5.RAZRED UČITELJI ILI NASTAVNICI?
-
Nerko81.
#51 Re: 5.RAZRED UČITELJI ILI NASTAVNICI?
Sam naziv teme nije ispravan i veoma je pristrasan od strane onoga koji je inicirao temu.
DA LI U 5.RAZREDU DEVETOGODIŠNJE(4.RAZRED 8-godišnjeOŠ)TREBAJU PREDAVATI UČITELJI ?
U devetogodišnjem obrazovanju nije uveden nulti, već 9. razred. Učitelji (tj nastavnici razredne nastave) i dalje predaju u prva 4 razreda kao i ranije. U mojoj školi su učitelji uzeli sebi za pravo da drže predmetnu nastavu. Tako jedna učiteljica predaje svim 5. razredima matematiku, druga bosanski itd. Mislim da je ovakav postupak isprovocirao nastavnike predmetne nastave. Ako je do prije par godina učiteljica sa završenom učiteljskom školom bila kompetentna da uči djecu, zašto ja ne bih sa završenim fakultetom bio kompetentan da predajem svoj predmet.
Da li je npr za dijabetes melitus stručniji ljekar porodične medicine ili dijabetolog.
DA LI U 5.RAZREDU DEVETOGODIŠNJE(4.RAZRED 8-godišnjeOŠ)TREBAJU PREDAVATI UČITELJI ?
U devetogodišnjem obrazovanju nije uveden nulti, već 9. razred. Učitelji (tj nastavnici razredne nastave) i dalje predaju u prva 4 razreda kao i ranije. U mojoj školi su učitelji uzeli sebi za pravo da drže predmetnu nastavu. Tako jedna učiteljica predaje svim 5. razredima matematiku, druga bosanski itd. Mislim da je ovakav postupak isprovocirao nastavnike predmetne nastave. Ako je do prije par godina učiteljica sa završenom učiteljskom školom bila kompetentna da uči djecu, zašto ja ne bih sa završenim fakultetom bio kompetentan da predajem svoj predmet.
Da li je npr za dijabetes melitus stručniji ljekar porodične medicine ili dijabetolog.
- super-oko
#52 Re: 5.RAZRED UČITELJI ILI NASTAVNICI?
P r i je d l o g m o d e l a n a lokalnom nivou Tuzlanski Kanton
Komisija u sastavu:
1. mr.sci. Ediba Pozderović, dipl. pedagog-psiholog
2. dr.sci. Osman Ahmetović, prof, tjelesne kulture
3. Sead Jahić, prof. pedagogije
4. Fuad Kavazović, prof. razredne nastave
5. Džana Gojačić-Pezerović, prof. razredne nastave
6. Jasmina Kasumović, prof. razredne nastave
7. Sanija Salibašić, prof. razredne nastave
8. Hatidža Hren, prof. razredne nastave i lokovne kulture
9. Hazim Selimović, prof. razredne nastave i tjelesne kulture
10. Robert Onodi, profesor matematike
11. Mevludin Hajdarhodžić, pšrofesor muzičke kulture
12. Melvir Sejdić, profesor kulture življenja
E EVO KO NAM JE PREDLAGAO I USVOJIO PLAN I PROGRAM NA NIVOU TK- DOVOLJNO JE SAMO PROČITATI ZANIMANJA! Sve je jasno!
Komisija u sastavu:
1. mr.sci. Ediba Pozderović, dipl. pedagog-psiholog
2. dr.sci. Osman Ahmetović, prof, tjelesne kulture
3. Sead Jahić, prof. pedagogije
4. Fuad Kavazović, prof. razredne nastave
5. Džana Gojačić-Pezerović, prof. razredne nastave
6. Jasmina Kasumović, prof. razredne nastave
7. Sanija Salibašić, prof. razredne nastave
8. Hatidža Hren, prof. razredne nastave i lokovne kulture
9. Hazim Selimović, prof. razredne nastave i tjelesne kulture
10. Robert Onodi, profesor matematike
11. Mevludin Hajdarhodžić, pšrofesor muzičke kulture
12. Melvir Sejdić, profesor kulture življenja
E EVO KO NAM JE PREDLAGAO I USVOJIO PLAN I PROGRAM NA NIVOU TK- DOVOLJNO JE SAMO PROČITATI ZANIMANJA! Sve je jasno!
-
zelenashica
#53 Re: 5.RAZRED UČITELJI ILI NASTAVNICI?
Naravno da nije uveden nulti razred nego je sam sistem školovanja pomjeren godinu dana (starost djece)unaprijed.Samim tim je jasno izvesti zaključak da je 5.razred starosne dobi nekadašnjeg 4. razreda!Nerko81. wrote:Sam naziv teme nije ispravan i veoma je pristrasan od strane onoga koji je inicirao temu.
Nadalje,i ranije prije 20,30 godina je u 4. razredu u nekim školama izvođena nastava po opisu kao u tvojoj školi.Učiteljice su koje vode dva četvrta razreda izvodile, recimo jedna učiteljica,matematiku u oba razreda druga jezik ....i slično.(Priupitaj starije kolege ja evo tu informaciju imam od roditelja koji su tada radili po tom principu).
Jako je nisko omalovažavati učiteljsku srednju školu,sa kojoj su nekad učiteljice radile.Tu nema nikakve provokacije,osim činjenice da pojedini predmetni nastavnici sebi uzimaju za pravo da ocjenjuju kvalitet kolega koji nisu u njihovoj nadležnosti.
Mislim da je u svakom slučaju bolja tadašnja učiteljica od svakog profesora danas,bilo kojeg predmeta koji je završio zanat ili neku drugu srednju školu,koja nije vidjela ni psihologije,ni pedagogije...a da ne govorim o opštem znanju ni načinu i principu po kojem se nekad u tom periodu neko samo mogao upisati u srednju učiteljsku skolu.
Tvrdim da je komeptentnija svaka učiteljica sa srednjom učiteljskom školom od bilo kojeg profesora za rad u razrednoj nastavi.
Raspitaj se malo da li je tada mogla biti učiteljica osoba koja nije bila odličan đak u ranijem školovanju,koja je na prijemnim ispitima(a tada su na prijemnom ispitu "gledane" svaka sitnica,od držanja osobe,kulture,nivo,pa i oblačenja-tada je učiteljica trebala i bila UZOR).
Nemoj mi samo kazati da mislis da je neki profesor koji je studirao recimo matematiku 8 godina,nakon završene srednje mašinske tehničke škole ili još gore zanata bolji za održavanje razredne nastave od učiteljice koja makar ima i srednju školu,ali završenu u "starom obrazovnom sistemu" kao odličan učenik.
-
Nerko81.
#54 Re: 5.RAZRED UČITELJI ILI NASTAVNICI?
Ako misliš da je tako loš današnji obrazovni sistem, onda nemoj u njemu više raditi. Porediti osobu koja je završila srednju školu i osobu koja je makar prisustvovala predavanjima na bilo kojem kolegiju, psihologije i pedagogije, je u najmanju ruku neozbiljno.
-
zelenashica
#55 Re: 5.RAZRED UČITELJI ILI NASTAVNICI?
A omalovažavati učiteljice koje su i tebe učile prvim spoznajama je krajnje nekulturno,pa makar i imale samo srednju školu.Nerko81. wrote:Ako misliš da je tako loš današnji obrazovni sistem, onda nemoj u njemu više raditi. Porediti osobu koja je završila srednju školu i osobu koja je makar prisustvovala predavanjima na bilo kojem kolegiju, psihologije i pedagogije, je u najmanju ruku neozbiljno.
I obrazovni sistem je LOŠ.......
Iza ove tvrdnje stojim,.....ali tu sam da se zajedno mijenja na bolje.Žao mi je kolega ali ja svoje radno mjesto ne bi baš da prepustim ljudima poput tebe koji ne znaju za poštovanje onih istih srednjoškolsko obrazovanih učiteljica,koje su i nama davale maksimum.
Nemoj mi samo reći da si ti na par predavanja,kolokvija naučio više nego one za 4 godine srednjeg USMJERENOG obrazovanja....Zaboravio si da je većina današnjih nastavnika i profesora upravo "nastala"nakon srednje USMJERENE škole za učitelje...
Da imamo i danas prijemne ispite kao nekad u srednjoj učiteljskoj školi 50% prosvjete bi školu vidjelo samo kad vlastito dijete doprati na nastavu.Na veliku žalost poslijeratni period je iznjedrio sve ono što je mimo svakog nivoa,pa tako i oduvijek cijenjene profesije.
- sarajlija_ba
#56 Re: 5.RAZRED UČITELJI ILI NASTAVNICI?
Da, zaista je jadno omalovažavati nekadašnje učiteljice. Ja se svoje sjećam i sjećam se da sam je volio kao majku. Isto tako se sjećam da je bila izuzetna kao pedagog i psiholog jer danas razumijem ono što je ona onda radila.zelenashica wrote:
A omalovažavati učiteljice koje su i tebe učile prvim spoznajama je krajnje nekulturno,pa makar i imale samo srednju školu.
I obrazovni sistem je LOŠ.......
Iza ove tvrdnje stojim,.....ali tu sam da se zajedno mijenja na bolje.Žao mi je kolega ali ja svoje radno mjesto ne bi baš da prepustim ljudima poput tebe koji ne znaju za poštovanje onih istih srednjoškolsko obrazovanih učiteljica,koje su i nama davale maksimum.
Nemoj mi samo reći da si ti na par predavanja,kolokvija naučio više nego one za 4 godine srednjeg USMJERENOG obrazovanja....Zaboravio si da je većina današnjih nastavnika i profesora upravo "nastala"nakon srednje USMJERENE škole za učitelje...
Da imamo i danas prijemne ispite kao nekad u srednjoj učiteljskoj školi 50% prosvjete bi školu vidjelo samo kad vlastito dijete doprati na nastavu.Na veliku žalost poslijeratni period je iznjedrio sve ono što je mimo svakog nivoa,pa tako i oduvijek cijenjene profesije.
Današnji sistem obrazovanja je nakaradan i suprotan stav može zastupati samo velika neznalica.
Koincidencija je da sam upravo završio sa pisanjem dvije prijave prosvjetnoj inspekciji. Jedna protiv direktora srednje škole a druga protiv nastavnice.
Da, ja sam takođe tu da mijenjamo nabolje i zato ovo i radim svjestan posljedica po moje dijete jer svašta možeš očekivati od današnjih mediokriteta u liku nastavnika koji pričaju jedno a rade nešto sasvim drugo.
Dođem na roditeljski sastanak i razrednik čita statistiku koja predstavlja uspjeh učenika u prvom polugodištu ove školske godine. Kaže da je od 27 učenika njih 16 imalo nedovoljnu ocjenu iz najmanje jednog predmeta što iznosi 60% učenika koji su pali na polugodištu. Na kraju čitanja kaže da je zadovoljan i da je ovo jedan od boljih razreda. Ja ga pitam "pa kakvi su onda drugi razredi ako je ovaj dobar" a umjesto njega mi odgovara pedagogica koja je isto bila prisutna riječima "pa dobro, statistikom se može manipulisati i tumačiti je na različite načine".
Pa ne radi se o popisu stanovništva BiH i 4 miliona ljudi nego o 27 učenika kojima možeš statistički unijeti i brojeve cipela ako treba.
Danas, nakon mjesec dana od tog roditeljskog ništa se nije promijenilo. Nije upoznat pedagoški zavod a bili su to dužni po Pravilniku o praćenju i ocjenjivanju, nije organizovana dopunska nastava a i to su bili dužni po Pravilniku a još su i plaćeni za to u nenormiranim poslovima, nisu ukazivali djeci gdje griješe a i to su dužni po Pravilniku...ma ima toga kolk'o hoćeš.
Što je najgore svi glume neke moralne vertikale, glume vrsne znalce svoga posla, šupljiraju o pedagoškim standardima, nastavnim planovima, glume opasne face učenicima. Sistem je isti kao i i komunizmu jer su im mozgovi komunistički. Postave pitanje...znaš-neznaš...sjedi 1.
Žali se pedagogica da imaju problem jer ne mogu motivisati djecu da budu pažljiva na času.
Pa šta treba, da ja dođem i da ih motivišem ?
Može, al' ću onda uzeti i platu nastavnika.
Pa ko je nas motivisao kad smo išli u školu...mislim, šuplja priča na sve strane.
Da, obrazovni sistem je fakat LOŠ + loš nastavni kadar koji NE ŽELI da se mijenja...čast izuzecima
-
Nerko81.
#57 Re: 5.RAZRED UČITELJI ILI NASTAVNICI?
Ama ljudi ko koga omolovažava? Omalovažavaš ti sve one koji su završili fakultet. Po tvom mišljenju je školovanija prijašnja učiteljica sa srednjom školom. Zar je veći ekspert mašinski tehničar od mašinskog inžinjera. Naravno da postoje ljudi koji znaju prenijeti znanje, makar i malo znali, a drugi koji posjeduju enormnu količinu znanja, znaju samo za sebe. Slažem se da su neke prijašnje, stare učiteljice bolje od nekih današnjih koje završe fakultet za 3 mjeseca u Bijeljini. Ali nemojte stvar generalizirati na osnovu pojedinačnih slučajeva. Za induktivni način zaključivanja treba imati zdrave osnove i valjane argumente....
- Bloo
- Globalna šefica
#58 Re: 5.RAZRED UČITELJI ILI NASTAVNICI?
sarajlija_ba wrote:
Žali se pedagogica da imaju problem jer ne mogu motivisati djecu da budu pažljiva na času.
Pa ko je nas motivisao kad smo išli u školu...mislim, šuplja priča na sve strane.
eh...
mi nismo imali facebooka, interneta, playstation, mobitele, šminkanje u 7 osnovne
a plata
nas su znali "motivisati" i snizenim vladanjem, i kečevima, i opomenama...danas ja kad dijete zamolim da se smiri inače će biti zapisan dobijem odgovor: pa, zapiši i to onako drčno
mene nije bilo toliko strah kečeva, već tužnog pogleda moje majke...onako punog razočarenja jer zna da mogu bolje
a danas, dođe mi roditelj koji se vlastitog djeteta boji ili pak, drugi ekstrem, roditelj koji je stavio svoje dijete na uzvišeno, nedodirljivo mjesto malog božanstva koje je nepogrješivo
teško ih je zainteresirati pored interneta i mobitela i video igara...i stava da je sve to glupo i dosadno...kečeri su zanimljiviji :T
naraFski...čast izuzecima od djece zbog kojih se dolazak u školu i isplati
-
Nerko81.
#59 Re: 5.RAZRED UČITELJI ILI NASTAVNICI?
Svaka čast za komentarBloo wrote:sarajlija_ba wrote:
eh...
mi nismo imali facebooka, interneta, playstation, mobitele, šminkanje u 7 osnovne
a plataih što ćeš se obradovati
nas su znali "motivisati" i snizenim vladanjem, i kečevima, i opomenama...danas ja kad dijete zamolim da se smiri inače će biti zapisan dobijem odgovor: pa, zapiši i to onako drčno
mene nije bilo toliko strah kečeva, već tužnog pogleda moje majke...onako punog razočarenja jer zna da mogu bolje
a danas, dođe mi roditelj koji se vlastitog djeteta boji ili pak, drugi ekstrem, roditelj koji je stavio svoje dijete na uzvišeno, nedodirljivo mjesto malog božanstva koje je nepogrješivo
teško ih je zainteresirati pored interneta i mobitela i video igara...i stava da je sve to glupo i dosadno...kečeri su zanimljiviji :T
-
zelenashica
#60 Re: 5.RAZRED UČITELJI ILI NASTAVNICI?
Nerko81. wrote:Ama ljudi ko koga omolovažava? Omalovažavaš ti sve one koji su završili fakultet. Po tvom mišljenju je školovanija prijašnja učiteljica sa srednjom školom. Zar je veći ekspert mašinski tehničar od mašinskog inžinjera. Naravno da postoje ljudi koji znaju prenijeti znanje, makar i malo znali, a drugi koji posjeduju enormnu količinu znanja, znaju samo za sebe. Slažem se da su neke prijašnje, stare učiteljice bolje od nekih današnjih koje završe fakultet za 3 mjeseca u Bijeljini. Ali nemojte stvar generalizirati na osnovu pojedinačnih slučajeva. Za induktivni način zaključivanja treba imati zdrave osnove i valjane argumente....
Uzeo si primjer a ja sebi uzimam za pravo da na isti odgovorim.
I dalje tvrdim da je za poslove koji se tiču mehaničarskih poslova, bolji mašinski tehničar nego mašinski inžinjer koji je isti fakultet upisao nakon recimo gimnazije ili neke druge "niđe veze škole".
Ovdje nije upitno da li profesor matematike zna izračunati diferencijalni račun(naravno da svaki treba znati)ali je upitno to što za posao učiteljice i nastavnika u osnovnoj školi diferencijalni račun je nešto totalno nepotrebno.
Ali osoba koja je u srednjoj školi izučavala psihologiju i pedagogiju 4 godine je u prednosti nad osobom koja je u cijelom prepisu ocjenana imala iste predmete 2 ili eventualno 4 semestra tokom cijelog studiranja.
Ja stvarno ne znam da li ti ne želiš ili ne možeš da razumiješ o čemu ja pričam?!
Sa dijelom koji odvojih sam u startu isključila sve generalizacije.
I daaaaaaa,školovanija je "prijašnja" učiteljica sa srednjom školom od bar 50% današnjih učiteljica sa fakultetom u Bijeljini ili ti nekom famoznom trećom godinom
Da ti navodim "crne "primjere kolega koji ne znaju ni elementarne stvari a o psihologiji da ne govorim
-
Nerko81.
#61 Re: 5.RAZRED UČITELJI ILI NASTAVNICI?
Imao sam psihologiju i sociologiju u gimnaziji, psihologiju i pedagogiju na dodiplomskom studiju iz matematike, na postdplomskom studiju i psihololške i pedagoške i fiziološke aspekte učenja. Dobro razumijem šta želiš dokazati, ali stepen usvajanja sadržaja učenja nije isti kod osbe od 16 godina i 23 godine.U biti se slažemo u vezi bivših srednjih škola i kursadžijskih ekspres fakulteta po Republici srpskoj.
- sarajlija_ba
#62 Re: 5.RAZRED UČITELJI ILI NASTAVNICI?
A ti si prosvjetni radnik dakle.Bloo wrote: eh...
a plataih što ćeš se obradovati
To što su djeca tako drčna je nedostatak autoriteta nastavnika. Pravi autoritet, zapamtite, se ne postiže silom nego znanjem i djelovanjem.
Nastavnici, većinom, odmah potežu za sankcijama i to ubrzano za onim najstrožijim. Spucaju to i onda...ćao.
Ja ne znam kud se djedoše te silne pedagoške, psihološke, didaktičke i ine metode koje se uče na vajnim fakultetima sa nastavničkim smjerom.
Predavanja su vam suhoparna, dosadna, neinventivna...predajete djeci reda radi samo da ispunite fond časova.
Prvo trebate da shvatite da je gradivo preobimno, predetaljno, suhoparno pa kad se na to doda i prosječan nastavnik koji loše predaje svoj predmet onda je doživljaj fantastičan.
Iskreno, meni je smiješno da čovjek od 30 ili 40 godina ne može izaći na kraj sa pubertetlijama ili još gore sa osnovcima. Sve prednosti su na nastavnikovoj strani...baš sve.
Znaš, kad se nekome ponudi da bude nastavnik on to objeručke prihvati, Državni pos'o, plata redovna...bla, bla, bla...a onda kad vidi da on to ne može i ne zna neće da kaže "ljudi, nije ovo za mene" nego ostaje na tom poslu i žali se kako sve ne valja drugo...osim njega naravno.
Razlika između današnjih nastavnika i onih koji su meni predavali jeste u tome što su oni nekadašnji volili svoj posao, unosili se u svoj posao i ako treba i žrtvovali za svoj posao.
Današnji nastavnici bi da k'o kakvi kraljevi sjede na tronu i samo ocjenjuju a da neko drugi (čitaj: roditelji) djecu nauče i pošalju u školu da ih kralj samo ocijeni.
Neuspjeh učenika je istovremeno i neuspjeh nastavnika.
Kad krenete od te činjenice možda se počnete približavati nekadašnjim standardima u obrazovanju.
Vrlo rado bih da i mojoj djeci predaju nekadašnji nastavnici i nekadašnje učiteljice.
Ja sa mojim roditeljima nisam radio zadaće a danas nema dana da ne radimo zadaće sa djecom. Još odem na roditeljski i nastavnica kaže kako trebamo "još redovnije" raditi sa djecom...
Pa koji će mi onda ona k.... nastavnik ako ću ja dijete nahraniti, obući, kupiti mu knjige, poslati u školu, uraditi sa njim zadaće, prekontrolisati kako je i koliko naučio i pun klinac drugih stvari ?
Rađe bi da platim komisiju koja će ocijeniti moj rad sa djetetom nego da plaćam nastavnike.
Zapitate li se zašto je sve više djece koja imaju instrukcije ?
To je direktan proizvod vašeg nerada.
Ja sam svog nastavnika iz srednje škole sreo nedavno a nisam ga vidio 20 godina. Ne sjeća me se. Stao sam i zahvalio mu se na ulici što me je učio principima života osim što mi je predavao predmet.
Daj Bože da i vi to dočekate.
Ne znam jesi li ti takva ali većina jeste. Ako nisi onda sorry.
- sarajlija_ba
#63 Re: 5.RAZRED UČITELJI ILI NASTAVNICI?
Dajte otkaz i ustupite mjesto drugima koji su spremni uhvatiti se u koštac sa takvim problemom.Bloo wrote: teško ih je zainteresirati pored interneta i mobitela i video igara...i stava da je sve to glupo i dosadno...kečeri su zanimljiviji :T
Mene kao roditelja ne interesuje kako ćeš ti animirati moje dijete da bude pažljivo na času. Kvalifikovana si za to (imaš diplomu), položila si grupu predmeta i stručni ispit...dakle, sposobna si i verifikovana da radiš taj posao.
Ako je dijete nedisciplinovano onda je to moj dio posla a sve ostalo je do tebe.
Sve ostalo je naglabanje a to naglabanje mi plaćamo kroz poreze.
Last edited by sarajlija_ba on 07/03/2011 22:24, edited 1 time in total.
- lejlamo
#64 Re: 5.RAZRED UČITELJI ILI NASTAVNICI?
i ...šta ima još ?sarajlija_ba wrote: Dajte otkaz i ustupite mjesto drugima koji su spremni uhvatiti se u koštac sa takvim problemom.
Mene kao roditelja ne interesuje kako ćeš ti animirati moje dijete da bude pažljivo na času.
Ako ne možeš onda nisi sposobna za taj posao i tu se priča završava.
Last edited by lejlamo on 08/03/2011 00:05, edited 3 times in total.
-
zelenashica
#65 Re: 5.RAZRED UČITELJI ILI NASTAVNICI?
sarajlija_ba wrote:Dajte otkaz i ustupite mjesto drugima koji su spremni uhvatiti se u koštac sa takvim problemom.Bloo wrote: teško ih je zainteresirati pored interneta i mobitela i video igara...i stava da je sve to glupo i dosadno...kečeri su zanimljiviji :T
Mene kao roditelja ne interesuje kako ćeš ti animirati moje dijete da bude pažljivo na času.
- sarajlija_ba
#66 Re: 5.RAZRED UČITELJI ILI NASTAVNICI?
Ovo neka provala ?lejlamo wrote:i ...šta ima još ?sarajlija_ba wrote: Dajte otkaz i ustupite mjesto drugima koji su spremni uhvatiti se u koštac sa takvim problemom.
"Ako je dijete nedisciplinovano onda je to moj dio posla a sve ostalo je do tebe.
Sve ostalo je naglabanje a to naglabanje mi plaćamo kroz poreze".
Il' neki dio nisi shvatila ?
Ovo je ozbiljna tema pa se mani provokacija Tita ti
- lejlamo
#67 Re: 5.RAZRED UČITELJI ILI NASTAVNICI?
sta se, bolan ne bio, zavrsava prica za nekog ucitelja kada mu ti posaljes neodgojeno deriste da ga prevaspita .?
..tita ti.... razligu 
- sarajlija_ba
#68 Re: 5.RAZRED UČITELJI ILI NASTAVNICI?
Odakle tebi pravo da ti prosuđuješ na neviđeno jel' moje dijete odgojeno il' neodgojeno ?lejlamo wrote:sta se, bolan ne bio, zavrsava prica za nekog ucitelja kada mu ti posaljes neodgojeno deriste da ga prevaspita .?..tita ti.... razligu
Ovakva tvoja konstatacija samo pokazuje tvoj odgoj.
Ako nemaš šta konkretno i konstruktivno reći o temi, a sumnjam da imaš, onda ćao.
-
zelenashica
#69 Re: 5.RAZRED UČITELJI ILI NASTAVNICI?
Definitivno je drčnost djece uzrok nedostatak autoriteta.Sa djecom nikakva "sila" ne funkcioniše.Sa pokušajima na silu se postiže samo kontraefekat i povećava bunt djece.sarajlija_ba wrote:
To što su djeca tako drčna je nedostatak autoriteta nastavnika. Pravi autoritet, zapamtite, se ne postiže silom nego znanjem i djelovanjem.
Nastavnici, većinom, odmah potežu za sankcijama i to ubrzano za onim najstrožijim. Spucaju to i onda...ćao.
Ja ne znam kud se djedoše te silne pedagoške, psihološke, didaktičke i ine metode koje se uče na vajnim fakultetima sa nastavničkim smjerom.
Sankcije,..eh sad moram pitati o kakvim se sankcijama priča.Ja za sankcije kao prosvjetni radnik ne poznajem.Nema dijeljenja jedinica za nepažnju,nema ni za bilo kakav drugi problem.Ocjenjuje se znanje i neznanje!
Nema ni fizičkih niti bilo kakvih drugih mjera.Stogo zabranjeno i odstranjivanje sa časa.
Helem nastavniku ostaje samo njegova sposobnos da djecu bukvalno motiviše i privoli na rad.
U izuzetnim slučajevima se poduzimaju mjere ukora,kako razrednika tako i nastavničkog vijeća.
Ovdje se dragi kolega forumaš ne bi baš dala složiti.Sve je od nastavnika do nastavnika,njegovog vlastitog pripremanja za nastavu,od inovacija i uvođenja metoda i načina rada za djecu zanimljivijih.Kako rekoh to je opet sposobnost nastavnika.sarajlija_ba wrote: Predavanja su vam suhoparna, dosadna, neinventivna...predajete djeci reda radi samo da ispunite fond časova.
Prvo trebate da shvatite da je gradivo preobimno, predetaljno, suhoparno pa kad se na to doda i prosječan nastavnik koji loše predaje svoj predmet onda je doživljaj fantastičan.
Gradivo jeste obimno,ali nije nimalo preobimno.I tu je opet problem sposobnost nastavnika da nastavni plan razradi i pravilno procijeni vrijeme potrebno za usvajanje neke nastavne jedinke.Sva sreća pa je nastavnicima ostavljeno na volju da tokom godine mijenjau operativni plan(vremenske odrednice potrebne od teme do teme)paa i sami nastavnici mogu korigovati propuste načinjene prilikom razrade nastavnog plana.Naravno ako hoće i ako im je cilj da djeca usvoje gradivo.
Ja eto,priznajem da sam recimo loše predvidjela vrijeme potrebno za usvajanje tablice množenja pa umjesto planiranih 4 časa raditi ću je 6 časova.Ta dva časa ću nekako već u toku namiriti na nečemo što je manje zahtjevno.
Jedina prednost je nastavnikova mogućnost da autoritetom o kojem ranije govorismo postigne efekat.Ako autoriteta nema---->nema ni uspjeha.sarajlija_ba wrote:Iskreno, meni je smiješno da čovjek od 30 ili 40 godina ne može izaći na kraj sa pubertetlijama ili još gore sa osnovcima. Sve prednosti su na nastavnikovoj strani...baš sve.
Kad govorim o autoritetu moram naglasitida ne mislim na autoritet tipa-->strah i trepet od nastavnika,nego na poštovanje i poštivanje razrednih pravila.Nema tu popuštanja djeci,po principu miljenik ili ne,svima jednako,jer samo sa istim stavom prema svima može se od sviju očekivati poštovanje.
Sad kad si se već dotakao primanja nastavnika,ja moram a da kažem da neki nastavnici pošteno zarade svaku marku od prosječne plate nastavnika na TK-a od 750KM.A neki ne zarade ni minimalac.sarajlija_ba wrote: Znaš, kad se nekome ponudi da bude nastavnik on to objeručke prihvati, Državni pos'o, plata redovna...bla, bla, bla...a onda kad vidi da on to ne može i ne zna neće da kaže "ljudi, nije ovo za mene" nego ostaje na tom poslu i žali se kako sve ne valja drugo...osim njega naravno.
Onaj nastavnik koji želi i kome je cilj kvalitetno obrazovanje će zbilja plaćenih 2h dnevno za pripremanje i iskorisiti u isto,a ne trkom kući izvrnuti se pred TV ekran i gledati novu epizodu Onura i Šeherzade.
Rijetko ko će priznati da nešto nije za njega,nažalost i na štedu generacija koje dolaze.
Opet da isključim generalizaciju.I danas neki nastavnici vole svoj posao i rade ga sa ljubavlju.I danas se neki žrtvuju za osmijeh djeteta koje ima smetnje u razvoju.I danas učiteljica pusti suzu radosnicu kad mali dječak koji ne može držati olovku u ruci radi problema s motorikom napiše slovo koje je predivno oblikovano.sarajlija_ba wrote: Razlika između današnjih nastavnika i onih koji su meni predavali jeste u tome što su oni nekadašnji volili svoj posao, unosili se u svoj posao i ako treba i žrtvovali za svoj posao.
Današnji nastavnici bi da k'o kakvi kraljevi sjede na tronu i samo ocjenjuju a da neko drugi (čitaj: roditelji) djecu nauče i pošalju u školu da ih kralj samo ocijeni.
I danas neki nastavnici uživaju kad vide da njihovi učenici nakon odlaska iz njihova razreda ih pozdrave i pitaju za zdravlje.
Bravo!Evaluacija rada nastavnika je ono što je potrebno.Završno testiranje učenika je ujedni i testiranje nastavnika.sarajlija_ba wrote: Neuspjeh učenika je istovremeno i neuspjeh nastavnika.
Kad krenete od te činjenice možda se počnete približavati nekadašnjim standardima u obrazovanju.
Nije nastavnik dobar nastavnik ako 50% učenika nije usvojilo vrste saobraćaja,jer ostaje pitanje :zašto?Razumljivo je da će uvijek biti djece koja zaostaju,ali sistematsko praćenje rada učenika u tom slučaju,kada neki učenik nije usvojio planirano gradivo može "odraniti"čast nastavnika.
O ovome i sama previše znam.Prvenstveno kao roditelj koji je svaki dan ljut na svoje kolege.Zbilja su neki nastavnici previše shvatili rečenicu:Učestvovanje roditelja u nastavnom procesu.sarajlija_ba wrote:
Vrlo rado bih da i mojoj djeci predaju nekadašnji nastavnici i nekadašnje učiteljice.
Ja sa mojim roditeljima nisam radio zadaće a danas nema dana da ne radimo zadaće sa djecom. Još odem na roditeljski i nastavnica kaže kako trebamo "još redovnije" raditi sa djecom...
Pa koji će mi onda ona k.... nastavnik ako ću ja dijete nahraniti, obući, kupiti mu knjige, poslati u školu, uraditi sa njim zadaće, prekontrolisati kako je i koliko naučio i pun klinac drugih stvari ?
Rađe bi da platim komisiju koja će ocijeniti moj rad sa djetetom nego da plaćam nastavnike.
Vjerujem da je jako teško roditeljima koji rade s posla onako umorni sjesti i s djecom raditi domaće zadatke.I sama dođem ponekadd u situaciju da "ludim".Na poslu 5 časova pa onda kući ajmeeeeeeee nastavak.Ja do malo prije provjeravah matematičke zadatke svom školarcu i vjerujem da je za njen odgoj bilo puno efektnije da smo pričale neobavezno,smijale se,....nego zbrajale i oduzimale,tražile nepoznati broj x
Ono što najviše mrzim su domaći zadaci preko praznika.To kad mi moj školarac donese dođe mi da odmah dižem frke i vjeruj često insistiram da djeci za vrijeme praznika nema domaćih zadataka.Ne vidim zašto bi ja otišla na praznike bez obaveza djeci i njihovim roditeljima dala kaznu.
Ja polako već dočekujem.sarajlija_ba wrote: Daj Bože da i vi to dočekate.
-
zelenashica
#70 Re: 5.RAZRED UČITELJI ILI NASTAVNICI?
Tačno je da nastavnik ne može sam odgajati dijete i da postoje djeca koja dođu u školu kao vaspitno zaspuštena.lejlamo wrote:sta se, bolan ne bio, zavrsava prica za nekog ucitelja kada mu ti posaljes neodgojeno deriste da ga prevaspita .?..tita ti.... razligu
Ali tu na snagu stupa saradnja sa roditeljima.Ako saradnje nema na nastavniku je da sam uradi koliko je u mogućnosti a ne da se samo izvlači sa rečenicom:pih ko došlo vaspitno zapušteno....
- lejlamo
#71 Re: 5.RAZRED UČITELJI ILI NASTAVNICI?
sarajlija_ba wrote:
Odakle tebi pravo da ti prosuđuješ na neviđeno jel' moje dijete odgojeno il' neodgojeno ?
Ako nemaš šta konkretno i konstruktivno reći o temi, a sumnjam da imaš, onda ćao.
"Mene kao roditelja ne interesuje kako ćeš ti animirati moje dijete da bude pažljivo na času.
Ako ne možeš onda nisi sposobna za taj posao i tu se priča završava".
zar se treba nesto dodati? ....
-
zelenashica
#72 Re: 5.RAZRED UČITELJI ILI NASTAVNICI?
Ne treba nista dodavati.Roditelj je u pravu.Posao nastavika je animirati i motivisati djecu.Koliko znam i u samom procesu pripremanja(pa i pisanoj formi-->nastavne pripreme)svi pišemo odgojne i obrazovne ciljeve i zadatke.Jedan od njih je i funkcionalni koji se upravo tiče animiranja i motivacije.lejlamo wrote:sarajlija_ba wrote:
Odakle tebi pravo da ti prosuđuješ na neviđeno jel' moje dijete odgojeno il' neodgojeno ?
"Mene kao roditelja ne interesuje kako ćeš ti animirati moje dijete da bude pažljivo na času.
zar se treba nesto dodati? ....
Zamisli samo situaciju da imas ucenika ciji je roditelj nepismen,da ne kazem da nema pojma o psihologiji i pedagodigiji.Kako od takvih roditelja očekivati ikakvu pomoć?
- lejlamo
#73 Re: 5.RAZRED UČITELJI ILI NASTAVNICI?
Dužnost je roditelja odgajati djecu na odgovoran način i ne zanemarivati ih.
Dužnost je roditelja ponašati se kao partneri školi u obrazovanju svoje djece.
Dužnost je roditelja dati školi svoje djece sve informacije relevantne za postizanje obrazovnih ciljeva na kojima zajednički rade.
Dužnost je roditelja angažirati se u školi svoje djece kao vitalnom dijelu lokalne zajednice.
Dužnost je roditelja posvetiti se, vremenski i osobno, svojoj djeci i njihovoj školi radi podrške njezinim naporima u postizanju obrazovnih ciljeva.
Dužnost je roditelja pomoći jedni drugima kako bi poboljšali svoje vještine prvih poučavatelja i partnera u odnosu dom - škola.
a, ako ce ...poslati dijete u skolu i samo reci ovo:
tu se, zaista, nema sta dodati.
Dužnost je roditelja ponašati se kao partneri školi u obrazovanju svoje djece.
Dužnost je roditelja dati školi svoje djece sve informacije relevantne za postizanje obrazovnih ciljeva na kojima zajednički rade.
Dužnost je roditelja angažirati se u školi svoje djece kao vitalnom dijelu lokalne zajednice.
Dužnost je roditelja posvetiti se, vremenski i osobno, svojoj djeci i njihovoj školi radi podrške njezinim naporima u postizanju obrazovnih ciljeva.
Dužnost je roditelja pomoći jedni drugima kako bi poboljšali svoje vještine prvih poučavatelja i partnera u odnosu dom - škola.
a, ako ce ...poslati dijete u skolu i samo reci ovo:
tu se, zaista, nema sta dodati.
Last edited by lejlamo on 07/03/2011 23:11, edited 1 time in total.
- sarajlija_ba
#74 Re: 5.RAZRED UČITELJI ILI NASTAVNICI?
Očito je da ti ne pripadaš ovoj skupini nastavnika koji se izvrću da gledaju Šeherzadu i da voliš i savjesno radiš svoj posao. Ko ne bi poželio da povjeri ono što mu je najdraže nekome takvom poput tebe da ga obrazuješ i odgajaš uz svaku vrstu saradnje i pomoći u svaka doba.zelenashica wrote:Definitivno je drčnost djece uzrok nedostatak autoriteta.Sa djecom nikakva "sila" ne funkcioniše.Sa pokušajima na silu se postiže samo kontraefekat i povećava bunt djece.sarajlija_ba wrote:
Sankcije,..eh sad moram pitati o kakvim se sankcijama priča.Ja za sankcije kao prosvjetni radnik ne poznajem.Nema dijeljenja jedinica za nepažnju,nema ni za bilo kakav drugi problem.Ocjenjuje se znanje i neznanje!
Nema ni fizičkih niti bilo kakvih drugih mjera.Stogo zabranjeno i odstranjivanje sa časa.
Helem nastavniku ostaje samo njegova sposobnos da djecu bukvalno motiviše i privoli na rad.
U izuzetnim slučajevima se poduzimaju mjere ukora,kako razrednika tako i nastavničkog vijeća.Ovdje se dragi kolega forumaš ne bi baš dala složiti.Sve je od nastavnika do nastavnika,njegovog vlastitog pripremanja za nastavu,od inovacija i uvođenja metoda i načina rada za djecu zanimljivijih.Kako rekoh to je opet sposobnost nastavnika.sarajlija_ba wrote: Predavanja su vam suhoparna, dosadna, neinventivna...predajete djeci reda radi samo da ispunite fond časova.
Gradivo jeste obimno,ali nije nimalo preobimno.I tu je opet problem sposobnost nastavnika da nastavni plan razradi i pravilno procijeni vrijeme potrebno za usvajanje neke nastavne jedinke.Sva sreća pa je nastavnicima ostavljeno na volju da tokom godine mijenjau operativni plan(vremenske odrednice potrebne od teme do teme)paa i sami nastavnici mogu korigovati propuste načinjene prilikom razrade nastavnog plana.Naravno ako hoće i ako im je cilj da djeca usvoje gradivo.
Ja eto,priznajem da sam recimo loše predvidjela vrijeme potrebno za usvajanje tablice množenja pa umjesto planiranih 4 časa raditi ću je 6 časova.Ta dva časa ću nekako već u toku namiriti na nečemo što je manje zahtjevno.
Jedina prednost je nastavnikova mogućnost da autoritetom o kojem ranije govorismo postigne efekat.Ako autoriteta nema---->nema ni uspjeha.sarajlija_ba wrote:Iskreno, meni je smiješno da čovjek od 30 ili 40 godina ne može izaći na kraj sa pubertetlijama ili još gore sa osnovcima. Sve prednosti su na nastavnikovoj strani...baš sve.
Kad govorim o autoritetu moram naglasitida ne mislim na autoritet tipa-->strah i trepet od nastavnika,nego na poštovanje i poštivanje razrednih pravila.Nema tu popuštanja djeci,po principu miljenik ili ne,svima jednako,jer samo sa istim stavom prema svima može se od sviju očekivati poštovanje.Sad kad si se već dotakao primanja nastavnika,ja moram a da kažem da neki nastavnici pošteno zarade svaku marku od prosječne plate nastavnika na TK-a od 750KM.A neki ne zarade ni minimalac.sarajlija_ba wrote: Znaš, kad se nekome ponudi da bude nastavnik on to objeručke prihvati, Državni pos'o, plata redovna...bla, bla, bla...a onda kad vidi da on to ne može i ne zna neće da kaže "ljudi, nije ovo za mene" nego ostaje na tom poslu i žali se kako sve ne valja drugo...osim njega naravno.![]()
Onaj nastavnik koji želi i kome je cilj kvalitetno obrazovanje će zbilja plaćenih 2h dnevno za pripremanje i iskorisiti u isto,a ne trkom kući izvrnuti se pred TV ekran i gledati novu epizodu Onura i Šeherzade.![]()
Rijetko ko će priznati da nešto nije za njega,nažalost i na štedu generacija koje dolaze.Opet da isključim generalizaciju.I danas neki nastavnici vole svoj posao i rade ga sa ljubavlju.I danas se neki žrtvuju za osmijeh djeteta koje ima smetnje u razvoju.I danas učiteljica pusti suzu radosnicu kad mali dječak koji ne može držati olovku u ruci radi problema s motorikom napiše slovo koje je predivno oblikovano.sarajlija_ba wrote: Razlika između današnjih nastavnika i onih koji su meni predavali jeste u tome što su oni nekadašnji volili svoj posao, unosili se u svoj posao i ako treba i žrtvovali za svoj posao.
I danas neki nastavnici uživaju kad vide da njihovi učenici nakon odlaska iz njihova razreda ih pozdrave i pitaju za zdravlje.Bravo!Evaluacija rada nastavnika je ono što je potrebno.Završno testiranje učenika je ujedni i testiranje nastavnika.sarajlija_ba wrote: Neuspjeh učenika je istovremeno i neuspjeh nastavnika.
Nije nastavnik dobar nastavnik ako 50% učenika nije usvojilo vrste saobraćaja,jer ostaje pitanje :zašto?Razumljivo je da će uvijek biti djece koja zaostaju,ali sistematsko praćenje rada učenika u tom slučaju,kada neki učenik nije usvojio planirano gradivo može "odraniti"čast nastavnika.O ovome i sama previše znam.Prvenstveno kao roditelj koji je svaki dan ljut na svoje kolege.Zbilja su neki nastavnici previše shvatili rečenicu:Učestvovanje roditelja u nastavnom procesu.sarajlija_ba wrote:
Vjerujem da je jako teško roditeljima koji rade s posla onako umorni sjesti i s djecom raditi domaće zadatke.I sama dođem ponekadd u situaciju da "ludim".Na poslu 5 časova pa onda kući ajmeeeeeeee nastavak.Ja do malo prije provjeravah matematičke zadatke svom školarcu i vjerujem da je za njen odgoj bilo puno efektnije da smo pričale neobavezno,smijale se,....nego zbrajale i oduzimale,tražile nepoznati broj x![]()
Ono što najviše mrzim su domaći zadaci preko praznika.To kad mi moj školarac donese dođe mi da odmah dižem frke i vjeruj često insistiram da djeci za vrijeme praznika nema domaćih zadataka.Ne vidim zašto bi ja otišla na praznike bez obaveza djeci i njihovim roditeljima dala kaznu.![]()
Ja polako već dočekujem.sarajlija_ba wrote: Daj Bože da i vi to dočekate.
Drago mi je što dočekuješ da ti se roditelji ili bivši učenici zahvale na uloženom trudu i energiji.
Pretpostavljam da sa takvim radom postižeš i autoritet a i ljubav učenika i prema tebi i prema predmetu koji predaješ. Naravno, ne očekujem da te svi vole i poštuju, ali veliki dio...da.
Tvoj stav i rad je vrijedan i mog poštovanja i poštovanja svakog realnog roditelja.
- lejlamo