Alkohol, droga, itd ... najveće pošasti modernog čovjeka

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
piupiu

#176 Re: Alkohol, droga, itd ... najveće pošasti modernog čovjeka

Post by piupiu »

izvor wrote:
piupiu wrote:A sta fali obozavanju zena? Zene su roditeljice svijeta!
Ma kod nas rijec "obožavati" ima vise znacenja. Kad neko kaze da "obožava neku hranu", on hoce reci da voli tu hranu. Naravno da za njega ta hrana nije bozanstvo. Samo pogresno upotrijebljena rijec "obožavati". Stoji i to da ima ljudi kojima su novac, vlast...bozanstvo....I to je širk.
Zene treba voljeti i postovati. :)
"Allahovom Poslaniku (sallallahu ‘alejhi ve selleme,) došao je jedan čovjek i upitao ga: ‘O Allahov Poslaniče! Ko je najpreči za moje lijepo druženje i ponašanje prema njemu?'Alejhisselam reče: 'Tvoja majka. ‘ Čovjek tada reče: ‘ Ko poslije nje?' 'Tvoja majka', odgovori on. 'Ko poslije nje?', ponovo upita čovjek. 'Tvoja majka', ponovo odgovori Alejhisselam. Čovjek ponovo upita: ‘ Ko poslije nje?'Alejhisselam tada reče: 'Tvoj otacl'"
Ah, evo meni odgovora, :thumbup: . :)
istocnjak

#177 Re: Alkohol, droga, itd ... najveće pošasti modernog čovjeka

Post by istocnjak »

piupiu wrote:
istocnjak wrote:
piupiu wrote:
A sta fali obozavanju zena? Zene su roditeljice svijeta!
Ništa ne treba i ne smije se obožavati mimo Allaha dž.š. jer to je grijeh koji se zove "širk" to jeste idolatrija.
Međutim, dozvoljeno je voliti nekoga u ime Allaha dž.š. i to na halal (dozvoljen) način u braku, sve mimo braka je blud a oni koji žive vanbračno su bludnici.
Kod nas, u Bosni, postoji kult majke (i to posebno kod muslimana). To je jedna jako lijepa tradicionalna vrijednost ovog drustva.
Ma nije to "kult" daleko od toga a naročito kod ne kod muslimana i to ti je baš ono "niđe veze". To je prvenstveno ljubav prema majci u ime Allaha dž.š. Dali razumiješ? Nema obožavanja nikoga mimo Allaha dž.š. već samo treba voliti nekoga u ime Allaha dž.š.
tranquil

#178 Re: Alkohol, droga, itd ... najveće pošasti modernog čovjeka

Post by tranquil »

izvor wrote:
piupiu wrote:A sta fali obozavanju zena? Zene su roditeljice svijeta!
Ma kod nas rijec "obožavati" ima vise znacenja. Kad neko kaze da "obožava neku hranu", on hoce reci da voli tu hranu. Naravno da za njega ta hrana nije bozanstvo. Samo pogresno upotrijebljena rijec "obožavati".
Samo ću kratko, ipak mislim da postoji samo jedno značenje riječi obožavati, i ovo što ti kažeš za "pogrešnu upotrebu" stoji, ali to ne daje riječi drugo značenje.

Obratna riječ, ali isto često upotrebljavana, a takođe samo sa jednim značenjem je blasfemija. Dakle i to ima samo jedno značenje. Molim one koji znaju adresu Nijaza Durakovića da mu ovo pošalju kao dopis. Hvala.

Kad smo već kod religije i pogrešno upotrebljavanih izraza, riječ "fobija" u kombinaciji sa "Islam" je takođe pogrešno upotrebljena u nekih 99% slučajeva koje sam čuo.

Itd itd. Da ne idem offtopic, nastavite pričati ovdje o tom alkoholu i drogi, vidim da je ovdje već jasno da nije veće zlo ono koje više ubija, niti su najveća pošast opresivni režimi kako na zapadu tako i na istoku, nije najveća pošast ni pedofilija niti izrabljivanje ljudi u kapitalizmu, već je eto alkohol. I'm staying out of this one, mogli bi me proglasiti za alkosa... :run:
piupiu

#179 Re: Alkohol, droga, itd ... najveće pošasti modernog čovjeka

Post by piupiu »

istocnjak wrote:
piupiu wrote: Kod nas, u Bosni, postoji kult majke (i to posebno kod muslimana). To je jedna jako lijepa tradicionalna vrijednost ovog drustva.
Ma nije to "kult" daleko od toga a naročito kod ne kod muslimana i to ti je baš ono "niđe veze". To je prvenstveno ljubav prema majci u ime Allaha dž.š. Dali razumiješ? Nema obožavanja nikoga mimo Allaha dž.š. već samo treba voliti nekoga u ime Allaha dž.š.
Ja svoju majku ni u cije, nego u svoje ime volim. A u sociologiji se odnos prema majci kakav mi imamo u Bosni naziva 'kultnim' ... jedino joj spomenike kolektivno ne dizemo ... i Bosnu cak 'majkom' zovemo ... :wink:
istocnjak

#180 Re: Alkohol, droga, itd ... najveće pošasti modernog čovjeka

Post by istocnjak »

piupiu wrote:
istocnjak wrote:
piupiu wrote: Kod nas, u Bosni, postoji kult majke (i to posebno kod muslimana). To je jedna jako lijepa tradicionalna vrijednost ovog drustva.
Ja svoju majku ni u cije ime, nego u svoje ime volim. A u sociologiji se odnos prema majci kakav mi imamo u Bosni naziva 'kultnim' ... jedino joj spomenike kolektivno ne dizemo ... i Bosnu cak 'majkom' zovemo ... :wink:
Rekao sam ti samo kako je ispravno voliti, a to je u ime Allaha dž.š. to jeste, sve treba raditi sa bismillom.
istocnjak

#181 Re: Alkohol, droga, itd ... najveće pošasti modernog čovjeka

Post by istocnjak »

tranquil wrote:nastavite pričati ovdje o tom alkoholu i drogi, vidim da je ovdje već jasno da nije veće zlo ono koje više ubija, niti su najveća pošast opresivni režimi kako na zapadu tako i na istoku, nije najveća pošast ni pedofilija niti izrabljivanje ljudi u kapitalizmu, već je eto alkohol. I'm staying out of this one, mogli bi me proglasiti za alkosa... :run:
Govoriš o "posljedicama" dok je "uzrok" svemu tome nevjerovanje u Allaha dž.š. ili pogrešno shvatanje vjere.
madner

#182 Re: Alkohol, droga, itd ... najveće pošasti modernog čovjeka

Post by madner »

istocnjak wrote:
madner wrote:Ma stari je to lafac, vidi se kako nalazi djevojke u minjacima i po minusima.

Iskustvo je to. :D
Ti k'o onaj lik iz crtanog na tvom avataru, a one kao ptice trkačica mi, mi, fijuuuuuuuuu. :D
Bitno je ne odustati :wink:

Ufatili su i gori od mene :D
istocnjak

#183 Re: Alkohol, droga, itd ... najveće pošasti modernog čovjeka

Post by istocnjak »

madner wrote:
istocnjak wrote:
madner wrote:Ma stari je to lafac, vidi se kako nalazi djevojke u minjacima i po minusima.

Iskustvo je to. :D
Ti k'o onaj lik iz crtanog na tvom avataru, a one kao ptice trkačica mi, mi, fijuuuuuuuuu. :D

Tako je to moj @madneru ... ovaj svijet tj. dunjaluk ti je bolan kao sjena i ako trčiš za sjenom nikad je nećeš uhvatiti a ako okreneš ledja sjeni to jeste dunjaluku i počneš bježati od njega svuda će te slijedi kuda god budeš išao.
Allah dž.š. (Bog Uzvišeni) je svjetlost nebesa i zemlje. Zato onaj čovjek koji se okrene u namazu (molitvi) prema Njegovoj svjetlosti sjena će ga pratiti a onaj čovjek koji okrene ledja od Njegove svjetlosti i počne trčati u mraku za sjenom to jeste za dunjalukom nikad ga neće uhvatiti i koliko god bude imao bogatstva biće nesretan i nezadovoljan ...
Shoshana

#184 Re: Alkohol, droga, itd ... najveće pošasti modernog čovjeka

Post by Shoshana »

istocnjak wrote:Pogrešno si shvatila ovo što je gore napisano. Naime, sve što se obožava mimo Allaha dž.š. (Boga Uzvišenog) je idolatrija. U doba prije pojave Muhammeda s.a.v.s. ljudi su obožavali kipove pa je on to zabranio. Danas umjesto kipova ljudi su uzeli da obožavaju novac, auta, žene, funkcije, položaje i sve rade da to dobiju pa shodno ovoj vrsti idolatrije posežu za lopovlukom nekad otvoreno a nekad služeći su licemjerno vjerom da bi to isto ostvarili.
Ja misli ne citam, niti mogu, niti hocu. Citam sta je napisano. Napisano je da je idolopoklonstvo jednako lopovluku.

Ja znam sasvim finu hindu porodicu, bar tri kipa bozanstava imaju u kuci i uredno ih obozavaju. I zamisli - nisu lopovi.

Nego, ako si mislio nesto drugo - preformulisi, ziv bio - ovako samo iznosis neistinite tvrdnje.
madner

#185 Re: Alkohol, droga, itd ... najveće pošasti modernog čovjeka

Post by madner »

istocnjak wrote:
madner wrote:
istocnjak wrote:

Tako je to moj @madneru ... ovaj svijet tj. dunjaluk ti je bolan kao sjena i ako trčiš za sjenom nikad je nećeš uhvatiti a ako okreneš ledja sjeni to jeste dunjaluku i počneš bježati od njega svuda će te slijedi kuda god budeš išao.
Allah dž.š. (Bog Uzvišeni) je svjetlost nebesa i zemlje. Zato onaj čovjek koji se okrene u namazu (molitvi) prema Njegovoj svjetlosti sjena će ga pratiti a onaj čovjek koji okrene ledja od Njegove svjetlosti i počne trčati u mraku za sjenom to jeste za dunjalukom nikad ga neće uhvatiti i koliko god bude imao bogatstva biće nesretan i nezadovoljan ...
Zanimljiva teorija, kolko bogatasa se slaze? :D
istocnjak

#186 Re: Alkohol, droga, itd ... najveće pošasti modernog čovjeka

Post by istocnjak »

Shoshana wrote:
istocnjak wrote:Pogrešno si shvatila ovo što je gore napisano. Naime, sve što se obožava mimo Allaha dž.š. (Boga Uzvišenog) je idolatrija. U doba prije pojave Muhammeda s.a.v.s. ljudi su obožavali kipove pa je on to zabranio. Danas umjesto kipova ljudi su uzeli da obožavaju novac, auta, žene, funkcije, položaje i sve rade da to dobiju pa shodno ovoj vrsti idolatrije posežu za lopovlukom nekad otvoreno a nekad služeći su licemjerno vjerom da bi to isto ostvarili.
Ja misli ne citam, niti mogu, niti hocu. Citam sta je napisano. Napisano je da je idolopoklonstvo jednako lopovluku.

Ja znam sasvim finu hindu porodicu, bar tri kipa bozanstava imaju u kuci i uredno ih obozavaju. I zamisli - nisu lopovi.

Nego, ako si mislio nesto drugo - preformulisi, ziv bio - ovako samo iznosis neistinite tvrdnje.

Lijepo ti je sve odgovoreno. Da se ne bi mi laici bavili sa tim našao sam ti odgovor vezano za "Tevhid i širk" na stranici preporoda: http://www.preporod.com/forum/index.php?topic=643.0 pa pročitaj.
Charuga
Globalni moderator

#187 Re: Alkohol, droga, itd ... najveće pošasti modernog čovjeka

Post by Charuga »

vratnik wrote:Samo da ponovim ovu konstataciju. A vi je pobijte ako mozete.
vratnik wrote:Znaci: svi pusaci dzaba klanjaju.
Govoris ovo kao nevjernik ili kao vjernik u Boga? Da znam kako da se odnosim prema ovom pitanju-konstataciji!
vratnik

#188 Re: Alkohol, droga, itd ... najveće pošasti modernog čovjeka

Post by vratnik »

Plavih_11 wrote:
vratnik wrote:Znaci: svi pusaci dzaba klanjaju.
Govoris ovo kao nevjernik ili kao vjernik u Boga? Da znam kako da se odnosim prema ovom pitanju-konstataciji!
hmm. Tesko pitanje.. Ali ako pitas da li sam vjernik, onda je lako. NE. Ako pitas da li pak vjerujem u Boga, onda je odgovor DA.
(sto opet nista ne mijenja ako pricamo o mojoj konstataciji). Inace ne volim da odgovaram protupitanjem, ali moram...
Da li si ti musliman*, i da li pusis? Ako pusis, reci mi kako to moze?

(*musliman ne po imenu, vec po definiciji!)
istocnjak

#189 Re: Alkohol, droga, itd ... najveće pošasti modernog čovjeka

Post by istocnjak »

vratnik wrote: hmm. Tesko pitanje.. Ali ako pitas da li sam vjernik, onda je lako. NE. Ako pitas da li pak vjerujem u Boga, onda je odgovor DA. (sto opet nista ne mijenja ako pricamo o mojoj konstataciji). Inace ne volim da odgovaram protupitanjem, ali moram...

Nisi dobro ovo gore napisao, jer ako vjeruješ u Boga Uzvišenog to jeste, da je On jedan za sve onda si vjernik a ako ne ispunjavaš obaveze prema Njemu onda si griješnik ali ostaješ u vjeri. Ako svjedočiš da nema drugog Boga osim Allaha dž.š. i da je Muhammed s.a.v.s. Njegov rob i Njegov poslanik, onda si musliman (vjernik), ako ne klanjaš onda si griješnik ali ostaješ u vjeri. Ako si od jedan od onih ljudi, koji se trudi da u skladu sa svojim mogućnostima ispunjava sve obaveze prema Allahu dž.š. onda se takav vjernik naziva "mu'min" a Allah dž.š. to najbolje zna.
vratnik

#190 Re: Alkohol, droga, itd ... najveće pošasti modernog čovjeka

Post by vratnik »

istocnjak wrote:
vratnik wrote: hmm. Tesko pitanje.. Ali ako pitas da li sam vjernik, onda je lako. NE. Ako pitas da li pak vjerujem u Boga, onda je odgovor DA. (sto opet nista ne mijenja ako pricamo o mojoj konstataciji). Inace ne volim da odgovaram protupitanjem, ali moram...

Nisi dobro ovo gore napisao, jer ako vjeruješ u Boga Uzvišenog to jeste, da je On jedan za sve onda si vjernik a ako ne ispunjavaš obaveze prema Njemu onda si griješnik ali ostaješ u vjeri. Ako svjedočiš da nema drugog Boga osim Allaha dž.š. i da je Muhammed s.a.v.s. Njegov rob i Njegov poslanik, onda si musliman (vjernik), ako ne klanjaš onda si griješnik ali ostaješ u vjeri. Ako si od jedan od onih ljudi, koji se trudi da u skladu sa svojim mogućnostima ispunjava sve obaveze prema Allahu dž.š. onda se takav vjernik naziva "mu'min" a Allah dž.š. to najbolje zna.
Pa vidis, moj Bog meni porucuje da ja imam obaveze samo prema sebi i prema ljudima. On, ili ona, ili ono je prevelik da bih ga ja interesovao.
(tako da se ne osjecam grijesnikom zbog toga sto sam zapostavio "pravilnu vrstu molitve" vec ako nekoga slazem, prevarim, udarim, povrijedim....)
A sa zadnjom recenicom se u potpunosti slazem: Bog to najbolje zna. (ja bih samo dodao: ali ga to stvarno puno ne interesuje, kao ni mene ugao pod kojim kolo gusjenica prelazi cestu).
istocnjak

#191 Re: Alkohol, droga, itd ... najveće pošasti modernog čovjeka

Post by istocnjak »

vratnik wrote:Pa vidis, moj Bog meni porucuje da ja imam obaveze samo prema sebi i prema ljudima. On, ili ona, ili ono je prevelik da bih ga ja interesovao.
(tako da se ne osjecam grijesnikom zbog toga sto sam zapostavio "pravilnu vrstu molitve" vec ako nekoga slazem, prevarim, udarim, povrijedim....)
A sa zadnjom recenicom se u potpunosti slazem: Bog to najbolje zna. (ja bih samo dodao: ali ga to stvarno puno ne interesuje, kao ni mene ugao pod kojim kolo gusjenica prelazi cestu).
Nemoj nešto tvrditi što ne znaš jer to što govoriš je sasvim pogrešno.
vratnik

#192 Re: Alkohol, droga, itd ... najveće pošasti modernog čovjeka

Post by vratnik »

istocnjak wrote:
vratnik wrote:Pa vidis, moj Bog meni porucuje da ja imam obaveze samo prema sebi i prema ljudima. On, ili ona, ili ono je prevelik da bih ga ja interesovao.
Nemoj nešto tvrditi što ne znaš jer to što govoriš je sasvim pogrešno.
Otkud znas? Mislis da me stvarno interesuje ugao pod kojim gusjenice prelaze cestu?
Charuga
Globalni moderator

#193 Re: Alkohol, droga, itd ... najveće pošasti modernog čovjeka

Post by Charuga »

vratnik wrote:
Plavih_11 wrote:
hmm. Tesko pitanje.. Ali ako pitas da li sam vjernik, onda je lako. NE. Ako pitas da li pak vjerujem u Boga, onda je odgovor DA.
(sto opet nista ne mijenja ako pricamo o mojoj konstataciji). Inace ne volim da odgovaram protupitanjem, ali moram...

OK. Prvo tvoja konstantacija "Znaci: svi pusaci dzaba klanjaju." nema nikakve veze sa stanovista vjernika ali posto si rekao da nisi vjernik onda nemamo sta pricati o tome. To da ce se nekome primiti to sto klanja nije na tebi, ni na meni ni na ikome od obicnih smrtnika da odredjuje jeli djaba ili nije. Ima ko ce odlucivati o tome.
Samo mi nesto ne ide u glavu ... Vjerujes u Boga a nisi vjernik!?
DA ja sam Musliman i DA ja pusim (cigare). Klanjam, postim i pridrzavam se 90% duznosti i propisa koji su propisani a za onih 10% sam svjestan da cu odgovarati za njih kad dodje vrijeme. Duhan jeste grijeh na nacin da unistavas svoj organizam a to nikako ne ide po Islamu. Ali ni pod razno duhan nije uvrsten u grijehe zajedno sa alkoholom a sad necu o tome posto je vec pisano.
Da mi je docekati da mi je duhan jedini grijeh sutra bi bacio cigare. Ali ima i ona druga strana a to je dobro koje cinis u ime Allaha. ZAto klanjanjem, postom i cinjenjem dobrih djela (sadaka, zekijat ...) u ime Allaha molim da mi se oproste grijesi. Ali to tebe ne interesuje pa se ne moras zamarati sa tim.
vratnik

#194 Re: Alkohol, droga, itd ... najveće pošasti modernog čovjeka

Post by vratnik »

OK. Prvo tvoja konstantacija "Znaci: svi pusaci dzaba klanjaju." nema nikakve veze sa stanovista vjernika ali posto si rekao da nisi vjernik onda nemamo sta pricati o tome. To da ce se nekome primiti to sto klanja nije na tebi, ni na meni ni na ikome od obicnih smrtnika da odredjuje jeli djaba ili nije. Ima ko ce odlucivati o tome.
Samo mi nesto ne ide u glavu ... Vjerujes u Boga a nisi vjernik!?
DA ja sam Musliman i DA ja pusim (cigare). Klanjam, postim i pridrzavam se 90% duznosti i propisa koji su propisani a za onih 10% sam svjestan da cu odgovarati za njih kad dodje vrijeme. Duhan jeste grijeh na nacin da unistavas svoj organizam a to nikako ne ide po Islamu. Ali ni pod razno duhan nije uvrsten u grijehe zajedno sa alkoholom a sad necu o tome posto je vec pisano.
Da mi je docekati da mi je duhan jedini grijeh sutra bi bacio cigare. Ali ima i ona druga strana a to je dobro koje cinis u ime Allaha. ZAto klanjanjem, postom i cinjenjem dobrih djela (sadaka, zekijat ...) u ime Allaha molim da mi se oproste grijesi. Ali to tebe ne interesuje pa se ne moras zamarati sa tim.[/quote]

Objasnio istocnjak: ja sam vjernik, ali valjda sam grijesnik posto mi fale rituali.
Nisam ja to napisao iz svog ugla, vec radi onog sto neko postavi da se namaz nekog ko je pio alkohol nece primiti 40 dana. Ono sto sam ja tvrdio je da postoji odredjena doza opijenosti cigarom, tako da je meni iskreno isto pusio neko duhan ili travu. A posto je trava definitivno proglasena drogom (ne znam zasto, i od koga) onda se pitam da to nije malo licemjerno to isto ne uciniti i sa cigarama.. Kao da smo svi u sluzbi filipa morisa..
Istina, sasvim je drukcije biti "napusen" od pusiti cigaretu, ali ima trenutaka kad je cigareta bolja za ubiti svakodnevnicu od bilo kojeg opijata. :wink: (ko zna, razumije), otud ta moja tvrdnja.
Charuga
Globalni moderator

#195 Re: Alkohol, droga, itd ... najveće pošasti modernog čovjeka

Post by Charuga »

Mozemo ovako danima ali posto imamo razlicite stavove oko vjere i vjerovanja mislim da nema svrhe. To dodje ko ona stara "sit gladnom ne vjeruje".
tataratira

#196 Re: Alkohol, droga, itd ... najveće pošasti modernog čovjeka

Post by tataratira »

Vjera je opijum za narod, opijum je droga, vjera je droga...i to loša.
Charuga
Globalni moderator

#197 Re: Alkohol, droga, itd ... najveće pošasti modernog čovjeka

Post by Charuga »

tataratira wrote:Vjera je opijum za narod, opijum je droga, vjera je droga...i to loša.
Zbog ovakvih razmisljanja sam i napisao svoj prethodni post. Svakom svoje!!

Nema svrhe!!
zeleni walter

#198 Re: Alkohol, droga, itd ... najveće pošasti modernog čovjeka

Post by zeleni walter »

tataratira wrote:Vjera je opijum za narod, opijum je droga, vjera je droga...i to loša.
To je laž pojedinaca koji su nam ispirali mozak decenijima i tako od ljudi koji su dualistička bića pravili zombije sa ciljem porobljavanja i pokoravanja stotina miliona ljudi radi oduzimanja njihovih imanja.

Transcendentalno iskustvo koje daje jedna ispravna vjera dovodi čovjeka u ravnotežu svoga dualističkog bića.

Dakle, ne opija narod ispravna vjera već narod bukvalno opija alkohol i droga koji uništava ljudima moždane ćelije i tako postaju lagani za masovnu manipulaciju – ljudi postaju neuravnoteženi zombiji bez osjećaja koje je lako zavesti isključivo i samo radi ličnih interesa par ljudi.
Mašinac

#199 Re: Alkohol, droga, itd ... najveće pošasti modernog čovjeka

Post by Mašinac »

Mnogi su danas "opijeni" a da nisu ni alkohola a ni droge okusili.
Opijenost slavom, imetkom, položajem, fizičkom ljepotom, novcem, zvanjem isl. takođe spada u "zabranjeno" konzumiranje. Šta ćemo sa ovom vrstom pošasti koja datira od davnina?
Teea

#200 Re: Alkohol, droga, itd ... najveće pošasti modernog čovjeka

Post by Teea »

Mašinac wrote:Mnogi su danas "opijeni" a da nisu ni alkohola a ni droge okusili.
Opijenost slavom, imetkom, položajem, fizičkom ljepotom, novcem, zvanjem isl. takođe spada u "zabranjeno" konzumiranje. Šta ćemo sa ovom vrstom pošasti koja datira od davnina?
religiju si izostavio
Post Reply