japijem wrote:Co0l wrote:Tacno,sam kazes nit ima uvjeta nit ima djece ni ucitelja ali da ima djece dovoljno nasao bi se i ucitelj,ne moze se jedan ucitelj naci za dva ucenika koja izraze zelju za tim.Al to isto dijete ne mora uciti Fatihu kao sto rece kolega forumas.Ne mora ni bosnjacko ako nece a kamoli srpsko ili hrvatsko.japijem wrote:
Ovo za škole nije istina u bihaću su svi programi na bosanskom jeziku, dijete hrvata ili srbina može tražiti da mu se upiše materinji jezik, ali nastavu sluša na bosanskom, jednostavno za nastavu na hrvatskom i srpskom nema uvjeta, niti dovoljan broj djece, a ni učitelja.
naravno da ne mora, to je neistina, kao što je neistina da djeca mogu birati nastavni program, jednostavno nekad "broj" određuje pravila, a organizirati nastavu da se kompletan nastavni program sluša na svim jezicima, je jako teško, ako ne i nemoguće, jednostavno preskupo je, zato sam uvijek za to da većina odluči, eto mi u bihaću smo odlučili.
Interesantno..
Vecina je mogla odluciti u Stocu npr. da se uci na hrvatskom jeziku, volja vecine. Ali nije. Odlucila je da se formiraju dvije skole pod jednim krovom tako da djeca mogu pratiti nastavu na svojim maternjim jezicima. Nije idealno, ima i problema, ali je sigurno bolje i ljudskije od ove odluke vecine iz Bihaca.
E to u Stocu se zove aparthaid a u Bihacu se zove skolski plan i program.