Američka ponuda Dodiku i Silajdžiću

Šandor

Post by Šandor »

Marco-x wrote:E ovo je najkrucijalnije u BiH. Može sve raditi, ali neka navija za BiH i nek se ne izjašnjava kao Hrvat/Srbin.
Zbog toga svi prijedlozi automatski otpadaju. Može zahebati državu, pokupiti lovu, krasti, stalno izigravati zakone, ali gdje će to raditi... :D
Kada se prioriteti postavljaju naopako, mora i biti naopako...
Postavi link na post u kojem sam to rekao.

Samo sam negirao tvrdnju ježa u leđa. Švajcarci su jedna nacija. Oni nemaju tegobe od kojih bolujemo mi usljed turbulentne prošlosti. U nekoliko navrata je Švajcarska navedena kao argument od strane onih koji su za podjelu na 3 entiteta.

Nije problem što neko navija za Srbiju ili Hrvatsku ili što se izjašnjava kao Srbin ili Hrvat. Problem je što ne žele da učine nešto pozitivno za ovu zemlju. Upinju se iz petnih žila da razvale ono što je od nje ostalo. Da potpuno unište svaki smisao njenog postojanja. Funkcionisanje države svedeno je na minimum. Ovo uopšte nije država. Ovo je zajednica nezavisnih država koje čekaju priliku za novo sranje.

I onda se ljute kad se navedu činjenice. Ništa se nije promijenilo od rata. Nekoć su bila masovna klanja, rušenje džamija i oranje na muslimanskim grobljima....a sad se rat nastavio drugim sredstvima u kojima su ubistva i rušenja svježe obnovljenih islamskih bogomolja ipak postali sporadični slučajevi. Ali zato su vrlo česti primjeri novih urbanističkih planova u mnogim gradovima kako bi se izbrisao svaki trag prisutnosti Islama na ovim prostorima. Najslikovitiji primjeri su Banja Luka i Bijeljina u kojima se ne ruše samo džamije nego je urbanističkim planom predviđeno rušenje gotovo svega što podsjeća na Islam. A Bijeljina (mislim na Bijeljinu kao grad a ne na Semberiju) je do rata bio grad sa ubjedljivom muslimanskom većinom.

A o kompromisima na državnom nivou nije potrebno ni govoriti. Dovoljno je reći da se blokira ama baš sve što može donijeti dobro BiH kao državi. Istina, u tome prednjače Srbi. Ali ni Hrvati se ne bune mnogo. Gledaju samo svoj interes i najviše su zaslužni za nastanak Bošnjakistana. Iako su i Bošnjaci daleko od anđelčića.

I uvijek iz usta Srba i Hrvata možemo čuti kojekakve nebuloze. Oni nas hoće da utjeraju u nekakvu bosansku naciju. Zli muslimani iz Bosne su prijetnja Evropljanima. Otvoreno kažu: "nećemo mi s muslimanima", "mi smo Srebrenicu riješili '95".... pred TV kamerama. A onda dođu u Sarajevo i seru kako su ugroženi. :oops: A imaju sve odvojeno. Recimo, Hrvate iz Hercegovine uopšte ne interesuje BiH. Al kad FTV ne prenosi tekme
reprezentacije Hrvatske žale se kako su ugroženi i traže svoja prava. Nije im pravo ni kad Igor Kristić navija za BiH. A da ne govorim kako reaguju kad zaboravim izgovorit Hercegovina. A inače govore da su iz Hrvatske. Ima toga koliko hoćeš i sve to ti vrlo dobro znaš. :wink:
Šandor

Post by Šandor »

Mogao sam ovo sve reći u jednoj-dvije rečenice. :D

Dakle, umjesto da učinite nešto pozitivno za ovu zemlju posao vam je da svaki dan nađete razlog za ugroženost i produbljivanje ovog sranja. Jebo te ja kad otvorim Pincom ili Bljesak i ne čudim se zašto prosječan Hrvat iz Čapljine i Livna misli to što misli.
kub lajkan

Post by kub lajkan »

Nisam pratio sve sto je napisano ovdje, jer me fakat ubi ovakva tematika.

Ali zelim reci zasto mi je pun qratz Harisove politike.

Kad on pregovara u Americi, onda daje direktive da se objavljuje ovako:

Silajdžić prihvatio ponuđena rješenja, Dodik odbio sve

U vezi s navodnim izjavama i informacijama američkih dužnosnika, ističe se da je rješenja koja su ponuđena prije dolaska u SAD, Haris Silajdžić prihvatio dok ih je Milorad Dodik u potpunosti odbacio.

Stoga su netočne sve insinuacije da nespremnost za kompromis postoji na obje strane, već samo tamo gdje je i dosada postojala po svim reformskim pitanjima, navodi se u saopćenju iz Kabineta člana Predsjedništva Harisa Silajdžića.

Tijekom jučerašnjih i današnjih sastanaka u State Departmentu između dr. Silajdžića i Milorada Dodika, kojim su također prisustvovali Veleposlanik SAD u BiH Douglas Mclheaney i zamjenik Visokog predstavnika Raffi Gregorian, član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić se složio sa gotovo svim prijedlozima sadržanim u dokumentu koji je bio produkt razgovora u Sarajevu prošloga tjedna, dok je Milorad Dodik sve te prijedloge bez izuzetka odbacio. Bilo kakvi pokušaji izjednačavanja odgovornosti između pregovaračkih strana su stoga u potpunosti neutemeljeni, te predstavljaju nastavak pokušaja da se za neuspjeh reformskih procesa jednako okrive stvarni opstrukcionisti i oni koji su spremni na kompromis, saopćeno je.

(FENA)

Dakle, nedobog da sam ja kriv, uvijek je kriv onaj drugi...

A kad se vrati iz Amerike, onda cak i Avaz pise, tj. prenosi rijeci americkog ambasadora, ovako:

Image
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

kub lajkan wrote: ........
http://www.nezavisne.com/vijesti.php?vi ... 110&meni=2

Sta je to (od strane Meklhenija) ponudjeno Silajdzicu tokom ovog sastanka ? Ili ti smeta samo to sto Silajdzic za neuspjeh sastanka krivi iskljucivo Dodika ?
kub lajkan

Post by kub lajkan »

Jastreb35 wrote:Ili ti smeta samo to sto Silajdzic za neuspjeh sastanka krivi iskljucivo Dodika ?
Ne vidim potrebe odgovarati na glupa pitanja...
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

kub lajkan wrote:
Jastreb35 wrote:Ili ti smeta samo to sto Silajdzic za neuspjeh sastanka krivi iskljucivo Dodika ?
Pa objasni sta pokusavas reci. Dodik kaze da je on odbio americki prijedlog, a ne da je to uradio Silajdzic. Silajdzica se krivi za to sto je odbio Dodikov prijedlog, no to slozicemo se nije nedostatak spremnosti na kompromis.
kub lajkan

Post by kub lajkan »

Jastreb35 wrote:
kub lajkan wrote:
Pa objasni sta pokusavas reci. Dodik kaze da je on odbio americki prijedlog, a ne da je to uradio Silajdzic. Silajdzica se krivi za to sto je odbio Dodikov prijedlog, no to slozicemo se nije nedostatak spremnosti na kompromis.
Postavio sam dvije vijesti.

Procitaj jednu, pa procitaj drugu.

I skontaces ko nam to ispire mozak.

Valjda je sve tako razumljivo i nedvosmisleno? Pa barem su obicni ljudi zasluzili malo vise postovanja i malo manje suplje price?
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

kub lajkan wrote:
Jastreb35 wrote:
kub lajkan wrote: Ne vidim potrebe odgovarati na glupa pitanja...

Valjda je sve tako razumljivo i nedvosmisleno? Pa barem su obicni ljudi zasluzili malo vise postovanja i malo manje suplje price?
Ponovo, Dodika se krivi jer nije prihvatio americki prijedlog, Silajdzica zato sto nije prihvatio Dodikov prijedlog. Normalno je da ce Silajdzic reci kako je on bio konstruktivan.
kub lajkan

Post by kub lajkan »

Zar je uopste bitno ko je sta odbio??

Oni se sastaju da pronadju rjesenje. To im je pos'o.

I ovo uopste nije izuzetak u njihovom politickom djelovanju, nego pravilo.

Gdje su rezultati njihovog rada???

Pa mogu i ja tako, i svako od nas na forumu ici na pregovore i vratiti se, ne uradivsi nista, te optuzujuci onog drugog da je kriv za sve...
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

kub lajkan wrote:Zar je uopste bitno ko je sta odbio??
To je kljuc. Ne moze se pristati na entitetsku kontrolu nad policijom samo da bi se pokazalo spremnost na kompromis. Takve se kompromise moralo praviti kada su drzavom vrsljale formacije HV-a, HVO-a, VRS-a, VRSK-a. razni Skorpioni, Tigrovi, itd itd. Danas nema potrebe za bilo kakvim kompromisima, niti se snajperima i granatama ubija djecu, niti se koristi izgladnjivanje stanovnistva centralne BiH kao metodu pritiska.
kub lajkan

Post by kub lajkan »

Pozivajuci se na takve argumente, niko nikad u ovoj drzavi ni s kim ne mora nista dogovoriti... pravdajuci se uvijek sa "dosta je bilo popustanja"...
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

kub lajkan wrote:Pozivajuci se na takve argumente, niko nikad u ovoj drzavi ni s kim ne mora nista dogovoriti... pravdajuci se uvijek sa "dosta je bilo popustanja"...
Dobro gdje ti mislis da bi trebalo popustiti ? Po pitanju diskriminirajuceg entitetskog glasanja ? Ili po pitanju entitetske kontrole nad policijom, sto efektivno podrazumjeva postojanje plemenskih policija ? Gdje bi ti popustio ?
kub lajkan

Post by kub lajkan »

Jastreb35 wrote:Dobro gdje ti mislis da bi trebalo popustiti ? Po pitanju diskriminirajuceg entitetskog glasanja ? Ili po pitanju entitetske kontrole nad policijom, sto efektivno podrazumjeva postojanje plemenskih policija ? Gdje bi ti popustio ?
Uopste se nisam javio na ovu temu s namjerom da o tome raspravljam.

Stavio sam dvije vijesti, i samo zelio pokazati kako se obicnim ljudima prodaju muda pod bubrege.

Nista vise od toga...
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

Znaci corak.
kub lajkan

Post by kub lajkan »

Jastreb35 wrote:Znaci corak.
Tebi je mozda corak, ali onom ko procita obje vijesti ponesto bi trebalo biti jasnije...
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

Heli Kopter

Post by Heli Kopter »

©andor wrote:Mogao sam ovo sve reæi u jednoj-dvije reèenice. :D

Dakle, umjesto da uèinite ne¹to pozitivno za ovu zemlju posao vam je da svaki dan naðete razlog za ugro¾enost i produbljivanje ovog sranja. Jebo te ja kad otvorim Pincom ili Bljesak i ne èudim se za¹to prosjeèan Hrvat iz Èapljine i Livna misli to ¹to misli.
sve si u pravu ali zasto bosnjaci glasaju za silajdzica? zasto daju direktni izgovor za takvo, destruktivno, razmisljanje i ponasanje? zasto glasanjem za silajdzica daju legitimitet izmisljotini hrvata da su ugrozeni i zasto srbe jos dalje tjeraju od bih?
Vodenjak

Post by Vodenjak »

kub lajkan wrote:
Jastreb35 wrote:
kub lajkan wrote: Ne vidim potrebe odgovarati na glupa pitanja...

Ma najgore je Lajkane ako je prva vijest i istinita...
Pun mi je qrac finih i postenih koji prihvataju sve ono sto im zapad predlaze i jos se time i ponose!
Takav jedan je i drzavu izdao, valjda po prvi put u njenoj istoriji!
Ovaj o kome se sad govori je bio s njim tad i otisao je sad da to sve zapecati!

Ali bitno je to da smo "mi" kooperativni...
I dobri ljudi... :zzzz: :roll:
Nancy Drew

Post by Nancy Drew »

...
Last edited by Nancy Drew on 10/02/2009 15:42, edited 3 times in total.
kub lajkan

Post by kub lajkan »

Nancy Drew wrote:Pametnom dosta
One dvije vijesti koje sam stavio upravo i jesu pametnom dosta...
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

Vodenjak wrote:Ma najgore je Lajkane ako je prva vijest i istinita...
Pun mi je qrac finih i postenih koji prihvataju sve ono sto im zapad predlaze i jos se time i ponose!
Trebao je (kao i Dodik) odbiti americki prijedlog ? Opasno je kada se politicko neistomisljenistvo transformise u maniju kolega.
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

kub lajkan wrote:
Covjek je prihvatio americki prijedlog o nadleznosti nad policijom i entitetskom glasanju. Nije prihvatio Dodikov prijedlog. Meni to zvuci konstruktivno. No posto ti ne znas (ili neces da kazes) sta je zaista trebao uraditi, mogao je i tenisa igrati, svejedno. Kuka i motika su ti uvijek tu negdje blizu monitora.
kub lajkan

Post by kub lajkan »

Jastreb35 wrote:
kub lajkan wrote:
Covjek je prihvatio americki prijedlog o nadleznosti nad policijom i entitetskom glasanju. Nije prihvatio Dodikov prijedlog. Meni to zvuci konstruktivno. No posto ti ne znas (ili neces da kazes) sta je zaista trebao uraditi, mogao je i tenisa igrati, svejedno. Kuka i motika su ti uvijek tu negdje blizu monitora.
Nisam ti ja kriv sto ti je elementarna logika slabija strana.

I ljubav prema Harisu toliko jaka, bez obzira sta on cinio, i koliko to bilo u korist stete svih nas...
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

kub lajkan wrote:
Nisam ti ja kriv sto ti je elementarna logika slabija strana.
Ti samo reci koji je Dodikov prijedlog Silajdzic trebao prihvatiti, pa da vidimo gdje je taj manjak spremnosti na kompromis. Americki je prijedlog prihvatio, pa da vidimo sta je trebao prihvatiti i od Dodika.
Šandor

Post by Šandor »

Stvarno Lajkane, o čemu ti? Pa čovječe jebeš pisane medije imali smo priliku vidjeti na TV kako se Dodik ponaša prema vodećim evropskim diplomatama. :shock:

I djetetu od 7 godina je jasno šta se dešava. :roll:
Post Reply