Valjda treba učiti djecu da ne treba da dođe do toga, jer u 2025. imamo kontracepciju, tj. zaštitu od spolno prenosivih bolesti? A ne da je to "kao prehlada", pa šta fali ako se zaraziš, no big deal.dr_Evil wrote: ↑14/03/2025 07:54
Ma mi smo generalno crna rupa sto se tice sekusalno prenosivih bolesti. Prvi problem je sto je kod nas sve sramota i sta ce mahala reci, pa se zato niko i ne pregledava, zene su tu moram priznati cak mnogo i bolje od muskaraca. Onda drugi je problem sto kad hoces da se pregledas gdje da odes, pogotovo za musku populaciju, a onda pocinje peglanje, nemogucnost testova, kaze salje za sarajevo, ceka se mjesec. Luda kuca. HPV vakcine, od sramote se ne daju curicama u potrebnoj dobi.
Mislim da moramo na tom polju ipak da djelujemo vise, prvo sa edukovanjem, drugo da pristup tome bude mnogo laksi i put pacijenta jasan. Gonoreja se lijeci jednom inekcijom u dupe, klamidija sa dvije tablete, sifilis je inekcija u dupe ako se na vakat otkrije. Treba uciti djecu da to posmatraju kao prehladu, a ne kao sramotu.
Abortus
Moderator: anex
-
#176 Re: Abortus
- banjaluka078
- Moderator
#177 Re: Abortus
Trebamo učiti roditelje da uče djecu...prvo ide iz kuće. Bila sam prisutna u čekaonici kod porodične doktorice kad je sestra zvala roditelje djece u dobi kad se prima HPV vakcina. Žena ne bi dovršila "zovem da pitam da li ste zainteresovani za HPV vakcinu za...." Prekid veze. Mamike iz FB grupa i YT učenjaci znaju bolje i ne daju vakcine. Ili misle da će im se djeca prokurvati kad je prime.
Pa kad su toliko zatucani po tom pitanju, onda me ne čudi da djeca ne znaju ništa o higijeni intimnog područja, polnim bolestima, načinima kontracepcije, zaštiti od polno prenosivih bolesti...prije svega da ne znaju o polnoj zrelosti i da ne moraju pratiti tendove, tik-tok, šta već, pa da ne moraju stupati u odnose nespremni i nezreli.
Pa kad su toliko zatucani po tom pitanju, onda me ne čudi da djeca ne znaju ništa o higijeni intimnog područja, polnim bolestima, načinima kontracepcije, zaštiti od polno prenosivih bolesti...prije svega da ne znaju o polnoj zrelosti i da ne moraju pratiti tendove, tik-tok, šta već, pa da ne moraju stupati u odnose nespremni i nezreli.
- Arachnoidea
#178 Re: Abortus
Kontracepcija je zastita od nezeljene trudnoce ne od spolno prenosivih bolesti.no_sikiriki wrote: ↑14/03/2025 17:53Valjda treba učiti djecu da ne treba da dođe do toga, jer u 2025. imamo kontracepciju, tj. zaštitu od spolno prenosivih bolesti? A ne da je to "kao prehlada", pa šta fali ako se zaraziš, no big deal.dr_Evil wrote: ↑14/03/2025 07:54
Ma mi smo generalno crna rupa sto se tice sekusalno prenosivih bolesti. Prvi problem je sto je kod nas sve sramota i sta ce mahala reci, pa se zato niko i ne pregledava, zene su tu moram priznati cak mnogo i bolje od muskaraca. Onda drugi je problem sto kad hoces da se pregledas gdje da odes, pogotovo za musku populaciju, a onda pocinje peglanje, nemogucnost testova, kaze salje za sarajevo, ceka se mjesec. Luda kuca. HPV vakcine, od sramote se ne daju curicama u potrebnoj dobi.
Mislim da moramo na tom polju ipak da djelujemo vise, prvo sa edukovanjem, drugo da pristup tome bude mnogo laksi i put pacijenta jasan. Gonoreja se lijeci jednom inekcijom u dupe, klamidija sa dvije tablete, sifilis je inekcija u dupe ako se na vakat otkrije. Treba uciti djecu da to posmatraju kao prehladu, a ne kao sramotu.
-
#179 Re: Abortus
Kondomi štite i od jednog i od drugog, na to sam mislila.Arachnoidea wrote: ↑14/03/2025 20:11 Kontracepcija je zastita od nezeljene trudnoce ne od spolno prenosivih bolesti.
- dr_Evil
#180 Re: Abortus
Svakako, ali valjda smo dovoljno odrasli da znamo da kondomi pucaju, a i da se neke stvari dogode koje nisu bas uvijek planirane i za koje nismo spremni.no_sikiriki wrote: ↑14/03/2025 17:53Valjda treba učiti djecu da ne treba da dođe do toga, jer u 2025. imamo kontracepciju, tj. zaštitu od spolno prenosivih bolesti? A ne da je to "kao prehlada", pa šta fali ako se zaraziš, no big deal.dr_Evil wrote: ↑14/03/2025 07:54
Takodjer dr. House je znao reci, stitis se od ljudi koje ne poznas, ne od onih koje poznas. Ali na kraju dana ja bih dodao, koliko zapravo poznajemo nekoga.