52 miliona eura za vize?!

idic

Post by idic »

tempora wrote:Prije par dana odrzan je skup u Grckoj o Balkan zemljama te i o viznome rezimu za BiH. Vize se nece u skorije vrijeme liberalizirati a pitanje je i koliko uopste stare clanice EU zele sirenje iste tvorevine tako da je nas status bez obzira sve i da uspijemo u kojekakvim zahjevima vrlo labilan, sto ce opet rec, kako mocnici odluce tako ce nam biti. A da ce u skorije vrijeme odluke biti pozitivne za nas, u to se moze sa pravom sumnjati.

Razlog zasto za BiH vazi vizni rezim je prvenstveno taj da je ova zemlja jedna od glavnih tranzicija ilegalaca koji preko BiH idu u Evropu. Do nedavno Kurdi, Iranci i "ostali"su bez po muke mogli uci u zemlju i ulaz ljudi u zemlju je daleko veci nego izlazak. I Iako je za Tursku i Iran uveden vizni rezim time nije rijesen problem tranzita ilegalaca jer su BiH granice sigurne koliko i jedno sito za prosijavanje brasna.
Znaci drugi razlog su granice, takve kakve jesu a treci ali ne i manje vazan je jedinstveni centralni sistem za podatke o drzavljanima BiH. Za vrijeme rata u BiH lako se mogao kupiti pasos pa je jos uvijek nepoznato ko i na koji nacin ima BiH drzavljanstvo cime drzava ne moze garantirati sigurnost podatka o svojim drzavljanima drugim drzavama. Ne postoji uvid kojim ljudima i na koji nacin su pasosi izdati a fobicna Evropa ne zeli rizike po pitanju terorizma i sl aktuelnih pitanja, te to uzimaju kao siguran argument kako bi parmak stajo tamo gdje jos uvijek stoji-u Sloveniji.
Sve dok ove tri osnovne tacke ne budu "sanirane" sto je u ovom trenutku smjesno i pomisliti da je moguce, ne mozemo se nadati liberalizaciji viznog rezima.

Apsolutno je netacno da je razlog viznog rezima izbjeglistvo gradjana BiH. Opste je poznato da je BIH od strane EU proglasena "sigurnom zonom" sto iskljucuje mogucnost potrazivanja azila. Istina jeste da je prosle godine u EU 10.000 drzavljana BiH zatrazilo azil a pravo na azil moze zatraziti svako, no dobiti isto pravo za gradjane BiH je iskljucena mogucnost je je ovaj argument neosnovan.

I iako je BiH glavna polazna baza ilegalaca za odlazak u Evropu, ipak ti ljudi nestaju negdje preko Hrvatske ili Srbije. ALi Srbija i Hrvatska nisu zemlje koje imaju veci priliv nego izlaz ljudi vec BiH, sto je osnovni i glavni kriterij za etiketu koju smo dobili kao najveci tranzit ilegalaca.
Mimo toga, Hrvatska i Srbija nemaju unutrasnju problematiku kao BiH, a to je podjeljenost zemlje na tri djela i nespremnost entiteta da suradjuju u tom pogledu.
Zalosno je to da gradjani koji imaju hrvatski ili srpski pasos mogu barem bilo gdje, a oni koji se oslanjaju samo na jedan "drzavni" ti imaju drukciji tretman na granicama sve da i imaju legalno dobijenu vizu neke drzave.
I u ovom pogledu, ne moze se reci da je samo jedna nacionalnost ostecena jer se i hrvatski pasos mogao kupiti do nedavno od strane svih nacionalnosti.
Sto opet pokazuje da su prava gradjana zastupljena novcem i vezama i da po tome mozemo zakljuciti da pravne drzava ne postoji a mentalitet veze, novac i rodbina je jedino pravilo koje je sigurno kod nas. A posto se krajnje oslanjamo na takav nacin zivljenja i nemamo namjeru da mijenjamo taj mentalitet, duzni smo onda i trpjeti privilegije jednih i ostecenost drugih.
I naravno mozemo se uvijek pozvati na politiku i drzavu ali mnogi su krajnje zadovoljni kad ne moraju stati u red za somun jer im je komsija sacuvao mjesto.

Nažalost ne mogu se složiti s tobom. U okviru EU Bosna i Hercegovina se još uvjek smatra zemljom visokog rizika što se same sigurnosti tiče, a o privrednoj zaostalost da ti ne govorim. Radim u firmi koja je povezana ( odnosno firma kćerka jedne velike Evropske firme ) i po njihovim pokazateljima smo mi u nekoj 6 kategoriji država zajedno sa Papuom Novom Gvinejom i takvim zemljama. Ja sam se žestoko usprotivila takvoj kavlifikaciji, ali su me ljudi suhim činjenicama spustili na zemlju. Koliko god mi bili emotivno slabi na našu zemlju situacija je ovdje kritična da gora ne može biti. Za to je kriva loša politika ove zemlje i loši političari koji je vode i naravno mi koji ih ponovo i ponovo biramo. :( :(
tempora

Post by tempora »

Bleka, koji "supljak vise niko ne pusi?" Ako ne pusi, koji je to razlog zasto BiH gradjani nemaju slobodu kretanja kakvu imaju gradjani Hrvatske?

Idic, mislim da se ovdje brkaju pojmovi. Za BiH gradjane koji potrazuju pravo na azil, BIH je proglasena sigurnom zonom, tako da i onaj mali broj koji godisnje potrazuje pravo azila nema sanse da isto pravo i dobije. Osnova za dobijanje azila je ukratko progon, opasnost po zivot glede nacionalnog, religioznog, seksualnog te politickog opredjeljnja.
Znaci, tvoja tvrdnja o visini rizika i privrednoj zaostalosti odnosi se za drzavljane drugih zemalja koji posjecuju BiH. Vlade tih drzava, daju savjet svojim drzavljanima o stanju drzave u koju osoba putuje i to je totalno jedan drugi segment.
Privredna zaostalost nikada nije ni bila osnova za dobivanje azila, a visoki rizik moze da bude razlog ali i ne mora, zavisi iz kojeg dijela jedne drzave azilant dolazi. U nasem slucaju, nema ratnih dejstava, utvrdjeno je da nema opasnosti po zivot azilanta koji se vraca u drzavu a BiH drzavljani koji ovim putem pokusaju traziti azil tretiraju se kao ekonomske izbjeglice i samim tim nemaju nikakvu osnovu.
Husko Kotrljanjić

Post by Husko Kotrljanjić »

idic wrote:[Radim u firmi koja je povezana ( odnosno firma kćerka jedne velike Evropske firme ) i po njihovim pokazateljima smo mi u nekoj 6 kategoriji država zajedno sa Papuom Novom Gvinejom i takvim zemljama. Ja sam se žestoko usprotivila takvoj kavlifikaciji, ali su me ljudi suhim činjenicama spustili na zemlju. Koliko god mi bili emotivno slabi na našu zemlju situacija je ovdje kritična da gora ne može biti. Za to je kriva loša politika ove zemlje i loši političari koji je vode i naravno mi koji ih ponovo i ponovo biramo. :( :(

Da mozda ta tvoja firma nije slucajno jedna od stranih banaka :) ,ako jeste onda me ne cudi sto nas svrstavaju tu kategoriju. :)

Optuzuju nas da smo tranzitna zemlja za sve i svasta pa kako odn. kuda to sve i svasta dodje do zapadnoevropskih zemalja ,mi cinimi se ne granicimo sa njima,valja proci kroz HR pa SLO,pa onda su i one tranzitne zemlje. :x
BigBoss

Post by BigBoss »

quantum wrote:zasto da ne, sta je 50M za ljude koji moraju dobiti potvrdu da nisu zarazeni kugom ako zele ici bilo gdje?

Recimo ja sam donirao Austriju sa 80 i kusur markica, a nisam dobio vizu, kao ni objasnjenje zasto nisam dobio vizu. Kada nazovem da trazim objasnjenje prave se loodii. Hajde bar znam da ce gladni u Austriji dobiti jedan topli obrok, ili ce im se zakrpiti jedna rupa na cesti, podijelit ce se pemzije....Ali sto rece nas vrli Prezident: do ljeta ce se ukinuti vizni rezim. :lol:
A neko je i za to kriv, polozice se racuni jednom. To vam je sve terorist-propaganda. A jednom je bilo u novinama kako je Bosna prozor u zapadne zemlje za Turke i treci svijet. To su krive vlasti u BiH. Ne moze se koristiti BiH kao stanica za imigraciju na zapad, to se zna ko snosi krivicu. A i propaganda je jaka od komsiluka, "teroristi po Bosni" i takve stvari.
BigBoss

Post by BigBoss »

Husko Kotrljanjić wrote:
idic wrote:[Radim u firmi koja je povezana ( odnosno firma kćerka jedne velike Evropske firme ) i po njihovim pokazateljima smo mi u nekoj 6 kategoriji država zajedno sa Papuom Novom Gvinejom i takvim zemljama. Ja sam se žestoko usprotivila takvoj kavlifikaciji, ali su me ljudi suhim činjenicama spustili na zemlju. Koliko god mi bili emotivno slabi na našu zemlju situacija je ovdje kritična da gora ne može biti. Za to je kriva loša politika ove zemlje i loši političari koji je vode i naravno mi koji ih ponovo i ponovo biramo. :( :(

Da mozda ta tvoja firma nije slucajno jedna od stranih banaka :) ,ako jeste onda me ne cudi sto nas svrstavaju tu kategoriju. :)

Optuzuju nas da smo tranzitna zemlja za sve i svasta pa kako odn. kuda to sve i svasta dodje do zapadnoevropskih zemalja ,mi cinimi se ne granicimo sa njima,valja proci kroz HR pa SLO,pa onda su i one tranzitne zemlje. :x
Pa jesi li cuo za Air-Bosna ili kako se zove?????
BigBoss

Post by BigBoss »

Nažalost ne mogu se složiti s tobom. U okviru EU Bosna i Hercegovina se još uvjek smatra zemljom visokog rizika što se same sigurnosti tiče, a o privrednoj zaostalost da ti ne govorim. Radim u firmi koja je povezana ( odnosno firma kćerka jedne velike Evropske firme ) i po njihovim pokazateljima smo mi u nekoj 6 kategoriji država zajedno sa Papuom Novom Gvinejom i takvim zemljama. Ja sam se žestoko usprotivila takvoj kavlifikaciji, ali su me ljudi suhim činjenicama spustili na zemlju. Koliko god mi bili emotivno slabi na našu zemlju situacija je ovdje kritična da gora ne može biti. Za to je kriva loša politika ove zemlje i loši političari koji je vode i naravno mi koji ih ponovo i ponovo biramo. Sad
Privredna zaostalost????? Idi malo u Afriku pa ces vidjeti sta je privredna zaostalost. A i sigurnost je dobra, sta mislis na zapadu nema pucnjave?, otpuse ti glavu skracenom sacmarom dok si reko keks. :shock: Nosaju nozeve, pistolje, idu u grupama i napadaju ljude. Ima toga svugdje gospodjo.
idic

Post by idic »

Tema su vize za zemlje zapadne evrope, a ne azil i azilanti. To je sasvim druga priča i uvjek se neko može proglasiti za političkog azilanta ako za to ispunjava zakonske uslove.

O viznom režimu odlučuju zemlje EU koje uzimaju u obzir sigurnosne razloge, ekonomske razloge, poštivanje ljudskih prava i druge parametre. Nažalos za njih smo još zemlja visokog rizika gdje više od 45% stanovništva želi bespovratno napustiti zemlju. Još uvijek u Njemačkoj, Austriji i Italiji ( i drugim zemljama koje nisu dale mogućnost sticanja državljanstva BiH građanima ) ima ljudi koji se tretiraju kao raseljeni i prognani i BH vlast ne želi već 10 godina da potpiše sporazume da se oni vrate u BiH.
U zapadnim zemljama ima kriminala i nasilja, nepobitno, ali ne žele oni kod nas i ne treba im viza. Mi želimo tamo i za svaku nedođiju trebamo vizu.
Ekonomska situacija ovdje jeste poražavajuća, dok sjediš ovdje sve ti izgleda manje - više normalno, ali čim odeš negdje vani postaje ti jasno u kakvoj bijedi živi ova zemlja. Bila sam svjedokom izlaganja atašea za ekonomske odnose SR Njemačke pri Ambasadi u Sarajevu, žena je korak po korak secirala privrednu situaciju u BiH i rezultat je da ovdje ništa ne funkcioniše. Prva reakcija mi je bila da ona pretjeruje, međutim poslije kad bolje razmisliš shvatiš da je sve što je rečeno 100% istina. Boli, ali je tako
bleka

Post by bleka »

Ma dajte molim vas to je prvenstveno politicka odluka !!!!!!!!!!!!
Zemlje poput Hondurasa i Belizea s sjajnom ekonomijom itd mogu putovati u EU. Izrael s agentima MOssada itd. Kao sto su primili Poljsku ili Balticke zemlje te sutra Cigane iz Rumunije tako niko nas ne voli i prodaju maglu te ovo je te ono je.
tempora

Post by tempora »

[quote="idic"]Razlika između nas i Hrvatske je u tome što je Franjo Tuđman po završetku ratnih operacija objavio prestanak ratnih operacija i pozvao sve raseljene i izbjegle da se vrate u Hrvatsku. Time im je svima ukinut izbjeglički status, ali su automatski dobili bezvizni režim za većinu zemalja Evrope.
Naši to ni do danas nisu učinili i još uvjek ima onih koji se po zemljama EU vode kao BH izbjeglice, stoga imamo takav vizni režim kakav imamo.[/quote]

Sama si povukla ovo pitanje, a ja samo kazem da je argument neosnovan, sto pokazuju i odredjene analize ministarstava inostranih poslova u EU kao manje bitnu cinjenicu.
Ono sto je najbitnije u slucaju viznog rezima za BiH je to da mi ne mozemo garantovati sa ovakvim granicama i ovakvim sistemom registracije drzavljana da necemo izvoziti sto ilegalce i pot. teroriste kojih se EU tako silno plasi.
Naravno, moglo bi se povuci pitanje tog terorizma kao neosnovane sumnje, jer "potencialni teroristi" koji su strah i trepet Evrope, zive i radjaju se u srcu Evrope. ALi to je neka druga tema vezana za unutrasnju politiku ovih drzava.

Strasno me interesuje kako si dosla do podatka da 45 % stanovnistva BiH zeli da se iseli iz zemlje i ako je moguce da mi taj izvor proslijedis, jer mi je itekako potreban za studij kojim se bavis. Unaprijed hvala.
idic

Post by idic »

Zašto bi nas voljeli kad smo do prije 10 godina imali nezapamćen pokolj na našim prostorima, egzodus izbjeglica po cijeloj kugli zemaljskoj, od kojih je većina iskoristila od zemlje domaćina sve što se iskoristiti dalo. Sada bar 40% od ljudi koje viđate u redovima pred ambasadama su nezaposleni koji idu na turističke vize na po tri mjeseca, da bi radili na crno i prhranili svoje familije. :shock:
Last edited by idic on 15/03/2006 13:01, edited 1 time in total.
tempora

Post by tempora »

idic wrote:Zašto bi nas voljeli kad smo do prije 10 godina imali nezapamćen pokolj na našim prostorima, egzodus izbjeglica po cijeloj kugli zemaljskoj, od kojih je većina iskoristila od zemlje domaćina sve što se iskoristiti dalo. Sada bar 40% od ljudi koje viđate u redovima pred ambasadama su nezaposleni koji idu naturističke vize na po tri mjeseca, da bi radili na crno i prhranili svoje familije. :shock:
:oops: razlika u temeljitoj argumentaciji potkrjepljenom objektivnim gledistem sa brojkama i statistikama je nesto drugo od interpretacije. :shock:
idic

Post by idic »

Nije inetrpretacija nego živa istina. Kako smo mi na TV-u gledali rat u Iraku i zgražavali se na njihovom divljaštvu tako je i ostatak svijeta gledao na ratove na Balkanu, udobno zavaljeni u svojim foteljama uz piće i grickalice i uz obavezno zgražavanje nad našim varvarstvom.

Živiš u zemlji koja ima veliki obol krivice na neka krvava dešavanja u BiH, pa jesu li pokazali imalo znakova krivice, odgovornosti ili kajanja. Ja nisam primjetila. Niti više razumjevanja prema ljudima koji dolaze iz BiH. Zašto bi oni bolje razumjeli nas i naše probleme, kad mi sami sebi nismo u stanju pomoći.
bleka

Post by bleka »

Pa politicari na zapadu donose odluke i poblize se upoznaju s datim (politickim) problemom. Svi oni dobro znaju da moj komso drago koji je trenutno nezaposlen i roden tu ima Hrvatsku kurtovnicu i podjebaje mene. " ha evo malo se bilo u Minhenu pa u Hamburgu da vidis Kurava" :-)
mahalas505

Post by mahalas505 »

Kod nas je sve naopako, pa i ovo pitanje. Mislim mi izravno ne granicimo ni sa jednom zemljom EU, a proglaseni smo za zemlju preko koje najvise prode ilegalnih emigranata. Jer svi ti emigranti moraju proci ili preko hrvatske ili preko srbije u EU, ali logicno bolje je svalito na nekoga drugog, a koga ce neko na BiH, tako je bilo i ostat ce. Nema nama napretka pored ovakvih susjeda, i uvijek ce oni nas napretak pokusati da uspore, ili da ga sprijece skroz.Mislim samo pogledaj te izjave hrvatskog i srpskog clana predsjenistva BiH, to fakat nigdje necete naci u svijetu. Jedan brani interese hrvatske, a drugi srbije, a vamo obicni srbi i hrvati, a naravno i bosnjaci ga puse,i tako ce to ostati zadugo...
MoodSwingeR

Post by MoodSwingeR »

array

Post by array »

Glavni razlog sto Bosanci jos uvijek trebaju vize jest sto BH drzava bezzakonja. Tome su najvise krivi Srbi i Hrvati jer njihova politika drzi Bosnu u stanju levitacije tako da oni mogu nastaviti pljackati ovu jadnu zemlju.
Drugi je razlog sto Evropa organski mrzi muslimane pa ce odugovlaciti sa vizama koliko god moze isto kao sto i odugovlaci sa primanjem Turske u EU.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

array wrote:Glavni razlog sto Bosanci jos uvijek trebaju vize jest sto BH drzava bezzakonja. Tome su najvise krivi Srbi i Hrvati jer njihova politika drzi Bosnu u stanju levitacije tako da oni mogu nastaviti pljackati ovu jadnu zemlju.
Drugi je razlog sto Evropa organski mrzi muslimane pa ce odugovlaciti sa vizama koliko god moze isto kao sto i odugovlaci sa primanjem Turske u EU.

I sto ne voli isfrustrirane nacionaliste kojima ocito i ti pripadas...
:roll:
array

Post by array »

Vodenjak wrote:
array wrote:Glavni razlog sto Bosanci jos uvijek trebaju vize jest sto BH drzava bezzakonja. Tome su najvise krivi Srbi i Hrvati jer njihova politika drzi Bosnu u stanju levitacije tako da oni mogu nastaviti pljackati ovu jadnu zemlju.

Sorry ali to sto sam ja napisao nije nacionalizam nego cinjenica. HDZ pljacka Hrvate od svog postojanja a SDS i druge srpske stranke cine isto nad Srbima. Njima apsolutno ne odgovara uvodjenje reda i zakona u BiH i dok su oni na vlasti Bosna nikad nece biti pravna drzava.
A sto se mene tice, ja mogu slobodno putovati Evropom i svijetom bez viza zahvaljujuci najboljem prijatelju Bosne i Bosnjaka - Americi ... :)
Vodenjak

Post by Vodenjak »

array wrote:
Vodenjak wrote:

Sorry ali to sto sam ja napisao nije nacionalizam nego cinjenica. HDZ pljacka Hrvate od svog postojanja a SDS i druge srpske stranke cine isto nad Srbima. Njima apsolutno ne odgovara uvodjenje reda i zakona u BiH i dok su oni na vlasti Bosna nikad nece biti pravna drzava.
A sto se mene tice, ja mogu slobodno putovati Evropom i svijetom bez viza zahvaljujuci najboljem prijatelju Bosne i Bosnjaka - Americi ... :)
Kako se samo usudjujes putovati Evropom? :shock:
Ako si musliman, je li... :oops:

:D
danas

Post by danas »

Vodenjak wrote: Kako se samo usudjujes putovati Evropom? :shock:
pa nije to isto...
bosanski muslimani sada imaju pasose USA, kanade, svedske...
a sa bosanskim pasosima svijetom putuju arapi iz jemena i alzira... :oops:
Vodenjak

Post by Vodenjak »

danas wrote:
Vodenjak wrote: Kako se samo usudjujes putovati Evropom? :shock:
pa nije to isto...
bosanski muslimani sada imaju pasose USA, kanade, svedske...
a sa bosanskim pasosima svijetom putuju arapi iz jemena i alzira... :oops:
Ahaaaaa...
To Evropa muslimane po pasosu prepoznaje, ha? :D
array

Post by array »

Vodenjak wrote:
Kako se samo usudjujes putovati Evropom? :shock:

Čuj kako .... pa ne govorim nikome da sam musliman.
muha_sa

Post by muha_sa »

Ekipi filma Grbavica za odlazak na premijeru filma u Berlin trebalo je gomilu papira za dobivanje vize a Anti iz bosanske vukojebine kraj Kiseljaka je zagarantovano bezvizno putovanje Evropom
Anto je prekupac kojekakvih plastičnih autića al je Ante a još iz centra te bosanske vukojebine.
tempora

Post by tempora »

Znam da je mnogima pri ruci da se pozovu na "mrznju prema muslimanima" kao razlog zasto EU trazi vize od BiH. Ali jos jednom da naglasim da se tu radi o cistoj interpretaciji i vecina koja se poziva na cinjenice svoje cinjenice bazira na interpretaciji a ne faktima.
Naravno da je trend pozvati se na tu kartu no kako je onda uopste moguce da muslimani uopste dobivaju te vize??? :x
array

Post by array »

muha_sa wrote:Ekipi filma Grbavica za odlazak na premijeru filma u Berlin trebalo je gomilu papira za dobivanje vize a Anti iz bosanske vukojebine kraj Kiseljaka je zagarantovano bezvizno putovanje Evropom
Anto je prekupac kojekakvih plastičnih autića al je Ante a još iz centra te bosanske vukojebine.
Dobro onda, ako nije mržnja prema muslimanima u pitanju neka mi neko objasni ovo što je muha napisao.
Post Reply