Abortus!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Stari

Post by Stari »

:D :D :D :D
Eh sto se ovaj narod prestao saliti ...sta je ovo ...komemorativna sjednica...tehvid...misa mrtvima.....svi se nesto uozbiljili.

Odoh ja pa vi to nastavite ...ono ozbiljno jelde
Fair Life

Post by Fair Life »

Za napraviti dijete potrebno je dvoje. I krivica za nezeljenu trudnocu je 50/50. Ali sta da uradi djevojka od 16 godina sa nezeljenom trudnocom ako joj partner ima 17. Kako njih dvoje da se odgovorno postave prema djetetu koje treba ugledati svijetlo dana kroz devet mjeseci ? Ili kako bilo sta da urade po tom pitanju ? Zar od njih ocekivati da budu edukovani u koristenju preventivnih mjera ako zive negdje na selu, negdje u maloj varosici gdje je "tabu" otici i kupiti kondom ? Zar je neko od njihovih roditelja gledajuci kako odrastaju pretresao tu problematiku s njima u porodicnim razgovorima ?

Njoj je govoreno: "Kceri cuvaj obraz !" A njemu ? Da li je njegov otac njemu kupio prvi kondom i upozorio ga na posljedice ? Nije ? Znaju li oni sta je preventiva ? Treba li neoprezna djevojka od 16 godina da prekine skolovanje zbog toga sto ju je u jednom momentu zasvrbilo, a nije se sama pocesala ? Kemija radi bez obzira na mogucnost od bolnih posljedica. Svake godine sve mladje generacije se upustaju u seksualne okrsaje... Negdje se desi i postenoj dijete. Poznat mi je od ranije slucaj mlade djevojke koju je zakacila nezeljena trudnoca i koja bi zadrzala dijete, ali posto je ovisna o roditeljima jer nije ekonomski samostalna, roditelji su odlucili o sudbini nerodjenog unuceta. Ne prave se sva djeca u ljubavi. Neka se prave na jednodnevnom izletu, na ekskurzijama, pod uticajem alkohola ... Sta u tim slucajevima uraditi ? Moze li mlada djevojka biti u stanju da pod traumom saznanja da je ostala trudna donese valjanu odluku ? Moze li se sa nekim posavjetovati ? Roditeljima ? Nazvati ce je kurvom ! S vrsnjakinjama ? Isto !

Zajebano.

Podrzavam svaku odluku koju djevojka/zena donese u tom slucaju, jer vjerovatno ima valjane razloge.

Za one koji su planirali trudnocu___http://www.poliklinika-harni.hr/teme/tr ... etrage.asp
Vingo

Post by Vingo »

"Da li je njegov otac njemu kupio prvi kondom i upozorio ga na posljedice"

Nije, ali cisto sumnjam i da mu je pokazao kako i kad je trebao da (da izvines) guzi....pa je mali opet nekako sam skontao.
Oprosti ali ako sesnaestogodisnjakinje danas znaju da me upute u to koji je push-up najbolji i najpovoljniji, a sesnaestogodisnjaci sve o prednostima i manama diesel motora; ne vidim razloga da misle da bebe donose rode ili da kondom sluzi za napuhavanje.....
horns&drums
Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die

Post by horns&drums »

Novalic, ima mail :) :-) :)
Fair Life

Post by Fair Life »

Vingo wrote:"Da li je njegov otac njemu kupio prvi kondom i upozorio ga na posljedice"

Nije, ali cisto sumnjam i da mu je pokazao kako i kad je trebao da (da izvines) guzi....pa je mali opet nekako sam skontao.
Oprosti ali ako sesnaestogodisnjakinje danas znaju da me upute u to koji je push-up najbolji i najpovoljniji, a sesnaestogodisnjaci sve o prednostima i manama diesel motora; ne vidim razloga da misle da bebe donose rode ili da kondom sluzi za napuhavanje.....
Nije to bas tako jednostavno kako si ti sebi predstavio. U Kini postoji djecak, fenomenalan matematicar, doktorirao matematiku u trinaestoj godini, ali to ni u kom slucaju ne znaci da je dovoljno zreo da preuzme funkciju direktora nekog instituta.

Mladost ludost.
Vingo

Post by Vingo »

Veoma je jednostavno. Onako kako naucis trogodisnjaka da NE SMIJE dodirnuti ringlu sporeta ako ne zeli da se opeche, tako trinaestogodisnjak mora znati da NE SMIJE da se seksa bez zastite, ako ne zeli bebu ili abortus.
Jednostavnije ne moze.
Fair Life

Post by Fair Life »

Bas tako !
BigusDickus

Post by BigusDickus »

Stari wrote:....da bi u tom stadijumu...idealno bilo da partnerica zauzme vodecu poziciju (mislim ono... ona odozgo...a on na ledjima) ....pa kad lijepo partner zakoluta ocima ...ona fino sjashe sa njega i sve ...u najboljem redu.

Ha jel tako ? ..Tako je!
Ne sjecam se ni jedne, koja je bila gore i pri tom se brinula o mom kolutanju ocima, ili bilo cemu drugom, a posebno im nije bilo do sjahavanja... necu dalje, ali je jasno da ti je ova strategija nepouzdana :D
Stari

Post by Stari »

samo se zayebavaj BigusDicus ...ubrzo ce oni i tebe poslati na uozbiljavanje :-?
BigusDickus

Post by BigusDickus »

Nisam ja neozbiljan, a i ne zayebavam se... mozda sam samo veseo po prirodi :D
horns&drums

Post by horns&drums »

Biggie, jesi li ti za abortus ili nisi? :D :D :D
novalic

Post by novalic »

horns,

ima vala, od jutros 8-)
BigusDickus

Post by BigusDickus »

@horns
Sto, da ne nudis nesto :D :D :D
novalic

Post by novalic »

djeco, ne zaboravite kondome :P
Glumica

Post by Glumica »

mene samo zanima... ovi koji shvataju/donekle odobravaju i sl. abortus u tom i tom slucaju... tipa silovanje, bolest i sl.
kako zaboga zamisljate da bi to bilo izvedivo? da postoji neki organ, neki savjet, vijece? koje bi odlucivalo sta moze sta ne? (u drustvu kakvo je nase, to bi garant bila grupa muskaraca-mudrosera) i onda oni prvo zenu ispitaju, ispretresaju, pa onda odlucuju da li je to i to opravdano, da li se uklapa... meni je to monstrouzna konstrukcija...

koliko god sam PROTIV abortusa, kao nacina rjesavanja problema, toliko sam ZA pravo zena na autonomiju nad svojim tijelom...

i da, slazem se sa hornsom... koliko god to ruzno zvucalo, priznajem da jeste, ali nisam za to da u pitanjima abortusa muskarci imaju pravo da odlucuju... (generalno govoreci... o pravu na abortus)
horns&drums

Post by horns&drums »

BigusDickus wrote:@horns
Sto, da ne nudis nesto :D :D :D
Imao sam, no gotovo je sve :D :D

p.s. nemoj je uznemiravati neko vrijeme :D :D
dinash

Post by dinash »

Soul_Sista wrote: Ovo pitanje je dosta komplikovano. Do danas sam bila za abortus ali poslije jedne zesce diskusije o tome da li postoje univerzalna prava za svijuh i koja su to prava, nisam vise sigurna. Npr. jedno takvo univerzalno pravo bi moglo biti da svi ljudi ovog svijeta imaju pravo na zivot? Jel se tu racunaju i oni zivoti koje zene nose u sebi?
tacno ... svi osim iračana, afganistanaca i ostalih clanova treceg svijeta i "ose zla" ...
in_my_skin

Post by in_my_skin »

Fakat mi je mrsko čitat cve ove nebuloze,pa sorry ako ponavljam već rečeno!
Abortus je sasvim uredu,jer to treba da bude samo ženina odluka.
I nemojte odmah počinjat sa svađom.
Pomislite na silovane žene.Zar one trebaju zadržati takvo dijete???
Ili silnu siročad koja se pate cijeli svoj život i pitaju se što su ih roditelji ostavili!!!I većina njih završi u kriminalu i sl...
To su moje činjenice-pobijte ih ako možete!
LudoALudjiJA

Post by LudoALudjiJA »

Fair Life wrote: Njoj je govoreno: "Kceri cuvaj obraz !"
garant ga je shvatila doslovno i poslusala :-)

Fair Life wrote: Znaju li oni sta je preventiva ?
preventiva je organizacija "srpskih patriota" kojoj je cilj sakiti radovana karadzica od hapsenja i prikupljati sredstva za finansiranje putem reketa svih imalo uspjesnih srpskih biznismena...ako ga ko provali, bice to neko od njih, kao sto je vec bilo indicija...nije oko, nego novcanik, najosjetljiviji dio tijela biznicara...ali, zasto bi to djeca od 16, 17 godina znala, to njih ne zanima :D :)
Fair Life wrote: Negdje se desi i postenoj dijete.
Znam jedan slucaj. Marija/Merjema.

Salu na stranu, pola jarana i poznanika koji su se ozenili u zadnju godinu-dvije su dobili "sedmancad". Valjda to znaci da su protivnici abortusa.
Fair Life

Post by Fair Life »

LudoALudjiJA wrote:...Salu na stranu, pola jarana i poznanika koji su se ozenili u zadnju godinu-dvije su dobili "sedmancad". Valjda to znaci da su protivnici abortusa.
Ili da je danas sve to "ko se zeni na brzinu taj se kaje natenane".
LudoALudjiJA

Post by LudoALudjiJA »

Fair Life wrote:
LudoALudjiJA wrote:...Salu na stranu, pola jarana i poznanika koji su se ozenili u zadnju godinu-dvije su dobili "sedmancad". Valjda to znaci da su protivnici abortusa.
:) da, sto kazu: "brz brak-express razvod"...

samo, ovi su mahom imali duge veze, tako da je trudnoca samo ubrzala ono su vjerovatno ionako kontali uraditi

a ja bih rekao na to: znam ko je bio carls bebidz, ali jos bolje znam: no sex before marriage, tako se izbjegava namjerni miscarriage :)
arci

Post by arci »

Fair Life wrote:

:D Sto se duze cuvas,sve ce ti teze biti :D (da se odlucis da
skocis na ludi kamen :D )

Sto se abortusa tice,ja sam apsolutno protiv zato sto kao prvo
nije krivo to djete jer ne pise niko molbe da se rodi;drugo -nikada ne znas koga ubijas (svako djete je na svoj nacin lijepo,drago...)i uopste
obozavam djecu,a svim zenama bih preporucila da ne misle samo na
vlastito zadovoljstvo,na kraju krajeva ,one snose najveci dio odgovornosti. :)
zili

Post by zili »

Soul_Sista wrote:
alek wrote:ja sam ZA slobodu izbora
BigusDickus wrote:tvoje tijelo tvoja odluka
Da li to znaci i da si za abortus? Recimo da slucajno zatrudnis, nemas posao, ni neko naj bolje socijalno osiguranje...da li bi ipak izabrala da rodis? Recimo da pocinjes od toga da nemas pravo da oduzimas zivot drugome, u ovom slucaju nerodzenoj bebi? Ili mozda imas ipak to pravo jer se radi o tebi i nekome ko je dio tebe?!

Ovo pitanje je dosta komplikovano. Do danas sam bila za abortus ali poslije jedne zesce diskusije o tome da li postoje univerzalna prava za svijuh i koja su to prava, nisam vise sigurna. Npr. jedno takvo univerzalno pravo bi moglo biti da svi ljudi ovog svijeta imaju pravo na zivot? Jel se tu racunaju i oni zivoti koje zene nose u sebi?

Pitanje je od kad racunas da je neki zivot poceo. Jer, ako cemo tako metafizicki racunati, onda bih trebala spavati sa svakim tipom koji ti se nabacuje, jer on ti zapravo nudi da ti napravi dijete, da napravi neki novi život i ko si ti da odlučiš da taj neki novi život ne treba biti napravljen :-)

Sa dolaskom nauke o genima, mogućnostima kloniranja i sl. stvar postaje još složenija jer sad se naime novi život može napraviti od bilo koje ljudske ćelije. Dakle život ne mora početi sa embrionom, može početi i sa zanokticom :-)

sorry, necu da miniram temu, samo... to što kažeš da "žena nosi život u sebi". Svaka žena svakog mjeseca nosi potencijalni život u sebi (čisto biološki - svaki ovum je potencijalni život, pa je tako i svaka menstruacija kao abortus).

mislim da je pitanje abortusa pitanje ličnog izbora u POJEDINAČNIM slučajevima. Hoću da kažem, žena može u jednom trenutku života da abortira, a onda kasnije u nekoj drugoj situaciji da rodi dijete. Da li je ona za ili protiv abortusa?
LudoALudjiJA

Post by LudoALudjiJA »

zili wrote: Hoću da kažem, žena može u jednom trenutku života da abortira, a onda kasnije u nekoj drugoj situaciji da rodi dijete. Da li je ona za ili protiv abortusa?
Image
kame

Post by kame »

Slazem se da je pravo svake zene da odlucuje o svom tijelu. Medjutim, nikada ne bih oprostio voljenoj osobi ukoliko bi izvrsila abortus. To bi znacilo kraj.
Post Reply