@Real KhanReal Khan wrote:Da se nadovežem, mirovni sporazum su potpisali predstavnici Republike Hrvatske (Franjo Tuđman), SR Jugoslavije (Slobodan Milošević) i Republike Bosne i Hercegovine (Alija Izetbegović). Predstavnici bosanskih Hrvata i bosanskih Srba nisu htjeli potpisati taj sporazum. Koliko se ja sjećam, a sjećanje me služi dobro, to je bilo tako. Dakle, predstavnici RS-a nisu to potpisali nego je to u njihovo ime učinio Milošević. Pa ko koga ovdje handri u zdrav mozak!? Šta se sad uspinju RS-ovci da čuvaju nešto što ni sami nisu potpisali. Ovo samo zbog preciznosti.popajic wrote:mirovni sporazum je mirovni sporazum,a to "tri strane u sukobu" je (zahvaljujuci i prvom predsjedniku Republike BiH) najogavnija moguca konstatacija.Jezik agresorske politike.@osa
ustav bih je deytonski mirovni sporazum koji su potpisali predstavnici tri strane u sukobu
@osa, Ustav dejtonske BiH je anex 4.
tvoja konstatacija stoji, ali tacnosti radi, cini mi se da je situacija bila drugacija: predstavnici pobunjenih bosanskih srba i predstavnici bosansko-hercegovackih hrvata NISU BILI pozvani da diskutuju i potpisu DMS.
kad su Amerikanci kao ozbiljna nacija (za razilku od EU opsenara!) odlucili da stave tacku na rat u BiH, oni su shvatili da ne postoji nikakav pravni osnov da pozovu ove pobunjenike (jer pravno gledajuci,to oni i jesu bili i ostali). zato su odlucili da pozovu warlorde iz susjedne zemlje da budu su potpisnici i garantori mira tj garantori da vise nece voditi i podrzavati ratu BiH.
neka me neko, molim, ispravi ako se bolje sjeca.