a vase ime (i prezime) u dijaspori?

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Kex

#76 Re: a vase ime (i prezime) u dispori?

Post by Kex »

:? :? :?
Last edited by Kex on 23/09/2008 19:53, edited 1 time in total.
uozo

#77 Re: a vase ime (i prezime) u dispori?

Post by uozo »

Mene na poslu svi zovu boss pa nemam tih problema! :shock: :lol:
Ha-bee-ba

#78 Re: a vase ime (i prezime) u dispori?

Post by Ha-bee-ba »

ja.neron wrote:znam momka koji bi se u dijaspori zvao HARRY POTTER
mozda se u originalu zvao Halid Poteric :dance:
mofo33

#79 Re: a vase ime (i prezime) u dispori?

Post by mofo33 »

uozo wrote:Mene na poslu svi zovu boss pa nemam tih problema! :shock: :lol:
a pravo ime ti je Modesty jel'? :lol:
demagog

#80 Re: a vase ime (i prezime) u dispori?

Post by demagog »

Moje ime oko 50% amerikanaca procita kako treba, zabunu stvara slovo "i" kojeg onih drugih 50% procita kao "aj".

Prezime niko ne zna procitati jer ima u njemu meko "ch" koje se na enleskom pise kao "c" a citaju ga kao "k", a takodjer ima i slovo "j" koje oni citaju kao "dz" ("dz" kao u dzezva)
sheilak

#81 Re: a vase ime (i prezime) u dispori?

Post by sheilak »

Imam prijatelja, ime mu Denis, dosta ljudi misli da je zensko, kad mu ime procita, a zovu ga Deniiiz. :-D
Aorta

#82 Re: a vase ime (i prezime) u dispori?

Post by Aorta »

Uh, suti, ne pitaj -- prelamaju jezik sa prezimenom od ihihi slova. Al neka-neka. A fine Bosnian name sets me apart. Uvijek Bosnu promovisem. ; )
BCBGirl

#83 Re: a vase ime (i prezime) u dispori?

Post by BCBGirl »

Ime izgovaraju veoma lako, a prezime je vec druga prica. Prvi dan skole i kada prozivaju sviju, cim stanu i pogledaju onaj papir malo dublje dignem ruku i kazem da sam prisutna i da ne pokusavaju ga izgovoriti. Samo mi pokvare prezime.
drmadzija

#84 Re: a vase ime (i prezime) u dispori?

Post by drmadzija »

[…]
Last edited by drmadzija on 31/08/2022 00:45, edited 3 times in total.
kreco hakija

#85 Re: a vase ime (i prezime) u dispori?

Post by kreco hakija »

pitt wrote:mene unakaze i po imenu a i po prezimenu :D ali ako ne izgovore kako treba ja ispravim....ako prekrste ja se ne odazivam. Kad ja mogu njihova nauciti, mogu i oni moje :D
Tako je jarane i ja isto radim . Čak štaviše kad se potpisujem u zadnje vrijeme pišem ć umjesto c u prezimenu.
A kanim se probati promijeniti prezime u vozačkoj i pasošu isto (kako se piše).
Mada mislim da će biti glavobolja pa mi se neda.
Koga jebe, jel demokratija il nije. :D
sadeta

#86 Re: a vase ime (i prezime) u dispori?

Post by sadeta »

ja jedva cekam da docekam ovake probleme :-D moje ime im nece biti problem jer je (neplanski) jako blizu jednoj verziji njihovog, prezime ce biti....hm jezikolomac, u najmanju ruku. a muzevo ime...eh pa ionako voli da ga svi zovu po nadimku :-D , koji je naravno kraca i laksa-za-prelomit verzija imena
kamenjarka

#87 Re: a vase ime (i prezime) u dispori?

Post by kamenjarka »

Meni je najbolji komentar "Imas lijepo ime, samo se TAKO cudno pise!". A ime mi je Lejla. :-D
Vares City

#88 Re: a vase ime (i prezime) u dijaspori?

Post by Vares City »

Ja da vam je vidjeti kad Svicarci pocnu pjenusati na usta kad pocnu da izgovaraju moje ime ili prezime,... :lol: :lol: :lol: :lol:

Sve im se pusi iz usiju....... :lol: :lol: :lol: :bih:
Divlja_Djevojka

#89 Re: a vase ime (i prezime) u dijaspori?

Post by Divlja_Djevojka »

Moje ime je ostalo jos uvjek isto, haj dobro i poznato je pa im i nije tesko izgovorit ga a tako i prezime.
Al ima ovdje naseg naroda sto sebi sami daju drugo ime, npr.lik se zove Becir a svima se predstavlja kako branko :x
wtf? :x
Divlja_Djevojka

#90 Re: a vase ime (i prezime) u dispori?

Post by Divlja_Djevojka »

sadeta wrote:ja jedva cekam da docekam ovake probleme :-D moje ime im nece biti problem jer je (neplanski) jako blizu jednoj verziji njihovog, prezime ce biti....hm jezikolomac, u najmanju ruku. a muzevo ime...eh pa ionako voli da ga svi zovu po nadimku :-D , koji je naravno kraca i laksa-za-prelomit verzija imena
U mene se mama zove kao i ti, nije im lako reci to ime, razvlace ga SadEEta :lol: il vicu samo Sada
mofo33

#91 Re: a vase ime (i prezime) u dijaspori?

Post by mofo33 »

Divlja_Djevojka wrote:Moje ime je ostalo jos uvjek isto, haj dobro i poznato je pa im i nije tesko izgovorit ga a tako i prezime.
Al ima ovdje naseg naroda sto sebi sami daju drugo ime, npr.lik se zove Becir a svima se predstavlja kako branko :x
:lol: ono, Alija se prekrsti u Alen
Sanija = Sonia :lol: mrak, nema sta
neprilagodjena

#92 Re: a vase ime (i prezime) u dijaspori?

Post by neprilagodjena »

Divlja_Djevojka wrote:Moje ime je ostalo jos uvjek isto, haj dobro i poznato je pa im i nije tesko izgovorit ga a tako i prezime.

A kako se ti zoves ako se smije znati :-D :-D
vareshka

#93 Re: a vase ime (i prezime) u dispori?

Post by vareshka »

kamenjarka wrote:Meni je najbolji komentar "Imas lijepo ime, samo se TAKO cudno pise!". A ime mi je Lejla. :-D
Nikako ne mogu da pregorim da promijenim ime ovdje, ali mi je vala dotuzilo sto me vec devet godina zovu Lidzla :lol: , a zovem se kao i ti Lejla :-)

A prezime mi je posebna prica, djevojacko prezime mi bilo pravo ono bosansko kilometrasko sa hejbet C sto mekih sto tvrdih :-) , i kad sam se udala kontam super sad mi je kratko, nema C s glave. Al' jest vraga, sad ima H i jos gore je za izgovorit na engl, tako ako sam gdje u redu i cekam da me prozovu jbo lud zbunjenog sto cu ja skontat da to mene prozivaju, hem nije ni slicno prezimenu hem se ja jos nisam na to prezime navikla.

Smijala sam se skoro, kako sam navikla da godinama lome jezik preko mog imena vise vidim ljudima na licu kad dodju do mog imena na spisku. I ja skoro da se napravim "frajer" vidim ciko zapeo, ne smije se ni usudit da progovori ime, ustanem ja fino ma reko ja sam, ja sam to, izgovara se Leyla. Kaze on kako od ovog dobijes Lejla? I sad ja objasnjavam silent J, kad ce ti on meni, a sta je s ovim X? Ja gledam zbunjena, isto on napisa na tabli ime, a ono tamo neko asian ime Xiang il' neki fol slican :lol: Htjela sam u zemlju propast :skoljka: Sad sutim dok ne izgovore Lidzla prije nego sto pisnem ipak

#94 Re: a vase ime (i prezime) u dijaspori?

Post by location »

Ja se zovem Jerry, George, Mike, Shane, Bruce sve sto mi padne na pamet samo da ne koristim svoje ime, ali to ipak koristim u ne zvanicnim situacijama (party) ali ponekada znam se tako predstaviti i na poslu ako razgovaram sa nekom klijentelom preko telefona.
maybelline

#95 Re: a vase ime (i prezime) u dijaspori?

Post by maybelline »

Ime internacionalno, cak sam imala imendan po nekim švedskim kalendarima :-) Meni su lomili jezike s prezimenom jer je duze, sa neizostavnim -ić, plus dva-tri suglasnika jedan iza drugoga...Šveđanima to previše bilo, nikad niko tacno nije izgovorio :lol: A znam jednu Dzanu koja je u Svedskoj postala DZ ili kako to oni izgovaraju dese... Kasnije i od toga odustala pa je sada Diana :lol:
rajvosa^

#96 Re: a vase ime (i prezime) u dijaspori?

Post by rajvosa^ »

Ime i nekako, prezimo volim kad sam u samoposluzi pa ona teta daje racun i kaze "hvala gospodine...." pa stane. :-D nekad ih pustim da probaju po nekoliko puta a nekad samo kazem "jes tako je"....a ono nidje veze. Sve zavisi jel kakva fina.... 8-)
mofo33

#97 Re: a vase ime (i prezime) u dijaspori?

Post by mofo33 »

rajvosa^ wrote:Ime i nekako, prezimo volim kad sam u samoposluzi pa ona teta daje racun i kaze "hvala gospodine...." pa stane. :-D nekad ih pustim da probaju po nekoliko puta a nekad samo kazem "jes tako je"....a ono nidje veze. Sve zavisi jel kakva fina.... 8-)
to tebe "tete u samopozluzi" nazivaju imenom? wow!
rajvosa^

#98 Re: a vase ime (i prezime) u dijaspori?

Post by rajvosa^ »

mofo33 wrote:
rajvosa^ wrote:Ime i nekako, prezimo volim kad sam u samoposluzi pa ona teta daje racun i kaze "hvala gospodine...." pa stane. :-D nekad ih pustim da probaju po nekoliko puta a nekad samo kazem "jes tako je"....a ono nidje veze. Sve zavisi jel kakva fina.... 8-)
Jes ti dobro? Ima nekih problema? Zajebane frustracije, ha? :dance:

#99 Re: a vase ime (i prezime) u dijaspori?

Post by location »

rajvosa^ wrote:
mofo33 wrote:
Jes ti dobro? Ima nekih problema? Zajebane frustracije, ha? :dance:
TI u samoposluzi mi najvise idu na zivce, uzmu mi 20 sekundi misleci se kako da izgovore prezime!
vee-jay

#100 Re: a vase ime (i prezime) u dijaspori?

Post by vee-jay »

kod mene mi ime i nije tako tesko ali ipak mi daju neke nadimke pa me samo time i zovu (npr: w lan :D ) a prezime ne zele ni da cuju jer ne razumiju a posto nije zanimljivo nije im ni interesantno. a ni ono nije tesko. ma njemci, njihova imena sva imaju samo jedan/dva sloga pa sve sto je duze odmah dolazi do crasha sistema :D :D :D
Post Reply