Alergičari, na šta ste alergični?

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
User avatar
Ivy
Posts: 1689
Joined: 08/02/2004 00:00
Location: Sarajevo, BiH
Contact:

#1 Alergičari, na šta ste alergični?

Post by Ivy »

Napisah pismo redakciji juče, evo ga objaviše jutros...hoću da poludim od alergijskog napada ambrozije...a rado bih nekome njivu zapalila...grom ih ne ubio!

Alergična sam na sve što cvjeta, na ambroziju posebno...a ovdje je izgleda uzgajaju za industrijske potrebe, k'o da su čitave livade namjerno posadili! jezaaaaaa me fata!

Da pošaljemo odgovornim nekoliko stabljika poštom, ko antraks, pa da se malo zapitaju?

Image
Građani u opasnosti od alergija izazvanih ambrozijom

Stanovnici sarajevske općine Ilidža proteklih dana žale se nesnosne alergije, jer je koncentracija polena ambrozije na području ove općine proteklih dana jako izražena.

Kako kažu u pismu našoj redakciji ambrozija je trenutno u punom cvatu, juli i august su joj nadraži mjeseci za razmnožavanje, a čitave livade na području opštine Ilidža su prekrivene ovim korovom.

“Ona nekontrolisano raste na potezu iza Termalne Rivijere prema Butmiru, Sokolović Koloniji i Termama Ilidža, zatim prema aerodromu i Kasindolskoj, te duž ulice Hrasnička cesta. Iako su vlasnici dužni da uklone ambroziju sa svojih posjeda, niko ništa dosada nije učinio”, kaže se u pismu naše čitateljke.

U cilju rješavanja ovoga problema bezuspješno smo kontaktirali Općinu Ilidža, a zatim i Poljoprivredni fakultet u Sarajevu.

Svima je sezona godišnjih odmora, tako da baš i ne mare za ambrozijom.
Vojislav Trkulja, predsjednik Savjeta za borbu protiv ambrozije za naš portal je istakao da se Bosna i Hercegovina zajedno sa Hrvatskom, Mađarskom i dijelom Srbije nalazi u zoni najveće zakorovljenosti ambrozijom u Evropi.

Prema njegovim riječima važno je da se u cilju sprečavanja daljeg širenja i suzbijanja ambrozije u BiH izvrši obučavanje nadležnih komunalnih i druge službe, kao i poljoprivrednika za suzbijanje ambrozije na poljoprivrednim i nepoljoprivrednim površinama u njihovoj nadležnosti.

Na niskim površinama, kako objašnjava Trkulja ova bilja se uništava čupanjem, dok se na nešto većim površinama vrši košenje ili spaljivanje.

“U BiH postoje tri aparata za mjerenje koncentracije polena u vazduhu. Jedan aparat je u Banja Luci, drugi u Sarajevu i treći u Cazinu. Grad Banja Luka putem web sajta svaki dan informiše građane o koncentraciji polena ambrozije u vazduhu. Najveća koncentracija polena ambrozije očekuje se iza 20. augusta. Prošle godine ona je bila najizraženija 29. augusta”, pojašnjava Trkulja, te dodaje da bi vlasnici površina na kojima se ambrozija nalazi trebali vršiti i uništavanje ove biljke, kako bi posljedice bile manje.

U cilju zaštite od ambrozije prema mišljenju ljekara najbolje je na vrijeme primiti terapiju.

Takođe je preporučljivo boraviti na visinama preko 900 metara, gdje je ambrozija rijetka ili je gotovo nema.

Bitan činilac je odstranjivanje ambrozije iz dvorišta.

U vrijeme najveće koncentracije polena treba izbjegavati i izlazak iz kuće od pet do deset časova prijepodne, kada je najveća koncentracija.

Takođe je bitno držati zatvorene prozore od stana ili automobila ako ste na putovanju, kako polen ne bi ulazio u boravišni prostor.

Radove izvan kuće treba obavljati neposredno nakon prestanka kiše, kada je koncentracija polena najmanja, ili u kasnim poslijepodnevnim časovima. Takođe se preporučuje pranje kose prije spavanja, ali i često pranje ruku.

Podsjećamo, ambrozije je jednogodišnja biljka koja naraste od jedan do jedan i po metar. Ima vretenasti korijen, a stablo joj je uspravno, razgranato, posuto grubim dlačicama, na presjeku je četvrtastog oblika.

Listovi su jajolika oblika, posuti dlačicama. Biljka cvjeta u kasno ljeto i jesen proizvodeći polen. Svaka biljka proizvede oko stotinu miliona zrnaca polena svake godine.

Ambrozija proizvede više od 60.000 sjemenki koje mogu preživjeti u zemlji više od 30 godina, a izdržati čak i najniže temperature.

Ambrozija je porijeklom iz Sjeverne Amerike. U Evropu je prenijeta sa zagađenim pošiljkama i tu je poznato dvadesetak vrsta. U BiH je najviše nalazimo oko rijeka.
User avatar
grunt
Posts: 2067
Joined: 17/01/2008 23:41
Location: Ne budi med da te raznesu,ni otrov da se od tebe truju.
Contact:

#2 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by grunt »

I ja sam alergican na polen ali sreca ne od ambrozije.Alergija mi se pocela javljati prije jedno cetri godine,a prije toga nisam imao nikakvih problema.Moram uzimati Rinolan svaki dan jedno dva mjeseca godisnje(juni i juli) inace hocu da crknem od kihanja i sl :D.Uglavnom kada mi se pocnu javljati simptomi pocnem piti ove tablete i skoro da i ne osijetim alergiju.Sada nemam nikakve probleme tako da i ne pijem tablete!
nelo
Posts: 227
Joined: 04/12/2006 22:58

#3 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by nelo »

Ja sam u posljednje vrijeme postao pravo alergičan, a što je najgore ne znam na šta!
Imam uputnicu za alergotest pa ću i to odradit sljedeće hefte. Imate li kakva iskustva s ovim?
Alergije su kulminirale posljednje 2 godine, do tad je bilo podnošljivo, ja mislio da se radi o hroničnoj upali sinusa. To i bi, ali uzrok je alergija, nažalost.
User avatar
sheilak
Posts: 17840
Joined: 29/12/2006 21:44
Location: kod njega

#4 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by sheilak »

Na prejako sunce. Kad mi je koža izložena jakom suncu, dobijem nešto slično osipu,a da ne govorim o averziji prema vrućini, uopšte! Danas je isto tako jedan dan. :roll:
User avatar
Dr.Cuddy
Posts: 2532
Joined: 09/12/2006 22:48
Location: House's Office

#5 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by Dr.Cuddy »

nelo wrote:Ja sam u posljednje vrijeme postao pravo alergičan, a što je najgore ne znam na šta!
Imam uputnicu za alergotest pa ću i to odradit sljedeće hefte. Imate li kakva iskustva s ovim?
Alergije su kulminirale posljednje 2 godine, do tad je bilo podnošljivo, ja mislio da se radi o hroničnoj upali sinusa. To i bi, ali uzrok je alergija, nažalost.
moraš uraditi alergotest i oni će ti tačno reći na šta si alergičan i kako da postupaš u slučaju napada alergije...jel to hrana, prašina, grinje ili polen, odrediće test. uglavnom sretno i ne sekiraj se puno! ;-)
User avatar
Skyfox
Posts: 7489
Joined: 27/09/2003 00:00
Location: Selo Strumfova

#6 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by Skyfox »

ja sam prije 5-6g radio alergo test i rekose mi da sam alergican na svasta nesto. Na pelud, duhan, prasinu, grinje, zitarice... Medjutim simtome sam imao samo u proljece i ljeto dakle zimi nista. Znao sam sjediti na plazi i brisati slinavi nos... Napadi kihanja po 5x zaredom, golicanje u grlu, svrabez, ma uzas. Dugo sam se patio sa ljekovima jer vecina na nasem trzistu u sebi sadrzi sedative pa poslje samo kunjas ko u komi :zzzz:
Lijek koji me je bukvalno izljecio (vec 2g nemam nikave simptome!!! knock-knock) je Belodin. Zadnji put kad sam gledao nije ga bilo kod nas, ja sam isao u Zagreb po njega.
Mada je i to individualno. Nekome ce proci samo od sebe, a neko se nece nikad rijesiti toga. Uglavnom kazu da svaki covijek nekad u zivotu razvije alergiju na nesto :cry: A ambrozija moze biti vrlo opasna.

Samo da dodam nakon jedne table Belodina simptomi su nestali preko noci... :)
User avatar
dalmatinka
Posts: 2882
Joined: 31/07/2005 22:30
Location: Krešimirov Grad

#7 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by dalmatinka »

sheilak wrote:Na prejako sunce. Kad mi je koža izložena jakom suncu, dobijem nešto slično osipu,a da ne govorim o averziji prema vrućini, uopšte! Danas je isto tako jedan dan. :roll:
Isto, dva dana za redom mogu ići malo na sunčanje, učinim li to i treći dan, slijedećih 15 ne smijem ni na balkon. Uz to pelud bora, ali srećom samo bora, tako da 15 dana u godini bukvalno pretrčavam prostor od auta do ulaza, a izaći u grad ne smijem ni pomisliti. To ne bi bilo toliko strašno da ne nosim kontaktne leće, pa pelud u kombinaciji s njima mi je ubitačna. Kao što rekoh, kratko traje pa uz pomoć tableta i zatvorenih prostora izdržavam.
User avatar
3xa
Posts: 286
Joined: 24/03/2008 15:41
Location: grbavica

#8 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by 3xa »

na sunce (osip) i kivi
User avatar
dacina_curica
Posts: 5828
Joined: 17/11/2006 20:24
Location: pored kofera......pakujem se lagano :)

#9 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by dacina_curica »

jao mene ljudi vazda cudno gledaju kad kazem da sam alergica na sunce :-) ....ali ja cim malo vremena provedem vani ospem se sva, najvise po rukama i licu.....budem na tufne danima :roll: ......alergicna sam i na jagode ali me osip ne sprecava da ih jedem kad su u sezoni :-) .....pa makar se ceskala 7 dana posle :-) :-) :-) :-)

muz mi je alergican na hipten nekih stvari, pocevsi od polena, preko macije dlake pa do prasine.....ne moze jedan dan bez lijekova i spreja za nos prezivjeti.....satra se od kihanja :sad:
User avatar
travar
Posts: 2760
Joined: 14/08/2006 21:23
Location: Tudena

#10 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by travar »

Na sve, polen, sunce, prašinu, sebe...
Kad krenem na fax, u svakom džepu pakovanje maramica, koje naravno potrošim dok se vratim kući, fakat neznam odakle ono sve izlazi :D
Odem u ono studentsko čudo, gore na Koševu, ja samo što sam spomenuo alergiju, žena već piše recept za Fenadex :-? , tako da:"Alergotest, ma bjaaaži"! :shock:
Jeste mi pomogao, ali ujutro pola sata nos moram ispirati!
User avatar
sheilak
Posts: 17840
Joined: 29/12/2006 21:44
Location: kod njega

#11 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by sheilak »

:-D ja kad pocnem kihati, nezaustavljiva sam ( ali je super osjecaj! :-D ) Suze teku u potocima .Mislim , ipak, da pocinjem biti alergicna na samu sebe! :D Druga osjetljivost mi nije ustanovljena, osim one na sunce.

@ dacina curice znam da su jagode neodoljive, ali ako si alergicna, mozda ih ipak ne bi trebala jesti. Meni je receno , ukoliko ignoriramo neku alergijsku reakciju, da se ona moze pojacati ili cak izazavati i autoimunu reakciju. Ne znam koliko je to tacno , ali bi trebala provjeriti, smijes li ih jesti. Ali, opet- ko ce odoliti jagodama, suncu, prirodi...
anella
Posts: 2
Joined: 10/04/2008 15:28

#12 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by anella »

nema neke velike koristi od alergo testa. ubodu te 14 puta u ruku a nakon 6 ili 7 puta vec ti zlo. ne boli ali je prilično neugodno. nakon toga na nalazu napisu da je ambrozija u pitanju bez obzira sta se pokaze na testu.
sprej za nos FLIXONASE, jako dobar. brzo djeluje a koristi se samo po potrebi.
User avatar
anjusha
Posts: 1783
Joined: 03/02/2008 14:26
Location: u 206 koraka, duzini tog sokaka koje nikad ne brojim

#13 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by anjusha »

Alergicna... na prasinu, perje, duhan i nekakav polen... August mi je najkriticniji... Premda se nekad desi, zavisi gdje se nalazim, da i taj august prodje bez kihanja, svraba u nosu, plakanja, i uzasnog svraba ociju. Od lijekova nista ne koristim, jer me bukvalno obore sa nogu i nokautiraju na par sati. Uglavnom, vec sam naucila da zivim sa tim, jer su mi te alergije ustanovljene vec kad sam imala 10 godina....
User avatar
vjesticanametli
Posts: 15704
Joined: 15/02/2008 09:31
Location: Sarajevo X

#14 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by vjesticanametli »

sunce :sad: dobijem tufne i stalno moram da se cesem :lol:
User avatar
sicky
Posts: 1944
Joined: 11/12/2003 00:00
Location: Sarajevo

#15 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by sicky »

Taman me malo minulo kihanje i popratna patnja radi polena visokih trava uglavnom (polovina aprila-polovina jula)...kad eto ti ambrozije..a barem mi je august bio rahatan mjesec...
da, da
bio je..do evo ovog augusta kad plačem više o kihanja...
mater joj ambrozijsku :cry:
Počelo cvjetanje ambrozije
Najveća koncentracija polenovih zrna od 20. avgusta do 5. septembra...

U toku je intenzivno cvjetanje jedne od najalergenijih biljaka - ambrozije, kada se oslobađa polen, upozorava predsjednik Savjeta za borbu protiv ambrozije Vojislav Trkulja.

Navodi da je u petak ujutro u Banjoj Luci koncentracija polena bila umjerena, od 11 do 50 polenovih zrna u kubnom metru zraka, što je dovoljno da se kod alergičnih osoba pojavi reakcija.

- Očekujemo da će u narednom periodu doći do povećanja koncentracije polena, a najveća će biti od 20. avgusta do 5. septembra - kaže Trkulja.

Podsjeća da su 29. avgusta prošle godine u toku 24 sata izmjerena 1.023 polenova zrna u kubnom metru zraka.

- Sve to govori o ozbiljnosti problema s kojim je suočena BiH. Vrijeme je da se svi koji mogu uključe u uništavanje ove biljke. Ako se ne može čupati iz korijena, barem da se kosi kako bi se spriječilo oslobađanje polena - govori Trkulja.

Dodaje da se naša zemlja nalazi u zoni najveće brojnosti ambrozije u Evropi - zajedno s Hrvatskom i Mađarskom i jednim dijelom Srbije. Da je stanje već sada alarmantno, govore podaci medicinskih ustanova, gdje građani svakodnevno traže pomoć zbog alergijskih reakcija.
User avatar
Mushu
Posts: 122
Joined: 03/06/2008 12:54

#16 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by Mushu »

Eh da alergija.. Ja patim od alergije od svoje 4. godine. To je bilo uzas. Na pocetku su me svrbile oci, grlo, kihala sam, oci mi bile ljubicaste...uzas. Najradje bi uzela onu wc cetku za solju i cesala svoje jadno grlo. Fuj...
Eh onda, prije neke tri godine sam dobila uzasno gusenje, par puta zavrsila na hitnoj misleci da imam problema sa srcem. I odem onda kod dr. (koja me inace prati i svake godine sam uzimala Flonidan tablete) i meni moja dr. kaze da sam dobila polensku astmu ili tako nekako. I da mi da stavljam Flixonase spray za nos i da svaki put kad krenem vani namazem unutar nosnica sa maslinovim uljem i kad se vratim kuci da isperem nosnice sa Aqua Maris spray-em. I dvije godine sam bila podnosljivo.
Evo, ove godine sam pocela uzimati spray pocetkom aprila i stavljaja smo ujutro i vjerujte nisam niti osjetila alergiju.Nema nikakvih tegoba. Doduse, jesu me jednom oci svrbile, kad sam otisla na vikendicu ali vrlo malo. Ostalo nista.
Eto, tako je bilo meni sa alergijom i smo da kazam je da je spray stvarno odlican. Skup ali odlican.
Sretno :)
User avatar
semmy
Posts: 2610
Joined: 02/02/2007 09:23
Location: mars

#17 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by semmy »

na sunce...nikad do ove godine me nije uhvatilo ovako agresivno...izgledam kao da sam sugu fasovala...nista mi nije pomoglo, ni kapsule koje sam pila od januara, ni kalcij, ni kreme raznorazne koje su mi u apotekama davali...sve bi ja to podnijela da ne svrbi, uzas jedan...cim me zraka sunca dohvati ja osip dobijem :(
akcija007
Posts: 2808
Joined: 17/05/2008 23:50

#18 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by akcija007 »

POzz,
ja sam alergican na grinje iz kucne prasine, grinje iz brasna i na kucnu prasinu.
imao sam alergije i na polene ali mi je to nestalo tako bar kazu nalazi s klinicke imunologije.
Moj problem je sto imam alergijski rinitis tj. slijevanje sekreta iz nosa u grlo.
prije 2 god sam isao na specificnu desenzibilizaciju na komponentu na sta sam najvise alergican. Taj se postupak sastoji kupite 4 bocice te supsance koja treba da se provodi terapija , svaka bocica je sve veci i veci mg i ide se dva ipo mjeseca 2 puta u sedmici da se primi ta vakcina , onda se prrelazi na mjesec dana jednom sedmicno, onda 2mjeseca se ide svako 15 dana , pa 4 mjeseca jednom mjesecno. I nakon toga se izvade nalazi na klinicnoj imunologiji. Kada sam zavrsio s terapijom i dalje sam imao alergiju ali nesto manje postotaka. I bio sam dobar 2 godine nikakve simptome nisam imao.
Sada me uhvatilo opet isto slijevanje iz nosa koristim tablete CONTRAL i sprej FLIXONASE i primjetio sam ovaj sprej je kortikosteroid kazu to je jako opasno imam kontraindikacije da mi se susi nos i grlo , imam crveno i grlo gdje su mi na ORL rekli da nije rezuiltat upale nego alergije.Imam osjecaj kao da mi nesto stoji u grlu kao neki papiric, uzas Onda su mi na alergoloskoj dali sprej NASOLEX koji kosta 39 KM za koji nemam love pa trosim flixonase, ziv ne znam sta cu .
Neko je napisao te tablete belodin kupit cu i njih a vidimo sam danas u apoteci neki sprej 12 KM za nos bas za alergijski rinitis na biljnoj bazi pa cu ga kupiti na svoju ruku svakako je biljni.
Ako ima ko kakav savjet s alergijskim rinitisom neka javi.
User avatar
trinaesti
Posts: 1106
Joined: 30/01/2005 20:26

#19 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by trinaesti »

polen (uopce), lipa, breza, topola, ambrozija, kosena trava, sijeno, kucna prasina (samo kad se digne :-D )
LAIBACH KUNST
Posts: 310
Joined: 06/10/2007 12:32
Location: SARAJEVO

#20 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by LAIBACH KUNST »

Alergičan sam na kockaste glave u golfu 2 sa aluminijskim felgama.Još ako se iz unutrašnjosti auta čuje:Oviiii zidoviiii duše imajuuuu više nego tiiii... Par puta mi je pozlilo nakon susreta sa takvom "pojavom"... :x :x :x :x :x
User avatar
Dr.Cuddy
Posts: 2532
Joined: 09/12/2006 22:48
Location: House's Office

#21 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by Dr.Cuddy »

LAIBACH KUNST wrote:Alergičan sam na kockaste glave u golfu 2 sa aluminijskim felgama.Još ako se iz unutrašnjosti auta čuje:Oviiii zidoviiii duše imajuuuu više nego tiiii... Par puta mi je pozlilo nakon susreta sa takvom "pojavom"... :x :x :x :x :x
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
User avatar
energy_shock
Posts: 212
Joined: 08/06/2008 14:47

#22 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by energy_shock »

Ljudi evo ja imam neki problem s ocima , samo neznam koji je razlog sto mi oci pocrvene i budem sav podbuho ispod ociju kao da sam tri dana slavio, otisao sam u hitnu prije 3-4 dana primio nekakvu injekciju uzeo lijekove protiv alergije i sumece tableta ali opet oci me svrbe i magli mi se vid ; pretpostavljam da mi oci nateknu zbog prasine , promahe ili sta ja znam mozda i od ambrozije ...
sad mi se javlja problem da nekad nemogu normalno citati tj. da mi se zamagli oci i stvarno je neugodno ....imal koji lijek za moj problem i da li bih trebao nositi naocale , imal ko kakvih savjeta ....ovaj problem mi se vec javljao 3-4 puta zadnje dvije godine ...poslao bih vam sliku kako izgledam ali me strah da vas ne bih prepao ... :shock: 8) thanks
mojgrad
Posts: 1439
Joined: 16/01/2007 13:28

#23 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by mojgrad »

na ljudsku glupost/ogranicenost
dinosaur
Posts: 248
Joined: 10/06/2008 13:27

#24 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by dinosaur »

Ja na prasinu,sintetiku i agresivne kozmeticke preparate- kupke,sapune,deterdžente i uglavnom se manifestuje promjenama na koži i kihanjem. Imam neke preparate od dermatologa, po receptu mi prave u apoteci, ali vremenom i to prestalo da pomaze.
nelo
Posts: 227
Joined: 04/12/2006 22:58

#25 Re: Alergičari, na šta ste alergični?

Post by nelo »

trinaesti wrote:polen (uopce), lipa, breza, topola, ambrozija, kosena trava, sijeno, kucna prasina (samo kad se digne :-D )
Haman isti slucaj!
zamrzicu ovo ljeto dabogda vazda snjeg padao. Bas ovih dana me slomi alergija jutros sam na inekciju isao............
Post Reply