Americka ekonomija je na sistemu za vjestacko odrzanje

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...
Post Reply
User avatar
kustah
Posts: 527
Joined: 10/03/2007 16:14

Americka ekonomija je na sistemu za vjestacko odrzanje

Post by kustah » 12/07/2007 16:26

    Americka ekonomija je na sistemu za vjestacko odrzanje - Dio I


by Richard C. Cook http://www.richardccook.com/

Preveo: Ja

Sjecate li se, kada je US bila najveca industrijska demokratija? Prije jedva trideset godina ekonomija i znanje nasih zaposlenih bili su vodeci u svijetu.

Sta se desilo u medjuvremenu? Tesko je vjerovati da su u jednoj generaciji nas karakter i sposobnost kolapsirali, kao na primjer, nasa industrija celika i automobila kao i porodicne farme. Sta je onda, uzrok ovoga pada?

Evo kako bih ja danas, postavio stvari: nasa ekonomija odrzava se vijestacki u zivotu, jedva disuci, kao taoc u utocistu za ludake. To utociste je US i svijetski finansijski sistem koji je na ivici kolapsa.

Zatvorenici su svjetski bankari iz Centralnih banaka zajedno sa finansijskim magnatima, velikim i malim. Cinjenica je da je vecina ekonomija u svijetu u jakom padu koje financijeri ne mogu zaustaviti, zbog toga sto je sistem kojim oni operisu primarni uzrocnik. I kako to obicno biva, zatvorenik pocinje da vlada utocistem.

Problem nije samo u US. Svijetska nezaposlenost je u porastu, zaduzenost je sveprisutna, infrastruktura se urusava, a cijene roba rastu.

U takvom okruzenju: kriminal, ratovi, terorizam i ostale forme nasilja su endemicne. Samo najnaivniji, ego-centricni i zavedeni sovinisti mogli bi opisati takav scenario kao, slobodarska zapadna demokratije, koja su pod opsadom "losih momaka".

Ono sto se desava je, narastajuci neuspjesi Zapadne globalne finansijske politike utjece na politicku stabilnost, i on je bio korozivan. Kako su mnogi odgovorni komentatori upozoravali, mi cemo po svemu sudeci, vidjeti veliki finansijski sok za nekoliko mjeseci. Upozorenja, cak dolaze iz glavnih igraca, kao sto je Bank of International Settlements i International Monetary Fund.

Mi cemo, vidjeti i kraj ere, u koji su finansijeri vladali svijetom. U odredjenoj tacki, vlade, vojni i birokratski establisment po svemu sudeci prestace da budu pasivni promatraci prema nadolazecem neredu. Ovo se vec dogadja u Rusiji i drugdje.

Zemlje koje ce biti najmanje sposobne da gospodare svojom sudbinom su zemlje kao, US gdje je vlada bila najpasivinija prema ekomomskom raspadu. Finansijeri su bili ti koji su imali najvise koristi od ekonomija obiljezenih privatizacijom, deregulacijom, i spekulacijom, ali to ce se mozda promijenti.

Da li ce te promijene biti konstruktivne ili katastroficne, ostaje da se vidi.

NAPUHANE CIJENE NEKRETNINA POSTAVILO JE OSNOV ZA U.S. KOLAPS

Unutar US, strani investitori prije svih Komunisticka Kina podupirala je trgovinski i fiskalni deficit sa svojim kapitalom. Da bi to podsticali, interesne rate - nakon sest godina "jeftinih kredita"- moraju biti drzane relativno visoko. Inace Kinezi bi mogli da odu, ostavljajuci nas sa nasom supljom ekonomijom.

Cak i ovako, investitori postaju nemirni sa svojim dolarskim rezervama, i oni odlaze. Spoljna kupovina US hartija od vrijednosti je pala. Nasa dugom opterecena ekonomija, gdje je proizvodjacka baza mahom izmjestena, nije vise sposobna da obezbijedi nasoj populaciji posao, i da koristi vlastite izvore.

Na kratko, mi smo plutali na "balonu" nekretnina, ali ti dani su sada historija, prema Merill-Lynch studiji, vjestacki nampumpana industrija nekretnina, u 2005, racunana je za 50% ekonomskog rasta.

Kako svi znamo, Federal Reserve bank - Centralna banka, za vrijeme predsjednika Greenspan, kojistila je "balon" kao drogu-stimualans, da upumpa likvidnost u ekonomiju. Ovo je imalo efekta na kratko, potrosaci su mogli da posudjuju ogromne kolicine novca po relativno niskim kamatnim stopama za: kupnju kuca, otplacivanje kreditnih kartica, finansiranje skolovanja, kupnju novih vozila, itd.

Kako je zapoceo ovaj "balon", pocetak je zapoceo negdje izmedju 89-90 kada su restrikcije na kupnju nekretnina olaksane. Prema ljudima koji su intervjuisani za ovaj clanak, oni su poceli da uce metode, kako da prodaju kuce potencijalnim kupcima sa "losom kreditnom historijom" sredinom 1990.

Centralna banka je pocela da napuhuje balon negje oko 2001, poslije kolapsa internet ere, a koji je zapoceo sa padom berze 2000-2002. Da bi preko trilion dolara, u sta su ukljucni penzioni i stedni fondovi stanovnistva, jednostavno nestalo.

Prema nekim izvorima, u Martu 2001, dva mjeseca nakon sto je George W. Bush postao predsjednik, "talas prevara" je zapoceo. Kreditne kompanije su dobile instrukcije, od finansijera kako da upakuju zajmove kao "majstorske falsifikate", tako da je potpuno nekvalifikovan kupac mogao da kupi nekretninu.

Nije moglo biti ovakvih ilegalnih aktivnosti i nastupa ovoga sektora, bez znanja iz monetarnog vrha.

Danas, vlada osudjuje ove aktivnosti i prevare, ali je sigurno da su znali cijelo vrijeme.

Napuhivanje je bilo koordinirano sa Wall Street, gdje su brokeri "upakivali kreativno finansirane" kredite i prodavali kao obveznice, penzionim i uzajamnin fondovima, kao i inostranim investitiorima.

Menadjerima ovih fondova je receno da kupuju ove obveznice kao i ostale obveznice koje su dospijevale na naplatu. Subprime sektor je taj koji se urusio, izazivajuci, na primjer, nedavan visoko publicirani nestanak dva Bear Stearns "hedge funds".

Nisu samo kupci sa slabom kupovnom moci pogodjeni. Washington Post je izvjestio da se po prvi put u historiji bankrotstvo desava i u Washington DC, bogatim dijelovima grada kao: Fairfax, Loudon, i Montgomery Counties.

Kupci su lagani kada im je receno da mogu preprodati kuce u vrijeme da izbjegnu povecanje mjesecnih placanja. Posto je ovaj "balon" eksplodirao, preprodaja ovih kuca po cijeni dovoljno visokom da bi se izbjegli gubitci, je nemoguca.

Jedan od nacina na koji su kreditori radili je da su maksimizirali "bodove" koji su zahtjevani za finansiranje, praveci kredite atraktivnim na Wall Street. Naravno, upakivanje i prodavanje kredita olaksalo je banki kod koje je kredit uzet, rizik kojem je banka izlozena, gurajuci znacajan iznos rizika na milione malih investitiora. Ovo je bio dodatak u normalnoj prodaji kredita kvazi-javnim agencijama kao sto su Freddie Mac i Fannie Mae.

Je li to bila mutljaza? Naravno. Je li Centralna banka znala? Morali su znati! Da li je Kongres nadgledao? Ne.

Sta je Bijela kuca znala?

Amy Gluckman, urednik Dollars and Sense izvjestila je u broju od Novembar i Decembar 2006. "Za vrijeme Clinton administracije, Greenspan je bio "nevezan" - posjetivsi Bjelu kucu, u prosjeku jedan put mjesenco".

"Ali kada je Bush usao u Bijelu kucu, ponasanje Greenspan se promijenilo. 2001 njegov prosjek je bio 3.3 posjete mjesecno, vise nego trostruko u Clinton doba i mnogo cesce sa visoko-rangiranim funkcionerima kao sto je podpredsjednik Cheney. Njegove posjete u narasle na 4.6 mjesecno u 2002 i 5.7 u 2003".

Sta god da su saputali Greenspan-u u uho, djelovalo je. Greenspan je naglo promijenio misljenje o poreskom smanjenju, dajuci kriticnu podrsku Bush-u u znacajnom poreskom davanju bogatima 2001 do 2003, i srezao je interesne rate, uzastopno, pocevsi od Januara 2001, to su bili pokloni Republikancima na vlasti.

"Balon" je uzrokovao drastican rast cijena nekretnina, koje su zvanicno oznacene kao enonomski "rast". Cak i danas, novine kao Barron naivno se razmecu, da je ova inflacija americko "bogatstvo".

Ali ovaj izvor likvidnosti za svakodnevne ljude, je iscrpljen. Kao i kreditne kartice, nema nicega da ih zamjeni. Nema gotovine, zbog toga sto su ljudi prestali zaradjivati dovoljno novca za licne potrebe i stednju.

Kako su kupci poceli da gube kuce, nekretnine su kupovane po umanjenim cijenama, od investitora koji imaju gotovinu. Cijeli kvartovi u gradovima kao sto su, Cleveland i Atlanta su postala konzervirana duh-naselja.

Ono sto mi vidimo, je rezultat ekomomskog kriminala u koji je umijesan najvisi vrh nasega finansijskog i vladajuceg establismenta. On obuhvata, tri predsjednicke administracije: Bush I, Clinton, Bush II premda je najgore kreditne prevara se desavaju poslije 2001.

Kao i obicno, kada je hipokrizija dominantna, samo male ribe su pozvane na odgovornost. Komentatori, ukljucujuci, uspavnani Kongres, pozvali su kupce na odgovornost kojima je vec svega bilo preko glave. Kreditno bankarsko udruzenje je cak lobiralo Kongres da dodijeli $7 miliona FBI-u za istragu nad brokerima unutar sopstvene industrije, koji su bili zrtveni jarci.


User avatar
Fiore
Posts: 1154
Joined: 28/03/2007 15:18
Location: IRRIDUCIBILI

we

Post by Fiore » 12/07/2007 16:39

Sve su ovo kontrolisani procesi upravljanja svijetom.. nema vise smisla vodit rat klasicnim oruzjem.,na sceni su savremene metode.. vladanja svijetom 8-)

User avatar
kustah
Posts: 527
Joined: 10/03/2007 16:14

Post by kustah » 12/07/2007 17:06

Americka ekonomija je na sistemu za vjestacko odrzanje - Dio II

"BALON" JE SAMO SIMPTOM

Ali u ovome ima mnogo toga. Ovo su samo simptomi. Oni su stvoreni zbog toga sto nase zarade manjkaju u kupovnoj moci, koje su uzrokovane razlicitim strukturnim uzrocima. Ovi uzroci ukljucuju: izmjestanje proizvodnih kapaciteta u Kinu, jeftina radna snaga iz drugih zemalja, kao i super-efikasnoscu ostatka US industrije koja je sposobna raditi sa manje radnika

Nase poljoprivreda, rudarska i ostala preradjivacko bazna industrija je u dugorocnom padu. Ovo, i pad teske industrije, desava se od kako je industrija nafte dostigla vrhunac 1970 koju je slijedovala recesija, proizvedena od Centralne banke 1979-1983. Zatim je dosla deregulacija finansijskog sektora. To je bio dio ekonomske dezintegracije koja je vodilo u danasnju "servisnu ekononmiju".

Po prvi put u historiji, ekonomija nema lokomotive rasta. Posljednja stvarna lokomotiva rasta je bio internet, koji je sada zrela industrija.

Nasi najveci izvori zaposlenja u privatnom sektoru su: industrija hrane, procesuiranje finansijskih papira, zdravstvena zastita za narastajuci broj penzionera i servisni nisko-placeni poslovi kao sto su bastovanski i odrzavanje zgrada. Ovi poslovi su odradjivani od strane imigranata, koji su takodjer podplaceni, US gradjan takodjer radei u mnogim servisnim poslovima, kao sto je djecija briga i popravak vozila.

Stanovnistvo danas mora da posudjuje da bi prezivjelo. Samo banke i kompanije koje izdaju kreditne kartice imaju koristi. Sveukupan drustveni dug: pojedinaca, kompanija, i vlade je preko $45 triliona, i jos uvijek raste. Ovo se desava u uslovima dok realne vrijednosti satnica i zarada su u opadanju.

Ovo sto sam naveo je vec dovoljno lose, ali "najbolje" tek dolazi.

Glavni uzrok vezan za pad vrijednosti zarada je devalvacija dolara u prenapregnutoj ekonomiji, zahvaljujuci proliferaciji ogromnih kolicina kredita koji su koristeni za odrzanje berze i za pogon spekulativnih igara oko dionica, i ostalih hartija od vrijednosti.

Drugim rijecima, dok nase fabrike zatvaramo. Wall Street se kocka, kao Las Vegas, punom brzinom, 24/7. Ovo je, zajedno sa finansiranjem federalnog deficita, o cemu kriticari pricaju, kada govore o Centralnoj banci kao, "stampariji novca".

Glavni faktori za federalno trosenje novca su: Bliskoistocni rat i kamate na federalni dug. A unutar privatnog sektora su krediti koje je magazin "The Economist" nazvao "ogledalo...samo-kamate i negativna-amortizacija kredita" u subprime kreditnom trzistu. Ali, postoji velika razlika, u duznicko-poslovnoj ekonomiji iznos zaduzenja je veci od same vrijednosti samih nekretnina.

Finansijski svijet, kojeg Dr.Michael Hudson zove FIRE ekonomija (Finance, Insurance, Real Estate) proizvodi milionere i bilionere medju onima koji znaju kako da igraju ove igre.

"Hedge funds" sa Wall Street-a, izdvajaju se kao najneodgovorniji u ovoj kradji, najvecoj u historiji.

Neregulisani i tajnoviti, oni se racunaju kao treci po transakcijama na berzi sa $2 triliona u aktivi, i oni placaju svoje menadjere sa preko $1 milijardu godisnje. Razmislite o ovome dobro slijedeci put, kada neko koga znate je izgubio posao zbog toga sto je negov posao preselio u Kinu ili kada njegova mjesecna rata sa promjenjivom kamatnom stopom za kredit na kucu, predje nivo izdrzljivosti.

"Hedge funds" posudjuju velike kolicine novca od banaka, takvi zajmovi su regulisani od Centralne banke i tzv. "fractional reserve privileges"* pravila. Cesto je ovaj novac koristen od fondova, da "izbjegnu pravila trzista", zaradjujuci, kada cijene na berzi padaju.

Drugim rijecima, "hedge funds" i banke koriste leverage kredite da se kockaju protiv trenutne ekonomije. Radeci to, oni cine da cijene na berzi idu dole, uzrokujuci da obicni investitori gube djelove svoje investicije. Moze li ovo biti nazvano drugacije osim, kriminalom?

Izdrzavanje glavnine US radne snage,i ostatka svijeta - mozda tri milijarde ljudi je ugrozeno sa ovakavim finansijskim bezakonjem. Opravdanje koje za deregulaciju i poreske smanjenja za bogate bio je, trickle-down effect, de ce ovom politikom, zarade bogatih “preliti” ka obicnim ljudima.

Reagan administracija je primjenila ove mjere 1980 pod naslovom "supply-side economics". Ali suprotno se desilo. Sistem je institucionalizirao kulturu onih koji imaju i koji nemaju.

KORIJENI KATASTROFE

Cime je danasnja tragedija uzrokovana?

Tragajuci za uzrocima je kao kada gulite i razdvajate luk. Sta mi zaista vidimo, je smrtna bol oboljelog finansijskog sistema, gotovo vijek starog. Ovo se desava od stvaranja sistema Centralne banke 1913, cak i za vrijeme perioda New Deal sa svojom Keynesian ekonomijom - koja cilja ka punom zaposlenju, nasa ekonomija je bila bazirana u cijelosti na "fractional reserve banking"**.

Ovo znaci da pod rezimom svjetskog, svemocnog sistema Centralnih banaka novac je donijet u postojanje, samo kao dug, dug iz zajma. Kamate na ovo pozajmljivanje imaju tendenciju da rastu eksponencijalno, osim ako nije preuzet od stvarnog ekonomskog rasta.

U svakoj tacki bankarskog posudjivanja: od kupovine drzavnih obveznica, kreditnih kartica, kredita za kuce, do milijardi dolara zajmova hedge funds za otkup kompanija ili cistu spekulaciju, mora nekada biti otplaceno, negdje, nekako, nekada, nekoga, sa kamatom. Na kraju, sve dodje do obicnih ljudi koji rade za zivot, bilo da je to u US ili drugdje, zato sto je to jedini nacin da svjetska ekonomija kreira novu vrijednost i bogatstvo.

U anemicnoj ekonomiji, kao sto je Americka, rast ne moze uhvatiti korak sa kamatama, u neregulisanom finansiskom trzistu gdje su stope visoke. Stope mozda i ne izgledaju visoke poredeci ih sa recimo, 20+%, interesnom stopom iz ranih 80-tih, ali su visoke u ekonomiji sa, u najboljem slucaju, 2% BNP rasta.

A one su bile visoke, u prosjeku, od 1960 od kako je bankarska industrija postajala sve vise deregulisana. Interesantno, od 1965 dolar je izgubio 80% svoje vrijednosti, sto validira tvrdnju nekih promatraca da visoke kamatne stope ne samo da ne snizavanju inflaciju, nego da je, u stvari, uzrokuju.

Situacija danas, je u mnogim aspektima gora nego ona iz 1929, zbog toga sto dug koji "visi", usporedjen sa stvarnom ekonomskom vrijednosti, je mnogo veci nego je bio onda. US ekonomija je bila u mnogo boljem stanju 1920 zbog toga sto je radna snaga bila uposljena, u fabrikama i u poljoprivredi.

Pitanje nije, da li ce sistem poceti da se urusava, to se vec desava. Pokazano je to najjasnije prema pokazatelju Centralne banke M1, dio koji se naziva, opskrba novcem, novac dostupan za potrosacke kupovine, ne samo da pokazuje zaostajanje za inflacijom nego se smanjuje u 11 od 12 mjeseci. Ovo znaci da je ekonomija u recesiji.

Federalna vlada pokusava da smisli, sta da radi. Najveca briga je sto su strani investitori poceli da izvlace novac iz dolarom denominiranog trzista.

Vladin "plunge protection team" znan zvanicno kao, Predsjednicka radna grupa za finansijsko trzise, osmisljava nacin za "meko spustanje". To je nalik na proces sa kojim kuhate zabu u loncu gdje podizete temperaturu jedan stepen, dnevno.

Cak ako ovaj tim i uspije i zabe bude skuhana polako, biti ce masivno, de facto, dospjece na naplatu duga i dugorocna degradacija zivotnog standarda u US. Po svemu sudeci vidjet cemo glavni monetarni shok i moguce, krah berze, pocetkom Decembra 2007.

Najgore ce proci ljudi koji imaju penzione fondove sa obveznicama vezane sa industrijom nekretnina.

Moguce je da ce cijelokupne stednje i investicije,nestati.

Banke, sa svojim leverage dionicama i “hedge fund”-ovi, se pripremaju za najvecu rasprodaju u generaciji.

Ako mislite da je "Enron" bio bomba, ne propustite ovu bombu.


STA MOZE BITI URADJENO

Ima jako mnogo gresaka u sistemu kojima je vrijeme za stvarnu promjenu.

Kako sam bio ukazivao kljuc za racionalno rijesenje bio bi trenutni monetarna reforma koja ce voditi ka temeljnim reformskom zaokretu u tome kako svijet poduzima svoje finansijske poslove. to bi znacilo uzimanje kontrole iz ruku privatnih bankara i davanje istih nazad demokratski izabranim vladama.

Potrosio sam dvadestjednu godinu radeci za US Ministarsvo finansija i studirao US monetarnu historiju. Vecina nase historije bila je laboratorija za razlicite monetarne sisteme.

Za vrijeme gradjanskog rata (1861-1865) mi smo imali pet razlicitih izvora novca koje su pokretale nase ekonomiju. Jedan je bio Greenback, krajnje uspjesna valuta kojega je vlada pustala direktno u opticaj. Suprotno propagandi, Greenback nije bio inflatoran.

Drugi je bio zlato i srebro kovanice i papirni novac od Ministarstva finansija. Treci su bile novcanice pustene u opticaj od nacionalnih banaka. Cetvrti je bio zadrzana zarada - individualna stednja i poslovne reinvesticije od profita- koji su bile primarni izvori kapitala za industriju. Peti je berze i obveznice.

Nakon sto je Fedral Reserve Act prosao kroz Kongress 1913 banke i vlada napuhale su novac kroz ratni dug i unistile vecinu vrijednosti Greenback i zlatnih kovanica. Banke nikada nisu u potpunosti zamjenile trziste kapitala ali su ga preuzeli u sadasnjoj eri “leverage” kupovina i akvizicja, dok je Centralna banka kreirala deflatirane aktivu.

Bankarski sistem koji vlada ekonomijom kroz Centralnu bankarski sistem proizveo je smrskavajuci duznicku piramidu koju imamo danas. Sistem je lakrdija . Banke koje mogu biti korisne u olaksavanju trgovine, ne bi nikada trebale imati tako mnogo ovlastenja. Mnogi inteligentni ljudi pozivali su da koncept Centralne banke da bude napusten, to ukljucuje i bivseg predsjednika Kongresnog bankarskog komiteta Wright Patman i Henry Gonasales i sadasnjeg Republikanskog predsjednickog kandidata Ron Paul.

Neki bi nazvali takav program revolucijom, ja bih ga nazvao obnovom - nacionalnog suvereniteta.

Neki bi nazvali takav program revolucijom, ja bih ga nazvao obnovom - nacionalnog suvereniteta. Centralni dio programa, bio bi eliminacija Centralne banke kao banke koja stvara probleme, i obnova sistema "stvaranja-novca", od narodnih predstavnika u Kongresu. Ovo je ono sto nas Ustav kaze, takodjer. To je sistem kojega smo imali do 1913 godine.

MONETARNI RECEPTI

Temeljni ciljevi monetarne politike trebali bi da osiguraju zdravu proizvodnu ekonomiju i obezbijede za zadovoljavajucu zaradu. Ciljevi, ne bi trebali da obezbijede masivan profit bankama, kao hrane za Wall Street prevarante, i davnje blank ceka vladi za trosnju.

Ja sam sklon reci, zarada. Ja ne kazem, stvaranje poslova. To je Keynesian odgovor, zbog toga sto Keynes je bio kolektivist, a glavna stvar kolektivista je daju svima posao, cak ako to znaci uzimanje lopate i kopanje kao sto je uradjeno za vrijeme velike depresije.

To je Klinton uradio sa “welfare-to-work” programom, i dao stotinama hiljada majki sa socijalnog osiguranja posao, iako satnice od tih poslova nisu bile dostatne za zivot. To je jos jedan razlog da vlada stalno posudjuje vise novaca da pogoni vojno-industijski kompleks kreirajuci vise vojnog, birokratskog i poslova na ugovor..

Ideja "zarade" nasuprot "posao" je civilizovana i humana ideja. Kada cemo da shvatimo da ne trebaju svi posao u industrijskoj ekonomiji da obezbijedi svima zeljeno zivljenje. Kada ce mo shvatiti da je produktivnost u modernoj ekonomiji dio nasljedja sviju nas.

Zasto majke ne mogu imati mogucnost ostati kuci sa djecom, kao sto su to mogle prije jednu generaciju? Zasto neki nebi mogli da izaberu brigu o starima? Zasto se ne bi mogli raditi neki nisko placeni poslovi kao sto je uciteljski ili biti umjetnici? Zasto neki ne bi mogli da studiraju, putuju neko vrijeme ili da nauce neke nove vjestine ili da zapocnu biznis bez da se suoce sa finansijskim kolapsom kao sto to moraju cesto, danas? Zasto, penzioneri ne bi mogli da uzivaju umjesto sto moraju da rade i brinu se dali ce Penzioni sistem bankrotirati?

US i svjetska ekonomija je na ivici kolapsa zahvaljujuci ludilu finansijskog sistema, ne zbog toga sto mi ne mozemo proizvesti dovoljno.

Suprotno, mnogim koji predvidjaju smak svijeta, zrele svjetske ekonomije su sposobne da obezbijede pristojan zivot svakome na planeti. Sada to ne moze zbog toga sto monetarni darovi su pokupljeni od dugova sa visokim interesima.

Ovo su stvari koje monetarni reformisti su znali decenijama. Prvi korak unutar US bio bi; 1) odgoda duga velikih razmjera 2) garantovana zarada za sve, od oko $10.000 godisnje neovisno da li individua ima posao 3) dodatna nacionalna dividenda, u ovisnosti od nacionalne produktivnosti, koja bi dala svakom gradjaninu pravo na puni dio nase ekonomije 4) direktno trosenje novca od vlade za infrastrukturu i ostale neophodne troskove bez da koriste poreze i posudjivanje 5) stvaranje novog sisema privatnog posudjivanja kompanijama i potrosacima po ne zelenaskim kamatama. 6) Reregulacija finansijskog sektora, ukuljucivsi zabranu kredita za spekualciju od banaka kakvi su kupovina hartija od vrijednosti, zajmova za akvizicije, hedge funds, 7) napustanje sistema cetralne banke.

Dok su ovo prijedlozi u osnovi jednostavni, sveukupan program je tako razlicit od onoga sto mi imamo danas, od finansijera kontrolisanom sistemu, potrebono je vrijeme za pazljivo citanje, da bi se razumjelo kako bi ovo tacno funkcionisalo. Jedan od pristupa je da se sagledaju efekti.

Ove mjere bi smjesta okrenule ekonomsku bazu, od posudjivanja od banaka, ka mijesanom sistemu koji bi ukljucio direktno stvaranje kredita na javnom nivou. Velicina vlade bi se smanjila, nasa proizvodjacka ekonomija bi bila ponovo rodjena, dug bi spao, ekonomska demokratija bi postala stvarnost, a finanskijska industrija bi bila pravilne velicine. Na kraju, medjunarodna situacija bi se stabilizovala zbog toga sto ne bi bila u stalnom stanju ratovanja za osvajanjem resursa drugih nacija, kao sto je to slucaj sa Irakom i uzdigla bi dolar kao rezervna valuta u inostranstvu.

Takav sistem bi funkcionisao, kreirajuci sopstvene kreditne izvore potrebne za investicije u prirodna bogastava i za produktivnost nacije. Postoje ljudi koji bi mogli da implementiraju ovaj program.

Sistem bi mogao biti instaliran unutar US Ministarstva finansija i u Centralnoj banki u roku u par mijeseci.

Sustinska monetarna reforma primjenjena da obnovi ekonomsku demokratiju, treba da bude stvarni americki zadatak u 21 vijeku. Jedna stvar je sigurna. Finansijskom sistemu koji je van kontole, i koji je unistio US i svjetsku ekonomiju u posljednjoj generaciji, ne treba biti dozvoljeno da nastavi funkcionisati.

Koje ce posljedice biti, zavisi od toga dali ce biti ljudi kao sto su: Jefferson, Lincoln ili Roosevelt. Uspjeh svakog od ovih velikih lidera zavisio je od jednog kriticnog faktora, njihove sposobnosti da primjene monetarne reforme u vrijeme nacionalne uzbune.


*Fractional reserve privileges - centralne banke su u vlasnistu vlada, a banke koje izdaju novac imaju specijalne privilegije u formi izuzeca od svih restrikcija, kao i poreza na izdavanje novca i drugih hartija od vrijednosti, koje sluze kao zakonsko sredstvo placanja.

**Fractional-reserve banking - odnosi se na uobicajenu bankarsku praksu izdavanja vise novca nego sto banka drzi u rezervi. Banke u modernim ekonomijama tipicno pozajmljuju musterijama mnogo puta vece sume gotovine.
Last edited by kustah on 13/07/2007 17:43, edited 3 times in total.

User avatar
GandalfSivi
Posts: 9374
Joined: 09/09/2006 00:38
Contact:

Post by GandalfSivi » 12/07/2007 17:21

Jako kvalitetna analiza. Jedna od boljih koje sam procitao...

Celicna_saka
Posts: 902
Joined: 15/07/2005 21:47

Post by Celicna_saka » 12/07/2007 20:20

Ma sta god ovaj gore napisao, jedna je cinjenica nepobitna ako rikne americka ekonomija riknuce i svjetska automatski. Sve ostalo je obracanje paznje na detalje.

Mislilac
Posts: 270
Joined: 21/08/2004 21:42

Post by Mislilac » 12/07/2007 20:58

Ima ona poslovica: Kad Amerika kihne, Evropa dobije upalu pluća...

Šta bi bilo da američki prenapuhani balon pukne.. Bolje ni ne pomišljati na to. Vidjeli smo šta se desilo 11. Septembra, pade NYSE, padoše SVI.

nineac
Posts: 3613
Joined: 03/03/2004 00:00
Location: preko bare

Post by nineac » 12/07/2007 22:13

Ovakve clanke dnevno ima priliku procitati nekoliko puta. juce sam citao dva izuzetno kvalitetna clanka Madricka i DeMuth-a oko nejednakosti u americi. Oba analiticara daju izuzetno zanimljive podatke. medjutim, cinjenica jeste da je amerika prezaduzena, ali i da amerika treba novi "Great Society" program po uzoru na Johnsonov iz 60-tih godina.
Medjutim, ono da ako amerika kihne, evropa dobije upalu pluca mozda jos donekle stoji, medjutim danas ako kina kihne i amerika se prehladi!
medjutim, amerika je drzava koja ima malo drugacije korjene od ostalih drzava tradicionalnog tipa, i amerika ce iznaci nacina da se izdigne i ovog prije svega moralnog sunovrata koji je uzrokovala ova administracija. iduce godine su izbori, i po svemu sudeci republikanci nemaju sanse za pobjedu. U slucaju da Al Gore se kandiduje i pobjedi, njegov VP ce biti Barack Obama, i tada mozemo gledati nastavak Clintonove politike, mozda cak u jos boljem obliku. Ako Hillary pobjedi, tada isto mozemo ocekivati promjene na bolje.

Mislilac
Posts: 270
Joined: 21/08/2004 21:42

Post by Mislilac » 13/07/2007 08:09

Eno ga opet kontrira... :D :D :D

Jes, jes, kihne il ne kihne, prehladi se neko.

8-) 8-) 8-)

konyan
Posts: 1288
Joined: 21/06/2004 10:03
Location: Sarajevo

Post by konyan » 13/07/2007 08:50

Ne zamjeri komentar, ali prevod je malo.. grub. :D Svaka cast na trudu i hvala. Sta mislis da editujes postove i da stavis direktne linkove na clanke. :D Zahvalni citatelj.

User avatar
DobroJutroKolumbo
Posts: 1994
Joined: 19/10/2006 10:20
Location: BiH , 71000 Sarajevo , Eglema-beglema 123
Contact:

Post by DobroJutroKolumbo » 13/07/2007 10:17

@kustah hvala na prevodu ako je tvoj...Samo bi rekao da je i Clintonova administracija ukljucena u "balon" sto govori i autor teksta...S toga ako dodje na vlast u USA neko iz Clintonove ekipe , njegova zena ili mozda , Obama , Al Gor?, to bi samo znacilo nastavljanje i produzavanje zivota ovakve neuspjele monetarne politike... Da li ce se i kad naci pravi reformator i da li iko moze stati u kraj privatnim bankarskim "bandtitima" i da li iko moze sprijeciti vladu iz sjene da prestane sa ratovima u svijetu kako bi preko vojne industrije nahranila gladnu USA ekonomiju i odrzavala status Quo svog monetarnog sistema i polupraznog djepa obicnog gradjanina , koji je iz dana u dan sve prazniji... Jedno je sasvim sigurno, da bi moguci krah berze i cjeloukupnog monetarnog sistema pogodio citav svijet , pa cak i Kinu koja je toliko mocna danas , isto tako i mnoge islamske zemlje bogate naftom , jer su njihova finansijska sredstva danas u velikom dijelu u USA bankama i berzi...Sta ce se dogoditi mozda , necemo dozivjeti da vidimo jer se takvo stanje moze umjetno odrzavat jako dugo a moze se desiti i krah koji bi mogli vidjeti i prije nego sto mozemo i naslutiti... Sjetimo se da je na ne bas isti nacin tako propala Britanska imperija kao broj 1. svjetska sila, kada je poslije Svjetskog rata, tada jaka i tek zahuktala Americka ekonomija preuzela svjetski primat i zvanje svjetske sile br. 1 od ratom potrosene i kolonijalno napustene Velike Britanije i kada je London zamijenjen New York-om!! Da li je red dosao da se NWO seli u Peking???

Celicna_saka
Posts: 902
Joined: 15/07/2005 21:47

Post by Celicna_saka » 13/07/2007 11:30

Ne moze Kina preuzeti ulogu lidera u svjetskoj ekonomiji od USA dok god ne obezbjedi sebi stabilne izvore energije ili ne priskrbi sebi status supersile koji bi joj to omogucio.

User avatar
DobroJutroKolumbo
Posts: 1994
Joined: 19/10/2006 10:20
Location: BiH , 71000 Sarajevo , Eglema-beglema 123
Contact:

Post by DobroJutroKolumbo » 13/07/2007 12:21

Celicna_saka wrote:Ne moze Kina preuzeti ulogu lidera u svjetskoj ekonomiji od USA dok god ne obezbjedi sebi stabilne izvore energije ili ne priskrbi sebi status supersile koji bi joj to omogucio.


Pa nista nije iskljuceno...cak je i moguce da jednog dana Kina radi ovo sto danas radi USA!

nineac
Posts: 3613
Joined: 03/03/2004 00:00
Location: preko bare

Post by nineac » 13/07/2007 16:59

DobroJutroKolumbo wrote:@kustah hvala na prevodu ako je tvoj...Samo bi rekao da je i Clintonova administracija ukljucena u "balon" sto govori i autor teksta...S toga ako dodje na vlast u USA neko iz Clintonove ekipe , njegova zena ili mozda , Obama , Al Gor?, to bi samo znacilo nastavljanje i produzavanje zivota ovakve neuspjele monetarne politike... Da li ce se i kad naci pravi reformator i da li iko moze stati u kraj privatnim bankarskim "bandtitima" i da li iko moze sprijeciti vladu iz sjene da prestane sa ratovima u svijetu kako bi preko vojne industrije nahranila gladnu USA ekonomiju i odrzavala status Quo svog monetarnog sistema i polupraznog djepa obicnog gradjanina , koji je iz dana u dan sve prazniji... Jedno je sasvim sigurno, da bi moguci krah berze i cjeloukupnog monetarnog sistema pogodio citav svijet , pa cak i Kinu koja je toliko mocna danas , isto tako i mnoge islamske zemlje bogate naftom , jer su njihova finansijska sredstva danas u velikom dijelu u USA bankama i berzi...Sta ce se dogoditi mozda , necemo dozivjeti da vidimo jer se takvo stanje moze umjetno odrzavat jako dugo a moze se desiti i krah koji bi mogli vidjeti i prije nego sto mozemo i naslutiti... Sjetimo se da je na ne bas isti nacin tako propala Britanska imperija kao broj 1. svjetska sila, kada je poslije Svjetskog rata, tada jaka i tek zahuktala Americka ekonomija preuzela svjetski primat i zvanje svjetske sile br. 1 od ratom potrosene i kolonijalno napustene Velike Britanije i kada je London zamijenjen New York-om!! Da li je red dosao da se NWO seli u Peking???


Da se razumijemo clanak je super, medjutim nema detaljnijeg osvrta na tkz. "balanced budget" koji je Clinton tvrsoglavo zagovarao, te je 2000-tu godinu docekao sa suficitom koji je ocekivan 2009, ako bi administracija poslije Clintona nastavila istu fiskalnu politiku. Medjutim, svi znamo ko je dosao, i nastavio pute Reagana, samo sto je Reagan znao donekle sta radi, a ovaj nema pojma. Ogromni troskovi na vojsku i nekontrolisani "pork barrel" doveli su do zaduzenja od 11 triliona dolara. Stoga, ako dodje Gore ili Clinton (Hillary) definitivno ce se nastaviti politika izbalansiranog budzeta, gdje se trosi onoliko koliko se ima, sto sad definitivno nije slucaj.

User avatar
kustah
Posts: 527
Joined: 10/03/2007 16:14

Post by kustah » 13/07/2007 18:20

Ja jesam preveo ovaj super clanak, i ne koristim "software". Prevod jeste (bio)
grub, kako neko rece, pregledao sam ga, pa se nadam da je sada bolji za
citanje. Tekst vrvi, od strucnih izraza, kao i nestrucnih, koje je prilicno tesko
prevesti.

Ja sam ga procitao na engleskom (ovakve tekstove je lakse citati na izvornom
jeziku) nekoliko puta, pa sam mislio da bi bilo dobro posjetiteljima ovoga foruma
pribliziti trenutnu ekonomsku situaciju u SAD i svijetu koja htjeli to ili ne, pogadja i BiH.

Inace tekst se moze naci na: The Crashing U.S. Economy Held Hostage, Our Economy is on an Artificial Life-support System
a preperucujem i ovaj:Monetary Reform and How a National Monetary System Should Work
koji je cak mozda i bolji od ovoga gore, ustvari, on neka vrsta upoznavanja/uvoda
za ovaj gore. Drugi clanak, OBJASNJAVA MNOGE STVARI.

Isto tako, znaci i karakteristike ove, nazovi, ekonomije prisutni su i u BiH,
na zalost, biti ce toga sa ovim koji su na vlasti, jos vise, u buducnosti.

Svemirski_Jebach
Posts: 3939
Joined: 13/08/2003 00:00
Location: Tel Aviv

Post by Svemirski_Jebach » 14/07/2007 00:43

ne bih ulazio u analizu teksta jer nisam dovoljno pazljivo citao, samo cu se kratko nadovezati da kazem da je investment industrija dozivjela vrhunac...i da lova koju ljudi koji tamo rade uzimaju je izvan svake razumne cifre. Advokat sa 3 godine iskustva u hedge fund-u zaradjuje oko 350,000 godisnje...mozda malo i vise. A znam momka iz beograda koji je ovdje nekih 10-ak godina koji radi za Morgan Stalney i koji vec sad sa 29 godina zaradjuje nesto malo manje od milion godisnje, a nema neku veliku poziciju.

Leonid Breznjev
Posts: 5302
Joined: 04/11/2006 03:32
Location: Kamenskoje

Post by Leonid Breznjev » 14/07/2007 02:34

Svemirski_Jebach wrote:ne bih ulazio u analizu teksta jer nisam dovoljno pazljivo citao, samo cu se kratko nadovezati da kazem da je investment industrija dozivjela vrhunac...i da lova koju ljudi koji tamo rade uzimaju je izvan svake razumne cifre. Advokat sa 3 godine iskustva u hedge fund-u zaradjuje oko 350,000 godisnje...mozda malo i vise. A znam momka iz beograda koji je ovdje nekih 10-ak godina koji radi za Morgan Stalney i koji vec sad sa 29 godina zaradjuje nesto malo manje od milion godisnje, a nema neku veliku poziciju.


samo uci svemirko, sunce te ogrijalo! :D :D :D

pa da i nas rahatluk snadje! :D

Post Reply