!! AKCIJA !! Sarajevo-X UNITED za Djeciji Dom Bjelave

Forum za humanitarne akcije.
Post Reply
valterbranisarajevo

Post by valterbranisarajevo »

mIRCerka wrote:
valterbranisarajevo wrote:Pa dobro, šta je tu je !

Vjerovatno ćemo tek poslije tog planiranog sastanka u maju, kada se sve slegne i kada se vidi šta je od svih tih silnih obećanja koje je direktor dobio ostvareno, a šta je bila šuplja, moći viditi šta je im je to stvarno neophodno i poduzeti mjere.
Ne, do tada mi moramo napraviti plan aktivnosti koje mi mozemo uraditi i odraditi, i taj gotov prijedlog prezentirati direktoru doma.
Kao sto ZENA napisa ranije, mi smo tu da pomognemo DJECI, a sto se adaptacije tice, sad se svi satrase oko toga, tako da se mi mozemo okrenuti onom sektoru koji je najranjiviji - djeci.

To se podrazumijeva !

Medjutim tek kada se slegne prašina na vidjelo će izaći još mnogo tih "sitnica" kojih se niko nije sjetio pa će se još neke stvari moći odraditi. U stvari to su one stvari koje se mogu ciljano kupiti ili namaći donacijom a za što je postojao interes na ovim diskusijama...
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

valterbranisarajevo wrote:
mIRCerka wrote:
valterbranisarajevo wrote:Pa dobro, šta je tu je !

Vjerovatno ćemo tek poslije tog planiranog sastanka u maju, kada se sve slegne i kada se vidi šta je od svih tih silnih obećanja koje je direktor dobio ostvareno, a šta je bila šuplja, moći viditi šta je im je to stvarno neophodno i poduzeti mjere.
Ne, do tada mi moramo napraviti plan aktivnosti koje mi mozemo uraditi i odraditi, i taj gotov prijedlog prezentirati direktoru doma.
Kao sto ZENA napisa ranije, mi smo tu da pomognemo DJECI, a sto se adaptacije tice, sad se svi satrase oko toga, tako da se mi mozemo okrenuti onom sektoru koji je najranjiviji - djeci.

To se podrazumijeva !

Medjutim tek kada se slegne prašina na vidjelo će izaći još mnogo tih "sitnica" kojih se niko nije sjetio pa će se još neke stvari moći odraditi. U stvari to su one stvari koje se mogu ciljano kupiti ili namaći donacijom a za što je postojao interes na ovim diskusijama...
of skroz!

Znaci, mi moramo skontati koje sve profile imamo ovdje....
za sve vidove radionica... joj da si mu vidio lice kad smo uglas povikali da nas ima u svim poljima... covjeku se zamantalo od dragosti...
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Objavljeno prije 21 minutu 39 sekundi
25. april - Dan žalosti u Kantonu Sarajevo

Skupština Kantona Sarajevo proglasila je 25. april danom žalosti na području Kantona Sarajevo. Tog dana će na groblju Vlakovo u 17.00 sati biti obavljene dženaze pet beba koje su prije dva dana tragično stradale u požaru u Dječijem domu "Ljubica Ivezić" na Bjelavama.

Na području Kantona Sarajevo tim povodom zastave će biti spuštene na pola koplja, a svi planirani sadržaji zabavnog karaktera prolongirani ili prilagođeni ovom tužnom danu, saopćeno je danas iz Pres-službe Kantona Sarajevo.

(FENA)
valterbranisarajevo

Post by valterbranisarajevo »

Sada sam i ja pročitao za dan žalosti ! :(

Evo prvi prijedlog i pitanje:

S obzirom da se ovdje spominjalo da su neki ljudi bili spremni volontirati, odnosno brinuti se o djeci u slobodno vrijeme (ovdje se prvenstveno misli vjerovatno na čuvanje beba) interesuje me da li ćemo primati i te prijave? Odnosno da li se to može uklopiti u ove aktivnosti?

Ono mislim nije to uopšte loše i sigurno bi bilo interesa..
tempora

Post by tempora »

I sta je zakljucak? :(
mIRCerka

Post by mIRCerka »

tempora wrote:I sta je zakljucak? :(
Zakljucak za sada jeste uspostava DUGOROCNE saradnje i pomoci djeci.
Znaci, dosta vise aktivacije samo nakon tragedije. Ono sto mozemo uraditi je uspostaviti stalnu pomoc toj djeci, pomoc koja nije samo materijalne prirode.
To je samo jedan od zakljucaka.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

mIRCerka wrote:
Znaci, dosta vise aktivacije samo nakon tragedije. Ono sto mozemo uraditi je uspostaviti stalnu pomoc toj djeci, pomoc koja nije samo materijalne prirode.
OK.

Kako?
mIRCerka

Post by mIRCerka »

_BosanaC wrote:
mIRCerka wrote:
OK.

Kako?
pise ti na prethodne dvije stranice.
Organizacijom radionica sa djecom u svim poljima koje mi mozemo pokriti.
Kompjuteri, jezici, likovno, muzika itd itd.

Da bi se to uradilo, prvo se mora napraviti presjek profila VOLONTERA sa foruma, pa napraviti PROJEKAT. Projekat u smislu "taj i taj bi dva puta sedmicno u terminima ugovorenim sa upravom doma odrzavao tu i tu radionicu".
Recimo sto se muzike tice, ti rece da ima gitara u FISu, gitara za pocetnike.
Moglo bi se srediti da se kupi desetak gitara, pa imati i casove gitare u Domu.

Udruzenje mladih lingvista, po rijecima direktora, pomaze djeci oko zadaca.
Ja ne znam koliko ima tih ljudi u udruzenju i koliko djece pomazu, ali se moze pomoci i u tome.

Poenta svega je PRESTATI SRATI I FILOZOFIRATI I FAKAT PREUZETI NEKU OBAVEZU NA SEBE.

problem sa kojim se mozemo vrlo lako suociti je da ce doci X ljudi prvi put kad se budu organizovale radionice, pa ce slijedeci put bizi X-5, itd itd...

meni licno jedini problem predstavlja kako obavezati ljude koji se jave da pomognu.

Mozda bi nam tu od pomoci bila teta koja je koordinator za volontere.

Eto povoda i osobe za slijedeci sastanak.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

OK.

Evo da krenemo konkretno.

U FISu se mogu kupiti akusticne gitare do 100KM, plasticne zice dodju uz njih, a mogu se nabaviti i nove kako bi zvuk licio na nesto za maksimalno 20KM. Trzalica imam ja jedno 200 komada.

E sada, ako bi djeca izrazila zelju da uce svirati, deset novih gitara bi nas izaslo maksimalno 1000KM, sa kompletima rezervnih zica. Mislim da ne bi bio problem skupiti taj novac, a u slucaju da se ne moze pronaci neki profesionalni instruktor tog 'sporta' to bih mogao preuzeti i sam.

Ako nista, sa petnaest godina iskustva ih mogu nauciti osnovama i tamburanju uz vatru i derneke :D

I da - nabrajati stranicama DA TREBA NESTO URADITI mislim da vise nema smisla. Ko ne misli da treba nesto uraditi i ne dolazi na ovu temu.
mIRCerka

Post by mIRCerka »

_BosanaC wrote:OK.

Evo da krenemo konkretno.

U FISu se mogu kupiti akusticne gitare do 100KM, plasticne zice dodju uz njih, a mogu se nabaviti i nove kako bi zvuk licio na nesto za maksimalno 20KM. Trzalica imam ja jedno 200 komada.

E sada, ako bi djeca izrazila zelju da uce svirati, deset novih gitara bi nas izaslo maksimalno 1000KM, sa kompletima rezervnih zica. Mislim da ne bi bio problem skupiti taj novac, a u slucaju da se ne moze pronaci neki profesionalni instruktor tog 'sporta' to bih mogao preuzeti i sam.

Ako nista, sa petnaest godina iskustva ih mogu nauciti osnovama i tamburanju uz vatru i derneke :D

I da - nabrajati stranicama DA TREBA NESTO URADITI mislim da vise nema smisla. Ko ne misli da treba nesto uraditi i ne dolazi na ovu temu.
Ja cu kontaktirati udruyenje mladih lingvista i provjeriti s njima sta oni rade, a dogovoricemo i sastanak sa tetom koja vodi volontere...

Ono sto je strashno bitno jeste da se jave ljudi koji fakat imaju namjeru pomoci oko ovoga...
Direktor nam je skrenuo paznju da djeci vec 2 nova lica u domu predstavljaju sok, a sada ih obilaze razni doktori i ljudi, ishavijestise ih vise...

dakleM, konkretno, volonteri?
Tuspasite se.
Ja sad idem offline, a vi dobro razmislite kako i sta mozete pomoci.
PS Onim forumasima koji su vani a koji su uspjeli vec napraviti neke preliminarne dogovore, slobodno ISCITE sta god mozete dobiti, kao sto neko vec rece, ako Bjelavama ne bude trebao PP sistem, naci ce se neko kome ce trebati.
:D
Hvala na paznji/pozornosti.
Adio
suncica24

Post by suncica24 »

Ja se ispričavam, ali vjerovali ili ne, tek sad dođoh kući.
Nego, vidim da vam je mIrci većinu toga ispričala.
Pa da dodam ono što je ona, nesvjesno, izostavila:
- nije moguće stipendirati djecu, kako mIrci reče prije svega zato što su ona tu "privremeno" smještena, ali i zato što to ne osigurava "ista prava" svakom djetetu, tj. jedno će dobiti više a drugo manje, ali i zbog toga što, kako to ide kod nas, morao bi biti jedan od stipendiranih bošnjak, drugi srbin, treći to godište, četvrti žensko... i tako unedogled. Ali, MOGUĆE JE DA STIPENDIRAMO CIJLU JEDNU GRUPU, NPR. DJECE UZRASTA OD 7-10, TE DA SE NE IZDVAJAJU DJECA POJEDINAČNO, VEĆ PODRŽI CIJELA GRUPA. Tako da to otvara vrata "kumstvu".
- igračaka i odjeće (posebno izfucane, nažalost) im dolazi u ogromnim količinama, a ono što bi se moglo donirati su BICIKLI, TROTINETI, ROLERI, KOMPJUTERI...
- DJECA IMAJU PLANIRANE ODMORE ZA CIJELO LJETO, TAKO DA I TU MOŽEMO ULETITI I SKUPITI NOVAC, TE TO KAO NAMJENSKU DONACIJU ODNJETI U DOM;
- RADIONICE SU VEOMA POŽELJNE, tako da molim sve koji su u mogućnosti, DA ISKAŽU SVOJE SKLONOSTI, TAKO DA BISMO DO POLOVINE MAJA MOGLI OTIĆI SA SPISKOM KADROVA KOJE MOŽEMO PONUDITI;
- KOLIKO GOD VI SKEPTIČNI BILI GDJE ĆE OTIĆI NOVAC, MISLIM DA JE I TO BITAN SEGMENT U KOJEM MOŽEMO POMOĆI, jer, oni ipak najbolje znaju šta je najhitnije (kao što sam vidjela, br. računa je već postiran), TAKO DA SU POJEDINAČNE DONACIJE DOBRODOŠLE. O.a: mislim da skepsi uvijek ima mjesta, ali isto tako mormu vjerovati u Čovjeka i dobro;
- moguće je pomoći OPREMANJE DJECE ZA NOVU ŠKOLSKU GODINU, ima 58 školaraca, tu biste bili sigurni da je donacija potrošena lično na dijete, ali i tu treba voditi računa o individualnosti djece (možda bi mi mogli prvo skupiti novac, a onda ih zajedno povesti da odaberu šta im se sviđa);

I na kraju, MOLIM VAS DA NE IZGUBITE POČETNI ZANOS! Ta djeca nisu samo danas tu, njihove potrebe prevazilaze danas i sutra, i samo dugoročna akcija može makar malo im olakšati sudbinu koju ni počemu nisu zaslužili!
Kwaheri

Post by Kwaheri »

ja se prijavljujem (to vec znate) ...vi me rasporedite gdje...nisam vam neki koristan kadar... al eto...neka poduka: racunari, maternji jezik, (moze i matematika / osnovna skola), engleski jezik, arapsko pismo ako je neko od djece zainteresiran.... po potrebi mogu biti pantomimicar ili klaun... djed mraz ne dolazi u obzir :D
suncica24

Post by suncica24 »

PS: Neko napisa da je jedino rješenje "pražnjenje Doma", tj usvajanje djece. Divno... ali nemoguće. Kao prvo, uvijek će biti napuštene djece. A kao drugo, ta su djeca tu, imenom i prezimenom, i država uvijek daje mogućnost majci da ih "traži nazad".
PPS: Molim vas da... tamo nisu samo bebe, ni malena djeca. U Domu žive djeca od o-18 godi i svi oni imaju potrebe. Znam, svi smo "slabi" na malu djecu, ali... moramo shvatiti da sva djeca... su jednaka.
PPPS: Individualnost! Moramo poštovati i dati im pravo na nju!
PPPPS: Ja sam obično navečer na netu, tako da info na ovu temu možte i očekivati u ta doba.
Kwaheri

Post by Kwaheri »

shuriken wrote:treba biti prijatelj DJECI a ne DOMU
direktna pomoc djeci treba biti nas fokus

i da se radi na tome da se domovi ukinu

i da se sto vise djece i sto brze smjeste kod usvojitelja ili udomitelja ili hranitelja, samo da nisu u instituciji

drzava je najgora majka!! a nasa drzava je medju najgorim drzavama!!
onda znate kako je toj djeci. ako ne znate, probajte to zamisliti.

zamislite ovakvu majku: preuredjuje se u ratu ostecen stan i majka sebi ugradi protupozarni alarm i centralno, a u sobi u kojoj su krevetici sa njenom djecom nema alarma ali zato ima kvarcna grijalica pored dekica i meda

oprosti nam majko sto postojimo,
ti ces uvijek vjecna bit a mi gnojivo.
ne bih da se dizu tenzije...domove ne ukidati... gdje smjestiti djecu koja su nazalost nezeljena... da ih, ne mogu reci,...al eto "majke" ostavljaju po kontejnerima? neka domova...nuzni su...nazalost...potrebni su djeci...koju ostavljaju...
Bumbar

Post by Bumbar »

zena wrote:ja se prijavljujem (to vec znate) ...vi me rasporedite gdje...nisam vam neki koristan kadar... al eto...neka poduka: racunari, maternji jezik, (moze i matematika / osnovna skola), engleski jezik, arapsko pismo ako je neko od djece zainteresiran.... po potrebi mogu biti pantomimicar ili klaun... djed mraz ne dolazi u obzir :D
tuspas i mene :D ...isto mogu racunari, engleski...kasnije budemo vidjeli jos koji :)...klaun...ja mogu i djeda mraz :lol: :D ...

mozda i pozoriste lutaka :)...krpenih :)

Citanje prica :D
Ivy

Post by Ivy »

Ja mogu samo kad sam u Sarajevu preko ljeta/zimskog raspusta i nije mi mrsko odvojiti vrijeme (kao sto humanitarci znaju):

-engleski (od pocetnog do naprednog)
-talijanski (pocetni)
-spanski (pocetni)
-sva poduka za skolu (osnovnu i srednju, pogotovo matematika)
-rolanje, to svakako i sama volim
-kompjuteri
-crtanje

:kiss:
luciferino

Post by luciferino »

Domove ne treba ukidati nego ih treba transformisati u nešto humanije. Standardi se definitivno trebaju poboljšati, a kada čovjek razmisli, potrebno je samo malo dobre volje. Svi su ovdje spremni pružiti neki oblik pomoći, bilo da je to volontiranje, donacija, a neki hoće i da usvoje. Samo se treba dobro organizovati i pripaziti da sredstva odu u prave ruke.
tempora

Post by tempora »

Meni preostaje znaci samo da kupujem bicikla po Holandiji i da ih saljem? :roll: Sve ste vec razgrabili! :oops: :D

P.S.
Da li su vam kazali sta ce uraditi po pitanju bezbjednosti i smjestaja djece?
Bumbar

Post by Bumbar »

Ivy wrote:Ja mogu samo kad sam u Sarajevu preko ljeta/zimskog raspusta i nije mi mrsko odvojiti vrijeme (kao sto humanitarci znaju):

-engleski (od pocetnog do naprednog)
-talijanski (pocetni)
-spanski (pocetni)
-sva poduka za skolu (osnovnu i srednju, pogotovo matematika)
-rolanje, to svakako i sama volim
-kompjuteri
-crtanje

:kiss:
izleti :)...
_BosanaC

Post by _BosanaC »

tempora wrote:Meni preostaje znaci samo da kupujem bicikla po Holandiji i da ih saljem? :roll: Sve ste vec razgrabili! :oops: :D

P.S.
Da li su vam kazali sta ce uraditi po pitanju bezbjednosti i smjestaja djece?
Nista, to je bila izgleda taboo tema direktoru doma. Rekao je samo da se radi na tome.
Princess Fiona

Post by Princess Fiona »

Racunajte me za donaciju za sponzoriranju grupe ili odmora, a mogu pokloniti i gitaru. Probacu jos nesto organizirati, pa cu javiti kada budem znala nesto konkretnije.
suncica24

Post by suncica24 »

Tempora, kao što BosanaC reče, nije se oglasio povodom toga, mislim, lično, da mu je bilo premučno pričati o tome (zaista, čovjek je vidno skrhan i ogorčen), ali ti možeš u svako vrijeme kontaktirati ih putem web stranice (mail ne nađoh na letku koji nam je direktor dao) ili tel. + 387 33 445 591. A za bicikle... možda da to bude prvo što ćemo uraditi? Kupiti dvadeset bicikala, rola, trotineta i darovati ih?
Istovremeno, bilo bi dobro da svi mi proslijedimo ljudima koje znamo, a koji se ne muvaju po forumu, pitamo ih da li bi učestvovali, i kako, kao volonteri, da skupimo što više volontera i vidimo sa čime raspolažemo. Neki okvirni rok neka bude 13 maj?
Btw, mislim da bismo mogli pomoći i oko ažuriranja njihove web stranice (katastrofalna je).
Eto, to bi bilo to... za sad.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

suncica24 wrote:Tempora, kao što BosanaC reče, nije se oglasio povodom toga, mislim, lično, da mu je bilo premučno pričati o tome (zaista, čovjek je vidno skrhan i ogorčen), ali ti možeš u svako vrijeme kontaktirati ih putem web stranice (mail ne nađoh na letku koji nam je direktor dao) ili tel. + 387 33 445 591. A za bicikle... možda da to bude prvo što ćemo uraditi? Kupiti dvadeset bicikala, rola, trotineta i darovati ih?
Istovremeno, bilo bi dobro da svi mi proslijedimo ljudima koje znamo, a koji se ne muvaju po forumu, pitamo ih da li bi učestvovali, i kako, kao volonteri, da skupimo što više volontera i vidimo sa čime raspolažemo. Neki okvirni rok neka bude 13 maj?
Btw, mislim da bismo mogli pomoći i oko ažuriranja njihove web stranice (katastrofalna je).
Stranica nije problem nikakav, da se brzo redizajnirati i odrzavati.
Bumbar

Post by Bumbar »

suncica24 wrote:Tempora, kao što BosanaC reče, nije se oglasio povodom toga, mislim, lično, da mu je bilo premučno pričati o tome (zaista, čovjek je vidno skrhan i ogorčen), ali ti možeš u svako vrijeme kontaktirati ih putem web stranice (mail ne nađoh na letku koji nam je direktor dao) ili tel. + 387 33 445 591. A za bicikle... možda da to bude prvo što ćemo uraditi? Kupiti dvadeset bicikala, rola, trotineta i darovati ih?
Istovremeno, bilo bi dobro da svi mi proslijedimo ljudima koje znamo, a koji se ne muvaju po forumu, pitamo ih da li bi učestvovali, i kako, kao volonteri, da skupimo što više volontera i vidimo sa čime raspolažemo. Neki okvirni rok neka bude 13 maj?Btw, mislim da bismo mogli pomoći i oko ažuriranja njihove web stranice (katastrofalna je).
mozda 20.05?? malo duze dok se jos raje skupi :)
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

Post by ladyblue18 »

ev ja pratim temu aktivno vec 2 dana i ja sam sa svojim kuci vec pocela nesto
mi imamo bike i role i romobil koje smo prerasli tako da ce to 100% otic djeci
dosta odjece kad smo ja i brat bili bebe i manji a sve je zaista ocuvano i igracke koje mi samo smetaju po kuci pa skupljam to za vikend i da odnesemo djeci :)
mene je jako licno pogodila ova tragedija jos vise jer je u mom neposrednom komsiluku :( za razliku od mojih kolega 18godisnjaka i 19godisnjaka kojima ta djecica nisu ni pameti meni zaista jesu :(
ako se jos kako moze pomoc tu sam
Post Reply