"Allah"-knjiga!

Rasprave o vjerskim temama.
aurora313

#26 Re: "Allah"-knjiga!

Post by aurora313 »

arzuhal wrote:Netačno, upravo obrnuto. Zašto? Zato što fra Mirko dobro zna kakvi su i u šta vjeruju muslimani, živi među muslimanima otkad, nije neki Talijan u nekom manastiru, odvojen od ljudi a kamoli muslimana. Da je on samo rekao za sebe i za kršćane, dakle u svoje ime i ime pripadnika svoje crkve, kako on vjeruje u Boga koji se rodio tada i tada, tako i tako, smatram da se hafiz ne bi ni očitovao o tome, zašto bi, svak ima pravo da vjeruje u šta hoće? Međutim fra Mirko je još i naglasio, namjerno (iz nekog razloga), kako je to rođenja Boga i njegovog, fra Mirkovog, i hafizovog, i svih nas, kako je Božić dan kada se rodio Bog svih nas, bez razlike.

Tu je, naprosto, primorao hafiza da tako odreaguje i on je to morao, i to ne samo u svoje ime, nego u ime svih muslimana jer on i nije pozvan u tu emisiju da govori samo u svoje ime nego kao predstavnik muslimana. A svaki musliman bi bio dužan da, ukoliko vjeruje u Kur'an, najmanje što bi morao da uradi je da odgovori kao što je hafiz Sulejman....
Vi se vjernici ponekada upetljate toliko u kontraveze, da je to za nevjerovati.

Najprije, nisam saslušao video niti me isti interesuje. Također znate da sam ateista, a i to da ne 'držim strane.'

Ali po svemu pa i prostoj logici, ne vidim da neko od vas može da zamjeri popu ili svešteniku na to da je on napomenuo nešto oko važnosti rođenja njegovog boga. Doduše, po mom shvatanju, pop je u krivu oko činjenica: Isus nikako nije bog nego samo božiji sin. Ali ako Bog nema problem s tim, nemam ni ja.

U svakom slučaju, popova religija je starija od islama pa bi njegove tvrdnje trebale po svemu (ne kažem realno jer ovdje nema ničega realnog) da su tačnije.

Naravno da to muslimanima smeta, ali šta se tu može. Mormonima vjerovatno smeta tvrdnja da je Muhamed zadnji poslanik. Eh sada, ko prvi đevojci...

I ne znam zašto ističeš da svako ima pravo da vjeruje u šta hoće da bi odmah zatim napisao: A svaki musliman bi bio dužan da, ukoliko vjeruje u Kur'an, najmanje što bi morao da uradi je da odgovori kao što je hafiz Sulejman. Čemu braniti tzv. činjenicu koja je prethodno postavljena? Predstavnik starije religije je u pravu jer ima svoje 'dokaze' koji su registrovani prije pojave islama, pa bi bilo logičnije na takve izjave slegnuti ramenima i kako si već sam rekao dopustiti da svako ima pravo da vjeruje u šta hoće.
arzuhal

#27 Re: "Allah"-knjiga!

Post by arzuhal »

aurora313 wrote:
arzuhal wrote:Netačno, upravo obrnuto. Zašto? Zato što fra Mirko dobro zna kakvi su i u šta vjeruju muslimani, živi među muslimanima otkad, nije neki Talijan u nekom manastiru, odvojen od ljudi a kamoli muslimana. Da je on samo rekao za sebe i za kršćane, dakle u svoje ime i ime pripadnika svoje crkve, kako on vjeruje u Boga koji se rodio tada i tada, tako i tako, smatram da se hafiz ne bi ni očitovao o tome, zašto bi, svak ima pravo da vjeruje u šta hoće? Međutim fra Mirko je još i naglasio, namjerno (iz nekog razloga), kako je to rođenja Boga i njegovog, fra Mirkovog, i hafizovog, i svih nas, kako je Božić dan kada se rodio Bog svih nas, bez razlike.

Tu je, naprosto, primorao hafiza da tako odreaguje i on je to morao, i to ne samo u svoje ime, nego u ime svih muslimana jer on i nije pozvan u tu emisiju da govori samo u svoje ime nego kao predstavnik muslimana. A svaki musliman bi bio dužan da, ukoliko vjeruje u Kur'an, najmanje što bi morao da uradi je da odgovori kao što je hafiz Sulejman....

Najprije, nisam saslušao video niti me isti interesuje. Također znate da sam ateista, a i to da ne 'držim strane.'

Ali po svemu pa i prostoj logici, ne vidim da neko od vas može da zamjeri popu ili svešteniku na to da je on napomenuo nešto oko važnosti rođenja njegovog boga. Doduše, po mom shvatanju, pop je u krivu oko činjenica: Isus nikako nije bog nego samo božiji sin. Ali ako Bog nema problem s tim, nemam ni ja.

U svakom slučaju, popova religija je starija od islama pa bi njegove tvrdnje trebale po svemu (ne kažem realno jer ovdje nema ničega realnog) da su tačnije.

Naravno da to muslimanima smeta, ali šta se tu može. Mormonima vjerovatno smeta tvrdnja da je Muhamed zadnji poslanik. Eh sada, ko prvi đevojci...

I ne znam zašto ističeš da svako ima pravo da vjeruje u šta hoće da bi odmah zatim napisao: A svaki musliman bi bio dužan da, ukoliko vjeruje u Kur'an, najmanje što bi morao da uradi je da odgovori kao što je hafiz Sulejman. Čemu braniti tzv. činjenicu koja je prethodno postavljena? Predstavnik starije religije je u pravu jer ima svoje 'dokaze' koji su registrovani prije pojave islama, pa bi bilo logičnije na takve izjave slegnuti ramenima i kako si već sam rekao dopustiti da svako ima pravo da vjeruje u šta hoće.
Sve si ti u pravu...
Smrcak15

#28 Re: "Allah"-knjiga!

Post by Smrcak15 »

aurora313 wrote:

Ali po svemu pa i prostoj logici, ne vidim da neko od vas može da zamjeri popu ili svešteniku na to da je on napomenuo nešto oko važnosti rođenja njegovog boga.
kakav absurd vjerovati da Bog , Gospodar univerzuma izlazi na vaginu kad dolazi na ovaj svijet, pa poslije mora mu se guza brisati poslije nuzde jer je nejak i nemoze se o sebi brinuti.

Kad neko vjeruje u takve stvari, on fakticki preda stap logike u ruke ateistima da ga tucu po glavi do besvijesti :-)

nije starija, Islam je od pocetka ljudskog roda dok krscanstvo je nastalo poslije isusa , od strane pavla kad je ponistio zakone za koje se isus borio i na taj nacin stvoreno je krscanstvo.

Zidovski rabin iz Izraela tvrdi da u njihovim svetim tekstovima stoji da su muslimani zajedno sa zidovim klali kurbane po Jeruzalemu i da Islam potice od davnina. I naravno Allah sam kaze u Kur'anu da su se ljudi i prije zvali muslimani , prije pojave pooslanika Muhammeda, on je samo posljednji poslanik jedne te iste vjere koja je imala razlike samo u svojim zakonima od mjesta do mjesta a vjera je ista bila cijelo vrijeme.
Norman

#29 Re: "Allah"-knjiga!

Post by Norman »

aurora313 wrote:Ali po svemu pa i prostoj logici, ne vidim da neko od vas može da zamjeri popu ili svešteniku na to da je on napomenuo nešto oko važnosti rođenja njegovog boga. 
Ne zamjera niko svešteniku što je "napomenuo nešto oko važnosti rođenja njegovog boga". Sveštenik je rekao da je "bog sišao da bude jedan od nas i da je to hafizov bog". Upravo obratno: zamjera se hafizu Bugariju što je napomenuo da je muslimansko vjerovanje u Boga drugačije. Kažu da je zbog toga hafiz "papak i zadrt".

Jednostavno ne mogu da vjerujem da je moguće da neko u tolikoj mjeri pogrešno opiše temu i obrne teze. Ustvari, moguće je sve od ljudi koji otvore komentar riječima: "nisam slušao, ali ipak komentarišem".
Smrcak15

#30 Re: "Allah"-knjiga!

Post by Smrcak15 »

Norman wrote:
aurora313 wrote:Ali po svemu pa i prostoj logici, ne vidim da neko od vas može da zamjeri popu ili svešteniku na to da je on napomenuo nešto oko važnosti rođenja njegovog boga. 
Ne zamjera niko svešteniku što je "napomenuo nešto oko važnosti rođenja njegovog boga". Sveštenik je rekao da je "bog sišao da bude jedan od nas i da je to hafizov bog". Upravo obratno: zamjera se hafizu Bugariju što je napomenuo da je njegovo vjerovanje u Boga drugačije. Kažu da je zbog toga hafiz "papak i zadrt".

Jednostavno ne mogu da vjerujem da je moguće da neko u tolikoj mjeri pogrešno opiše temu i obrne teze. Ustvari, moguće je sve od ljudi koji otvore komentar riječima: "nisam slušao, ali ipak komentarišem".
Biblija Bog kaze u

Hosea 11:9 ....jer ja sam Bog, a ne čovjek:

pavle kaze u NZ
„jedan posrednik između Boga i ljudi, čovjek – Krist Isus“ (1 Tim 2,5).

ako Bog nije covjek, a covjek je isus, to znaci isus nije Bog, zar je ovo tesko shvatiti nakog Ovako jasnog teksta
Norman

#31 Re: "Allah"-knjiga!

Post by Norman »

Smrcak15 wrote:
Norman wrote:
Ne zamjera niko svešteniku što je "napomenuo nešto oko važnosti rođenja njegovog boga". Sveštenik je rekao da je "bog sišao da bude jedan od nas i da je to hafizov bog". Upravo obratno: zamjera se hafizu Bugariju što je napomenuo da je njegovo vjerovanje u Boga drugačije. Kažu da je zbog toga hafiz "papak i zadrt".

Biblija Bog kaze u

Hosea 11:9 ....jer ja sam Bog, a ne čovjek:

pavle kaze u NZ
„jedan posrednik između Boga i ljudi, čovjek – Krist Isus“ (1 Tim 2,5).

ako Bog nije covjek, a covjek je isus, to znaci isus nije Bog, zar je ovo tesko shvatiti nakog Ovako jasnog teksta
O čemu ti pričaš prijatelju?

Hoćeš meni da dokažeš kako se ni iz biblijskih tekstova ne može zaključiti da je Isus bog? Nema potrebe, meni biblija nije referenca.

Ne znam zašto se čudiš da neki ljudi imaju drugačije vjerovanje, nakon ovako jasnog teksta:

„A da je Gospodar tvoj htio, sve bi ljude sljedbenicima jedne vjere učinio. Međutim, oni će se uvijek u vjerovanju razilaziti, osim onih kojima se Gospodar tvoj smiluje. A zato ih je i stvorio. (Hud, 119-120)
Smrcak15

#32 Re: "Allah"-knjiga!

Post by Smrcak15 »

Norman wrote: O čemu ti pričaš prijatelju?

Hoćeš meni da dokažeš kako se ni iz biblijskih tekstova ne može zaključiti da je Isus bog? Nema potrebe, meni biblija nije referenca.

Ne znam zašto se čudiš da neki ljudi imaju drugačije vjerovanje, nakon ovako jasnog teksta:

„A da je Gospodar tvoj htio, sve bi ljude sljedbenicima jedne vjere učinio. Međutim, oni će se uvijek u vjerovanju razilaziti, osim onih kojima se Gospodar tvoj smiluje. A zato ih je i stvorio. (Hud, 119-120)
pa posto je ovaj zivot test, da su ljudi svi jedne te iste vjere i istog razmisljanja to bi na neki nacin unistilo test na zemlji, znaci mora biti razlicitosti da bi se jedni sa drugima iskusavali od strane Boga.

Tako da je dio Bozije mudrosti da budemo razliciti kako bi nas iskusavao.
Norman

#33 Re: "Allah"-knjiga!

Post by Norman »

Smrcak15 wrote:
Norman wrote: O čemu ti pričaš prijatelju?

pa posto je ovaj zivot test, da su ljudi svi jedne te iste vjere i istog razmisljanja to bi na neki nacin unistilo test na zemlji, znaci mora biti razlicitosti da bi se jedni sa drugima iskusavali od strane Boga.

Tako da je dio Bozije mudrosti da budemo razliciti kako bi nas iskusavao.
Je li ti mene trolaš ovdje? :D

Sad si samo prepričao manje-više ono što sam ti ja poručio prethodnim komentarom. Da, božija je mudrost da budemo različiti, da različito razmišljamo i vjerujemo. Bog kaže da ćemo se uvijek razilaziti u vjerovanju. I zato nema razloga da se čudiš kako je moguće da kršćani drugačije shvataju bibliju od tebe.

Ali sve to nije tema emisije u kojoj ja gostujem. Ovdje je postavljen isječak diskusije između fra Mirka i hafiz Sulejmana. Jedan forumaš je iz tog intervjua zaključio da je hafiz zadrt, kolega Arzuhal je korektno objasnio da je hafizova reakcija primjerena, a onda je treći forumaš tu diskusiju pogrešno prepričao. Ja sam na to reagovao.
ABH017

#34 Re: "Allah"-knjiga!

Post by ABH017 »

aurora313 wrote:

Ja logike. Baš neutralan i objektivan pogled.
Prema toj logici naučnici koji su tvrdili da je zemlja ravna ploha koju nose 4 slona, su u pravu, jer je njihova tvrdnja starija od ove nove da je zemlja blago elipsasta.
:lol:
Mislim, baš se svega čovjek može naslušat.
Naravno da to fratar može izgovoriti. Na kraju, on vjeruje u to. Ali je stupidna tvrdnja da je hafiz ispao papak zato što mu je odgovorio.
Tesla10

#35 Re: "Allah"-knjiga!

Post by Tesla10 »

Nadam se da me neće neko pogrešno shvatiti, ali religija je uvreda za Boga.

Kroz ljudsku povijest je postojalo preko deset hiljada religija, i još oko milion Bogova.

Ne mogu sve da budu prave i ne mogu svi Bogovi da budu pravi.

E sad nisam čitao knjigu ali budem to učinio ako je pronađem.

Nadam se da se neću razočarati sa knjigom :) .

Svako dobro :thumbup: .
aurora313

#36 Re: "Allah"-knjiga!

Post by aurora313 »

ABH017 wrote: Ja logike. Baš neutralan i objektivan pogled.
Prema toj logici naučnici koji su tvrdili da je zemlja ravna ploha koju nose 4 slona, su u pravu, jer je njihova tvrdnja starija od ove nove da je zemlja blago elipsasta...
Za tvoju logiku, ono moje i jeste zbunjujuće. Za moje shvatanje svijeta, ovo tvoje je obična nebuloza logike. :-)
MJAU - da

#37 Re: "Allah"-knjiga!

Post by MJAU - da »

patriot_1 wrote:BTW nabavio sam knjigu nedavno u crkvi ,izdana u Rijeci "Ex liberis"-"Allah"
http://ecx.images-amazon.com/images/I/3 ... 3,200_.jpg
Prevedana je na naš jezik,,,zanima me Islam,čitam ju s guštom i zato se ne javljam.Ne želim o Islamu učiti sa J.Tube debata nego od poznatih teologa!
Dosad shvatih,Bog Muslimana i Kršćana je isti iako ga drugčije shvaćaju!(za razliku od "debatara" na J.Tubu koji negiraju onog,drugog,i ovi i oni).
Miroslav Volf je izdao nekoliko knjiga,jako dobra je "Isključenje i zagrljaj" a govori o praštanju,za tu knjigu je dobio svjetsku nagradu,(meni je ostalo u sjećanju kad piše u toj knjizi o Muslimanki koju su Srbi u ratu silovali pa tom,začetom ,u silovanju, sinu ,nadjenula ime "Džihad" i rekla"Proklet bio ako se ne osvetiš")
Niš čudno,osvetiti se,ljudski je.Oprostiti,Božanski!Tko to može?Postavio bih pitanje(meni još nije jasan odgovor):"Dali je Bog Židova,Kršćana i Židova jedan te isti?Bez obzira na različito shvaćanje istog!Polako se udaljujem od onog daosad svog stava da NIJE i približavam se tome da JE!
Što vi mislite?
Nisi valjda počeo dalje čitati, upoređivati i istraživati? Vidim druga ateistu, najmanje agnostika, ako budeš tako nastavio. :thumbup:
ABH017

#38 Re: "Allah"-knjiga!

Post by ABH017 »

aurora313 wrote:
ABH017 wrote: Ja logike. Baš neutralan i objektivan pogled.
Prema toj logici naučnici koji su tvrdili da je zemlja ravna ploha koju nose 4 slona, su u pravu, jer je njihova tvrdnja starija od ove nove da je zemlja blago elipsasta...
Za tvoju logiku, ono moje i jeste zbunjujuće. Za moje shvatanje svijeta, ovo tvoje je obična nebuloza logike. :-)
I obrnuto.
patriot_1

#39 Re: "Allah"-knjiga!

Post by patriot_1 »

Tesla10 wrote:Nadam se da me neće neko pogrešno shvatiti, ali religija je uvreda za Boga.

Kroz ljudsku povijest je postojalo preko deset hiljada religija, i još oko milion Bogova.

Što ne znači da JEDAN nije pravi a ostali plod ljudske mašte,,jel tako?
patriot_1

#40 Re: "Allah"-knjiga!

Post by patriot_1 »

MJAU - da wrote:
patriot_1 wrote:BTW nabavio sam knjigu nedavno u crkvi ,izdana u Rijeci "Ex liberis"-"Allah"
Prevedana je na naš jezik,,,zanima me Islam,čitam ju s guštom i zato se ne javljam.Ne želim o Islamu učiti sa J.Tube debata nego od poznatih teologa!
Dosad shvatih,Bog Muslimana i Kršćana je isti iako ga drugčije shvaćaju!(za razliku od "debatara" na J.Tubu koji negiraju onog,drugog,i ovi i oni).
Miroslav Volf je izdao nekoliko knjiga,jako dobra je "Isključenje i zagrljaj" a govori o praštanju,za tu knjigu je dobio svjetsku nagradu,(meni je ostalo u sjećanju kad piše u toj knjizi o Muslimanki koju su Srbi u ratu silovali pa tom,začetom ,u silovanju, sinu ,nadjenula ime "Džihad" i rekla"Proklet bio ako se ne osvetiš")
Niš čudno,osvetiti se,ljudski je.Oprostiti,Božanski!Tko to može?Postavio bih pitanje(meni još nije jasan odgovor):"Dali je Bog Židova,Kršćana i Židova jedan te isti?Bez obzira na različito shvaćanje istog!Polako se udaljujem od onog daosad svog stava da NIJE i približavam se tome da JE!
Što vi mislite?
Nisi valjda počeo dalje čitati, upoređivati i istraživati? Vidim druga ateistu, najmanje agnostika, ako budeš tako nastavio. :thumbup:
Malo sam zastao,našao par boljih ali nastavit ću i sa Allahom!
Ne brini,znam ja da Bog postoji,nema šanse da ponovo postanem ATEISTA!Bio sam to,pomolio se Bogu ovako otprilike:"Ako postojiš,objavi mi se TI osobno i ja ću onda vjerovati!"
I odtad sam vjernik!
MJAU - da

#41 Re: "Allah"-knjiga!

Post by MJAU - da »

patriot_1 wrote:
MJAU - da wrote:
Što vi mislite?
Malo sam zastao,našao par boljih ali nastavit ću i sa Allahom!
Ne brini,znam ja da Bog postoji,nema šanse da ponovo postanem ATEISTA!Bio sam to,pomolio se Bogu ovako otprilike:"Ako postojiš,objavi mi se TI osobno i ja ću onda vjerovati!"
I odtad sam vjernik!
Pa nije ni to loše, evo i ja čekam, ali ipak nešto konkretnije, mnogo je iskrivljena današnja vjera, mnogo godina, nešto tu nije dobro napisano. :wink:
Ludzak

#42 Re: "Allah"-knjiga!

Post by Ludzak »

Da li je bog kod hrišćana, muslimana i jevreja isti ? Odgovor je... nije. Da su isti ne bi bilo toliko različitosti i ne bi se toliko mrzili.A on ionako ne postoji. Ljudi izmisliše bogove da nad vama vladaju i manipulišu, a manipulišu izuzetno dobro sa vama.
fatamorgana

#43 Re: "Allah"-knjiga!

Post by fatamorgana »

arzuhal wrote:Da li je isti Bog muslimana i kršćana/hrišćana? Obje strane će reći: jest! :mrgreen:
Isti je al' samo prvi iz Svetog trojstva, ostala dva nisu! :idea:
fatamorgana

#44 Re: "Allah"-knjiga!

Post by fatamorgana »

arzuhal wrote:
ABH017 wrote: Mnogo će nama vremena trebati da izliječimo kolektivni kompleks niže vrijednosti, koji nam je naturan decenijama, a kako vidimo, mnogi se još uvijek upinju da ga održe.
Negdje sam to već pominjao, zateklo me kada sam, vozeći se (poodavno je to bilo), čuo na radiju, ne sjećam se jel Hajat ili koja je stanica, ide emisija vjerskog karaktera "Ne stidi se vjere svoje"...Naprvu me ljutnja neka obuze, na naslov emisije, a onda shvatiš, ustvari, o čemu se tu radi...Na žalost...
Ta ljutnja što te obuze to je nefs! :D
harač

#45 Re: "Allah"-knjiga!

Post by harač »

patriot_1 wrote:
Tesla10 wrote:Nadam se da me neće neko pogrešno shvatiti, ali religija je uvreda za Boga.

Što ne znači da JEDAN nije pravi a ostali plod ljudske mašte,,jel tako?
na dobrom si putu, samo oduzmi još jednog :D

p.s. zanimljivo to o obraćanju boga. please do share
arzuhal

#46 Re: "Allah"-knjiga!

Post by arzuhal »

fatamorgana wrote:
arzuhal wrote:
ABH017 wrote: Mnogo će nama vremena trebati da izliječimo kolektivni kompleks niže vrijednosti, koji nam je naturan decenijama, a kako vidimo, mnogi se još uvijek upinju da ga održe.
Negdje sam to već pominjao, zateklo me kada sam, vozeći se (poodavno je to bilo), čuo na radiju, ne sjećam se jel Hajat ili koja je stanica, ide emisija vjerskog karaktera "Ne stidi se vjere svoje"...Naprvu me ljutnja neka obuze, na naslov emisije, a onda shvatiš, ustvari, o čemu se tu radi...Na žalost...
Pa hvala Allahu što je tako! :-D :thumbup:
fatamorgana

#47 Re: "Allah"-knjiga!

Post by fatamorgana »

arzuhal wrote:
fatamorgana wrote:
Pa hvala Allahu što je tako! :-D :thumbup:
Slažem se, sve u svoje vrijeme!
Mi svakako ništa neznamo, on sve zna .... igra na domaćem terenu.
Post Reply