ADSL+Wireless

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Bobi

Post Reply
dugmee
Posts: 264
Joined: 19/11/2006 17:09

ADSL+Wireless

Post by dugmee » 13/07/2011 08:57

Do skoro sam imala onaj 2+2 modem od Bihneta i posto je prestao da radi dali su mi novi speedtouch i sad s njim nikako ne mogu da uganjam wireless konekciju preko linksys router-a. Bila mi je crkla mrezna kartica, komp je nosen u servis i tamo su mi napravili da cim se upali komp, konekcija je uspostavljena, ne treba se manuelno preko ppoE konektovati. Mislim da bi to moglo biti uzrok problema da linksys router ne moze da dobije IP adresu od PPPoE servera, tu mi gresku javlja. U konekcijama imam neku konekciju "Internet Gateway" koju ne mogu da izbrisem a dok sam bila u servisu vidjela sam da su nesto cackali po BIOS-u, da li je tamo mozda nesto promijenjeno?

Eto ako ima neko neku ideju, bila bih zahvalna.


dragan.s
Posts: 2043
Joined: 04/07/2009 00:34

Re: ADSL+Wireless

Post by dragan.s » 13/07/2011 10:02

Do skoro sam imala onaj 2+2 modem od Bihneta i posto je prestao da radi dali su mi novi speedtouch i sad s njim nikako ne mogu da uganjam wireless konekciju preko linksys router-a. Bila mi je crkla mrezna kartica, komp je nosen u servis i tamo su mi napravili da cim se upali komp, konekcija je uspostavljena, ne treba se manuelno preko ppoE konektovati. Mislim da bi to moglo biti uzrok problema da linksys router ne moze da dobije IP adresu od PPPoE servera, tu mi gresku javlja. U konekcijama imam neku konekciju "Internet Gateway" koju ne mogu da izbrisem a dok sam bila u servisu vidjela sam da su nesto cackali po BIOS-u, da li je tamo mozda nesto promijenjeno?

Malo konfuzno pitanje pa ne vjerujem da će ti neko moći iz prve odgovoriti.
Prvo, za "čačkanje" po BIOS-u vjerujem da su kolege tamo isključili integrisanu LAN kartu pošto su ugradili dodatnu.
Oko ADSL-a je malo nejasno kako ti je podešen ADSL modem? Ukoliko imaš dodatni ruter (Linksys) onda bi on trebao da bira pppoe konekciju, a sa ADSL modemom treba biti spojen preko WAN port-a. U tom slučaju ti na kompjuteru ne treba nikakva pppoe konekcija već je dovoljno da je IP adresa postavljena na automatsku koju će ti dodijeliti ruter.
ADSL modem ne smije biti u ruter modu, nego u onom drugom koji proizvođači različito obilježavaju (bridge ethernet i sl.).
Znači sve bi trebalo izgledati ovako:
ADSL (u ne-ruter modu)-->Linksys(u WAN port)-->ostatak mreže što žično što bežično sa opcijom Automatic IP adddress
Linksys treba podesiti da bira ppoe i ukucati u njega parametre. Takođe u njemu omogućiti DHCP server, WLAN kao AP sa nazivom, vrstom zaštite i šifrom.

dugmee
Posts: 264
Joined: 19/11/2006 17:09

Re: ADSL+Wireless

Post by dugmee » 14/07/2011 11:12

dragan.s wrote:ADSL modem ne smije biti u ruter modu, nego u onom drugom koji proizvođači različito obilježavaju (bridge ethernet i sl.).


Tu je bila greska, uklonjeno i sad radi odlicno :)

chino
Posts: 551
Joined: 21/11/2002 00:00

Re: ADSL+Wireless

Post by chino » 09/08/2011 00:22

Imam routerTP Link td w8901g. Ali nemam signala ili je jako slab (da ga ne mogu ni koristiti) u sobi udaljenoj cca 15m.
Zna li neko kako se pojačava signal? Da li se moze to napraviti u konfiguraciji?

User avatar
ala7
Posts: 1113
Joined: 04/03/2011 16:12
Location: 43°52′0″N 18°25′0″E

Re: ADSL+Wireless

Post by ala7 » 09/08/2011 00:43

192.168.1.1 kucaj u browser.
user:admin
passworda:admin

Interface setup --> Wireless --> Transmit Power: High

Ako ne mognes pristupiti preko 192.168.1.1 onda podesi mreznu rucno (IP;Subnet;D.Gateway ....)

chino
Posts: 551
Joined: 21/11/2002 00:00

Re: ADSL+Wireless

Post by chino » 09/08/2011 01:08

vec mi stoji da je high, provjerio sam to i prije.. :?

User avatar
ala7
Posts: 1113
Joined: 04/03/2011 16:12
Location: 43°52′0″N 18°25′0″E

Re: ADSL+Wireless

Post by ala7 » 09/08/2011 01:23

probaj mijenjati kanale signala .. ne znam do cega bi moglo biti

Post Reply