A ovdje cemo o Zlaji...

Post Reply
Vodenjak

Post by Vodenjak »

senada wrote:Zlatko je upravo u Hadzifejzovicevom CD-u izjavio da je spreman 'ne radi vlasti' formirati vlast sa svim progradjanski orijentiranim strankama ne iskljucujuci ni SDA iz koalicije.
E onda je babo ruc´o!

Smrdilo je ovo njegovo silno zalaganje za promjenu ustava "korak po korak"...

Samo bi naivni, ili pi3de koje bi i sa djavolom spavale, mogle iz pozicije opozicije sjesti da zajedno sa onima koji su nas uvukli u ovo beznadje i traziti izlaz iz istog...
A Lagumdzija naivan nije!

Ako se ovako nesto dogodi i ako SDP stvarno ucini takvu glupost, to bi samo potvrdilo rijeci Muhameda Filipovica da opozicije u BiH prakticno i nema!

SDA "progradjanski orijentirana stranka" :lol: :lol: :lol:

:oops:
sudnjidan

Post by sudnjidan »

Ja sam vecerasnji intervju vidio, ne kao na najavu koalicije SDP-a sa SDA, vec kao Zlajino raskrinkavanje lopovsko-profiterske stranke za BiH. Od kraja rata na izborima 1996-2000 najvise glasova dobijala je SDA, 2002. SDP, 2004. SDA, ali svaki put nedovoljno da bi mogli samostalno formirati vlast. Onda su u igru, tj. koaliciju, upadali Harisovi profiteri, najvece stetocine proslosti, sadasnjosti i buducnosti drzave. I svaki put bi pred nove izbore kritikovali vlast u kojoj participiraju, uvrijedjeno izlazili iz koalicije jer su navodno u vlasti samo kao "njen korektiv", a ne zbog uhljebljenja svog clanstva u raznim ministarstvima, upravnim odborima javnih preduzeca...
Kritikujuci SDA i SDP da pripremaju teren za navodno otcjepljenje RS, rukovodstvo SBiH ponovo se zeli nametniti kao toboze "ni lijeva ni desna opcija", ali bez koje se nece moci u oktobru formirati vlast. Tu je i mnogo prakticniji razlog sto se pricama o gradjanskoj drzavi, navodnom Harisovom lobiranju za BiH bez entiteta, skrece pogled sa konkretnih problema i afera u kojima ova stranka ima aktivnu ulogu (Tuzlanska banka: Silajdzicev sponzor Hamzalija Ibric-Jata domogao se nezakonito 50 miliona maraka koji su trebali pripasti drzavi; GRAS: Bimo je bio clan SBiH...).
Zlaja je Silajdzicu i Halilovicu fino porucio: j...te se, zaboravite da ce vas neko moliti da u oktobru formira koaliciju sa SBiH, jedini u drzavi nemate minuta u opoziciji a najveci ste kriticari vlasti (uvijek pred izbore).
Kao sto mislim da nema nikakve razlike izmedju SDS-a i Dodikovog SNSD, tako mislim da je SDA konzistentnija i postenija stranka od SBiH. A SDP je bio u Alijansi sa SBiH, zasto onda ne bi zbog buducnosti drzave pronasao kompromis sa SDA (kao sto je uradjeno u Kantonu Sarajevu) ako vec ne bude u mogucnosti sam formirati vlast. Ako neko misli da je bolje jos cetiri godine koalicije SDA-SBiH (do 2010!!), onda bujrum.
Zlaja je veceras bio fantastican u raskrinkavanju Silajdzicevih ubleha. Najjace je bilo poredjenje vreca tereta sa Silajdzicevom ulogom u Dejtonu i njegovom sadasnjom pricom. A tek ona: od 6 potpisnika Dejtona, trojica su pod zemljom, dvojica u Hagu,a onaj jedan sto je ziv i na slobodi postao najveci zagovornik ukidanja Dejtona.
Naravno da je Dejton nakaradan i da bih i ja volio promjene ustava, normalnu drzavu bez entiteta, ali je to u ovom trenutku moguce samo na nacin kako govori Zlaja, dakle korak po korak. Zasto? Jer je Silajdzic u Dejtonu potpisao da se krupne odluke moraju donositi konsenzusom i 2/3 vecinom. Sadasnje Silajdzicevo "ho-ruk" za BiH bez entiteta preko noci, osim sto je nemoralno da izgovara covjek koji je dosta ucinio za etnicku podjelu zemlje, doprinosi homogeniziranju stada pred izbore i, jos jednom, odvraca pogled sa lopovluka Stranke za BiH.
senada

Post by senada »

Vodenjak wrote:
senada wrote:Zlatko je upravo u Hadzifejzovicevom CD-u izjavio da je spreman 'ne radi vlasti' formirati vlast sa svim progradjanski orijentiranim strankama ne iskljucujuci ni SDA iz koalicije.
E onda je babo ruc´o!

Smrdilo je ovo njegovo silno zalaganje za promjenu ustava "korak po korak"...

Samo bi naivni, ili pi3de koje bi i sa djavolom spavale, mogle iz pozicije opozicije sjesti da zajedno sa onima koji su nas uvukli u ovo beznadje i traziti izlaz iz istog...
A Lagumdzija naivan nije!

Ako se ovako nesto dogodi i ako SDP stvarno ucini takvu glupost, to bi samo potvrdilo rijeci Muhameda Filipovica da opozicije u BiH prakticno i nema!

SDA "progradjanski orijentirana stranka" :lol: :lol: :lol:

:oops:
njega privlaci gradjansko sda bogatstvo radi cega se on slepa njima a ne oni njemu, ali ja sam se vec od njegovog tv derbija sa terzom definitivno i zvanicno jasno odredila ali nisam mislila da je samo on sdp, a on upravo namjerava igrati na tu kartu.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

sudnjidan wrote:
.....
A SDP je bio u Alijansi sa SBiH, zasto onda ne bi zbog buducnosti drzave pronasao kompromis sa SDA (kao sto je uradjeno u Kantonu Sarajevu) ako vec ne bude u mogucnosti sam formirati vlast. Ako neko misli da je bolje jos cetiri godine koalicije SDA-SBiH (do 2010!!), onda bujrum.
Zlaja je veceras bio fantastican u raskrinkavanju Silajdzicevih ubleha. Najjace je bilo poredjenje vreca tereta sa Silajdzicevom ulogom u Dejtonu i njegovom sadasnjom pricom. A tek ona: od 6 potpisnika Dejtona, trojica su pod zemljom, dvojica u Hagu,a onaj jedan sto je ziv i na slobodi postao najveci zagovornik ukidanja Dejtona.
Naravno da je Dejton nakaradan i da bih i ja volio promjene ustava, normalnu drzavu bez entiteta, ali je to u ovom trenutku moguce samo na nacin kako govori Zlaja, dakle korak po korak. Zasto? Jer je Silajdzic u Dejtonu potpisao da se krupne odluke moraju donositi konsenzusom i 2/3 vecinom. Sadasnje Silajdzicevo "ho-ruk" za BiH bez entiteta preko noci, osim sto je nemoralno da izgovara covjek koji je dosta ucinio za etnicku podjelu zemlje, doprinosi homogeniziranju stada pred izbore i, jos jednom, odvraca pogled sa lopovluka Stranke za BiH.
Nije problem u strategiji "korak po korak" vec u tome da se u tu "setnju" izislo sa onima koji su podapeli cijeloj drzavi BiH!
Zasto onda ne bi ti isti podapeli i ostatku onoga sto joj je davalo nadu da se moze pridici?

SDP kao opoziciona stranka koja nije imala NIKAKVOG udjela u potpisivanju Dejtonskog ustava nema nikakve ni pravne ni moralne obaveze da sa grobarima BiH grade ono sto su oni upropastili!

Uspiju li pregovori, SDP-ova uloga ce se do kraja minimizirati, a ako pak uspiju, smatrace se sudionicima kompletne, propale predstave! Jos kad to Fahrudin lijepo izbrusi, bice u ocima naroda predstavljeni i kao jedni od najvecih krivaca!

Dakle, SDP je sjekao i sjece granu na kojoj sjedi! A ta grana je uloga opozicije, jedine relevantne alternative postojecim strankama!

I da se razumijemo, nije do Zlatka Lagumdzije niti je do tebe ili mene da li ce i do 2010 ili do 2110 vladati isti koji vladaju u zadnjih 15 godina!
To je do naroda i svakog pojedinca Bosne i Hercegovine koji napokon treba da preuzmu svoju sudbinu u svoje ruke, uozbilje se i shvate da mogu imati samo onakvu drzavu kakvu SAMI naprave, a ne onakvu kakvu im prave razni visoki predstavnici ili ovaj ili onaj vodja stranke!

Ako narod nije sposoban da prepozna one koji se zaista zalazu za spas drzave, onda tu istu drzavu nije ni zasluzio!

Zato smo, uostalom, i uveli demokratiju i rijesili se autoritativnih, nedemokratskih, diktatorskih, mrskih nam komunista i njihovog jednoumlja koje nas je gusilo i nije nam dalo da ostvarujemo svoja nacionalna, vjerska i gradjanska prava. :zzzz:

Samo, cijelo se vrijeme zaboravlja da sa demokratijom ne dolaze samo prava! U demokratiji su obaveze daleko vece nego u jednoumlju, cak vece i od prava jer u otvorenom drustvu nema nikoga iza koga se bilo koji pojedinac moze sakrivati!

Nema vise Broza, dezurnog krivca za sve nase nevolje!
Bosanski Zmaj

Post by Bosanski Zmaj »

Moze li nam objasniti Lagumdzija kako zamislja on natjerati Srbe da prihvate sve silne zakone koji ce od BiH napraviti normalnu drzavu, bez Visokog predstavnika?

Molim brz odgovor..
valterbranisarajevo

Post by valterbranisarajevo »

I mene je ovo izbacilo iz cipela. Do sada su svi iz SDP-a bili jasni: Nema koaliranja sa nacionalnim strankama., i budimo realni na osnovu toga su i dobivali znacajan broj glasova. Medjutim nadam se da su svjesni ceinjenice da ce , ako naprave tu glupost, isto tako i izgubiti povjerenje svojih glasaca. Na jednoj temi koja je obradjivala mogucnost koalicije SDA-SDP ja sam rekao da bi ta koalicija bila spas za SDA a smrt za SDP. Pa ako hoce nek izvole. Ako osjetim i najmanju mogucnost da ce se desiti tako nesto vise nikada nece dobiti moj glas.

Bolje biti casna opozicija 100 godina nego necasna vlast 4 godine :shock:
Vodenjak

Post by Vodenjak »

valterbranisarajevo wrote:I mene je ovo izbacilo iz cipela. Do sada su svi iz SDP-a bili jasni: Nema koaliranja sa nacionalnim strankama., i budimo realni na osnovu toga su i dobivali znacajan broj glasova. Medjutim nadam se da su svjesni ceinjenice da ce , ako naprave tu glupost, isto tako i izgubiti povjerenje svojih glasaca. Na jednoj temi koja je obradjivala mogucnost koalicije SDA-SDP ja sam rekao da bi ta koalicija bila spas za SDA a smrt za SDP. Pa ako hoce nek izvole. Ako osjetim i najmanju mogucnost da ce se desiti tako nesto vise nikada nece dobiti moj glas.

Tako i nikako drugacije!
zikamu

Post by zikamu »

Bosanski Zmaj wrote:Moze li nam objasniti Lagumdzija kako zamislja on natjerati Srbe da prihvate sve silne zakone koji ce od BiH napraviti normalnu drzavu, bez Visokog predstavnika?

Molim brz odgovor..
Dacemo mu 15 godina da proba. Ako uspije - dobro i jest', a ako ne - onda mu ucinak po tom pitanju ne bi bio nista gori od ovih. :D
zikamu

Post by zikamu »

valterbranisarajevo wrote:I mene je ovo izbacilo iz cipela. Do sada su svi iz SDP-a bili jasni: Nema koaliranja sa nacionalnim strankama., i budimo realni na osnovu toga su i dobivali znacajan broj glasova. Medjutim nadam se da su svjesni ceinjenice da ce , ako naprave tu glupost, isto tako i izgubiti povjerenje svojih glasaca. Na jednoj temi koja je obradjivala mogucnost koalicije SDA-SDP ja sam rekao da bi ta koalicija bila spas za SDA a smrt za SDP. Pa ako hoce nek izvole. Ako osjetim i najmanju mogucnost da ce se desiti tako nesto vise nikada nece dobiti moj glas.

:thumbup:
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

zikamu wrote:
Bosanski Zmaj wrote:Moze li nam objasniti Lagumdzija kako zamislja on natjerati Srbe da prihvate sve silne zakone koji ce od BiH napraviti normalnu drzavu, bez Visokog predstavnika?

Molim brz odgovor..
Dacemo mu 15 godina da proba. Ako uspije - dobro i jest', a ako ne - onda mu ucinak po tom pitanju ne bi bio nista gori od ovih. :D
evo ja obevacam davacu mu glas prvih 10....
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Eto, cuh i ja iz prve ruke Lagumdziju u CD-u...

Svjesno rizikujuci da me se optuzi kako "izjednacavam" sve stranke, moram reci da me zanima da li bi Predsjednik SDP-a usao u koaliciju i sa SDS-om i HDZ-om ukoliko bi se te stranke nekako, preko noci, opredijelile za gradjansku BiH ili na bilo koji nacin presle prag koji je SDP odnosno Lagumdzija postavio kao granicu za eventualnu saradnju?

Iskreni glasaci SDP-a su uvijek, ali bas uvijek vidjeli ogromnu razliku izmedju nacionalnih stranaka i onih kojima je prije svega BiH bila na prvom mjestu!

Bilo kakvo davanje kredita predstavnicima onih koji su od drzave napravili ovu prciju predstavlja, blago receno, odstupanje od osnovnih principa na kojima se zasniva politika SDP-a!
BigusDickus

Post by BigusDickus »

Danasnje "nacionalne" stranke se tesko mogu porediti sa onim nakaradnim, euforicnim organizacijama sa pocetka 90-ih, tako da koaliranje jedne stranke bez nacionalnog predznaka, sa pojedinim strankama drugacije orijentacije, nije nista zacudjujuce. Ne vidim razlog zbog kojeg bi neko ovo smatrao odstupanjem od nekakvih princima, skretanjem sa pravog puta :D ili sta ja znam cime vec... :-?
Vodenjak

Post by Vodenjak »

BigusDickus wrote:Danasnje "nacionalne" stranke se tesko mogu porediti sa onim nakaradnim, euforicnim organizacijama sa pocetka 90-ih, tako da koaliranje jedne stranke bez nacionalnog predznaka, sa pojedinim strankama drugacije orijentacije, nije nista zacudjujuce. Ne vidim razlog zbog kojeg bi neko ovo smatrao odstupanjem od nekakvih princima, skretanjem sa pravog puta :D ili sta ja znam cime vec... :-?
Ako ni zbog cega drugog, a ono zbog toga sto jos niko od onih koji su bili dio "euforicnih organizacija sa pocetka 90-ih" (na sve tri strane!) i koji snose najvecu odgovornost za stanje u kojem se nalazimo nije odgovarao za svoje (ne)djela! A jos manje su se ove danasnje postave ijednom rijecju ogradile od "euforicnih organizacija sa pocetka 90-ih"
Naprotiv, dobar dio istih politicara se jos uvijek nalazi na funkcijama ili sjedi u sjeni krojeci na taj nacin politiku i odrzavajuci status quo iz onih vremena. Razlika je samo u tome sto to danas rade malo suptilnije, u rukavicama, bez urlikanja, blamaze, ubijanja i silovanja.
Ako od ove tri stranke sestrice trazis da promijene stanje u kojem se nalazimo, smatrace to ponistavanjem svega onoga za sta smo se, s njima na celu "izborili", a samim tim je to, je li, izdaja naroda, vjere i drzave! :zzzz: :roll:
A ako se vec i zele promjene, onda se to radi tako sto se na njima insistira uz neprekinuto dizanje u nebesa onih koji su ovu blamazu od drzave i stvorili!
Drugim rijecima, fuckali bi se a da im ne udje!
Dakle, nadam se ipak da Zlatko nece prihvatiti da zajedno s njima ucestvuje u tom sexualnom eksperimentu!

Ako ne zbog toga sto je nemoguce da uspije, a ono barem zbog SDP-a, zbog alternative vladajucim idiotima, zbog Bosne i Hercegovine!
BigusDickus

Post by BigusDickus »

Ganjanje "principa" sigurno nece popraviti i ublaziti ono sto se ovdje desavalo u proslosti, a obacivanje bilo koga (ko bi mogao biti resurs, naravno) samo zbog pripadnosti ovoj ili onoj stranci, je u ovako maloj zemlji suludo. Dakle, manje ganjanja principa, vise ganjanja ratnih zlocinaca, profitera i danasnjih mafijasa (ukljucujuci pojedince koji ucestvuju u vlasti :D)... svima ce nam biti bolje. ;)
Vodenjak

Post by Vodenjak »

BigusDickus wrote:Ganjanje "principa" sigurno nece popraviti i ublaziti ono sto se ovdje desavalo u proslosti, a obacivanje bilo koga (ko bi mogao biti resurs, naravno) samo zbog pripadnosti ovoj ili onoj stranci, je u ovako maloj zemlji suludo. Dakle, manje ganjanja principa, vise ganjanja ratnih zlocinaca, profitera i danasnjih mafijasa (ukljucujuci pojedince koji ucestvuju u vlasti :D)... svima ce nam biti bolje. ;)
A sta ja gore navede kao problem?

Ehhh...
Post Reply