Albanija kao nova turisticka ljetna i zimska destinacija!

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
giovanni008
Posts: 604
Joined: 20/05/2008 12:20

#952 Re: Albanija kao nova turisticka ljetna i zimska destinacija!

Post by giovanni008 »

Bio u Albaniji prije 3 godine autom iz Sarajeva preko Scepan Polja, Niksica, Podgorice, Skadra u Drac.

Cijene u Dracu pravo smjesne, u centru grada u restoranu najedes se i napijes za nikakve pare, ali smo otisli dan ranije jer je infrastruktura a i plaze strasno jadno.

Ako hocete na pravu plazu onda morate ici na jug Albanije u Sarandu, ali je daleko.

PS:

Bili smo jedan cijeli dan i u Tirani, haos grad i jako ljubazni domacini.
Pazite se losih puteva i vozaca u Albaniji, imaju iznenadne rupe od 1 metar na po puta bez ikakvog znaka!
User avatar
Dupli_skalp
Posts: 3439
Joined: 05/08/2008 13:14
Location: pleme Šavašavaha

#953 Re: Albanija kao nova turisticka ljetna i zimska destinacija!

Post by Dupli_skalp »

giovanni008 wrote: 15/06/2022 14:42
Ako hocete na pravu plazu onda morate ici na jug Albanije u Sarandu, ali je daleko.
kome nije daleko autom do grčke, nije mu ni do sarande i ksamila.
zigzag
Posts: 5926
Joined: 18/04/2014 11:26

#954 Re: Albanija kao nova turisticka ljetna i zimska destinacija!

Post by zigzag »

Nije baš isto. Neko ko je sa sjevera BIH daleko lakše dođe do Beograda a onda dalje autoputem, nego da prvo prođe patnju preko M17 kroz BIH pa CG pa cijelu Albaniju do Sarande.

Bez aerodroma u Ksamilu turizam će im ostati ograničen i pored ekstremno dobrih plaža.
User avatar
zgiba
Posts: 573
Joined: 05/09/2003 00:00

#955 Re: Albanija kao nova turisticka ljetna i zimska destinacija!

Post by zgiba »

zigzag wrote: 16/06/2022 15:54 Nije baš isto. Neko ko je sa sjevera BIH daleko lakše dođe do Beograda a onda dalje autoputem, nego da prvo prođe patnju preko M17 kroz BIH pa CG pa cijelu Albaniju do Sarande.

Bez aerodroma u Ksamilu turizam će im ostati ograničen i pored ekstremno dobrih plaža.
Mislim da sada ima brza cesta/autoput od Draca do (skoro) Sarande (SH4)
NediM17
Posts: 22002
Joined: 05/11/2009 11:49

#956 Re: Albanija kao nova turisticka ljetna i zimska destinacija!

Post by NediM17 »

U svakom slucaju put i kroz CG i Albaniju je bolji od onog naseg dijela od Foce do Scepan Polja.
A sto se aerodroma tice najblizi ima na Krfu pa trajekt do Sarande.
zigzag
Posts: 5926
Joined: 18/04/2014 11:26

#957 Re: Albanija kao nova turisticka ljetna i zimska destinacija!

Post by zigzag »

Nije to to opet.

Napravio sam grešku. Mislio sam na aerodrom u Vlori a ne u Ksamilu. Čini mi se je neka ekipa bila pokrenula priču oko izgradnje aerodroma.
User avatar
Bumerang
Posts: 1615
Joined: 27/06/2003 00:00

#960 Re: Albanija kao nova turisticka ljetna i zimska destinacija!

Post by Bumerang »

NETAKNUTE PLAŽE

Ovu evropsku destinaciju nazivaju "pristupačnom alternativom Maldivima"


N. O.

Foto: Shutterstock
Image
Foto: Shutterstock

Albanske plaže opisuju kao idealnu alternativi Maldivima koja je i daleko jeftinija u odnosu na druge evropske destinacije koje turisti biraju za ljetni odmor.

Sturčnjaci platforme za rezervaciju putovanja Loveholidays otkrili su top destinacije za uštediti novac, a tim preporučuje jeftini odmor u Albaniji za koju navode da ima "obalu koja oduzima dah" i predstavlja "alternativu Maldivima".

Glasnogovornik Loveholidays rekao je da se Albanija često zanemaruje kao destinacija u jugoistočnoj Evropi, ali da ima "netaknute plaže, prelijepu obalu i izvore vode koji daju dovoljno razloga za posjetu".

"Albanija ima obilje jezera i vodopada kojima preovladavaju različite nijanse plave boje, a neki je čak nazivaju pristupačnom alternativom Maldivima", navodi.

View this post on Instagram
https://www.instagram.com/p/Cq5HGkINkY2 ... gn=loading

Ksamil se izdvaja kao destinacija s najljepšim plažama u Albaniji, a do njega se lako može doći iz obližnjeg ljetovališta Saranda. Turisti u svojim recenzijama za ovu destinaciju ističu da je "plaža puna života i muzike, a voda nevjerovatno bistra".
U blizini se nalaze i ruševine Nacionalnog parka Butrint. Mjesto je dio svjetske baštine UNESCO-a i nekada je bilo jedan od najboljih gradova u ekspanzivnom Rimskom carstvu.

Prilikom posjete lokalitetu, turisti mogu naučiti o rimskoj historiji Albanije i dobiti uvid u prošlost zemlje.

https://www.klix.ba/lifestyle/putovanja ... 180?widget
User avatar
agent_zero
Posts: 10478
Joined: 27/01/2010 23:58
Location: tamni vilajet SDA zlotvora!

#961 Re: Albanija kao nova turisticka ljetna i zimska destinacija!

Post by agent_zero »

Bio, vidio, zadnje 2-3 godine krkljanac pravi, ležaljke u plićak stavljaju koliko je zbog razvikanosti gužva.
User avatar
Bumerang
Posts: 1615
Joined: 27/06/2003 00:00

#963 Re: Albanija kao nova turisticka ljetna i zimska destinacija!

Post by Bumerang »

STIŽU I DRUGAČIJA ISKUSTVA

Otišli na ljetovanje u Albaniju i grdno se pokajali: 'Ko ide neka se dobro pripremi da ne bi doživio šok! Nije sve kako se priča...'


Lifestyle 18.07.2023, 10:07hLežaljke su skupe i ne dobija se ništa u cijeni. Sam Ksamil je skup kao đavo i sve su skoro privatne plaže. Gdje god da odeš nema peškira na plaži, već moraš iznajmiti ležaljku. Restorani su ne baš skupi ali, braco, za te pare koje sam ostavio u Ksamilu mogao sam otići sa porodicom na Bali - požalio se jedan od članova FB grupe "Ljetovanje u Albaniji"

Albanija je postala jedna od najpopularnijih ljetnjih destinacija među turistima u regionu, prvenstveno zbog niskih cijena. Ipak, izgleda da ove godine i nisu baš tako niske.

Sudeći po pričama i objavama Srba unutar grupe na Facebooku „Letovanje u Albaniji“, ni tamo više nije baš tako jeftino, posebno kad se uzme u obzir kvalitet usluge, prenosi Nova.rs.


- Mala recenzija nakon tri dana u Himare. Veoma visoko su poletjeli, ali još brže će pasti. Idemo redom. Gradska plaža neuređena, nigdje wc-a, nigdje kabine za presvlačenje i jedina free zona u cijelom dijelu. Plaža Spilje katatrofa, nigde tuša, kabine, wc-a. Barovi non-stop, voda prljava, ležajke 10-13 eura. Plaža potaman malo uređenija ali skuplja. Limani beach dosta uređena i vrijedna izdvojenog novca, ležaljke 15 eura, pivo 4.30 eura 0,33l, hrana nije kao u elitnom restoranu, ali kvalitetna. Veliki nedostatak su suncobrani koji uopšte ne štite, kao da ih nema. Uglavnom, cijene su dosta visoke i u prodavnicama, a pogotovo u restoranima. Tako da ko želi u Himare, neko se dobro pripremi finansijski da ne bi doživio blagi šok. To je naš prvi utisak - napisao je jedan član grupe.


A uskoro je stigao izveštaj i sa plaže Borš...
- Ležaljke 10 eura, ali smo mi imali uključeno sa apartmanom. Piće u restoranu: 2-2,5 eura sok, 2,5-3,5 eura pivo, jelo 8-10 eura (pica ili neko mesno jelo). U trgovinama skupa roba i stalno mijenjaju – dižu cijene. Lubenica 0,8 eura kilo, trešnje 4 eura, hljeb 1,30 eura, mlijeko 2 eura - 1,4 litre, sladoledi jeftini - 1 euro, oni bolji su 2-2,5-3 eura (Magnum itd..) palačinke 2 eura - Nutela, 2,5 eura Nutela plus keks.


U Sarandi, kako javljaju, ima besplatnih suncobrana na plaži, dok u Ksamilu naplaćuju 10-25 eura set ležaljki.
- Ne daju ništa za džabe. Ležaljke su od 1000-2500 leka. Na gradskoj plaži su 2500 leka, dvije ležaljke, u vodi sve neka trava pluta, jedina atrakcija je ona ljuljaška u vodi na toj plaži. Sad smo bili i nikad više. Sporedne ulice sve kamenje i prašina, jedino glavne ulice su asvaltirane - piše jedna članica grupe, a još mnogo njih koji su krenuli ubijeđeni da je tamo „sve džabe“ iznenadili su se.

- Ležaljke su skupe i ne dobija se ništa u cijeni. Sam Ksamil je skup kao đavo i sve su skoro privatne plaže. Gdje god da odeš nema peškira na plaži, već moraš iznajmiti ležaljku. Restorani su ne baš skupi ali, braco, za te pare koje sam ostavio u Ksamilu mogao sam otići sa porodicom na Bali.

- 2000-2500 leka dvije ležaljke. Ništa se ne dobija uz ležaljke. Po meni za te pare su mogli malo da srede ležaljke i da budu malo ljubazniji. Primijetio sam da Sarandu i Ksamil najviše hvale oni koji nisu bili ovdje. Svi pričaju o nekim cijenama povoljnim, lijepim plažama, a u Sarandi nemaš prilaz plaži kao čovjek, skuplje od Grčke je.

No, ne žale se turisti samo na cijene i plaže. Izgleda da ni neke druge stvari ne ispunjavaju očekivanja.
- Neki prvi utisci o Himari poslije pet dana boravka. Došli smo ovdje jer je dosta preporuka bilo o ovom mjestu kao idealnom za djecu i porodicu, a to nam je bilo potrebno. Malo, mirno mjesto u kome je sve blizu. I to je tako što se blizine i veličine tiče, ali mir je upitan. Trenutno je prošla ponoć dok ovo kucam, a iz skoro svakog automobila grmi preglasna muzika, vatromet, motori i sva ostala čuda… I to tako traje do duboko u noć. Vjerovatno se manje čuje u dijelovima koji su udaljeni od puta, ali onda plaže nisu baš blizu. Drugi problem koji ovdje zapažam, a bitan je za porodice koje dolaze sa djecom, su uzani trotoari, tako da ukoliko dokete i vi šetate, a u susret vam ide neko, neko će morati da hoda po kolovozu. Treći problem je saobraćaj i to što na pješačke prelaze rijetko ko obraća pažnju (policije ima svakog dana, ali ne vidim da reaguju). Četvrti problem – smeće svuda, i veliki broj gradilišta koja nisu propisno obilježena i obezbjeđena, pa po trotoarima znaju da se nađu žice i drugi materijali - navodi jedna članica grupe, ali ističe i ono što joj se dopalo:

- Šetalište malo, slatko, ima dosta kafića, restorana. Ljudi su ljubazni, bar mi nailazimo na takve. More je prelijepe boje, voda je danas bila idealna bez obzira što je bilo talasa. Na plažama nema gužve jer ih ima dosta u okolini. Sutra idemo u obilazak okoline, pa se nadam i nekoj malo drugačijoj slici.

Pa, sigurno će je naći ako želi. Svakako, mnogi ove godine nose i sjajna iskustva iz Albanije. ** No links **

Pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook
User avatar
Bumerang
Posts: 1615
Joined: 27/06/2003 00:00

#964 Re: Albanija kao nova turisticka ljetna i zimska destinacija!

Post by Bumerang »

SJAJNA PRILIKA

Iskusite čari Albanije uz Vas Tour: Udobnim letovima od juna jednostavno stignite do Tirane!

23.05.2023.

Image
Iskusite čari Albanije uz Vas Tour

Dragi putoholičari, slijede izvanredne vijesti za vas. Od sada imate priliku da jednostavno i udobno stignete do predivne Tirane, glavnog grada Albanije, i prepustite se čarima albanske obale. Prvi let za Albaniju uz Vas Tour biti će održan 19. juna, a od tada svakog ponedjeljka.
Nova ruta pruža vam jedinstvenu priliku da istražite sve što Albanija nudi - prekrasne plaže, kristalno čisto more i historijske gradove. Bez obzira na vaše preferencije, Albanija ima sve to i još mnogo više.

Vas Tour posvećen je pružanju vrhunske usluge i neprekidnog zadovoljstva svojim putnicima. Njihova stručna ekipa bit će vam na raspolaganju tijekom putovanja kako bi vaše iskustvo bilo nezaboravno.

Osim toga, organizirat će i prijevoz do albanske obale kako biste mogli uživati u predivnom albanskom primorju bez briga ili napora.

Pridružite se uzbudljivoj novoj ruti i istražite čarobnu Albaniju. Uživajte u sunčanju na prekrasnim plažama, istražite drevne gradove poput Berata i Gjirokastre i upustite se u istinsku gastronomsku avanturu okusom tradicionalne albanske kuhinje.

Image
Iskusite čari Albanije uz Vas Tour

Ne zaboravite, prvi let za Albaniju je u ponedjeljak, 19. juna.

Vas Tour poziva sve putnike da se pridruže ovom nevjerojatnom putovanju iz Sarajeva do Tirane i da dožive ljepotu albanske obale. Rezervišite svoje putovanje danas i stvorite nezaboravne uspomene s njima.

Također, s ponosom predstavljaju i njihov charter let Sarajevo-Antalija, koji kreće već 25. maja 2023. godine. Letovi za Antaliju će se održavati ponedjeljkom, utorkom i četvrtkom.

Za više informacija i rezervacije, posjetite web stranicu Vas Toura ili ih kontaktirajte putem broja telefona 033 205 552.

Raduju se što će vam omogućiti putovanje iz snova!

https://www.klix.ba/lifestyle/putovanja ... /230522137
User avatar
Truba
Posts: 82890
Joined: 17/03/2004 09:36
Location: Vizantija

#965 Re: Albanija kao nova turisticka ljetna i zimska destinacija!

Post by Truba »

Bio prosle godine u golemu i dracu
Dosta od mene

Vise sam isao zbog bunkera i tirane al dolazio klinton pa me sjebo i izlet i sve za blog sto sam planiro u tirani

Mozda nekad opet za 5 10 gpdina
User avatar
Bumerang
Posts: 1615
Joined: 27/06/2003 00:00

#966 Re: Albanija kao nova turisticka ljetna i zimska destinacija!

Post by Bumerang »

Truba wrote: 10/02/2024 23:52 Bio prosle godine u golemu i dracu
Dosta od mene

Vise sam isao zbog bunkera i tirane al dolazio klinton pa me sjebo i izlet i sve za blog sto sam planiro u tirani

Mozda nekad opet za 5 10 gpdina
Steta, bas ti se nesto nije dalo, nemoj vise putovati tamo, nije to drzava za tebe za godisnji odmor.
User avatar
Bumerang
Posts: 1615
Joined: 27/06/2003 00:00

#967 Re: Albanija kao nova turisticka ljetna i zimska destinacija!

Post by Bumerang »

Veliko naučno otkriće u Albaniji: Nikada nije pronađeno nešto slično tome

NAUKA13/02/2024 u 22:26 h

Ilustracija
Image
A.BU.

Vodonični gas je bez boje i mirisa i vrlo je zapaljiv, pa se često koristi kao gorivo. U novije vrijeme se smatra alternativom gorivima na bazi ugljenika pošto njegovo sagorijevanje ne proizvodi efekte stakle bašte, piše Phys.org.

Ranije istraživanje je pokazalo da se ogromni rezervoar vodonika nalazi ispod tog rudnika i da je nastao kad se dio Zemljine kore pomjerio prije milion godina. Formiran je stjenoviti pojas tla poznat kao ofiolit. Nekoliko takvih ofiolita je pronađeno širom svijeta, a za većinu se vjeruje da sadrže rezerve vodonika.

U novoj studiji, istraživači su reagovali na izvještaje o velikim količinama vodonika koji curi u rudniku. Prijavljeno je nekoliko eksplozija. Curenje je izmjereno na nekoliko mjesta i procijenjena je ukupna količina vodonika koji se oslobađa – mjerenja su ukazala da se oko 200 tona oslobodi iz rudnika svake godine, što je najveći registrovani prirodni tok.

Istraživači smatraju da je neophodna nova tehnologija kako bi se takvi rezervoari iskoristili za dobijanje ogromnih količina vodonika na čist i ekonomičan način, potencijalno smanjujući oslanjanje na ugljenična goriva.

https://www.oslobodjenje.ba/magazin/teh ... ome-930871
User avatar
Bumerang
Posts: 1615
Joined: 27/06/2003 00:00

#968 Re: Albanija kao nova turisticka ljetna i zimska destinacija!

Post by Bumerang »

Gdje se nalaze plaže s najplavljim morem? Prvo mjesto zauzima odredište koje biraju i turisti iz BiH

ZANIMLJIVOSTI27/03/2024 u 19:49 h

M.L.

Image

Kako bi došli do ljestvice, istraživači su sastavili dugačku listu najpopularnijih i najljepših plaža na svijetu

Sljedeći put kada budete tražili destinaciju za ljetni odmor, možda će vam biti korisno da svoju pretragu bazirate na teoriji boja, a nekoliko plaža s najplavljom bojom mora nalazi se u susjednim zemljama.

To su uradili stručnjaci za putovanja na platformi za rezervaciju luksuznih vila CV Villas kada su pokušavali da pronađu plaže sa najplavljim morem.

Kako bi došli do ljestvice, istraživači su sastavili dugačku listu najpopularnijih i najljepših plaža na svijetu. Zatim je uslijedila analiza boja, koja je uključivala uzimanje neobrađenih fotografija plaža, korištenjem alata za boje da se odredi tačna nijansa vode i upoređivanje te nijanse sa službenom najplavljom nijansom plave.


Nadmašivši svjetski poznate komade obale ispostavilo se da Pasqyra tj. Mirror Beach u Albaniji ima najplavlju vodu na svijetu. Nalazi se nedaleko od Ksamila što je popularno turističko odredište i za bh. građane.

A post shared by Ksamil_albania (@ksamil_albania)


Grčka je dominirala na listi, gdje je pet od deset najboljih plaža upravo iz ove zemlje. Ipak, sa toliko prekrasnih ostrva i obala ovakav rezultat nije iznenađenje.

Plaže širom Evrope zauzele su svih deset najboljih mjesta i 26 od 30 najboljih. Među 30 najboljih su i destinacije u Bugarskoj, Francuskoj, Crnoj Gori i Škotskoj.

Listu od deset plaža s najplavljom bojom mora čine:

- Pasqyra plaža (Mirror Beach), Albanija

Image

- Paralia Mpouka (Long Beach), Grčka

- Kassiopi, Grčka

- Plage de la Vernette, Francuska

- Plaža Kaputas, Turska

- Plaža Voulisma, Grčka

- Plaža Foki, Grčka

- Praia do Carvalho, Portugal

- Omprogialos, Grčka

- Plaža Los Lances, Španija

Na 12. mjestu liste je Zlatni Rat u Hrvatskoj, 13. zauzima plaža Ploče u Crnoj Gori, na 19. i 20. plaže Kutleša i Štikovica u Hrvatskoj, a na 27. plaža Miločer u Crnoj Gori, prenosi Klix.

https://www.oslobodjenje.ba/magazin/zan ... bih-941939
Last edited by Bumerang on 28/03/2024 16:25, edited 1 time in total.
soHigh
Posts: 16
Joined: 15/01/2005 01:04

#970 Re: Albanija kao nova turisticka ljetna i zimska destinacija!

Post by soHigh »

Pitanje za iskusne, najbolja ruta do juga Albanije (Ksamil) iz Sarajeva? Obzirom na jako tanke gume nesto mi Scepan ne djeluje idealno.. :)
Seawolf
Posts: 7806
Joined: 14/06/2012 22:59

#971 Re: Albanija kao nova turisticka ljetna i zimska destinacija!

Post by Seawolf »

soHigh wrote: 10/06/2024 22:10 Pitanje za iskusne, najbolja ruta do juga Albanije (Ksamil) iz Sarajeva? Obzirom na jako tanke gume nesto mi Scepan ne djeluje idealno.. :)
Sarajevo - Trnovo - Tjentište - Gacko - Bileća - G.P. Deleuša / Vraćenovići - Nikšić - Danilovgrad - Podgorica - Tuzi - G.P. Božaj / Hani i Hotit - Skadar - Drač - Gjirokaster - Ksamil.
racionalista
Posts: 1477
Joined: 20/07/2012 20:40

#972 Re: Albanija kao nova turisticka ljetna i zimska destinacija!

Post by racionalista »

Seawolf wrote: 10/06/2024 22:23
soHigh wrote: 10/06/2024 22:10 Pitanje za iskusne, najbolja ruta do juga Albanije (Ksamil) iz Sarajeva? Obzirom na jako tanke gume nesto mi Scepan ne djeluje idealno.. :)
Sarajevo - Trnovo - Tjentište - Gacko - Bileća - G.P. Deleuša / Vraćenovići - Nikšić - Danilovgrad - Podgorica - Tuzi - G.P. Božaj / Hani i Hotit - Skadar - Drač - Gjirokaster - Ksamil.
Napravljen je novi put na koji se skrene nekoliko kilometara prije Gjirokastera. Puno je kraće i siigurnije putovanje do Sarande i Ksamila.
Post Reply