Trebo je ici ali je planirana partizanska espadrila u tom terminu
6. april - Dan grada Sarajeva
- karanana
#177 Re: 6. april - Dan grada Sarajeva
bio remake sinoc. dobar.
- dragma
- Vozim: Pješe
#178 Re: 6. april - Dan grada Sarajeva

Nema puno gradova koji izazivaju burne emocije među njegovim poznanicima, prijateljima i žiteljima, na onaj način na koji to radi Sarajevo. Vole ga, ne vole ga, zavide mu, napadaju, hvale, ali jednostavno ne mogu da ga ignorišu. Takav je to grad. U zadnjih 30 godina o njemu se pisalo svašta. Gorio je, uništavan je ratnim i postratnim dejstvom. Tapšali su ga po ramenu, pljuvali, izmišljali razne bljuvotine, poput onih da se lavovi u zoološkom vrtu hrane nečijom djecom i slično. Kaljali su ga i klevetali, ali ukaljali nisu.
Politikama je bio vođen, nekad boljim, češće lošijim i za njega se često tvrdi da nije isti. Tvrdi se to jos od otomanskih dana, pogotovo kad se u njemu ne živi deset, dvadeset ili više godina. Svi koji su otišli u zadnjih 150 godina tvrde da to nije ono Sarajevo koje su ostavili, zanemarujući činjenicu da ni oni nisu isti kao onda kad su ga napuštali.
Kako god da se stvari u ovom gradu mijenjale postoji nešto što se nije promijenilo, a to je ljudskost?! U Sarajevu ćete uvijek naći čovjeka, barem jednog pravog istinskog čovjeka! Upravo zbog njih ovo i pišem.
E vidiš lafčino, taj grad, ti ljudi koji žive u njemu, su i danas Valter!!!
-
zikamu
#179 Re: 6. april - Dan grada Sarajeva

6. april u meni uvijek budi neke posebne emocije. Gornja slika pokazuje ulazak prve partizanske jedinice u oslobodjeno Sarajevo, 16. muslimanske brigade 6. aprila 1945.
Prva dvojica su komandant i njegov zamjenik, a u sredini je ratna Drugarica sa zastavom, dekoracije radi... Dalje formacijski slijedi politicki komesar brigade, ovaj dugajlija u drugom redu lijevo, koji bi danas imao 102 godine da je ziv... Nazalost, napustio nas je prije 35 godina, a rijec je o mom ocu koji mi je toliko toga ispricao o ovom danu, kao i o cijelom ratu uopste...
Ovdje ima cin kapetana i ubrzo ga salju u SSSR , St. Pitersburg na akademiju Suvorov. Bio je jedan of 3126 jugoslovenskih oficira poslatih na skolovanje sirom SSSR-a.
1948. vecina njih vracena u Jugoslaviju zbog sukoba sa Staljinom. Jedan manji dio je odlucio ostati tamo.
Po dolasku u Zemun bio je u kucnom pritvoru 6 mjeseci i na vrlo cestim ispitivanjima i razgovorima da bi se utvrdilo je li indoktrinitan ruskom politikom i je li u funkciji ruskog spijuna...
Kad je konacno dokazano da je cist salju ga u Pulu, Mostar, Kraljevo i konacno, 1956. sa jos 4 oficira stize u Sarajevo i ucestvuje u formiranju vojnog skolskog centra u Rajlovcu, SC RV i PVO...
Tu je kao redovni profesor na Vazduhoplovnoj Akademiji i ujedno u funkciji pomocnika komandanta za politicki rad i pravne poslove...
U penziju odlazi 1982. sa cinom pukovnika.
Last edited by zikamu on 07/04/2023 07:18, edited 1 time in total.
-
HelaS
#180 Re: 6. april - Dan grada Sarajeva
zikamu wrote: ↑07/04/2023 03:34
6. april u meni uvijek budi neke posebne emocije. Gornja slika pokazuje ulazak 16. muslimanske brigade 6. aprila 1945.
Prva dvojica su komandant i njegov zamjenik, a u sredini je ratna Drugarica sa zastavom, dekoracije radi... Dalje formacijski slijedi politicki komesar brigade, ovaj dugajlija u drugom redu lijevo, koji bi danas imao 102 godine da je ziv... Nazalost, napustio nas je prije 35 godina, a rijec je o mom ocu koji mi je toliko toga ispricao o ovom danu, kao i o cijelom ratu uopste...
Ovdje ima cin kapetana i ubrzo ga salju u SSSR , St. Pitersburg na akademiju Suvorov. Bio je jedan of 3126 jugoslovenskih oficira poslatih na skolovanje sirom SSSR-a.
1948. vecina njih vracena u Jugoslaviju zbog sukoba sa Staljinom. Jedan manji dio je odlucio ostati tamo.
Po dolasku u Zemun bio je u kucnom pritvoru 6 mjeseci i na vrlo cestim ispitivanjima i razgovorima da bi se utvrdilo je li indoktrinitan ruskom politikom i je li u funkciji ruskog spijuna...
Kad je konacno dokazano da je cist salju ga u Pulu, Mostar, Kraljevo i konacno, 1956. sa jos 4 oficira stize u Sarajevo i ucestvuje u formiranju vojnog skolskog centra u Rajlovcu, SC RV i PVO...
Tu je kao redovni profesor na Vazduhoplovnoj Akademiji i ujedno u funkciji pomocnika komandanta za politicki rad i pravne poslove...
Očekivao sam da ćeš napisati da je s višim činom otišao u penziju, nakon "Partizanske spomenice" i toliko staža u JNA...
-
zikamu
#181 Re: 6. april - Dan grada Sarajeva
Duga, prica... u najkracem, cin generala je uglavnom vise isao po nacionalmom kljucu nego po zaslugama. 
-
suspect_zero
#182 Re: 6. april - Dan grada Sarajeva
Baš se jučer pitam gdje je tema
hvala na dizanju 
- corsa
#183 Re: 6. april - Dan grada Sarajeva
Moj otac ga sigurno zna. On je završio srednju vojnu školu u Rajlovcu, 29. klasa, generacija 75.-79. Tamo je i radio do 1992., skinuo se 1996. Napustio je vojsku kad je vidio vojnika da nosi kišobran. Kaže, nema više ovdje vojske.zikamu wrote: ↑07/04/2023 03:34
6. april u meni uvijek budi neke posebne emocije. Gornja slika pokazuje ulazak prve partizanske jedinice u oslobodjeno Sarajevo, 16. muslimanske brigade 6. aprila 1945.