ALDI i LIDL u BiH----- Da ili Ne?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

ALDI i LIDL u BiH

DAAAAAAAAAAAAA!
69
71%
Samo Aldi
3
3%
Samo Lidl
11
11%
Nedo bog!
14
14%

Total votes: 97

zemo_online

#26 Re: ALDI i LIDL u BiH----- Da ili Ne?

Post by zemo_online »

vox-populi wrote:
test01 wrote:Ono sto ja znam je da je aldi njemacki,a lidl jevrejski i da aldi nema veliki izbor hrane kao i lidl sto znaci da je konzum ili merkator 5 puta bolji sto se IZBORA I KVALITETE HRANE tice.
a jesu jeftiniji i aldi i lidl.
A to imas neke egzaktne podatke o kvaliteti i ponudi ili onako, cini ti se?

Btw. Lidl je njemacki lanac, ne znam odakle ti informacija da je jevrejski. Ili je ona klasicna prica, cionisticka zavjera, bla-bla.

ko prica o urotama? ok, njemacki je ali sam cuo da ima dosta robe iz izraela,mozda nije tacno .

u lidlu i aldiju imaju malo ili uopce nemaju zdrave bioloske hrane i izbor hrane je mali za razliku od velikih supermarketa.
npr. imaju li bioloskog voca? nemaju. bioloski kruh? opet nemaju. biolosku cokoladu. nemaju.
ja volim zdravo i jeftino ako je moguce ali je tesko moguce.
vox-populi

#27 Re: ALDI i LIDL u BiH----- Da ili Ne?

Post by vox-populi »

test01 wrote:
u lidlu i aldiju imaju malo ili uopce nemaju zdrave bioloske hrane i izbor hrane je mali za razliku od velikih supermarketa.
npr. imaju li bioloskog voca? nemaju. bioloski kruh? opet nemaju. biolosku cokoladu. nemaju.
ja volim zdravo i jeftino ako je moguce ali je tesko moguce.
Sve ovo sto si nabrojao ima. Ako treba da postavljam slike, javi.

Btw, slazem se s tobom, ako ces jesti iskljucivo Bio, tesko da ces to naci jeftino. Aldi nudi odredjen izbor bio hrane (meni dovoljan), po dosta ok cijenama. A bio je bio, bez obzira iz koje prodavnice, isti su kriteriji i testovi.
MAN-lion's coach

#28 Re: ALDI i LIDL u BiH----- Da ili Ne?

Post by MAN-lion's coach »

dnaxy wrote:znaci nema smeca nema robe da im je istekao datum nema radnika koji su neprijateljski nastrojeni.
Sumnjam da ćeš u paketu sa tržnim centrom dobiti švapski ljubazne uposlenike ovdje. 8)

Ali ja bih volila,makar da se kutarišemo Mercatora i Konzuma.
poznanik

#29 Re: ALDI i LIDL u BiH----- Da ili Ne?

Post by poznanik »

MAN-lion's coach wrote:
dnaxy wrote:znaci nema smeca nema robe da im je istekao datum nema radnika koji su neprijateljski nastrojeni.
Sumnjam da ćeš u paketu sa tržnim centrom dobiti švapski ljubazne uposlenike ovdje. 8)

Ali ja bih volila,makar da se kutarišemo Mercatora i Konzuma.

Najbitnije je da na rafovima ne budu jedne cijene, a na kasi druge, kao u Drvoprometu i Amko-Commerce :oops:
zemo_online

#30 Re: ALDI i LIDL u BiH----- Da ili Ne?

Post by zemo_online »

ja sam bio u oba marketa i nisam to vidio. otu hranu.
inace lidl pored hrane prodaje i robu kao i aldi.
otprilike 75% hrana 25% roba(uglavnom sitnije stvari za kucu)

u aldiju ti vraca tacno u cent,a u svim ostalim marketima zaokruzuju na 5ct. aldi je pravi Svabo.
zemo_online

#31 Re: ALDI i LIDL u BiH----- Da ili Ne?

Post by zemo_online »

kiki-miki wrote:Na prvu pomislih neke tvornice nešto tako.

A ono malo veći granapi :-) Da baš nam to nedostaje stvarno ionako ne znamo šta ćemo ni gdje ćemo potrošiti ove silne pare i to pored ovako malo broja tržnih cenatara. :-) :-) :-)

tacno,malo vei granapi. pogodio si. zato je npr. jedan konzum daleko veci. ili merkator.
mgogic

#32 Re: ALDI i LIDL u BiH----- Da ili Ne?

Post by mgogic »

Apsolutno DA! Nama je neophodno sto vise konkurenata na trzistu, jer bez toga se dogadja da dvije firme lagano cijepaju potrosace (primjer Mercator i Konzum ili Konzum i Bingo zavisno od mjesta do mjesta). Posto mi nemamo razvijeno pravo konkurencije, (a ni zastita potrosaca nam bas ne cvate), dogadja se da 2 ili 3 firme lagano koordinirano dizu cijene svega i svacega, jer znaju da nema konkurencije da bi ih spustala (a ni vec pomenute pravne zastite protiv takve prakse).
Iz tog razloga nam je neophodan veci broj igraca na trzistu, upravo tipa LIDL-a (u Aldiju nikad nisam bio) koji je poznat po tome da je uvijek relativno jeftin u odnosu na konkurente. Velikom broju nasih ljudi je za uhar da plati jeftinije brasno, secer, ulje, hljeb ili kilu bataka, i ne gledaju je li to kupuju od Svabe, Italijana, Nindza Kornjace ili Jevreja. Meni je sasvim svejedno ko je, ako je kvalitetan i jeftin.
vox-populi

#33 Re: ALDI i LIDL u BiH----- Da ili Ne?

Post by vox-populi »

test01 wrote:ja sam bio u oba marketa i nisam to vidio. otu hranu.

u aldiju ti vraca tacno u cent,a u svim ostalim marketima zaokruzuju na 5ct. aldi je pravi Svabo.
U Njemackoj ti NIKO NIKADA nece zaokruziti, ni na 5 ct. Kako je u Lidl i Aldi prodavnicama u drugim zemljama, ne znam.

A oba marketa imaju odjel bio hrane, voce, povrce, peciva, mesni proizvodi, cak i kolaci.
zemo_online

#34 Re: ALDI i LIDL u BiH----- Da ili Ne?

Post by zemo_online »

eto sta ti je svabo? cicija,a na kraju mu ispadne isto.
fixer

#35 Re: ALDI i LIDL u BiH----- Da ili Ne?

Post by fixer »

dnaxy wrote:
derion wrote:Slažem se sa karananom. Oba lanca ne bi donijeli puno toga novoga. Aldi ima od loš do srednjeg kvaliteta robu, a Lidl je nešto malo bolji, s boljom uslugom i čistijim trgovinama, ali tu su negdje u 65 deka.
Čisto sumnjam da mogu nama nešto donijeti novo. Ali ako bih morao birati, onda Lidl. Aldi ne bih poslao ni u centralni Čad.
:D :-) :-) :-) :-)

ti nisi bio nikad ni u lidlu ni u aldiju.kao prvo roba sto prodaju je kvalitet.znaci nema smeca nema robe da im je istekao datum nema radnika koji su neprijateljski nastrojeni.kao drugo ta ista roba je jeftina u odnosu na ostale trgovine,sto znaci da bi u kratkom vremenu trziste u bih se promijenilo.kao trece nebi aldi bio rasprostranjen toliko u svijetu, da nije dobra trgovina.razlika aldija i lidla je sto aldi ima samo svoje noname produkte u opticaju dok u lidlu imas i neki drugih marki.zato je aldi za nijansu jeftiniji od lidla.al sve u svemu nemoj ba pricat o necemu sto nisi vidio svojim ocima.ko mi smo nesto posebno pa nama ne mogu nista novo donijet.eto mi smo do sad sve vidjeli i sve isprobali a ove ostale selje iz njemacke i ostalih zemalja , hajd ba sta oni znaju.tipicno bosanski ;) :run:
Lidl je odron. Kratko i jasno. Pitajte sindikate po Njemackoj. Aldi nista bolje. Drvopromet je za ove cudo. Gdje ste sad patrioti?
because_of_you

#36 Re: ALDI i LIDL u BiH----- Da ili Ne?

Post by because_of_you »

Ima li ijedne teme da ne ode u pravcu nekog glupog pljuvanja, prozivanja i sl.? :roll:

Još spomenite Federaciju i RS, pa da se zaokruži tema LIDL-a i ALDI-a. :zzzz: :zzzz:
Zux

#37 Re: ALDI i LIDL u BiH----- Da ili Ne?

Post by Zux »

Cuj nema bio hrane u Aldiju? Nisu ciste radnje? Nekvalitetno? Neki ljudi su stvarno pored ociju coravi. Proizvodi koji se mogu naci u Aldiju (sticajem okolnosti zadnjih par dana tu kupujem), su 700% kvalitetniji od recimo Srbijanskih koji su preplavili nase police, a narocito police tog "domaceg" Drvoprometa. Pri tome su neki proizvodi i do 200% jeftiniji. Sve da su i duplo skuplji bolje bi nam bilo da imamo mogucnost kupovine necega sto dolazi iz kontrolisane sredine kao sto je Njemacka. Nazalost i ako dodje neko od ovih lanaca, cijene ce sigurno biti vece nego u Njemackoj. Tako da jedino mozemo dobiti na kvaliteti, ali nisku cijenu tesko.
Discball

#38 Re: ALDI i LIDL u BiH----- Da ili Ne?

Post by Discball »

Da svakako, mnogi ljudi ovdje ne znaju koliko mogu biti jeftine svakodnevne namirnice. Nas ovdje uzimaju lopatom, što bi rekli. Nedavno sam bio u Parizu, supermarket bukvalno 50 metara od Moulon Rouge (poznata vjetrenjača :D ), vjerovali ili ne cijene u prosjeku niže 30% od najnižih cijena u Sarajevu, da o standardu i ne govorim.

Aldi i Lidl imaju svoju poslovnu filozofiju koja je jako privlačna ljudima sa manjom platežnom moći. Da li će opstati u to ne sumnjam obzirom da su kod nas više novčanici poluprazni nego polupuni.

Također Aldi i Lidl imaju i lude akcije za neuobičajene stvari koje nisu dio redovne ponude, a na primjer odnose se na potrošačku elektroniku. Vrlo često se npr može u Aldi-ju uzeti npr laptop određeog proizvođača 30-50% jeftinije ili neka slična elektronska ili druga spravica.

Za sve one koji trebaju izbor velikih tržnih centara i njihove cijene, neka se ne brinu biće oni i dalje tu za Vas... :D :D :D
ladyada

#39 Re: ALDI i LIDL u BiH----- Da ili Ne?

Post by ladyada »

aldi i lidl su njemacke firme ..........
princip aldija je da nema markirane robe nego neke svoje marke , ali nudi kvalitet.......moto je da je jeftiniji uvijek od drugih i kad aldi smanji ili poveca cijenu slijede ga ostali ........ od prodavnice konzervi u 70 tim godinama probio se da ima kompletan asortiman hrane , kozmetike, sredstava za ciscenje , pice itd.....

lidl je konkurent od aldija ali u principu je isto, ponuditi jeftino i kvalitetno , ali ima i markiranu robu ....... tako da se moze naci nivea, rexona itd ............asortiman je ogranicen na ono sto ide to se i poruci , ako se nesto ne prodaje dobro nece se naci nakon nekog vremena u asortimanu ............lidl ima povce i voce na vagu da se kupi dok kod aldija je sve zapakovano u odredjene mjere kg ili 500g ..........
sto je interesantno su ponude sto prave ponedjeljkom i cetvrtkom , tu bude i odjece i stvari za kucu tehnike itd ....... nekoliko komada i onda vidis u 8 sati stoji red pred prodavnicom cekaju da se otori da se ugrabi nesto ...........to je pozitivno o negativnim stranama neki drugi put ............ ;-)
Gospoda Ministarka

#40 Re: ALDI i LIDL u BiH----- Da ili Ne?

Post by Gospoda Ministarka »

Dobro, kad onda i da li u opce mozemo ocekivati ALDI I LIDL u BIH?
sarajevsko_pivo

#41 Re: ALDI i LIDL u BiH----- Da ili Ne?

Post by sarajevsko_pivo »

Gospoda Ministarka wrote:Dobro, kad onda i da li u opce mozemo ocekivati ALDI I LIDL u BIH?
Ja mislim da necemo dobiti Aldi, vec samo Lidl, 2012-2015.

Ali mi smo drzava bez vlade, zbog toga nas i svak zaobilazi.
drndalo

#42 Re: ALDI i LIDL u BiH----- Da ili Ne?

Post by drndalo »

Zux wrote:Pri tome su neki proizvodi i do 200% jeftiniji. Sve da su i duplo skuplji bolje bi nam bilo da imamo mogucnost kupovine necega sto dolazi iz kontrolisane sredine kao sto je Njemacka.
Bicu sitnicav, 200% jeftiniji znaci da umjesto da ja nekom kilu brasna platim 2 KM, on meni plati 2 KM da je uzmem... Meni odgovara ! :wink:

I Nijemcima se provuce svasta, sifra: Dioksin nedavno... Ali da im je prosjecna kontrola svega barem 800% bolja nego kod nas, jeste...
SOMA

#43 Re: ALDI i LIDL u BiH----- Da ili Ne?

Post by SOMA »

vox-populi wrote:
test01 wrote:ja sam bio u oba marketa i nisam to vidio. otu hranu.

U Njemackoj ti NIKO NIKADA nece zaokruziti, ni na 5 ct. Kako je u Lidl i Aldi prodavnicama u drugim zemljama, ne znam.

A oba marketa imaju odjel bio hrane, voce, povrce, peciva, mesni proizvodi, cak i kolaci.
I beg to differ :D dm zaokruzuje. Il´ to ne rade u MinKenu? :?
randooom

#44 Re: ALDI i LIDL u BiH----- Da ili Ne?

Post by randooom »

Bingo - kralj dobrih cijena :D

bilo bi dobro da aldi ili lidl preuzmu tj. kupe merkator/konzum....

Merkator je najvece zlo u toj oblasti! lafo sve neka sminka i gotiva a cijene nidje veze!!!
sarajevsko_pivo

#45 Re: ALDI i LIDL u BiH----- Da ili Ne?

Post by sarajevsko_pivo »

randooom wrote:Bingo - kralj dobrih cijena :D

bilo bi dobro da aldi ili lidl preuzmu tj. kupe merkator/konzum....

Merkator je najvece zlo u toj oblasti! lafo sve neka sminka i gotiva a cijene nidje veze!!!
Lidl i Aldi ne kupuju druge lance, a Mercator i Konzum su nesta drugo skroz.

Ali izgleda da ce Konzum preuzeti Mercator.
vox-populi

#46 Re: ALDI i LIDL u BiH----- Da ili Ne?

Post by vox-populi »

SOMA wrote:
Hajd necu biti tvrdoglav :).

Da ispravim moju tvrdnju, meni se nikada nije desilo da mi zaokruze, i to ne samo u Minhenu.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#47 Re: ALDI i LIDL u BiH----- Da ili Ne?

Post by JoseMujica »

ma nek dođe ko hoće više! Da hoće IKEA upasti u BiH to bio bilo extra
SOMA

#48 Re: ALDI i LIDL u BiH----- Da ili Ne?

Post by SOMA »

vox-populi wrote:
SOMA wrote:
Hajd necu biti tvrdoglav :).

Da ispravim moju tvrdnju, meni se nikada nije desilo da mi zaokruze, i to ne samo u Minhenu.
Ne, ozbiljno sad, bez nekog prepucavanja - u NRW dm zaokruzuje cijene. Recimo dodje ti racun na 7,87€, oni zaokruze na 7,80€. Mislim da u kasi cak uopste nemaju kovanice od 1 ili 2 centa. Valjda im mrske :D
Zux

#49 Re: ALDI i LIDL u BiH----- Da ili Ne?

Post by Zux »

drndalo wrote:
Zux wrote:Pri tome su neki proizvodi i do 200% jeftiniji. Sve da su i duplo skuplji bolje bi nam bilo da imamo mogucnost kupovine necega sto dolazi iz kontrolisane sredine kao sto je Njemacka.

Bicu sitnicav, 200% jeftiniji znaci da umjesto da ja nekom kilu brasna platim 2 KM, on meni plati 2 KM da je uzmem... Meni odgovara ! :wink:

I Nijemcima se provuce svasta, sifra: Dioksin nedavno... Ali da im je prosjecna kontrola svega barem 800% bolja nego kod nas, jeste...
Profesore Dzemidzicu mislio sam vise figurativno :-)

A ako cemo biti sitnicavi, onda je i tvoja racunica tacna samo u jednom smjeru :)
Npr. Neki proizvod kosta 1 eur (2 KM) u Njemackoj. Kod nas je 100% posto skuplji, iliti kosta 4 KM. Je l' ne moze biti za jos 100 % skuplji (za jos 2 KM)? 100 + 100 = 200, kazu :D

A za dioksin... Mozes misliti sta sve mi onda pojedemo, kad se u jednoj takvoj zemlji koja je vrlo stroga sto se tice pravila dese onakva sranja.
drndalo

#50 Re: ALDI i LIDL u BiH----- Da ili Ne?

Post by drndalo »

Bolje mi je da ni ne mislim sta pojedemo... :-)

Sve je OK sa 100% poskupljenja, pojeftinjenje nikako da docekam... :wink:
Post Reply