na to pitanje sa odgovorom bi svako sebe slagao.uvjek dobar gost wrote:... Najvažnije pitanje koje svako od nas treba sebi postaviti... hoćemo li mi da živimo u vjerskoj ili sekularnoj državi.....???
60 minuta: Autoput
- Control panel
#26 Re: 60 minuta: Autoput
- uvjek dobar gost
#27 Re: 60 minuta: Autoput
Svaka čast to i jeste bit, mi u stvari lažemo sami sebe i tješimo se banalnim stvarima dok oko nas sve vene pod pritiskom podobnih a ne sposobnih.... znači da se vrijeme naše katarze možda i bliži...
- Referent za ONO i DSZ
#28 Re: 60 minuta: Autoput
mostarac wrote:Religije kao nesto sto se temelji i pociva na fasistickim dogmama treba zabranit, ako nista zabranit im treba organizovanje.
Ti Mostarac kad napravis "come back"...bas ga napravis
- Alfons Kauders
#29 Re: 60 minuta: Autoput
haj ba, jebo kacavendu... bitno je da smo mi reisovim visocanima napravili do rodne grude... dok se od rajlovca do hadzica vozi sat i kusur... aferim... 
- Hodidjed
#30 Re: 60 minuta: Autoput
ma Mostarac je meni HIT
Nego, nije dosta sto su nas podijelili na svaki moguci nacin, nego treba i puteve podijeliti.
To ti je sada Srpski Put Republike Srpske.
Ne znam da li da se nasmijem, ili da placem.......
Blago se onima koji su otisli odavde pa im puca k... za bilo kakve puteve.........
Nego, nije dosta sto su nas podijelili na svaki moguci nacin, nego treba i puteve podijeliti.
To ti je sada Srpski Put Republike Srpske.
Ne znam da li da se nasmijem, ili da placem.......
Blago se onima koji su otisli odavde pa im puca k... za bilo kakve puteve.........
-
zlatan01
#31 Re: 60 minuta: Autoput
Ovo boldirano...salis jel' de? Pa zar bi komunizam ikad pao da nije bio poguran upravo od klera? Njihov polozaj u bivsem sistemu je bio za njih neprihvatljiv i evo sad imaju svaki moguci uticaj. Oni covjece vladaju iz sjene i ti sad pricas o regulisanju uticaja vjere!? Sad bi recimo trebalo poslanici SDA da glasaju za neki zakon u tom pravcu, i onda opet racunati na podrsku hodza na sljedecim izborima? Ma salis se ti...jeza u ledja wrote:Mislim da je jedan od osnovnih prioriteta u BiH regulisati utjecaj vjere u javnom zivotu. To sam spomenuo i na onoj temi o obrazovanju, a vrijedi i za mnoge druge stvari.
-
omar little
#32 Re: 60 minuta: Autoput
Pa u tome i jeste stvar. SDA i njihove pajdase is ostala dva tora, treba maknuti s vlasti pa to onda ne bi bilo ni pitanje. Gradjanske opcije bi donosile zakone tako da sta hodze i popovi kazu bi bilo irelevantno.zlatan01 wrote:Ovo boldirano...salis jel' de? Pa zar bi komunizam ikad pao da nije bio poguran upravo od klera? Njihov polozaj u bivsem sistemu je bio za njih neprihvatljiv i evo sad imaju svaki moguci uticaj. Oni covjece vladaju iz sjene i ti sad pricas o regulisanju uticaja vjere!? Sad bi recimo trebalo poslanici SDA da glasaju za neki zakon u tom pravcu, i onda opet racunati na podrsku hodza na sljedecim izborima? Ma salis se ti...jeza u ledja wrote:Mislim da je jedan od osnovnih prioriteta u BiH regulisati utjecaj vjere u javnom zivotu. To sam spomenuo i na onoj temi o obrazovanju, a vrijedi i za mnoge druge stvari.
-
VeHdad
#33 Re: 60 minuta: Autoput
Ma nesto me ovo podsjeti na pricu sto mi isprica lik dok smo se vozili (citaj: truckali) na prvomajski dernek..
Kaze, bio na nekakvom gradilistu gdje je trebalo da se pravi neki muzicki studio ili nesto slicno.. I dolazi coek koji je ponosni vlasnik buduceg zdanja, dovozi sa sobom prikolicu sa dvije ovce/janjeta (narator kaze da nije kakav sa razlikovanjem tih godista i spolova domacih zivotinja, a iskreno nisam ni ja, pogotovo ne iz price).. iz drugog, poskupog, auta iskace vjerski sluzbenik (necu imenovati religiju iz cisto etickih razloga jer svrha nije da prozivam religiju ili slicno vec da opisem "normalna?" desavanja kod nasih ljudi)...
I sad coek u sebi prekontava, mozda coek hoce da okrene janje sa radnicima..al sta ce mu onda hodza i sto nisu oguljene i mrtve..vec zive ovce..
No kao i svaki mudar i obrazovan covjek on odluci da ne pita nista vec da strpljivo saceka i vidi sta ce se desiti...
15tak minuta kasnije scena: Navedeni vjerski sluzbenik je navedenim domacim zivotinjama zarezao vrat i pustio ih da trce i krvare po temeljima i prostoru gdje ce biti studio dok nisu jednostavno iskrvarile i pale..
da mi je ovo neko ispricao prije 5-6 godina vjerovatno bih sletio s puta od nerviranja ili iznenadjenja, a sad zamalo od smijeha..vise me nista ne moze iznenaditi..
onda se cudimo sto svestenici, vladike, hodze blagosiljaju, posvecuju raznorazne objekte po drzavi..
Zivio nas sveti put..
Kaze, bio na nekakvom gradilistu gdje je trebalo da se pravi neki muzicki studio ili nesto slicno.. I dolazi coek koji je ponosni vlasnik buduceg zdanja, dovozi sa sobom prikolicu sa dvije ovce/janjeta (narator kaze da nije kakav sa razlikovanjem tih godista i spolova domacih zivotinja, a iskreno nisam ni ja, pogotovo ne iz price).. iz drugog, poskupog, auta iskace vjerski sluzbenik (necu imenovati religiju iz cisto etickih razloga jer svrha nije da prozivam religiju ili slicno vec da opisem "normalna?" desavanja kod nasih ljudi)...
I sad coek u sebi prekontava, mozda coek hoce da okrene janje sa radnicima..al sta ce mu onda hodza i sto nisu oguljene i mrtve..vec zive ovce..
No kao i svaki mudar i obrazovan covjek on odluci da ne pita nista vec da strpljivo saceka i vidi sta ce se desiti...
15tak minuta kasnije scena: Navedeni vjerski sluzbenik je navedenim domacim zivotinjama zarezao vrat i pustio ih da trce i krvare po temeljima i prostoru gdje ce biti studio dok nisu jednostavno iskrvarile i pale..
da mi je ovo neko ispricao prije 5-6 godina vjerovatno bih sletio s puta od nerviranja ili iznenadjenja, a sad zamalo od smijeha..vise me nista ne moze iznenaditi..
onda se cudimo sto svestenici, vladike, hodze blagosiljaju, posvecuju raznorazne objekte po drzavi..
Zivio nas sveti put..
- amrica
#34 Re: 60 minuta: Autoput
kod nas nacija = vjera, nema razlike, moras donijeti papir da nisi lud ako si Mujo (Pero, Mato) koji se izjasnjava kao ateista. A najgora su sumnjiva lica sto ne znas iz prve sta su, Vedran, Zlatko, Sanja, Jasna, Vanja, Manja,...
Ponekad pomislim da je Daytonski sporazum gori od rata, bar si znao ko ti radi o glavi, rat se morao zavrsiti, pa ko prezivi, prezivio je, a Dayton je agonija koja traje i trajace jos dugo, BiH je kao cuko na lancu kojem vlast daje vode i hrane samo da prezivi. Koji kreten je mogao izmisliti 3 konstitutivna naroda, 2 entiteta, 10 kantona, Brcko, ukupno 14 vlada, a sve na nacionalisticko-vjerskoj osnovi.
Ponekad pomislim da je Daytonski sporazum gori od rata, bar si znao ko ti radi o glavi, rat se morao zavrsiti, pa ko prezivi, prezivio je, a Dayton je agonija koja traje i trajace jos dugo, BiH je kao cuko na lancu kojem vlast daje vode i hrane samo da prezivi. Koji kreten je mogao izmisliti 3 konstitutivna naroda, 2 entiteta, 10 kantona, Brcko, ukupno 14 vlada, a sve na nacionalisticko-vjerskoj osnovi.
-
omar little
#35 Re: 60 minuta: Autoput
Slobodan, Franjo i Alija te njihova svitaamrica wrote:kod nas nacija = vjera, nema razlike, moras donijeti papir da nisi lud ako si Mujo (Pero, Mato) koji se izjasnjava kao ateista. A najgora su sumnjiva lica sto ne znas iz prve sta su, Vedran, Zlatko, Sanja, Jasna, Vanja, Manja,...
- Hunkar
#36 Re: 60 minuta: Autoput
U pravoj vjerskoj drzavi (onoj gdje vlast postuje __sva__ vjerska nacela) postoje norme i pravila. Ovo kod nas nije nikakva vjerska drzava. Samo iskoristavanje vjere zarad politickih ciljeva.
Nekad se zapitam, zar ne znaju ti ljudi da tako vise stete istinskoj vjeri nego sto joj pomazu?
Nekad se zapitam, zar ne znaju ti ljudi da tako vise stete istinskoj vjeri nego sto joj pomazu?
- uvjek dobar gost
#37 Re: 60 minuta: Autoput
Uz podršku svjetskih grobara..... pokakim im se na firme svima !!!!!omar little wrote:Slobodan, Franjo i Alija te njihova svitaamrica wrote:kod nas nacija = vjera, nema razlike, moras donijeti papir da nisi lud ako si Mujo (Pero, Mato) koji se izjasnjava kao ateista. A najgora su sumnjiva lica sto ne znas iz prve sta su, Vedran, Zlatko, Sanja, Jasna, Vanja, Manja,...
- jeza u ledja
#38 Re: 60 minuta: Autoput
Ma ne salim se, majke mi.zlatan01 wrote:Ovo boldirano...salis jel' de? Pa zar bi komunizam ikad pao da nije bio poguran upravo od klera? Njihov polozaj u bivsem sistemu je bio za njih neprihvatljiv i evo sad imaju svaki moguci uticaj. Oni covjece vladaju iz sjene i ti sad pricas o regulisanju uticaja vjere!? Sad bi recimo trebalo poslanici SDA da glasaju za neki zakon u tom pravcu, i onda opet racunati na podrsku hodza na sljedecim izborima? Ma salis se ti...jeza u ledja wrote:Mislim da je jedan od osnovnih prioriteta u BiH regulisati utjecaj vjere u javnom zivotu. To sam spomenuo i na onoj temi o obrazovanju, a vrijedi i za mnoge druge stvari.
- Maraschino
#39 Re: 60 minuta: Autoput
CLIO wrote:Haman kako je pocelo svako ce svojim autoputem picit.
Ne znam je li to praksa i u drugim drzavama da se svestenici zovu na otvaranje puteva,javnih ustanova itd.
Ili je ta sveta vodica samo kod jednog naroda u praksi:
http://de.youtube.com/watch?v=bs0bKebayaU
ma ne zove se niko, nema se kada, svaki dan se nesto otvara, tako da je to normala
samo kod nas '' nek' je cirkusa ''
- Real Khan
#40 Re: 60 minuta: Autoput
Hajde, neka se neko sjeti kada se šta onako "svečano" otvorilo van IZBORNE GODINE... Ovo je 2008. - godina općinskih (lokalnih) izbora
U 2009. neće se ništa novo "otvoriti" sve do polovine 2010. kada nam slijede Opći izbori (oni glavni)... E, tu će tek trebati podmastiti kler da nas "prosvijetli" ko je dobar Srbin, Hrvat, Bošnjak... i naravno shodno tome kome trebamo dati glas da bi naš TOR ostao tamo gdje jeste....
-
samo gost
#41 Re: 60 minuta: Autoput
Što se tiče principa sekularizma, to nije ustavna kategorija kako je to neko već napisao. Međutim, Zakon o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerksih zajednica propisuje odvojenost crkava i vjerskih zajednica od države na sljedeći način:
Zanimljivo je, kao što se vidi da je propisano vrlo eksplicitno da se država ne smije miješati u unutrašnju organizaciju crkve i vz, ali nigdje nije propisano da se crkve i vz ne smiju miješati u javne poslove. Tako je u suštini izbjegnut princip sekularizma, već je sve upakovano u 'odvojenost' od države zabranom državi da se miješa u poslove crkve ili vz.IV - Odnos države i crkava i vjerskih zajednica
Član 14.
Crkve i vjerske zajednice odvojene su od države a to znači da:
1. Država ne može priznati status državne vjere ni jednoj vjeri niti status državne crkve ili vjerske zajednice ni jednoj crkvi ili vjerskoj zajednici;
2. Država nema pravo miješati se u unutrašnju organizaciju i poslove crkava i vjerskih zajednica;
3. Nijedna crkva ili vjerska zajednica, ni njeni službenici, ne mogu dobivati posebne privilegije od države u odnosu na druge crkve ili vjerske zajednice i njihove službenike, niti može formalno učestvovati u radu političkih ustanova, osim kako je navedeno u stavu 4. ovog člana;
4. Država može, na osnovu jednakosti prema svima, davati materijalnu podršku crkvama i vjerskim zajednicama za očuvanje kulturne i historijske baštine, zdravstvene djelatnosti, obrazovne, karitativne i socijalne usluge koje pružaju crkve i vjerske zajednice, jedino pod uslovom da crkve i vjerske zajednice spomenute usluge obavljaju bez ikakve diskriminacije, a posebno nediskriminacije na osnovu vjere ili uvjerenja;
5. Crkve i vjerske zajednice u oblasti porodičnog, roditeljskog prava i prava djeteta mogu obavljati funkciju humanitarne, socijalne i zdravstvene pomoći, vaspitanja i obrazovanja, u skladu s odgovarajućim zakonima koji uređuju ta prava i materiju;
6. Javnoj vlasti zabranjeno je bilo kakvo uplitanje prilikom izbora, imenovanja ili smjenjivanja vjerskih velikodostojnika, uspostavljanja struktura crkava i vjerskih zajednica ili organizacija koje vrše službu Božiju i druge obrede;
7. Javno očitovanje vjere ili uvjerenja može biti ograničeno jedino na osnovu zakona i u skladu s međunarodnim standardima kada nadležni organ dokaže da je to neophodno u interesu javne sigurnosti, zaštite zdravlja, javnog morala, ili u cilju zaštite prava i sloboda drugih osoba u skladu s međunarodnopravnim standardima. Crkve i vjerske zajednice imaju pravo žalbe na ovu odluku. Žalbeni organ, prije donošenja odluke o žalbi, mora zatražiti od Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine mišljenje u vezi sa slučajem zabrane javnog očitovanja vjere ili uvjerenja.