AKO JE ISUS...?
- JimboJonez
#226 Re: AKO JE ISUS...?
Slažem se. Ovdje se pojedinci bave jeftinim prozelitizmom i jeftinom apologijom.
Napdanje tuđih vjerskih svjetonazora psihološki se može objasniti kao nesigurnost u vlastite. Nažalost.
Kultura dijaloga je nažalost na jako niskoj razini, a ona zahtjeva dvije važne stvari - čvrstoću u vjeri i otvorenost prema drugome. Razni 'pravovjerci' ovdje nemaju ni toga.
Predložio bih da malo potraže o susertu sv. Franje i Sultana, ali već su ranije pokazali nezainteresiranost za učenje.
Stoga, živjeli, ja ovdje više nemam šta raditi.
Napdanje tuđih vjerskih svjetonazora psihološki se može objasniti kao nesigurnost u vlastite. Nažalost.
Kultura dijaloga je nažalost na jako niskoj razini, a ona zahtjeva dvije važne stvari - čvrstoću u vjeri i otvorenost prema drugome. Razni 'pravovjerci' ovdje nemaju ni toga.
Predložio bih da malo potraže o susertu sv. Franje i Sultana, ali već su ranije pokazali nezainteresiranost za učenje.
Stoga, živjeli, ja ovdje više nemam šta raditi.
-
callmethebreeeze
#227 Re: AKO JE ISUS...?
cetvrto sto ne zna razliku izmedju sure i ajeta.NIN wrote:Prvo sto te ne zanima, drugo sto ti je mrsko informirati se, a trece sto si bezobrazan k'o pas! !faka_ wrote:nemam kad guglati....i da ti pravo kazem ne interesuje me krscanstvo,ima puno nekih gluposti...
"bog je jedan,nije rodjen niti je rodio i nitko mu ravan nije....ma da se ne prepiremo...ima jedna sura u Kur'anu koja kaze: meni moja tebi tvoja vjera "
-
Shoshana
#228 Re: AKO JE ISUS...?
I peto, imace vremena procitati forumska pravilacallmethebreeeze wrote:cetvrto sto ne zna razliku izmedju sure i ajeta.NIN wrote:Prvo sto te ne zanima, drugo sto ti je mrsko informirati se, a trece sto si bezobrazan k'o pas! !faka_ wrote:nemam kad guglati....i da ti pravo kazem ne interesuje me krscanstvo,ima puno nekih gluposti...
"bog je jedan,nije rodjen niti je rodio i nitko mu ravan nije....ma da se ne prepiremo...ima jedna sura u Kur'anu koja kaze: meni moja tebi tvoja vjera "
-
bonn
#229 Re: AKO JE ISUS...?
Nije teško shvatiti. Svi smo mi djeca Božja, pa i Isus. Naravno, ako ne shvatate bukvalno. Smiješno je, i uvredljivo pomisliti da Bog treba seksualno općiti da bi imao djecu.
-
iceman2010
#230 Re: AKO JE ISUS...?
Odavno nisam procitao bolji komentar na ovom forumu. Nemam sta dodati ili oduzeti i vjerovatno je offtopic samo hvaliti neciji komentar bez osvrta na temu, ali nisam mogao da izdrzim. Kada bi nas vise razmisljali na isti nacin imali bi puno manje problema i puno veci stepen toleranicije sto bi na kraju dovelo i do manje frustracija i ljepseg zivota za sve.dr.gog wrote: Uzalud trošiš energiju na jedinu stvar kojoj nema lijeka,mein liebe NIN
.
U ovakvom razgovoru, slučajni putnik-namjernik na forumu, zbilja nema šta ni novoga, ni pametnoga pročitati.
Oni koji ,kao fol, znaju "istinu" pričaju je na nerazumljiv i od svijeta realnosti udaljen način, još više udaljavajući Božiju Riječ od onih kojima bi ,možda, donijela nadu kao što bi jednom NINU nadu donijela opsežna i konačna sociološka analiza religije..
Kako svemu ima vrijeme, veli mudri Propovjednik u Eklestijazi, tako ima vrijeme i šutnji i uzdržavanju od besplodnih rasprava gdje je čovjek čovjeku vuk i svako svakome prilazi kao potencijalnom neprijatelju.
Šta ima riječ Gospodnja sa polemikama koje razumiju samo nekolicina ljudi?
Oko čega se i gdje prepirete? Onaj ko , kako sam kaže javno, vjeruje, očito ima manjak vjere pa ga nadoknađuje frustriranjem onih koji postavljaju jednostavna pitanja, vjerovali u Boga ili ne.
Je li nevjerovanje u Boga uvreda ili predmet podsmijeha?
Evo ja kažem da nije, mada sam duboko osvjedočen u Božije postojanje i djelovanje.
Je li čovjek koji ismijava moju ili nečiju vjeru predmet za odstrel, proklinjanje ili internetsko šikaniranje?
Opet kažem- nije.
Nije jer ga u oduvijek smatram sebi ravnim, i po svome građanskom odgoju, a i po svome shvatanju vjere.
Zašto bi mi smetalo parodiranje vjere, ukoliko je to samo puko parodiranje ili nečija frustracija?
Zašto bih se ljutio na parodiranje Crkve kad i sam znam da su u njoj i ljudi i demoni koji iskorištavaju djecu, podržavaju genocide ili se bave stvarima koje i ne želim imenovati?.
Zašto se uzbuđuju na parodiranje zatucanih fanatika sa Bliskog istoka koji ženu gledaju kao na tovarno pašče i prave opijum za pola planete?
Mislim da je razlog ljudska potreba da se vjerom iskazuju , kada već nisu u stanju da se u životu iskažu nečim drugim.Nije vjera za reklame i buke, već za hranu duhu i životu.
Kome od parodije ili nečije gluposti slabi vjera/iman, taj zaista ima problem veći od jedne forumske teme.
Ukoliko neko nekoga ometa u obavljanju molitve, ugrožava mu imetak i obitelj zbog njegove vjere, javno ga unižava ili lažno okrivljuje- pa zaista nema potrebe za uzvraćanjem na isti način.
Dvojica sudija rade isti posao, onome ko ne vjeruje- radi njegova savjest uz opšteprihvaćene norme ponašanja i zakone države.
Onome ko vjeruje, kako sam često i kaže, sudit će nakon svjetovnog suda, i ona sila u koju se zaklinjao čitav život.
Skromnost i čvrstoću vjere u najjednostavnijem obliku, a što je veoma lako za iščitati, vjerovali u sveti spis ili ne, izrekao je još veoma davno židovski stolar Ješua, tj. Isus Krist , na Maslinskoj Gori (TZv.Blaženstva ili Propovijed na Gori).
Ne može se tražiti rahatluk i oprost od Boga, ako se ljudima unaokolo stalno zamjera za njihovo prizemno zlo.Jest sumorno i ponekad teško za otrpiti, ali ima smisla i donosi rahatluk u duši.
-
Great Cornholio
#231 Re: AKO JE ISUS...?
Zašto je Bog dopustio da onako muče Isusa ako je svemoguć 
Last edited by Great Cornholio on 02/08/2010 17:01, edited 1 time in total.
-
Great Cornholio
#232 Re: AKO JE ISUS...?
Svijet bez vjera i vjernika bio bi mnogo sigurnije mjesto prebivališta

-
callmethebreeeze
#233 Re: AKO JE ISUS...?
Great Cornholio wrote:Zašto je Bog dopustio da onako muče Isusa ako je svemoguć
-
melac
#234 Re: AKO JE ISUS...?
Znaš da bi, ili vjeruješ da bi?Great Cornholio wrote:Svijet bez vjera i vjernika bio bi mnogo sigurnije mjesto prebivališta![]()
- JimboJonez
#235 Re: AKO JE ISUS...?
Svijet bez čovjeka i čovječanstva bio bi mnogo sigurnije mjesto.Great Cornholio wrote:Svijet bez vjera i vjernika bio bi mnogo sigurnije mjesto prebivališta![]()
-
Great Cornholio
#236 Re: AKO JE ISUS...?
Sigurno si i ovo gledao, ali evo da se podsjetimo:)callmethebreeeze wrote:Great Cornholio wrote:Zašto je Bog dopustio da onako muče Isusa ako je svemoguć
-
callmethebreeeze
#237 Re: AKO JE ISUS...?
jesam, ali fino se podsjetiti.
-
Great Cornholio
#238 Re: AKO JE ISUS...?
Čovjek može biti bolji ali pod uslovom da se odrekne svih stvari koje ga koče u tom poduhvatu, a religija je jedna od tih stvari.JimboJonez wrote:Svijet bez čovjeka i čovječanstva bio bi mnogo sigurnije mjesto.Great Cornholio wrote:Svijet bez vjera i vjernika bio bi mnogo sigurnije mjesto prebivališta![]()
-
Great Cornholio
#239 Re: AKO JE ISUS...?
Ubijeđen sam. Da nema vjera ljudi bi se manje mrzili i teže bi ih bilo motivisati da ulaze u ratove.melac wrote:Znaš da bi, ili vjeruješ da bi?Great Cornholio wrote:Svijet bez vjera i vjernika bio bi mnogo sigurnije mjesto prebivališta![]()
-
callmethebreeeze
#240 Re: AKO JE ISUS...?
nasli bi ljudi druge razloge. prosli vijek je vidio dva svjetska rata, sa sve racionalnim i sekularnim akterima. tako da taj argument bas i ne pije vode.Great Cornholio wrote:Ubijeđen sam. Da nema vjera ljudi bi se manje mrzili i teže bi ih bilo motivisati da ulaze u ratove.melac wrote:Znaš da bi, ili vjeruješ da bi?Great Cornholio wrote:Svijet bez vjera i vjernika bio bi mnogo sigurnije mjesto prebivališta![]()
- BHF_Manijak
#241 Re: AKO JE ISUS...?
Najlakse je napasti ono cega se bojis...
Pa tako i ovaj doticni Tuzlak!USA jel de vodi ratove cisto iz vjerskog ubjedjenja a ne radi licnog profita?!
Hitler je napao zato sto je htio da su svi...?!Vjernici?Nevjernici?!Jok ba,na nacionalnoj osnovi bio rat...Hajmo dalje,ima li jos??
Argument ti je vise nego smijesan...
-
Great Cornholio
#242 Re: AKO JE ISUS...?
Ubijeđen sam. Da nema vjera ljudi bi se manje mrzili i teže bi ih bilo motivisati da ulaze u ratove.[/quote]melac wrote:Znaš da bi, ili vjeruješ da bi?Great Cornholio wrote:Svijet bez vjera i vjernika bio bi mnogo sigurnije mjesto prebivališta![]()
nasli bi ljudi druge razloge. prosli vijek je vidio dva svjetska rata, sa sve racionalnim i sekularnim akterima. tako da taj argument bas i ne pije vode.[/quote]
ali makar bi bio jedan uzrok manje
-
Great Cornholio
#243 Re: AKO JE ISUS...?
USA vodi ratove radi profita, ali svoje vojnike motiviše buđenjem vjerskih i nacionalnih osjećajaBHF_Manijak wrote:Najlakse je napasti ono cega se bojis...Pa tako i ovaj doticni Tuzlak!USA jel de vodi ratove cisto iz vjerskog ubjedjenja a ne radi licnog profita?!
Hitler je napao zato sto je htio da su svi...?!Vjernici?Nevjernici?!Jok ba,na nacionalnoj osnovi bio rat...Hajmo dalje,ima li jos??
-
Mustafapasa
#244 Re: AKO JE ISUS...?
Da svi svjetski lideri prate Bozije knjige,, ne bi bilo ratova...ali vjera se zlopupotrebljava, pogresno tumaci i manipulise se istom...koristi za svakojake ciljeve i eto...
- BHF_Manijak
#245 Re: AKO JE ISUS...?
Vjerskih ne sigurno,patriotskih mozda da,jer je inace poznato to furanje americkog patriotizma,ali iz vjerskih ubjedjenja sigurno ne...
-
Great Cornholio
#246 Re: AKO JE ISUS...?
na novčanici od jednog dolara piše "In God we trust - U boga vjerujemo"! Organizovan je "napad" na World trade center - Svjetski tgovinski centar u Nju Jorku da bi se mobilisali amerikanci za borbu protiv "pogrešne "vjere koja je napala "pravu". Da su Amerikanci i iračani bili iste vjere (ili da su bili "nevjernici") teško da bi amerikanci podržali invaziju na Irak. Motiv je profit ( nafta) ali su amerikanci bili ubjeđeni u suprotno, bili su ubjeđeni da brane svoju vjeru i svoju "svetu" državu.BHF_Manijak wrote:Vjerskih ne sigurno,patriotskih mozda da,jer je inace poznato to furanje americkog patriotizma,ali iz vjerskih ubjedjenja sigurno ne...
- Azamo
#247 Re: AKO JE ISUS...?
Jest ja sam bio kad su ih ubjeđivali,u pravu si ti.Great Cornholio wrote:na novčanici od jednog dolara piše "In God we trust - U boga vjerujemo"! Organizovan je "napad" na World trade center - Svjetski tgovinski centar u Nju Jorku da bi se mobilisali amerikanci za borbu protiv "pogrešne "vjere koja je napala "pravu". Da su Amerikanci i iračani bili iste vjere (ili da su bili "nevjernici") teško da bi amerikanci podržali invaziju na Irak. Motiv je profit ( nafta) ali su amerikanci bili ubjeđeni u suprotno, bili su ubjeđeni da brane svoju vjeru i svoju "svetu" državu.BHF_Manijak wrote:Vjerskih ne sigurno,patriotskih mozda da,jer je inace poznato to furanje americkog patriotizma,ali iz vjerskih ubjedjenja sigurno ne...
-
Great Cornholio
#248 Re: AKO JE ISUS...?
Gdje si bio ?Azamo wrote:Jest ja sam bio kad su ih ubjeđivali,u pravu si ti.Great Cornholio wrote:na novčanici od jednog dolara piše "In God we trust - U boga vjerujemo"! Organizovan je "napad" na World trade center - Svjetski tgovinski centar u Nju Jorku da bi se mobilisali amerikanci za borbu protiv "pogrešne "vjere koja je napala "pravu". Da su Amerikanci i iračani bili iste vjere (ili da su bili "nevjernici") teško da bi amerikanci podržali invaziju na Irak. Motiv je profit ( nafta) ali su amerikanci bili ubjeđeni u suprotno, bili su ubjeđeni da brane svoju vjeru i svoju "svetu" državu.BHF_Manijak wrote:Vjerskih ne sigurno,patriotskih mozda da,jer je inace poznato to furanje americkog patriotizma,ali iz vjerskih ubjedjenja sigurno ne...
- JimboJonez
#249 Re: AKO JE ISUS...?
Vjernik može biti bolji ali pod uvjetom da se odrekne svih stvari koje ga koče u tom poduhvatu, a taština, glupost, i ostale ljudske mane su neke od tih stvari.Great Cornholio wrote:Čovjek može biti bolji ali pod uslovom da se odrekne svih stvari koje ga koče u tom poduhvatu, a religija je jedna od tih stvari.JimboJonez wrote:Svijet bez čovjeka i čovječanstva bio bi mnogo sigurnije mjesto.Great Cornholio wrote:Svijet bez vjera i vjernika bio bi mnogo sigurnije mjesto prebivališta![]()
-
iceman2010
#250 Re: AKO JE ISUS...?
Čovjek može biti bolji ali pod uslovom da se odrekne svih stvari koje ga koče u tom poduhvatu, a religija je jedna od tih stvari.[/quote]Great Cornholio wrote:
Svijet bez čovjeka i čovječanstva bio bi mnogo sigurnije mjesto.
Covjek moze biti bolji samo ako prihvati vjeru iskreno u svoj njenoj punini. Jesi li citao 10 zapovjedi? Jesi li cuo da u islamu onaj koji ubije nevinog covjeka kao da je pobio cijelo covjecanstvo? Argumenti su ti smijesni. Covjek bez vjere je zivotinja koja moze da radi sta hoce ukoliko procjeni da za to nece biti kaznjen. Neka mi neko objasni zasto ja ne bih ukrao ako nism vjernik i procjenim da za to necu biti kaznjen? Samo jedan razlog mi daj. Jesi li cuo za onog covjeka iz gorazda koji je vratio one pare koje je nasao? Da li bi to uradio da nije bio vjernik i da nije vjerovao u Boga? Za vas koji nevjerujete vjerovatno je taj covjek najveca naivcina i glupan.