Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
mIRCerka wrote:
Nek pomogne ko je pratio STVARNE brojke.
REcimo ovako..
Parlamentarcima bila plata 2,000 jedinica. Onda je oni 2 puta povecavali i sad im je 4,500 jedinica. I sad kaze neko SMANJICEMO I NJIMA I TO ZA 10%. Znaci 4,500 - 450 = 4,050.
Jebes ga, opet su u roku od par mjeseci 2 milje jedinica dobri.
Bondice, u pravu si ti, 50% njima treba skinuti.
PS Samo me interesuje kako se brzo dogovore i donesu ovakav zakon, a neke druge moras gurati preko OHR i Strazbura...
Naravno da sam u pravu, nego nek skinu 50% od svojih prihoda svih, i nek ih usmjere u privredu, visoko obrazovanje i izgradnju za tren cemo svi bit na konju. Ako je mogla Irska, mozemo i mi.. Al' jok, mi svi smo xxxxx, da ne lajem, trebali smo se davno dici zbog njihovih plata i prosvjeta i zdravstvo i privatne firme i penzioneri jer nam svima uzimaju zalogaj iz usta.
Kad ukinu gras kupon, ukinu TO i to ukljuce u platu i puknu porez na to, budzetski korisnici ce biti u MOJOJ situaciji.
ALi vlast ko vlast ovim potezom mene licno iritira i ne znam kako ih vise nije stid...ili Boga strah...
KatarinaKosaca wrote:Imaju,a nemaju konkurs. ali isto tako, molim te, reci mi, koji to prosvjetar zna napisati cv na dva jezika pa slati po posao tačka ba, što rade ljudi koji su na tržištu rada. Ne radimo svi u beiha telekomu, nismo svi neuki i plitki, a dio poreza ide na prosvjetu. Odakle se to prosvjeta financira, molim te????
Svi smo mi na tržištu rada. Istina, ja se nisam zaposlio preko portala kojeg ti spominješ, ali kakve to veze ima? Jednostavno pričaš stvari o kojima ne znaš dovoljno. Svi radnici na fakultetu (osim redovnih profesora) su zaposleni na određeno vrijeme (npr. asistenti na 4 god.). Kada istekne taj period, raspisuje im se KONKURS, na koji se može javiti ko god hoće. I dođe ti lik iz Amerike sa 150 naučnih radova, dosadilo mu tamo, hoće da se vrati kući i javi ti se na konkurs. Ovo nije nikakva šuplja, već se vode i neki sudski procesi oko ovoga. I ti ćeš mi sada reći da to nije tržište rada?
novac od 'tvojih' poreza ne gutaju prosvjetni radnici, vec banda na vlasti
Onaj polupismeni prosvjetni sindikalac koji je veceras na TV-u muku mucio da sastavi smislenu recenicu i najavi "strajk upozorenja jer im je topli obrok sa 15 smanjen na 11 KM, a prica se da ni regresa nece biti",
taj vjerovatno s neba, a ne iz budzeta, dobiva svojih 1300-1500 maraka x 12 mjeseci za 8-9 mjeseca rada godisnje.
Pazi, molim te, mozda ni regresa nece biti dok oko njih sve propada, ljudi pristaju da rade i dzaba da sacuvaju posao kod privatnika.
Last edited by don vito on 27/03/2009 00:22, edited 2 times in total.
KatarinaKosaca wrote:Imaju,a nemaju konkurs. ali isto tako, molim te, reci mi, koji to prosvjetar zna napisati cv na dva jezika pa slati po posao tačka ba, što rade ljudi koji su na tržištu rada. Ne radimo svi u beiha telekomu, nismo svi neuki i plitki, a dio poreza ide na prosvjetu. Odakle se to prosvjeta financira, molim te????
Svi smo mi na tržištu rada. Istina, ja se nisam zaposlio preko portala kojeg ti spominješ, ali kakve to veze ima? Jednostavno pričaš stvari o kojima ne znaš dovoljno. Svi radnici na fakultetu (osim redovnih profesora) su zaposleni na određeno vrijeme (npr. asistenti na 4 god.). Kada istekne taj period, raspisuje im se KONKURS, na koji se može javiti ko god hoće. I dođe ti lik iz Amerike sa 150 naučnih radova, dosadilo mu tamo, hoće da se vrati kući i javi ti se na konkurs. Ovo nije nikakva šuplja, već se vode i neki sudski procesi oko ovoga. I ti ćeš mi sada reći da to nije tržište rada?
ja stalno govorim da pričam o srednjoj školi, a ti meni stalno o fakultetu, za koji sam ti rekla da jeste nešto drugo. Međutim, konkursi za profesore se objave u službenom listu koji niko ne čita ili u glasu srpske za Sarajevo ili slično i nikakvi im radovi, a kammo li naučni ne trebaju. I puno, puno ih je zaposleno preko crne štele. I tu nikakve razlike sa beiha telekomom nema.
po hiljaditi put,para nema,nema se više odakle uzeti da se podmire buđetski korisnici.Gospodo B.K. dogovorite se ko će kome,kod nas u bazi su stvari jasne-ključ u bravu,minimalac,rad bez plate.Mnogo je kod vas rezervi,od kresanja radnika,troškova do volonterskog rada dok kriza ne prođe.
po nekoj udaljenoj logici ima - nek rezu TO kad svakako ne rade dovoljno dobro za taj novac dnevno. zbog toga oni jednostavno ne zele da podrze njihov strajk. a i regres su prosle godine dobili u julu u iznosu od 620 km....
@Maystor:
ne moze biti da imas manju platu ti na faksu nego neko u srednjoj skoli... moja sestra radi kao asistent na jednom fakultetu na univerzitetu u sarajevu i ima platu malo jacu nego sto je moja bila u osnovnoj skoli sa VSS.
Pa moraš razumjeti i intelektualno inferiorne, to je prva osobina velikih ljudi, pa vidi kako je to majstor lijepo uradio i "spustio" se na nivo ili razinu, nekoga kome je prosjek bio oko osmice. A sada me prosvijetli, molim te, pa mi reci, kako to da kao poreski obveznik nema veze što neko misli da prosvjetari sa najmanje razloga protestiraju, a ima veze što neko svom djetetu radi lakše kontrole kupi mobitel
Pa moraš razumjeti i intelektualno inferiorne, to je prva osobina velikih ljudi, pa vidi kako je to majstor lijepo uradio i "spustio" se na nivo ili razinu, nekoga kome je prosjek bio oko osmice. A sada me prosvijetli, molim te, pa mi reci, kako to da kao poreski obveznik nema veze što neko misli da prosvjetari sa najmanje razloga protestiraju, a ima veze što neko svom djetetu radi lakše kontrole kupi mobitel
Katarina, tema je "moguci haos ako smanje TO" a ti i mostarac uprli PA PROSVJETARI NISTA NI NE RADE...a poenta nije ko radi vise, ko duze stoji, ko se znoji a ne smrdi na znoj...eto ti si strucnjak za ekonomiju, ja ti dadoh gore ofrlje cifre sa dva povecanja, pa moguce smanjenje, Mozda ti znas stvarne cifre u fening..pa nam sklopi tu racunicu...pa cemo onda pricat ko ima vece ili manje moralno pravo za pobunu...jer vi temu okrenuste na "profesori rade ne rade"...mozemo mi otvoriti jos jednu temu i pricati o tome, tu uvijek ima materijala metar...
hadzofield wrote:jel to stvarno malo nekome 11KM za toplo obrok???
kako vas ba nije stid .. halo 11KM ....
inace
mircerko sta jedes na poslu
pa posto nemam toplog obroka, jedem sta god mi cejf a sto mogu pokrit platom, nekad narucim fishburger i pomfirt, nekad pizzu..nekad odem kod kadime na grah...
inace
pa posto nemam toplog obroka, jedem sta god mi cejf a sto mogu pokrit platom, nekad narucim fishburger i pomfirt, nekad pizzu..nekad odem kod kadime na grah...
A da nekad nesto skuhas pa poneses sa sobom?
Cesto se spominju dijasporci po temama a niko ovdje da spomene kako se u bosni za vrijeme posla jede a kako vani, evo vidim ova gospodjica sebi naruci pizzu (izvini sto tebe uzimam za primjer ali si mi bila post iznad ovog), vecina dijasporaca sebi lijepo navece kod kuce pripremi sendvic ili par njih da ima sutra za posla, nema narucivanja pizza ni jela po gradu, i onda kazu u bosni se tesko zivi, u bosni ljudi nece da ustede na guzici, a i taj TO od 11 maraka ili vise je ziva besmislica, pa ko da svaki dan jedete teletinu ispod saca pa vam treba 11 maraka, po meni TO treba ukinuti u potpunosti jer to jos samo u bosni postoji, naravno umjesto TO povecati osnovnu platu
inace
A da nekad nesto skuhas pa poneses sa sobom?
Cesto se spominju dijasporci po temama a niko ovdje da spomene kako se u bosni za vrijeme posla jede a kako vani, evo vidim ova gospodjica sebi naruci pizzu (izvini sto tebe uzimam za primjer ali si mi bila post iznad ovog), vecina dijasporaca sebi lijepo navece kod kuce pripremi sendvic ili par njih da ima sutra za posla, nema narucivanja pizza ni jela po gradu, i onda kazu u bosni se tesko zivi, u bosni ljudi nece da ustede na guzici, a i taj TO od 11 maraka ili vise je ziva besmislica, pa ko da svaki dan jedete teletinu ispod saca pa vam treba 11 maraka, po meni TO treba ukinuti u potpunosti jer to jos samo u bosni postoji, naravno umjesto TO povecati osnovnu platu
ne seri...Topli obrok je toliki zbog toga sto se ne placa porez...znaci...poslodavac plati porez na 400km(plata) plus topli obrok npr250 na kojeg ne placa porez...
a teb ako se dobro zivi ovdje,vrni se pa zivi...
Prosječna mjesečna bruto plata za januar 2009. u odnosu na isti mjesec prošle godine nominalno je viša za 19,1 odsto. Najveći porast u januaru 2009. u poređenju s istim mjesecom 2008. godine ima sektor "zdravstvena zaštita i socijalna skrb" od 35,2 indeksna poena, a slijedi sektor "javna uprava i odbrana, obvezno socijalno osiguranje" sa povećanjem od 27,4 indeksnih poena, te sektor "obrazovanje" s povećanjem od 23,7 indeksnih poena.
(FTV/Onasa)
bas me cudi ova top lista ,
valjda su zadnju godinu radili vise 30%