A moglo je bolje.....

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Da li je ovo uistinu grad u kojem je lijepo živjeti ?

Poll ended at 30/11/2006 14:25

jeste !
15
27%
samo što nije !
21
38%
nije !
5
9%
nije ni blizu !
14
25%

Total votes: 55

uvjek dobar gost

Post by uvjek dobar gost »

Želim da Vas obavjestim sviju... da nisam imao nikakvog uspjeha pri prosljeđivanju ovog pisma ,odnosno reakcije u opštini Novi Grad.... išao sam jedno četri puta u samu opštinu, tamo su me šaltali od vrata do vrata i od sektora do sektora....

Ti ljudi što sjede tamo po tim opštinskim kancelarijama.... u najmanju ruku smiješni su, u stvari bili bi smiješni da sve skupa to žalosno nije....

Jedini lik koji je bio rega jeste pomoćnik načelnika opštine... a na moje pitanje kako ja kao stanovnik pomenute opštine mogu razgovarati sa načelnikom... on meni odgovara... "ee ne može to više, prije je moglo no načelnik nema više vremena...." ....

Što se tiče onik kvazi radnika i radnica.... njih 98% se nije rodilo u Sarajevu, nemam ja ništa protiv njih ali ne mogu oni ....... rukovoditi opštinom i raditi ovo što sad rade, mislim mogu vidimo dokle nas je to dovelo, oni upravljaju opštinom kao da se ne nalazi u gradu, kao da je Novi Grad.... bar 200km od Sarajeva... sad će neki mudru forumaš-fpoteljaš reći... pa preseli se iz Novog Grada.... a ja mogu reći da je situacija u svim opštinama katastrofična... i u najmanju ruku da se izrazim... Sarajevo nije ni blizu gdje je nekad bilo, odnosno nije ni blizu gdje bi moglo biti...
Rezultati ankete govore donekle da i jesam u pravu kad kažem da na "gačani i sjeničani" nemaju pravo govoriti da je lijepo živjeti ovdje....
možda njima svima koji su sa čuke došli na asfalt.... no zaista trebamo se zabrinuti ako grad nastavi da se "razvija" na ovaj način... da se otvaraju velike piljare u kojima kao .. otvaraju se nova radna mjesta... no znajmo da su to radna mjesta za kasama, za prodajnim pultovima, nije to proizvodnja neka il turizam... to je mrtva trgovina ...

Ne fakat ljudi....kataklizma pitanje je ko je kome svrha... opštine nama ili mi njima... a izgleda da niko nikom i ne treba... jer mi se navikli na roming, a oni navikli da ne rade ništa....

Vrijeme je da se krene !!!!
urbanagerila

Post by urbanagerila »

Eh valjda smo do sad skontali da grad ne cine ulice i gradjevi nego ljudi a to je nas problem. Krkani i neandertalci ! Sjedi na kafu bilo gdje u gradu i pogledaj fizionomiju ljudi koji hodaju ulicama. Uzas! jel realno ocekivati da imamo isti san ??? :D
uvjek dobar gost

Kad već pitaš... nema šanse... jer moj san izgleda niučemu se nepodudara sa njihovim... a mislim da potrebe nema da ulazimo u elaboraciju te teme ... jer samo okrenimo se fakat oko sebe... šta vidimo... fakat probajte bar jednom dnevno malo zastati i okrenuti se oko sebe.... ja vidim svašta... naravno mnogi se kao nemaju vremena okretati i gledati... jer to nije njihova germa....

Vrijeme je da se krene !!!
urbanagerila

Post by urbanagerila »

Ma pitanje je tek onako .... zao mi truda .... zao mi sto se prije ili kasnije svi nadjemo u situaciji kao Don Qihote u borbi protiv vjetrenjaca ... tuzno ali istinito :D
stidljiv

Post by stidljiv »

A gdje ti zivis molim te ? I gdje si zivio od '96 te pa te sve to tako iznenadjuje ?
urbanagerila

Post by urbanagerila »

stidljiv wrote:A gdje ti zivis molim te ? I gdje si zivio od '96 te pa te sve to tako iznenadjuje ?
Ma uopste me ne iznenadjuje naprotiv uzasno me iritira .... mi smo svjesni svoje agonije , nas to boli i od prije ´96-te ali samo svi nekako oguglali na to.... Uzas! :D
stidljiv

Post by stidljiv »

Pa nazalost to je tako...mene to uopste ne iznenadjuje...niti me iritira...valjda covjek navikne na sve to....
Svi bi mi voljeli i zeljeli da bude bolje...ali s obzirom na ukupnu politicko-ekonomsku situaciju u drzavi...nazalost..ne moze bolje... :roll:
urbanagerila

Post by urbanagerila »

Moze itekako da moze .... ako cilj opravdavo sredstvo imam ja par ideja ali su jako radikalne .... :D ....sredio bi ja to bez puno price i puuuuno municije :D
rashid

#34 Re: a moglo je bolje

Post by rashid »

aloe wrote:jedan grad cine ljudi u njemu.ako je sve to tako ,zasto su svi stranci odusevljeni sarajevom.nije to zbog klupa,parkinga,smeca pijaca,prosjaka,itd,imaju to oni i kod svoje kuce.odusevljeni su ljudima,neposrednoscu,merhametom nasim.
sta si ti ucinio za svoj grad,komsije,prijatelje,familiju.
de izadi,organizuj ciscenje haustora,parka,pomozi komsiji unijeti namjestaj na 15-i bez lifta.
ucini nesto da se vrati to divno vrijeme u ovaj divni grad
E svaka ti cast!
uvjek dobar gost

Oko te organizacije.... znaš li ti koliko je napor prikupiti novac za održavanje zajedničkih prostorija u haustoru il skupit novac za popravak lifta... ili ili... u najboljem slučaju kažu... ma meni to ne treba, a nekad i psuju i kao nije im pravo jer za ime boga čuj da se lift popravlja... ko je to još čuo...

,a sadili smo prije par godina stabla oko ulaza.... samo je šteta što nismo imali para za oružano obezbjeđenje da postavimo... jer nisu sadnice dvije noći prenoćile....

A strancima je ovo ..... nekako novo i neobično, nekako egzotično, a pitaj ti njih zaista šta misle o nama... pa ćeš vidjeti, ja sam imao prilike raditi sa njima u par organizacija.... ništa lijepo o nama ne govore, naravno ima i pokoji izuzetak....,samo hvale hranu i govore kako je sve jeftino...., a u ostalom boli me k. za strance mene iritiraju ovdje mnoge stvari i to ne od 96. već bar godinu ranije..jer ja živim ovdje brko moj , a oni su turisti.... ma sjećaju se svi koza po parkovima i ovaca, klanja bravova pred ulazima, kokoške na balkonima i šta sve ne... no ako sad pogledamo nema koza i kokoši... pa je bolje.....

A urbangerila je super rekao toliko to traje da je sad sve to normalno, kad naletiš na nekog ljubaznog i prijatnog... prosto se iznenadim i svima taj dan pričam kako je neko bio super ljubazan i kulturan.... ili ljubazna i kulturna...

Vrijeme je da se krene !!!!
bpsang

Post by bpsang »

@uvjek dobar gost

ako te kad sreca krene a povodom tvog prvog posta tj teme o snu.
toplo ti preporucujem, dokumentarac, koji je nastao u ratnim danima`94 god.
trebalo bi pitati Branu Jakubovica ili Vedrana Mujagica gdje naci i pogledati dokumentarni film Bosanski San.

nista ti vise necu reci...
prepoznaj sam ako budes gledao taj film
uvjek dobar gost

Ako neko ima taj film i voljn je isti ustupiti u svrhe gledanja... tu sam..., a ja ću se potruditi da dožem do istog filma....Hvala...
muha_sa

Post by muha_sa »

naputovao sam se i nagledao i Evrope i malkice Afrike a sto sam ovdje u Svedskoj vidjeö--to jos nigdje ne vidjeh.
Volim svoj rodni grad iznad svega--od prvog dana sam ga branio i ponosan sam na to i svojoj sam djeci usadio tu ljubav prema Sarajevu al sad kad se vratim iz posjete--odmah i od istog trena cu sve ucinit da sina "ispalim"ovamo.
Reina

Post by Reina »

muha_sa wrote:naputovao sam se i nagledao i Evrope i malkice Afrike a sto sam ovdje u Svedskoj vidjeö--to jos nigdje ne vidjeh.
Volim svoj rodni grad iznad svega--od prvog dana sam ga branio i ponosan sam na to i svojoj sam djeci usadio tu ljubav prema Sarajevu al sad kad se vratim iz posjete--odmah i od istog trena cu sve ucinit da sina "ispalim"ovamo.

ista sam ti takva, ta je ljubav bezgranicna... a sad sta si to vidio :?

evo podsjetio si me na jedan citat :

Ovdje sam postao, ovdje ću nestati. Ovdje sam ugledao i nebeski beskraj i pučinu na kojoj mi se oko odmara, i ovo ne bih zamijenio ni za jedan kraj na svijetu. Ljepših možda ima, dražih nigdje.

Ovaj kraj, to sam ja, to je moj život i moja ljubav, to je moja kolijevka i moja grobnica, moj početak i moj svršetak. Znam svaki prevoj, svaki ugib, svako uzvišenje na ovom vidokrugu, znam svaki miris što se javi od proljeća do zimske bure. Znam svaki preliv svjetla, od ružičastih jutara do crvenih sunčevih zalazaka, od pamučnih oblačića do tmastih oblačina što najavljuju nevrijeme.

A sve je to moje, kao moje vlastito tijelo, i još više i još važnije, jer je to nešto vječno što me je prihvatilo, privezalo, obilježilo, sebe sa mnom, mene sobom. Zato ne mogu reći: Volim svoj zavičaj. Kao što ne mogu reći: Volim svoje tijelo. Mnogo je tačnije ako kažem: Živim s njim, bez njega moj život ne postoji...
uvjek dobar gost

... moglo je jašta radi...., moglo se opet vikende provoditi na Trebeviću... voziti žičarom... gore bi bili za nekih desetak minuta... pored toga mogla se napraviti ona šumska pruga na Bjelašnici i Igmanu... ili onaj najavljivani kosi transport od Hrasnice do Bjelašnice je mogao ukinuti automobile i zagađenje tih finih planina... pored toga uskotračnom prugom od Višegrada do Sarajeva... pa malo onim vodenim ćirom od Setihova do Goražda...

Il prohodati po Treskavici ne kontajući na mine... ili da je Boračko ostalo ledničko jezero kao i Buško nezagađeno našim načinom vikend odmora.... mada ima na hiljade ili ili... vlast je kreator anarhije i haosa.... jer se ta volumenta lopovska samo isticati zna u ovakvom stanju... jer i kad na Vrelo Bosne odem mene neka jeza ufati i osjećaj da moralo je biti bolje... da ovo nema smisla i da če se još malo sve urušiti kao kula od karata... jer da gore nema niti jedan tradicionalno uređeni restoran.... da se svuda prodaju oni divlji ćevapi... sokovi oni iz škafova i lavora.... da se svuda čuje neka istočna muzika koja veze nema sa ambijentom sa vremenom i sa prije svega moralom.....

Stojčevac onaj ... isto tako... ono jezerce stoji kako stoji... dovuku ona auta pa ih peru i iz njih slušaju ćirilicu... naravno pored svega toga se djeca igraju i janje se vrti..... nigdje veze... nit meraka nit sevdaha... sve na silu, a raja kao uživa..... kao to je to.... nema veze što jedu olovno jagnje što se djeca igraju u isparenjima od lož ulja....koje babo sipa da uštedi tri marke....

Mada nane će reći pa dobro je nek je živa glava.... sve je ok....
uvjek dobar gost

Ma nema to veze... čujem da će praviti još velelepnih hotela na Bjelašnici, tamo oko Maršala i onih sad novoizgrađenih.... samo peru novac, a zato nisam ništa čuo o probijanju neke nove ski staze, pravljenju staze za snowboard ili halfpipea... ili ili... nek se peru novci pokradeni na našoj muci....
Neka kome treba još staza... još sportsko -rekreativnih sadržaja na Igmanu i Bjelašnici... prostoru koji jeste prava zračna banja i gdje su bili najbolji uslovi za visinske pripreme prije agresije..... no sad su pripreme u Međugoriju.... ili na moru.... kome treba išta još...
uvjek dobar gost

Pun je grad piljara velikih, parkinga... objekata vjerskog karaktera i sadržaja...., sve je manje parkova, zelenih površina, igrališta... i nekih prostora za trošenje vremena... na neki zdraviji način.
Uvijek su poznate sarajlije i ugledni ljudi (samim tim i imućni, mada ne uvijek nužno) ostavljali nešto gradu, česmu neku, han, džamiju ili neki drugi objekat koji je ostavljan u amanet gradu i njegovim stanovnicima.....

No danas je došlo vrijeme kad se pokradene pare vade iz sehara..... kad se kupuju stanovi razmaženoj djeci, kad se ljubavnicama uzimaju autići, ženama karavan vozila il džip neki da se ima za do pijace.... došlo vrijeme da ratni kuriri prave nebodere i hotele.... i poslovne nebodere..... kad lopovi i ratni profiteri uzimaju nova luksuzna auta...... a gradu u kom žive, odnosno , a gradu ostavljaju smeće...... i još smeća.... i ništa sem smeća.....

To je to nova vlast nova nafaka.... nekad se u Sarajevu govorilo da je grad po mjeri čovjeka... da kuća sama vrijedi 100 dukata... ali se prodaje za 300... jer komšije sa obje strane vrijede kao i sama kuća.....

Kako je danas... koliko Vama danas vrijedi komšija..... šta ste Vi sami i ja sa vama ostavio u amanet gradu Sarajevu....????

Sem smeća.... smeća i još smeća... rijetko šta.... , a jeste mogloje bolje... svi ti novci su mogli biti uloženi bolje..... ali neka ratnih profitera... bez njih JET SET bi bio nikakav, ma nebi ga ni bilo......

Živili...
Fiore

#43 we

Post by Fiore »

Pohvalio bih svoj komsiluk.. dodje kad ga pozoves.,isto i obrnuto.. pazimo se pravo.. Moj Goste kreni samo od MZ oni su prva linija nereda..
uvjek dobar gost

Komšiluk.... kakvih ima nije za baciti... ali sa druge strane... demografska slika istog..... :( :x :shock: :-D :-) :lol:
KeepItSimplE

Post by KeepItSimplE »

Autore teme..

Ti volis ovaj grad,evidentno je.. ali zar te stvarno toliko gusi?Zar stvarno vjerujes da je Sarajevo bilo puno drugacije (osim sto nije bilo poruseno) prije rata,ona vremena,koja bi ti zelio da se vrate??
Sad je u tvojim ocima provincija obogacena smetljarnicima.. na sve strane..
i seljacima,koji su doprinjeli svemu tome?
A ko su ti seljaci?Istina..ima ih..ali zasto da stalno kukamo,svaljujemo sve na njih,na druge,koji su i sto zbog zelje,sto silom prilika nastavili da grade
svoju buducnost ovdje?Zasto ti ne animiras ljude oko sebe,pocni od raje na forumu..da se nesto promijeni?Recimo..ti si meni idealan kandidat za gostovanja u centralnom zatvoru.. voljela bih da te cuju drugi,da nesto pokrenes,tako ce vjerujem i tebi biti lakse prihvatiti ono sto ti smeta,sto te
"zulja" ovdje,ali nemoj samo kukanja....
Rijeci brzo izlape,bez obzira koliko bilo istine u njima,a samo djelo moze nesto popraviti..a nece se popraviti..beskrajnim sjetnim monolozima...i
zalom..za vremenom kad smo svi pjevusili..hej sloveni...
Ako si vec nesto pokrenuo,neku akciju,ili ako si vec angazovan..onda ti svaka cast i daj nama savjet,razmijenimo ideje kako da nam bude ljepsi i nas grad,a i drugi gradovi..da pocnemo primjecivati pozitivnosti,a ne samo
negativnosti,jer ja vjerujem u ono: BICE BOLJE,a ne MOGLO JE BOLJE.

[quote]Oko te organizacije.... znaš li ti koliko je napor prikupiti novac za održavanje zajedničkih prostorija u haustoru il skupit novac za popravak lifta... ili ili... u najboljem slučaju kažu... ma meni to ne treba, a nekad i psuju i kao nije im pravo jer za ime boga čuj da se lift popravlja... ko je to još čuo...
,a sadili smo prije par godina stabla oko ulaza.... samo je šteta što nismo imali para za oružano obezbjeđenje da postavimo... jer nisu sadnice dvije noći prenoćile....

A strancima je ovo ..... nekako novo i neobično, nekako egzotično, a pitaj ti njih zaista šta misle o nama... pa ćeš vidjeti, ja sam imao prilike raditi sa njima u par organizacija.... ništa lijepo o nama ne govore, naravno ima i pokoji izuzetak....,samo hvale hranu i govore kako je sve jeftino...., a u ostalom boli me k. za strance mene iritiraju ovdje mnoge stvari i to ne od 96. već bar godinu ranije..jer ja živim ovdje brko moj , a oni su turisti.... ma sjećaju se svi koza po parkovima i ovaca, klanja bravova pred ulazima, kokoške na balkonima i šta sve ne... no ako sad pogledamo nema koza i kokoši... pa je bolje.....
A urbangerila je super rekao toliko to traje da je sad sve to normalno, kad naletiš na nekog ljubaznog i prijatnog... prosto se iznenadim i svima taj dan pričam kako je neko bio super ljubazan i kulturan.... ili ljubazna i kulturna...
Vrijeme je da se krene !!!![quote]

mislim da su svi culi za popravak lifta..nema potrebe da sad i ti preuvelicavas..i nije tacno da se ti isti liftovi ne popravljaju brate mili,problem eventualno predstavljaju pojedinci,koji ne zele platiti svoj dio,pa obicno komsija plati za njih,ali to su pojedinci..

Sadnice ispred zgrade mozda nisu opstale..ali obrati paznju malo na park oko muzickog paviljona,ili na parkusu..nijedna ruza ne fali,nigdje nema traga ljudskog stopala,ili pseceg.. nema papirica jednog..
zasto to ne istaknes???
imam osjecaj da ti samo gledas gdje ces pronaci neka ruralna obiljezja..
ljudski nemar..
Kazes stranci pamte kokoske po balkonima i koze po parkovima..
a sad ih nema,pa je bolje..
Sjecam se i tih detalja, s tim da je tad bio rat..pa ko bi nabavio kokosku,bio je hadzija,a drzao je na balkonu,da je bolje natovi i poslije nahrani djecu..
ljudi su drzali svasta na balkonu u tim nesretnim vremenima..jer su se borili za opstanak i svoj,a i svoje djece..i niko nikom nije gledao ni u balkon,ni u bastu... i jedino pozitivno sto pamtim je sto su tad ljudi bili puno bolji,jedni prema drugima..nije se moglo desiti da ti komsija gladuje,a da ti ne podijelis s njim one splacine koje si jeo.
I valjda se perad koju si spomenuo,odnosila na taj ratni period..jer ukoliko
si htio da kazes da je toga bilo prije rata,ili poslije rata.... onda jednostavno
nisi upravu,ne znas sta pricas.
Uz duzno postovanje...niko me ne tjera da citam ovo sto pises,al kad sve procitas.. stvarno djeluje previse pateticno..i pocinjes stvarati iskrivljenu sliku o ovom gradu,a ne zaboravi da nisi jedini koji ovdje zivi..
Nadam se da necu biti pogresno shvacena,ali stvarno mi je vise muka od
predstavljanja ovog grada i cijele drzave pod naslovom "JAD I BIJEDA".
uvjek dobar gost

....... Kako reći ti par stvari a da ti mene pogrešno ne shvatiš.....

Niko u ovom gradu nije sarajlija, nisam ni ja... ni ne žalim ja za prošlim vremenima i nekim himnama.... to podcrtavam..... meni je žao što su ljudi donijeli svoja sela u grad... i okreni se malo oko sebe nekad... vidim sjediš u muzičkom paviljonu,... kako prođeš od silnih arkiranih auta... i kako podnosiš što je pola parka zagrađeno.....i pretvoreno u vjerski objekat....

Ja ističem stvari koje vidim oko sebe, ako ne padam na šminkeraj neki iskrivljeni izvini... odem na Bjelašnicu il na Bobovac pa na nekih 1678 metara nadmorske visine nađem dvolitru pive bačenu onako.... od strane savjesnih planinara.....

Neću pisati više jer zaista nema efekta, a ti se nekad malo okreni oko sebe bar dok šetaš Ferhadijom.... vidiš li kakav su vašar od nje napravili.... ili ako ideš nekad iz grada... koliko izlaziš iz istog... ili koliko ti treba da od Blažuja dođeš kući....
Milion je pitanja, a toliko malo odgovora jer nepismen svijet ih ponuditi ne zna.... ili otiđi malo na Vrelo Bosne ja sam bio prije tri dana...... pa vidi kakva je situacija... nije sarajevo muzički paviljon il mali parkić oko njega.....
Bar nekad pogledaj šta se zbiva oko tebe.... skini malo sunčane naočale..... ili jednostavno trebamo priznati da smo postali jedna od najvećih provincija ovog dijela Europe......
Ja sve što tipkam radim iz dobre namjere..... jer znam da može bolje i da smo zaslužil bolje.... tolike dane bez struje, vode, pod granatama....., da bi danas hajrovali vjerski - mafijaši i ratni profiteri.... sad ćeš mi sigurno reći kako su Fahrine zgrade prelijepe........

Ili jednostavnije da ti kažem.... mene tuga uhvati kad me momčić neki il djevojka od dvadeset godina pita odakle se prije išlo na Trebević i kako.....

od pozitivnih stvari.... bila je Disciplina Kitchme.... bilo cirka 75. ljudi..... na svirci u subotu.....

Jednostavno..... na silu smo postali šminkeri, a nemamo osnove.... da si čitala temu od starta... vidjela bi da sam, dok pomeli me nisu, iznosio svoje vizije i snove o gradu koji neizmjerno volim i u kom sam ostao bez obzira što se sve više smatram mazohistom....

Primjera javašluka, nerada, neorganizovanosti i primitivnosti gradskih kantonalnih i opštinskih lopova su svuda oko nas..... i ne smijemo žmiriti jer zamislimo grad koji se nastavi ovako nakaradno razvijati..... za jedno deset godina....... pa gdje će nam se od velikih piljara djeca igrati.......

Što se tiče liftova i recimo održavanja zajedničkih prostorija....... mislim da si mlada i da ti roditelji oko toga deveraju čim tako kažeš....... 40 % mog ulaza neče da čuje za te stvari... kod mojih roditelja na Grbavici čak i više.... lift im nije radio skoro dva mjeseca.... iako zgrada ima 16. spratova.....????

Ne bih sad da iznosim još crnjaka....i negativnosti... jer ode ovo u koso....

Pozitivno.......i akcije.... dijelilo sam sa par ljudi školski pribor u kolektivnom centru..... čistili smo oko zgrade.... pokušali nešto promijeniti..... no papani na vlasti i oko nje.... se ne bi isticali u takvoj atmosferi..... pa ne daju da se maknemo sa mrtve tačke......

I još nešto CZ-a više nema... na TV-u.......

Ma nije fakat kad mi neki stranci dođu prosto me nekad bude stid naše bruke, a kad odem vani pa se vratim.... to mi dođe kao civilizacijski šok....., a ne bi trebao......

Što se koza po parkovima tiče..... ti onda imaš amneziju.... ja govorim o 1996 i 1997. godini..... čobani su sa ovcama i kozama silazili u grad.... ali doduše nisu bili u Štrosmajerovoj.....a ja sam završio III Gimnaziju na trgu.... i sve sam vidio i sve znam.....tako da nema potreba da nešto kakamo ... sječam se čak i onih doniranih klupa i kanti od strane Kanade..... , a gdje so one danas..... garant su ih ptice pojele.....

Tako da nismo mi ni u pola sjajni ,a ni šminkeri nit je Sarajevo metropola kakvom je neki predstavljaju..... uz dužno poštovanje gradu i njegovoj tradiciji....

P.S
Za kraj još dva negativna primjera......dvije bivše željezničke stanice... Bistrik i Ilidža... iz obje se nekad moglo stići do Beča....., a danas......

A što se tiče države...... i jeste tuga sem par izolovanih lokacija i regija gdje ljudi poštuju okolinu i drže se ekoloških principa... tu prventveno pozdravljam Krajinu i Bihać sa okolinom....(otiđi na Bobovac... il u Jaice
....ili pogledaj ispod mosta u Mostaru....)

I zar grijeh je htjeti bolje okolini i sebi......?????
KeepItSimplE

Post by KeepItSimplE »

Goste..nisam bas ni toliko mlada i nisam ja rekla da je Sarajevo metropola..
savrseno uredjena..
Rekla sam da jesi dijelom upravu...sve to stoji... smeta meni sve sto tebi
smeta,vjerujem i drugima..ali posto kao pojedinac ne mogu promijeniti,
odlucila sam da malo manje paznju obracam na sve to i da pronalazim
ono sto mi se svidja.
Ne drzim naocale na glavi i ne privlaci me iskrivljeni sminkeraj...
ako si to zakljucio na osnovu muzickog paviljona,koji sam spomenula i do kojeg btw vrlo lako mozes doci i sjesti ako ti se sjedi,ja recimo tamo i ne
sjedim..ali nisam primjetila da su auta parkirana ISPRED MUZICKOG PAVILJONA I U PARKU..eto izvini ako imam slabu moc zapazanja,ali za mene je cak to jedan od ljepsih parkova i jedino sto mu narusava tu ljepotu je ljetna basta,koju je otvorio gospodim Purivatra,jer mu je malo ono sto vec ima,pa je od MUZICKOG PAVILJONA,koji je i obnovljen da bi sluzio svojoj prvobitnoj funkciji,napravio kafic.
Svaki dan nesto lijepo ili vidim,ili cujem..ili dozivim..i to je ono sto meni potisne (mozda istinu,ako ti tako kazes) da je moj grad obicna selendra.
Ja ili ga toliko volim,ili sam stvarno slijepa pa to ne vidim...
Za te kokoske i koze po balkonima i parkovima iz 96 i 97 se ne sjecam..
stvarno...:)))...to onda jeste katastrofa..nemam rijeci...
Ma eto... dobro sam ja tebe shvatila,valjda si i ti mene.
Cisto sam podijelila misljenje ovdje sa ostalima,kako ja to sve podnosim..
dozivljavam itd..
Nisam znala da nema vise CZ-a.. STETA!!!!
uvjek dobar gost

Slaguvam se ja sa tobom.... u potpunosti i ja se sve više povlačim u sebe i neki uzak krug ljudi... i u njima i nekim aktivnosstima tražim utjehu ili radikalno rečenu bježim od stvarnosti na taj način...

No valjda sam u godinama kad vagam gdje i šta, djeca, stan ... folovi... i mogu ti reći da strah me hvata... i ... bojim se da ne zvučim suviše rigidno.... skoro sam išao u osnovnu školu da dogovorim neki termin za rekreaciju... kad sam upoznao pedagoga i direktoricu..... sve mi je bilo jasno...

A to da je Sarajevo lijepo il da imamo mnogo ljepota stoji... čak više nego London recimo... ali je problem što to kod nas propada i mi to uzimamo zdravo za gotovo... recimo vodio sam jednu djevojku iz Londona na "vrelak".... djevojka umalo nije pišnula.... od ljepote i svega... boja... ali me ubrzo pitala... što je sve ovako oronulo.kako ovi prodaju sve ovo ovdje..... i na moje pitanje njoj šta bi bilo da u blizini Londona ima nešto ovako...... to bolje da i ne govorim....

Sve u svemu linija manjeg otpora nas je i dovela do ovdje.. da nas vode .... čobani i da od svega prave vašar...(nedeljna pijaca stup...)...

Ja volim Sarajevo i više no bi trebao i zato me srce boli.... sjetim se opsade i nekih razmišljanja kad sve prođe kako će nam biti fino....., a šta su nam dali... i prodali.. pod dobro... i normalno... u tom ja vidim problem...
KeepItSimplE

Post by KeepItSimplE »

uvjek dobar gost wrote:Slaguvam se ja sa tobom.... u potpunosti i ja se sve više povlačim u sebe i neki uzak krug ljudi... i u njima i nekim aktivnosstima tražim utjehu ili radikalno rečenu bježim od stvarnosti na taj način...

No valjda sam u godinama kad vagam gdje i šta, djeca, stan ... folovi... i mogu ti reći da strah me hvata... i ... bojim se da ne zvučim suviše rigidno.... skoro sam išao u osnovnu školu da dogovorim neki termin za rekreaciju... kad sam upoznao pedagoga i direktoricu..... sve mi je bilo jasno...

A to da je Sarajevo lijepo il da imamo mnogo ljepota stoji... čak više nego London recimo... ali je problem što to kod nas propada i mi to uzimamo zdravo za gotovo... recimo vodio sam jednu djevojku iz Londona na "vrelak".... djevojka umalo nije pišnula.... od ljepote i svega... boja... ali me ubrzo pitala... što je sve ovako oronulo.kako ovi prodaju sve ovo ovdje..... i na moje pitanje njoj šta bi bilo da u blizini Londona ima nešto ovako...... to bolje da i ne govorim....

Sve u svemu linija manjeg otpora nas je i dovela do ovdje.. da nas vode .... čobani i da od svega prave vašar...(nedeljna pijaca stup...)...

Ja volim Sarajevo i više no bi trebao i zato me srce boli.... sjetim se opsade i nekih razmišljanja kad sve prođe kako će nam biti fino....., a šta su nam dali... i prodali.. pod dobro... i normalno... u tom ja vidim problem...
Pa ne znam sad koliko si stariji konkretno od mene..ali o istom i ja razmisljam..vrlo malo me dijeli od tog novog poglavlja..osnivanje porodice..
i o istom i sama razmisljam..da li je ovo grad u kome zelim odgajati djecu,pa me nekad bude strah kako ce sve izgledati za nekih 10 godina..jer nemam jos uvijek predstavu hocel se dogoditi neko cudo,pa ce krenuti nabolje,ili cu morati bjezati glavom bez obzira.
Moje skromno misljenje je da sto covjek vise o tome razmislja,vise zapada
u depresiju i zato je najbolje pustiti da se sve desava samo od sebe,pa da vidimo kakav ce rezultat biti na kraju.Za to vrijeme,svako nek radi na sebi..
ja istinski vjerujem da ce biti bolje u svakom pogledu...ekonomskom,ekoloskom,drustvenom,nacionalnom..a tebi sve najbolje i da znas da nisi "usamljen" u ovakvim razmisljanjima..
uvjek dobar gost

Meni je krivo jez zaista jeste moglo bolje..... i nekako pitomije, u skladu sa tradicijom i kulturom samog grada i njegove okoline...

Posllije agresije imali smo priliku u našoj državi napraviti grad po mjeri njegovih stanovnika, napraviti ponovo sve porušeno i uništeno, mogli smo pružiti utjehu i ruku svima onima kojima je to bilo potrebno.... mogli smo danas biti jedan od najljepših gradova ovog dijela svijeta (ako izuzmemo Mostar i Počitelj).... nekako toliko smo se napatili tokom opsade da bi danas šaka ljudi hajrovala a mi se furamo da je sve oko nas ok... doke je daleko od toga...

P.S

Recimo ima li šanse da uposleni u Kantonu Sarajevo il gradskim opštinama moraju biti rođeni u Sarajevu?
Post Reply