj teoriji najbolje bilo da nismo ni glasali za nezavisnu RBiH i da smo ostali u krnjoj srboslaviji.Skijaš wrote:Nastavak rata ne bi donio ništa dobro, potpisivanje Dejtonskog sporazuma nije izdaja i taj dokument pruža pravni okvir za slamanje velikosrpske ideje. Ali ako već tvrdiš da je trebalo nastaviti, možeš li pojasniti šta je tačno trebala biti svrha daljeg oružanog djelovanja ? I kad već kalkulišemo, posao onih koji vode vojsku je i da izračunaju kolike su žrtve u vlastitim redovima prihvatljive. Dakle, šta bi bila svrha i koliko procjenjuješ da bi bilo nas koji bi poginuli u ostvarivanju tog cilja ?Tacticus wrote:
Dejtonski sporazum je spasio i zadrzao veliki broj elemenata velike srbije + nagradio etnicko ciscenje i zlocine, ako tvrdis suprotno onda znaci da nisi vise od mjeseca proveo u BiH u periodu 1996-2012 i ne citas dan danasnje dnevne novine da vidis sta se desava bas na bazi tog istog dejtonaSkijaš wrote:Nastavak rata ne bi donio ništa dobro, potpisivanje Dejtonskog sporazuma nije izdaja i taj dokument pruža pravni okvir za slamanje velikosrpske ideje.Tacticus wrote:
da li se ti salis, pa da se unisti i vojno i politicki ideja vodilja kod ekstremnih srba koja je dovela do svega ovoga sto se desili, a sa i onim minimalnim paketom nauruzavanja mogli su se osloboditi veci gradovi zapadne bosne, prijedor, banja luka, ..., mogao se osloboditi doboj i dovest ostatak snaga na ozrenu u obruc, pa i na predaju, moglo se deblobkirati sarajevo, ...Ali ako već tvrdiš da je trebalo nastaviti, možeš li pojasniti šta je tačno trebala biti svrha daljeg oružanog djelovanja ??
ah da se tako razmisljalo npr. 1944 pa da su saveznici prihvatili mir sa hitlerovom Njemackom, jer su ovi bili spremni vratiti sve sto su osvojili 1940-41 samo zato da nebi rizikovali poginule u normandiji i kakav bi onda svjet bioI kad već kalkulišemo, posao onih koji vode vojsku je i da izračunaju kolike su žrtve u vlastitim redovima prihvatljive. Dakle, šta bi bila svrha i koliko procjenjuješ da bi bilo nas koji bi poginuli u ostvarivanju tog cilja ?
u programu nauruzaj i obuci mi smo dobili relativno novo i relativno moderno oruzije, sa kojim smo zamjenili prilicno istroceno oruzije iz rata i za koje relativno lako mozemo dobiti djelove i municiju iz velikog broja prijateljskih zemalja, a to isto oruzije i danas cini okosnicu oruzanih snaga BiH i danas je dovoljno moderno za efektivnu odbranuIntimus wrote:Nemoj tako @kiky. Imali smo mi poslije rata program pomoći VF, odobren od am. kongresa, "Obuči i razoružaj".![]()