60 minuta-Tema Srebrenica (ubiranje političkuh poena)

VMG

Post by VMG »

Najveci gaf sinoc je bilo kada Cedo(DODO),neoprezno rece da su ljudi morali po necijem naredjenju ciniti zlocine.....onaj Durakovic ga doceka da u tom i jeste problem da su institucije planirale zlocin.
Ako su neki i sumnjali da li Durakovic ima diplomu, sada je jasno k'o dan.IMA.
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

Post by hrasno38 »

Mahalac wrote:Hrasno38 ja za tebe mogu stvarno reci da te cijenim i postujem ali da i ti nasjednes na kukavicje jaje pa zamalo da u predhodnom postu kazes kao i mnogi "vispreni"Bosnjaci da cijene i postuju Dodika ne mogu da vjerujem.

Pa jeste li vise svjesni koja je misija i uloga tog covjeka od samog pocetka ovdje...izgleda nazalost uspjesna. :(
Izvini prijatelju ali ja nisam rekao da ga cijenim i postujem ali da govori istinu tj,. fakte e to je tacno. Samo je problem kod dosta ljudi sto vjeruju sarenim lazama a ne onome sto je realno. Prijatelju ja bih bio najsretniji covjek na svijetu kada bi se nasa drzava zvala samo BiH i bila cjelovita i kada bi svi prije svega bili Bosanci i Hercegovci a onda sve ostalo. Radi te ideje sam i krv prolivo ali stvari posmatram realnim ocima a ne nekim ocima koje obecavaju lazne nade radi skupljanja politickih poena. Sto se mene tice dabogda Dodik nestao sa lica zemlje ali da govori fakte, govori, tebi se to svidjalo ili ne.
VMG

Post by VMG »

hrasno38 wrote:
Mahalac wrote:Hrasno38 ja za tebe mogu stvarno reci da te cijenim i postujem ali da i ti nasjednes na kukavicje jaje pa zamalo da u predhodnom postu kazes kao i mnogi "vispreni"Bosnjaci da cijene i postuju Dodika ne mogu da vjerujem.

Pa jeste li vise svjesni koja je misija i uloga tog covjeka od samog pocetka ovdje...izgleda nazalost uspjesna. :(
Izvini prijatelju ali ja nisam rekao da ga cijenim i postujem ali da govori istinu tj,. fakte e to je tacno. Samo je problem kod dosta ljudi sto vjeruju sarenim lazama a ne onome sto je realno. Prijatelju ja bih bio najsretniji covjek na svijetu kada bi se nasa drzava zvala samo BiH i bila cjelovita i kada bi svi prije svega bili Bosanci i Hercegovci a onda sve ostalo. Radi te ideje sam i krv prolivo ali stvari posmatram realnim ocima a ne nekim ocima koje obecavaju lazne nade radi skupljanja politickih poena. Sto se mene tice dabogda Dodik nestao sa lica zemlje ali da govori fakte, govori, tebi se to svidjalo ili ne.

Da su Albanci na Kosovu mislili sta je realno a sta ne.........Samo je pitanje ko je sta spreman da zrtvuje.
hrasno38

Post by hrasno38 »

VMG wrote:
hrasno38 wrote:

Da su Albanci na Kosovu mislili sta je realno a sta ne.........Samo je pitanje ko je sta spreman da zrtvuje.
E da opcija ovoj relanosti je novi rat ako se misli nesto mijenjati bez amina MZ-e.
zzzzz

Post by zzzzz »

Neka mu fino kazu i jos stave na papir da hoce da Srebrenica bude distriht. Razloga za to ima puno a i argumenata za ovu inicijativu (i ne govorite da je nemoguce, sve je moguce)

Mislim da smo svi svjesni da Dodik misli isto sto i Karadzic, jer u suprotnom bi premijer entiteta, umjesto na utakmici Slavija - Sarajevo, prisustvovao dzenazi pobijenih bratunackih civila i odao pocast zrtvama.

Da ne pricam sta o povratnicima misli policija u entitetu, koja od rata na ovamo nikad nije rijesila ni jedno ubistvo u kojem su zrtve bili povratnici a takvih je bilo dosta, od ubistva djevojcice u Zvorniku pa do ubistva haskog svjedoka, povratnika u Teslic, da ne nabrajam sad sve.

Ako Kosovo moze dobiti nezavisnost, moze i Srebrenica dobiti poseban status u okviru BiH mimo Dejtonskog sporazuma. cinjenica je da i dan danas stoji rezolucija UN-a po kojem je Srebrenica zasticena zona, postoji presuda iz Haga u kojoj stoji da je tamo pocinjen genocid, prvi u Evopi nakon 45'. Treba lobirati i raditi na tome a satorima ce se slabo sta postici. Srebrenica svoj status moze promijeniti samo u Njujorku, Vasingtonu i Briselu (u ovaj posljednje spomenuti najmanje vjerujem)
ako moze kosovo u nekoj buducnosti moze i RS i u tome je sva nasa tragedija, a mislim da Srebrenica u ovom momentu nema apsolutno nikakve sanse za nekakvim posebnim statusom, osim da se malo vise pogura ekonomski.
To je sasvim pogresna teza, entitet i Kosovo njidje veze.

Naravno mogla bi MZ napraviti presedan i dozvoliti RS-u odvajanje (ali sam siguran da nece iz mnogo razloga koji su neuporedivi sa Kosovom npr) ali je to puno nerealnije od toga da Srebrenica dobije poseban status. Da je situacija obrnuta, tj da su Srbi una mjestu Srebrenicana garantujem da bi to dobili bez obzira na Dejton, ovako nisam siguran jer mi nikad nismo ni pokazali sposobnost da nesto ostvarimo ili da necem tezimo ukoliko se to nesto nece ostvariti u tekucoj godini

Za primjer, Garasanin je svoje "djelo" napisao prije vise od sto godina a ono i danas daje smjernice vanjskoj a i unutrasnjoj politici Srbije.
bl4ever

Post by bl4ever »

VMG wrote:Najveci gaf sinoc je bilo kada Cedo(DODO),neoprezno rece da su ljudi morali po necijem naredjenju ciniti zlocine.....onaj Durakovic ga doceka da u tom i jeste problem da su institucije planirale zlocin.
Ako su neki i sumnjali da li Durakovic ima diplomu, sada je jasno k'o dan.IMA.
nisi dobro cuo, rekao je da su se pojedinci tu nasli zato sto su morali, dok su drugi cinili zlocine...
Maraschino

Post by Maraschino »

maha wrote:I da ne zaboravim. Jesam li ja dobro cuo (razumio) ili nisam da je Lagumdzija na samom kraju rekao Camilu da previse pametuje? ako jesam onda...
To je njegova uzrecica kada ga pogode istinom. :(

Kazite koliko Vam treba para i zacepite. :x Nece moci ove noci :x

Genocid je strasna stvar,jezim se i na samu pomisao a o zaboravu...NIKADA :oops:
karanana

Post by karanana »

Pa i pametuje onaj mali previse. najebace kad se igra sa starim machcima.
klixober

Post by klixober »

Nevjerovatno kako niko ne zna da odgovori na Dodikove lazi.Kaze Dodik:"niko ne spori da se u Srebrenici desio genocid".
Pa on je prvi osporio da se genocid desio,odmah nakon presude u Hagu na konferenciji za stampu je rekao da se u Srebrenici nije desio genocid.
Kwaheri

Post by Kwaheri »

najbolje mu (Durakovicu) je da sjedi (po mogucnosti za kompjuterom), da ne pusta glas... da ne pametuje ili sta vec, i da nista ne trazi... aha, ima josh...da klima glavom, ako nesto ima da kaze (neki ko fol protest) nek to uradi anonimno...
i nek ne spominje da je iz srebrenice... ako se misli dobro ozenit'
jer ovi iz istocne bosne, sta ono..sade tikve po klaviru...

:x
VMG

Post by VMG »

Brankovic je isto govorio sustinu ali nije lider pa se i ne primjecuje.Poslusajte ponovo,teza koju je on sinoc postavio,jednostavno Dodik nema sta ni dodati ni oduzeti.
Vertex_bh

Post by Vertex_bh »

Nemojte se ljudi previse paliti...
Sve je to politika, a politika je umjetnost pregovaranja.
Kad odes na pijacu, pitas kineza koliko nesto kosta, a on kaze: 6 marki! (na nevjestom bosanskom)
Ti onda kazes: evo 3 marke, a on kaze: 5 marki (jedva ga razumijes, isto kao i Dodik nesto mrmlja u bradu).
Na kraju se nadjete na 4 KM...

I nemojte djeco misliti da je politika nesto drugo ;-(

U pregovaranju je bitno da mozes napraviti ustupak, da bi mogao i od druge strane traziti ustupak. Stavljanjem Srebrenice u fokus, bosnjacki politicari imaju jedan adut vise. Da, sve to lici na partiju pokera i, da, naravno da je u pitanju manipulacija. Mislim da je to svima jasno, ali je jasno i da stvari tako funkcionisu, i da u svaku partiju pokera (pardon, pregovora) moras uci sa sto jacim kartama.

Konkretno, maksimalisticki zahtjev za posebnim statusom Srebrenice je nista drugo nego protivteg na pitbulovski stav Dodika oko reforme policije. Na kraju se, kao i uvijek, nadje neka sredina. Ako imas jake adute, onda jezicak vage mozes malo pomjeriti na svoju stranu, i to je upravo onaj dio zbog kojeg se i dize citava frka.

Sto se tice sinocnje emisije, nije se nista ni moglo ocekivati. Mislim da ce tenzije rasti do godisnjice u julu jer su neke porodice zrtava najavile da nece dopustiti ukop u Potocarima dok se stanje ne promijeni. Ne mislim da ce doci do neke velike frke i masovnih protesta, cini mi se da politika jos uvijek dobro drzi stvar pod kontrolom.

U citavoj ovoj prici, jedini koje podrzavam su sami srebrenicani. Da, oni jesu izmanipulisai, ali nisu glupi. Zar stvarno neko misli da ce bilo ko ici iz boljeg u gore? Jedino teska muka moze natjerati ljude da zive pod satorima i ja postujem njihove napore da nesto promijene. Slagali se ili ne slagali da Camilom Durakovicem, momak je 100% u pravu kada kaze da je lako biti bosnjak u Sarajevu, ali hajde budi bosnjak u Srebrenici ! Slagali se ili ne slagali sa njihovim metodama, srebrenicani ipak ukazuju da nesto nije u redu, i oni nesto i cine po tom pitanju.

Strah me je kada vidim kakvi se sve likovi motaju okolo i pokusavaju da nesto ushiccare... :-(((
Nadam se da nece dati da ih ovi profesionalni "pokerasi" samo iskoriste i zaborave, vec da ce, naprotiv, biti dovoljno pametni da u ovom politickom kupleraju i opstoj yeb... izvuku najvise koristi za sebe i dobiju barem dio onoga za sta se bore.
Mahalac

Post by Mahalac »

hrasno38 wrote:

Svjestan sam ja nase realnosti itekako i slazem se s tobom samo se ospem kad cujem Bosnjaka kako kaze da cijeni i postuje Dodika, a ti si to zamalo rekao. Sustina je Dodik, covjek sa zadatkom i misijom malo suptilnijom od one Karadziceve ali potpuno iste i gore i siguran sam da uopste nije bitno ko je Dodiku pregovarac tj ko je dobio izbore s nase strane (mada mu je stetocina Haris umnogome pomogao da dodje na vlast) dakle njemu nikad taj neko ne bi odgovarao jer je to covjek iskljucivosti i zadatka sad sa sve vise jasnim ciljem.
Samo lud i totalno malouman covjek (a Bosnjak) moze Dodiku reci da ga cijeni i postuje a o njegovim istinama i manipulacijama da ne govorim 8)
valterbranisarajevo

Post by valterbranisarajevo »

Novinari Oslobođenja su zabilježili šta se događalo prije i poslije emisije..

Žurno, praćen nekolicinom tjelohranitelja premijer RS Milorad Dodik napustio je u ponedjeljak uveče šatorsko naselje u Sarajevu nakon snimanja emisije 60 minuta FTV.
Zahvaljujući FTV naselje su posjetili i o problemima Srebrenice razgovarali vodeći bh. političari.
Dodikovo odbijanje da tokom emisije kaže da je RS genocidna tvorevina i insistiranje na ekonomskim mjerama za Srebrenicu, razgnijevilo je nekoliko srebreničkih majki, koje su, ne bez uvreda, tražile da kaže gdje su njihova djeca i zašto ne kazni zločince.
Premijer RS koji se prije snimanja bezuspješno pokušavao približiti Srebreničanima, a nakon završetka opet stao pred njih, pokušao se pravdati, govoreći da nije doprinio zločinima.
Ovaj sukob većina je stanovnika kampa osudila, žaleći što nisu mogli spriječiti Dodikovo suočenje sa gnjevnim Srebreničankama.
Inače, premijer RS je nakon dolaska u kamp, nekolicini djece podijelio po 50 eura, no i to je naišlo na neodobravanje Srebreničanki.

Oslobođenje 22.5.2007.
hrasno38

Post by hrasno38 »

Mahalac wrote:
hrasno38 wrote:

Svjestan sam ja nase realnosti itekako i slazem se s tobom samo se ospem kad cujem Bosnjaka kako kaze da cijeni i postuje Dodika, a ti si to zamalo rekao. Sustina je Dodik, covjek sa zadatkom i misijom malo suptilnijom od one Karadziceve ali potpuno iste i gore i siguran sam da uopste nije bitno ko je Dodiku pregovarac tj ko je dobio izbore s nase strane (mada mu je stetocina Haris umnogome pomogao da dodje na vlast) dakle njemu nikad taj neko ne bi odgovarao jer je to covjek iskljucivosti i zadatka sad sa sve vise jasnim ciljem.
Samo lud i totalno malouman covjek (a Bosnjak) moze Dodiku reci da ga cijeni i postuje a o njegovim istinama i manipulacijama da ne govorim 8)
Slusaj Dodik nije napravio RS genocidnom tvorevinom ali nemoj ocekivati da je toliko lud da je i raspisa. Opet ti ponavljam uopste nije bitno koga ti ili ja postujemo i cijenimo bitni su fakti a ne laganje i zamazivanje ociju. Pa sta ti ocekujes da ce Dodik reci "evo vam RS i raspisajte je". To je vec SF a ja se ne bavim SF-om nego relanoscu. Ti meni navedi jedan primjer sta je Dodik sinoc rekao neistinito u odnosu na sve ostale politicare. On jednostavno nece dozvoliti da se ukine RS i tako misli svakisrbin iz tog entiteta i sto je realnost. To sto ti i ja zaelimo to je samo zelja i nista vise. Naravno opet kazem da sam uvijek prije prihvato relane stvari nego SF.
Boom964

Post by Boom964 »

hm Ja bih samo pitala a gdje je bio Gradonacelnik Srebrenice sinoc i svih ovih dana?....ljudi moji pa zar niko da vidi sta se desava.......kao nekog bas briga za Zene Srebrenice ....Ni oni sami pojma nemaju sta hoce s jedne strane ...medjutim gledajuci FAKTE, vjesto su izmanipuliranje toboznjim zagovaracima cjelovite BiH.......Nasa realnost je drugacija i na ovakav nacin nema sanse da se ista napravi......zanima me samo osim Meholjica ko zivi od njih u Srebrenici?....Cija djeca tamo idu u skolu????.......da li se to iko ikad zapita......niko se tamo ne zeli vratiti nazalost oni su samo zrtve (opet) glupih i bolesnih politicara i njihovih nebuloznih ideja u cilju zadrzavanja fotelje....A kako to mogu postici?...jedino odrzavanjem mrznje i dalje......generaliziranjem ....po nekim komentarima se moce izvuci zakljucak da su svi srbi cetnici sto je po meni UZAS danasnje drzave i dokle god je tako nema nam naprijed!
Majke Srebrenice sigurno nikad nece zaboraviti ......!
ima jedna uzrecica : Forgive but never forget!
Kada ovo bude moguce ova drzava ce mozda moci uraditi korak naprijed...!
FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

Maraschino wrote:
karanana wrote:Fakat su me oni Bosnjaci iznervirali. Jedini je onaj Suljagic bio razborit. Nervira me onaj Durakovic, nesto se kurchi i skuplja sebi neke politicke poene, nesto kuka a ni blizu nije patnji onog naroda kojeg ko fol zastupa. Ali Dodo je tvrda riba za njega i ne jebe ga ni 2%.

Najgore je to sto apsolutno nema nikakvog cilja ni plana ni poente ovom manipulisanju naroda. Milion % nema izdvajanja Srebrenice, Dayton je potpisan i nema sada kukanja. Stvarno Bosnje politicari izgledaju izgubljeni. Fino Dodo kaze, recite sta hocete, dajte sve to na papir, budite konkretni a niko pojma nema sta hoce. I sto je najgore Durakovic zna da nema sanse da se Srebrenica izdvoji iz Republike Srpske ali on ovo i dalje gura, valjda da bi mogao navecer izlaziti u Central poslije gostovanja u Centralnom dnevniku.
Sve u dure,ali neke stvari se ne mogu platiti ili kupiti kao ni sloboda.Dao bi kreten sve pare od privatizacije samo da se vise prestane govoriti o GENOCIDU i Srebrenici.Ko zeli pare a isto tako da mu halali sve patnje,bujrum.Koji je to kreten,vec sutra bi im se u brk smijao i govorio kako su fukare poletjele za parama kao sto je izjavio posle presude da su lideri u Sarajevu ocekivali ''para na guzove''.On sve sto ulaze u podrucju Srebrenice je uopsteno,znaci infrastruktura.On ako zeli da pomogne zrtvama Srebrenice i da sanira(materijalno) sto se sanirati moze,on mora izgraditi porusene i popaljene kuce da bi se ljudi imali gdje vratiti a ne da cekaju godinama na neke donacije.Nije njemu u cilju da se Bosnjaci vracaju jer mu oni remete teritorijalni kontinuitet.Izgraditi puteve i dovesti struju,on je to trebao davno da uradi a to moze koristiti svakom stanovniku pa i Bosnjaku.Ovdje govorimo,kako pomoci KONKRETNO Bosnjacima.
Jel' ja dobro ne kontam, ili mi se cini da Dodik pripada vladajucoj strukturi onih koji su kreirali politiku istrebljenja i etnickog ciscenja?

I sada kao on ce ulagati da se Srebrenica obnovi i ljudi vrate :? :?

Pa nije Haris i kompanija mu ulozila pare u to, a da Dodik i njegovi to rade....cccccc....pa yebo vas, dje vi zivite i kako jednom ne shvatite da nikoga, ama bas nikoga nije briga za te ljude :x :x
mostarac

Post by mostarac »

a u svemu ovome meni je nazalosnija jedna druga stvar, a to je da baveci se iskljucivo problemom srebrenice zanemarujemo cinjenicu da se u istocnu hercegovinu, visegrad, focu, cajnice... nije vratio gotovo niko.
O tim ljudima niko ne govori niti ih iko spominje.
Svo postovanje Srebrenici ali ima jos ljudi u ovoj zemlji i pored Srebrenice
Faust

Post by Faust »

Tuga. Onoliko političkih moćnika, izvrsno uhljebljenih, sa svim životnim ugodnostima raspravljaju pred televizijskim kamerama i napaćenim ljudima. Njihove kolege političari diljem svijeta koji sebe naziva Međunarodnom zajednicom (Zapadna Evropa, SAD, Rusija, eventualno Kina) su također hladnokrvni na spomen Srebrenice. Ove domaće obavezuje još glasačko tijelo (mi) da brani vlastite stavove. Znaju domaći uhljebljenici da i milimetarsko odstupanje od navijačke atmosfere može značiti i kraj ugodnom životu.
Jedino je Suljagić reagovao ljudski. Jasno je da su institucije RS-a krive za genocid jednako kao što je jasno da u ovom trenutku niko od svjetskih mocnika ne želi dirati ni milimetar entiteskih bh. granica. Odvratno je, žalosno, bljutavo, ogavno to što nazivamo politikom međunarodne zajednice, ali bojim se da će proći još vremena dok se (ako se) sjete nešto mijenjati u ime prava i pravde (smiješno: pravda). Također je ružno, nemoralno i tužno dovesti ljude u šatorsko naselje gdje će čekati nekakvo rješenje. Mislim da uskoro doći neće do bilo kakvog distrikta Srebrenica. Nažalost.
Šandor

Post by Šandor »

Hrasno, kad je RS proglašena (9. januara '92) u startu su planirali da stvore državu u kojoj će živjet samo jedan narod. Znači, u startu su planirali genocid a nisu kasnije slučajno počinili genocid. Mog dedu su već u martu '92 otjerali iz zgrade u kojoj daju penzije i rekli da Turcima nema penzije. :D

Mislim da je to sinoć pokazao i Dodik. Navuko ga je onaj iz Srebrenice kad je Dodik rekao da su pojedinci činili zločin zato što su morali...a onaj onda kaže da je upravo u tome fazon....institucije su planirale, organizovale, naredile.....onda se Dodik zajapurio i polusjeban kaže da nije nego pojedinci. :lol:
gol-man

Post by gol-man »

Jest da je Dodo najgori , ali mene ljute oni nasi politicari,ne znaju tri pametne sastaviti. Kaze Dodik sta hocete , daj napisite , recite , svi sute !!! Svaka cast onom Suljagiću, jedini koji realno i razmišlja i priča.I Duraković ima pametnih dosta..Lako je u SA biti musliman, ili Zenici , ili ....Ja sam se '97 vratio svojoj kući ( teritorij pod kontrolom HVO-a) , i DVIJE (2) godine nisam smio čestito hodati , bojao se da me neko ne pretuče. Prijetnje su bile normalna pojava. Isto tako je bilo i Hrvatima i Srbima kad se vraćaju u manjinsku sredinu . Znači treba ljude PRVO vratiti i osigurati im POSAO , kad imaš para nešto ćeč i napraviti i uraditi. Bez posla si niko i ništa i tada je najlakše manipulirati ljudima.Znam ljude koji su šupu napravili i živjeli u njoj samo da mu se što prije kuća obnovi. Samo m e interesuje još jedno , : Gdje im je Malkić gradonačelnik bio ( možda u Vogošći kod kuće...)
Post Reply