7 stvarnih razloga za proteste
-
sandra01
-
policy
#52 Re: 7 stvarnih razloga za proteste
@Jefferson,
Re: 2 - hocemo li se sloziti sa tim da drzave poput BiH nema nigdje u svijetu? Pa zasto da nam EU i svijet uvijek budu usporedba? Odlazak u penziju sa 60 godina znaci da imamo 3 puta vise zaposlenih nego sada, i da su svi zaposleni registrovani uredno, i da poslodavci placaju uredno doprinose na place. Odlazak u penziju od 60 godina znaci da ce mladi jako brzo da dobivaju posao nakon sto zavrse skolovanje.
Sto nas dovodi do tvoje poente:
Re: 1 - progresivna stopa poreza nema nikakve veze sa pokretanjem biznisa. Onaj ko zaradjuje vise, preko odredjene granice, placa vise.Vecu budalastinu dugo ne procita, ali posebno se istice:
1. Progresivna stopa (neko ko hoce pokrenuti vlastiti biznis moze odmah da trezi drugu drzavu).
2. pomjeranje starosne dobi na 60 godina dok cijeli svijet pomjera na 67!!!!
Ja budalastine mati mila.
Ovaj proglas treba da glasi: kako hladiti m... dok drugi rade!
Re: 2 - hocemo li se sloziti sa tim da drzave poput BiH nema nigdje u svijetu? Pa zasto da nam EU i svijet uvijek budu usporedba? Odlazak u penziju sa 60 godina znaci da imamo 3 puta vise zaposlenih nego sada, i da su svi zaposleni registrovani uredno, i da poslodavci placaju uredno doprinose na place. Odlazak u penziju od 60 godina znaci da ce mladi jako brzo da dobivaju posao nakon sto zavrse skolovanje.
Sto nas dovodi do tvoje poente:
Moj odgovor: kako zaposliti jos 300 000 ljudi, dok "kapitalisti" kao ti privatiziraju firme u BiH, dovode nam strane investicije, i cekaju da udjemo u EU, pa da se sve samo sredi od sebe. Ili tvojim rijecnikom receno: "kako se obogatiti dok drugi rade za tebe, a usput prevariti sve redom - od njih, pa do drzave"?kako hladiti m... dok drugi rade!
-
detroit-mercy
#53 Re: 7 stvarnih razloga za proteste
Meni isto nije jasno sta se dobija time sto spustas starosnu dob na 60 godina. To je prividno povecanje zaposlenosti, jer ovime ti u principu ne stvaras radna mjesta nego samo vrsis postojecu alokaciju u negativnom smilsu. Time sto na isti broj radnika sada imas veci broj penzionera
.
Barem se meni kao laiku tako cini. Nas problem nije starosna dob, nego job creation, velikim oporezivanjem investitora neces postici to da se otvaraju nova radna mjesta.
Moje skromno razmisljanje, u ovom stanju u kome se nasa ekonomija nalazi mi bi trebali investitorima omoguciti sto bolje poslovanje, znaci ponuditi im sto im niko drugi ne nudi, sve dok ne dovedemo kapitalne investicije i ne postignemo vecu stopu zaposlenosti. Kasnije tek moze polagano povecavati stopu poreza na neto dobit, u principu velika vecinna zemalja tako i radi. Prvih par godina daje jako povoljne uslove dok se firme ne zakopite, onda kasnije po malo mijenjaju poresku politiku.
Barem se meni kao laiku tako cini. Nas problem nije starosna dob, nego job creation, velikim oporezivanjem investitora neces postici to da se otvaraju nova radna mjesta.
Moje skromno razmisljanje, u ovom stanju u kome se nasa ekonomija nalazi mi bi trebali investitorima omoguciti sto bolje poslovanje, znaci ponuditi im sto im niko drugi ne nudi, sve dok ne dovedemo kapitalne investicije i ne postignemo vecu stopu zaposlenosti. Kasnije tek moze polagano povecavati stopu poreza na neto dobit, u principu velika vecinna zemalja tako i radi. Prvih par godina daje jako povoljne uslove dok se firme ne zakopite, onda kasnije po malo mijenjaju poresku politiku.
-
elSaik
#54 Re: 7 stvarnih razloga za proteste
Nekoliko stotina građana protestvovalo u Banjaluci

Sarajlije podržale banjalučke proteste

Code: Select all
http://radiosarajevo.ba/novost/47737/nekoliko-stotina-gradana-protestovalo-u-banjaluciSarajlije podržale banjalučke proteste

Code: Select all
http://radiosarajevo.ba/novost/47738/sarajlije-podrzale-banjalucke-proteste