7 razloga za citanje Kur'ana

Rasprave o vjerskim temama.
parafin

Post by parafin »

Lucy01 wrote:
stickitout wrote:A sta cete ljudi.....neko voli da pije, neko da se drogira a neko i da se retardira............svakom svoje zaista :D :D
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Ne pijem, ne drogiram se....eto sad ja retard :lol: :lol: :lol: :lol:
pa nije ti bas veselo koliko bi moglo biti :lol:
vatrogasac

Post by vatrogasac »

....ma mora biti nešto....Mihael Bakunin, anarhista i Marksov prijatelj, na sljedeći način je komentarisao Marksa: "On se je pojavio da bi bio Bog ljudima. On ne može tolerisati nikog drugog kao Boga osim sebe samog. Želio je da ga ljudi obožavaju kao boga i cijene kao idola, inače bi ih verbalno napao ili progonio." .......
Bljuzgo

#28 Re: 7 razloga za citanje Kur'ana

Post by Bljuzgo »

republikaBIH wrote:1. Jer izaziva one koji sumnjaju u njega
Kur'an izaziva one koji sumnjaju u njega! Kako? U Kur'anu Allah dž.š. kaže da ljudi ne bi mogli napisati knjigu poput Kur'ana čak i ako bi sve svoje snage usredotočili na taj zadatak. Allah dž.š. je ovaj poziv objavio u Kur'anu prije više od 1400 godina i niko nije uspio da Mu odgovori. Milioni knjiga su napisane ali nijedna poput Kur'ana.
2. Jer je neiskvaren
Kur'an je jedina "sveta" knjiga koja je ostala neizmijenjena. Njegov tekst je i danas isti kao i kada je objavljen prije više od 1400 godina. Od tada pa do danas Kur'anski tekst je ostao netaknut. Ništa u njemu nije mijenjano; ništa mu nije dodato i ništa mu nije oduzeto.
3. Jer je to posljednja i potpuna objavaKur'an je posljednja objava poslana ljudima, a Muhammed a.s. je posljednji poslanik. Kur'an je milost i uputa cijelom čovječanstvu. Poslije Muhammeda a.s. nema poslanika, a poslije Kur'ana nema objave.
4. Jer je on istina i samo istinaKroz mnoge vijekove Kur'anu niko nije uspio naći niti jednu jedinu mahanu. Niko ne može dovesti u pitanje nijedno njegovo slovo. I kada pripovijeda o prošlosti i kada predskazuje ono što će se desiti u budućosti on govori istinu i samo istinu. U Kur'anu su navedene mnoge naučne činjenice koje nauka otkriva tek danas.
5. Jer je to uputa za ovaj i za budući svijet
Kur'an je najbolje uputstvo za tvoj život. Nijedna druga knjiga ne predstavlja tako sveobuhvatan sistem koji se odnosi na sve aspekte ljudskog života na ovom svijetu. Kur'an, pored toga, daje uputu za osiguranje sreće na i budućem svijetu. To je jedina mapa koja pokazuje put spasa, put za Džennet.
6. Jer je to Božija milost ljudima
Allah nas nije ostavio same. Naše stvaranje i naše postojanje imaju svrhu. Allah u Kur'anu navodi zašto nas je stvorio, koje su naše dužnosti i šta nas čeka poslije smrti. I običan uređaj ima uputstvo za upotrebu. Pa kako da sa tako kompleksnim bićem kakav je čovjek bude drukčije? Misliš li da za tebe nije potrebna uputa? Ona je potrebna, a to je Kur’an, Božija milost i uputa ljudskom rodu.
7. Jer upućuje na pravilan odnos s BogomLjudi su društvena bića koja imaju potrebu za komunikacijom. Kur'an nam, između ostalog, navodi na koji način komunicirati sa Gospodarom svega, Jednim, Jedinim, Allahom dž.š. Kur'an nas upoznaje sa Njim, daje nam recept kako da Mu se približimo, a ko spozna Allaha i ko Mu bude blizak postići će vječnu sreću.
Zar ovo nije dovoljno da Kur'anu, knjizi u koju nema nikakve sumje, dnevno posvetiš 5 minuta svog vremena?!

Vijest je trajala koliko i dnevne novine: Vedad Hafizović, dvadesettrogodišnji mladić iz Sarajeva, u ponedjeljak, 27. februara, u ranim jutarnjim satima zaklao je svoju majku. Sav krvav otišao je do Istikal džamije na Otoci da se opere na česmi i radnicima koji su ga upitali šta se desilo rekao kako je kod kuće "zaklao kurban". Nadležnim policijskim i pravosudnim organima, pak, objasnio je kako je majku ubio jer tog kobnog jutra nije htjela sa njim klanjati sabah-namaz. Hafizović je, saznali ....citaj dalje
seljak_cojek

#29 Re: 7 razloga za citanje Kur'ana

Post by seljak_cojek »

Tonny wrote:
republikaBIH wrote:1. Jer izaziva one koji sumnjaju u njega
Kur'an izaziva one koji sumnjaju u njega! Kako? U Kur'anu Allah dž.š. kaže da ljudi ne bi mogli napisati knjigu poput Kur'ana čak i ako bi sve svoje snage usredotočili na taj zadatak. Allah dž.š. je ovaj poziv objavio u Kur'anu prije više od 1400 godina i niko nije uspio da Mu odgovori. Milioni knjiga su napisane ali nijedna poput Kur'ana.
2. Jer je neiskvaren
Kur'an je jedina "sveta" knjiga koja je ostala neizmijenjena. Njegov tekst je i danas isti kao i kada je objavljen prije više od 1400 godina. Od tada pa do danas Kur'anski tekst je ostao netaknut. Ništa u njemu nije mijenjano; ništa mu nije dodato i ništa mu nije oduzeto.
3. Jer je to posljednja i potpuna objavaKur'an je posljednja objava poslana ljudima, a Muhammed a.s. je posljednji poslanik. Kur'an je milost i uputa cijelom čovječanstvu. Poslije Muhammeda a.s. nema poslanika, a poslije Kur'ana nema objave.
4. Jer je on istina i samo istinaKroz mnoge vijekove Kur'anu niko nije uspio naći niti jednu jedinu mahanu. Niko ne može dovesti u pitanje nijedno njegovo slovo. I kada pripovijeda o prošlosti i kada predskazuje ono što će se desiti u budućosti on govori istinu i samo istinu. U Kur'anu su navedene mnoge naučne činjenice koje nauka otkriva tek danas.
5. Jer je to uputa za ovaj i za budući svijet
Kur'an je najbolje uputstvo za tvoj život. Nijedna druga knjiga ne predstavlja tako sveobuhvatan sistem koji se odnosi na sve aspekte ljudskog života na ovom svijetu. Kur'an, pored toga, daje uputu za osiguranje sreće na i budućem svijetu. To je jedina mapa koja pokazuje put spasa, put za Džennet.
6. Jer je to Božija milost ljudima
Allah nas nije ostavio same. Naše stvaranje i naše postojanje imaju svrhu. Allah u Kur'anu navodi zašto nas je stvorio, koje su naše dužnosti i šta nas čeka poslije smrti. I običan uređaj ima uputstvo za upotrebu. Pa kako da sa tako kompleksnim bićem kakav je čovjek bude drukčije? Misliš li da za tebe nije potrebna uputa? Ona je potrebna, a to je Kur’an, Božija milost i uputa ljudskom rodu.
7. Jer upućuje na pravilan odnos s BogomLjudi su društvena bića koja imaju potrebu za komunikacijom. Kur'an nam, između ostalog, navodi na koji način komunicirati sa Gospodarom svega, Jednim, Jedinim, Allahom dž.š. Kur'an nas upoznaje sa Njim, daje nam recept kako da Mu se približimo, a ko spozna Allaha i ko Mu bude blizak postići će vječnu sreću.
Zar ovo nije dovoljno da Kur'anu, knjizi u koju nema nikakve sumje, dnevno posvetiš 5 minuta svog vremena?!

Vijest je trajala koliko i dnevne novine: Vedad Hafizović, dvadesettrogodišnji mladić iz Sarajeva, u ponedjeljak, 27. februara, u ranim jutarnjim satima zaklao je svoju majku. Sav krvav otišao je do Istikal džamije na Otoci da se opere na česmi i radnicima koji su ga upitali šta se desilo rekao kako je kod kuće "zaklao kurban". Nadležnim policijskim i pravosudnim organima, pak, objasnio je kako je majku ubio jer tog kobnog jutra nije htjela sa njim klanjati sabah-namaz. Hafizović je, saznali ....citaj dalje
De molim te objasni u kakvoj su vezi jedan, očigledno psihopata, sa Kur'anom. Sugrišeš li to da smo svi (mislim na vjernike) sposobni za takav monstruozan zločin. Nadam se da sam te pogrešno shvatio.
republikaBIH

Post by republikaBIH »

Ma ne obracaj paznju na ovakve antimuslimane kao sto je on,a sto se tice DANA te novine nisam nikada ni citao.Dovoljno vam govori da su 75% citaoca izjavili da kad bi se oni pitali da bi te novine odmah zabranili(po anketi Avaza)
rasta

Post by rasta »

Lucy01 wrote:
stickitout wrote:A sta cete ljudi.....neko voli da pije, neko da se drogira a neko i da se retardira............svakom svoje zaista :D :D
sto to ba? :D
peanuth

Post by peanuth »

Haqqani wrote:
davis.ba wrote:O religijama se može razgovarati i na normalan način.

Bismillah!

A koji je to nacin???
haqqani da ti malo ne pretjerujes sa tim Bismillah?? lijepo je da vjerujes u boga i postujem to , al nemoj vala pretjerivat.

hajd dobro da to radis kad abdest uzimas itd.

al kad pises post ovdje na forumu medju ovim kjafirima onda to ispada nekako nenzam ni ja ,jesnostavno pretjerano.
Stitch__

Post by Stitch__ »

rasta wrote:
Lucy01 wrote:
sto to ba? :D
ma laze ba :D :D
ragib

Post by ragib »

greska
Last edited by ragib on 23/05/2006 00:51, edited 1 time in total.
Haqqani

Post by Haqqani »

peanuth wrote:
Haqqani wrote:
davis.ba wrote:O religijama se može razgovarati i na normalan način.

Bismillah!

A koji je to nacin???
haqqani da ti malo ne pretjerujes sa tim Bismillah?? lijepo je da vjerujes u boga i postujem to , al nemoj vala pretjerivat.

al kad pises post ovdje na forumu medju ovim kjafirima onda to ispada nekako nenzam ni ja ,jesnostavno pretjerano.

Bismillah!

Prenose Ahmed u Musnedu, En-Nesai' u djelu El-Jevm ve-l-lejle, te Ibn Merdevejh u Tefsiru od Usame bin 'Umejra, koji pripovjeda: 'Bio sam iza Poslanika, s.a..v.s., kada je posrnuo, pa sam rekao: 'Propao je (tj. bijedan li je) šejtan!' Poslanik je na to odgovorio: 'Ne govori tako jer se on time samo pojačava i povećava, do te mjere da postane velik kao kuća! Umjesto toga ti reci: Bismillah, jer se on time smanjuje i postaje malehan kao mušica!'
ragib

Post by ragib »

davis.ba wrote:Mislim da je važno da vi koji ste vjernici shvatite da ne možete pristupati na vaš način ljudima koji ne vjeruju u sve to. A ova tema je konkretno namjenjena onima koji ne vjeruju da pokaže zašto se treba čitati Kuran. Samo postoji jedan problem a to je da mi nevjerujemo da postoji Bog. :-)

Zbog toga argumenti tipa:
Jer je to Božija milost ljudima
Jer upućuje na pravilan odnos s Bogom
Jer je to uputa za ovaj i za budući svijet
Jer je to posljednja i potpuna objava
ne idu.

Jel razumijete da gledano iz perspektive ateiste ovo nema smisla? Nema smisla jer pada na prvoj postavci a to je da postoji Bog. Zbog toga ovo ispada kao klasična propaganda ljudima koji ne vjeruju u Boga.

Ovaj tekst je ustvari više namjenjen ljudima koji su vjernici kao dodatna vrsta upute.

I nemojte me pogrešno razumjeti, i pored ovoga nemam ništa protiv ovog teksta ali jednostavno previše je previše.
za druga davisa :D

posmatrajmo lutke koje se pokrecu pomocu zembeka(opruge). Promatra li se u ravni njihovog kretanja, slijedi da se i covjek, koji ih je napravio krece u principu zempeka(opruge). Kada bi, kojim slucajem, bilo moguce njima(lutkama) reci da se on(covjek) krece sam sobom, odgovorile bi da je to nemoguce, jer u njihovom svijetu se sve krece pomocu zembeka. Tako i ateisti, omedjen i zavodjen sopstvenim svijetom u kome sve sto postoji nuzno pretpostavlja Tvorca, ne uspijevaju dokuciti da Bog egzistira sam o sebi.
Kaze Aristotel: stolica je od drveta, drvo od stabla, stablo od sjemenke, a sjeme od sijaca.... da bi na kraju ukazao kako nas ovako redanje uzroka neizostavno dovodi prvom uzroku. Uzroku koji nema potrebe za uzrokom, pokretacu koji ne treba pokretaca, stvaraocu koji nema potrebe za stvaraocem.
Mi smo ograniceni vlastitim dometima..jer vec 10km iznad zemlje vladaju dr. fizicki zakoni..prostor, vrijeme, masa gubi znacaj koji ima ovdje i koji ima vec malo dalje od zemlje..dakle mi smo ograniceni vlastitom percepcijom a ono sto nas okruzuje mnogo je sire i bogatije..zar zato "ogranicavati Boga" ako smo mi ograniceni svojim poimanjem
davis.ba

Post by davis.ba »

Ragibe malo si skrenuo od onoga što sam ja govorio. Govorio sam o načinu na koji je tekst napisan ne o samom Bogu.
Bosna_E

Post by Bosna_E »

davis.ba wrote:Ragibe malo si skrenuo od onoga što sam ja govorio. Govorio sam o načinu na koji je tekst napisan ne o samom Bogu.
Evo je moj prvi komentar na podforumu "religija", nadam se da ce bit i zadnji. I ovako se tesko nakanih ali @davis.ba odlucih ga napisat radi tebe. Ako ti se ne svidza, ne citaj, ne komentarisi i ne ponizavaj. Samo razguli dalje i uzivaj. Eto toliko, ja se necu vise petljat u religije.
ragib

Post by ragib »

davis.ba wrote:Ragibe malo si skrenuo od onoga što sam ja govorio. Govorio sam o načinu na koji je tekst napisan ne o samom Bogu.
da shvatio sam ja tebe i pokusao sam napisati drugacije kako da shvatis postojanje Boga
davis.ba

Post by davis.ba »

Bosna_E wrote:
Evo je moj prvi komentar na podforumu "religija", nadam se da ce bit i zadnji. I ovako se tesko nakanih ali @davis.ba odlucih ga napisat radi tebe. Ako ti se ne svidza, ne citaj, ne komentarisi i ne ponizavaj. Samo razguli dalje i uzivaj. Eto toliko, ja se necu vise petljat u religije.
Ma koga ja ponižavam? Šta ti je čovječe? Imam pravo reći svoje mišljenje, prije ti je već čovjek objasnio da je ovo FORUM. Razumiješ.

Čovjek postavi temu na pogrešan način, ja kažem da nema koristi od toga jer polazi sa pogrešne strane problemu i sad ti meni kažeš da ja ponižavam nekoga?
republikaBIH

Post by republikaBIH »

Davise sad cu ja otici na forum muzika i napisati kako mi je dosadilo sto stalno pisete o muzici???
peanuth

Post by peanuth »

Haqqani wrote:
peanuth wrote:
Haqqani wrote:
Bismillah!

A koji je to nacin???

Bismillah!

Prenose Ahmed u Musnedu, En-Nesai' u djelu El-Jevm ve-l-lejle, te Ibn Merdevejh u Tefsiru od Usame bin 'Umejra, koji pripovjeda: 'Bio sam iza Poslanika, s.a..v.s., kada je posrnuo, pa sam rekao: 'Propao je (tj. bijedan li je) šejtan!' Poslanik je na to odgovorio: 'Ne govori tako jer se on time samo pojačava i povećava, do te mjere da postane velik kao kuća! Umjesto toga ti reci: Bismillah, jer se on time smanjuje i postaje malehan kao mušica!'
ah znaci zbog sejtana.. :D ko li je sad ovdje sejtan,hoces nam i to rec? :?

PS: jedva skonta ko je gdje, sta rekao :D

selam
davis.ba

Post by davis.ba »

republikaBIH wrote:Davise sad cu ja otici na forum muzika i napisati kako mi je dosadilo sto stalno pisete o muzici???
Gdje sam ja molim te napisao da mi je dosadilo da se piše o religij/vjeri?
davis.ba

Post by davis.ba »

davis.ba wrote:Mislim da je važno da vi koji ste vjernici shvatite da ne možete pristupati na vaš način ljudima koji ne vjeruju u sve to. A ova tema je konkretno namjenjena onima koji ne vjeruju da pokaže zašto se treba čitati Kuran. Samo postoji jedan problem a to je da mi nevjerujemo da postoji Bog. :-)

Zbog toga argumenti tipa:
Jer je to Božija milost ljudima
Jer upućuje na pravilan odnos s Bogom
Jer je to uputa za ovaj i za budući svijet
Jer je to posljednja i potpuna objava
ne idu.

Jel razumijete da gledano iz perspektive ateiste ovo nema smisla? Nema smisla jer pada na prvoj postavci a to je da postoji Bog. Zbog toga ovo ispada kao klasična propaganda ljudima koji ne vjeruju u Boga.

Ovaj tekst je ustvari više namjenjen ljudima koji su vjernici kao dodatna vrsta upute.

I nemojte me pogrešno razumjeti, i pored ovoga nemam ništa protiv ovog teksta ali jednostavno previše je previše.
Još kad bi se čitali svi postovi dobro bi bilo.
pirmin

Post by pirmin »

Haqqani wrote: Bismillah!
Mene samo zasto bosanski musliman nema svoju neku rijec koja bi u svom prevodu bila adekvatna ovoj tudjoj-arapskoj rijeci.
ragib

Post by ragib »

davis.ba wrote:
Bosna_E wrote:
Ma koga ja ponižavam? Šta ti je čovječe? Imam pravo reći svoje mišljenje, prije ti je već čovjek objasnio da je ovo FORUM. Razumiješ.

Čovjek postavi temu na pogrešan način, ja kažem da nema koristi od toga jer polazi sa pogrešne strane problemu i sad ti meni kažeš da ja ponižavam nekoga?
Da davise upravu si kad kazes da ateisti ne prihvataju Kur'an kao dokaz o postojanju Boga pa sam ja zato odgovorio na drugi nacin. Ali ova je tema bila upucena muslimanima koji vec vjeruju u Kur'an.
davis.ba

Post by davis.ba »

ragib wrote:Ali ova je tema bila upucena muslimanima koji vec vjeruju u Kur'an.
Da je tema upućena muslimanima onda bi i imala smisla i to sam već napisao ali to nije tako. Zašto bi neko uopšte pisao temu upućenu vjerniku, muslimanu zašto da čita Kuran kad se to podrazumjeva ako si vjernik?

Mislim da je ipak obrnuto bilo. A i nije ništa novo na ovom forumu zato sam i reagovao na početku kako sam reagovao.
republikaBIH

Post by republikaBIH »

pirmin wrote:
Mene samo zasto bosanski musliman nema svoju neku rijec koja bi u svom prevodu bila adekvatna ovoj tudjoj-arapskoj rijeci.
Arapski jezik je jezik Bozije knjige.,....i jezik na koji se svi muslimani svaki dan po 5 puta mole svom Gospodaru,joz uz to ako si Bosnjak a neznas za bismillu onda te zalim jer si sigurno odgojen u nekoj fundamentalno kumjarskoj familiji.Nije ni tebi lahko
Haqqani

Post by Haqqani »

pirmin wrote:

U ime Allaha

Nadam se da si sad malo zadovoljniji.
ja71

Post by ja71 »

Autoru ovog teksta:

Kad bi neko napisao knjigu kako Bog ne postoji i ove iste razloge naveo za citanje svoje Knjige, da li bi ti procitao tu knjigu ?
Post Reply