56 godina od kraja Staljinizma
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- JThomas
#126 Re: 56 godina od kraja Staljinizma
a što se tiče teme, u rusiji se od smrti komrada staljina promijenilo manje nego što se to popularno misli. metode su malo blaže i fizičko odstranjivanje je manje masovno, ali princip je isti. ko god se usprotivi volšebno nestane, ubiju ga nepoznati počinioci ili trune u zatvoru pod fantomskim optužbama k'o hodorkovski...
- Gojeni H
#127 Re: 56 godina od kraja Staljinizma
Otvori temu "Najneobicniji karakteri foruma klih".JThomas wrote:od svih "neobičnih" likova na forumu ovaj iamia mi ubrzano postaje favorit za najneobičnijeg. ne valja mu švedska, ne valja mu njujork, sarajevo mu je prčvarnica, njemačke plate su preuveličane, a sad je i tito iz slavonije...
Samo moras uzeti polazne osnove odnosno definiciju minimuma neobicnosti.
A sto budalasam dzabe.
-
Stojadin
#128 Re: 56 godina od kraja Staljinizma
Staljin nije bio jevrej nego (se rodio kao) pravoslavacsemirizsvemira wrote:Staljin kao i lenjin , kao i Marks su bili zidovi . Rodjen kao Dzugasvili sto u prevodu znaci sin zidova . Njegov odani sluga je bio Berija , takodjer zidov . Njihove zlocine ne bi mogla opisati knjiga u 20 tomova . Ukrajina , 7 milion zrtava . Treba li vise ? Ko je bio glavni u Ukrajini ? Kaganovich .
Hoces da kazes da je Hitler bio u pravu jel tako?
- Woody
- Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine
#129 Re: 56 godina od kraja Staljinizma
@JThomas,
O da, promijenilo se u Rusiji više nego što ti misliš:
Za vrijeme druga Kobe:

i danas:

ali hajde ti objasni javnosti, kako to od običnog komunističkog apartčika, Hodorovski postade 16. najbogatiji čovjek na svijetu?
Za vrijeme druga Kobe:

i danas:

ali hajde ti objasni javnosti, kako to od običnog komunističkog apartčika, Hodorovski postade 16. najbogatiji čovjek na svijetu?
- Gojeni H
#130 Re: 56 godina od kraja Staljinizma
Naravno da se promijenilo. Ali ne gaji iluzije ... Moskva (i mozda St. Petersburg) je jedno, a ostatak Rusije nesto sasvim (gore) drugo.Woody wrote:@JThomas,
Za vrijeme druga Kobe:
i danas:
- respo
#131 Re: 56 godina od kraja Staljinizma
a zasto je nekima tesko razlikovati jedan rezim od drugogOpusDei wrote:Pitam se zasto je nekim ljudima tako tesko priznati da je svaka totalitarna ideologija losa. Mislim, razumijecu donekle zasto vjerski nastrojeni ljudi izmisljaju izgovore tipa "to nije pravi islam, to nije pravo krscanstvo, to nije pravi serijat", jer kad vec vjerujes u nesto bez dokaza onda je prilicno jasno da te zdrav razum ne zanima previse.respo wrote:kad stavis sve na papir oni nisu komunistiT-Rexx wrote:Kada se sve stavi na papir, u proslom vijeku komunisti su odnijeli daleko vece broj zivota od nacista. Hitler je bio mala maca za Staljina i Maoa.
Ali kad sekularni ljudi to isto rade?
ili je lakse sve nazvati komunizmom sto ne valja?
-
semirizsvemira
#132 Re: 56 godina od kraja Staljinizma
Staljin je bio jevrej i tri cetvrtine rukovodstva su bili jevreji . Cak su napravili komunisticke oblasti u SSSR gdje su bili nastanjeni samo jevreji. Da ti nabrajam sve te rukovodioce - Lenjin je sa vozom zlata dosao iz Ciriha u Rusiju 1917 kroz cijelu raom zahvacenu Evropu a da niko nije smio zaustaviti voz . Kome je islo to zlato i ko je poslao to zlato ? Vecin jevreja/zidova i dan danas mjenja imena i prezimena pa cak i ovi sto dolaze u vjestacku tvorevinu mjenjaju imena . Mislis da je ovim zlocincima danasnjim to stvarno ime i prezime , a nije . Zasto to rade ?Stojadin wrote:Staljin nije bio jevrej nego (se rodio kao) pravoslavacsemirizsvemira wrote:Staljin kao i lenjin , kao i Marks su bili zidovi . Rodjen kao Dzugasvili sto u prevodu znaci sin zidova . Njegov odani sluga je bio Berija , takodjer zidov . Njihove zlocine ne bi mogla opisati knjiga u 20 tomova . Ukrajina , 7 milion zrtava . Treba li vise ? Ko je bio glavni u Ukrajini ? Kaganovich .Evo i da jeste bio jevrej, sta to dokazuje? Kakav je to argument? "vidite ljudi koliko su bili zlocesti ovi komunisti.. ONI SU ZIDOVI!!! fuj jevrej BLJAK!"
- fatamorgana
#133 Re: 56 godina od kraja Staljinizma
A zato ti mrziš jevreje, zato što i tebi nisu poslali voz zlatasemirizsvemira wrote:
Staljin je bio jevrej i tri cetvrtine rukovodstva su bili jevreji . Cak su napravili komunisticke oblasti u SSSR gdje su bili nastanjeni samo jevreji. Da ti nabrajam sve te rukovodioce - Lenjin je sa vozom zlata dosao iz Ciriha u Rusiju 1917 kroz cijelu raom zahvacenu Evropu a da niko nije smio zaustaviti voz . Kome je islo to zlato i ko je poslao to zlato ? Vecin jevreja/zidova i dan danas mjenja imena i prezimena pa cak i ovi sto dolaze u vjestacku tvorevinu mjenjaju imena . Mislis da je ovim zlocincima danasnjim to stvarno ime i prezime , a nije . Zasto to rade ?
- Gojeni H
#134 Re: 56 godina od kraja Staljinizma
Semiresemirizsvemira wrote:Staljin je bio jevrej i tri cetvrtine rukovodstva su bili jevreji . Cak su napravili komunisticke oblasti u SSSR gdje su bili nastanjeni samo jevreji. Da ti nabrajam sve te rukovodioce - Lenjin je sa vozom zlata dosao iz Ciriha u Rusiju 1917 kroz cijelu raom zahvacenu Evropu a da niko nije smio zaustaviti voz . Kome je islo to zlato i ko je poslao to zlato ? Vecin jevreja/zidova i dan danas mjenja imena i prezimena pa cak i ovi sto dolaze u vjestacku tvorevinu mjenjaju imena . Mislis da je ovim zlocincima danasnjim to stvarno ime i prezime , a nije . Zasto to rade ?Stojadin wrote:Staljin nije bio jevrej nego (se rodio kao) pravoslavacsemirizsvemira wrote:Staljin kao i lenjin , kao i Marks su bili zidovi . Rodjen kao Dzugasvili sto u prevodu znaci sin zidova . Njegov odani sluga je bio Berija , takodjer zidov . Njihove zlocine ne bi mogla opisati knjiga u 20 tomova . Ukrajina , 7 milion zrtava . Treba li vise ? Ko je bio glavni u Ukrajini ? Kaganovich .Evo i da jeste bio jevrej, sta to dokazuje? Kakav je to argument? "vidite ljudi koliko su bili zlocesti ovi komunisti.. ONI SU ZIDOVI!!! fuj jevrej BLJAK!"
Eto Chisuma! On ti je k'o machija guza, k'o machija guza.
- Chisum
#135 Re: 56 godina od kraja Staljinizma
Znam da je "tvoje gore list", pa neces da ga podjebavas
... ali moras priznati da je covjek rodjen za kabarea. Obicno ne volim ni da vidim ove forumske vehabije, i duboko sam uvjeren da su, uz manje-vise sve ostalo blisko covjeku, operisani i od humora, ali me ovaj redovno nasmije ovim svojim kerefekama koje pise po forumu, od kalifata, pa do Staljina, najveceg jevreja u svemiru.
Imam osjecaj da on i na samog sebe potajno sumnja da je jevrej, pa se sve nesto poprijeko mjerka i zagleda u ogledalu, k'o veli - jebi ti to, nikom danas ne mozes vjerovati...
Imam osjecaj da on i na samog sebe potajno sumnja da je jevrej, pa se sve nesto poprijeko mjerka i zagleda u ogledalu, k'o veli - jebi ti to, nikom danas ne mozes vjerovati...
- Gojeni H
#136 Re: 56 godina od kraja Staljinizma
Boldirano. Jes' to chit'o Frojda skoro?Chisum wrote:Znam da je "tvoje gore list", pa neces da ga podjebavas... ali moras priznati da je covjek rodjen za kabarea. Obicno ne volim ni da vidim ove vehabije, i duboko sam uvjeren da su, uz manje-vise sve ostalo blisko covjeku, operisani i od humora, ali me ovaj redovno nasmije ovim svojim kerefekama koje pise po forumu, od kalifata, pa do Staljina, najveceg jevreja u svemiru.
Hmmm, nedostatak materine sise u ranom periodu razvoja dovodi do raznih poremechaja. U konkretnom slucaju, grudnjak marke Marks & Spencer doveo je do patoloske mrznje prema zidovskom narodu.
Semire
Jebi ti njih. Oni o ljepotama o kolhoza i sovhoza, a ti njima citat iz "Protokola sionskih mudraca" pa cemo vidjet' ko ce koga nadjebat'.
-
Cybernetic
#137 Re: 56 godina od kraja Staljinizma
.
Last edited by Cybernetic on 08/10/2015 15:21, edited 1 time in total.
- Chisum
#138 Re: 56 godina od kraja Staljinizma
On se javlja rijetko, ali kad se javi - svaki put nas isposhtuje.Gojeni H wrote:Boldirano. Jes' to chit'o Frojda skoro?Chisum wrote:Znam da je "tvoje gore list", pa neces da ga podjebavas... ali moras priznati da je covjek rodjen za kabarea. Obicno ne volim ni da vidim ove vehabije, i duboko sam uvjeren da su, uz manje-vise sve ostalo blisko covjeku, operisani i od humora, ali me ovaj redovno nasmije ovim svojim kerefekama koje pise po forumu, od kalifata, pa do Staljina, najveceg jevreja u svemiru.
Imam osjecaj da on i na samog sebe potajno sumnja da je jevrej, pa se sve nesto poprijeko mjerka i zagleda u ogledalu, k'o veli - jebi ti to, nikom danas ne mozes vjerovati...![]()
Hmmm, nedostatak materine sise u ranom periodu razvoja dovodi do raznih poremechaja. U konkretnom slucaju, grudnjak marke Marks & Spencer doveo je do patoloske mrznje prema zidovskom narodu.
Semire
Jebi ti njih. Oni o ljepotama o kolhoza i sovhoza, a ti njima citat iz "Protokola sionskih mudraca" pa cemo vidjet' ko ce koga nadjebat'.
-
Cybernetic
#139 Re: 56 godina od kraja Staljinizma
.
Last edited by Cybernetic on 08/10/2015 15:21, edited 1 time in total.
- Chisum
#140 Re: 56 godina od kraja Staljinizma
A tek one svinjari "plave krvi", Karadjordjevici, mamu im jevrejsku...fatamorgana wrote:A zato ti mrziš jevreje, zato što i tebi nisu poslali voz zlatasemirizsvemira wrote:
Staljin je bio jevrej i tri cetvrtine rukovodstva su bili jevreji . Cak su napravili komunisticke oblasti u SSSR gdje su bili nastanjeni samo jevreji. Da ti nabrajam sve te rukovodioce - Lenjin je sa vozom zlata dosao iz Ciriha u Rusiju 1917 kroz cijelu raom zahvacenu Evropu a da niko nije smio zaustaviti voz . Kome je islo to zlato i ko je poslao to zlato ? Vecin jevreja/zidova i dan danas mjenja imena i prezimena pa cak i ovi sto dolaze u vjestacku tvorevinu mjenjaju imena . Mislis da je ovim zlocincima danasnjim to stvarno ime i prezime , a nije . Zasto to rade ?
Ma sve jevrej do jevreja... a najveci Sejdic Finci. On je najgori.
- JThomas
#141 Re: 56 godina od kraja Staljinizma
ta slika dole, tako živi 0.01% oligarha. a ostali su puno bliži toj gore, naročito van moskve, u sibirskim bespućima...vjerovatno zemlja najveće socijalne stratifikacije na planeti.Gojeni H wrote:Naravno da se promijenilo. Ali ne gaji iluzije ... Moskva (i mozda St. Petersburg) je jedno, a ostatak Rusije nesto sasvim (gore) drugo.Woody wrote:@JThomas,
Za vrijeme druga Kobe:
i danas:
a poenta sa hodorkovskim je da on nije radio ništa što nisu i ostali oligarsi, ali on je u zatvoru zato što je odbio poslušnost, a ostali i dalje vedre i oblače. naravno da su njegove pare prljave i krvave. ali iste su i od, lupam, deripaske i prohorova...a njima dlaka s glave ne fali. jedini kriterij je jesi li dobar s gazdom ili nisi.
- fatamorgana
#142 Re: 56 godina od kraja Staljinizma
Chisum wrote:Znam da je "tvoje gore list", pa neces da ga podjebavas... ali moras priznati da je covjek rodjen za kabarea. Obicno ne volim ni da vidim ove forumske vehabije, i duboko sam uvjeren da su, uz manje-vise sve ostalo blisko covjeku, operisani i od humora, ali me ovaj redovno nasmije ovim svojim kerefekama koje pise po forumu, od kalifata, pa do Staljina, najveceg jevreja u svemiru.
- Gojeni H
#143 Re: 56 godina od kraja Staljinizma
Chisum wrote:
On se javlja rijetko, ali kad se javi - svaki put nas isposhtuje.
Originalan i jedinstven. Kad procitas njegov post, k'o da te skrivena kamera uhvatila u nezgodnoj pozi.
Ja sam radi njega tole zasuk'o k'o da sam u potok zagazio.
Forum ne bi bio isti bez svemirca. Long live the king!
- fatamorgana
#144 Re: 56 godina od kraja Staljinizma
Ma šta samo forum, Svemir,Gojeni H wrote: Forum ne bi bio isti bez svemirca. Long live the king!
- Woody
#145 Re: 56 godina od kraja Staljinizma
E, moj @JThomas,
Ni Sibir ti nije više što je nekad bio, evo ti jedna razglednica:

Danas ti je Sibir za mladog Rusa obećana zemlja, ali hajde da ne zachatavamo temu:
@semirizsvemira, je jedno jadno preplašeno dijete sa problemima identifikacijske prirode. Trol iz udžbenika. "U slučaju rata - Ignorisati!"
Ni Sibir ti nije više što je nekad bio, evo ti jedna razglednica:

Danas ti je Sibir za mladog Rusa obećana zemlja, ali hajde da ne zachatavamo temu:
A, gdje to nije tako? Čak i u Luksemburgu je ista pjesma.a poenta sa hodorkovskim je da on nije radio ništa što nisu i ostali oligarsi, ali on je u zatvoru zato što je odbio poslušnost, a ostali i dalje vedre i oblače. naravno da su njegove pare prljave i krvave. ali iste su i od, lupam, deripaske i prohorova...a njima dlaka s glave ne fali. jedini kriterij je jesi li dobar s gazdom ili nisi.
@semirizsvemira, je jedno jadno preplašeno dijete sa problemima identifikacijske prirode. Trol iz udžbenika. "U slučaju rata - Ignorisati!"
- ZV Keli
#146 Re: 56 godina od kraja Staljinizma
Arteta wrote:Zbog toga je Staljin bio dusa od covjeka.sinuhe wrote:Staljin je ubijao zato sto je slabo kome vjerovao. Covjek bio pod pritiskom.
A Hitler je ubijao zato sto je mrzio.
Cak sam citao da je ubio sopstvena dva zeta,mozda se ipak ide iz krajnosti u krajnost.
Ps za ove sto tvrdi da ne mrzi Tatare sa Krima je preselio u daleku unutrasnjost tacnije Kazahstan,i neka mi neko kaze da to nije vid genocida kakvo god znacenje genocid imalo a pritom ih je nemilice ubijao kao i Ruse,Ukrajince i sve ostale.
Kakve je cistke imao u jednoj Bjelorusiji koja je skoro pa cetvrtinu stanovnistva izgubila u WW2...
- Arteta
#147 Re: 56 godina od kraja Staljinizma
Dobro, nije bas tako.Gojeni H wrote:
Naravno da se promijenilo. Ali ne gaji iluzije ... Moskva (i mozda St. Petersburg) je jedno, a ostatak Rusije nesto sasvim (gore) drugo.
Imas puno lijepih mjesta.
Ali imas i puno suprotnosti od toga.
- Gojeni H
#148 Re: 56 godina od kraja Staljinizma
Ceceni su optuzeni za kolaboraciju s Nijemcima iako taj dio fronta nikada nije dosao do Cecenije.
Svo stanovnistvo Cecenije i Ingusetije je preseljeno u Kazahstan. Smatra se da je broj stanovnistva bio oko 4 miliona (ovo ulkjucuje Cecene i Ingushe).
Cecenima je dozvoljeno da se vrate svojim kucama tek 1956. U tom periodu, smatra se da je 1.5 miliona ljudi izgubilo zivote. Samo jedan od primjera genocida orkestriranog u glavi cudovisnog monstruma.
The Chechens again rose up against Soviet rule during the 1940s, resulting in the deportation of the entire ethnic Chechen and Ingush populations to the Kazakh SSR (later Kazakhstan) and Siberia in 1944 near the end of World War II.[15][16] Joseph Stalin and others argued this was punishment to the Chechens for providing assistance to the German forces. Although the German front never made it to the border of Chechnya, an active guerrilla movement threatened to undermine the Soviet defenses of the Caucasus (noted writer Valentin Pikul claims that while the city of Grozny was preparing for a siege in 1942, all of the air bombers stationed on the Caucasian front had to be re-directed towards quelling the Chechen insurrection instead of fighting Germans at the siege of Stalingrad). The Chechens were allowed to return to their "own ethnic land" after 1956 during de-Stalinization under Nikita Khrushchev.
Svo stanovnistvo Cecenije i Ingusetije je preseljeno u Kazahstan. Smatra se da je broj stanovnistva bio oko 4 miliona (ovo ulkjucuje Cecene i Ingushe).
Cecenima je dozvoljeno da se vrate svojim kucama tek 1956. U tom periodu, smatra se da je 1.5 miliona ljudi izgubilo zivote. Samo jedan od primjera genocida orkestriranog u glavi cudovisnog monstruma.
The Chechens again rose up against Soviet rule during the 1940s, resulting in the deportation of the entire ethnic Chechen and Ingush populations to the Kazakh SSR (later Kazakhstan) and Siberia in 1944 near the end of World War II.[15][16] Joseph Stalin and others argued this was punishment to the Chechens for providing assistance to the German forces. Although the German front never made it to the border of Chechnya, an active guerrilla movement threatened to undermine the Soviet defenses of the Caucasus (noted writer Valentin Pikul claims that while the city of Grozny was preparing for a siege in 1942, all of the air bombers stationed on the Caucasian front had to be re-directed towards quelling the Chechen insurrection instead of fighting Germans at the siege of Stalingrad). The Chechens were allowed to return to their "own ethnic land" after 1956 during de-Stalinization under Nikita Khrushchev.
- Woody
#149 Re: 56 godina od kraja Staljinizma
E, odlično moj @Gojeni H, da prodiskutujemo i o tom aspektu Staljinizma - prinudne deportacije čitavih naroda. Daklem TOP 5:
1. Kulaci (1930 - 1936) - iz najplodnijih dijelova Rusije i Ukrajine u Sibir, Ural, Sjeverni Kavkaz - razlog: masovna kolektivizacija - broj 2,3 miliona;
2. Nijemci (1941) - iz Povoložja, Kavkaza, Krima, Ukrajine i Cen. Rusije u Sibir, Kirovsku oblast, Republiku Komi, Kazahstan - razlog: "nepoznat" - broj: više od 780.000;
3. Japanci, Koreanci (1945) - sa Sahalina i Kurilskih ostrva u Sibir, Sj. Koreju i Japan - razlog: oslobađanje prostora novoosvojenih teritorija - broj 575.000;
4. Čečeni, Ingušeti i Balkari (1944) - sa Sj. Kavkaza u pustinje kazahstana i Kirgistana - razlog: ustanak u Čečeniji - broj 522.000;
5. Nijemci i Poljaci (1935) - iz Zap. i Cen. Ukrajine u Ist. Ukrajinu - razlog: "nepoznat" - broj: 412,000
itd.
TOTAL: 6,6 miliona
1. Kulaci (1930 - 1936) - iz najplodnijih dijelova Rusije i Ukrajine u Sibir, Ural, Sjeverni Kavkaz - razlog: masovna kolektivizacija - broj 2,3 miliona;
2. Nijemci (1941) - iz Povoložja, Kavkaza, Krima, Ukrajine i Cen. Rusije u Sibir, Kirovsku oblast, Republiku Komi, Kazahstan - razlog: "nepoznat" - broj: više od 780.000;
3. Japanci, Koreanci (1945) - sa Sahalina i Kurilskih ostrva u Sibir, Sj. Koreju i Japan - razlog: oslobađanje prostora novoosvojenih teritorija - broj 575.000;
4. Čečeni, Ingušeti i Balkari (1944) - sa Sj. Kavkaza u pustinje kazahstana i Kirgistana - razlog: ustanak u Čečeniji - broj 522.000;
5. Nijemci i Poljaci (1935) - iz Zap. i Cen. Ukrajine u Ist. Ukrajinu - razlog: "nepoznat" - broj: 412,000
itd.
TOTAL: 6,6 miliona
-
UnscarD
- Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.
#150 Re: 56 godina od kraja Staljinizma
Cybernetic wrote:Komunisticka drzava je zapravo oksimoron jer cilj komunizma nije pravednija drzava nego drustvo slobodnih i udruzenih pojedinaca odnosno producenata. U takvom drustvu nema mjesta za institucije prisile kao sto su drzava i njezini aparati. Komunizam znaci ukidanje drzave i svih instrumenata ovisnosti, prije svega privatnog vlasnistva. To mora biti djelo radnicke klase i samo nje, a ne partije, drzave i njene birokratije. Ovaj tip organizacije drustva nikada nije ostvaren. Ipak postoji nekoliko primjera pokusaja, recimo Pariska komuna iz 1871. godine ili socijalna revolucija u Kataloniji tokom Spanskog gradjanskog rata 1936. U SFRJ se socijalisticko ili radnicko samoupravljanje moze nazvati korakom u tom smjeru, no do njegovog ostvarenja na kraju nije doslo iz mnogih razloga.Arteta wrote:Moze li mi neki od Komunista sa foruma da kaze koja je za vas idealna drzava?
Osim Sjeverne Koreje naravno.
Nju smo vec naveli.
U Sovjetskom savezu i njegovim satelitima nije ostvaren ni socijalizam, a kamoli komunizam. Kina ili Sjeverna Koreja uopce nisu vrijedne spominjanja i to ti kazem kao radikalni markist. Medju danasnjim drzavama nema idealnih niti su ikada postojale, ali neke su ipak (bile) bolje od drugih.
Sam Marx se protivio revoluciji u Rusiji jer je smatrao da ona moze uspjeti samo i jedino u industrijski razvijenom drustvu i onda postati globalna a znao je da nema nikakvih sansi za uspijeh u feudalnoj Rusiji. Pristao je napisati manifest, nadajuci se da ce to biti iskra koja ce revoluciju prenjeti u Englesku i Ameriku sa u to vrijeme dobro organizovanim radnickim pokretima izrazito lijeve orijentacije. Lenjin se te ideje o "svijetkoj revoluciji" drzao ali je Staljin od nje odustao, sto je po meni njegov najveci grijeh koji je kasnije uzrocno-posljedicno doveo do miliona njegovih zrtvi. Trocki je ostao vjeran orginalnom konceptu i to je osnova njihovog sukoba koja je Trockog kostala zivota. Da je tada revolucija zahvatila Englesku, Francusku i Englesku, danas bi smo imali jedan potpuno drugaciji (i puno bolji) svijet jer se ne bi desio MaoCE, ne bi se desio Staljin, ne bi bilo Gulaga i represije i gusenja sloboda i nazadka i svega onoga sto danas odjekuje svima u glavi kada se pomene Komunizam.