62513 FBIH 44159 RS nevazecih listica za predsjednistvo BiH

Post Reply
kurty

#251 Re: 62513 FBIH 44159 RS nevazecih listica za predsjednistvo BiH

Post by kurty »

macan prvi wrote:
kurty wrote:
macan prvi wrote:
Jes se bar obukao svecano za glasanje? :roll: :mrgreen:
:skoljka: :skoljka: :skoljka: :skoljka:
sad vi izvlacite stvari iz konteksta... :lol:

Ajd ne pali se kurty svega ti :D
vidis da se smijem :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
A_I_

#252 Re: 62513 FBIH 44159 RS nevazecih listica za predsjednistvo BiH

Post by A_I_ »

Radio sam u birackom odboru za izbore.

Za jedan od cetiri nivoa vlasti(jedan od parlamenata) od skoro 400 glasova imali smo preko 40 nevazecih ! Dakle vise od 10 posto ljudi moji :roll:
I to radi se o gradskom urbanom naselju a ne nekoj ruralnoj sredini gdje je za ocekivati veliku nepismenost glasaca.

Od svih nevazecih listica, najvise ih je bilo NEISPUNJENIH, zatim isaranih te na kraju pogresno ispunjenih (oznaceno vise kandidata(predsjednistvo)/stranaka).

Meni je bilo interesantno to da sam ponovnim pregledom nevazecih nasao 5-6 vazecih - za jedan nivo vlasti nasao sam 3 ispravna i to sva tri su bila za istu stranku. To me navelo na sumnju da je neko od kolega namjerno izdvajao pojedine listice.

Iznijecu jos neka zapazanja:

- Nazalost vecina glasaca su stariji ljudi od 40god - odziv mladje raje jako los a stari ljudi su najvise napravili ovih nevazecih glasova bilo neispunjavanjem bilo pogresnim oznacavanjem
- Neki od kolega otvoreno su sugerisali iz koje su stranke, uz price o kanditatima i strankama.
- Iste one najjeftinije moguce olovke(poslane od CIKa) koje su koristili glasaci kasnije smo i mi koristili pri brojanju. Olovke su cijelo vrijeme bile na stolu - dostupne i clanovima i zamjenicima.
- Posmastraci kao i neki od zamjenika clanova cesto su zapisivali rezultate i mobitelom u istoj prostoriji javljali rezultate. Posebno se istakao posmatrac - zagrizeni sda-ovac koji je u 2-3am poceo srkletiti da(preko reda) vec jednom njegovu sda prebrojimo kako bi on mogao ici u stab pa kuci.
- I u toku glasanja neki od posmatraca pricali su na mobitel na samom birackom mjestu.
- Upute na listicima su totalno konfuzno napisane BEZ ikakvog sortiranja tipa nacin a) b) c) ali sa notornih sto ili - ili stranka ili kandidat ili lista ili koalicija bla bla sto je totalno zbunjivalo ljude.
- Tzv "obuka" koju je CIK organizovao je jednostavno SMIJESNA i ZALOSNA jer su toliko zbrzali tj skratili vrijeme obuke a da ne pricam vrijeme za provjeru znanja tj testa - pisalo je 30 minuta a oni su skratili na MAX PET MINUTA. U roku 2 min. od davanja pitanja donijeli su svakoj grupi po jedan primjerak tacnih odgovora uz pricu da slobodno diktiramo odgovore jedni drugima i da pozurimo jer druga grupa ceka na obuku.

- Upravo zbog ovog prethodnog doslo je do toga da su medju zamjenicima bili vecinom tinejdzeri totalno neozbiljni koji su se tokom prebrojavanja glasova dernjali(uz neke od posmatraca) ometajuci clanove, nonstop ulazeci-izlazeci, telefonirajuci te su dobrim dijelom povrsno pregledali listice.

Kako li je samo pogodno tlo za mucke i neregularnosti u manjim gradovima/mjestima kad se u Sarajevu ovakve stvari desavaju! Nije ni cudo sto je preko sto hiljada nevazecih listica.

Mislim da nekoliko stvari treba pothitno promijeniti:
- postroziti obuku i selekciju kandidata
- pojednostaviti uputstva za birace(npr. bitnije je posebno naglasiti da na jednom listicu smiju oznaciti samo jednu stranku nego hoce li dati X i stranci i kandidatu
- koristiti razlicite olovke za glasanje od onih za pregledavanje glasova (crvene/zelene - plave)
- dostaviti vise materijala (gumice, stikeri)
- ne samo u teoriji vec i u praksi zabraniti upotrebu mobitela na birackom mjestu - sto za slikanje sto za razgovore i poruke
- pojednostaviti papirologiju jer predsjednik odbora izgubi dodatnih sat-dva nakon prebrojavanja na ispunjavanje silnih formulara npr. nebrojenih nula - za svakog kandidata i stranku po cetiri cifre umjesto recimo kose linije kao na nota racunima
- povecati dnevnice ljudima koji stvarno rade za izbore a smanjiti/ukinuti prave PLATE koje cak dvije godine pred izbore dobivaju nekakvi ljudi po opstinskim odborima, jer je 24h vrlo odgovornog posla koje clan ulozi mizerno placeno s nekih 70-140KM
krivorijek

#253 Re: 62513 FBIH 44159 RS nevazecih listica za predsjednistvo BiH

Post by krivorijek »

Conspiracy: a sta ako je direktiva iz komiteta glasila "ako ne znate ispuniti listic ubacite ga onako praznog, pa ce kasnije nasa djeca tamo na prebrojavanju vec ispunit?"

Dolaziti na biracko mjesto, stajati, cekati i onda ubaciti "NEISPUNJEN" listic (a takvih je bilo najvise)...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#254 Re: 62513 FBIH 44159 RS nevazecih listica za predsjednistvo BiH

Post by Truba »

ljudi jednostavno misle od nekih listića da su uputstva ili zaborave...

takav sam ja dojam stekao dok sam bio u brojanju glasova
Animal

#255 Re: 62513 FBIH 44159 RS nevazecih listica za predsjednistvo BiH

Post by Animal »

Bio sam u biračkom odboru.. Nakon brojanja smo imali oko 4% nevažećih za predsjedništvo BIH, a taj trend je ostao i na ostalim nivoima. Desetak listića su ljudi pogriješili tako da su obilježili jednog predstavnika hrvata i jednog bošnjaka. Nekoliko ostalih je ostalo neoznačeno.
Listić može biti zbunjujuci za starije i neupućene ljude, jer kao što ste vidjeli, sa lijeve strane su kandidati za bošnjačkog člana pa onda velikim crnim slovima stoji boldirano KRAJ LISTE, a na desnoj strani nova lista i opet ovaj natpis.. Takođe, na mjestu gdje sam ja glasao, ljudi ni ne pitaju birače treba li im objasniti kako se glasa, pa je na tim mjestima očekivati i veći procenat nevažećih.

Što se tiče RS-a, nema teorije da je na listiću sa 3 imena moglo biti više od 3-4% nevažećih...
krivorijek

#256 Re: 62513 FBIH 44159 RS nevazecih listica za predsjednistvo BiH

Post by krivorijek »

Animal wrote:Bio sam u biračkom odboru.. Nakon brojanja smo imali oko 4% nevažećih za predsjedništvo BIH, a taj trend je ostao i na ostalim nivoima. Desetak listića su ljudi pogriješili tako da su obilježili jednog predstavnika hrvata i jednog bošnjaka. Nekoliko ostalih je ostalo neoznačeno.
Listić može biti zbunjujuci za starije i neupućene ljude, jer kao što ste vidjeli, sa lijeve strane su kandidati za bošnjačkog člana pa onda velikim crnim slovima stoji boldirano KRAJ LISTE, a na desnoj strani nova lista i opet ovaj natpis.. Takođe, na mjestu gdje sam ja glasao, ljudi ni ne pitaju birače treba li im objasniti kako se glasa, pa je na tim mjestima očekivati i veći procenat nevažećih.

Što se tiče RS-a, nema teorije da je na listiću sa 3 imena moglo biti više od 3-4% nevažećih...
A kazu da je bas na tom listicu palo cak 9,3% izlaznika.
Nezbilj

#257 Re: 62513 FBIH 44159 RS nevazecih listica za predsjednistvo BiH

Post by Nezbilj »

Animal wrote:Bio sam u biračkom odboru.. Nakon brojanja smo imali oko 4% nevažećih za predsjedništvo BIH, a taj trend je ostao i na ostalim nivoima. Desetak listića su ljudi pogriješili tako da su obilježili jednog predstavnika hrvata i jednog bošnjaka. Nekoliko ostalih je ostalo neoznačeno.

Mislim da je jedina finta u tome da se za predsjedništvo doda još jedan iks i onda imaš dva iksa na listiću čime je on odmah nevažeći. Jasno mi je da nije bilo šanse za ovo u većim centrima gdje je bila kamara posmatrača ali u nekim zabitima na ovaj način se mogao kreirati pozamašan broj nevažećih listića za koje niko više nemože dokazati da ih je neko namjerno napravio nevažećim. Sve što je potrebno je plava olovka i tamo gdje je prektižen Ivanić prekrižiš još i Dodika i listić je nevažeći a tamo gdje je prekrižen Radmanović uredno dodaš glas za SNSD.
Better Man

#258 Re: 62513 FBIH 44159 RS nevazecih listica za predsjednistvo BiH

Post by Better Man »

Nezbilj wrote:

Mislim da je jedina finta u tome da se za predsjedništvo doda još jedan iks i onda imaš dva iksa na listiću čime je on odmah nevažeći. Jasno mi je da nije bilo šanse za ovo u većim centrima gdje je bila kamara posmatrača ali u nekim zabitima na ovaj način se mogao kreirati pozamašan broj nevažećih listića za koje niko više nemože dokazati da ih je neko namjerno napravio nevažećim. Sve što je potrebno je plava olovka i tamo gdje je prektižen Ivanić prekrižiš još i Dodika i listić je nevažeći a tamo gdje je prekrižen Radmanović uredno dodaš glas za SNSD.
Itekako se može dokazati da ih je neko namjerno napravio i to vrlo jednostavno. Uzmeš sve ne važeće listiće za izbor srpskog člana predsjedništva i svaki listić na kome je zaokružen Ivanić i neko drugi od preostala dva kandidata je namjerno napravljen ne važećim,tj. klasična krađa. Oni listići gdje niko nije zaokružen, već dodata neka opcija ili su prazni to su regulara ne važeći.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#259 Re: 62513 FBIH 44159 RS nevazecih listica za predsjednistvo BiH

Post by PipiDugaDevetka »

A_I_ wrote:Radio sam u birackom odboru za izbore.

Za jedan od cetiri nivoa vlasti(jedan od parlamenata) od skoro 400 glasova imali smo preko 40 nevazecih ! Dakle vise od 10 posto ljudi moji :roll:
I to radi se o gradskom urbanom naselju a ne nekoj ruralnoj sredini gdje je za ocekivati veliku nepismenost glasaca.

Od svih nevazecih listica, najvise ih je bilo NEISPUNJENIH, zatim isaranih te na kraju pogresno ispunjenih (oznaceno vise kandidata(predsjednistvo)/stranaka).

Meni je bilo interesantno to da sam ponovnim pregledom nevazecih nasao 5-6 vazecih - za jedan nivo vlasti nasao sam 3 ispravna i to sva tri su bila za istu stranku. To me navelo na sumnju da je neko od kolega namjerno izdvajao pojedine listice.

- Nazalost vecina glasaca su stariji ljudi od 40god - odziv mladje raje jako los a stari ljudi su najvise napravili ovih nevazecih glasova bilo neispunjavanjem bilo pogresnim oznacavanjem
- Neki od kolega otvoreno su sugerisali iz koje su stranke, uz price o kanditatima i strankama.
- Iste one najjeftinije moguce olovke(poslane od CIKa) koje su koristili glasaci kasnije smo i mi koristili pri brojanju. Olovke su cijelo vrijeme bile na stolu - dostupne i clanovima i zamjenicima.
- Posmastraci kao i neki od zamjenika clanova cesto su zapisivali rezultate i mobitelom u istoj prostoriji javljali rezultate. Posebno se istakao posmatrac - zagrizeni sda-ovac koji je u 2-3am poceo srkletiti da(preko reda) vec jednom njegovu sda prebrojimo kako bi on mogao ici u stab pa kuci.
- I u toku glasanja neki od posmatraca pricali su na mobitel na samom birackom mjestu.
- Upute na listicima su totalno konfuzno napisane BEZ ikakvog sortiranja tipa nacin a) b) c) ali sa notornih sto ili - ili stranka ili kandidat ili lista ili koalicija bla bla sto je totalno zbunjivalo ljude.
- Tzv "obuka" koju je CIK organizovao je jednostavno SMIJESNA i ZALOSNA jer su toliko zbrzali tj skratili vrijeme obuke a da ne pricam vrijeme za provjeru znanja tj testa - pisalo je 30 minuta a oni su skratili na MAX PET MINUTA. U roku 2 min. od davanja pitanja donijeli su svakoj grupi po jedan primjerak tacnih odgovora uz pricu da slobodno diktiramo odgovore jedni drugima i da pozurimo jer druga grupa ceka na obuku.

- Upravo zbog ovog prethodnog doslo je do toga da su medju zamjenicima bili vecinom tinejdzeri totalno neozbiljni koji su se tokom prebrojavanja glasova dernjali(uz neke od posmatraca) ometajuci clanove, nonstop ulazeci-izlazeci, telefonirajuci te su dobrim dijelom povrsno pregledali listice.

Kako li je samo pogodno tlo za mucke i neregularnosti u manjim gradovima/mjestima kad se u Sarajevu ovakve stvari desavaju! Nije ni cudo sto je preko sto hiljada nevazecih listica.

- pojednostaviti uputstva za birace(npr. bitnije je posebno naglasiti da na jednom listicu smiju oznaciti samo jednu stranku nego hoce li dati X i stranci i kandidatu
- koristiti razlicite olovke za glasanje od onih za pregledavanje glasova (crvene/zelene - plave)
- ne samo u teoriji vec i u praksi zabraniti upotrebu mobitela na birackom mjestu - sto za slikanje sto za razgovore i poruke
- pojednostaviti papirologiju jer predsjednik odbora izgubi dodatnih sat-dva nakon prebrojavanja na ispunjavanje silnih formulara npr. nebrojenih nula - za svakog kandidata i stranku po cetiri cifre umjesto recimo kose linije kao na nota racunima
- povecati dnevnice ljudima koji stvarno rade za izbore a smanjiti/ukinuti prave PLATE koje cak dvije godine pred izbore dobivaju nekakvi ljudi po opstinskim odborima, jer je 24h vrlo odgovornog posla koje clan ulozi mizerno placeno s nekih 70-140KM
Da pogadjam koja stranka je bila u pitanju (Vidi boldirano) ili ćeš ti reći?
A_I_

#260 Re: 62513 FBIH 44159 RS nevazecih listica za predsjednistvo BiH

Post by A_I_ »

PipiDugaDevetka wrote: Da pogadjam koja stranka je bila u pitanju (Vidi boldirano) ili ćeš ti reći?

Vjerovatno nikad ne bi pogodio - sda je bila u pitanju :-)
axl_rose

#261 Re: 62513 FBIH 44159 RS nevazecih listica za predsjednistvo BiH

Post by axl_rose »

moguce je da je toliko nevazecih...ja sam bio posmatrac.ljudi ne znaju kako glasati..to je nazalost istina.recimo za clana predsjednistva bilo je situacija da se glasa i za komsica i za recimo radoncica.za ostale nivoe vlasti da ne govorim..na jednom listicu pet stranaka dobije glas..i nije bio mali broj vjerujte.nazalost vjerovatno je bilo i kradje glasova..
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#262 Re: 62513 FBIH 44159 RS nevazecih listica za predsjednistvo BiH

A_I_ wrote:
PipiDugaDevetka wrote: Da pogadjam koja stranka je bila u pitanju (Vidi boldirano) ili ćeš ti reći?

Iskreno rečeno, pogodio bih iz 3. puta.
A_I_ wrote:- povecati dnevnice ljudima koji stvarno rade za izbore a smanjiti/ukinuti prave PLATE koje cak dvije godine pred izbore dobivaju nekakvi ljudi po opstinskim odborima, jer je 24h vrlo odgovornog posla koje clan ulozi mizerno placeno s nekih 70-140KM
U mojoj opštini clanovi Izborne komisije tokom godine primaju 350KM, a predsjednik OIK prima 400KM 12 mjeseci tokom svake godine uključujući i one godine kada nema izbora.
riko-ga

#263 Re: 62513 FBIH 44159 RS nevazecih listica za predsjednistvo BiH

Post by riko-ga »

PipiDugaDevetka wrote:
A_I_ wrote:

Iskreno rečeno, pogodio bih iz 3. puta.
A_I_ wrote:- povecati dnevnice ljudima koji stvarno rade za izbore a smanjiti/ukinuti prave PLATE koje cak dvije godine pred izbore dobivaju nekakvi ljudi po opstinskim odborima, jer je 24h vrlo odgovornog posla koje clan ulozi mizerno placeno s nekih 70-140KM
U mojoj opštini clanovi Izborne komisije tokom godine primaju 350KM, a predsjednik OIK prima 400KM 12 mjeseci tokom svake godine uključujući i one godine kada nema izbora.

Kako da postanem clan izborne komisije. :?: :?:
Nezbilj

#264 Re: 62513 FBIH 44159 RS nevazecih listica za predsjednistvo BiH

Post by Nezbilj »

Better Man wrote:
Nezbilj wrote:

Itekako se može dokazati da ih je neko namjerno napravio i to vrlo jednostavno. Uzmeš sve ne važeće listiće za izbor srpskog člana predsjedništva i svaki listić na kome je zaokružen Ivanić i neko drugi od preostala dva kandidata je namjerno napravljen ne važećim,tj. klasična krađa. Oni listići gdje niko nije zaokružen, već dodata neka opcija ili su prazni to su regulara ne važeći.
Samo mi još objasni kako ćeš dokazati da je Ivanić prvi zaokružen? Znači imaš iks na Ivaniću i iks na Radmanoviću. Čiji je stvarno glas?
PipiDugaDevetka

#265 Re: 62513 FBIH 44159 RS nevazecih listica za predsjednistvo BiH

riko-ga wrote: Kako da postanem clan izborne komisije. :?: :?:
Javi se na konkurs u svojoj općini/opštini.
yellow cat

#266 Re: 62513 FBIH 44159 RS nevazecih listica za predsjednistvo BiH

Post by yellow cat »

A_I_ wrote:Radio sam u birackom odboru za izbore.

potpisujem u cjelosti! :thumbup:

I ja sam bila predsjednik biračkog odbora u jednom manjem selu u Federaciji kojem živi 100% srpsko stanovništvo... Izviri đed iz kabine, pita gdje je Dodikov kandidat za listu Predsjedništva, kažeš mu da nema Dodikovog kandidata i on samo prekriži listić ili ga ubaci praznog... Od oko 70 glasača koliko je izašlo na izbore u tom selu ( blago meni, nisam se puno nabrojala, do pola 11 sve završili :) ), za Predsjedništvo je ukupno bilo 44 nevažeća listića.. a to su mi potvrdili i članovi drugih odbora koji su bili po ostalim srpskim selima koji pripadaju toj Općini u Federaciji. Pretpostavljam da su to isto radili i Bošnjaci u RS-u... S druge strane, za ostala 3 nivoa vlasti, bio je jedan ili ni jedan nevažeći glasački listić.. što znači da nepismenost nije u pitanju, JEDNOSTAVNO NE VALJA SISTEM GLASANJA.
PipiDugaDevetka wrote:
riko-ga wrote: Kako da postanem clan izborne komisije. :?: :?:
Javi se na konkurs u svojoj općini/opštini.
Mandat članovima Općinske izborne komisije je 7 godina,tako da ćeš se načekati, a prema Izbornom zakonu njihova primanja su vezana za vijećnički paušal, odnosno koliko vijećnik prima mjesečno, toliko prima i član OIK-a, a visina vijećničkog paušala je različita od općine do općine... Ja sam se prijavila na konkurs prošle godine, traže da imaš završen pravni fakultet i da imaš prebivalište u općini u kojoj konkurišeš. Izradili me pravo. :x Prvo prošla, potvrdilo me vijeće, ali nije CIK jer traže da sastav OIK-a odražava nacionalnu strukturu prema popisu stanovništva iz 91. U mom slučaju to je značilo da moraju biti 2 Srbina i 1 Bošnjak, a ako bi mene potvrdili bilo bi 2 Bošnjaka i 1 Srbin, a što je najgore niko od Srba se nije prijavio, pa su poništili konkurs, raspisali ga ponovo i primili čovjeka sa završenom višom privatnom školom, a ja sa fakultetom ispuši...
felipe kajetano

#267 Re: 62513 FBIH 44159 RS nevazecih listica za predsjednistvo BiH

Post by felipe kajetano »

Jedna mala anegdota sa Izbora 2010 koju mi isprica kolega clan birackog odbora...elem dodje neki bakutaner, ne zna jel posla il' je dosla, ode sa listicima u kabinu, nakon koji minut dere se " a gdje je ovdje Karadzic" :D , onda on i posmatrac iz SDS-a odu da rijese situaciju, lik iz SDS insistira da se glas pripise Tadicu zbog poznate povezanosti Karadzica i SDS-a :D , na kraju nista, Karadzic ostade bez glasa, a jos jedan listic postede nevazeci :)
PipiDugaDevetka

#268 Re: 62513 FBIH 44159 RS nevazecih listica za predsjednistvo BiH

felipe kajetano wrote:Jedna mala anegdota sa Izbora 2010 koju mi isprica kolega clan birackog odbora...elem dodje neki bakutaner, ne zna jel posla il' je dosla, ode sa listicima u kabinu, nakon koji minut dere se " a gdje je ovdje Karadzic" :D , onda on i posmatrac iz SDS-a odu da rijese situaciju, lik iz SDS insistira da se glas pripise Tadicu zbog poznate povezanosti Karadzica i SDS-a :D , na kraju nista, Karadzic ostade bez glasa, a jos jedan listic postede nevazeci :)
:lol: :lol: :lol:
Zapravo i nije smiješno jer opisuje snagu indoktrinacije,...
:(
theTruePath

#269 Re: 62513 FBIH 44159 RS nevazecih listica za predsjednistvo BiH

Post by theTruePath »

felipe kajetano wrote:Jedna mala anegdota sa Izbora 2010 koju mi isprica kolega clan birackog odbora...elem dodje neki bakutaner, ne zna jel posla il' je dosla, ode sa listicima u kabinu, nakon koji minut dere se " a gdje je ovdje Karadzic" :D , onda on i posmatrac iz SDS-a odu da rijese situaciju, lik iz SDS insistira da se glas pripise Tadicu zbog poznate povezanosti Karadzica i SDS-a :D , na kraju nista, Karadzic ostade bez glasa, a jos jedan listic postede nevazeci :)
:lol: :lol:
PipiDugaDevetka

#270 Re: 62513 FBIH 44159 RS nevazecih listica za predsjednistvo BiH

http://www.sarajevo-x.com/bih/politika/izbori2010/clanak/101005106 wrote:Izbori 2010 |Objavljeno 05.10.2010. u 17:03

Izbori 2010

Počela provjera nevažećih glasačkih listića

Centralna izborna komisija /CIK/ BiH počela je provjeru nevažećih glasačkih listića koje su joj elektronskim putem dostavile opštinske izborne komisije.
Komentarišući procente nevažećih listića, predsjednica CIK-a BiH Irena Hadžiabdić rekla je da komisija trenutno pretpostavlja da se radi o svojevrsnom bojkotu izbora zbog "diskriminatorskih odredaba Izbornog zakona BiH", koje se tiču izbora predstavnika nacionalnih manjina u BiH.

"Ovakvu situaciju sa nepopunjenim glasačkim listićima smo imali i 2006. godine, ali tome nismo posvetili dovoljno pažnje što je bila greška koja se ove godine neće ponoviti", navela je ona.

Hadžiabdićeva je ponovila da je za bošnjačkog i hrvatskog člana Predsjednišva BiH utvrđeno 6,88 odsto nevažećih listića, a za srpskog člana Predsjedništva 9,44 odsto.

"Sasvim neoznačenih, odnosno neispunjenih, za srpskog člana Predsjedništva ima 7,04 odsto, a pogrešno popunjenih 2,4 odsto. Za bošnjačkog i hrvatskog člana Predsjedništva sasvim neoznačenih ima 3,92 odsto, a pogrešno popunjenih 2,96 odsto", istakla je ona.

Prema njenim riječima, kontrola nevažećih listića biće okončana za dva-tri dana, nakon čega će ti podaci biti objavljeni, te pružena mogućnost za podnošenje žalbi, prigovora i zahtjeva političkih subjekata za ponovnim brojanjem glasova.

Hadžiabdićeva je istakla da će se svakom glasačkom mjestu biti posvećeno dovoljno pažnje, bez obzira na to da li novi podaci mogu uticati na dodjelu mandata.

"Ukoliko bude utvrđena tolika razlika u glasovima na tom području biće raspisani novi izbori sa istim listama i kandidatima", rekla je ona.

Iz CIK-a BiH saopštili su da kod rezultata za izbor predsjednika i potpredsjednika Republike Srpske procenat nevažećih listića iznosi 6,23 odsto, odnosno 4,17 odsto sasvim neoznačenih, a 2,06 odsto pogrešno popunjenih.

Hadžiabdićeva je rekla da je PDP već uložio žalbu CIK-u u vezi sa izborom srpskog člana Predsjedništva BiH.

Ona je dodala sa je od 36 000 registrovanih birača putem pošte do jutros u CIK BiH stiglo 24 000 glasačkih listića.

Prema njenim riječima, izborni podaci sa opštih izbora biće narednih dana ažurirani tri puta dnevno na veb stranici CIK-a BiH.
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#271 Re: 62513 FBIH 44159 RS nevazecih listica za predsjednistvo BiH

Post by Toto »

Nezbilj wrote: Samo mi još objasni kako ćeš dokazati da je Ivanić prvi zaokružen? Znači imaš iks na Ivaniću i iks na Radmanoviću. Čiji je stvarno glas?
To su garant glasovi Bosnjaka iz RS, koji tako hoce da posvadjaju ivaniceve i dodikove Srbe- sto ni Tadicu nije bilo mrsko.
jasno je da Ivanicu nije nikako trebalo da lazira izbore i unistava svoje listice. :lol: :lol: Ostaje jedino da su Dodik i "60 minuta" imali interes da laziraju srpske izbore, upropastavanjem listica koji su bili za Ivanica.
Nezbilj

#272 Re: 62513 FBIH 44159 RS nevazecih listica za predsjednistvo BiH

Post by Nezbilj »

Toto wrote:
Nezbilj wrote: Samo mi još objasni kako ćeš dokazati da je Ivanić prvi zaokružen? Znači imaš iks na Ivaniću i iks na Radmanoviću. Čiji je stvarno glas?
To su garant glasovi Bosnjaka iz RS, koji tako hoce da posvadjaju ivaniceve i dodikove Srbe- sto ni Tadicu nije bilo mrsko.
jasno je da Ivanicu nije nikako trebalo da lazira izbore i unistava svoje listice. :lol: :lol: Ostaje jedino da su Dodik i "60 minuta" imali interes da laziraju srpske izbore, upropastavanjem listica koji su bili za Ivanica.
Nisam mislio na to ko će biti sumnjiv već kako bi IK mogla dokazati bilo šta. Zato mislim da su rezultati konačni i nadam se da će IK iz ovoga nešto naučiti za slijedeće izbore.
felipe kajetano

#273 Re: 62513 FBIH 44159 RS nevazecih listica za predsjednistvo BiH

Post by felipe kajetano »

Tvrdim i ZNAM da su ljudi Mladena Ivanica takodje unistavali listice koji im nisu odgovarali, ovo je klasicna luzerska jadikovka.Svako je krao gdje je mogao, odnosno na onim mjestima gdje su biracki odbori bili pod njihovom kontrolom.
kajdara

#274 Re: 62513 FBIH 44159 RS nevazecih listica za predsjednistvo BiH

Post by kajdara »

Samo da je još na nevažećim, kao i na onim glasačkim listićima koji su ostali prazni zbog neizlaska građana na izbore, pisalo - OHR & SREU: http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... =3&t=79896
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#275 Re: 62513 FBIH 44159 RS nevazecih listica za predsjednistvo BiH

Post by Toto »

Nezbilj wrote:
Toto wrote:
Nisam mislio na to ko će biti sumnjiv već kako bi IK mogla dokazati bilo šta. Zato mislim da su rezultati konačni i nadam se da će IK iz ovoga nešto naučiti za slijedeće izbore.

Ne trebaju ni tvrdnje ni saznanja za dokaze da ce svaka stranka ko bude imao priliku varati. Problem je u tome sto im je data prilika za to. Ovako veliki broj nevazecih listica samo znaci da je CIK lose i glupo odradio posao. Ovo se posebno odnosi na izbore za predsjednistvo, jer je nacin glasanja elemntaran kao i kviz u prvom razredu OS. U ovom slucaj se radi o ocitom kriminalu i svugdje gdje je preko 3 % nevazecih listica treba ponoviti izbore; iskljuciti brojanje na izbornim mjestima a prebrojavanje organizovati pred kamerama, na kosarkaskom igralistu sa 2000 posmatraca sa tribina, uz prijetnju da ce svako ko bude ufacen da vara zavrsit 2 godine u zatvoru.

Ja bih na svakom birackom mjestu za predsjednika gdje je broj nevazecih listica bio preko 3% oduzimao procente viska svakoj stranci sa tog birackog mjesta. Ako je bilo 10% nevazecih oduzeti svima po 7%, pa nek se jebu sa svojim delegatima i posmatracima. Stranke su duzne i da educiraju svoje birace, pa nek umejsto zakupljenih termina za svoje parole zakupe i termine za edukaciju biraca. Ionako onih 60 miliona nisu njihove- nego od biraca. A trosak je opravdan jer je investiran u obrazovanje i demokratiju.
Na ovim izborima je evidentiran porast izlaznosti i ako ostane sumnja u laziranje izbora ostaje mogucnost da ce se mnogima ogaditi izbori i tesko ce ih vise iko animirati za izbore u ovom stoljecu.
Post Reply