54 attributes of the Dervish

Rasprave o vjerskim temama.
no sikiriki

Post by no sikiriki »

[quote="ragib"]Vama "dervisima" sejtan diriguje!!!
----------------------------------------
U potpunosti se slazem, dervisi su svjesno ili nesvjesno pobornici sotonizma.
U Kuranu nigdje ne stoji o njihovim ucenjima.
mala@

Post by mala@ »

Sufizam.....oduvijek vrlo zanimljiva tema.

LudoA je dao svoj osvrt, sa kojim se u osnovi slažem.

Derviški redovi su uvijek zaokupljali pažnju, kako učenih, tako i neupućenih ljudi, i svakako da to nije slučajno.
Smatram da su kvalifikacije koje si dao, no sikiriki,preteške, osim ukoliko ne znaš nešto više od nas ovdje, što bi bilo vrlo interesantno čuti.

Ne mogu baš da se pohvalim nekim osobitim znanjem iz ove materije, medjutim prihvatiti kvalifikacije "šejtanski posao", oliti " ono huktanje ", mnogo je teže no što mogu ga svatim šta u biti predstavlja Sejh u redovima derviša.

Naime, to je jedina stvar u svemu tome koja, mene lično, dovodi u dilemu oko ispravnosti shvatanja i prakticiranja Islama sa apekta sufizma.

Zbilja bih voljela, da ako neko možda zna, da pojasni ovaj dio. Ne u dijelu " on je učitelj, ima odredjena svojstva koja opravdavaju tu poziciju, on je predak Muhammedove a.s. porodice " i sl., nego argument koji će da objasni.
Da objasni zašto se čini da Sejh u biti predstavlja svojevrsnoga "posrednika" izmedju Allaha dž.š. i učenika, i da li je to , u stvari, zaista tako!?
Ako jeste, onda, zar se to ne kosi sa temeljnim učenjem Islama!?

Da, još nešto, neko reče "zikir je zikir ".

Može li neko da objasni šta je zikir i kako se prakticira, jer, nekako, uvijek zikir povezujem sa dervišima.

Dakle ukoliko zikir nije ono što oni čine, šta onda jeste!?
ragib

Post by ragib »

..
Last edited by ragib on 16/09/2004 12:02, edited 1 time in total.
ragib

Post by ragib »

Dio teksta o zikru od Hasana el-Benne.

HASBIJELLAHU, LA ILAHEILLA HU, 'ALEJHI TEVEKKELTU, VE HUVE RABBUL-ARŠIL-'AZIM.1)
(Sedam puta)
Meni je dovoljan Allah, nema boga osim Njega; samo se uzdam u Njega, On je Gospodar Arša Veličanstvenog! 1

1 Prenosi Bbu Derda' r.a. da je Vjerovjesnik s.a.v.s. rekao: "Ko svakodnevno, jutrom i večeri rekne: HASBIJELLAHU LA ILAHE ILLAHU, 'ALEJHI TKVEKKELTU VE HUVE RABBUL 'ARŠIL-'AZIM, sedam pula, Allah će mu udovoljiti sve što mu je vrijedno na dunjaluku i ahirelu." (Ibn Sinni, Ibn Asakir bez seneda, a sa spojenim senedom do Ebu Derda' - Ebu Davud)

HUVALLAHUL-LEZI LA ILAHE ILLA HU, ALIMUL-GAJBI VEŠ-ŠEHADETI HUVER-RAHMANUR-RAHIM. HUVAL-LAHUL-LEZI LA ILAHE ILLA HUVEL-MELIKUL-KUDDUSUS-SELAMUL-MU'MI-NUL-MUHEJMINUL-'AZIZUL-DŽEBBARUL-MUTEKEBBIR, SUBHANALLAHI 'AMMA JUŠRI-KUN. HUVALLAHUL-HALIKUL-BARIUL MUSAVVIRU LEHUL-ESMAUL-HUSNA. JUSEBBIHU LEHU MA FISSEMAVATI VEL-ERDI VE HUVEL 'AZIZUL HAKIM.2)
On je Allah - nema drugog boga osim Njega -, On je poznavalac nevidljivog i vidljivog svijeta, On je Milostivi, Samilosni! On je Allah, nema drugog boga osim Njega, Vladar, Sveti, Onaj koji je bez nedostataka, Onaj koji sve obezbjeđuje, Onaj koji nad svim bdi. Silni, Uzvišeni, Gordi. Hvaljen neka je Allah, On je vrlo visoko iznad onih koje smatraju Njemu ravnim. On je Allah, Tvorac, Onaj koji iz ničega stvara, Onaj koji svemu daje oblik, On ima najljepša imena. Njega hvale oni na nebesima i na Zemlji, On je Silni i Mudri. 2

2 Od Ebu Umame r.a. prenosi se da je Allahov Poslanik s.a.v.s. rekao: "Ko prouči zadnje ajetesure El-Hašr u toku noći ili dana i umre u toj noći ili u tom danu Allah će mu osigurati džennet. (El-Bejheki)

JA RABBI LEKEL HAMDU KEMA JENBEGI LI DŽELALI VEDŽHIKE VE 'AZIMI SULTANIK.3)
(Tri puta)

Gospodaru moj, hvala Ti koliko dolikuje veličini Tvoga bića i moći Tvoje vladavine.3

3 Prenosi se od Abdullaha bin Omera r.a. da je AIlahov Poslanik s.a.v.s. rekao da je jedan Allahov rob jednom proučio: JA RABBI LEKEL HAMDU KEMA JENBEGI LI DŽELALI VEDŽHIKE VE AZIMI SULTANIKE. Tada su prišla dva meleka da zapišu te riječi, ali nisu znali kako. Popeli su se na nebo i rekli: "Gospodaru naš, Tvoj rob je rekao govor koji nismo znali zapisati". Tada Uzvišeni Allah, a On najbolje zna ono što je Njegov rob rekao, upita: "Šta je rekao Moj rob?" Meleki rekoše: "Gospodaru naš, on je rekao: "GOSPODARU MOJ, HVALA TI KOLIKO DOLIKUJE VELIČINI TVOGA BIĆA I MOĆI TVOJE VLADAVINE." Tada im Uzvišeni Allah reče: "Zapišite kako je rekao, a kad Me Moj rob susretne Ja ću znati kako ću ga nagraditi." (Ahmed i Ibn Madždže sa sigurnim prenosiocima.)

SUBHANALLAHI VE BI HAMDIHI, ADEDE HALKIHI VE RIDA NEFSIHI, VE ZINETE 'ARŠIHI VE MIDADE KELIMATIHI.4)
(Tri puta)
Slava Allahu i hvala Mu brojem Njegovih stvorenja, koliko Mu duša želi, koliko Mu prijesto teži i koliko treba tinte za Njegove riječi. 4

4 Prenosi se od Džuejrijje r.a., majke pravovjernih da je Vjerovjesnik s.a.v.s. izašao rano kad je klanjao sabah ostavivši je u kući na mjestu gdje se klanja. Kad je sunce odskočilo vratio se kući i zatekao je kako sjedi, te reče: "Je li to nisi ustajala s mjesta kako sam otišao?" "Da!" - odgovori mu ona. Tada Vjerovjesnik s.a.v.s. reče: "Poslije tebe sam izgovorio četiri rečenice tri puta. Kad bi se mjerile sa onim što si ti danas proučila, one bi pretegle, a to su: SUBHANALLAHI VE BI HAMDIHI ADEDE HALKIHI, VE RIDA NEFSIHI, VE ZINETE ARŠIHI, VE MIDADE KELIMATIHI." (Muslim)

ALLAHUME INNA NE'UZU BIKE MIN EN NUŠRIKE BIKE ŠEJ'EN NE'ALEMUHU, VE NESTAGFIRUKE LI MA LA NE'ALEMUH.5)
(Tri puta)

Allahu naš, sačuvaj nas da Ti ne učinimo širk svjesno, a oprosti nam ako iz neznanja pogriješimo.5

5 Od Ebu Musaa El-Ešarije r.a. prenosi se da je rekao: "Obraćao nam se Allahov Poslanik s.a.v.s. jednog dana i rekao: "O ljudi, čuvaj te se tog širka, teško ga je primijetiti. On prilazi tiše od mrava." Allah je htio da jedan od ashaba upita: "O Allahov Poslaniče, kako ćemo se čuvati širka kad je tiši od mrava?" Tada Allahov Poslanik s.a.v.s. reče: "Učite: ALLAHUMME INNA NE'UZU BIKE MIN EN NUŠRIKE BIKE ŠEJ'EN NE'ALEMUHU, VE NESTAGFIRUKE LI MA LA NE'ALEMUHU." (Ahmed i Et-Taberani sa dobrim senedom. Prenosi i Ebu Jea sa sličnim rivajetom dodajući: "Kaže se svakog dana tri puta.")

ALLAHUMME ENTE RABBI, LA ILAHE ILLA ENTE, HALAKTENI VE ENE 'ABDUKE, VE ENE 'ALA 'AHDIKE VE VE'ADIKE MESTETA'TU, E'UZU BIKE MIN ŠERRI MA SANA'TU, EBUU LEKE BI NI'AMETIKE 'ALEJJE, VE EBUU BI ZENBI, FAGFIRLI, FE INNEHU LA JAGFIRUZ-ZUNUBE ILLA ENTE. 6)
(Tri puta)

Allahu moj, Ti si moj Gospodar, nema boga osim Tebe. Stvorio si me i ja sam Tvoj rob. Ja se držim ugovora i obećanja što sam ih Tebi dao, koliko mogu. Zaštiti me od zla koje počinim. Ja priznajem Tvoje blagodati prema meni, a priznajem i svoje grijehe. Oprosti mi, jer osim Tebe, grijehe niko oprostiti ne može.6

6 Prenosi se od Šeddad bin Evsa r.a. od Vjerovjesnika s.a.v.s. da je rekao: "Sejjidul-istigfar - najodbranija dova je: ALLAHUMME ENTE RABBI, LA ILAHE ILLA ENTE, HALAKTENI VE ENE 'ABDUKE, VE ENE 'ALA 'AHDIKE VE VE'ADIKE MESTETA'TU, E'UZU BIKE MIN ŠERRI MA SANA'TU, EBUU LEKE BI NI'AMETIKE 'ALEJJE, VE EBUU BI ZENBI, FAGFIRLI, FE INNEHU LA JAGFIRUZ-ZUNUBE ILLA ENTE. Ko je prouči, čvrsto vjerujući u ono što uči, početkom noći, pa ako tokom noći umre, ući će u džennet. Ko je prouči početkom dana, pa ako u tom danu umre, ući će u džennet." (Buharija i drugi)
ragib

Post by ragib »

Evo par vjerodostojnih predaja

.Ebu - Hurejre saopćava, Allah bio zadovoljan s njim, da je Allahov Poslanik, Allah mu se smilovao i mir mu podario, kazao: "La ilahe ille-l-Lahu vahdehu la šerike lehu, lehu-l-mulku ve lehu-l-hamdu ve Huve ala kulli šej in Kadir"

- Ko bude izgovarao nema boga osim Allaha Jedinoga, Koji Sebi ravnoga nema, Njemu pripada sva vlast i zahvalnost, i On je ponad svega - dnevno po stotinu puta, vrijedit će mu kao da je oslobodio deset robova, bit će mu upisano stotinu dobrih djela a izbrisano stotinu hrđavih, a bit će i toga dana zaštićen od šejtana sve dok noć ne nastupi. Osim toga, niko ne može učiniti nešto vrednije od toga osim onog koji više puta izgovori ove riječi! (

2.Zatim ko bude izgovorio: " Subhane-l-Lahi ve bi hamdihi"- Neka je slavljen Allah i neka Mu je hvala - stotinu puta na dan, bit će mu skinuti (umanjeni) grijesi makar da su veličine morske pjene! ( K )

- O vi, koji vjerujete! Allaha često i mnogo spominjite!” (El-Ahzab: 41)
ragib

Post by ragib »

U sustini dervisi su dosta fini ljudi imaju zanimljivu filozofiju i ponasanje(ahlak) im je jaca strana, ali imaju i neke stvari u vjeri sto nije bilo u praksi Bozijeg poslanika Muhameda.a.s, i njegovih ashaba.

Za malu
ragib wrote:"Pod zikrom se ne smatra samo govor i uèenje. Zikr je i pokajanje – teoba.
Razmšljanje se tretira kao najviši zikr, sticanje znanja je zikr, sticanje
opskrbe sa ispravnom namjerom je zikr. Svaki posao kojeg èiniš uz svijest o
Allahu dž.š. sa ubjeðenjem da te On vidi, te da se trudiš da sve što èiniš radiš
po volji Njegovoj, jeste zikr. Iskreni vjernik je, ustvari, neprekidno u zikru.
Zato je neophodno poznavati pravila zikra. Njih se musliman mora pridržavati, u
protivnom, zikr æe biti samo puka rijeè, bezvrijedan. Evo tih pravila:

a)Skrušenost i pristojnost sa razumjevanjem znaèenja, doživljavajuæi osjeæaj uz
nastojanje da se dokuèi krajnji cilj i namjera zikra.
b)Glas utišati, ali uz maksimalnu pažnju i potpunu koncentraciju kako bi se
izbjeglo uznemiravanje drugih osoba.
Uzvišeni Allah upozorava na norme pri zikru i kaže:

"I spominji Gospodara svoga ujutro i naveèe u sebi, ponizno i sa
strahopoštovanjem i ne podižuæi jako glas, i ne budi nemaran, -" (Al-Araf, 205)

c)Èistoæa odijela i mjesta na posebnom, èasnom prostpru, u odgovarajuæe vrijeme
kako bi se obezbijedili uslovi za koncentraciju duha, èistoæu srca i iskrenost
nijjeta.

d)Skrušenost i oplemenjenost duha tokom zikra saèuvati i nakon zikra u daljnjem
životu i radu, posebno se kloneci bespotrebnog govora i trazenja vremena.

Onaj ko se bude pridržavao ovih pravila osjetice plod pozitivne energije, kojom
zraci zikr, ozracuje srce i duša. Osjetice radost rasprostranjenosti grudi i
Allahove pomoci."
mala@

Post by mala@ »

Ragibe, hvala na iscrpnome odgovoru, istina na samo jedan dio moga pitanja. :)

Razumijem da se ti, kao vjerojatno niti većina forumaša koji možda poznaju ovu materiju mnogo bolje od nas ostalih ne želite direktno očitovati u pogledu moguće ispravnosti njihova prakticiranja odredjenih stvari, ali , bilo bi zanimljivo čuti što je to što oni prakticiraju a ne može se povezati sa praksom Poslanika i njegovih ashaba!?

I, da li izbjegavanje odgovora na pitanje o instituciji Sejha znači da sam možda donekle u pravu / Posrednik/ :?
no sikiriki

Post by no sikiriki »

U pravu si!!!!

Sejh kao smrtni covjek ne moze biti posrednik izmedju Stvoritelja i ljudi.
Velicanje duhovnog vodje povlaci korijene iz predilsmaskog perioda a takodje iz istocnjackih religija kao sto je budizam, sintoizam, hinduizam itd.
Samo padanje u trans koje dervisi prakticiraju kako bi postigli odgovarajuce moci kao sto su citanje sudbine, probadanje iglama i sabljama komuniciranje sa negativnim silama odnosno sa djavolom jer im on podaruje te moci a nisu ni svjesni toga. Sustina svega toga je da se skrene paznja od stvarnog vjerovanja u stvoritelja.
ragib

Post by ragib »

sufije=muslimani
IZ=muslimani
selefije(Vb)=muslimani
mladi muslimani=muslimani
Muslimansko bratstvo=muslimani
------------------------------------

Muslimani su braca
Last edited by ragib on 16/09/2004 14:02, edited 1 time in total.
Kwaheri

Post by Kwaheri »

Neko ovdje rece da je ovo osjetljiva tema...iako, ja licno, ne vidim razloga za takvu kvalifikaciju...
Ucenja sufizma razvijena unutar islama su vjerovatno najplodniji dio kulturoloskog dogadjanja islama u historiji. Naravno, kod muslimana/sufije tarikat nikad nije iznad serijata. O ostalim tarikatima koji su izasli iz okvira serijata se ne vrijedi raspravljati..jer kao takvi vise i nisu tarikati..(mozda imaju neku kulturolosku vrijednost, ali ne vjersku). Institucija sejha cesto je bila predmet rasprava, medjutim, ako se malo razmisli to je na neki nacin imam i ucitelj. Ukoliko nekome treba ucitelj za njegov duhovni put...ne vidim sta je tu lose. Sejh tarikata sebe ne predstavlja kao posrednika...vec kao vodju/imama, naravno, to za sobom povlaci neke obaveze i odgovornosti, ali muridi ili njegovi ucenici su obavezni postupati prema njegovim instrukcijama da bi bili uspjesni na "putu" koji su zapoceli... Poznavaoci serijata znaju da ovome ima pandan u serijatskim naukama...jer onaj ko postavi muftiji pitanje na koji zeli serijatsko-pravni odgvor, nakon sto muftija izda fetvu (odgovor po nekom serijatsko-pravnom pitanju) on je u punoj obavezi da se pridrzava tog odgovora.
Muridi pristupaju svojevoljno nekom tarikatu, i isto tako imaju mogucnost napustiti ga. Iako tako zvuci, ova veza izmedju pojedinca i tarikata samog, nija cvrsta, vec je na neki nacin baza, odakle zapocinje unutrasnje duhovno razvijanje svakog od njih ponaosob. Njihov put nije pasivni put sljedbenika, ali to znaju oni koji su iskusili unutarnja ucenja islama. Gibanja duse u potrazi za Izvorom mogu da izrode velicanstvena djela...(sto je sufizam i opravdao kroz povijest). Zikr je snaga i tehnika kojom se sluze na tom putu, a zikr je preporucen Kur'anom.
Zato...nekima preporucujem da ih ne hvataju "prenosi" te ne mijesaju tarikate unutar serijata, i one koji su odstupili od serijata.

:wink: ...selam svima
LudoALudjiJA

Post by LudoALudjiJA »

no sikiriki wrote:U pravu si!!!!

Velicanje duhovnog vodje povlaci korijene iz predilsmaskog perioda a takodje iz istocnjackih religija kao sto je budizam, sintoizam, hinduizam itd.
Samo padanje u trans koje dervisi prakticiraju kako bi postigli odgovarajuce moci kao sto su citanje sudbine, probadanje iglama i sabljama komuniciranje sa negativnim silama odnosno sa djavolom jer im on podaruje te moci a nisu ni svjesni toga. Sustina svega toga je da se skrene paznja od stvarnog vjerovanja u stvoritelja.
dodao bih nesto bitno sto je neophodno kad se daju tako iskljucive izjave o temama te vrste, a to je: ("ja mislim ovako, a...") Allah najbolje zna

i jos nesto, tacnije, da naglasim vaznost onog sto je zena rekla...cinjenica da li neki tarikat izlazi iz okvira serijata je jedini parametar koji je stvarno bitan u ovoj raspravi...cak i Ibn Tejmija, cije ucenje selefije slijede, nije negirao tesavuf/sufizam, niti ga smatrao necim losim...ta osuda je nastala je tek u 19. vijeku od strane reformatora njegovog ucenja
Last edited by LudoALudjiJA on 16/09/2004 14:10, edited 1 time in total.
V

Post by V »

no sikiriki wrote:U pravu si!!!!

Kako ja volim, ma sta volim, ludim za tim, kada neko ko nema pojma sta je jufka pocne pricati kako se pravi pita.
LudoALudjiJA

Post by LudoALudjiJA »

V wrote: Kako ja volim, ma sta volim, ludim za tim....
ludis ti, ludo "A" (nick), ludji JA :D
V wrote:kada neko ko nema pojma sta je jufka pocne pricati kako se pravi pita.
otkud si tako sigurna da je nick no sikiriki zensko? :D
V

Post by V »

Haj ti suti, dok nisi fasovao :) Gledala sam juce kod prijateljice tvoju slicicu od prije nekih 11-12 godina, kako si bio meden, sta je bilo u medjuvremenu? :D
LudoALudjiJA

Post by LudoALudjiJA »

V wrote:Haj ti suti, dok nisi fasovao :) Gledala sam juce kod prijateljice tvoju slicicu od prije nekih 11-12 godina, kako si bio meden, sta je bilo u medjuvremenu? :D
u medjuvremenu sam prestao biti meden (mrljav od meda), tj. prestao se druziti sa pcelama, a poceo traziti nekog ko zna, a ne zna to bez sretnog osmijeha :D skuhati pitu... :D da uprostim, da prostis-presao sa meda na pitu...(a da nisam postao pitar i da mi umjesto Adisa najbolji jaran nije postao Gzim Gasi :))
mala@

Post by mala@ »

No sikiriki - ne misliš li da si pomalo isključiv!? :-?

Ženo, moram priznati da sam se nadala tvome odgovoru. :)

Ipak, čini se da sam se malo preračunala smatrajući da na ovom forumu možemo razviti diskusiju na ovu temu.

Uglavnom se svodi na isključivosti koje, ne znam zašto, ali na neki način vrijedjaju :x , a s druge strane ne znam koliko su ljudi koji mogu dati, makar približne odgovore na pitanja kojih je vrlo mnogo, spremni na diskusiju - zarad ovih potonjih.

Makar bih ja razmišljala - ima li svrhe. :-?
no sikiriki

Post by no sikiriki »

Nisam iskljuciv!!!!!!
Stvoritelja ne treba iskusavati i sumnjati u njegovu pomoc i njegova djela.
Pravo vjerovanje u Boga je samo ako se istinski iz srca molimo za oprost i pomoc.
Zasto onda dervisi stupaju u kontakt sa djinima kako bi od njih dobili pomoc ili informacije, sto znaci nemaju istinsku vjeru u boga i njegovu pomoc.
Zasto bacati novac u turbeta poznatih sejhova, kako bi nas sreca pratila ili slicno.
Stvoritelj je na nebu, ane u turbetu.
V

Post by V »

no sikiriki wrote:Nisam iskljuciv!!!!!!
Stvoritelja ne treba iskusavati i sumnjati u njegovu pomoc i njegova djela.
Pravo vjerovanje u Boga je samo ako se istinski iz srca molimo za oprost i pomoc.
Zasto onda dervisi stupaju u kontakt sa djinima kako bi od njih dobili pomoc ili informacije, sto znaci nemaju istinsku vjeru u boga i njegovu pomoc.
Zasto bacati novac u turbeta poznatih sejhova, kako bi nas sreca pratila ili slicno.
Stvoritelj je na nebu, ane u turbetu.
Jesi ti meni bezveze.
Stvarno mjesas babe i zabe (sad ocekujem od luckastog da prokomentarise), kao prvo ne znas sta su to sufije i dervisi, kao drugo ne znas sta su sejhovi i koja im je uloga u zivotu murida i kao trece nemas poooojma sto se bacaju pare u turbeta i kao cetvrto fakat nemas pojma.
no sikiriki

Post by no sikiriki »

Neka ti imas pojma i ostani zivjeti u mraku svojih ubjedjenja.
ragib

Post by ragib »

mala@ wrote:Ragibe, hvala na iscrpnome odgovoru, istina na samo jedan dio moga pitanja. :)

bilo bi zanimljivo čuti što je to što oni prakticiraju a ne može se povezati sa praksom Poslanika i njegovih ashaba!?

I, da li izbjegavanje odgovora na pitanje o instituciji Sejha znači da sam možda donekle u pravu / Posrednik/ :?
Ma mala ne znam ti ja puno mogu ti samo reci sta ja mislim.

Kao prvo muslimani smo. Jel tako? :)

Vjerujemo u Kur'an. :), i zelimo da nam bude dobro i na ovom i onom svijetu i da nas Allah.dz.s zavoli. Sad je samo pitanje sta raditi.

Posto mi vjerujemo u Kur'an, a u Kur'anu pise

....Sada sam vam vjeru vašu usavršio i blagodat Svoju prema vama upotpunio i zadovoljan sam da vam islam bude vjera....(005:003.)

Znaci vjera je usavrsena davno, i nema potreba za nekim dodacima kad je SAVRSENA.

007:158. Reci: "O ljudi, ja sam svima vama Allahov poslanik, Njegova vlast je na nebesima i na Zemlji; nema drugog boga osim Njega, On život i smrt daje, i zato vjerujte u Allaha i Poslanika Njegova, vjerovjesnika, koji ne zna čitati i pisati, koji vjeruje u Allaha i riječi Njegove; njega slijedite - da biste na Pravome putu bili!"

I Muhamed.a.s je rekao Slijedite Kur'an i moj Sunnet kako nebi zalutali.

Znaci mi bi trebali raditi onako kako je Muhamed.s.a.v.s i njegovi ashabi radili jer je on bio prvak najbolji musliman koji se ikada pojavio kako bi bili na pravom putu-

Znaci kako je Muhamed.a.s zikrovao tako je i najbolje po mojoj logici najbolje poznavao Islam i najbolje je znao kako se priblizi Allahu.dz.s i NIKAD NIKO NECE bolje znati.

I zato je potrebno imati dokaz(iz Kur'ana i vjerodostojnih hadisa) za svaku stvar u VJERI sto radis.
i recimo kao slijedbenik ucenjaka EbuHanife.r.a. procitati njegovo tumacenje.

Mozda grijesim nadam se da ce mi Allah.dz.s oprostit ako sam negdje pogrijesio,
Allah.dz.s najbolje zna

P.S ako budes u mogucnosti procitaj knjigu od Ibn Qajmma ''10 stvari kako steci Allahovo zadovoljstvo''
Last edited by ragib on 16/09/2004 16:17, edited 2 times in total.
damkan

Post by damkan »

Vi ste zaista zaslijepljeni....
Slazem se sa "no sikiriki"....tako je ...
kakvo turbe ? kakav sejh?kako "ih" nije strah spominjati Muhameda a.s. i raditi protiv Allaha dz.s?? pitam se , i dan danas mi nije jesno..ali opet kazem , dragi Allah najbolje zna .

Ali je nekima Allah dao "nesto" , nesto sto neki ne vide ,i sl.

Vi koji idete na ta " duhovna predavanja"...i slusate njih , sejhove , i bla bla ...koga vec ne ....i "zikrite" jednu rijec nekoliko 1000 puta na dan ...
to je bolest.
Dragi Allah nije nikoga primorao , ni rekao toliko toliko i toliko ...ne!
Zikr , je "ono" poslije namaza (poslije tespiha, mozete sta zelite da izgovarate , bilo to naglas bilo u sebi(npr.subhanallah,ellhamdulillah,Allahu ekber...i sl.), polako , malo , da se dusa odmori, a lijepo je ....

A ja ne mogu da "pofatam" sta oni ""uce"tj,""zikre" ..oni se dernjaju ,i da , HUKCU!!!

molim vas , zamazali su vam oci , bas ti kojima vjerujete, a njima ne treba vjerovati , zna se ko samo istinu govori , i kome je vjerovati .

toliko do mene ......
stojim iza ovoga !!

selam svima .,
damkan

Post by damkan »

A s kim oni pricaju , koga oni " slusaju? zapitajte se ....
upravo , kao sto neko rece , dzine....da , pricaju sa njima , spavaju sa njima .....i vi slusate dzine???

Pokusajte sa samo redovnih 5 namaza , i ne izostavljajte nocne namaze!

okanite se tih ----ustanova "gdje se to prodaje"...i tih ljudi koji to dijele..

toliko ..
:) pozdrav jos jednom za sve
LudoALudjiJA

Post by LudoALudjiJA »

skromno, nenametljivo i ponizno bih vas zamolio da obratite paznju na smisao ragibovih postova

tuzno je da je sukob, izgleda, prirodno stanje medju ljudima, pa i medju onima koji bi po onome sto su, ili sto tvrde da su, trebali biti u stanju da se izdignu iznad njega...ljudi su takvi da se sukobljavaju zbog zene (ne uvazene osobe sa istoimenim nickom, a mozda i da, ona ce znati...:)), zbog komada zemlje, zbog razlicite vjere, nacije...medjutim, da nema tih bitnih razlika, ljudi bi bili u sukobu zbog drugih, koje su manje bitne...ali, te sitne stvari (npr. kad bi svi bili istih svjetonazora, iste vjere, nacije, svi imali dovoljno zemlje i svako svoju zenu kojom je zadovoljan), kao sto je npr. pravilo da se prvo veze desna ili lijeva pertla bi opet podijelili ljude i oni bi se, sto je najtragicnije, svadjali ISTOM zestinom kao da se radi o borbi za ljubav zene ili za komad zemlje...jer vide samo razliku u misljenju, a ne vaznost one pojave oko koje se razilaze u njemu...zato ponovo procitajte ragibove postove

a za V i mijesanje baba i zaba (kad me vec p(r)ozva), mogu samo reci da se babe i zabe same mijesaju, jer i jedne i druge (kleto zensko :D :-) ) krekecu i nadkrekivaju se (ne mislim na krek, niti druge psihotropne supstance :))
black

Post by black »

Malodusnost ne dostize velicanstvenost , krenuo si pronaci Boga , a sada provodis vrijeme u kucama pored puta.
ragib

Post by ragib »

9:046. I sa sljedbenicima Knjige raspravljajte na najljepši način, ali ne i sa onima među njima koji su nepravedni - i recite: "Mi vjerujemo u ono što se objavljuje nama, a naš Bog i vaš Bog jeste - jedan, i mi se Njemu pokoravamo."

Selam
Dragi brate Allah.dz.s nas poziva da sa sljedbenicima knjige(hriscanima i zidovima) na najljepsi moguci nacin da raspravljamo. SA onima koji smatraju da je Isa.a.s boziji sin!!!

A sta mislis?????

Kako bi medjusobno muslimani morali raspravljati kada sa hriscanima i zidovima moramo na najljepsi nacin, tako nam je Uzviseni Allah.dz.s u KUR'anu rekao.
Post Reply