Advent u Sarajevu?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
sadie_forever

#126 Re: Advent u Sarajevu?

Post by sadie_forever »

sherbett wrote:
sadie_forever wrote:Bec,Salzburg,Lyon,Paris,pa eto cak i Zagreb..to su katolicke zemlje,tamo je to sve ok,bosna je oduvijek muslimanska pravoslavna i manjinski katolicka,realno koliko katolika ima da bi mi sad nazor pripadali zapadnjackom svijetu? ovo nije ni pravoslavno za one koji kazu da u BIH ima 50% krscana,ima ali pravoslavci nisu dio ove price.njihov bozic danas prodje neprimjecen ,i onako vjerski,poput bajrama

a sarajevo ovo sve vec ima:

http://furaj.ba/bozicna-atmosfera-na-sa ... y-marketu/

evo beograd je veca metropola od sarajeva,bar duplo,imaju li oni katolicki advent?
Nemaju oni katolicki advent al imaju svoje Dosasce. Oni za razliku od nas 40 dana pred Bozic poste sto mi imamo 40 dana pred Uskrs iliti Korizmu, vrijeme priprave. Posto moraju postiti u adventu ili dosascu, nemaju sajmove i standove s alkoholkm i kobasicama.. bar nije u duhu vjere.
Opce mi je debilno te sajmove nazivati asventom jer advent je vrijeme pripreme za Bozic a ne naziv za sajam.
Zadnjih par godina je to toliko iskomercijaligirano da nema veze s Bozicem osim sto je u oredbozicno vrijeme.
Ja svaki puta kad sam isla u grad na taj sajam se ubila od pica i jela i onda na Badnjak ispovijedila neumjerenost u jelu i picu.

Daleko od toga da nije lijepo.. sve je to krasno i ugodno lampice muzika ljudi, gomila ljudi guzve, alkohola i mesa.. divno..
Al veze s vezom i Bogicem nema osim lampica :mrgreen:
Poenta je bila kako oni nisu napavili vasar od svojih obicaja,bozic je i dalje bozic,a na zapadu je bozic sve osim bozic.evo moje dijete ide u vrtic gdje je zabranjeno spominjati vjerski aspekt bozica,nema Isusa marije itd,sve je samo djed mraz,advent,jelke..mora bit sekularno.eh tome vodi ovo sve
duminjo

#127 Re: Advent u Sarajevu?

Post by duminjo »

Pa prije će biti u Teheranu nego u beogradu. od kud ti da muslimani ne Idu na ove derneke? I koja to se vjera danas ne vrti samo oko para?

Sherbo jes to ga mahnula? :mrgreen:
sadie_forever

#128 Re: Advent u Sarajevu?

Post by sadie_forever »

duminjo wrote:Pa prije će biti u Teheranu nego u beogradu. od kud ti da muslimani ne Idu na ove derneke? I koja to se vjera danas ne vrti samo oko para?

nema ga tehran ali ima ga istanbul,ima ga dubai,ali ja da sam katolik nebi bila ponosna vec uvrijedjena sto je moja vjera spala na sekularni dernek
sadie_forever

#129 Re: Advent u Sarajevu?

Post by sadie_forever »

sherbett wrote:
sadie_forever wrote:
duminjo wrote:Pa prije će biti u Teheranu nego u beogradu. od kud ti da muslimani ne Idu na ove derneke? I koja to se vjera danas ne vrti samo oko para?

nema ga tehran ali ima ga istanbul,ima ga dubai,ali ja da sam katolik nebi bila ponosna vec uvrijedjena sto je moja vjera spala na sekularni dernek
Nema to veze s vjerom.. nigdje se u tom vasaru ne spominje vjera .. jedino sto se odvija u vrijeme vjerske priprave z Bozozic.

Slazem se stobom u svemu, ali ne mogu se slozit da icija vjera istinska vjera ako je spala na sekularni vasar.
Malo si tu pobrkala.. nema veze s vjerom..
pa u pravu si,ali katolicka crkva bi trebala vise da radi na tome da se sacuva svetost bozica,dalje to vodi ka tome da ce izgubit svu moc nad tim praznicima,prosto receno sekularno drustvo preotima bozic od krscanstva na zapadu .to je moj neki zakljucak
Hakiz

#130 Re: Advent u Sarajevu?

Post by Hakiz »

sherbett wrote:
sadie_forever wrote:Bec,Salzburg,Lyon,Paris,pa eto cak i Zagreb..to su katolicke zemlje,tamo je to sve ok,bosna je oduvijek muslimanska pravoslavna i manjinski katolicka,realno koliko katolika ima da bi mi sad nazor pripadali zapadnjackom svijetu? ovo nije ni pravoslavno za one koji kazu da u BIH ima 50% krscana,ima ali pravoslavci nisu dio ove price.njihov bozic danas prodje neprimjecen ,i onako vjerski,poput bajrama

a sarajevo ovo sve vec ima:

http://furaj.ba/bozicna-atmosfera-na-sa ... y-marketu/

evo beograd je veca metropola od sarajeva,bar duplo,imaju li oni katolicki advent?
Nemaju oni katolicki advent al imaju svoje Dosasce. Oni za razliku od nas 40 dana pred Bozic poste sto mi imamo 40 dana pred Uskrs iliti Korizmu, vrijeme priprave. Posto moraju postiti u adventu ili dosascu, nemaju sajmove i standove s alkoholkm i kobasicama.. bar nije u duhu vjere.
Opce mi je debilno te sajmove nazivati asventom jer advent je vrijeme pripreme za Bozic a ne naziv za sajam.
Zadnjih par godina je to toliko iskomercijaligirano da nema veze s Bozicem osim sto je u oredbozicno vrijeme.
Ja svaki puta kad sam isla u grad na taj sajam se ubila od pica i jela i onda na Badnjak ispovijedila neumjerenost u jelu i picu.

Daleko od toga da nije lijepo.. sve je to krasno i ugodno lampice muzika ljudi, gomila ljudi guzve, alkohola i mesa.. divno..
Al veze s vezom i Bogicem nema osim lampica :mrgreen:
Joj, ta ispovijest, da sam vjernik, bio bih katolik. Napravim svakakvih gluposti i grijehova i onda samo zovnem Johanna Tetzela i sve riješeno.

https://hr.wikipedia.org/wiki/Johann_Tetzel

A ni pape nisu bile loše, na primjer Aleksandar VI, poznat i kao Rodrigo de Borja

https://en.wikipedia.org/wiki/Pope_Alexander_VI

I šta kažete, ova nova vremena iskvarila i izopačila vjeru, komercijalizovala Božić, advent se pretvorio u hedonizam jela i pića itd, u dobra stara vremena sve je to bilo puno moralnije i poštenije, zar ne :wink:

Kažem ja, dajte nam bakanalija, barem je sve u startu jasno i nema pretvaranja. Dobri stari Kaligula, zar ne Bloo...
Last edited by Hakiz on 07/01/2019 02:05, edited 1 time in total.
duminjo

#131 Re: Advent u Sarajevu?

Post by duminjo »

Ljudi se druze, uživaju i opustaju za praznike i slobodno vrijeme. Nista ne rade losije i ne diraju u vjeru manje od "muslimana" za vrijeme bajrama.

Hajmo spavat dok nas sadeta nije zatvorila i Zakljucala :mrgreen:
sadie_forever

#132 Re: Advent u Sarajevu?

Post by sadie_forever »

duminjo wrote:Ljudi se druze, uživaju i opustaju za praznike i slobodno vrijeme. Nista ne rade losije i ne diraju u vjeru manje od "muslimana" za vrijeme bajrama.

ali kod nas to nije opce prihvaceno,vidis kako i ti koristis znak navoda,u zadnjih par godina primjecujem kako sve vise ljudi i osudjuje te bajramske partije,na bajramskoj hutbi se prica protiv toga itd itd

doduse i papa nekad progovori koju protiv materijalizacije bozica,ali to je otislo toliko daleko da je danas jaca jedna coca cola od pape licno,mislim narod vise i ne mari toliko za vjerom na zapadu,hrvatska je zlatna tu kako je na zapadu .ja recimo ne mogu zamislit da moje dijete uce o bajramu a da ne smiju spomenut Muhameda a.s
Hakiz

#133 Re: Advent u Sarajevu?

Post by Hakiz »

sadie_forever wrote:
duminjo wrote:Ljudi se druze, uživaju i opustaju za praznike i slobodno vrijeme. Nista ne rade losije i ne diraju u vjeru manje od "muslimana" za vrijeme bajrama.

ali kod nas to nije opce prihvaceno,vidis kako i ti koristis znak navoda,u zadnjih par godina primjecujem kako sve vise ljudi i osudjuje te bajramske partije,na bajramskoj hutbi se prica protiv toga itd itd

doduse i papa nekad progovori koju protiv materijalizacije bozica,ali to je otislo toliko daleko da je danas jaca jedna coca cola od pape licno,mislim narod vise i ne mari toliko za vjerom na zapadu,hrvatska je zlatna tu kako je na zapadu .ja recimo ne mogu zamislit da moje dijete uce o bajramu a da ne smiju spomenut Muhameda a.s
Stani ba, je l' ti to upravo reče da za Božić na Zapadu ne smiju spomenuti Isusa?!
sadie_forever

#134 Re: Advent u Sarajevu?

Post by sadie_forever »

Hakiz wrote:
sadie_forever wrote:

Stani ba, je l' ti to upravo reče da za Božić na Zapadu ne smiju spomenuti Isusa?!
da u vrticu mog djeteta o bozicu pricaju ali dobili su naredbu da ne mjesaju vjeru nikako,i to se namece i kroz medije odavno vec
Hakiz

#135 Re: Advent u Sarajevu?

Post by Hakiz »

sherbett wrote:...
Ma, ja sam samo htio reći da religija, bogatstvo, moć, seks i skandali su uvijek išli zajedno, i u ona dobra stara vremena ne samo u ova izopačena moderna, tako da malo komercijalizacije Božića, adventa, sutra, inšallah, Bajrama i ostalih neće ništa loše napraviti.

Opustite se ljudi i uživajte u se, na se i poda se.
sadie_forever

#136 Re: Advent u Sarajevu?

Post by sadie_forever »

sherbett wrote:
sadie_forever wrote:

A di ti zivis?
Kako mislis ne smiju spominjat Isusovo rodjenje a Bozic je? :?

Mogu ti reci privatno,a da to je trend,cak je trend medju ljudima da nazor traze predkrscanski izvor bozica,sve samo da ga ne vezu za krscanstvo jer su 90% ateisti i agnostici pa mrze vjeru,nazalost
Hakiz

#137 Re: Advent u Sarajevu?

Post by Hakiz »

sadie_forever wrote:
Hakiz wrote: Stani ba, je l' ti to upravo reče da za Božić na Zapadu ne smiju spomenuti Isusa?!
da u vrticu mog djeteta o bozicu pricaju ali dobili su naredbu da ne mjesaju vjeru nikako,i to se namece i kroz medije odavno vec
Ne miješaju vjeru sa Božićem?! Za Isusov rođendan ne smiju spomenuti slavljenika?!

O tempora, o mores. Sve je otišlo u Honduras...

Mislim, j sam ateista i to bi mi kao i odgovaralo, ali da je besmisleno, jeste.

Kako je krenulo, još ćemo mi ateisti napraviti pokret za očuvanje religioznih vrijednosti...
Last edited by Hakiz on 07/01/2019 02:19, edited 1 time in total.
duminjo

#138 Re: Advent u Sarajevu?

Post by duminjo »

Joj sadeta u svakom postu po Nesto slazes :-) ne isplati se bogami.

Laku noc
sadie_forever

#139 Re: Advent u Sarajevu?

Post by sadie_forever »

Hakiz wrote:
sadie_forever wrote:
Hakiz wrote: Stani ba, je l' ti to upravo reče da za Božić na Zapadu ne smiju spomenuti Isusa?!
Ne miješaju vjeru sa Božićem?! Za Isusov rođendan ne smiju spomenuti slavljenika?!

Skandinavija je u pitanju,pa ti provjeri kako ovdje slave bozic ako ne vjerujes
sadie_forever

#140 Re: Advent u Sarajevu?

Post by sadie_forever »

duminjo wrote:Joj sadeta u svakom postu po Nesto slazes :-) ne isplati se bogami.

Laku noc

ako lazem ja ne laze google :D googlaj sekularizacija bozica
Hakiz

#141 Re: Advent u Sarajevu?

Post by Hakiz »

sadie_forever wrote:
Hakiz wrote:

Dok se drugačije ne pokaže, ja sve vjerujem. U stvari, ne vjerujem, ali primam k znanju.

Samo se ibretim na rečeno.
sadie_forever

#142 Re: Advent u Sarajevu?

Post by sadie_forever »

Hakiz wrote:
sadie_forever wrote:
Hakiz wrote:

Dok se drugačije ne pokaže, ja sve vjerujem. U stvari, ne vjerujem, ali primam k znanju.

Ibretim se i ja,ljudi su ovdje dvolicnjaci,vole obicaje ali ne vole da se kaze za njih da su krscani,kunem se ni jednog skandinavca nisam cula da kaze da je krscanin(oni su protestanti),,i kad ih pitas za bozic kazu tradicija,neki idu dalje pa govore to je bilo i prije krscanstva,to je paganski obicaj itd
Hakiz

#143 Re: Advent u Sarajevu?

Post by Hakiz »

sherbett wrote:ali nisu oni tema :mrgreen:
Nisu tema ali ne mogu a da ne spomenem Jeremy Ironsa u ulozi spomenutog gospodina.

Aristokratski gard i pojava, taj glas, a gumio je likove perverzne do bola, pa mi je u ulozi pape Alexandra Vi pravo drag.

Da postoji reinkarnacija, volio bih se vratiti kao Jeremy Irons.

Oprostite na digresiji, morao sam.
Last edited by Hakiz on 07/01/2019 03:15, edited 1 time in total.
Hakiz

#144 Re: Advent u Sarajevu?

Post by Hakiz »

sadie_forever wrote:
Hakiz wrote:

Ibretim se i ja,ljudi su ovdje dvolicnjaci,vole obicaje ali ne vole da se kaze za njih da su krscani,kunem se ni jednog skandinavca nisam cula da kaze da je krscanin(oni su protestanti),,i kad ih pitas za bozic kazu tradicija,neki idu dalje pa govore to je bilo i prije krscanstva,to je paganski obicaj itd
Pa i protestanti su kršćani, nisu katolici, ali su kršćani.

Ali odlutali smo od teme, izgubićemo advent.

P. S. Onaj plakat što ga insomnia stavi bi bio bolji sa naslovom "Abdest u Zagrebu".
Last edited by Hakiz on 07/01/2019 02:36, edited 2 times in total.
sadie_forever

#145 Re: Advent u Sarajevu?

Post by sadie_forever »

Hakiz wrote:
sadie_forever wrote:
Hakiz wrote:

Pa i protestanti su kršćani, nisu katolici, ali su kršćani.

Ali odlutali smo od teme, izgubićemo advent.

P. S. Onaj plakat što ga insomnia stavi bi bio bolji sa naslovom "Abdest u Zagrebu".
znam samo pojasnjavam,ali vjera je njima opcenito zadnja rupa na sviralu,ali ovo je najbezbozniji dio svijeta,mozda nije relevantno za druge krscanskije zemlje :D

i necu vise,sorry,odoh na spavanje :D
sadie_forever

#146 Re: Advent u Sarajevu?

Post by sadie_forever »

i ne znam sta pricamo tuzla ima advent vec ,ima i zenica :D
_Scarlett_

#147 Re: Advent u Sarajevu?

Post by _Scarlett_ »

Ja vjerujem da ce se ovo organizovati, samo pod nekim imenom tipa "zimski bazar". Ono, svi elementi Adventskog/bozicnog marketa ce biti bez eksplicitno spominjanja tog vjerskog aspekta. Sto je po meni sasvim logicna stvar za grad u kojem 90% stanovnistva ne obiljezava advent.

Inace, u Sarajevu se dosta bolje obiljezvaju "novogodisnji" (kako ih mi zovemo) praznici sada nego prije nekoliko godina. Nema vise hajke na djeda mraza, Holiday Market krcat svaki dan, grad sve vise okicen... cak su okitili Bascarsiju ove godine sto nisu prije. Narod voli jednostavno. A da ce se zvati "Advent" kod nas, sumnjam.
problemnatravunu

#148 Re: Advent u Sarajevu?

Post by problemnatravunu »

Neka se zove kako hoće, ali i ja sam nakon posjete tog dogadjaja u Zagrebu zakljucio da je Sarajevo jako malo udaljeno od takvog događaja, i zasto ne uzeti lovu od turizma, svakako stalno pričamo o ekspanziji turizma, dakle, malo više led dioda :D , malo prosiriti ponudu HRANE prije svega , piće je tu svakako :lol: ,klizališta, malo muzike uživo i samo dobar marketing , i to mora uspjeti :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Od svega mi kao najveći "ćimbenik" protiv izgleda pojava magle i enormnog zagađenja u tom periodu, e to bi mogao biti veliki problem, hebote, sazivaš turiste iz cijelog svijeta , a vani zagađenje preko 400 , kao u Indiji!
sinuhe

#149 Re: Advent u Sarajevu?

Post by sinuhe »

Decko, Hubijar, ocigledno ne zna sta je advent. Kao misli to brendirati a da ne spomene Bozic?
Bosanska posla.
normala brate

#150 Re: Advent u Sarajevu?

Post by normala brate »

Šta je advent?
Post Reply