@anais_nin
Kratki citat koji sam navela nalazi sa na stranici za koju mi je link poslala
lično dječakova majka:
http://www.sinetwork.org/aboutspd/whatisspd.html
Mislim, ima tu još bisera. Također sam za SPD čula prvi put prije tri dana. Stvarno ne znam kako sa svim ovim silnim tipovima i podtipovima ijedno dijete može proći kao normalno???
Sensory-avoiding children:
Respond to being touched with aggression or withdrawal (može biti i znak zlostavljanja, zar ne)
Fear movement and heights, or get sick from exposure to movement or heights
Be very cautious and unwilling to take risks or try new things
Feel uncomfortable in loud or busy environments, such as sports events, malls
Be very picky eaters and/or overly sensitive to food smells (ovo sam ja 100%

)
Sensory-seeking children
Hyperactivity as they seek more sensation
Unawareness of touch or pain, or touching others too often or too hard (which may seem like aggressive behavior)
Taking part in unsafe activities, such as climbing too high (gluho bilo pokušati dodaći plafon u Ameriki)
Enjoying sounds that are too loud, such as a very loud television or radio
A pored svog ovog veselja imaju i:
Very poor fine motor skills, such as handwriting
Very poor gross motor skills, such as kicking, catching, or throwing a ball
Difficulty imitating movements, such as when playing "Simon Says"
Trouble with balance, sequences of movements, and bilateral coordination
A preference for familiar activities or play, such as lining up toys
A preference for sedentary activities, such as watching TV, reading a book, or playing video games
Ta ista žena je "pogurala" da se ADHD "otkrije" i kod djevojčice kojoj tada nisu bile ni 2 pune godine, a djevojčica je rodica pomenutoga dječaka! Ja u svemu tome vidim neke druge stvari (nesređeni porodični odnosi, razvod, samohrana majka koja svoju stručnost prosipa i izvan ordinacije, neobrazovanost majke djevojčice kojoj je beba ionako više preko glave, a koja i sama ima ADHD, otac djevojčice koji je jedno debeloguzo, nezainteresovano stvorenje). Naravno, za njih je sasvim normalno da u jednoj porodici ima ovoliko slučajeva, jer sve je to uzrokovano genetikom, mozgovi su im urođeno poremećeni (jelte to je biološki), za svaki neuspjeh u životu se ima opravdanje (oh, I have this condition). Stvarno više WTF???
Nije ni naše društvo anđeosko i mi imamo nesređenih porodičnih odnosa, ali me ovolika koncentracija negativnosti jednostavno fascinira i iskreno mislim da je klofanje debelih, američkih, odraslih, celulitičnih guzica odličan lijek za svašta nešto.