Akcija: Tunjevina 2+1 gratis

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#26 Re: Akcija: Tunjevina 2+1 gratis

Post by mIRCerka »

alen_zenica wrote:je..a vas tunjevina
Alene...upozorenje pred ban, znas ti i bolje.
PipiDugaDevetko, ti znas jos bolje...
zlatiborka

#27 Re: Akcija: Tunjevina 2+1 gratis

Post by zlatiborka »

Citizen-X wrote:
zlatiborka wrote: @PipiDugaDevetka,

molim te reci mi stavljas li rize u tu sarmu od tunjevine?

Ja kad pravim sarmu od mesa (sama sameljem), dodajem sjeckani crni luk, bijeli luk, alevu papriku, vegetu, so, biber i na 1/2 kg mesa casu od 1 dcl oprane rize (dugo zrno). Fant ne stavljam, on je ustvari zamjena za sve te zacine i skup mi je.

Cesto dodam i sojine pahuljice (predhodno namocene u malo vode) kolicine kao i riza. Ponekad naribam i malo mrkve i celera i kad pristavim tu sarmu da se kuha, mirisi cijelo stubiste......

Svidja mi se ova ideja sa sarmom od tunjevine. Odoh na pauzi u Konzum da je kupim i jos danas cu sarmu od tunjevine napraviti, ako stignem, a valjda hocu.....

Javim vam kad bude gotova...... :bih:
Sjeba ti mene Zlatiborko, onako zamezi me aperkatom na kraju poslije svih ovih komentara.
Bolje nemoj, udavicu te ako se pojavis a onda necu odgovarat za to jer sam psihicki poremecen ovim opisom toliko da bih pojeo gelender a kamo li tu sarmu.

@Citizen-X, evo ti jos malo:

SEKELJI gulas

- 1 glavica kiselog kupusa srednje velicine, isjeci na komadice (mnogo je bolje nego ribani kiseli kupus jer je presitan), ako ti je prekiselo isperi hladnom vodom, sto ja uvijek radim

- 1/2 kg do 3/4 kg mesa (nemasnog) isjeci na kockice (ako hoces mozes dodati nesto sojinih KOMADICA predhodno namocenih u vreloj vodi i ocijedjenih, to je kao zamjena-nadopuna mesu). Ja dodajem sojine komadice jer su mi ukusni.

- 2 vece ili 3 manje glavice crvenog luka isjeci na kockice

- 1/2 kg kisele pavlake od 20% mlijecne masti (ona velika casa)
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Na malo ulja dinstati luk 10-tak minuta, dodati meso i sojine komadice, 2-3 kasike aleve paprike, malo soli, vegete, bibera, sve po ukusu i dalje dinstati jos oko pola sata. Povremeno promijesati i paziti da ne zagori, neka bude poklopljeno. Ako ispari tekucina dolij malo vode.

Nakon toga ubaciti kiseli kupus, 1-2 lovorova lista, doliti vode taman da ogrezne kupus i meso (ne da pliva u vodi). Kuhati dok ne vidis da je meso skuhano a takodje i kupus. To je otprilike 1 sat, povremeno promijesaj i neka bude poklopljeno.

Kad se gulas skuhao dodati kiselu pavlaku prije serviranja. Mozes odjednom staviti sve, a moze svako sam sebi u tanjiru dodati pavlake koliko hoce. Ja stavljam svu pavlaku i promijesam. Vazno je da se poslije ne kuha.

Dobar tek..... :bih:

(ovo ti je tradicionalno madjarsko jelo, jednostavno i brzo se pravi, a nije ni puno skupo, mozes nahraniti dosta gladne raje..... :P )
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#28 Re: Akcija: Tunjevina 2+1 gratis

Post by PipiDugaDevetka »

alcho wrote:Sarma sa tunjevinom?!
Sutra ce biti burek od pastrmke, tufahije od sljiva, baklava sa kospicama, bosanski lonac od hobotnice...
Hvala lijepo, radije bih umro od gladi nego jeo takve nebuloze :run:
VjecitiStudent, podforum Razno, tema Sudžuka wrote:...S obzirom da je zvanicna ponuda (Mesa) na trznicama, pijacama i supermarketima postala nezdrava, blago receno, nema druge nego pljunuti u sake. :DKoliko dugo treba da se susi meso, a koliko sudjuk?
@alcho,
Priupitaj @VječitogStudenta zašto je meso, suhovina ili uopšte meso na našim pijacama, supermarketima i tržnicama ''nezdravo''.

Eto, @VječitiS ''svoj problem nezdravog mesa'' rješava tako što ili sam uzgoji meso, ili kupi od poznatog prodavca u kojeg je siguran, a zatim, SAM pravi suhovinu,...
Ja nemam $$$, niti uslova da to sam uradim, pa onda, koristim tunjevinu, plavu ribu koja se ne može uzgajati.
Velikog Manitua molim da ista nije ulovljena u blizini nekadašnjeg ostrva Bikini ili Atola Mururoa (Nuklearni eksperimenti).

Jasmin riža, Thai je najbolja za punjene paprike i sarmu,....Interex,...Kraljica među rižama je Basmati, ali 8 KM za kg :!: :?:
otherside

#29 Re: Akcija: Tunjevina 2+1 gratis

Post by otherside »

karanana wrote:ne ljutim se ja. vjerovatno bi i prepustio nagradu othersideu jer bi mozda izgledali malo cudno kad bi nas dvojica plesali.
:shock: jesam ja to nešto dobila a ne znadoh? :D
karanana

#30 Re: Akcija: Tunjevina 2+1 gratis

Post by karanana »

otherside wrote:
karanana wrote:ne ljutim se ja. vjerovatno bi i prepustio nagradu othersideu jer bi mozda izgledali malo cudno kad bi nas dvojica plesali.
za preuzimanje nagrde kontaktiraj pd9
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#31 Re: Akcija: Tunjevina 2+1 gratis

otherside wrote:
Dobila si:
''Upad'' na koncert po samoizboru, u Sarajevu, uz prethodno kupljenu ulaznicu.
Obavezno posjedovanje potvrde iz biblioteke o razduženju.
otherside

#32 Re: Akcija: Tunjevina 2+1 gratis

Post by otherside »

PipiDugaDevetka wrote:
otherside wrote:
Dobila si:
''Upad'' na koncert po samoizboru, u Sarajevu, uz prethodno kupljenu ulaznicu.
Obavezno posjedovanje potvrde iz biblioteke o razduženju.
eto ja ću nekom pokloniti nagradu kao potvrdjeni humanista ovog foruma :D
Ekspanzi

#33 Re: Akcija: Tunjevina 2+1 gratis

Post by Ekspanzi »

PipiDugaDevetka wrote:
alen_zenica wrote:je..a vas tunjevina
je.... i tebe estonijska junetina!
haha, ova tuNJa je fina, njupam
al me zanima i ova estonijska juNJetina :lol: gdje se ima kupit? :run:
PipiDugaDevetka

#34 Re: Akcija: Tunjevina 2+1 gratis

Ekspanzi wrote:...haha, ova tuNJa je fina, njupam
al me zanima i ova estonijska juNJetina :lol: gdje se ima kupit? :run:
Prof. dr. Ahmed Smajić sa Poljoprivrednog fakulteta Sarajevo - Dodatak Pogledi, Oslobođenje, subota, 23. avgust 2008.g. wrote: Kad direktor Državne granične službe kaže da imamo stotine nelegalnih prelaza, onda možete misliti kakvu mi hranu jedemo * Kod nas se 70 posto svježeg mesa uvozi iz Latinske Amerike, Latvije, Estonije,...To svježe meso je uglavnom starijeg datuma, a zna se desiti da je ponekad staro i po 10 godina *
cHupjahalic@

#35 Re: Akcija: Tunjevina 2+1 gratis

Post by cHupjahalic@ »

ako konzerva jedna kosta 2,49, a svako treca je besplatna, znaci da ako cu ja kupiti sebi 33 konzerve moram izdvojiti iz dzepa 54,78.
dakle 11 konzervi besplatno :D , 22 placam x 2,49 = 54,78

sta je nagrada :? vreca krompira :? :D :D
cHupjahalic@

#36 Re: Akcija: Tunjevina 2+1 gratis

Post by cHupjahalic@ »

uh, tek sad vidjela da je ova tema davno postavljena i da su vec neki dali odgovor. :D :D
Ekspanzi

#37 Re: Akcija: Tunjevina 2+1 gratis

Post by Ekspanzi »

PipiDugaDevetka wrote: Estonije,...To svježe meso je uglavnom starijeg datuma, a zna se desiti da je ponekad staro i po 10 godina *
aaa, to znaci da vec jedem JUNJU, do jaja :thumbup: :-)
Post Reply