Horori pravosuđa KS

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

bejzik

#1 Horori pravosuđa KS

Post by bejzik »

https://youtu.be/iUiZ5NJvAb8?si=eCO78j6inf6owPH9

Ko nije upoznat sa slučajem zvjerskog ubistva Alme Kadić
(video na linku iznad - ne rade kodovi da se može gledati u ovom postu)

Rahmetli Alma Kadić je žena (34) koja je ubijena na kućnom pragu od strane bivšeg supruga.

Kad budem imao više vremena detaljnije ću prezentirati ovaj slučaj, a ono što želim istaknuti je sljedeće;

- pravosuđe nije adekvatno zaštitilo Almu jer je Sud odredio zabranu prilaska samo 2 metra (vrijeme korone već na snazi bila mjera civilne zaštite 1,5 metar da se ljudi ne približavaju međusobno - znači Sud produžio distancu za 50 centimetara. (navodno ubica dolazio pred kucu psovao i govorio da je udaljen 3 metra šta mu mogu) Sud zakonski nije ograničen sa distancom (obično se odredi 50 metara) uskoro ime nadležnog sudije koji je izrekao "horor" mjeru od samo 2 metra

- ubica više puta kršio uslove i mjere zabrane što je trebalo automatski rezultirati primjenom teže mjere/pritvora NIJE REZULTIRALO

- ubica osuđen na 35 godina "bez slobode", a nakon žalbi broj godina smanjen sa 35 na 20 (15 godina manje) i tu dolazimo do glavnog od mnogih horora BH (KS) pravosuđa

KAZNE za krivična djela se dijele u 3 kategorije :
- novčana kazna (500 KM - 100.000 KM)
- kazna zatvora (30 dana - 20 godina)
- kazna dugotrajnog zatvora (21 godina - 45 godina)

Studenti prava na početnim semestrima znaju da NE MOŽETE reći "kazna zatvora 22 godine" ili "kazna dugotrajnog zatvora 18 godina" jer je zakon strogo-formalan i svi instituti imaju svoje težine i definicije..

Krivično djelo UBISTVO - definisao je Krivični zakon FBiH članom 166 :
Kaznom zatvora najmanje deset godina ili kaznom dugotrajnog zatvora kaznit će se:
a) ko drugog usmrti na okrutan ili podmukao način;
b) ko drugog usmrti pri bezobzirnom nasilničkom ponašanju;
itd...

specifično je "ubistvo u porodici" što imamo ovdje pa idemo na član 222. istog zakona :
Član 222
Nasilje u porodici
(6) Ko usmrti člana i kojeg je prethodno zlostavljao, kaznit će se kaznom zatvora najmanje deset godina ili kaznom dugotrajnog zatvora.

Dakle ovdje imamo SLUČAJ - DJELO koje po svim karakteristikama zahtjeva najtežu kaznu "dugotrajni zatvor" i najmanje 21 godinu bez slobode. (pošto raja piše "šta hoćete dobio je maximalno koliko je mogao za svoje djelo bla bla" , a raja ne zna pojmove)

Ova tema je otvorena u podforumu "Sarajevo" jer se nadam da će građani Sarajeva suosjećati ovu tragediju porodice Kadić (kao što ja suosjećam i mnogi drugi koji daju podršku na protestima ili online) nadam se da možemo dignuti grad i pritisnuti pravosuđe da sankcioniše ove svoje funkcionere koji su napravili ove propuste i horor.

Kasnije ću vam detaljnije objasniti ovaj detalj sniženja sa 35 na 20.

molim administraciju da ne briše - makar premjestite ako nije ok ovdje

Image
Last edited by bejzik on 10/01/2025 09:10, edited 1 time in total.
MehmedPasaMoric

#2 Re: Alma Kadić - horor pravosuđa KS

Post by MehmedPasaMoric »

Neko sa kupljenom diplomom zaboravio napisati u presudi rijec dugotrajni i na konto toga liku skinuli pola kazne. Imamo najnesposobnije sudstvo i tuzilastvo na svijetu i to je to :roll: Licno sam prijavljivao korupciju drzavnog sluzbenika uz materijalne dokaze i kantonalnom i federalnom i drzavnom tuzilastvu, za 5 godina nista nije ucinjeno, covjek i dalje radi i i dalje uzima
1Dante1

#3 Re: Alma Kadić - horor pravosuđa KS

Post by 1Dante1 »

Da ostane zapisano na temi da je ovo trending par dana i ide u zaborav. Zbog naše dvoličnost i komfora, nema napretka
Svi okrećemo glavu i niko ne želi da mijenja sistem jer je dio sistema.

Tačno sam se pitao koja će zanimacija šire narodne mase biti nakon Jablanice. Evo došlo je i ovo na red.
Better Man

#4 Re: Alma Kadić - horor pravosuđa KS

Post by Better Man »

MehmedPasaMoric wrote: 26/12/2024 11:26 Neko sa kupljenom diplomom zaboravio napisati u presudi rijec dugotrajni i na konto toga liku skinuli pola kazne. Imamo najnesposobnije sudstvo i tuzilastvo na svijetu i to je to :roll: Licno sam prijavljivao korupciju drzavnog sluzbenika uz materijalne dokaze i kantonalnom i federalnom i drzavnom tuzilastvu, za 5 godina nista nije ucinjeno, covjek i dalje radi i i dalje uzima
Nije samo to, već čitav proces nije temeljen na članu 222. stav (6) KZFBiH. Da jeste, mogao je dobiti i maksimalnu kaznu od 45 godina zatvora. Ako pogledamo hronologiju dešavanja prije nego je Alma Kadić ubijena, vidimo da je sve što se dešavalo upravo krivično djelo iz navedenog člana KZFBiH.
bejzik

#5 Re: Alma Kadić - horor pravosuđa KS

Post by bejzik »

Znam i ja koliko smo mi kao narod letargični i koliko još ima horora na koje se slabo reagovalo

ali dajte da probamo da se na ovom kola slome

šta kažu građani Jablanice/državljani BiH za kamenolom koji je preuveličao prirodnu nepogodu u horor i masovno ubistvo (evo ja kažem da je to) treba čuti i treba govoriti - zašto nije veći bunt evo i ja pokusavam dešifrovati
sefket_ramadani

#6 Re: Alma Kadić - horor pravosuđa KS

Post by sefket_ramadani »

1Dante1 wrote: 26/12/2024 11:28 Da ostane zapisano na temi da je ovo trending par dana i ide u zaborav. Zbog naše dvoličnost i komfora, nema napretka
Svi okrećemo glavu i niko ne želi da mijenja sistem jer je dio sistema.

Tačno sam se pitao koja će zanimacija šire narodne mase biti nakon Jablanice. Evo došlo je i ovo na red.
brao

zakljucaj temu.
holowey

#7 Re: Alma Kadić - horor pravosuđa KS

Post by holowey »

bubice na ispitima, stele i stelice na polaganjima, sve ce to nama doci na naplatu... kada te lijeci ljekar koji je do diplome dosao bubicama i stelama, kada te brani pravnik koji je bubicama i stelicama dosao do diplome, kada kupis stan koji je gradila firma ciji inzinjer je uz bubice i stelice dosao do diplome a zgradu zadesio zemljotres, itd itd... godine javasluka dolaze na naplatu...

zao mi je ljudske price i tragedije i to niko ko nije u svojoj blizini dozivio ne moze shvatiti upotpunosti...
Haris.ba

#8 Re: Alma Kadić - horor pravosuđa KS

Post by Haris.ba »

holowey wrote: 26/12/2024 11:42 bubice na ispitima, stele i stelice na polaganjima, sve ce to nama doci na naplatu... kada te lijeci ljekar koji je do diplome dosao bubicama i stelama, kada te brani pravnik koji je bubicama i stelicama dosao do diplome, kada kupis stan koji je gradila firma ciji inzinjer je uz bubice i stelice dosao do diplome a zgradu zadesio zemljotres, itd itd... godine javasluka dolaze na naplatu...

zao mi je ljudske price i tragedije i to niko ko nije u svojoj blizini dozivio ne moze shvatiti upotpunosti...
Nista ti ne znaci da bez ucenja dodjes do diplome pravnika kada valja poloziti pravosudni. A, tu ti je znas, ne znas. Nema labavo.
I ja sam se prosvercao na fakultetu iz nekih ispita. Profa jednostavno nije trazio puno. Tek kasnije skontao koliko me to unazadilo. Jer sam fakticki morao ponovo uciti.
Last edited by Haris.ba on 26/12/2024 11:47, edited 1 time in total.
holowey

#9 Re: Alma Kadić - horor pravosuđa KS

Post by holowey »

Haris.ba wrote: 26/12/2024 11:45
holowey wrote: 26/12/2024 11:42 bubice na ispitima, stele i stelice na polaganjima, sve ce to nama doci na naplatu... kada te lijeci ljekar koji je do diplome dosao bubicama i stelama, kada te brani pravnik koji je bubicama i stelicama dosao do diplome, kada kupis stan koji je gradila firma ciji inzinjer je uz bubice i stelice dosao do diplome a zgradu zadesio zemljotres, itd itd... godine javasluka dolaze na naplatu...

Nista ti ne znaci da bez ucenja dodjes do diplome pravnika kada valja poloziti pravosudni. A, tu ti je znas, ne znas. Nema labavo.
I ja sam se prosvercao na fakultetu iz nekih ispita. Profa jednostavno nije trazio puno. Zek kasnije skontao koliko me to unazadilo.
da, upravo tako, ili znas nekoga ili ne znas nekoga...
Haris.ba

#10 Re: Alma Kadić - horor pravosuđa KS

Post by Haris.ba »

holowey wrote: 26/12/2024 11:46 da, upravo tako, ili znas nekoga ili ne znas nekoga...
Polaganje je javno, svako moze otici da slusa. Ko misli da i uz protekciju je lagano - nije.
bejzik

#11 Re: Alma Kadić - horor pravosuđa KS

Post by bejzik »

Baš zato naglašavam da su ovi počinili horor-greške
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#12 Re: Alma Kadić - horor pravosuđa KS

Post by Chmoljo »

Haris.ba wrote: 26/12/2024 11:48
holowey wrote: 26/12/2024 11:46 da, upravo tako, ili znas nekoga ili ne znas nekoga...
Polaganje je javno, svako moze otici da slusa. Ko misli da i uz protekciju je lagano - nije.
Tako.

Ovo se trebalo sprijeciti boljom organizacijom rada. Potcjenjuju se kolegiji, sastanci, koordinacija. Organizacija posla nam je misaona imenica.

Vjerujem da tuzilastvo ima dosta predmeta, a rokovi idu. Greske se mogu desiti. Cesto cemo procitati da je opet manja steta kad gresku narpavi pravnik, nego doktor ili npr. staticar.

Ali evo vidimo sta se moze desiti.
bejzik

#13 Re: Alma Kadić - horor pravosuđa KS

Post by bejzik »

Kantonalni sud u Sarajevu je ubici izrekao jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 35 godina, a Krivični zakon FBiH u članu 43. propisuje da maksimalna kazna zatvora može biti izrečena do 20 godina.
Kazna koja se zove "dugotrajni zatvor" (koja mijenja "doživotni zatvor") je od 21 do 45 godina

Alminom ubistvu su prethodile brojne prijave za porodično nasilje, koje su protiv Hodžića upućene policiji i Centru za socijalni rad.
Za ta djela više puta je bio osuđivan uslovno,imao i zabranu prilaska žrtvi, ali je sve presude kršio bez posljedica.
holowey

#14 Re: Alma Kadić - horor pravosuđa KS

Post by holowey »

kakva je onda svrha uslova?
Drugclanbiblioteke

#15 Re: Alma Kadić - horor pravosuđa KS

Post by Drugclanbiblioteke »

Ovdje se trebaju dvije stvari desiti.
Tuzioc i sudija Kantonalnog Suda moraju odgovarati za propust. S obzirom na tezinu djela, gubitkom funkcije minimalno.
Takodjer treba sankcionisati i sudiju koji je odredjivao uslovne kazne nakon krsenja. Ima ima prezime predmet.
Ovo ni u kom slucaju ne smije biti "zatvoreno za javnost" jer javnost decenijama gleda korupciju, i izbjegavanje odgovoronosti.
Kao glavnu i odgovornu osobu ispred korumpiranog nesposobnog sudstva, treba pozvati ministircu pravde KS "doktoricu" na odgovoronost.
Plata se uzima a niko nije odogovoran.
Haris.ba

#16 Re: Alma Kadić - horor pravosuđa KS

Post by Haris.ba »

Drugclanbiblioteke wrote: 27/12/2024 01:33 Kao glavnu i odgovornu osobu ispred korumpiranog nesposobnog sudstva, treba pozvati ministircu pravde KS "doktoricu" na odgovoronost.
Kakve veze ima kantonalno ministarstvo pravde sa kantonalnim sudom i tuzilastvom?
mirota

#17 Re: Alma Kadić - horor pravosuđa KS

Post by mirota »

bgm ovaj pravnik sto je ovog ubicu branio nije preko bubice zavrsio :D
mirota

#18 Re: Alma Kadić - horor pravosuđa KS

Post by mirota »

Haris.ba wrote: 27/12/2024 07:42
Drugclanbiblioteke wrote: 27/12/2024 01:33 Kao glavnu i odgovornu osobu ispred korumpiranog nesposobnog sudstva, treba pozvati ministircu pravde KS "doktoricu" na odgovoronost.
Kakve veze ima kantonalno ministarstvo pravde sa kantonalnim sudom i tuzilastvom?
ima li pravo Tuz da izmijeni u zalbi kvalifikaciju djela ?
Haris.ba

#19 Re: Alma Kadić - horor pravosuđa KS

Post by Haris.ba »

mirota wrote: 27/12/2024 07:51 ima li pravo Tuz da izmijeni u zalbi kvalifikaciju djela ?
Sud nije vezan kvalifikacijom djela od strane tuzioca, samo cinjenicnim opisom.
bejzik

#20 Re: Alma Kadić - horor pravosuđa KS

Post by bejzik »

Haris.ba wrote: 27/12/2024 07:55
mirota wrote: 27/12/2024 07:51 ima li pravo Tuz da izmijeni u zalbi kvalifikaciju djela ?
Sud nije vezan kvalifikacijom djela od strane tuzioca, samo cinjenicnim opisom.
ja mislim da Tuzilac moze mijenjati optuznicu do kraja rasprave (dokaznog postupka) 1-stepeno i 2-stepeno

ne moze izmjena djela koje nije iste vrste npr. "protiv života i tijela" za neko od dijela "protiv imovine" ali optuznica moze imati mutacije oko istovrsnog djela

@Haris.ba mislim da presuda mora odgovarati/vOriti optužnici, a i da si u pravu oko vezanosti za činjenice uz moguću prekvalifikaciju djela

što me dovodi do zaključka da je više kriv Sud KS nego Tužilaštvo KS :-?
Cherry-Cherry

#21 Re: Alma Kadić - horor pravosuđa KS

Post by Cherry-Cherry »

Moglo je tužilaštvo pogriješiti u kvalifikaciji djela, ali sud mije smio pogriješiti u presudi.
Cherry-Cherry

#22 Re: Alma Kadić - horor pravosuđa KS

Post by Cherry-Cherry »

Ministarstvo pravde i uprave nema veze sa tužiocima i sudijama.
Haris.ba

#23 Re: Alma Kadić - horor pravosuđa KS

Post by Haris.ba »

Cherry-Cherry wrote: 27/12/2024 11:45 Moglo je tužilaštvo pogriješiti u kvalifikaciji djela, ali sud mije smio pogriješiti u presudi.
Izricanje kazne je nesta sto sud radi. Sud odlucuje.
Greska tuzilastva moze samo biti sto se nije zalilo na presudu sa greskom, jer je to omogucilo da vrhovni sud na kraju balade mora da presudi kako je presudio.

To je trenutno stanje podataka koje javnost ima.
Kantonalni sud suti, kantonalno tuzilastvo suti.
Vrhovni sud je odmah reagovao saopcenjem.

Kad se krije od javnosti ime sudija i tuzilaca, sve je jasno.
Drugclanbiblioteke

#24 Re: Alma Kadić - horor pravosuđa KS

Post by Drugclanbiblioteke »

Cherry-Cherry wrote: 27/12/2024 11:46 Ministarstvo pravde i uprave nema veze sa tužiocima i sudijama.
Pojma nisam imao. Ko je onda odgovoran imenom i prezimenom kako radi i sta radi Kantonalni Sud u Sarajevu?
Cistacica Mejra?
Tvrtko II Kotromanić

#25 Re: Alma Kadić - horor pravosuđa KS

Post by Tvrtko II Kotromanić »

Drugclanbiblioteke wrote: 28/12/2024 00:23
Cherry-Cherry wrote: 27/12/2024 11:46 Ministarstvo pravde i uprave nema veze sa tužiocima i sudijama.
Pojma nisam imao. Ko je onda odgovoran imenom i prezimenom kako radi i sta radi Kantonalni Sud u Sarajevu?
Cistacica Mejra?
VSTV
Od Kajganica pa na dalje
Post Reply