Aktuelne teme vezane za grad i kanton

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

_BosanaC

Post by _BosanaC »

Zavatoni wrote:
_BosanaC wrote:Kupovina stanova i gradnja objekata u Sarajevu je za mene jos uvijek misterija. Ja koji radim, koji hvala Bogu imam, imam i mogucnost za nekakav kredit... I prosto me je strah kupiti bilo kakvu nekretninu, pogotovo nakon 'Pelaka' i stvari koje su se izdesavale nekim poznanicima. S druge strane posmatram neke ljude iz Hercegovine, istocne Bosne, Sandzaka... Koji nekim cudom dodjose do zemlje po Hrasnom brdu, Vracama, Mojmilu... Ne rade nigdje, nema se... I grade kuce na toj zemlji kojima je cilj da se prodaju za lude pare kada se zavrse... S druge strane, odem u banku, nadjem oglas za nekakvo stambeno kreditiranje za mlade, nazovem da bi mi istog momenta teta rekla da nisam na spisku, iako se nisam ni predstavio... Jer ti su spiskovi vec zapecaceni... Sta god ti spiskovi bili.

I onda skontam - kome ja radim i koju budalu izigravam s tim nekim 'postenim' principom zivota? Ko dijeli zemlju? Kako dijeli zemlju? Po kojem principu? Ko dijeli i kako garancije za kredite? Moze li ovdje zaista covjek ista postici vlastitim radom ili je za svaki aspoekt zivota potrebna rodbinsko stranacka linija? Rodbinske nemam i onako nigdje, a svoj obraz jos uvjek dovoljno cijenim da ga prodam bilo kojoj stranci... A nije da nisam imao ponuda, i to prilicno primamljivih.

I sta da radim? Posao mi je takav da ga mogu jedino u Sarajevu raditi, ili ici van BiH. Da izadjem iz BiH nemam para, nece svijet fukare. Da imam te pare koje svijet trazi ostao bih ovdje, ne bih ni razmisljao o bilo kakvom odlasku...

Ima li neko neki recept za posten nacin rjesavanja stambenog pitanja?
Imas brate, k'o barem 80% mladih ljudi - mladih bračnih parova koji stan uzimaju kreditom komercijalne banke. Zavalis se brate. Banka te dere 15-20 godina (uzme ti kamata 50 - 80% glavnice), ti stan dobio, i svi zadovoljni a Bosna sretna.

Ako cekas da se drzava sjeti stambenog poticaja mladim - ni blizu mi toga jos nismo. Al' k'o zna, cini mi se da RS ima nesto slicno.

A ono sto si naveo u prvom paragrafu mi nije jasno. Koga onda optuzujes za protekciju? Banku koja u vlasništvu privatnog kapitala?

U jedno sam siguran. Mlad covjek stan tesko da moze uzeti pod normalnim uslovima ako je sam u tom trosku - osim ako zaista nemas momacka primanja. Jedina normalna varijanta za kupovinu stana su dva primanja u porodici. Drugim rijecima _Bosanac: il' se zeni (al' u pamet), il' tamburu (a ne stan) kupi :)
Tamburu imam vec 15 godina, sretno sam neozenjen jos uvjek, i upravo o tome i pricam :-)
uvjek dobar gost

Post by uvjek dobar gost »

:D Onda nam je kucnuo čas.... :D Ili nam je odzvonilo.... kako se uzme...
_BosanaC

Post by _BosanaC »

uvjek dobar gost wrote::D Onda nam je kucnuo čas.... :D Ili nam je odzvonilo.... kako se uzme...
I meni se cini :-) :-) To je haman rjesenje svih nasih problema :lol: :lol:
Zavatoni

Post by Zavatoni »

_BosanaC wrote:Tamburu imam vec 15 godina, sretno sam neozenjen jos uvjek, i upravo o tome i pricam :-)
Bez uvrede, ali da li smatras da ti kao obrazovana, zaposlena, mlada, neozenjena osoba bez djece (sve cisto pretpostavljam, tako da mi nemoj sta zamjeriti ako fulam) treba da imas prednost i beneficije prilikom rjesavanja stambenog problema u odnosu na istu takvu osobu ali ozenjenu (ili udatu) sa djecom. Da li smatras da vlast treba tebi da pomogne u rjesavanju stambenog problema u odnosu na osobu koja sa recimo jednom platom odgaja jedno (ili vise) djece.

Prijatelju moj u EU bi ti zbog cinjenice da si sam i nemas porodicu "odrezali" dvostruko ili veci porez na imovinu i prihode. A necemo ni govoriti o tome da li bi te uzeli kao urgentni problem za rjesavanje stambenog pitanja.
Ponavljam nemam ama bas nikakvu namjeru da tebe kao licnost degradiram, samo zato sto zivis tako, ali to su ti majstore osnovni postulati u zemljama koji imaju problema sa natalitetom (a tu sada spadamo i mi).
Naravno, u Kini bi zato sto nemas porodicu bio privilegovan gradjanin. :)
uvjek dobar gost

Da se razrahatimo malo i mi.... :D
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Zavatoni wrote:
_BosanaC wrote:Tamburu imam vec 15 godina, sretno sam neozenjen jos uvjek, i upravo o tome i pricam :-)
Bez uvrede, ali da li smatras da ti kao obrazovana, zaposlena, mlada, neozenjena osoba bez djece (sve cisto pretpostavljam, tako da mi nemoj sta zamjeriti ako fulam) treba da imas prednost i beneficije prilikom rjesavanja stambenog problema u odnosu na istu takvu osobu ali ozenjenu (ili udatu) sa djecom. Da li smatras da vlast treba tebi da pomogne u rjesavanju stambenog problema u odnosu na osobu koja sa recimo jednom platom odgaja jedno (ili vise) djece.

Prijatelju moj u EU bi ti zbog cinjenice da si sam i nemas porodicu "odrezali" dvostruko ili veci porez na imovinu i prihode. A necemo ni govoriti o tome da li bi te uzeli kao urgentni problem za rjesavanje stambenog pitanja.
Ponavljam nemam ama bas nikakvu namjeru da tebe kao licnost degradiram, samo zato sto zivis tako, ali to su ti majstore osnovni postulati u zemljama koji imaju problema sa natalitetom (a tu sada spadamo i mi).
Naravno, u Kini bi zato sto nemas porodicu bio privilegovan gradjanin. :)
Ocito se nismo skontali.

Imam posao, dobru platu, radim vec godinama, i eto, jedini moj grijeh je trenutno sto nisam ozenjen. E sada, s obzirom da vec osam godina placam masala kirije, odem ja do banke da vidim na koji nacin mogu uzeti kredit. Moze, kaze, hipotekarni, nije problem nikakav, treba ti tri ziranta i hipoteka na nekretninu. Prvi je problem sto nisam babin sin, nemam u zivotu ama bas nikakve veze i vezice, nisam dobar sa vladajucim strukturama koje ce me 'pogurati' da to bude bez ziranata, jer valjda i ta hipoteka znaci nesto...

S druge strane - o kakvim privilegijama pricamo? Otisao na stranicu RBA, i oni reklamiraju nesto kanton-mladi-stanovi elem broj telefona za nazvati. Nazovem ja, keze meni teta odmah niste na spisku. Kakvom spisku? Nije bitno kaze, niste na spisku. Kasnije cujem - na spisku je bio Deen, kao i mnogi 'mladi' koji bodove nisu dobijali, vjerovao ili ne, ni na posao, ni na skolu, ni na bracno stanje, ni na broj djece, nego na nesto u stilu 'prepoznatljivost u drustvu' :? Jebem ti zivot ovakav...

I da, slazem se s tobom... Medjutim, mogao sam se ozeniti i davno pa odvesti zenu mami i babi na tanjir... Kao sto radi 95% mlade populacije... Ali eto, moj je grijeh da sam zelio rijesiti i stambeno pitanje prije tog momenta koji i onako moze biti svaki dan...

I da - znam ljude koji nemaju stalni posao, nemaju prihode ni slicne mojima, po bankama su vazda i vazda dobijaju nekakve kredite... A moj grijeh je sto uopste zelim podici kredit i kupiti stan koji mi, u krajnjem slucaju, banka moze oduzeti u svakom momentu ako se ne budem pridrzavao ugovora i isti prodati? :? Jebem ja ovakav sistem vrijednosti... Ako tako nesto uopste postoji kod nas.
ja_cura_

Post by ja_cura_ »

moja sestra je vec nekoliko puta aplicirala za kredite za dobivanje stanova, imala je bodova i bodova........na svim kriterijama je dobivala 10 poena (maksimum) - medjutim, kad je doslo do konacne objave spisaka, tad imenom i prezimenom su bila navedene sve skoro licnosti javnog zivota, vecinom neozenjene/neudate osobe, samo mali broj, oko 5% smo sracunali, su bili ratni vojni invalidi i sehidske porodice. a i to se cisto dalo, da se zamazu oci....

eto stele i stranaka..... :x :x :x
Zavatoni

Post by Zavatoni »

_BosanaC wrote:Ocito se nismo skontali.

Imam posao, dobru platu, radim vec godinama, i eto, jedini moj grijeh je trenutno sto nisam ozenjen. E sada, s obzirom da vec osam godina placam masala kirije, odem ja do banke da vidim na koji nacin mogu uzeti kredit. Moze, kaze, hipotekarni, nije problem nikakav, treba ti tri ziranta i hipoteka na nekretninu. Prvi je problem sto nisam babin sin, nemam u zivotu ama bas nikakve veze i vezice, nisam dobar sa vladajucim strukturama koje ce me 'pogurati' da to bude bez ziranata, jer valjda i ta hipoteka znaci nesto...

S druge strane - o kakvim privilegijama pricamo? Otisao na stranicu RBA, i oni reklamiraju nesto kanton-mladi-stanovi elem broj telefona za nazvati. Nazovem ja, keze meni teta odmah niste na spisku. Kakvom spisku? Nije bitno kaze, niste na spisku. Kasnije cujem - na spisku je bio Deen, kao i mnogi 'mladi' koji bodove nisu dobijali, vjerovao ili ne, ni na posao, ni na skolu, ni na bracno stanje, ni na broj djece, nego na nesto u stilu 'prepoznatljivost u drustvu' :? Jebem ti zivot ovakav...

I da, slazem se s tobom... Medjutim, mogao sam se ozeniti i davno pa odvesti zenu mami i babi na tanjir... Kao sto radi 95% mlade populacije... Ali eto, moj je grijeh da sam zelio rijesiti i stambeno pitanje prije tog momenta koji i onako moze biti svaki dan...

I da - znam ljude koji nemaju stalni posao, nemaju prihode ni slicne mojima, po bankama su vazda i vazda dobijaju nekakve kredite... A moj grijeh je sto uopste zelim podici kredit i kupiti stan koji mi, u krajnjem slucaju, banka moze oduzeti u svakom momentu ako se ne budem pridrzavao ugovora i isti prodati? :? Jebem ja ovakav sistem vrijednosti... Ako tako nesto uopste postoji kod nas.
OK. Ja uopste ne zelim da se raspravljam sa tobom i smatram da se sto se tice vecine navedenih stvari jesi u pravu.

Ono u cemu nisi u pravu je optuzivanje banke za protekciju, nepotizam i korupciju. Banke vise nisu javno dobro i nemaju ama bas nikakvu obavezu da brinu o meni, tebi ili nekom trecem. One su tu da ostvaruju maksimalni profit na nama. Ako korupcije tamo i ima, ti nemas nista s tim, jer onda on fakticki radi na svoju stetu i ugrozava svoj vlastiti kapital. Druga je stvar ako je "babo" predsjednik agencije za bankarstvo, pa moze handriti tu i tu banku. Ali to je poprilicno nemoguca situacija. Banke su nezavisne i privatne i nema daljeg razgovora. Ako ti traze tolike zirante, to je zato da zastiti svoju investiciju. Ako ti traze veliku kamatu, onda je to problem sto je kes-novac jos uvijek poprilicno skup proizvod u nasoj drzavi. Ni u kojem slucaju ne moze biti problem sto je bankarski sluzbenik korumpiran. Kredite ne odobravaju oni, vec kreditni odbori u kojima sjede vođstvo banke, koje opet odgovara svojim gazdama.

Sto se tice nepotizma i protekcije u kantonu, tu se potpuno slazem da se radi o cistom kriminalu i bezobrazluku, za koji treba da zna javnost u Sarajevu. Opet cu se vratiti na medije i cinjenicu da oni takve stvari ne otkrivaju i ne prezentiraju javnosti. Kada nasa javnost dovoljno sazrije u demokratskom smislu, a sa njom i mediji te nevladin sektor. Kada se pocnemo baviti ovakvim - zivotno vaznim problemima - onda ce i vlast imati tezi posao da opravda svoje kriminalno djelovanje. Sve vuce jedno drugo. Ipak, ja sam u nacelu legalista i volim da mislim kako ce i ovo drustvo jednom poceti normalno da funkcionise.

Nisam za DOSTAjevske metode. Valjda te taj anarhizam prodje sa godinama. :)
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Slazem se s tobom, upravo o tome i pricam. Ne napadam apsolutno ni banke ni njihovu politiku rada, jasno mi je da je vrijeme socijalizma proslo davno. Ali vlast je ta koja moze poboljsati uslove. Vlast je ta koja moze graditi stambene objekte umjesto crkvi i dzamija, pa na taj nacin spustati cijene stanova. To automatski vodi manjim kreditnim iznosima, lakse se zaduziti... Takodje, vlast je i ta koja ne radi u glavnom nista kada neko banci duzan ostane, pa to na kraju iskise neko ko sa tim nema nista. Jer banka se oslanja na vlast i zakonske propise, i shodno njima formira svoju politiku rada.

A sto nasa vlast ne radi nista osim da pomogne sebi i samo sebi, to i jeste najveci problem u svemu.
BHG

Post by BHG »

_BosanaC wrote: A sto nasa vlast ne radi nista osim da pomogne sebi i samo sebi, to i jeste najveci problem u svemu.
zalosno je samo da vrlo mali procenat ljudi to vidi i razumije...ipak nek smo mi svi glasali za svoje
Zavatoni

Post by Zavatoni »

_BosanaC wrote:Slazem se s tobom, upravo o tome i pricam. Ne napadam apsolutno ni banke ni njihovu politiku rada, jasno mi je da je vrijeme socijalizma proslo davno. Ali vlast je ta koja moze poboljsati uslove. Vlast je ta koja moze graditi stambene objekte umjesto crkvi i dzamija, pa na taj nacin spustati cijene stanova. To automatski vodi manjim kreditnim iznosima, lakse se zaduziti... Takodje, vlast je i ta koja ne radi u glavnom nista kada neko banci duzan ostane, pa to na kraju iskise neko ko sa tim nema nista. Jer banka se oslanja na vlast i zakonske propise, i shodno njima formira svoju politiku rada.

A sto nasa vlast ne radi nista osim da pomogne sebi i samo sebi, to i jeste najveci problem u svemu.
Saglasan.
Dijagnozu smo uspostavili - sto i nije neki poduhvat bio.
Sta cemo sa rjesenjem?
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Zavatoni wrote:
_BosanaC wrote:Slazem se s tobom, upravo o tome i pricam. Ne napadam apsolutno ni banke ni njihovu politiku rada, jasno mi je da je vrijeme socijalizma proslo davno. Ali vlast je ta koja moze poboljsati uslove. Vlast je ta koja moze graditi stambene objekte umjesto crkvi i dzamija, pa na taj nacin spustati cijene stanova. To automatski vodi manjim kreditnim iznosima, lakse se zaduziti... Takodje, vlast je i ta koja ne radi u glavnom nista kada neko banci duzan ostane, pa to na kraju iskise neko ko sa tim nema nista. Jer banka se oslanja na vlast i zakonske propise, i shodno njima formira svoju politiku rada.

Saglasan.
Dijagnozu smo uspostavili - sto i nije neki poduhvat bio.
Sta cemo sa rjesenjem?
Izmisliti nekakav hepek s kojim cemo haplicirati na sire narodne mase... Da prestanu glasati za 'svoje' i one koji se bore s vjetrenjacama...
Zavatoni

Post by Zavatoni »

_BosanaC wrote:Izmisliti nekakav hepek s kojim cemo haplicirati na sire narodne mase... Da prestanu glasati za 'svoje' i one koji se bore s vjetrenjacama...
Hepek bi zaista bio jedan koristan uređaj.

Do trenutka dok taj hepek neko ne aplicira ovdje, valja se nama boriti sa situacijom kakvu imamo.

Evo ga koncertni hol na Marijin-dvoru:
IZGRADNJA PRVOG KONCERTNOG HOLA NA MARINDVORU U SARAJEVU KOŠTAĆE 35 MILIONA EURA

Objekat će se nalaziti 14,5 metara ispod zemlje, imaće nekoliko hiljada mjesta, tri dvorane i sve prateće sadržaje. Visina investicije iznosi oko 35 miliona eura, a u cijenu je uračunato i zemljište na kojem ...

... će biti građena, piše sarajevski dnevnik Oslobođenje.
Regulacionim planom Centar Marindvor odobrena je izgradnja koncertnog hola Sarajevo, koji će se nalaziti na sadašnjem parkingu pored Mosta Suade Dilberović. Na konkursu za idejni projekat dvorane učestvovale su 43 zemlje, a natječaj je finansirao grad Rim. Među 400 radova pobijedila je grupa mladih arhitekata pod nazivom Urban futura, za koju se smatra da je najznačajnija i najtalentovanija grupa u svijetu.
Koncertni hol će se nalaziti 14,5 metara ispod zemlje, imaće nekoliko hiljada mjesta, tri dvorane, uz sve prateće sadržaje. Dvorana će imati najsavremenije ozvučenje i akustiku. Iznad dvorane će se nalaziti muzički park. Izgradnjom koncertnog hola naš grad bi, prvi put u svojoj historiji, dobio ovakvu dvoranu, ali to bi bila i prva dvorana ovakvog tipa u Jugoistočnoj Evropi, navodni sarajevski dnevnik.
„Svrha koncertne dvorane bi bila afirmisanje mladih ljudi i talenata, umjetničko stvaranje i udruženje. Naš grad bi imao sve uslove za dolazak najvećih umjetnika iz cijelog svijeta. Projekat su podržale sve nadležne institucije i mi se nadamo, ukoliko sve bude išlo po planu, da bi izgradnja dvorane mogla početi već naredne godine. U Njujorku će naredne godine biti predstavljen projekat koncertne dvorane. Tom sajmu prisustvuje preko hiljadu direktora i sponzora koji će nadam se prepoznati značaj i vrijednost ovog projekta“, kaže za naš list Ibrahim Spahić.
Prema riječima direktora Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Besima Mehmedića, on je za izgradnju koncertne dvorane čuo samo putem medija, te o ovom projektu još nije zvanično razgovarao sa predstavnicima ostalih nadležnih insititucija u Kantonu.
Visina investicije projekta iznosi oko 35 miliona eura, a u cijenu je uračunato i zemljište na kojem će dvorana biti građena. Ukoliko se obezbijede sredstva za izgradnju koncertne dvorane, Spahić ističe da bi se 30. godina od održavanja olimpijskih igara u Sarajevu, mogla proslaviti u ovom savremenom ambijentu, navodi Oslobođenje.
Hajd' valjda ce do kraja izgradnje odrasti neke nove generacije radi kojih se isplati praviti ovakvo nešto.

Današnje Sarajevo ovu zgradu zaslužuje samo kao zgradu - spomenik, koju nam posvecuju tamo neki iz MZ.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Koliko god mi je drago zbog gradnje jedne ovakve dvorane, toliko mi je s druge strane zao, jer ce to biti definitivno najneiskoristeniji objekat u jugoistocnoj Evropi :(
uvjek dobar gost

Ma za tu dvoranu se priča... jedno deset godina... ja im ne vjerujem ništa... možda na tom mjestu u stvari osvane amfiteatar za koridu....
Zavatoni

Post by Zavatoni »

Evo brzinski dvije najavljene i planirane "izgradnje" za danas:
Potpisan Ugovor o iluminaciji Saborne crkve

Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac i starješina Srpske pravoslavne crkve, jerej Borislav Livopoljac danas su potpisali Ugovor o sufinansiranju realizacije projekta Iluminacija Saborne crkve u Sarajevu. Grad Sarajevo je sa 58.000 KM finansijski podržao projekat, a Saborna crkva pripremila je projektnu dokumentaciju osvjetljenja ovog vjerskog objekta.

- Ovim projektom Grad Sarajevo nastoji sačuvati vjerske objekte koji, poput sarajevske Saborne crkve, predstavljaju dio našeg bogatog kulturno-historijskog naslijeđa. Osvjetljenjem i uređenjem fasada i na vjerskim objektima, naš grad poprima ljepši izgled i potvrđuje da je jedinstveno mjesto susreta različitih konfesija, čiji pripadnici mogu nesmetano ispoljavati svoju kulturu, običaje i vjerske obrede – istakla je gradonačelnica Borovac.

Starješina Saborne crkve Borislav Livopoljac zahvalio se gradonačelnici i Gradu Sarajevu što su prepoznali problem Crkvene opštine Saborne crkve:

- Saborna crkva zajedno sa Begovom džamijom, Katedralom i Sinagogom tvori prepoznatljiv imidž grada Sarajeva i čini ga evropskim Jeruzalimom – kazao je stariješina Livopoljac.

Ukupna vrijednost projekta dekorativnog osvjetljena Saborne crkve iznosi oko 200.000 KM.

- Pored Grada koji je sufinansijer ovog projekta, očekujemo finansijsku podršku i od Kantona Sarajevo kako bi se konačno osvjetlila i Saborna crkva – dodao je starješina Livopoljac, te dodao da bi radovi trebali krenuti u avgustu/septembru i završiti se u tekućoj godini.
Bilo bi jako ružno uvlačiti ovaj potez Gradske uprave u dnevno-političke diskusije: odnos SPC prema ovom gradu, traženje zgrade ekonomskog fakulteta kroz restituciju, komentare o vjerskoj netoleranciji u Sarajevu i sl. Drago mi je sto ce jos jedna lijepa građevina u samom centru grada izgledati jos ljepše u budućnosti.

Druga stvar koju sam spazio u vijestima:
Uređenje dvorišta Dječjeg doma Bjelave

Uređenje dvorišta Doma za zbrinjavanje djece bez roditeljskog staranja "Bjelave" u Sarajevu trebalo bi da počne do kraja mjeseca, potvrđeno je u općini Centar.

Riječ je o projektu za koji je novac obezbijedila općina Centar, a izvođač radova bit će Komunalno preduzeće "Park".

Alma Sadović, pomoćnik općinskog načelnika za komunalne poslove, ističe da su za uređenje dvorišta Dječjeg doma "Bjelave" obezbijeđena sredstva.

"U ovogodišnjem budžetu planirali smo 150.000 KM kao grant 'Parku' za uređenje manjih javnih površina. U sklopu ovog granta dio novca namijenjen je vanjskom uređenju i opremanju mobilijarom dvorišta Dječjeg doma 'Bjelave'", objašnjava Sadovićeva. Dodaje kako općina još nije potpisala ugovor s "Parkom" o realizaciji ovog projekta.

"Očekujemo da bi ugovor trebalo da bude potpisan do kraja mjeseca, nakon čega će početi uređenje dvorišta. U ovom dvorištu potrebno je rekonstruirati postojeći mobilijar i postaviti novi, te zasaditi nove sadnice cvijeća", istakla je Sadovićeva.

Amir Zelić, direktor Dječjeg doma "Bjelave", kaže da je uređenje inicirala Uprava doma.

"Prijavili smo se na općinski konkurs za uređenje dječjeg igrališta, koje je u sklopu dvorišta. Igralište, kako sada izgleda, ne zadovoljava potrebe naše djece", kaže Zelić.
Evo sjetiše se nadležni da i ovaj dom postoji.
Zavatoni

Post by Zavatoni »

MIRALEM RAMIĆ : TRNOVO POKREĆE PROJEKT BJELAŠNICA 2 - ETNO ZIMSKO-LJETNI TURIZAM
Monday, 18.06.2007.
Olimpijska planina Bjelašnica pred novim je investicijama i u narednim godinama biće jedan od najvećih projekata u zemlji. Ovakve najave stižu iz Općinskog vijeća Trnovo koje će na sjednici u utorak, ...

... 19. juna, usvojiti šest provedbenih planskih akata kojima će se odrediti tok daljnje izgradnje sadržaja na ovoj planini od koje se želi napraviti impozantan turistički centar, piše Oslobođenje.
O projektima koji izazivaju veliko interesovanje javnosti razgovarali smo sa načelnikom općine Trnovo Miralemom Ramićem.

Predstojeća sjednica Općinskog vijeća se naziva najznačajnijom poslije rata. Zašto je dobila taj epitet?

Prije svega, planirano je da se usvoji dopuna urbanističkog projekta za Bjelašnicu 2. Područje Babinog dola dobiće novi izgled i namjenu te postati epicentar modernog zimovališta. U najužem centru Babinog dola biće smješteni polivalentna dvorana, zatvoreni bazen, banka, pošta, ambulanta, trgovke, ugostiteljski objekti, garaža i trg.

Nisam bio zadovoljan dosadašnjim prijedlozima za ovaj kompleks, pa smo raspisali konkurs i od pet prispjelih radova odabrali rješenje ateljea Non-stop pod vodstvom Igora Grozdanića. Taj prijedlog smo uvojili i ugradili u projekt Bjelašnica 2. Izgled kompleksa je pomalo futuristički ali i tradicionalan budući da će sve biti građeno prirodnim materijalima.

Novi put

To je samo jedna od odluka koja će se donijeti. Šta je još planirano?

- Takođe, donijeće se odluka o pristupanju izradi regulacionog plana Bjelašnica – Donja Grkarica – Kolijevka – Preško polje, a što je ustvari projekt Bjelašnica 3. Donja Grkarica je ključ razvoja budući da biznis plan predviđa izgradnju novih kapaciteta. Gradiće se velika žičara sa kote Šiljak i po dva manja lifta sa po 700 metara dužine. Na ovaj način disperziraćemo skijaške sadržaje. Putem koji će predstavljati žilu kucavicu ovog područja povezaćemo hotel Maršal sa sjedištem općine Trnovo, te uz uspostavu kružnog toka rasteretiti saobraćaj i omogućiti brži pristup skijalištima.

Takođe, predvidjeli smo i donošenje odluke o pristupanju izradi regulacionog plana na dijelu Jahorine koji pripada općini Trnovo (tzv. Crna rijeka), kao i usvajanje urbanističkog projekta Gornja Grkarica kojom ćemo pokazati da je Bjelašnica atraktivna za turizam i ljeti. Ovdje će biti ergela konja, izgradiće se fudbalski stadion i popratni sadržaji. Usvojićemo i plan parcelacije etno-sela Bjelašnica Sinanovići-Tušila kojim smo predvidjeli dodjelu 104 lokacije za individualne objekte. Etno selo će se graditi po projektu etno-sela Stanišić Bijeljina.

Učestale su optužbe da se na Bjelašnici uništava okoliš, a posebno „bodu“ oči izgrađeni apartmani?

- Morali smo na neki način privući investitore. Na tri prethodna tendera niko se nije javio. Trebao je doći inicijalni kapital da bi se sve pokrenulo. Takođe, investitori pokazuju znatno veće interesovanje za apartmane a manje za hotele, zbog toga što je kod hotela sporiji povrat kapitala. Vjerovatno je to razlog što ćemo od četiri predviđena hotela u sklopu projekta Bjelašnica 1 do početka zimske sezone biti izgrađen samo jedan, onaj investitora Mušinovića.

Mnogi upozoravaju na opasnost za ugrožavanje Sarajeva?

- Prostor Igmana i Bjelašnice jeste osjetljiv i može ugroziti izvrošta vode, ali mi o svemu vodimo računa. Svjesni smo da ne smijemo praviti pogreške. Provodimo sva nužna istraživanja, naročito geološka i geomorfološka, i ništa ne prepuštamo slučaju.

Donijeli smo lokalni akcioni ekološki plan, a takođe i međunarodna ekspertska grupa radila je studiju za našu strategiju razvoja 2007 – 2011 s naglaskom da se napravi veza između održivog razvoja i zaštite okoliša. Uostalom, sve radimo prema biznis planu koji je napravila ugledna francuska kuća BCEOM. Nema stihije, strogo poštujemo propise. Zbog toga nemamo bespravne gradnje kakva je prisutna na Vlašiću i drugim skijalištima.

Kakvo je stanje sa infrastrukturom, posebno kanalizacijom?

- Opremljenost infrastrukturom je dobra. Kao što znate doveden je gas, a izgradili smo i trafo-stanicu koja iz dva pravca može snabdijevati električnom energijom deset do petnaest hiljada stanovnika. Riješen je i problem sa vodom izbacivanjem deset hiljada kubika na Bjelašnicu, a urađen je i idejni projekt alternativnog snabdijevanja vodom sa Bijele rijeke. Kanalizacija jeste sporna, na tome smo malo radili i ubuduće će nam to biti prioritet.

Velike promjene

Šta će sve ovo značiti za stanovnike Trnova?

Strategijom razvoja Trnovo je kao zaleđe turističkog centra usmjereno na seoski turizam i poljoprivredu. Industrija, koju inače i nemamo u federalnom dijelu općine Trnovo, nam nije potrebna. Za stanovnike pedesetak sela trnovske opštine u tri godine promijenilo se koliko u posljednjih 300 godina. Izgrađeno je više desetina kilometara puteva, obezbijeđeni uslovi za razvoj poljoprivrede.

Ljudi su počeli da žive od svog rada i s optimizmom gledaju na projekte koje smo pokrenuli.
Sve je to divno, samo mi nije jasno ko realizaciju ovoga dade općini u nadležnost. Mislim nije sporno, da općina treba da ima najveću korist, ali smatram da zbog velike važnosti koji zimski centar Bjelašnica-Igman ima za grad, pitanje realizacije bi moralo biti na nekoj većoj instanci. Naravno, tu je i pitanje gradskog vodosnabdjevanja i sl.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Nije jasno ni meni, pogotovo zato sto je u toku procedura za proglasenje Bjelasnice nacionalnim parkom...

A od ovoga:
U najužem centru Babinog dola biće smješteni polivalentna dvorana, zatvoreni bazen, banka, pošta, ambulanta, trgovke, ugostiteljski objekti, garaža i trg.
mi se posebno stomak okrenuo :sad: Mislim da je vakat pozdraviti se s Bjelasnicom...
uvjek dobar gost

....... Kako je lijepo čitati bajke.... to su oni isti ljudi koji su prije pet godina odbili donaciju kosog transporta od strane Simensa.... isti oni koji su odbili Italijane i Japance ... da im daju koncesiju... na Igman... isti oni koji su mutnim radnjama prodali silne apartmane.... svojim stranačkim kolegama.... to su isti oni koji nisu vidjeli smisla u pokretanju stare šumske željeznice(uskotračne pruge)......isti oni koji su prije oko tri godine najavljivali probijanje još bar 6. kilometara novih staza na Bjelašnici i pravljenje snowboard parka .....

Sad pogledajte malo ko bi trebao da provede sve ovo gore napisano....i ko su ti ljudi...
http://www.trnovo.ba/index.php?id=4

... Ima ona stvar od Zostera... Ovo je zemlja za sve vaše ljude... ovo je zkuća za svu vašu djecu.....

U kombinaciji sa TBF-om i onom stvari... svi ste vi rođaci u istoj stranci ista banda......

P.S

Ja im ne vjerujem više ništa.....
Zavatoni

Post by Zavatoni »

_BosanaC wrote:Nije jasno ni meni, pogotovo zato sto je u toku procedura za proglasenje Bjelasnice nacionalnim parkom...

A od ovoga:
U najužem centru Babinog dola biće smješteni polivalentna dvorana, zatvoreni bazen, banka, pošta, ambulanta, trgovke, ugostiteljski objekti, garaža i trg.
mi se posebno stomak okrenuo :sad: Mislim da je vakat pozdraviti se s Bjelasnicom...
Ne mogu da vjerujem da ti Bosanče nisi još uvijek prežalio Bjelašnicu. Davno je ona pala u smislu nedirnutosti. Biće ovih projekata Bjelašnica 2 - 3 - 4 - ... Samo se ti nemoj plaho sikirati.

Skontalo se kako se pare mogu uzeti. Za 40-ak godina, kada ove klimatske promjene uzmu maha skijaće se još samo iznad 1500m nadmorske visine, a tu će u BiH opstati Bjelašnica i Jahorina. Ja lično nemam ništa protiv, naravno pod sljedećim uslovima:
1. da se izgradnja skijaško-turstičkog centra lokalizuje samo na područje oko Babinog dola;
2. da svaki izvedeni objekat na Bjelašnica izvodi uz poštivanje apsolutno svih ekoloških standarda;
3. da realizaciju objekata kontrolišu stručnjaci iz oblasti arhitekture i prostornog uređenja koji će obezbjediti da sve izgrađeno ostvari cjelinu sa ambijentom planine i planinskog turizma;
4. da se izradi dokument koji će predstavljati dokaz da izgrađeni kompleks neće ugroziti kvalitet vode koja se troši u Sarajevu;
5. da postoji jasna strategija šta se želi postići u roku od 20-ak godina;
6. da se strogo kazni svaki pokušaj odstupanja od zacrtanog urbanističkog plana;

Bjelašnica kao nacionalni park zaista postoji kao plan, ali mislim da se tu radi o ovom području Bjelašnica-Rakitnica-Visočica, u kojem će se osigurati zaštita okoliša i nedirnutost prirode. Isto to Vlada FBiH provodi sa područjem Prenj-Čvrsnica-Vran koje će također biti proglašeno nacionalnim parkom.

Zbog svega navedenog smatram nedopustivim da općina Trnovo bude nosilac realizacije projekta izgradnje turističkog centra. On premašava značaj Trnova. Zbog svoje važnosti, pitanjem Bjelašnice se moraju baviti što više instance. Za sada je to čini mi se kanton.

Cijeli postupak od izrade urbanističkog plana, konkretnih projekata za realizaciju objekata, projekata uređenja okoline, uređenja staza i skijališta, mora biti javan i transparentan. Kako to postići? Pitajte medije. Da li se može oduzeti bar jedna stranica ili pet minuta vremena u eteru od Dodika/Silajdžića (dvojca bez kormilara) pa posvetiti ovom pitanju malo više pažnje. Vjerovatno narodu bez posla vjerovatno treba još više Silajdžića i Dodika.

Znaš nas, j..o ti nas! :)
Zavatoni

Post by Zavatoni »

_BosanaC wrote:Nije jasno ni meni, pogotovo zato sto je u toku procedura za proglasenje Bjelasnice nacionalnim parkom...

A od ovoga:
Ne mogu da vjerujem da ti Bosanče nisi još uvijek prežalio Bjelašnicu. Davno je ona pala u smislu nedirnutosti. Biće ovih projekata Bjelašnica 2 - 3 - 4 - ... Samo se ti nemoj plaho sikirati.

Skontalo se kako se pare mogu uzeti. Za 40-ak godina, kada ove klimatske promjene uzmu maha skijaće se još samo iznad 1500m nadmorske visine, a tu će u BiH opstati Bjelašnica i Jahorina. Ja lično nemam ništa protiv, naravno pod sljedećim uslovima:
1. da se izgradnja skijaško-turstičkog centra lokalizuje samo na područje oko Babinog dola;
2. da svaki izvedeni objekat na Bjelašnica izvodi uz poštivanje apsolutno svih ekoloških standarda;
3. da realizaciju objekata kontrolišu stručnjaci iz oblasti arhitekture i prostornog uređenja koji će obezbjediti da sve izgrađeno ostvari cjelinu sa ambijentom planine i planinskog turizma;
4. da se izradi dokument koji će predstavljati dokaz da izgrađeni kompleks neće ugroziti kvalitet vode koja se troši u Sarajevu;
5. da postoji jasna strategija šta se želi postići u roku od 20-ak godina;
6. da se strogo kazni svaki pokušaj odstupanja od zacrtanog urbanističkog plana;

Bjelašnica kao nacionalni park zaista postoji kao plan, ali mislim da se tu radi o ovom području Bjelašnica-Rakitnica-Visočica, u kojem će se osigurati zaštita okoliša i nedirnutost prirode. Isto to Vlada FBiH provodi sa područjem Prenj-Čvrsnica-Vran koje će također biti proglašeno nacionalnim parkom.

Zbog svega navedenog smatram nedopustivim da općina Trnovo bude nosilac realizacije projekta izgradnje turističkog centra. On premašava značaj Trnova. Zbog svoje važnosti, pitanjem Bjelašnice se moraju baviti što više instance. Za sada je to čini mi se kanton.

Cijeli postupak od izrade urbanističkog plana, konkretnih projekata za realizaciju objekata, projekata uređenja okoline, uređenja staza i skijališta, mora biti javan i transparentan. Kako to postići? Pitajte medije. Da li se može oduzeti bar jedna stranica ili pet minuta vremena u eteru od Dodika/Silajdžića (dvojca bez kormilara) pa posvetiti ovom pitanju malo više pažnje. Vjerovatno narodu bez posla vjerovatno treba još više Silajdžića i Dodika.

Znas nas, j..o ti nas! :)
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Jbg kad sam nepopravljivi optimista :-)

Meni stvarno ne smeta razvoj turizma i pravljenje zimskih i ljetnih turistickih centara od nasih planina, ali je fazon KAKO se to pravi. E sad, da ne bismo izmisljali toplu vodu, jel' problem poslati nekog naseg bekana da vidi kako su to rijesili recimo Slovenci, Austrijanci, Svicarci... Naravno da je problem. Stomak mi se okrece od ideje da ce se naci bekan koji ce predloziti komplet postakljen objekat sive boje na po Babinog dola i da ce se naci jos veci bekan koji ce reci "Jao kako je to cool" i jos grupa bekana koja ce sve to aminovati... I onda to definitivno nece liciti vise ni na sta...

I da, slazem se, otkud pravo opstini Trnovo da uopste raspravlja o tako necemu, s obzirom da su isti odbijali mnoge projekte vezane za Bjelasnicki turizam, a licno sam bio prisutan u Marsalu kada je nacelnik Trnova s direktorom Marsala pricao o nepotrebnosti zicara koje su nudjene da se postave jer hoce nekakvu ocuvanu prirodu... Fol...
Zavatoni

Post by Zavatoni »

_BosanaC wrote:Jbg kad sam nepopravljivi optimista :-)

Meni stvarno ne smeta razvoj turizma i pravljenje zimskih i ljetnih turistickih centara od nasih planina, ali je fazon KAKO se to pravi. E sad, da ne bismo izmisljali toplu vodu, jel' problem poslati nekog naseg bekana da vidi kako su to rijesili recimo Slovenci, Austrijanci, Svicarci... Naravno da je problem. Stomak mi se okrece od ideje da ce se naci bekan koji ce predloziti komplet postakljen objekat sive boje na po Babinog dola i da ce se naci jos veci bekan koji ce reci "Jao kako je to cool" i jos grupa bekana koja ce sve to aminovati... I onda to definitivno nece liciti vise ni na sta...

I da, slazem se, otkud pravo opstini Trnovo da uopste raspravlja o tako necemu, s obzirom da su isti odbijali mnoge projekte vezane za Bjelasnicki turizam, a licno sam bio prisutan u Marsalu kada je nacelnik Trnova s direktorom Marsala pricao o nepotrebnosti zicara koje su nudjene da se postave jer hoce nekakvu ocuvanu prirodu... Fol...
Osnovni problem je apsolutna nestručnost i nekompetentnost ljudi koji odlučuju o nekim stvarima. Ko odobrava projekte za izgradnju objekata u Babinom dolu? Kanton je cini mi se bio nosilac izrade urbanističkog plana. Ipak taj plan nije dovoljno detaljan. Osnovna stvar na Bjelašnici je da se objekti moraju uklapati u ambijent i zato je potrebna stručna i nezavisna komisija zaista kvalitetnih arhitekata sa fakulteta koji će izvršiti ocjenu svakog od pojedinih projekata. Bojim se da smo danas u situaciji da načelnik urbanizma općine Trnovo uz jutranju kaficu odobrava te projekte. Možda nisam u pravu, al' bojim se.
Zavatoni

Post by Zavatoni »

Brutalni napad na imovinu "Oslobođenja"

”Avaz” se pružio po tuđem zemljištu
Lako je biti svetac, ako ti je bog otac, kaže drevna izreka koja, prevedena na naše vrijeme, glasi: Lako je krasti i otimati, ako vlast i nadležni organi na to žmire na oba oka.
Sve to na svojoj koži već godinama osjeća „Oslobođenje“, koje je dovedeno u situaciju da se u svojoj kući osjeća kao podstanar, na svojoj zemlji kao tuđin, na svom imanju kao gost. Višegodišnja borba za zakonitost, nažalost, još nije dala rezultata: na našem posjedu i našem imanju – koje je s granatama izrešetanim i u paramparčad pretvorenim neboderom bilo simbol otpora agresiji i opsadi Sarajeva – izdigla se ratnoprofiterska, uzurpatorska kula „Avaza“ i njegovog megalomanskog vlasnika Fahrudina Radončića.

Odskočna daska
Pored te kule, za koju malo ko zna šta se uopće u njoj nalazi, svakodnevno prolaze desetine hiljada Sarajlija. Oni vide šta vide, ali ne znaju da oko u ovo vrijeme baš i nije najpouzdaniji saveznik, pogotovo kad su u pitanju zgrade. Te „Avazove“ kućerine, naime, nigdje nema u validnim zemljišnim knjigama. Njen graditelj za nju nema ono osnovno što svako legalno zdanje treba da ima: dokaz o uknjiženju, odnosno upisu u zemljišne knjige.
Elementarni uvid u Zemljišnoknjižni izvadak, odnosno Sopstvenički list (čiju fotokopiju donosimo) pokazuje ko se nalazi i ko ima pravo raspolaganja na parceli nekadašnje NIŠRO „Oslobođenje“. To su sve odreda firme-pravne sljednice predratne Novinsko-izdavačko-štamparske radne organizacije, među kojim „Avaza“ jednostavno nema. Ima ga jedino u posrednom smislu, preko GIK „Oko“, nekadašnje štamparije „Oslobođenja“ koju je Radončić privatizirao 2001. godine, i koja mu je poslužila kao odskočna daska s koje već godinama uzurpira sve oko sebe, bezmalo 26.964 kvadratna metra zemljišne površine. GIK „Oko“ je onaj niski dio objekta u Neđarićima, nad kojim se nalazi današnje „Oslobođenje“, a sve ostalo s „Avazovim“ imenom i mirisom čista je i nepobitna uzurpacija!
Papiri neumoljivo pokazuju da se „Avaz“ pružio po tuđem, odnosno našem zemljištu – kaže Fikret Gračić, direktor „Oslobođenja“. On se u toj tvrdnji poziva na Diobeni bilans sljednica NIŠRO „Oslobođenje“ od februara 2000. godine, koji je ovjeren od svih pravnih sljednika nekadašnjeg NIŠRO, te na katastarski plan Geodetske uprave Općine Ilidža br. 05-30-2-715/1999. od 26. 03. 1999. godine, u kojem ni dan-danas nema nikakvih promjena!
Dvostruka uzurpacija
- Evidentno je, takođe, da je Avaz uzurpirao cca 1450 metara kvadratnih prostora u suterenu I i II faze proizvodno-poslovnog objekta „Oslobođenja“, kao i cca 3500 metara kvadratnih zemljišta oko objekta koji je prema diobenom bilansu pripao našoj firmi, dodaje Gračić.
Iako „Avaza“ nema u vlasničkom listu, ima ga tamo gdje mu nije mjesto: na tuđoj zemlji. Nije, dakle, u pitanju samo pomenutih 3500 kvadrata, nego u suštini 12.463 kvadratna metra zemljišta, odnosno prostora koji danas za svoje razne potrebe (hotelijerske, medijske, štamparske...) neovlašteno i bahato koristi Fahrudin Radončić.
„U više navrata pokušavali smo da ovu uzurpaciju zaustavimo i spriječimo, da na korektan način izvršimo razgraničenje na prostoru u Neđarićima. Na tome smo insistirali i kod Radončića i kod Općine Ilidža, ali smo u tome godinama nailazili na gluve uši i ignoriranje naših zahtjeva“, kaže direktor „Oslobođenja“ Fikret Gračić.
Pošto su svi normalni ljudski i poslovni modusi iscrpljeni, naša kuća će danas – kako najavljuje direktor – posljednji put upozoriti „Avaz“ i njegovog vlasnika da digne ruku sa tuđeg posjeda. Takođe će istovjetan dopis biti dostavljen i svim relevantnim općinskim, gradskim, federalnim i državnim organima i institucijama, kako bi sa svoje strane preduzeli korake ka zaustavljanju i sankcioniranju ove neviđene uzurpacije usred Bosne i Hercegovine.
Zakon bezakonja
Ovim povodom javnosti se sigurno nameće jako važno pitanje: kako je nešto ovako moguće? Bosna i Hercegovina sigurno nije uzor-država ni po čemu, pa ni po poštovanju prava svojine, ali i u takvom kontekstu zvuči nevjerojatno da se nešto tako godinama tolerira.
Tajne, međutim, nema. Organi zaduženi da ovo riješe naprosto su prestrašeni od strane Radončića, njegovih medijskih prijetnji i demonstracija sile, od njegovog mahanja moćnim zaštitnicima u državnim, federalnim, općinskim, društvenim i vjerskim vrhovima, čak i u međunarodnim organizacijama koje su u našoj zemlji preuzele važne ingerencije.
Primjer ove višegodišnje drske uzurpacije svojevrsni je simbol lopovluka i javašluka u našoj zemlji, koji funkcionira u sprezi vlasti i pojedinaca. Moć i novac postaju snažniji od poštenja i poslovnosti – bezakonje postaje pravilo ponašanja.
„Oslobođenje“ je četiri ratne godine bilo simbol otpora, naučilo je da tome mnogo žrtvuje. Stoga ni otpor novim silnicima, mirnodopskim agresorima i uzurpatorima za nas nije ništa novo. Kad-tad, kao i njegovi prethodnici, i Radončić će morati podvući rep, kao i njegovi zaštitnici koji treba da znaju da su jednako odgovorni za toleriranje ove višegodišnje drske okupacije. I s njima će se vrijeme nemilosrdno obračunati, kao i sa svima koji su mislili da zlorađenje može trajati
dovijeka.

Možete kako hoćete, ali ne i dokad hoćete – nauk je u koji „Avaz“ i slični očito ne vjeruju. Biće im tim teže kad ih stigne ta sudbina. A hoće sigurno!

Nekažnjena „privatizacija“

Privatizacija grafičke kuće „Oko“, nekadašnje štamparije u sastavu NIŠRO „Oslobođenje“, priča je za sebe. Ona je poput Trojanskog konja poslužila za Radončićev upad u poslovno-proizvodni kompleks u Neđarićima, pri čemu je, opet, ključnu ulogu odigrala tadašnja vlast, odnosno (ne)odgovorni pojedinci i institucije zadužene za proces privatizacije.

Bezmalo nijednu stavku iz obilja onih na koje se Radončić ovom „privatizacijom“ obavezao, on nije ispunio: niti je primao dodatne radnike, niti je razvijao poslovanje ove grafičke kuće, niti je realizirao investicije na koje je bio obavezan. Jedino je uložio u one koji su takvo njegovo ponašanje trebali da kazne. Zato je sve do danas ostao, pogađate – nekažnjen!
Eh sad kako ja ovo sve vidim. Avaz u ovoj našoj privatizacijskoj pljački kupuje "Oko". Time postaje vlasnik imovine "Oka". Ipak izgleda da u tom diobenom bilansu između Oslobođenja i Oka, zemljište nije pripadalo Oku već Oslobođenju. Radončić gradi svoje kule na mjestu postojeće, naravno bez regulisanih odnosa na zemljištu, a to znači da imovinski-pravni odnosi nisu rješeni. Zbog toga vjerovatno nikada nije dobio upotrebnu dozvolu, niti ZK izvadak na svoju Radon-plazu. Možda i griješim, ali sve ukazuje da je zgrada apsolutno nelegalno ondje izgrađena.

Svi to gledaju i niko ništa poduzima. Stvarno je dosta.

Naravno da je ovo segment medijskog rata između Radončića i Selimovića, ali ako je ovo tačno onda nadležni moraju nešto uraditi.

Da me neko pogrešno ne shvati i Selimovićevi aferimi također trebaju biti na tapeti.
neki

Post by neki »

Možda i griješim, ali sve ukazuje da je zgrada apsolutno nelegalno ondje izgrađena.
Sta te tu cudi...neboder koji gradi na Marijin Dvoru vec je skoro izbetoniran do konacne kote a jos za njega nema gradjevinske dozvole.
Da ne pricamo o urbanistickoj koju tamo nije ni mogao dobiti jer nema urb. plana a ni o javnoj raspravi koja nikad nije odrzana a za onoliki objekat je zakonom obavezna
Post Reply