Ajmo stručnjaci ! Kad auto najmanje troši ??

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

respo

#51 Re: Ajmo stručnjaci ! Kad auto najmanje troši ??

Post by respo »

pa je li stvarno mislis da u brzini tockovi "pokrecu" cilindre i da oni proizvode tu energiju za pokretanje drugih potrosaca?

onda vi stvarno nemate pojma kako radi motor a i prenos u jednom i drugom smjeru
madner

#52 Re: Ajmo stručnjaci ! Kad auto najmanje troši ??

Post by madner »

Tehnika je stara samo nekih 30 godina :roll:
Pickoo

#53 Re: Ajmo stručnjaci ! Kad auto najmanje troši ??

Post by Pickoo »

Melami wrote:
Pickoo wrote:
Melami wrote: a sto pitas kad si ti najveci strucnjak kako izgleda.
Ako hoces okvirno, auto najmanje trosi pri brzini izmedju 110-130km/h
sad to sve zavisi od drugih detlajnijih informacija.
Moje konkretno auto bi najmanje trosilo na brizini od oko 130km/h kad i velika vecina drugih auta.
ja nisam stručnjak ne bi zato pito, ali na neke nelogičnosti koje su niđe veze imam pravo da reagujem
upravo kao i na ovu tvoju tvrdnju da je potrošnja najmanja na 110-130 što je niđe veze
pa pogledaj tehničke podatke svog auta ili bilo kojeg drugog auta
lijepo je kod svakog navedeno da je potrošnja na 90 km/h najmanja, dok je na 120 km/h dosta veća, maltene skoro kao i gradska, i onda o čemu ti :-)
A vidis ti strucnjace. Kojeg si q otvarao temu kad si najpametniji. Moj odgovor niti je netacan niti je smijesan.
Postoji veliki broj auta koji u tom rangu trosi najmanje i sta je tu nejasno? Sto nisi pitao onda na kojoj brzini najmanje trosi fiat sa 1.2 motorom.
To sve zavisi od auta do auta. Ja sam imao jednog kojem je u specifikacijama pisalo da najbolju ekonomicnost ima pri brzini od 115km/h.
nađi mi ijedno jedino jebeno auto kojem će u tehničkim podacima pisati ovako
90/120/gradska
6 lit/5lit/8 litara
Pickoo

#54 Re: Ajmo stručnjaci ! Kad auto najmanje troši ??

Post by Pickoo »

respo wrote:cekaj ba pazi sta je inzinjer rekao auto u leru nizbrdo trosi 1-2 litra zavisno sta je upaljeno od potrosaca nevazno a auto u brzini ne trosi nista vjerovatno je svejedno sta je upaljeno od potrosaca

gdje je tu logika u pm
može li nizbrdica trajat 100 km
pa da mu potrošnja, koja se tako izražava, izađe 2 litra/na 100 km
madner

#55 Re: Ajmo stručnjaci ! Kad auto najmanje troši ??

Post by madner »

U teoretskom slucaju da bi nizbrdica bila 100 km i dovoljno strma i da je auto novije i da nije u leru (dakle koci motorom) potrosnja bi bila 0l.
dottore

#56 Re: Ajmo stručnjaci ! Kad auto najmanje troši ??

Post by dottore »

respo wrote:pa je li stvarno mislis da u brzini tockovi "pokrecu" cilindre i da oni proizvode tu energiju za pokretanje drugih potrosaca?

onda vi stvarno nemate pojma kako radi motor a i prenos u jednom i drugom smjeru
http://de.wikipedia.org/wiki/Schubabschaltung

Tek ukoliko obrtaji pocnu da padaju toliko da ce se zaustaviti motor (ispod recimo nekih 1300 o/min), onda ECU pokuša sa gorivom da odrzi da se motor ne ugasi. Inače, nizbrdo, radi cut off goriva i kontra-kompresija usporava vozilo.
amortizer

#57 Re: Ajmo stručnjaci ! Kad auto najmanje troši ??

Post by amortizer »

respo wrote:pa je li stvarno mislis da u brzini tockovi "pokrecu" cilindre i da oni proizvode tu energiju za pokretanje drugih potrosaca?

Da! i pri tome se cilindri "vrte" u natrag pa motor ne trosi, nego pocinje proizvoditi pogonsko gorivo, te istim puni rezervoar, a kada dodje do cepa, proradi zastita i ugasi ga :D :run:

Naslov teme nije zasluzio bilo kakvu ozbiljniju raspravu.
emko1234

#58 Re: Ajmo stručnjaci ! Kad auto najmanje troši ??

Post by emko1234 »

ma respo je ogranicen ko lavor. ne moze to njegov jednostanicni mozak da shvati. nekad mi se ameba i paramecijum cine ko doktori nauka, jer frajer kad lupi bas lupi.

garga@ izvini, pricas gluposti. rasprava s tobom je bespredmetna. sumnjam da si vozio moje auto, a pogotovo s3. u svakoj vrsti voznje 2.0tfsi ce potrosit vise od 3.0tdija.
goran16v

#59 Re: Ajmo stručnjaci ! Kad auto najmanje troši ??

Post by goran16v »

Posto ja stvarno tako mislim, a ti tvrdis da nemam pojma de mi molim te objasni sljedece:
Ako auto ide nizbrdo i ako je u brzini sa pustenim kvacilom, tockovi su preko direrencijala i mjenjaca, kvacila tj lamele naslonjene na zamajac, mehanicki spojeni sa zamajcem tj radilicom, ovo je neupitno jer na taj nacin motor samo u kontra pravcu pokrece tockove, na koju su dalje spojene remenice koje pokrecu pumpe, kompresore, alternatore, pa dalje razvodnike paljenja (dok benzinca) lancanike ili remenice, na kojima su lanci ili kaisevi, preko kojih se dalje pokrecu klackalice i ventile, gdje ide ta energija koja se stvara na tockovima? Da ti krajnje pojednostavim pitanje, ako tockove dok je auto i brzini ne pokrecu cilindre kako upalis auto na guranje? Adj objasni eto...
respo

#60 Re: Ajmo stručnjaci ! Kad auto najmanje troši ??

Post by respo »

pa jesi li svjestan da motor non stop radi cim je upaljen bez obzira spustao se on niz brdo u leru ili u brzini
skoro svaki bord u novim autima pokazuje 0 ali to je nije tacno jer on trosi gorivo i tada bez obzira sto se to nama cinilo tako to je vise marketinski trik nego stvarna situacija

auto koje je u brzini i ide niz brdo puni akumulator brze nego kad je u leru i to je jedina bitna razlika u radu motora kad se spustamo niz brdo i u bilo koje dvije situacije auto trosi gorivo jer motor radi cut off nije bukvalno kao sto se prikazuje
to ti dodje nesto kao ono kad treba sva 4 cilindra rade kad ne treba 2 rade i slicno
respo

#61 Re: Ajmo stručnjaci ! Kad auto najmanje troši ??

Post by respo »

emko1234 wrote:ma respo je ogranicen ko lavor. ne moze to njegov jednostanicni mozak da shvati. nekad mi se ameba i paramecijum cine ko doktori nauka, jer frajer kad lupi bas lupi.

garga@ izvini, pricas gluposti. rasprava s tobom je bespredmetna. sumnjam da si vozio moje auto, a pogotovo s3. u svakoj vrsti voznje 2.0tfsi ce potrosit vise od 3.0tdija.
emko inzinjeru ako ne znas dati argument i odgovor onda nemoj ni odgovarati
a davno je potvrdjeno ko nema odgovor pocne sa licnim nekim upadicama vrijedjanjem i slicno
goran16v

#62 Re: Ajmo stručnjaci ! Kad auto najmanje troši ??

Post by goran16v »

respo wrote:pa jesi li svjestan da motor non stop radi cim je upaljen bez obzira spustao se on niz brdo u leru ili u brzini
skoro svaki bord u novim autima pokazuje 0 ali to je nije tacno jer on trosi gorivo i tada bez obzira sto se to nama cinilo tako to je vise marketinski trik nego stvarna situacija

auto koje je u brzini i ide niz brdo puni akumulator brze nego kad je u leru i to je jedina bitna razlika u radu motora kad se spustamo niz brdo i u bilo koje dvije situacije auto trosi gorivo jer motor radi cut off nije bukvalno kao sto se prikazuje
to ti dodje nesto kao ono kad treba sva 4 cilindra rade kad ne treba 2 rade i slicno
Nemoj sad da filozofiras (i to opet pogresno, da ti ne elaboriram da se motor radi, tj da se radilica okrece bilo da je pokretana preko zamajca ili preko cela klipa i klipnjace) i da se vadis, napisao si ovo:
pa je li stvarno mislis da u brzini tockovi "pokrecu" cilindre i da oni proizvode tu energiju za pokretanje drugih potrosaca?
Ja sam ti odgovorio da zaista tako mislim, objasnio mehanickom vezom od tockova do radilice i svega sto je vezano za radilicu, ukljucujuci sve pumpe, kompresore, alternatore, razvodnike itd zasto tako mislim i pitao te da mi objasnis zasto to nije tako.
Qler

#63 Re: Ajmo stručnjaci ! Kad auto najmanje troši ??

Post by Qler »

respo jos ne vjeruje u KERS :D
Industrialyzer

#64 Re: Ajmo stručnjaci ! Kad auto najmanje troši ??

Post by Industrialyzer »

Qler wrote:respo jos ne vjeruje u KERS :D

:lol: :lol: :lol: :lol: :thumbup:

teorija zavjere :lol:
direstraits0078

#65 Re: Ajmo stručnjaci ! Kad auto najmanje troši ??

Post by direstraits0078 »

Pa je li stvarno niko ne vidi sta covjeku pise na avataru? The sh*t he says is always in his posts... No matter what.
:run:
Edin H.

#66 Re: Ajmo stručnjaci ! Kad auto najmanje troši ??

Post by Edin H. »

dottore

#67 Re: Ajmo stručnjaci ! Kad auto najmanje troši ??

Post by dottore »

respo wrote:pa jesi li svjestan da motor non stop radi cim je upaljen bez obzira spustao se on niz brdo u leru ili u brzini

radi cut off totalni, nema goriva u cilindru
kao sto sam napisao, kada bi stisnuo kocnicu da obrtaji pocnu padati, i da se motor krene da gasi, tek onda pocne gorivo da sipa da se pokusa sprijeciti zaustavljanje motora...

to je imala i dvica TD iz 1990, bezninci mislim i ranije :D
respo

#68 Re: Ajmo stručnjaci ! Kad auto najmanje troši ??

Post by respo »

goran16v wrote:

Nemoj sad da filozofiras (i to opet pogresno, da ti ne elaboriram da se motor radi, tj da se radilica okrece bilo da je pokretana preko zamajca ili preko cela klipa i klipnjace) i da se vadis, napisao si ovo:
Ja sam ti odgovorio da zaista tako mislim, objasnio mehanickom vezom od tockova do radilice i svega sto je vezano za radilicu, ukljucujuci sve pumpe, kompresore, alternatore, razvodnike itd zasto tako mislim i pitao te da mi objasnis zasto to nije tako.
ajde sad fino procitaj sta sam napisao pa skontaj
sta mislis odakle klima radio i ostalo uzima struju?
Mlad i Nevin

#69 Re: Ajmo stručnjaci ! Kad auto najmanje troši ??

Post by Mlad i Nevin »

Obožavam ove ''ler nizbrdaše'' !!! Respo, aferim....a još je jači onaj doktor koji veli da troši 1-2l na leru nizbrdo, i to na 100 km :lol: :lol:

Valjda se potrošnja na leru mjeri po satu....
emko1234

#70 Re: Ajmo stručnjaci ! Kad auto najmanje troši ??

Post by emko1234 »

Mlad i Nevin wrote:Obožavam ove ''ler nizbrdaše'' !!! Respo, aferim....a još je jači onaj doktor koji veli da troši 1-2l na leru nizbrdo, i to na 100 km :lol: :lol:

respo, nemam ti ja sta objanjavat. ja ti kazem sta pise na satu kad se vozi tako.
mladi i nevin@ potrosnja na bordu dolazi u kombinaciji lupam 5,5litra na 100predjenih kilometara.
ako vozim nizbrdo u leru, onda pise 1,7 litara na 100km. sta ti je nejasno kralju?
tester33

#71 Re: Ajmo stručnjaci ! Kad auto najmanje troši ??

Post by tester33 »

Pickoo wrote:poznata je prastara priča, a i svespecifikacije i tehnički podaci navode da je najmanja potrošnja na 90 km/h u 5.brzini
s druge strane mogu se čuti priče da je najmanja potrošnja pri što manjem broju obrtaja, dakle ovo je kontradiktorno jedno drugom,
jer kod mene konkretno u 5.brzini
pri 90 km/h motor je na 2.600 o/min
pri 70 km/h na 2.000 o/min
pri 60 km/h na 1.800 o/min

prema tome, d ali će auto trošiti manje ako vozim na 90 km/h iako je tada 2.600
ili ću trošit manje pri 60 km/h jer je tada na malih 1.800 iako mislim da bi mogo spustiti i na 50 km/h gdje bi vjerovatno bilo 1.600 ali mislim da bi to već bilo mučenje za motor

Kad ne dajes gas :mrgreen:
respo

#72 Re: Ajmo stručnjaci ! Kad auto najmanje troši ??

Post by respo »

emko1234 wrote: respo, nemam ti ja sta objanjavat. ja ti kazem sta pise na satu kad se vozi tako.
mladi i nevin@ potrosnja na bordu dolazi u kombinaciji lupam 5,5litra na 100predjenih kilometara.
ako vozim nizbrdo u leru, onda pise 1,7 litara na 100km. sta ti je nejasno kralju?
na satu pise mnogo sto sta a znamo da to nije tacno
i brzinomjer koji vidis nije tacan
tacniji je gps na mobitelu koji ti pokazuje brzinu
tako isto vazi i za gorivo i potrosnju

ne vjeruj satu nikad slijepo savjet za ubuduce jer te moze opasno zajebati
respo

#73 Re: Ajmo stručnjaci ! Kad auto najmanje troši ??

Post by respo »

Mlad i Nevin wrote:Obožavam ove ''ler nizbrdaše'' !!! Respo, aferim....a još je jači onaj doktor koji veli da troši 1-2l na leru nizbrdo, i to na 100 km :lol: :lol:

ne znam zasto je meni upuceno aferim
moze li pojasnjenje?
preludezalude

#74 Re: Ajmo stručnjaci ! Kad auto najmanje troši ??

Post by preludezalude »

dottore wrote:

radi cut off totalni, nema goriva u cilindru
kao sto sam napisao, kada bi stisnuo kocnicu da obrtaji pocnu padati, i da se motor krene da gasi, tek onda pocne gorivo da sipa da se pokusa sprijeciti zaustavljanje motora...

to je imala i dvica TD iz 1990, bezninci mislim i ranije :D
Ma kakav cut off totalni. To mozes spomenuti za neka auta stara godinu dvije, ali za auto staro 10 godina. Pa u to vrijeme je to bila naucna fantastika. Nizbrdo bez gasa trosi kao u leru. Mozes provjeriti taj cut off. Idi nizbrdo bez gasa i u jednom momentu ugasi auto i sve ce ti biti jasno.
respo

#75 Re: Ajmo stručnjaci ! Kad auto najmanje troši ??

Post by respo »

ma fazon je sto ni ovi godinu dvije nemaju cut off totalni
Post Reply