A moglo je bolje.....

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Da li je ovo uistinu grad u kojem je lijepo živjeti ?

Poll ended at 30/11/2006 14:25

jeste !
15
27%
samo što nije !
21
38%
nije !
5
9%
nije ni blizu !
14
25%

Total votes: 55

saki

Post by saki »

Recimo ima li šanse da uposleni u Kantonu Sarajevo il gradskim opštinama moraju biti rođeni u Sarajevu?
A cuj ima sanse npr. da se i emigrantima u Z.Evropi zabrani da disu samo sto normalni ljudi to nece dozvoliti :D
Jara

Post by Jara »

Jedini lik koji je bio rega jeste pomoćnik načelnika opštine... a na moje pitanje kako ja kao stanovnik pomenute opštine mogu razgovarati sa načelnikom... on meni odgovara... "ee ne može to više, prije je moglo no načelnik nema više vremena...." ....
Nek' se nađe, može zatrebat' : na "percepciji" ima formular za sastanak s načelnikom...čeka se do 7 dana... Htjedoh i ja prije 2 - 3 mjeseca da mu kažem da sam nekim službenicima JA morala donijeti službeni list. Navodno ga nisu dobili :shock: ...a izaš'o mjesec dana prije toga :-) ...kao možda je i stig'o do općine ali ga ONI nisu dobili...pa rek'o pitajte ove koji vam ih raznose po kancelarijama...oni pitali pa opet ništa...kao neko ga "odnio"pa ga sad nema :? .Međutim, ne odoh jer mi je uskoro iskrslo nesto bolje od onoga radi cega sam isla tamo, al' ću prvom zgodom upoznati načelnika o sluzbenicima koji od građana saznaju za nove propise... ;-)
Recimo ima li šanse da uposleni u Kantonu Sarajevo il gradskim opštinama moraju biti rođeni u Sarajevu?
Nema ti to puno veze...Imam iskustvo - rođene Sarajlije al' neznalice u svom poslu pa te "zavale" u necemu tebi vrlo vaznom, i oni koji to nisu al' urade pos'o kako treba.
uvjek dobar gost

Post by uvjek dobar gost »

Ma znam ali na razmišljanje me nagnala informacija koju sam čuo da uposlenicu u Britanskom parlamentu moraju biti Britanci... odnosno da im jedan od roditelja mora biti Britanac....

Eh ja sam čisto onako postavio misao za razmišljanje... zna da među svim ljudima na svim meridijanima ima loših i dobrih... samo kod nas sve manje viđam dobre.... , a o uposlenim u opštinama... ministarstvima i sličnim institucijama... da ne govorim...... fakat da se naježiš..... sve sami ratari i brtalji....
uvjek dobar gost

Da sad ne tražim ... skoro sam imao primjedbu na račun postova kako sam nerealan i pristrasan, a da pri tom sve svaljujem na kojekakve došljake u grad... a primjer je bio lift i moja primjedba došljama kako neće da participiraju u plaćanju održavanja zajedničkih prostorija i za popravke lifta...

E sad... ja srećom imam stan živim u opštini novi grad u zgradi sa 12. spratova, u kojoj ima mali i veliki lift.... veliki je u kvaru već skoro deset dana.... i papci iz ulaza neće da se tale jer lift kao njima ne treba.....

Moji roditelji žive u opštini Novo Sarajevo... zgrada ima 16. spratova i isto tako ima dva lifta jedan mali i jedan veliki... oni od kraja rata - agresije kubure sa liftom nije ni deset dana (sve ukupno) u cugu bilo da su radila oba lifta.. jer papadija neće da plati opravak... njima ne treba lift...

E sad ja Vas pitam kako gradske i opštinske vlasti nikad nisu uspjele stati papcima u kraj zašto normalan svijet mora da ispašta radi brtalja i seljačina... kojim nikad ništa ne treba..... (imali smo incident u ulazu sa vodoprivredom jer zbog par stanara koji su nakupili oko 10 000 km računa hoće da isključe vodu cijelom ulazu) aloooo...

Jel zaista jedini model i jedino rješenje katanac ili zavarivanje vrata od lifta... il verbalna rasprava sa seljacima koji za sebe misle da su..... gospoda jer sad žive u gradu i na asfaltu..., a o tome su oduvijek maštali....

No asfalt nije samo da se hoda po njemu, nekad ga i osjetiti treba......
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Sad bih ja odgovorio, ali posto sam i ja dosljo - kidam nalijevo :D
zena21

Post by zena21 »

_BosanaC wrote:Sad bih ja odgovorio, ali posto sam i ja dosljo - kidam nalijevo :D
ovo se ne odnosi na tebe :kiss:
uvjek dobar gost

... Možda sam rekao il otipkao nešto u afektu... trebali ste biti na sastanku kućnog savjeta.... sve te glave....

A razlika je što neki svoja sela donesu u grad, a neki prihvataju grad kao takav i ponašaju se po bar nekim uzusima gradskog života... 8)

Jesam li se izvadio..... :D :D
_BosanaC

Post by _BosanaC »

uvjek dobar gost wrote:... Možda sam rekao il otipkao nešto u afektu... trebali ste biti na sastanku kućnog savjeta.... sve te glave....

A razlika je što neki svoja sela donesu u grad, a neki prihvataju grad kao takav i ponašaju se po bar nekim uzusima gradskog života... 8)

Jesam li se izvadio..... :D :D
Ma no sikiriki ba - moram malo zakuhat :D

Nego, ja sam jedini dosljo koji ima pravo glasa u kucnom savjetu kao podstanar :D

Zasto ovo govorim? Glavni razlog neplacanju racuna, koje doslje nece da placaju, jeste taj sto te ljude ne mozes ni krivicno niti ikako drugacije ganjati. Zasto? Zato sto te usluge nisu na njihovo ime. Ja mogu, da hocu, uvaliti gazde u hiljade maraka, jos ni ne zive u BiH, i kasnije se samo ispariti. Tuzbe, presude, opomene, i sve ostalo, dolazi na njih. Naravno, postoji podstanarski ugovor, koji niko ne potpisuje jer gazdi nije u cilju da placa porez na podstanara a podstanaru nije u cilju da placa jos vecu kiriju jer gazda mora da placa porez...

Na kraju je tu kucni savjet, koji moze donjeti odluku u slucajevima koji su ovdje navedeni o utuzivanju pojedinih stanara. Predsjednik kucnog savjeta se obrati opstinskoj inspekciji, ista dodje na vrata, skonta da unutra ne zivi vlasnik, i sta? Podstanar nadje drugi stan, a vlasnik na sud.

Znaci, drzava i zakon tu ne mogu bas puno uciniti. Iako, sretao sam i ljudi koji kazu da su im vlasnici stanova fakat rekli da odredjene stvari ne moraju placati.

S druge strane - neki dan mi dodje na vrata nekakva komisija da vidi jel gdje sta curi. Naravno, gledali su tamo gdje im je cuko pustio da gledaju :D (mi smo jedini ulaz koji dobija 15KM vode po glavi stanovnika). Na kraju se ispostavilo da u sest stanova cure vodokotlici, pa proracunase koja je to kolicina vode, a da nikome nije palo na pamet nikada da popravi te vodokotlice. I sta bi - od para koje placam i ja upravitelju finansirali su se novi vodokotlici u tih sest stanova, kako bi nama svima dolazio manji racun za vodu, a odgovorni nisu snosili ama bas nikakvu odgovornost...

A na kraju balade: jedan 'stari' stanar, nadaleko poznata budaletina u mom kvartu, ne propusta ni jednu jedinu priliku da se popisa u lift, posere u podrum, povrati po stepenicama ili ako nista drugo dobro ispljuje lift tako da obadva lifta (u rijetkim trenucima kada oba rade) koristi samo - on - jer drugi nece da fasuju kakvih bolescura...
zena21

Post by zena21 »

Lijepa svoja kuca i svoja avlija :P :D
uvjek dobar gost

Da shvatim to kao poziv... :D

Ma ja sam tu haustorče i to pravo...
zena21

Post by zena21 »

ja odrasla u kuci... imam svoje dvoriste, bastu... ne znam da li bih uopste mogla zivjeti u stanu... pogotovo kad citam vaze komentare sta pojedinci rade :roll: :roll:

uzas
uvjek dobar gost

Htjedoh pokrenuti novu temu i nazvati je Sarajevo u očima sarajlija... ili grad u raljama provincijalizma.... ili grad koji još malo pa neće ličiti na sebe...ali nisam jednostavno nisam htio da palim i da potpaljujem, ali sa druge strane jednostavno ne mogu a da ne vidim u šta se grad pretvorio....

Kažu stariji ljudi da je slično bilo i poslije onog rata, da se svašta naselilo u grad... spominju inicijativu za rušenje Baš Čaršije... rušenje njenog velikog i ljepšeg dijela, gdje je sad fakultet političkih nauka, gorenjev neboder... pričaju da je tad bilo toliko brtalja u gradu da nije bilo to normalno..

Kažu još da je i tad bilo nekih funkcionera u onom sistemu koji su svojatali i gradili sve i svašta... da se grad tad toliko upropastio da je to za nevjerovati..

Sad ja tad živio nisam, rodio sam se nekad 1978. godine.... vidio malo onog sistema, pa nas napalo... pa došao mir... ja jedva čekao mir... razmišljao o budučnosti i definitivno nisam je vidio ovakvom...

Ni u snu nisam mogao zamisliti na šta će izaći.... ovoliku količinu seljaka sa puno para koji haraju gradom i mijenjaju njegovu fizionomiju... mijenjaju navike i stil života u samom gradu.
Toliko o ih je da se polako ali sigurno gubi ono nešto čime smo se nekad ponosili , a da nismo ni znali šta je...
Toliko je danas malo neke raje u gradu da se gotovo i ne primjete... a ovi neki kockoglavi ,nabildani, ružni ali bahati su toliko glasni i vidljivi da to nije normalno...

No nisu krivi samo pojedinci..... krive su gradske , opštinske i kantonalne vlasti... jer ovoliko piljara, divlje gradnje, smeća, papanluka, rominga.... i čega sve ne negativnog mislim da će uticati na nove generacije koje misle da sve to je najnormalnije, da drugačije i ne može....

Sad za kraj ja sve manje prepoznajem grad, nešto me iznenadi i pozitivno, ali većina stvari me zgrozi, ta količina tržnih centara...... divljih pijaca.... kućerina nekih na tri sprata bez fasade.... količina smeća oko nas.... zapostavljenost nekih prostora koji su simbolizirali sam grad...., a nasuprot tome njihove vile, auta i šta sve ne......

U mojim očima Sarajevo tone..... gubi energiju... postaje velika provicija... u kojoj se tu i tamo desi nešto što uveseli populaciju... uglavnom nadahnutu provincijom.... busamo se u prsa filmom, festivalom... ili čim već, a totalno bez argumenata.... u stvari pozitivno je to ali prerasta u nešto što nije dobro... jer recimo taj famozni SFF... koliko se para sprca u njega... a šta imamo... sve se manje filmova snima u državi i sve nas je manje u kinima...a kad je festival svi kao grabe karte..... ne zato što idu tamo stalno... već da budu viđeni....

Tako nam je sve.... a sve je manje raje... sve je manje normalnih, a sve više nadobudnih koji misle da zatamnjeno auto ili skup mobitel garantuju mjesto u društvu... il nešto više od toga....

Prošetajte gradom, njegovom okolinom... vidite sve njegove mane.... vrliine, prednosti... nedostatke.... otiđite negdje vani ako imate priliku... pa se vratite....i ?
Ma koliko volio grad i ma koliko bio ponosan na njega.... vidim i priznajem mane ,nedostatke... šupljine.... i zaista moralo je biti bolje....
uvjek dobar gost

Čolina Kapa, Vidikovac... bob staza... sunce, a sve srušeno... deminirano jednim dijelom...može se hoditi asfaltiranim stazama... no poslije tolikih godina... sam bio na Trebeviću..
Išao sam autom, prvi put u životu i jednim dijelom zbog toga sve mi je nekako bilo drugačije, nekako bilo mi je sve strano i čudno. No poslije onog prvog šoka i nevjerice... nisam došao sebi jer nekako osjećaji su bili izmješani... tuga, radost, sreća... sjeta, praznina... veliki upitnici su me napadali , a bespomoćan sam bio....
Prvo ne mogu ni da zamislim likove koji su se odozgo iživljavali na grad i njegove stanovnike... to mi jasno nikad neće biti...
Poslije toga nisu mi jeasni seljaci u kantonalnim i inim institucijama koji ne pokazuju nikakvu (skoro nikakvu) inicijativu za oživljavanje pomenutog prostora...
Jedino skidam kapu starijem svijetu koji idalje hoda Trebevićem... kao i u miru... gojzderice, štucne... ruksak , štap i laganica.... i nekako bar na tren... osjećao sam se sarajlijom pozdravljajući se sa svijetom koji je gore sto šetao... iako se ne znamo.. ispričali smo se kao da se znamo 100. godina... bez namrštenih lica i kojekakvih majmuna sam proveo subotu na Trebaviću... ako bude finog vremena opet ću za vikend rego....

No moglo je bolje... ovolike godine nakon agresije i opsade.. hvala ti Denise Z.. i tebi Zlatko P... Semiha i tebi danke....
shana_majka

Post by shana_majka »

@dobri,dosta je njima bilo planine i hodanja."Navukli" se na neshto drugo.Ne zele da se (pri)sjete djetinjstva.
Neelix

Post by Neelix »

opusti se malo jarane ba :D chir ces navuc sekirajuci se oko stvari na koje ne mozes uticati :-) blago tebi pa nemas pametnijih stvari da se sekiras...
uvjek dobar gost

Grad za pranje para......., a jeste Sarajevo je zaslužilo bolje od ovog što je danas postalo... veliko divlje gradilište u kojem il po kojem pravi svako šta hoće... kad gledam neke stare slike grada il listam knjige iz gradske istorije... osjetim veliku odgovornost kao obični građanin kao stanovnik grada... pored tih slika.. i nekih pejsaža slikanih sa jarčedola, Trebevića, bivše kasarne "jajice"... pod pritiskom istorije grada ne mogu da se otmem utisku da je fakat moralo bolje... da dosta je pravdanja agresijom i opsadom... pravdanja pričom da bili smo u konc logoru dosta mi je iz jednostavnog razloga što danas kad prohodam nekim dijelovima grada imam osjećaj gradske ulice plaču....

ovo sve pišem zbog RUŽA GRADA SARAJEVA koje ova vlast sklanja, uklanja i na izvjestan način potiče zaborav... potiče lakoumnost i lakovjernost... što se ne vrate snajperske barijere na određene mostove il negdje gdje će stajati i neće smetati ali će podsjećati sve sadašnje stanovnike grada na istoriju koju vlasti nastoje prepraviti....

Bruka je što nema spomenika nekih... što smo mi digli ruke i prepustili se bujici primitivizma, papanluka i neukusa... što smo se prepustili dekadenciji i poklopili se ušima...samim tim postali smo miševi.....

Hvala ti Denise Z, tebi Semiha B. tebi Zlatko P. vi ste zakuhali a mi kusamo... ko nam je i kriv kad smo miševi...
Post Reply