60 MINUTA LAGUMDZIJA VS TERZIC

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

kub lajkan

Post by kub lajkan »

edu wrote:
faaka wrote:Ma ja ne mogu Zlatka smislit. Ide mi na zivce skroz. Ne vidim njegovu obrazovanost ni u cemu ni u stilu oblacenja ni u govoru ni u gestikulaciji a kamoli u idejama. Izgleda mi strano nasem prosjecnom gradaninu. Nesto se puse. Ima kompleks sto je profesor pa treba biti pametniji od sviju. On misli da je BiH jedan Univerzitet a gradani njegovi studenti a da on upisuje ocjene.

Ne vjerujem da je Terzic toliko neobrazovan koliko ga pojedini zele predstaviti. Cini mi se da je zavrsio geodeziju. Po svojim stavovima mislim da covjek ima petlje i da je puno skromniji nego Zlatko. Mislim da je Terzic i privrzeniji narodu a Zlaja nesto puca visoko.

A kakvi sve debili predaju na univerzitetu i nose titulu doktorata mislim da Terzic uopce ne bi trebao patiti od toga.
ne znam sta da boldiram od navedenog posta..sve mi je za 10.. :D :D :D
Malo je 10... :D
edu

Post by edu »

nije.. :D ..sta ti uostalom pricas..ne vidim tvoju obrazovanost ni u cemu ni u stilu oblacenja ni u govoru ni u gestikulaciji..puses se..imas kompleks sto si forumas.. :D :D :D
Vingo

Post by Vingo »

Nije nas narod blecak, rece A i udje u legendu, pa ipak...
ble-eeeeee-beee-beeee-ble-bleeeeeeee...
muuuuuu-muuuuuuuuuuuuuuuu...
kub lajkan

Post by kub lajkan »

Mene zanima jedan konkretan detalj iz ovog dvoboja. Oni koji su gledali, sjecaju se na kraju da se komentarisao onaj racun od 150 KM. Terzic je na kraju zakljucio da "15-20 KM na ovaj racun nije nista u odnosu na buducnost zemlje" (parafraziram).

E, pazite sad... Receno je da ce se "ugrozenim kategorijama" davati 10 markica mjesecno kako bi se pokrili njihovi dodatni mjesecni troskovi. Ako je na 150 KM iz prodavnice povecanje 20 KM, kako ce onda 10 KM to prokriti? Cak i ako uzmemo da je 10 KM po clanu porodice (a mislim da jeste), mislim da se racunica opet ne uklapa. Uzmimo na primjeru penzionera koji zivi sam. Neka potrosi u prodavnici i manje od 150 KM, opet se tome treba dodati struja i komunalije, pa po kojoj racunici ce 10 markica njemu pokriti sva poskupljenja?

Nije li ovih 10 KM ipak samo flaster na usta penzionerima, da se ne bune, a ne stvarna pomoc kako se prikazuje...
mostarac

Post by mostarac »

eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee :D
Bosna_E

Post by Bosna_E »

Ja cu samo reci ovo: Jadan onaj ko i slusa Terzica a kamo li onaj ko mu vjeruje. Ista stvar vazi za Bakira jer su skoro pa isti. Zlatko? Tu i tamo ali je ipak uvjek bio bolji od dvojice prethodno spomenutih.
edu

Post by edu »

kub lajkan wrote:Mene zanima jedan konkretan detalj iz ovog dvoboja. Oni koji su gledali, sjecaju se na kraju da se komentarisao onaj racun od 150 KM. Terzic je na kraju zakljucio da "15-20 KM na ovaj racun nije nista u odnosu na buducnost zemlje" (parafraziram).

E, pazite sad... Receno je da ce se "ugrozenim kategorijama" davati 10 markica mjesecno kako bi se pokrili njihovi dodatni mjesecni troskovi. Ako je na 150 KM iz prodavnice povecanje 20 KM, kako ce onda 10 KM to prokriti? Cak i ako uzmemo da je 10 KM po clanu porodice (a mislim da jeste), mislim da se racunica opet ne uklapa. Uzmimo na primjeru penzionera koji zivi sam. Neka potrosi u prodavnici i manje od 150 KM, opet se tome treba dodati struja i komunalije, pa po kojoj racunici ce 10 markica njemu pokriti sva poskupljenja?

Nije li ovih 10 KM ipak samo flaster na usta penzionerima, da se ne bune, a ne stvarna pomoc kako se prikazuje...
pa penzioneri moraju biti puno skromniji nego sto je to zlatko.. :D :D ..skromni poput naseg terze..vidis da ja covjek stalno u jednom odijelu.. :D :D ..onom sivom..na pruge.. :D :D ..a cini mi se da se malo i usukao.. :D :D ..kazu da se priprema za uvodjenje pdv pa je smanjio ishranu za 17%.. :D :D :D
kub lajkan

Post by kub lajkan »

edu wrote:..skromni poput naseg terze..vidis da ja covjek stalno u jednom odijelu.. :D :D ..onom sivom..na pruge.. :D :D
Majke mi, odijelo mu je ko one opticke iluzije. Kad se zagledam u pruge par puta me prenijelo... kontam pobjeg'o iz Zenice... pa opet ubjedjujem sam sebe "nije to ta epizoda"... :D
edu

Post by edu »

u kakve li terza pruge gleda pa ga stalno prenosi? :D :D :D
micika

Post by micika »

kub lajkan wrote:
edu wrote:..skromni poput naseg terze..vidis da ja covjek stalno u jednom odijelu.. :D :D ..onom sivom..na pruge.. :D :D
Majke mi, odijelo mu je ko one opticke iluzije. Kad se zagledam u pruge par puta me prenijelo... kontam pobjeg'o iz Zenice... pa opet ubjedjujem sam sebe "nije to ta epizoda"... :D
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Oj suze me zalise :lol: :lol: :lol:
bajadera

Post by bajadera »

Ako zelite malo vise saznati o cijeloj toj "supljoj" prici, procitajte PRSP (Poverty Reduction Strategy Paper), tj. Strategija za smanjenje siromastva za koju je Zlatko Hurtic bio glavni koordinator, a koja je finansirana sredstvima Svjetske banke, u kojoj je g. Hurtic bio zastupnik za BiH prije nekoliko godina (a sad je tamo Mirza Hajric). Ta "strategija" je zbir sektorskih studija koje su pisali domaci i strani "eksperti", trla-baba-lan i usvojena je kao Srednjorocna razvojna strategija BiH, na osnovu cega je Zlatko Hurtic postavljen za savjetnika Adnana Terzica.
pa vi saberite 2 i 2 :zzzz:

http://www.seerecon.org/bosnia/documents/prsp/
ovo je, nazalost, samo na engleskom, ali sam sigurna da se moze naci i na bosanskom (FotoArt je cak izdao i na CD-u).
miop

Post by miop »

Penzionerima koji imaju penziju manju od 200 KM, 20-tak maraka nece promijeniti nista, njima nije dovoljno ni da im se da jos 200 KM mjesecno. Tim kategorijama ljudi treba napraviti kvalitetne socijalne programe jer i da je porez 0 stvarno ne znam kako i sada prezivljavaju sa 200 Km. A da ne govorimo o nezaposlenima i ostalo.
Ova zemlja ima previse administracije, premalo proizvodi i izvozi, ali bar velika vecina ima nekog u inostranstvu pa se posalje koja deviza.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Amoniman wrote:
Vodenjak wrote:
addem wrote:
Ne nego predlazem da dodje novi covjek koji ce znati da izgladi odnose sa IZ. To Zlaja nije u stanju 100%. Milosevic je u srbiji pao tek kad je patrijarh otvoreno stao protiv njega, Bus je izbore u Americi dobio zahvaljujuci podrsci konzervativnih krscanskih grupacija. A ti ako kontas da ce narod u BiH prestati da vjeruje u Boga preko noci i prestati da slusa Hodze opasno si u zabludi. Al opet kazem sve cemo vidjeti. Ja mislim da bez neutralnosti IZ ili bez neke blage podrske SDP nema sanse.
Polako Addeme...
Mislis li da SDP treba da mijenja Zlatka jer se isti ne dopada hodzama? :shock: :shock:

Ne mislis li da je to malo previse za ocekivati pa makar i od efendijica sto se kocopere sa svojih mindera glumeci neku pamet, a u stvari su samo postari koji prenose ono sto im Centrala i presvijetli i prepametni Cericaga sufliraju?

Mislis li zaista da bi efendije prestale pljuvati po nekom drugom koji bi dosao umjesto Lagumdzije?
Manje rada a vise love i javasluka istima nece ponuditi nijedna druga politicka opcija osim ove koju podrzavaju.
I siguran budi da bi bili spremni popljuvati i nekog novog bozjeg poslanika kad bi se pojavio i rekao im da trebaju da se usute i po cijenu da im omiljena SDA padne sa vlasti!
Eto, TOLIKO su oni vjesnici i propovjedaci vjere na nasim prostorima!
A narod ih slijepo slusa jer narod je ovca i zaboravlja vazda da su hodze samo obicni sluzbenici i to uglavnom oni - nizerangirani referenti!
To sto je nas narod od istih napravio polubozanstva, iako se u dobrom dijelu radi o mafiozama kojima je drag samo njihov vlastiti dzep, je nesto sasvim drugo! To je kategorija ljudi (uz popove, naravno!) koja je najveci utajivac poreza u BiH i gotovo sve i jedan svakodnevno radi na crno!

Sve u svemu, Zlatko ne treba da se boji hodza vec zaslijepljnog i zatucanog naroda koji si dozvoljava da mu hodze odredjuju za koga ce glasati!
Iste su te hodze to uradile i 1990. pa vidi dokle smo dosli!

Pa nemoj tako druze. Nisu sve efendije iste, ne glasaju sve efendije za SDA. Mozda Ceric i Spahic to isticu redovno na svojim hutbama, ali ima i dobrih efendija koji iskljucivo poucavaju vjernike o tome kako treba zivjeti i biti dobar covjek. Nisu nas efendije dovele do onoga sto je bilo, vec je to bilo nesto drugo. Ne poistovjecuj stvari. Nije 1% ljudi U BIH koji idu u dzamiju, ili mozda crkvu. Rijetko ko moze manipulisati tobom, ako si normalan i mozes razluciti sta je za tebe dobro a sta zlo.
Mozda da ides u neku od dzamija (ili bilo kakvu bogomolju) naucio bi nesto o cemu mozda nista i ne znas.
Ne kazem opet, da nema pokvarenih hodza. Zbog nekih koji su govorili to o cemu ti pricas, prestao sam odlaziti u dzamije u kojima su oni glavni imami. Pa postoji druga gdje je neki normalan predavac/efendija.

Mnoge stvari stoje koje si rekao, ali nemoj generalizovati stvari.

Pozdrav
Slazem se da sam bio malo nejasan, ali vjeruj da se moj post odnosio SAMO na one hodze na koje je @addem mislio!
Za tvoju informaciju, imam jako dobrih prijatelja medju istima, a cak i jednog rodjaka koji je na dosta visokoj poziciji u IVZ...
Vjerovao ili ne, vecinu ovih i ovakvih prica sam slusao izmedju ostalog i od njih! :(
Ziv mi bio i hvala na korektnom postu! :)
addem

Post by addem »

Ja smatram da je SDP izbore gubio zbog IZ i zbog nevidjene kampanje medija koji se najvise citaju. Avaz jeste seljacka novina, ali mi smo seljacka drzava. Covjek koji ide na dzumu, je covjek koji ce izaci sigurno na izbore i glasati za onoga koga mu kazu. Podrska religijskih zajednica je jako bitna, uzimam primjer srbije gdje se patrijarhu uvlace svi zivi i pozicija i opozicija, i lijevi i desni. Tamo nema politicara koji su u sukobu sa crkvom. Lagumdzija se sukobio sa IZ i platio kaznu. Izgubio je vlast. Vi ostali ili zivite u iluzijama ili ste pobudalili ako mislite da ce SDP pobijediti na izborima na ovakav nacina i ovakvom kampanjom. Ovo je Bosna ovdje su vjerske zajednice itekako bitne i niti jedni izboti se ne dobijaju na posten nacin. Dobija onaj koji najbolje laze. SDA HDZ su se vec godinama pokazali kao specijalisti u tome.

Svi mi zelimo promjene ali samo vas MOLIM jednom realno pogledajte da li je to pod ovakvim uslovima uopste moguce.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

addem wrote:Ja smatram da je SDP izbore gubio zbog IZ i zbog nevidjene kampanje medija koji se najvise citaju. Avaz jeste seljacka novina, ali mi smo seljacka drzava. Covjek koji ide na dzumu, je covjek koji ce izaci sigurno na izbore i glasati za onoga koga mu kazu. Podrska religijskih zajednica je jako bitna, uzimam primjer srbije gdje se patrijarhu uvlace svi zivi i pozicija i opozicija, i lijevi i desni. Tamo nema politicara koji su u sukobu sa crkvom. Lagumdzija se sukobio sa IZ i platio kaznu. Izgubio je vlast. Vi ostali ili zivite u iluzijama ili ste pobudalili ako mislite da ce SDP pobijediti na izborima na ovakav nacina i ovakvom kampanjom. Ovo je Bosna ovdje su vjerske zajednice itekako bitne i niti jedni izboti se ne dobijaju na posten nacin. Dobija onaj koji najbolje laze. SDA HDZ su se vec godinama pokazali kao specijalisti u tome.

Svi mi zelimo promjene ali samo vas MOLIM jednom realno pogledajte da li je to pod ovakvim uslovima uopste moguce.
OPET moram da te upitam...

Smatras li zaista da oni koji zele da obore sadasnju vlast treba da se uvuku u guzu reisu Cericu i njegovim pajdasima i da na taj nacin osvoje vlast?
Da li je po tebi osuda ove i ovakve IVZ-e osuda vjere, islama i svih vjernika?
addem

Post by addem »

Vodenjak wrote:
addem wrote:Ja smatram da je SDP izbore gubio zbog IZ i zbog nevidjene kampanje medija koji se najvise citaju. Avaz jeste seljacka novina, ali mi smo seljacka drzava. Covjek koji ide na dzumu, je covjek koji ce izaci sigurno na izbore i glasati za onoga koga mu kazu. Podrska religijskih zajednica je jako bitna, uzimam primjer srbije gdje se patrijarhu uvlace svi zivi i pozicija i opozicija, i lijevi i desni. Tamo nema politicara koji su u sukobu sa crkvom. Lagumdzija se sukobio sa IZ i platio kaznu. Izgubio je vlast. Vi ostali ili zivite u iluzijama ili ste pobudalili ako mislite da ce SDP pobijediti na izborima na ovakav nacina i ovakvom kampanjom. Ovo je Bosna ovdje su vjerske zajednice itekako bitne i niti jedni izboti se ne dobijaju na posten nacin. Dobija onaj koji najbolje laze. SDA HDZ su se vec godinama pokazali kao specijalisti u tome.

Smatras li zaista da oni koji zele da obore sadasnju vlast treba da se uvuku u guzu reisu Cericu i njegovim pajdasima i da na taj nacin osvoje vlast?
Ja smatram da je jako bitno da se odnosi izglade sa IZ, ti to mozes nazvati kurvanje ili prljava igra, ali za mene je to dobijanje izbora. Nema nista prljavije od izborne kampanje, svaki glas je potreban za pobjedu. Ovi u SDA se i ne brinu njima ravno do mora i ne brine ih kampanja. Znaju da imaju Reisa, AVAZ, (Lagumdziju). SDP mora da bude narodna stranka (ne kazem da ona to sad nije) koja ce da igra na karte koje narod voli. Mi smo jako religijska drzava i ovdje ce se uvijek hodze, popovi, fratri baviti politikom, pricati o ugrozenosti i ostalim stvarima. Sa njima se mora biti u dobrih odnosima makar toliko da ne bi pravili problem. Vodenjak poslusaj me ako mi ne vjerujes. Otidji u oktobru na dzumu i to posljednju prije izbora. I poslusaj sta ce da vazi IMAM u Begovoj dzamiji. Sve ce ti biti jasno.
mostarac

Post by mostarac »

obzirom da je SDP multinacionalna stranka predlazes li da istovremeno dok budu sklapali pakt sa Cericem i Muderisom, spoje pakt i sa Kcahavendom i Vasilijem i Puljicem i Ratkom pericem
addem

Post by addem »

I ova islamska zajednica je kao politicka grupacija, ili nesto slicno kao masonski klan, nemaju direktnu vlast, ali su ti koji uticu na to ko ce doci na vlast.
nebi

Post by nebi »

Drugim rijecima,sdp treba da postane nacionalno-populisticka stranka samo za bosnjake...da bi se kasnije moglo predbacivati "i vi ste se uvlacili u guzicu IZ"(kao sto sada u nedogled spominju neku naftaricu).
Neka,hvala...draze bi mi bilo da sdp nestane sa politicke scene,nego da u toj mjeri izda principe.
addem

Post by addem »

umro je mostar wrote:obzirom da je SDP multinacionalna stranka predlazes li da istovremeno dok budu sklapali pakt sa Cericem i Muderisom, spoje pakt i sa Kcahavendom i Vasilijem i Puljicem i Ratkom pericem
Tamo gdje su ova dvojica zadnjih glavni SDP ce imati mozda po dva odbornika. Uopste ne sagledavas situaciju u kojoj se mi nalazimo, i pun si ideala. Nacin na koji ti mislis da ce SDP osvojiti izbore je divan. To mozda u savrsenom drustvu bi i funkcioniralo. U nasem nesto sumnjam.

Hajde mostar jel mozes ti meni da garantujes da ce SDP da pobijedi na izborima i da bude vlast, da ce lagumdzija da bude novi premijer?
Vodenjak

Post by Vodenjak »

addem wrote:
Ja smatram da je jako bitno da se odnosi izglade sa IZ, ti to mozes nazvati kurvanje ili prljava igra, ali za mene je to dobijanje izbora. Nema nista prljavije od izborne kampanje, svaki glas je potreban za pobjedu. Ovi u SDA se i ne brinu njima ravno do mora i ne brine ih kampanja. Znaju da imaju Reisa, AVAZ, (Lagumdziju). SDP mora da bude narodna stranka (ne kazem da ona to sad nije) koja ce da igra na karte koje narod voli. Mi smo jako religijska drzava i ovdje ce se uvijek hodze, popovi, fratri baviti politikom, pricati o ugrozenosti i ostalim stvarima. Sa njima se mora biti u dobrih odnosima makar toliko da ne bi pravili problem. Vodenjak poslusaj me ako mi ne vjerujes. Otidji u oktobru na dzumu i to posljednju prije izbora. I poslusaj sta ce da vazi IMAM u Begovoj dzamiji. Sve ce ti biti jasno.
Ama ja sam ti vec rekao da se slazem s tobom kad je u pitanju uticaj klera (ne samo islamskog!) na birace.
Medjutim, ono sto cini opoziciju opozicijom je i to da su protiv ovog i ovakvog uticaja vjerskih institucija na drzavna pitanja!
Ostati pri tom stavu a lizati se sa onima kojima je to jedini prioritet objektivno - ne ide!
Perpetuum mobile prve vrste, prijatelju! :oops:

Znam da se nema vremena, ali narod ipak mora odrasti jednog dana... :(
edu

Post by edu »

addem wrote:
Vodenjak wrote:

samo ispravka jedna..mi smo jako kvazireligijska drzava..jer da smo religijska ovdje se ne bi ratovalo...
addem

Post by addem »

Upravo. Mi smo jako nenormalna drzava.
kub lajkan

Post by kub lajkan »

Dosta dobra konstatacija. Jedino malo fali podataka za ovo boldirano. Na koji se nacin Lagumdzija sukobio sa IZ? Kljucan je bio (bar od manifestnih stvari) sukob sa Radoncicem. A sta je taj sukob povukao sa sobom u sferi koju mi ne vidimo, to samo ptice znaju. Medjutim, nesto ne znam za IZ...
mostarac

Post by mostarac »

addem wrote:
umro je mostar wrote:obzirom da je SDP multinacionalna stranka predlazes li da istovremeno dok budu sklapali pakt sa Cericem i Muderisom, spoje pakt i sa Kcahavendom i Vasilijem i Puljicem i Ratkom pericem
Tamo gdje su ova dvojica zadnjih glavni SDP ce imati mozda po dva odbornika. Uopste ne sagledavas situaciju u kojoj se mi nalazimo, i pun si ideala. Nacin na koji ti mislis da ce SDP osvojiti izbore je divan. To mozda u savrsenom drustvu bi i funkcioniralo. U nasem nesto sumnjam.

Hajde mostar jel mozes ti meni da garantujes da ce SDP da pobijedi na izborima i da bude vlast, da ce lagumdzija da bude novi premijer?
Postoje neke stvari koje su postulati politickih partija, postoje neke stvari koje su osnovni principi i politickih partija sa kojima nema trgovine i oko kojih nema razgovora. Samo nas trolist sa privjescima nema nikakvih principa i zato nam i jeste ovako kako je. Jedan od principa SDP-a i programa tepartije je i taj da vjera nema sta da trazi u politici, pa tako ni politika nema sta da trazi u vjeri. U prevedenom znacenju po cijenu da SDP nikad ne dobije izbore Ceric ili bilo koji drugi vjerski poglavica nece nikada sjediti na Kongresu SDP-a ni kao gost, jer to je protivno statutu i programu SDP-a.
Post Reply