American Express u sarajevu

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

drndalo

#51 Re: American Express u sarajevu

Post by drndalo »

Ne znam, koliko se sjecam, mjenica je uvijek bila... Sada salju cini mi se samo novi ugovor, zbog promjene nositelja licnece u BiH, sa Intesa Sanpaolo Card, na Intesa Sanpaolo Bank...
elcaliente

#52 Re: American Express u sarajevu

Post by elcaliente »

Ja radim za Amex u jednoj zapadnoj drzavi vec 15 godina. I gle imam Mastercard u dzepu. Sve kartice kod Amexa ispod golda se ne isplate, a gold se isplati samo ako ako puno putujes.Neko je gore naveo cini mi se radnik neke banke da su ti na zapadu sva vrata otvorena ako imas Amex. To je citsa laz, jedino ako ne pravi promociju za tu banku.
Treba obratiti paznju na to da sve manje prodavnica pogotovo u Evropi akceptira Amex kao platezno sredstvo, jer Amex previse naplacuje tu uslugu radnjama. Sa tim se borimo ima vec 10 godina ali upute od HQ su takve kakave su.
Ako neko nema novce da uzme Gold,Platinum ili Centurion, onda mu apsolutno ne treba Amex. Sa MC su mu vrata bas svugdje otvorena, takodze i Visa.
Vec je gore navedeno ali opet da kazem najveci nonsens je dizanje kesa sa CC. To ne radi niko ako mi nije bas nesto hitno. Ako ces dizati kes sto ce ti CC?
Jos da napomenem das kod Amexa razikuje ono sto karta pokriva od zemlje do zemlje, u USA imaju najbolje pakete u Europi su osrednji a u zemljama 3 svjeta su manje od prosjeka.
Centurion se nemoze kupiti sa zahtjevom, po pravilu oni te zovu da postanes Amex Centurion Member.
stup_i_do

#53 Re: American Express u sarajevu

Post by stup_i_do »

alibegoa wrote:Izgleda da sada šalju neke nove ugovore postojećim korisnicima i praznu ličnu mjenicu. Ovaj vid obezbjeđenja mi nisu tražili prilikom izdavanja kartice, tako da mi ne pada napamet da im ovo potpišem.
:thumbup:
stup_i_do

#54 Re: American Express u sarajevu

Post by stup_i_do »

[quote="elcaliente"]Ja radim za Amex u jednoj zapadnoj drzavi vec 15 godina. I gle imam Mastercard u dzepu. Sve kartice kod Amexa ispod golda se ne isplate, a gold se isplati samo ako ako puno putujes.Neko je gore naveo cini mi se radnik neke banke da su ti na zapadu sva vrata otvorena ako imas Amex. To je citsa laz, jedino ako ne pravi promociju za tu banku.
Treba obratiti paznju na to da sve manje prodavnica pogotovo u Evropi akceptira Amex kao platezno sredstvo, jer Amex previse naplacuje tu uslugu radnjama. Sa tim se borimo ima vec 10 godina ali upute od HQ su takve kakave su.
Ako neko nema novce da uzme Gold,Platinum ili Centurion, onda mu apsolutno ne treba Amex. Sa MC su mu vrata bas svugdje otvorena, takodze i Visa.
Vec je gore navedeno ali opet da kazem najveci nonsens je dizanje kesa sa CC. To ne radi niko ako mi nije bas nesto hitno. Ako ces dizati kes sto ce ti CC?
Jos da napomenem das kod Amexa razikuje ono sto karta pokriva od zemlje do zemlje, u USA imaju najbolje pakete u Europi su osrednji a u zemljama 3 svjeta su manje od prosjeka.
Centurion se nemoze kupiti sa zahtjevom, po pravilu oni te zovu da postanes Amex Centurion Member.[/quot

:thumbup:

Stim, što koliko vidim iz ovih komentara kod nas nema rezona ni taj Gold, jer je samo šminka tu, suštine nema. Tj nema nikakve razlike izmedju zelene i zlatne kartice osim godišnje upisnine/članarine.

Alibegoa:
Platne liste isto traže. Hoće li vratiti upisninu ako raskineš ugovor?
Zux

#55 Re: American Express u sarajevu

Post by Zux »

Nedavno sam raskinuo ugovor s njima. Nekoliko puta su me doveli u neugodnu situaciju svojim limitom koji naravno nigdje ne spominju ni kod reklame ni u ugovoru. Pri tome nisam divljao sa potrosnjom nego mi je kartica trebala za placanje uglavnom hotela na sluzbenim putovanjima koja sam im cak i najavljivao iako nisam duzan ni to. Kap koja je prelila casu je opomena koju mi salju zbog racuna od 180 KM koji nisam platio jer sam dugo bio odsutan i pri tome naplacuju neke troskove opomene od 10 KM. Totalni neprofesionalizam. Kad sam definitivno shvatio da sa debitnom karticom svoje banke mogu platiti i u eurima i forintama i ceskim krunama, a i kunama bez ikakve provizije, tu je zadnja i najmanja potreba za Amexom nestala. Da zivimo u normalnoj drzavi jos bi ih trebao i tuziti zbog krsenja ugovora, jer lazu da nema nikakvog limita na kartici, nego ga eto korisnik formira svojom potrosnjom. Da napomene da im je osoblje ljubazno, ali ocito je problematicna politika firme koju vode ovdje kod nas, cak i prije nego ih je pod svoje uzela Intesa banka.
bumboo

#56 Re: American Express u sarajevu

Post by bumboo »

Koristim AMEX zelenu karticu već nekoliko godina. Čim su se pojavili u BiH, uzela sam je. Većinom sam je koristila za plaćanje na rate u BiH i HR. Dosta stvari sam tako kupila, u nekim prodavnicama u HR daju na 12 rata, ne uslovljavaju minimalnim iznosima itd. Ali, neugodno sam se iznenadila prije par mjeseci kad sam htjela platiti nešto na 3 rate u Hrvatskoj i kad je prodavačica rekla da "kartica ne prolazi". Kontala sam, neka greška, ili možda imam neki neplaćen račun (mada redovno sve podmirujem). Neki dan opet pokušala u drugoj prodavnici, kažu ne može. Nazvala AMEX u Sarajevu i kažu mi: "Pa ne možete plaćati na rate u Hrvatskoj ni nigdje drugo u inozemstvu!!!" Pitam, otkud sad to, rekoše: "Pa poslali smo Vam obavijest o tome na poleđini računa nekad prošle godine." Ne mogu sad biti sigurna jesu li ili nisu poslali, i kakav je sadržaj te poruke bio, kojim fontom je pisan pa ga nisam primijetila, ali krajnje je neprofesionalno pisati o uskraćivanju prava korisniku na "poleđini računa". Bilo kako bilo, u BiH mogu plaćati kreditnom karticom na rate, a vani isto tako debitnom ili kreditnom platiti odjednom, pa AMEX mi više uopće nema svrhe. Otkazujem definitivno!
Edin H.

#57 Re: American Express u sarajevu

Post by Edin H. »

bumboo wrote:Koristim AMEX zelenu karticu već nekoliko godina. Čim su se pojavili u BiH, uzela sam je. Većinom sam je koristila za plaćanje na rate u BiH i HR. Dosta stvari sam tako kupila, u nekim prodavnicama u HR daju na 12 rata, ne uslovljavaju minimalnim iznosima itd. Ali, neugodno sam se iznenadila prije par mjeseci kad sam htjela platiti nešto na 3 rate u Hrvatskoj i kad je prodavačica rekla da "kartica ne prolazi". Kontala sam, neka greška, ili možda imam neki neplaćen račun (mada redovno sve podmirujem). Neki dan opet pokušala u drugoj prodavnici, kažu ne može. Nazvala AMEX u Sarajevu i kažu mi: "Pa ne možete plaćati na rate u Hrvatskoj ni nigdje drugo u inozemstvu!!!" Pitam, otkud sad to, rekoše: "Pa poslali smo Vam obavijest o tome na poleđini računa nekad prošle godine." Ne mogu sad biti sigurna jesu li ili nisu poslali, i kakav je sadržaj te poruke bio, kojim fontom je pisan pa ga nisam primijetila, ali krajnje je neprofesionalno pisati o uskraćivanju prava korisniku na "poleđini računa". Bilo kako bilo, u BiH mogu plaćati kreditnom karticom na rate, a vani isto tako debitnom ili kreditnom platiti odjednom, pa AMEX mi više uopće nema svrhe. Otkazujem definitivno!
Pa to je vala logicno da ti ne daju da placas u ratama, osim ako se nekako mozes dogovoriti sa prodavnicom.
Cilj uvaljivanja kreditnih kartica gradjanima je je valjda da platis u prodavnici karticom cijeli iznos za nesto sto ne mozes realno priusiti, pa ako ga na vrijeme ne mozes izmiriti da te uzmu za za kamatu.
stup_i_do

#58 Re: American Express u sarajevu

Post by stup_i_do »

Otkaz def :run:

Ima li iko iskustva sa DIners karticom u BiH?
Post Reply