Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
villdana wrote:Evo mart vec prolazi a ne bih rekla da se nesto posebno primjenjuje naplacivanje kesa. Hoce li biti kao i obicno - mjesec-dva po novom zakonu a onda opet ista prica?
Do sad sam jedino u Konzumu vidio da ovo primjenjuju. Mala kesa 5kf, velika 20kf. Ima i alternativa, neka tanka manja kesica koja je besplatna.
DON_eARL wrote:Do sad sam jedino u Konzumu vidio da ovo primjenjuju. Mala kesa 5kf, velika 20kf. Ima i alternativa, neka tanka manja kesica koja je besplatna
I u Bingu isto, s tim što nema te manje, tanke, besplatne
Najveci supljak u posljednje vrijeme. Samo izgovor da nam izbiju pare iz dzepa. Ta kesa nakon jedne upotrebe je za baciti, i to ce svi uraditi, ali ce biti laksi za 20 pf koje ce nasi trgovacki lanci staviti u svoj dzep.
Porez na budale, uz podrsku ekoloski osvijestenih ovaca koje vole da ih sisaju.
basicm wrote:Najveci supljak u posljednje vrijeme. Samo izgovor da nam izbiju pare iz dzepa. Ta kesa nakon jedne upotrebe je za baciti, i to ce svi uraditi, ali ce biti laksi za 20 pf koje ce nasi trgovacki lanci staviti u svoj dzep.
ako ce se sredstva od naplate koristiti za sanaciju zagadjenja, svaka cast, ali nazalost mislim da je forumas basicm upravu
basicm wrote:Najveci supljak u posljednje vrijeme. Samo izgovor da nam izbiju pare iz dzepa. Ta kesa nakon jedne upotrebe je za baciti, i to ce svi uraditi, ali ce biti laksi za 20 pf koje ce nasi trgovacki lanci staviti u svoj dzep.
Cilj je mijenjanje svijesti a ne sisanje ovaca. Kad se promijeni svijest, smanjit' ce se I zagadjenje I prihodi od kesa. Ko nece da placa, ceker U ruke pa U samoposlugu.
Tacno, poslije jedne upotrebe ta kesa od 10 ili 20 pf ce biti neupotrebljiva i bice bacena. I to jeste uzimanje novca iz dzepa. Ali u tome i jeste poenta. Nije poenta da imas najlonsku kesu koja je izdrzljiva. Poenta je da se ljudi natjeraju da uopste ne koriste najlonske kese. Da predju na platnene. Platenena se moze kupiti za marku na pijacama cini mi se, u DM-u za 2 KM. Pa nije problem kupiti jednu platnenu vrecicu koja ce stalno stajati u tasni ili ruksaku, ionako vecina nas nosi ili tasne ili ruksake ili torbice, a moze i u dzep. Pa kada neplanirano svratis u prodavnicu, imas vrecicu. ne treba ti plasticna.
Usao u knjizaru (naravno, ne u BiH:)) i kupio nekoliko razglednica da posaljem prijateljima. I, nicim izazvana, prodavacica mi da platnenu vrecicu. Besplatno. Hajde da sam kupio knjigu koja kosta desetak, ili nekoliko desetina eura, pa bih razumio, nego kupio razglednice koje su me ukupno kostale ni 2 Eura. Ali, umjesto u plasticnoj, razglednice sam dobio u platnenoj vrecici. I na vrecici logo knjizare, i ja se reklamiram kao ekoloski osvijesten jer nosim platnenu vrecicu, i knjizara se reklamira kao ekoloski osvijestena firma jer je kupljene proizvode dala u platenenoj vrecici umjesto u plasticnoj kesi. A kada god uzmem tu vrecicu, podsjetim se na boravak u tom gradu, pa vrecica dodje kao uspomena. Svi na dobitku.
Znaci, moze se. I ako ce cijena od 20 pf natjerati ljude da nose platnene vrecice i ne koriste plasticne, neka cijena od 20 pf za neupotrebljivu plasticnu kesu. Ma neka bude i skuplja.
Ili, kao gora varijanta od platenene vrecice, ali bolja od taankih plasticnih kesa, barem da se koristi plasticni ceker koji ne ne baca vec koristi kao i platnena vrecica, dugo. Sve je bolje od ovih tankih plasticnih kesa.
Odlicno,ako je u pitanju ekologija,mogli su dijeliti platnene kese sa svojim logom, pa da lagano zaboravljamo plasticne.
Nema nikakvog garanta da se tih 20 pf daje u zastitu okoline i osvjescavanje naroda, tako da sa pravom sumnjam da pare idu u dzep trgovaca, i da je ovo samo novi nacin pljacke, za koje je ne krivim njih jer su oni takvi u svemu, nego one koji su im to dopustili.
Ako nećeš da plaćaš počneš nositi cegere i riješen problem zbog toga se i naplaćuju da bi ljudi više koristili cegere a ne plastične kese.I ove kese od 20pf se mogu koristiti više puta i ljudi ih koriste a one on 5pf istina je da ih većina ne koristi više puta ali što su ljudi stvljali prije u 2 kese sada stavljaju u jednu.
basicm wrote:Odlicno,ako je u pitanju ekologija,mogli su dijeliti platnene kese sa svojim logom, pa da lagano zaboravljamo plasticne.
Nema nikakvog garanta da se tih 20 pf daje u zastitu okoline i osvjescavanje naroda, tako da sa pravom sumnjam da pare idu u dzep trgovaca, i da je ovo samo novi nacin pljacke, za koje je ne krivim njih jer su oni takvi u svemu, nego one koji su im to dopustili.
20 feninga po 20 feninga i sve to uredno prodje kroz kasu, pa i drzava ima koristi od toga ( porez )
a usput priupitaj negdje na pijaci prodavaca koji koristi te pepirne kese koja im je nabavna cijena, mislim da su duplo skuplje nego plasticne.