Ako je Osmansko carstvo bilo kolonizator/okupator, zašto Jugoslavija nije?

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

dr_Evil

#351 Re: Ako je Osmansko carstvo bilo kolonizator/okupator, zašto Jugoslavija nije?

Post by dr_Evil »

Vjecita_zavrzlama wrote: 05/05/2025 16:48
Kod nas ta imena su cista politika, pitas ga kako mu se dijete zove,ako je Hamza znas sda bosnjastvo islam ako je
Adi Dani Mak- urbani likovi neki,ako je Armin to ti je ono ”prosjecni bosnjo”, germansko ime moderno a nase :D
:) Ali zato treba mala da se zove Kristina, Tina da bude urbano, a Krist da se zna kojem okupatoru pripada, cista politika.

Helem, slozit cu se stobom, tako nekako ide davanje ima kod Bosnjaka. Stim da bih dodao da sto dobijes dijete kasnije vise su sanse da mu das kakvo starije ime. Pruzas ruku i on ti kaze Salahudin, moras da se zamislis ko je sad ovaj opasni tip, kad kaze Armin i ne reagujes.
Vjecita_zavrzlama

#352 Re: Ako je Osmansko carstvo bilo kolonizator/okupator, zašto Jugoslavija nije?

Post by Vjecita_zavrzlama »

dr_Evil wrote: 05/05/2025 16:54
Vjecita_zavrzlama wrote: 05/05/2025 16:48
Kod nas ta imena su cista politika, pitas ga kako mu se dijete zove,ako je Hamza znas sda bosnjastvo islam ako je
Adi Dani Mak- urbani likovi neki,ako je Armin to ti je ono ”prosjecni bosnjo”, germansko ime moderno a nase :D
:) Ali zato treba mala da se zove Kristina, Tina da bude urbano, a Krist da se zna kojem okupatoru pripada, cista politika.

Helem, slozit cu se stobom, tako nekako ide davanje ima kod Bosnjaka. Stim da bih dodao da sto dobijes dijete kasnije vise su sanse da mu das kakvo starije ime. Pruzas ruku i on ti kaze Salahudin, moras da se zamislis ko je sad ovaj opasni tip, kad kaze Armin i ne reagujes.
Ja znam jednog sabahudina zovu ga budo

Nece salahudin ostat salahudin mozda postane salco :D
Osmi Socrates

#353 Re: Ako je Osmansko carstvo bilo kolonizator/okupator, zašto Jugoslavija nije?

Post by Osmi Socrates »

Po čemu je Kristina okupatorsko ime?
detroit-mercy

#354 Re: Ako je Osmansko carstvo bilo kolonizator/okupator, zašto Jugoslavija nije?

Post by detroit-mercy »

Vjecita_zavrzlama wrote: 05/05/2025 16:26
dr_Evil wrote: 05/05/2025 09:18
Vjecita_zavrzlama wrote: 03/05/2025 17:38

Pa dobro semitsko je Sara Hana Jovan Rebeka Matej Marija Ana.

Manje vise sva zapadnjacka imena su semitska,i Dani takodjer
Dani, od cega god da je izvedeno, zvuci i prihvatljivo. Dok recimo Danijel, prije bih sebi ruku otkinuo nego tako dao ime djeci, nista protiv imena, lijepo je, i trebaju da ga ponosno nose oni koji su ga dobili, ali ne u mojoj kuci :D. S druge strane ako pricamo o starim imenima izrazeno je najvise ostalo imena kod bosanskih pravoslavaca, dok su katolici slabo ista ostavili, pogledati u prve deftere i imena. Ali eto, ako se vec vracamo, sto niko kcerku ne nazove Teuta, pa ode u crkvu i kaze da je vratio svoje staro narodno ime. Mozda Grab(valjda po nasem drvetu), ili Medus... a kad smo kod naseg ilirskog Medusa moze i sveCki Bjørn.

Evo jedno staro Ilirsko ime koje srecemo kod nasih muslimana, ali nikako kod katolika i pravoslavaca, Enej - vladar Dardanaca. I tako.. iz supljeg u praznog, ne postoje muslimanska ni katolicka imena, ali zbog politike regiona i gdje je na snazi prinudna asimiliacija potrebno je djeci i dalje davati imena nasih deda i nena. Kada prinudna asimilacija prestane i budemo prihvaceni kao ravnopravni partneri i juznoslavenska braca, tada moze dijete da bude Tomislav, po onome kralju sta nikad nije okrunjen na Duvanjskom polju - ali niko nema problem da gura taj mit bez problema.
Mi nismo iliri, slaveni smo.

Nije problem trazit svoj identitet.Pogledaj albance imaju svoja imena nisu arapska turska( vecinom) ali se razlikuju pf lrscanskih.Npr katolici albanci daju vecinom zapadnjacka imena , muslimani imaju neka tipa Kustrim Ilinora Afrim shpresa itd , cista albanska imena koja veze nemaju s arapskim al albanac opet zna da je u pitanju musliman
Mi nismo slaveni, mi smo slavenizirani. Sjeverni dio BiH ima najvise slavenskog u sebi, i to je cinjenica. Malo ces naci slavenske krvi juzno od Majevice. Puno vise imamo ilirskog nego slavenskog.
Vjecita_zavrzlama

#355 Re: Ako je Osmansko carstvo bilo kolonizator/okupator, zašto Jugoslavija nije?

detroit-mercy wrote: 05/05/2025 18:24
Vjecita_zavrzlama wrote: 05/05/2025 16:26
dr_Evil wrote: 05/05/2025 09:18

Dani, od cega god da je izvedeno, zvuci i prihvatljivo. Dok recimo Danijel, prije bih sebi ruku otkinuo nego tako dao ime djeci, nista protiv imena, lijepo je, i trebaju da ga ponosno nose oni koji su ga dobili, ali ne u mojoj kuci :D. S druge strane ako pricamo o starim imenima izrazeno je najvise ostalo imena kod bosanskih pravoslavaca, dok su katolici slabo ista ostavili, pogledati u prve deftere i imena. Ali eto, ako se vec vracamo, sto niko kcerku ne nazove Teuta, pa ode u crkvu i kaze da je vratio svoje staro narodno ime. Mozda Grab(valjda po nasem drvetu), ili Medus... a kad smo kod naseg ilirskog Medusa moze i sveCki Bjørn.

Evo jedno staro Ilirsko ime koje srecemo kod nasih muslimana, ali nikako kod katolika i pravoslavaca, Enej - vladar Dardanaca. I tako.. iz supljeg u praznog, ne postoje muslimanska ni katolicka imena, ali zbog politike regiona i gdje je na snazi prinudna asimiliacija potrebno je djeci i dalje davati imena nasih deda i nena. Kada prinudna asimilacija prestane i budemo prihvaceni kao ravnopravni partneri i juznoslavenska braca, tada moze dijete da bude Tomislav, po onome kralju sta nikad nije okrunjen na Duvanjskom polju - ali niko nema problem da gura taj mit bez problema.
Mi nismo iliri, slaveni smo.

Nije problem trazit svoj identitet.Pogledaj albance imaju svoja imena nisu arapska turska( vecinom) ali se razlikuju pf lrscanskih.Npr katolici albanci daju vecinom zapadnjacka imena , muslimani imaju neka tipa Kustrim Ilinora Afrim shpresa itd , cista albanska imena koja veze nemaju s arapskim al albanac opet zna da je u pitanju musliman
Mi nismo slaveni, mi smo slavenizirani. Sjeverni dio BiH ima najvise slavenskog u sebi, i to je cinjenica. Malo ces naci slavenske krvi juzno od Majevice. Puno vise imamo ilirskog nego slavenskog.
Ja sam iz Podrinja i moji poznankca su radili test preko my heritage, slavenski gen je na 68% meni a npr nekima 78%

Svi smo bosnjaci iz Podrinja

Mislim ipak da BIh,Hr i Srb imaju puno vise slavenskog gena a npr makedonci su sigurno samo slavenizirani sto se vidi i po izgledu
John Cleese

#356 Re: Ako je Osmansko carstvo bilo kolonizator/okupator, zašto Jugoslavija nije?

Post by John Cleese »

Vjecita_zavrzlama wrote: 05/05/2025 16:48 Ja znam jednog sabahudina zovu ga budo :D
Ovog sto ga ja znam zovu Zoka, iz ciste zajebancije, a izvjesnu Dzenetu zovu Rajka :D

Zanimljivo je, inace, da se evolucija grubo nasalila s ovdasnjim njegovateljima kojekakvih tragikomicnih "identiteta" podarivsi im do imbecilnosti intenzivnu osjetljivost na te toboznje finese u nomenklaturi, prevashodno na liniji groznicave obrane shizmatizma od katolibanstva (i vice versa), dok je, primjera i usporedbe radi, u majcici Srbiji i Ivana i Zvonimira i Tomislava hejbet ili je barem bilo prije ovih zadnjih... seoba :D
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#357 Re: Ako je Osmansko carstvo bilo kolonizator/okupator, zašto Jugoslavija nije?

Post by PreWiBa »

John Cleese wrote: 05/05/2025 19:31
Vjecita_zavrzlama wrote: 05/05/2025 16:48 Ja znam jednog sabahudina zovu ga budo :D
Ovog sto ga ja znam zovu Zoka, iz ciste zajebancije, a izvjesnu Dzenetu zovu Rajka :D

Zanimljivo je, inace, da se evolucija grubo nasalila s ovdasnjim njegovateljima kojekakvih tragikomicnih "identiteta" podarivsi im do imbecilnosti intenzivnu osjetljivost na te toboznje finese u nomenklaturi, prevashodno na liniji groznicave obrane shizmatizma od katolibanstva (i vice versa), dok je, primjera i usporedbe radi, u majcici Srbiji i Ivana i Zvonimira i Tomislava hejbet ili je barem bilo prije ovih zadnjih... seoba :D
Pa zato što Srbija homogena...
Nije to ništa unikatno za BiH, mješane sredine često imaju taj fenomen.
A i ta imena potiču iz nekih drugih vremena, isto kao što neće biti dugo više Vladimira, Andreja iz Hrvatske.
John Cleese

#358 Re: Ako je Osmansko carstvo bilo kolonizator/okupator, zašto Jugoslavija nije?

Post by John Cleese »

sehohari wrote: 06/05/2025 11:08

Pa zato što Srbija homogena...
Nije to ništa unikatno za BiH, mješane sredine često imaju taj fenomen.
A i ta imena potiču iz nekih drugih vremena, isto kao što neće biti dugo više Vladimira, Andreja iz Hrvatske.
Srbija "homogena"? Stvarno? Pa su se opustili i daju djeci "tudja" imena, a zapravo ne bi trebali, jer im je time direktno ugrozen "identitet"? I Hrvatska je "homogena"? :D
To sto nije "unikatno" ne cini taj "fenomen" nista manje imbecilnom pojavom :D
Iz kojih to drugih vremena (u ovom kontekstu) "poticu" ta imena? I zasto ne bi bilo "dugo vise Vladimira, Andreja iz Hrvatske"? :D
MehmedPasaMoric

#359 Re: Ako je Osmansko carstvo bilo kolonizator/okupator, zašto Jugoslavija nije?

Post by MehmedPasaMoric »

Ma jel se ovo opet diskutuje o muslimanskim imenima :run: pa dokle vise
dr_Evil

#360 Re: Ako je Osmansko carstvo bilo kolonizator/okupator, zašto Jugoslavija nije?

Post by dr_Evil »

Izgubio si me kad si poceo da pricas o kozmopolitima a u Srbiji kojima i nije bas vazno kako se djeca zovu. Ko da su jos jucer klali po Vojvodini po jednostavnom receptu "kako ti je ime", a btw. niko nije osudjen za ubijanje "Ivana, Zvonimira i Tomislava" po Vojvodini, ili hajde reci da su Bunjevci Hrvati, pa kad vec ne moze na srpsko ime hajde onda makar autothoni narod...

Koliko po Bosni ima Nenada, Zlatka, Damira, i svih ostalih "narodnih" imena.. bilo prije ovih zadnjih seoba ima i sada... valjda smo kozmpoliti zbog toga, rekao bi neko.

Dakle, bajke o njegovateljima kojekakvih tragikomicnih "identiteta" sam sve u jednu recenicu, kad ne bude potrebe za zastitom identiteta od prinudne asimilacije onda ce zastita kojekakvih tragikomicnih "identiteta" postati bespotrebna, jer niko nece klati "Ivana" u Vojvodini niti "Mustafu" u Sandzaku. Pa cemo svi da se zovemo Grab ili Zlatko.

Btw. znas li ijednog Milana da ga zovu Mujo iz ciste zajebancije?

Tragikomicni "identiteti" zbog kojih neko 200 godina kolje, od Makedonije do Slovenije.
John Cleese

#361 Re: Ako je Osmansko carstvo bilo kolonizator/okupator, zašto Jugoslavija nije?

Post by John Cleese »

dr_Evil wrote: 07/05/2025 11:06

Izgubio si me kad si poceo da pricas o kozmopolitima a u Srbiji kojima i nije bas vazno kako se djeca zovu. Ko da su jos jucer klali po Vojvodini po jednostavnom receptu "kako ti je ime", a btw. niko nije osudjen za ubijanje "Ivana, Zvonimira i Tomislava" po Vojvodini, ili hajde reci da su Bunjevci Hrvati, pa kad vec ne moze na srpsko ime hajde onda makar autothoni narod...

Koliko po Bosni ima Nenada, Zlatka, Damira, i svih ostalih "narodnih" imena.. bilo prije ovih zadnjih seoba ima i sada... valjda smo kozmpoliti zbog toga, rekao bi neko.

Dakle, bajke o njegovateljima kojekakvih tragikomicnih "identiteta" sam sve u jednu recenicu, kad ne bude potrebe za zastitom identiteta od prinudne asimilacije onda ce zastita kojekakvih tragikomicnih "identiteta" postati bespotrebna, jer niko nece klati "Ivana" u Vojvodini niti "Mustafu" u Sandzaku. Pa cemo svi da se zovemo Grab ili Zlatko.

Tragikomicni "identiteti" zbog kojih neko 200 godina kolje, od Makedonije do Slovenije.
Tragikomicnim identitetima sam tu nazvao bas "identitete" koji su toliko delikatni da zaziru od imena koja ne da nisu nego im naprosto ne zvuce dovoljno "srpski" ili "hrvatski", jer bi valjda vitalnp ugrozila njihovo "srpstvo" ili "hrvatstvo" kad bi ih, gluho bilo, rabili i rekao bih da je to prilicno jasno te da stoga nema potrebe za izlivima... emocija :D

Srbijanski kriteriji su navedeni zarad ilustracije tragikomicnosti (jer se cak ni najvece, prave Srbende sa dna prave srpske tradicionalne kace ne bave pizdarijama kakvim se bave ovdasnji imbecili koji bi htjeli biti prave Srbende), a ne kao pohvala nekakvom "kosmopolitizmu" (zapravo je, na neki blago bizaran nacin, zanimljiv taj misaoni potocic izmedju tvojih usiju, sta je za tebe kosmopolitizam... :D ) buduci da nije istina da obimnija nomenklatura iskljucuje mogucnost da je neko najobicnije šovinističko govno ili i mnogo gore od toga: primjera radi, svojedobno drugi covjek u upravo onoj srbijanskoj stranci koja je devedesetih organizirala i vrlo aktivno javno podstrekivala gadosti koje si djelomice spomenuo zove se Tomislav :|
dr_Evil

#362 Re: Ako je Osmansko carstvo bilo kolonizator/okupator, zašto Jugoslavija nije?

Post by dr_Evil »

John Cleese wrote: 07/05/2025 12:45

Tragikomicnim identitetima sam tu nazvao bas "identitete" koji su toliko delikatni da zaziru od imena koja ne da nisu nego im naprosto ne zvuce dovoljno "srpski" ili "hrvatski", jer bi valjda vitalnp ugrozila njihovo "srpstvo" ili "hrvatstvo" kad bi ih, gluho bilo, rabili i rekao bih da je to prilicno jasno te da stoga nema potrebe za izlivima... emocija :D

Srbijanski kriteriji su navedeni zarad ilustracije tragikomicnosti (jer se cak ni najvece, prave Srbende sa dna prave srpske tradicionalne kace ne bave pizdarijama kakvim se bave ovdasnji imbecili koji bi htjeli biti prave Srbende), a ne kao pohvala nekakvom "kosmopolitizmu" (zapravo je, na neki blago bizaran nacin, zanimljiv taj misaoni potocic izmedju tvojih usiju, sta je za tebe kosmopolitizam... :D ) buduci da nije istina da obimnija nomenklatura iskljucuje mogucnost da je neko najobicnije šovinističko govno ili i mnogo gore od toga: primjera radi, svojedobno drugi covjek u upravo onoj srbijanskoj stranci koja je devedesetih organizirala i vrlo aktivno javno podstrekivala gadosti koje si djelomice spomenuo zove se Tomislav :|
Onda pardoniram, mislim da sam razvio neku vrstu bespotrebno odbranbenog mehanizma na ove padobrance.
John Cleese

#363 Re: Ako je Osmansko carstvo bilo kolonizator/okupator, zašto Jugoslavija nije?

Post by John Cleese »

dr_Evil wrote: 07/05/2025 13:20
John Cleese wrote: 07/05/2025 12:45

Onda pardoniram, mislim da sam razvio neku vrstu bespotrebno odbranbenog mehanizma na ove padobrance.
Ma nema frke :D
dr_Evil

#364 Re: Ako je Osmansko carstvo bilo kolonizator/okupator, zašto Jugoslavija nije?

Post by dr_Evil »

O druze @sehohari sta ti uradi Miro Lazovic

Minuta 31:30 do 32:30

:D
PreWiBa

#365 Re: Ako je Osmansko carstvo bilo kolonizator/okupator, zašto Jugoslavija nije?

Post by PreWiBa »

dr_Evil wrote: 08/05/2025 17:02 O druze @sehohari sta ti uradi Miro Lazovic

Minuta 31:30 do 32:30

:D
Centar ekonomije Jugoslavije hahahha, de ba

Haj, ovo sa kulturom ne napadam, nikad to i ne poričem, ali brate mili, nazvati SR BiH koju su samo ulaganja za Olimpijadu spasili od toga da bude zadnja republika po privrednom dohotku ekonomskim centrom Juge je smijurija.

Gospodin Lazović bi također trebao da kaže ko je bio jasno zastupljen - neizjašnjeni, Jugoslovenski muslimanske vjerosipovjesti ili...?
dr_Evil

#366 Re: Ako je Osmansko carstvo bilo kolonizator/okupator, zašto Jugoslavija nije?

Post by dr_Evil »

sehohari wrote: 08/05/2025 18:11

Haj, ovo sa kulturom ne napadam, nikad to i ne poričem, ali brate mili, nazvati SR BiH koju su samo ulaganja za Olimpijadu spasili od toga da bude zadnja republika po privrednom dohotku ekonomskim centrom Juge je smijurija.

Gospodin Lazović bi također trebao da kaže ko je bio jasno zastupljen - neizjašnjeni, Jugoslovenski muslimanske vjerosipovjesti ili...?
Pa bolan iz aviona, i to mostarskog Galeba i Orla se vidi da je covjek izdominirao nad temom :D
Vjecita_zavrzlama

#367 Re: Ako je Osmansko carstvo bilo kolonizator/okupator, zašto Jugoslavija nije?

Upravo vas selamim i pozdravljam Iz Banjaluke, grad ziv lijep cist uredjen.Cak im je i Tvrtko puno stilski odradjen nego nas, i imaju turskih turista dosta :D

Ne znam jel ovo znaci da srbi i nisu tolilo mrski prema svemu bosanskom i islamskom? :mrgreen:
dr_Evil

#368 Re: Ako je Osmansko carstvo bilo kolonizator/okupator, zašto Jugoslavija nije?

Post by dr_Evil »

Vjecita_zavrzlama wrote: 11/05/2025 07:39 Upravo vas selamim i pozdravljam Iz Banjaluke, grad ziv lijep cist uredjen.Cak im je i Tvrtko puno stilski odradjen nego nas, i imaju turskih turista dosta :D

Ne znam jel ovo znaci da srbi i nisu tolilo mrski prema svemu bosanskom i islamskom? :mrgreen:
Alejcum selam, i da nam podne klanjas u Ferhadiji, obavezno uslikaj kad budes abdest uzimao. Nadam se da si svedjanku poveo, pa je odvedi na cufte, da ne jede vise ikea mesne kuglice :D

Sto se tice Bosne, Turci i Srbi se vrlo lako dogovore , i to ovako. Kazu Turci, Braco Srbi i vi ste genocidni kao i mi prema tome ovo sve na Balkanu vama, dzamije da nam cuvate i harac cete placati u obliku nasih fabrika na vasoj vekovnoj zemlji. A Srbi kazu "Merhaba Asker".

Dalje nema.
Vjecita_zavrzlama

#369 Re: Ako je Osmansko carstvo bilo kolonizator/okupator, zašto Jugoslavija nije?

dr_Evil wrote: 11/05/2025 07:43
Vjecita_zavrzlama wrote: 11/05/2025 07:39 Upravo vas selamim i pozdravljam Iz Banjaluke, grad ziv lijep cist uredjen.Cak im je i Tvrtko puno stilski odradjen nego nas, i imaju turskih turista dosta :D

Alejcum selam, i da nam podne klanjas u Ferhadiji, obavezno uslikaj kad budes abdest uzimao. Nadam se da si svedjanku poveo, pa je odvedi na cufte, da ne jede vise ikea mesne kuglice :D

Sto se tice Bosne, Turci i Srbi se vrlo lako dogovore , i to ovako. Kazu Turci, Braco Srbi i vi ste genocidni kao i mi prema tome ovo sve na Balkanu vama, dzamije da nam cuvate i harac cete placati u obliku nasih fabrika na vasoj vekovnoj zemlji. A Srbi kazu "Merhaba Asker".

Dalje nema.
Pa u pravu si, mi od turaka nista nemamo.Niti je to neka zemlja gdje se prosjecni bosnjo vidi, diktatura..za njih su nasa sela Svicarska.uz to samo nam obnavljaju dzamije, i to ih ne zanimaju sve vec samo one osmanske.Realno svabe su nam bolje valjali oni sa srbima nisu nikad dobri bili :D

Evo ima turista:

Image
PreWiBa

#370 Re: Ako je Osmansko carstvo bilo kolonizator/okupator, zašto Jugoslavija nije?

Post by PreWiBa »

Vjecita_zavrzlama wrote: 11/05/2025 13:34
dr_Evil wrote: 11/05/2025 07:43

Dalje nema.
Pa u pravu si, mi od turaka nista nemamo.Niti je to neka zemlja gdje se prosjecni bosnjo vidi, diktatura..za njih su nasa sela Svicarska.uz to samo nam obnavljaju dzamije, i to ih ne zanimaju sve vec samo one osmanske.Realno svabe su nam bolje valjali oni sa srbima nisu nikad dobri bili :D

Evo ima turista:

Image
Pa i od Srba i Hrvata realno baš nemamo ništa, pa opet previše jugonostalgičara na m2.
PreWiBa

#371 Re: Ako je Osmansko carstvo bilo kolonizator/okupator, zašto Jugoslavija nije?

Post by PreWiBa »

dr_Evil wrote: 11/05/2025 07:18

Pa bolan iz aviona, i to mostarskog Galeba i Orla se vidi da je covjek izdominirao nad temom :D
Brojevi, kolega, brojevi.

Da nije bilo ulaganja za štafetu 84. bili bi odmah poslije Kosova.

Mada, eto, Albanci i "Muslimani" na dnu, valjda i to dosta govori - samo što Albanci po tom pitanju nastupaju puno zreliji.
dr_Evil

#372 Re: Ako je Osmansko carstvo bilo kolonizator/okupator, zašto Jugoslavija nije?

Post by dr_Evil »

sehohari wrote: 11/05/2025 13:40
dr_Evil wrote: 11/05/2025 07:18

Brojevi, kolega, brojevi.

Da nije bilo ulaganja za štafetu 84. bili bi odmah poslije Kosova.

Mada, eto, Albanci i "Muslimani" na dnu, valjda i to dosta govori - samo što Albanci po tom pitanju nastupaju puno zreliji.
Nista rast od ahbaba gpt-a te demnatovao :D
dr_Evil

#373 Re: Ako je Osmansko carstvo bilo kolonizator/okupator, zašto Jugoslavija nije?

Post by dr_Evil »

https://thebosniatimes.ba/97762/nocas-s ... lo-islama/

Uh, evo jedna dobra od MM-ovog pokajnika. @Vjecita_zavrzlama na aparatima!
moimoi

#374 Re: Ako je Osmansko carstvo bilo kolonizator/okupator, zašto Jugoslavija nije?

Post by moimoi »

BiH i jeste bila “motor” exyu sto se industrije tice... Drugi su koristili pamet. Pogotovo slovenci. BiH je davala sirovinu (uostalom i dan danas je tako, samo sto sada nikakvog produkta vise nemamo) dok su drugi sklapali, dizajnirali etc.

Sto se kulture tice-niDje veze. Srbija je dominirala. Muzika, film… Hr opet u likovnoj umj.BiH je i tu uvijek zaostajala enormno. Svi nasi umjetnici su se skolovali Bg ili Zg. Pa ALU je osnovana tek 1970 i neke, a ALU u Hr 1900te… 70 godina razlike?? Koncerti klasicne muzike? Balet? Predstave?
Dovoljno vam je da pogledate i danasnje filmove/serije a da ne govorim o zabavnim tv emisijama… razlika je enormna. Mi takvu produkciju nemamo.

Nije vam zabavna muzika odraz kulture.
dr_Evil

#375 Re: Ako je Osmansko carstvo bilo kolonizator/okupator, zašto Jugoslavija nije?

Post by dr_Evil »

moimoi wrote: 15/05/2025 09:55 BiH i jeste bila “motor” exyu sto se industrije tice... Drugi su koristili pamet. Pogotovo slovenci. BiH je davala sirovinu (uostalom i dan danas je tako, samo sto sada nikakvog produkta vise nemamo) dok su drugi sklapali, dizajnirali etc.

Sto se kulture tice-niDje veze. Srbija je dominirala. Muzika, film… Hr opet u likovnoj umj.BiH je i tu uvijek zaostajala enormno. Svi nasi umjetnici su se skolovali Bg ili Zg. Pa ALU je osnovana tek 1970 i neke, a ALU u Hr 1900te… 70 godina razlike?? Koncerti klasicne muzike? Balet? Predstave?
Dovoljno vam je da pogledate i danasnje filmove/serije a da ne govorim o zabavnim tv emisijama… razlika je enormna. Mi takvu produkciju nemamo.

Nije vam zabavna muzika odraz kulture.
Gluposti valjas kolegice, da pardoniras. Naravno da je Bosna imala finalnu industriju, nije kao Slovenija, ali tu se radilo o geografskoj lokaciji kao i tradiciji. Ako ces nesto vece evo pa proizvodila si komplet havione u Mostaru, a sklapala golfa u Capajebu. Ima tu mnogo fabrika od giganta UNISa-, BIRA-e, Rudija i koliko hoces.

Film? Pa jel Valter Brani Capajebo, Sjecas li se Dolly Bell, Otac na sluzbenom putu i bog ti ga vise puta slucajno negdje drugo snimano, a to su najzvucniji filmovi tog vremena. Postojanje ili nepostojanje akademije je nesto sasvim drugo. Pa pogledaj danasnje filmove i serije, ako gledas, i reci kakvu produkciju nemamo; o cemu ti "moja ti". Znam kako dises je za budzet vise nego odlicno snimljena, a da ne kazem koliko se osvaja nagrada i sa kojim budzetima. Tako razmisli dva puta ipak :)
Post Reply