Opet nisi krenula sa kompetentnog stajalištaMa.Le.Na wrote:opaska prije nego nastavimo![]()
nekompetentnost odgojnog kadra koji djecu uci, odgaja i uopce oblikuje u osobe kakve ce sutra biti ...je toliko vazna stavka da se ne moze porediti sa nekompetentnoscu u bilo kojoj drugoj bransi
ovim ne opravdavam druge profesije ali opet isticem da je obrazovna daleko vaznija i samim tim treba da podlijeze i vecoj i jacoj kritici
a sada da nastavimo...ako i krenemo od pretpostavke da su svi kompetentni..ja sam i dalje za to da se djeca prepuste ne samo jednom ucitelju nego vise njih..
objasnila sam to prije..razliciti ljudi imaju razlicit pristup djetetu..
u prva 3 razreda osnovne skole imala sam priliku da promijenim 3 ucitelja...i meni licno je to odgovaralo..
prvo - upoznala sam razlicit pristup predavanju nastavnog stiva ..i ono sto mi nikako nije bilo jasno kod jednog bilo je odlicno objasnjeno od drugog ucitelja..imala sam ucitelja i uciteljicu i takodjer i taj pristup je vrlo razlicit ..
dakle moja licna iskustva su pozitivna
ne znam sada da li treba spominjati i ceste situacije u kojima se odredjena djeca preferiraju pa time imaju i drugaciji tretman kod tog ucitelja..sto bi se izbjeglo bar donekle uvodjenjem vise nastavnika..
5.RAZRED UČITELJI ILI NASTAVNICI?
-
zelenashica
#26 Re: 5.RAZRED UČITELJI ILI NASTAVNICI?
- Ma.Le.Na
#27 Re: 5.RAZRED UČITELJI ILI NASTAVNICI?
jesamzelenashica wrote:Opet nisi krenula sa kompetentnog stajalištaMa.Le.Na wrote:opaska prije nego nastavimo![]()
nekompetentnost odgojnog kadra koji djecu uci, odgaja i uopce oblikuje u osobe kakve ce sutra biti ...je toliko vazna stavka da se ne moze porediti sa nekompetentnoscu u bilo kojoj drugoj bransi
ovim ne opravdavam druge profesije ali opet isticem da je obrazovna daleko vaznija i samim tim treba da podlijeze i vecoj i jacoj kritici
a sada da nastavimo...ako i krenemo od pretpostavke da su svi kompetentni..ja sam i dalje za to da se djeca prepuste ne samo jednom ucitelju nego vise njih..
u prva 3 razreda osnovne skole imala sam priliku da promijenim 3 ucitelja...i meni licno je to odgovaralo..
prvo - upoznala sam razlicit pristup predavanju nastavnog stiva ..i ono sto mi nikako nije bilo jasno kod jednog bilo je odlicno objasnjeno od drugog ucitelja..imala sam ucitelja i uciteljicu i takodjer i taj pristup je vrlo razlicit ..
ne znam sada da li treba spominjati i ceste situacije u kojima se odredjena djeca preferiraju pa time imaju i drugaciji tretman kod tog ucitelja..sto bi se izbjeglo bar donekle uvodjenjem vise nastavnika..![]()
![]()
![]()
![]()
i ne znam cemu tako obrambeni stav
-
zelenashica
#28 Re: 5.RAZRED UČITELJI ILI NASTAVNICI?
Naravno da će biti odbijen jer oni štede novac na onome na čemu treba da izdvajaju još više.Bloo wrote:zelenashica wrote: Ovo su uštede ministarstava,nažalost na uštrb kvaliteta.![]()
Naravno da je puno lakše i efektivnije imati odjeljenje sa nekih 20-ak učenika a ne 30 i više,gornja granica 36Dok svakom djetetu posvetiš samo jedan minut časa časa nigdje.
da, čest slučaj, u školi u kojoj sam radila, direktorica je pisala zahtjev Ministarstvu da se odobri još jedno odjeljenje iz gore navedenih razloga, međutim odbijen je zahtjev
Sve je to i OK donekle ukoliko se radi o čistom odjeljenju.....ali hajde zamisli situaciju sa 14 učenika u kojem je i prvi,drugi,treći,četvrti razred
-
zelenashica
#29 Re: 5.RAZRED UČITELJI ILI NASTAVNICI?
Samo zato što mrzim generalizacije i pretpostavke koje nemaju veze sa većinom.Ma.Le.Na wrote:jesamzelenashica wrote:Opet nisi krenula sa kompetentnog stajalištaMa.Le.Na wrote:opaska prije nego nastavimo![]()
ne znam sada da li treba spominjati i ceste situacije u kojima se odredjena djeca preferiraju pa time imaju i drugaciji tretman kod tog ucitelja..sto bi se izbjeglo bar donekle uvodjenjem vise nastavnika..![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
i ne znam cemu tako obrambeni stav
- Ma.Le.Na
#30 Re: 5.RAZRED UČITELJI ILI NASTAVNICI?
nisam za nelogicne i krajnje subjektivno nastrojene rasprave
pozz
- Bloo
- Globalna šefica
#31 Re: 5.RAZRED UČITELJI ILI NASTAVNICI?
ne znam da li je puno off topic
ali dok sam radila u školi često sam uspoređivala današnje srednjoškolce i svoju generaciju (nije velika razlika 10tak godina)
nismo bili štreberi, niti pretjerano inteligentni, ali smo znali svoje obaveze, pored "mržnje" prema određenom profesoru smo imali i poštovanje zbog njegove profesije, te smo nekako imali dosta interesovanja izvan škole
na žalost generacija koju sa ispratila, te oni koji su ostali, me pomalo podsjećaju na zombije...nikakvih interesovanja (knjige, filmovi, PC igre...sport malo češće), samo facebook i kafe
moja je greška što sam u školu otišla da radim sa nekim prosvjetiteljskim idealima...ali djeca su se promjenila (barem ovih 200 sa kojima sam ja imala doticaja)
na gore
ali dok sam radila u školi često sam uspoređivala današnje srednjoškolce i svoju generaciju (nije velika razlika 10tak godina)
nismo bili štreberi, niti pretjerano inteligentni, ali smo znali svoje obaveze, pored "mržnje" prema određenom profesoru smo imali i poštovanje zbog njegove profesije, te smo nekako imali dosta interesovanja izvan škole
na žalost generacija koju sa ispratila, te oni koji su ostali, me pomalo podsjećaju na zombije...nikakvih interesovanja (knjige, filmovi, PC igre...sport malo češće), samo facebook i kafe
moja je greška što sam u školu otišla da radim sa nekim prosvjetiteljskim idealima...ali djeca su se promjenila (barem ovih 200 sa kojima sam ja imala doticaja)
na gore
-
zelenashica
#32 Re: 5.RAZRED UČITELJI ILI NASTAVNICI?
Odbrambeni mehanizam i funkcioniše po principu logike.Ma.Le.Na wrote:dakle ipak je obrambeni a ne zanosvan na logici
nisam za nelogicne i krajnje subjektivno nastrojene rasprave
pozz
Pozdrav.
-
zelenashica
#33 Re: 5.RAZRED UČITELJI ILI NASTAVNICI?
Da,ovo je tačno.Bloo wrote:ne znam da li je puno off topic
na gore
Ali treba biti objektivan i prihvatiti činjenicu da djeca nisu sama promijenila stav o poštovanju nego pod utjecajem roditelja koji su spremni da ocjenjuju,vrednuju i rade kvalitetu procjenjivanja pojednih nastavnika bez dovoljnih kompetencija.
- Bloo
- Globalna šefica
#34 Re: 5.RAZRED UČITELJI ILI NASTAVNICI?
da, ali od nas se očekuje da budemo i ODGOJNA ustanovazelenashica wrote:Da,ovo je tačno.Bloo wrote:ne znam da li je puno off topic
na gore
Ali treba biti objektivan i prihvatiti činjenicu da djeca nisu sama promijenila stav o poštovanju nego pod utjecajem roditelja koji su spremni da ocjenjuju,vrednuju i rade kvalitetu procjenjivanja pojednih nastavnika bez dovoljnih kompetencija.
došlo je do generalne promjene vrijednosti u društvu, što se naravno odražava i na odnos prema profesorima/nastavnicima/učiteljima
u moje doba (kak volim ovaj izraz) profesor je uvijek bio u pravu (ne tvrdim da je ovo dobro), a danas se nađem u situaciji da mi nečiji roditelj ( profesija mašinski tehničar) objašnjava kako njegov sin zna engleski za 5
ili kada djeca planiraju da zovnu inspekciju profesorima, a prije toga sakriju par pismenih zadaća (a po zakonu moram imati svu pisanu evidenciju i testiranje na broju)
- bogoljub
#35 Re: 5.RAZRED UČITELJI ILI NASTAVNICI?
Jedno VELIKO hvala zelenašici za postavljenu temu!
Naime, u potpunosti podržavam ono što zelenašica zastupa, a to je temeljna reforma odgoja i obrazovanja.
Namjerno sam na prvo mjesto stavio odgoj. Kada je riječ o odgoju, ustvari tu se nema šta reformisti, jer odgoja skoro da i nema u našem školskom sistemu. Dakle kadrovi za odgoj školske djece ili uopšte ne postoje, ili se taj rad svodi na administrativne poslove i šablonske norme koje nekakav tamo pedagog diktira učiteljima. Praktičnog odgoja ni na mapi.
Kada je riječ o obrazovanju, onda tu se susrećemo sa raznim tipovima i nivoima prenošenja znanja na učenike.
Sposobnost jednog prosvjetnog radnika u prenošenju znanja prvobitno ovisi o samom znanju istog radnika, Ako učitelj nije pun znanja, ili ako nema ono što potrebuju učenici onda imamo jedan opšti kuršlus u prenošenju znanja.
Ako je jedan učitelj nekoliko semestara na faxu potrošio na rješavanje nekih svemirskih zadataka iz matematike i sl. a o metodama predavanja istog i psihologiji djece malo ili ni malo, onda se tu itekako pojavljuje jedan veliki problem komunikacije i shvatanja prenošenja znanja.
Kada je u pitanju učitelj ili nastavnik nebitno za koji razred 4. ili 5. onda je moje mišljenje sljedeće:
Osoba koja predaje bilo koji predmet djeci ovog uzrasta prvenstveno mora biti spremna i upoznata šta djeca trebaju, mogu i šta je to prioritet da nauče, zvala se ona učitelj ili nastavnik!
Naime, u potpunosti podržavam ono što zelenašica zastupa, a to je temeljna reforma odgoja i obrazovanja.
Namjerno sam na prvo mjesto stavio odgoj. Kada je riječ o odgoju, ustvari tu se nema šta reformisti, jer odgoja skoro da i nema u našem školskom sistemu. Dakle kadrovi za odgoj školske djece ili uopšte ne postoje, ili se taj rad svodi na administrativne poslove i šablonske norme koje nekakav tamo pedagog diktira učiteljima. Praktičnog odgoja ni na mapi.
Kada je riječ o obrazovanju, onda tu se susrećemo sa raznim tipovima i nivoima prenošenja znanja na učenike.
Sposobnost jednog prosvjetnog radnika u prenošenju znanja prvobitno ovisi o samom znanju istog radnika, Ako učitelj nije pun znanja, ili ako nema ono što potrebuju učenici onda imamo jedan opšti kuršlus u prenošenju znanja.
Ako je jedan učitelj nekoliko semestara na faxu potrošio na rješavanje nekih svemirskih zadataka iz matematike i sl. a o metodama predavanja istog i psihologiji djece malo ili ni malo, onda se tu itekako pojavljuje jedan veliki problem komunikacije i shvatanja prenošenja znanja.
Kada je u pitanju učitelj ili nastavnik nebitno za koji razred 4. ili 5. onda je moje mišljenje sljedeće:
Osoba koja predaje bilo koji predmet djeci ovog uzrasta prvenstveno mora biti spremna i upoznata šta djeca trebaju, mogu i šta je to prioritet da nauče, zvala se ona učitelj ili nastavnik!
- enko 1964
- Grijem se na: južnu interkonekciju
#36 Re: 5.RAZRED UČITELJI ILI NASTAVNICI?
Jedna mi stvar nije jasna kada se razgovara o problemima u obrazovanju, naročito u osnovnoj školi, koja bi valjda trebala biti nekakav temelj za sve ono što će dijete postići kada bude odrastao čovjek. To je nezainteresiranost većine roditelja i dobrog dijela ostalih učesnika u obrazovanju. Bio sam član "vijeća roditelja" i skoro nikada nismo razgovarali o načinu na koji izvodi nastava, o čemu to naša djeca uče, šta je to bitno a šta možda nije, šta je možda dobro a šta može biti bolje. Većini je najbitnija ocjena i nije važno kako će se donje doći. Hoće li je dijete dobiti znanjem, na lijepe oči, prepisivanjem, zbog uticaja roditelja ili nekoga od rodbine ili prijatelja, skoro da i nije bitno. Nije bitno hoće li ocjena biti u skladu sa znanjem učenika, bitno je da zadovolji učeničke i roditeljske apetite a često i da nastavnika oslobodi dodatnih obaveza. Na roditeljskim sastancima se razgovara npr o tome treba li određeno dijete biti pušteno u WC za vrijeme časa jer ono za milog Boga ne može u WC kada ima druge djece. Čitaju se nekakve uredbe iz ministarstva o stvarima koje i ptice cvrkuću na granama ali se time valjda pravi iluzija da tamo neko nešto radi. Čast izuzecima. Čitaju se preporuke odnosno zaključci sa nekakvih seminara po Jadranu na kojima se zaključilo da je, vjerovali ili ne, droga štetna i opasna. O brojnosti udžbenika od raznih autora za jedan predmet koji su skoro redom prepisani, o udžbenicima koje treba kupiti a djeca ih tokom godine nikad ne otvore, o lektirama koje se ne čitaju nego skidaju sa interneta i samo treba nabrojati što više stilskih figura i sl. a ko te pita šta je pisac htio da kaže i ima li kakve poruke iz napisane knjige, se ne razgovara. Zar je normalno da za vrijeme jednog polugodišta, djeca pređu samo jednu lekciju iz stranog jezika i da za to uredno dobiju ocjenu.
Ja sam prošle školske godine, kao gost prisustvovao cjelodnovnoj nastavi u odjelenju moga djeteta. Htio sam da se na licu mjesta uvjerim koliko znaju i ostala djeca, jer ja znanjem svog djeteta nisam zadovoljan i pored jako dobrih ocjena. Treba li reći da nisam zadovoljan. Ne radi se ni o kakvom specijalnom znanju nego o stvarima koje su napisane u udžbenicima po kojima se odvija nastava i koji su odobreni od ministarstava.
I pored svega ne postoji želja da se razgovara o nastavnom procesu i da se isti koliko toliko poboljša jer i ja kao i svaki roditelj želim dobre ocjene ali mi je bitno da iza ocjena stoji i odgovarajuće znanje.
Ja sam prošle školske godine, kao gost prisustvovao cjelodnovnoj nastavi u odjelenju moga djeteta. Htio sam da se na licu mjesta uvjerim koliko znaju i ostala djeca, jer ja znanjem svog djeteta nisam zadovoljan i pored jako dobrih ocjena. Treba li reći da nisam zadovoljan. Ne radi se ni o kakvom specijalnom znanju nego o stvarima koje su napisane u udžbenicima po kojima se odvija nastava i koji su odobreni od ministarstava.
I pored svega ne postoji želja da se razgovara o nastavnom procesu i da se isti koliko toliko poboljša jer i ja kao i svaki roditelj želim dobre ocjene ali mi je bitno da iza ocjena stoji i odgovarajuće znanje.
- Bloo
- Globalna šefica
#37 Re: 5.RAZRED UČITELJI ILI NASTAVNICI?
bogoljub wrote:Jedno VELIKO hvala zelenašici za postavljenu temu!
mala zamjerka
sve mi se čini da roditeljske jedinice žele da i tu stavku u potpunosti prebace na školu, da ih mi odgajamo
- madner
#38 Re: 5.RAZRED UČITELJI ILI NASTAVNICI?
Kakve hamse upisuju faks to je kao lutrija.
- Bloo
- Globalna šefica
#39 Re: 5.RAZRED UČITELJI ILI NASTAVNICI?
madner wrote:Kakve hamse upisuju faks to je kao lutrija.
ja prva, vidi mene, a još mi dali djecu da podučavam i odgajam
- madner
#40 Re: 5.RAZRED UČITELJI ILI NASTAVNICI?
Ti si odlicna kakvih ima.Bloo wrote:madner wrote:Kakve hamse upisuju faks to je kao lutrija.
ja prva, vidi mene, a još mi dali djecu da podučavam i odgajambona ti
Sad zamisli kakve su druge
-
zelenashica
#41 Re: 5.RAZRED UČITELJI ILI NASTAVNICI?
Tačno je da je nažalost većina roditelja nezainteresova za sam proces obrazovanja.Ali isto tako je tačno i da nadležno ministartvo ne vodi dovoljno ili nikako računa o istom tom obrazovanju.enko 1964 wrote:Jedna mi stvar nije jasna kada se razgovara o problemima u obrazovanju, naročito u osnovnoj školi, koja bi valjda trebala biti nekakav temelj za sve ono što će dijete postići kada bude odrastao čovjek. To je nezainteresiranost većine roditelja i dobrog dijela ostalih učesnika u obrazovanju.
Većini jeste najbitnija ocjena i tu je veći dio problema na relaciji roditelj-nastavnik.enko 1964 wrote: Bio sam član "vijeća roditelja" i skoro nikada nismo razgovarali o načinu na koji izvodi nastava, o čemu to naša djeca uče, šta je to bitno a šta možda nije, šta je možda dobro a šta može biti bolje. Većini je najbitnija ocjena i nije važno kako će se donje doći. Hoće li je dijete dobiti znanjem, na lijepe oči, prepisivanjem, zbog uticaja roditelja ili nekoga od rodbine ili prijatelja, skoro da i nije bitno.
Često se dođe u situaciju da se roditeljima mora pojašnjavati sam princip ocjenjivanja(što i nije loše)ali kad se te iste ocjenje upoređuju sa ocjenama drugih učenika nastaje problem.Ocjena bar kod mene,što se tiče recimo zaključne ocjene(primjer prvo polugodište) je suma i rada,znanja,truda,zalaganja.....nema tu zbrajanja ocjena i dijeljenja na broj ocjena,kako je kod većine praksa.Stvar je u kontinuiranom praćenju napredovanja učenika.Naravno ne smijem zaboraviti primjer gdje recimo jednom učeniku zaključim 3 a drugom 4,a približno su istog znanja i ostalih aspekata koji su ocjenjuju.Kako da se roditeljima koji pred sobom imaju samo viziju OCJENA objasnim da na njegovo dijete motivacijski djeluje u tom momentu manja ocjena(vođena idejom da će se truditi i raditi bolje da istu poveća do kraja školske godine),dok na drugog način motivacije je "povećati"ocjenu da bi se trudio da istu održi na kraju školske godine.
Kakve dodatne obaveze pominješ?enko 1964 wrote: Nije bitno hoće li ocjena biti u skladu sa znanjem učenika, bitno je da zadovolji učeničke i roditeljske apetite a često i da nastavnika oslobodi dodatnih obaveza. Na roditeljskim sastancima se razgovara npr o tome treba li određeno dijete biti pušteno u WC za vrijeme časa jer ono za milog Boga ne može u WC kada ima druge djece. Čitaju se nekakve uredbe iz ministarstva o stvarima koje i ptice cvrkuću na granama ali se time valjda pravi iluzija da tamo neko nešto radi. Čast izuzecima. Čitaju se preporuke odnosno zaključci sa nekakvih seminara po Jadranu na kojima se zaključilo da je, vjerovali ili ne, droga štetna i opasna. O brojnosti udžbenika od raznih autora za jedan predmet koji su skoro redom prepisani, o udžbenicima koje treba kupiti a djeca ih tokom godine nikad ne otvore, o lektirama koje se ne čitaju nego skidaju sa interneta i samo treba nabrojati što više stilskih figura i sl. a ko te pita šta je pisac htio da kaže i ima li kakve poruke iz napisane knjige, se ne razgovara.
Nastavniku su sve obaveze redovne(pa čak i dopunski časovi i slobodne aktivnosti)?
Roditeljski sastanak kao sastanak je zamišljen za razmjenu informacija(odgojnih,obrazovnih i pedagoških) i upoznavanje sa izmjenama pojednih "pravila i uredbi".Ništa loše nema ni u skretanju pažnje na odlaske kako ti reče u wc i to je dio odgoja.
O obradama lektira je suvišno govoriti,sve je to od nastavnika do nastavnika.Sve zavisi od njegovih sati pripremanja,ciljeva i naravno sposobnosti.Zna se šta je suština i cilj svake nastavne jedinke pa tako i lektire.To što neki dozvoljavaju internetske olakšice,te ne traže mišljenje i razgovor o datoj lektiri--->čitaj prepisivanje i ne čitanje lektira je problem za pedagoško i nastavničko vijeće.
Nije normalno!enko 1964 wrote: Zar je normalno da za vrijeme jednog polugodišta, djeca pređu samo jednu lekciju iz stranog jezika i da za to uredno dobiju ocjenu.
Želja ne postoji praktično ali je uvijek postojala u dopisima,uredbama,obavijestima....tek da se vidi da se i u ministarsvu nešto (ne)radi.Nastavnici se pitaju za NPP,za autore udžbenika,....fino odvoje sate i sate vremena za diskusije na stručnim aktivima.Pripreme zapisnike i materijal proslijede ministarstvu.Ali..............ali se "odozgo"opet samo pošalju spiskovi udženika koji su "odobreni"....nerijetko se ni jedan prijedlog stručnih aktiva ne uvaži.Čisto sumnjam da ih iko i pogleda,a kamlo pročita.Jednostavno nastavnici nemaju dovoljno ili nikako uticaja da mijenjaju NPP ili odabir udžbenika.enko 1964 wrote:Ja sam prošle školske godine, kao gost prisustvovao cjelodnovnoj nastavi u odjelenju moga djeteta. Htio sam da se na licu mjesta uvjerim koliko znaju i ostala djeca, jer ja znanjem svog djeteta nisam zadovoljan i pored jako dobrih ocjena. Treba li reći da nisam zadovoljan. Ne radi se ni o kakvom specijalnom znanju nego o stvarima koje su napisane u udžbenicima po kojima se odvija nastava i koji su odobreni od ministarstava.
U ovome se uvijek očekivala podrška roditelja preko Vijeća roditelja ali ruku na srce rijetki su roditelji koji su članovi istog vijeća zarad dobrobiti djece.I tu su često osobe koje žele da se samo javno eksponiraju i postanu "vodeće face" u školi svog djeteta.Čast izuzecima!
-
zelenashica
#42 Re: 5.RAZRED UČITELJI ILI NASTAVNICI?
bogoljub wrote:Jedno VELIKO hvala zelenašici za postavljenu temu!
ps.Hvala.
- Filter
#43 Re: 5.RAZRED UČITELJI ILI NASTAVNICI?
hmmm... vjerujem da su vec dovoljno "veliki" da bi mogli savladati tu "gomilu" nastavnika. djeca se vec od 2. razreda susrecu kroz sekcije, vanskolske aktivnosti sa drugim nastavnicima ili uciteljima.tako da tu dolazi do tog prilagodjavanja.zelenashica wrote: Da li po Vašem mišljenu(prvenstveno molim za mišljenje roditelja) treba 5. razred ostaviti uz učiteljicu ili djecu prepustiti gomili nastavnika i njihovim različitim metodama bez procesa prilagođavanja?
Kakva je situacija u Vašim školama po ovom pitanju?
PS. pricam o skoli u koju ide moje dijete, sad je 4 razred i ne znam sta nas ceka iduce godine
- sarajlija_ba
#44 Re: 5.RAZRED UČITELJI ILI NASTAVNICI?
Prije svega ne sviđa mi se 9-togodišnje obrazovanje. Djeca krenu u školu baš ko pravi maksumi.zelenashica wrote: Da li po Vašem mišljenu(prvenstveno molim za mišljenje roditelja) treba 5. razred ostaviti uz učiteljicu ili djecu prepustiti gomili nastavnika i njihovim različitim metodama bez procesa prilagođavanja?
Kakva je situacija u Vašim školama po ovom pitanju?
Drugo, u petom razredu trebaju biti učiteljice jer to je nekadašnji četvrti osmogodišnje a tad je bila učiteljica.
Sad malo o sistemu i osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja.
Ne sviđa mi se obrazovni sistem jer je preopširan i predetaljan. Previše predmeta i previše nepotrebnih informacija. Djeca izgledaju ko tovarni magarci sa onim torbetinama. Gotovo svaki predmet ima udžbenik, zbirku zadataka, radnu sveski ili svesku. Ove generacije će imati probleme sa kičmom zbog nekog nadobudnog konja u ministarstvu koji je ovo osmislio.
Ne sviđa mi se većina nastavnika. Glume neke opasne face, ne možeš dobiti dobru ocjenu osim ako si simpatičan. Čast izuzecima.
Ne sviđa mi se način rada sa djecom. Svi pričaju o modernom pedagoškom pristupu, novim nastavnim planovima i procesima...bla, bla, bla...a sve je ko i u doba komunizma. Znaš - ne znaš...sjedi.
Ne sviđaju mi se "betonske" trice. Kaže nastavnica "ako bude imao kod mene 3 onda će u srednjoj imati 4". Ma hebem ti više te neke betonske ocjene.
Jednom riječju, ja bih sa zapada sve prepis'o. I sistem i sve.
Na zapadu kad završiš srednju školu za automehaničara...ti si fakat automehaničar.
Ovdje kad završi istu tu školu...nema pojma ni kako otvoriti haubu od auta, al' zato zna prirodni priraštaj ovaca u Paragvaju ili glavni grad Obale slonovače...
Zelena, nemoj ovo shvatiti ništa na ličnoj osnovi.
Znam da u ministarstvima sjede konji marke dorat koji su dobri samo za plitkog oranja i da ne slušaju nikčije prijedloge nego misle da su popili svu pamet svijeta.
-
zelenashica
#45 Re: 5.RAZRED UČITELJI ILI NASTAVNICI?
Kolega nemam razloga da shvatam išta lično,jer i sama znam da si u većem dijelo rečenog upravu.sarajlija_ba wrote:
Prije svega ne sviđa mi se 9-togodišnje obrazovanje. Djeca krenu u školu baš ko pravi maksumi.
Drugo, u petom razredu trebaju biti učiteljice jer to je nekadašnji četvrti osmogodišnje a tad je bila učiteljica.
Sad malo o sistemu i osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja.
Ne sviđa mi se obrazovni sistem jer je preopširan i predetaljan. Previše predmeta i previše nepotrebnih informacija. Djeca izgledaju ko tovarni magarci sa onim torbetinama. Gotovo svaki predmet ima udžbenik, zbirku zadataka, radnu sveski ili svesku. Ove generacije će imati probleme sa kičmom zbog nekog nadobudnog konja u ministarstvu koji je ovo osmislio.
Ne sviđa mi se većina nastavnika. Glume neke opasne face, ne možeš dobiti dobru ocjenu osim ako si simpatičan. Čast izuzecima.
Ne sviđa mi se način rada sa djecom. Svi pričaju o modernom pedagoškom pristupu, novim nastavnim planovima i procesima...bla, bla, bla...a sve je ko i u doba komunizma. Znaš - ne znaš...sjedi.
Ne sviđaju mi se "betonske" trice. Kaže nastavnica "ako bude imao kod mene 3 onda će u srednjoj imati 4". Ma hebem ti više te neke betonske ocjene.
Jednom riječju, ja bih sa zapada sve prepis'o. I sistem i sve.
Na zapadu kad završiš srednju školu za automehaničara...ti si fakat automehaničar.
Ovdje kad završi istu tu školu...nema pojma ni kako otvoriti haubu od auta, al' zato zna prirodni priraštaj ovaca u Paragvaju ili glavni grad Obale slonovače...
Zelena, nemoj ovo shvatiti ništa na ličnoj osnovi.
Znam da u ministarstvima sjede konji marke dorat koji su dobri samo za plitkog oranja i da ne slušaju nikčije prijedloge nego misle da su popili svu pamet svijeta.
Tačno je da su informacije koje djeca usvajaju u većini slučajeva nakaradne i nepotrebne.Nastavnici usvajanje istih moraju ispoštovati jer su iste navedene u udžebnicima i NPP.Međutim treba mijenjati kompletan obrazovni sistem,planove i programe,načine rada.
Meni je jako smiješno kad čitam neki članak u stručnom časopisu pa kažu:"Inovativni rad-rad u grupi".
Zaboga ne može nešto biti inovacija 20 i više godina
Ili kad krenu da miješaju pojmove dijete s posebnim potrebama i dijete sa poteškoćama u razvoju.Za mene je dijete s posebnim potrebama za kojeg trebam pripremiti zadatke na višem nivou,jer se on sa znanjem daleko izdvaja od ostale djece.,a ne samo dijete koje zaostaje u radu....
Ali da ne duljim džaba,činjenica je nesporna da se trebaju mijenjati NPP-mi,trebaju pripremiti novi udžebnici i sve postaviti jednoobrazno na nivou ako ne federacije i države onda bar kantona.
PS.Meni je devetogodišnje obrazovanje sasvim dobro,ali KAD BI SE RADILO ONAKO KAKO JE NAVEDNO U OKVIRNOM NNP!
Ovako nakaradno,sa nedefinisanim stvarima,bez opremljenih škola i dovoljno obučenih kadrova je sve samo ne ono što je trebalo biti.
- enko 1964
#46 Re: 5.RAZRED UČITELJI ILI NASTAVNICI?
@ zelenashica
"Kakve dodatne obaveze pominješ?
Nastavniku su sve obaveze redovne(pa čak i dopunski časovi i slobodne aktivnosti)?
Roditeljski sastanak kao sastanak je zamišljen za razmjenu informacija(odgojnih,obrazovnih i pedagoških) i upoznavanje sa izmjenama pojednih "pravila i uredbi".Ništa loše nema ni u skretanju pažnje na odlaske kako ti reče u wc i to je dio odgoja.
O obradama lektira je suvišno govoriti,sve je to od nastavnika do nastavnika.Sve zavisi od njegovih sati pripremanja,ciljeva i naravno sposobnosti.Zna se šta je suština i cilj svake nastavne jedinke pa tako i lektire.To što neki dozvoljavaju internetske olakšice,te ne traže mišljenje i razgovor o datoj lektiri--->čitaj prepisivanje i ne čitanje lektira je problem za pedagoško i nastavničko vijeće."
Ovo o dodatnim obavezama sam rekao na osnovu iskustva koje sam stekao školujući jedno dijete koje je sada na fakultetu i drugo koje je sedmi razred devetogodišnje osnovne škole i na osnovu razgovora sa nastavnicima kojih imam i u porodici i među prijateljima.
Nastavnici često pokušavaju izbjeći da budu razredni starješina zbog obaveza koje nosi ta "funkcija" jer se i za vođenje razreda mora odvojiti dodatno vrijeme kako oko svakodnevnih učeničkih problema, tako i oko pripreme i vođenje roditeljskih sastanaka pa do informacija o ocjenama na koje svaki roditelj dolazi posebno jer su te informacije, kako kažu, povjerljive. Dalje, neki od njih izbjegavaju davati slabe ocjene, naročito na kraju školske godine, jer onda ide obaveza dolaska na popravni ispit. O verbalnim i drugim napadima u takvoj situaciji da ne govorim. Dodatna i dopunska nastava se takođe izbjegavaju jer se radi o časovima koji nisu posebno plaćeni iako nastavnik ima dovoljan broj časova za punu normu. Dopunska nastava se nekada, nekako i organizuje a dodatna samo ako se djeca spremaju za kakva takmičenja ili ako je nastavnik baš predan poslu koji radi pa zbog svog entuzijazma žrtvuje slobodno vrijeme za dobrobit djece.
Imam dijete koje zaista nema loše ocjene ali ja nisam zadovoljan znanjem koje ima iz pojedinih predmeta ( i pored toga što i supruga i ja radimo sa njim ) i zbog toga bih volio da se i djeci koja žele da znaju više, to i omogući dodatnom nastavom. Ipak je drugačije kada se dijete nađe u grupi sličnih sebi kojima je cilj zajednički, bolje su motivisani i rezultati će naravno biti bolji. Jasno mi je da i to treba posebno platiti ali ako već plaćamo za ispravljanje ili sankcionisanje negativnih društvenih pojava zašto ne bi plaćali i malo napredniji rad. Dijete zbog svojih finansijskih prilika ne mogu slati u privatnu školu.
I da zaključim. Ja ne mislim da je sve oko obrazovanja tako crno, ne mislim da nema ljudi koji stvarno žele da rade sa djecom i kojima plata nije jedini motiv za dolazak na posao ( iako je, razumljivo, vrlo važan ). Ne mislim da svi nastavnici istresaju svoje frustracije na djeci niti da su svi nastavnici nesposobni ( mada ima i takvih i vi u školama najbolje znate koji su to i kakve su im obrazovne i odgojne metode ). Želja mi je da razgovaramo, i roditelji i nastavnici, i to ne samo po forumima nego i tamo gdje se stvarno odlučuje i odakle se diriguje kompletnim obrazovnim sistemom i da stvarno uradimo nešto zbog čega bi svima bilo bolje.
"Kakve dodatne obaveze pominješ?
O obradama lektira je suvišno govoriti,sve je to od nastavnika do nastavnika.Sve zavisi od njegovih sati pripremanja,ciljeva i naravno sposobnosti.Zna se šta je suština i cilj svake nastavne jedinke pa tako i lektire.To što neki dozvoljavaju internetske olakšice,te ne traže mišljenje i razgovor o datoj lektiri--->čitaj prepisivanje i ne čitanje lektira je problem za pedagoško i nastavničko vijeće."
Ovo o dodatnim obavezama sam rekao na osnovu iskustva koje sam stekao školujući jedno dijete koje je sada na fakultetu i drugo koje je sedmi razred devetogodišnje osnovne škole i na osnovu razgovora sa nastavnicima kojih imam i u porodici i među prijateljima.
Nastavnici često pokušavaju izbjeći da budu razredni starješina zbog obaveza koje nosi ta "funkcija" jer se i za vođenje razreda mora odvojiti dodatno vrijeme kako oko svakodnevnih učeničkih problema, tako i oko pripreme i vođenje roditeljskih sastanaka pa do informacija o ocjenama na koje svaki roditelj dolazi posebno jer su te informacije, kako kažu, povjerljive. Dalje, neki od njih izbjegavaju davati slabe ocjene, naročito na kraju školske godine, jer onda ide obaveza dolaska na popravni ispit. O verbalnim i drugim napadima u takvoj situaciji da ne govorim. Dodatna i dopunska nastava se takođe izbjegavaju jer se radi o časovima koji nisu posebno plaćeni iako nastavnik ima dovoljan broj časova za punu normu. Dopunska nastava se nekada, nekako i organizuje a dodatna samo ako se djeca spremaju za kakva takmičenja ili ako je nastavnik baš predan poslu koji radi pa zbog svog entuzijazma žrtvuje slobodno vrijeme za dobrobit djece.
Imam dijete koje zaista nema loše ocjene ali ja nisam zadovoljan znanjem koje ima iz pojedinih predmeta ( i pored toga što i supruga i ja radimo sa njim ) i zbog toga bih volio da se i djeci koja žele da znaju više, to i omogući dodatnom nastavom. Ipak je drugačije kada se dijete nađe u grupi sličnih sebi kojima je cilj zajednički, bolje su motivisani i rezultati će naravno biti bolji. Jasno mi je da i to treba posebno platiti ali ako već plaćamo za ispravljanje ili sankcionisanje negativnih društvenih pojava zašto ne bi plaćali i malo napredniji rad. Dijete zbog svojih finansijskih prilika ne mogu slati u privatnu školu.
I da zaključim. Ja ne mislim da je sve oko obrazovanja tako crno, ne mislim da nema ljudi koji stvarno žele da rade sa djecom i kojima plata nije jedini motiv za dolazak na posao ( iako je, razumljivo, vrlo važan ). Ne mislim da svi nastavnici istresaju svoje frustracije na djeci niti da su svi nastavnici nesposobni ( mada ima i takvih i vi u školama najbolje znate koji su to i kakve su im obrazovne i odgojne metode ). Želja mi je da razgovaramo, i roditelji i nastavnici, i to ne samo po forumima nego i tamo gdje se stvarno odlučuje i odakle se diriguje kompletnim obrazovnim sistemom i da stvarno uradimo nešto zbog čega bi svima bilo bolje.
-
zelenashica
#47 Re: 5.RAZRED UČITELJI ILI NASTAVNICI?
Razredno starješinstvo se ne dodjeljuje onako po slobodnoj volji.To razredno starješinstvo ulazi u normu nastavnika.Primjer:Ako nastavniku do pune norme nedostaje čas za normu,daje mu se starješinstvo ili ako ima normu a on lično želi voditi isti razred kao i prošle godine taj čas mu se piše kao prekovremni rad i uredno plaća.enko 1964 wrote:
Stoga oko ovog smo napravili nesporazum bez potrebe,znači ništa od nastavnikovih obaveza nije tek onako dato.
Oko popravnih ispita je već druga tematika.Naime svaki direktor i uprava žele jedno:ŠTO MANJE SLABIH OCJENA ZARAD VREDNOVANJA ŠKOLA NA NIVOU KANTONA!To ti upraza prećutno ili indirektno govori da ne daješ slabe ocjene jer s time "bacaš"školu na ljestvicu vrednovanja jako nisko--->što je notorna pogreška.
Popravni ispiti,eh duga priča.Ja lično nemam popravne ispite(jako je rijetko da se desi učenik za ponavljanje razreda u nižim razredima)ali odgovorno tvrdim da moj otac,sestra,zet,..koji su isto tako prosvjetni radnici imaju popravne ispite i dodatne časove.I vjeruj od ostalih kolega radi toga nisu omiljeni.Ali ja se divim ocu koji i nakon 38 godina staža ima volje i želje da na popravnih terminima djeci da ono što ona nisu htjela uzeto tokom cijele godine.
Takođe želim da podvučem rad sa nadarenim učenicima.Ne znam kakva je praksa u ostalim školama ali u školama u kojima sam ja radila je bilo jako loše organizovano.Nastavim ovaj dio večeras..mora se krenuti na posao,đaci ne mogu da čekaju.
- enko 1964
#48 Re: 5.RAZRED UČITELJI ILI NASTAVNICI?
Ovo sa plaćanjem odnosno neplaćanjem dodatne i dopunske nastave te roditeljskih sastanaka i sl. vjerovatno je različito od škole do škole. Pouzdano znam za škole koje to ne plaćaju i kažu da to ne mogu platiti jer im ministarstvo daje ograničena sredstva a škola nema svoje pare.zelenashica wrote:Razredno starješinstvo se ne dodjeljuje onako po slobodnoj volji.To razredno starješinstvo ulazi u normu nastavnika.Primjer:Ako nastavniku do pune norme nedostaje čas za normu,daje mu se starješinstvo ili ako ima normu a on lično želi voditi isti razred kao i prošle godine taj čas mu se piše kao prekovremni rad i uredno plaća.enko 1964 wrote:
Stoga oko ovog smo napravili nesporazum bez potrebe,znači ništa od nastavnikovih obaveza nije tek onako dato.
Oko popravnih ispita je već druga tematika.Naime svaki direktor i uprava žele jedno:ŠTO MANJE SLABIH OCJENA ZARAD VREDNOVANJA ŠKOLA NA NIVOU KANTONA!To ti upraza prećutno ili indirektno govori da ne daješ slabe ocjene jer s time "bacaš"školu na ljestvicu vrednovanja jako nisko--->što je notorna pogreška.
Popravni ispiti,eh duga priča.Ja lično nemam popravne ispite(jako je rijetko da se desi učenik za ponavljanje razreda u nižim razredima)ali odgovorno tvrdim da moj otac,sestra,zet,..koji su isto tako prosvjetni radnici imaju popravne ispite i dodatne časove.I vjeruj od ostalih kolega radi toga nisu omiljeni.Ali ja se divim ocu koji i nakon 38 godina staža ima volje i želje da na popravnih terminima djeci da ono što ona nisu htjela uzeto tokom cijele godine.
Takođe želim da podvučem rad sa nadarenim učenicima.Ne znam kakva je praksa u ostalim školama ali u školama u kojima sam ja radila je bilo jako loše organizovano.Nastavim ovaj dio večeras..mora se krenuti na posao,đaci ne mogu da čekaju.
Šta reći za školu koja pošalje djecu i nastavnika na takmičenje iz, recimo tehničkog, i za troškove im daju 5 KM da kupe baterije. Ostale troškove snose roditelji i nastavnik. I sam sam nekoliko puta, zajedno sa predmetnim nastavnicima, vozio djecu na neka takmičenja ili sportske turnire. Nije mi teško niti mrsko i nije mi žao troška kojem sam izložen ali mislim da bi morao postojati neki fond i za takve stvari. Na stranu to što mnogi roditelji nisu uopšte zainteresovani za te vannastavne aktivnosti i smatraju ih samo gubljenjem vremena. Već sam pisao da je mnogima bitna samo dobra ocjena ali ne i način kako se do nje dolazi ili kakvo znanje iza nje stoji.
A što se tiče dodatne ili dopunske nastave, ja ne mislim da ona mora biti organizovana samo za supertalente i nadarenu djecu ili one sa lošim ocjenama nego i za onu djecu koja žele znati za veću ocjenu od 3 ili 4 ili žele učvrstiti svoje petice.
P.S. Sretan rad i što manje neurađenih zadaća!
-
sajrus
#49 Re: 5.RAZRED UČITELJI ILI NASTAVNICI?nastavnici
ovde se citavo vrijeme govori o krsenju zakona ako se 5 razred da predmetnoj ama ljudi uzmite pa procitajte zakon o osnovnom obrazovanju i odgouju tuzlanskog kantona gdje cl 71 eksplicitno kaze da nastavu od 1 do 4 razreda izvode ucitelji a od 5 do 9 predmetno nastavnici i dzaba mi ovde komentarisemo necije zelje zakon je jasan i kao takvog treba ga postovati dok se drugi ne donese mislim da je licemjerno pozivati se na zakon samo onda kada nam to odgovara a traziti njegovo krsenje onda kada nam ne odgovara. Svakom kantonu je zakonom dato pravo da regulise obrazovni sistem prema tome u tuzlanskom je tako i to ne sad nego se taj zakon krsi vec 3 godine a na stetu predmetnih nastavnika.M islim da treba realno sagledati stvari bez obzira na to sto se svi bore za egzistenciju iako se neki kriju iza interesa djece jer drugih valjanih argumenata nemaju.Ako se osvrnemo na nastavne sadrzaje u 5 devet vidi se da su to sadrzaji isti kao sto su bili iz 5 osam gdje su uvijek predavali predmetni nastavnici.Svi smo mi imali razvojnu psihologiju i znamo da gotovo i nema razlike izmedju desetogodisnjaka i jedanaestogodisnjaka prema tome ni to nije argument a to da se djeca nemogu prilagoditi predmetnim nastavnicima jos manji argument jer je predmetna nastava vec u 5 razredu a ima je i u nizim razredima, u zemljama evrope se predmetna spusta cak i u 4 i 3 razred.
-
zelenashica
#50 Re: 5.RAZRED UČITELJI ILI NASTAVNICI?nastavnici
Poštovani kolega,mislim da miješaš pojmove saržaj i decidan NPP.sajrus wrote:ovde se citavo vrijeme govori o krsenju zakona ako se 5 razred da predmetnoj ama ljudi uzmite pa procitajte zakon o osnovnom obrazovanju i odgouju tuzlanskog kantona gdje cl 71 eksplicitno kaze da nastavu od 1 do 4 razreda izvode ucitelji a od 5 do 9 predmetno nastavnici i dzaba mi ovde komentarisemo necije zelje zakon je jasan i kao takvog treba ga postovati dok se drugi ne donese mislim da je licemjerno pozivati se na zakon samo onda kada nam to odgovara a traziti njegovo krsenje onda kada nam ne odgovara. Svakom kantonu je zakonom dato pravo da regulise obrazovni sistem prema tome u tuzlanskom je tako i to ne sad nego se taj zakon krsi vec 3 godine a na stetu predmetnih nastavnika.M islim da treba realno sagledati stvari bez obzira na to sto se svi bore za egzistenciju iako se neki kriju iza interesa djece jer drugih valjanih argumenata nemaju.Ako se osvrnemo na nastavne sadrzaje u 5 devet vidi se da su to sadrzaji isti kao sto su bili iz 5 osam gdje su uvijek predavali predmetni nastavnici.Svi smo mi imali razvojnu psihologiju i znamo da gotovo i nema razlike izmedju desetogodisnjaka i jedanaestogodisnjaka prema tome ni to nije argument a to da se djeca nemogu prilagoditi predmetnim nastavnicima jos manji argument jer je predmetna nastava vec u 5 razredu a ima je i u nizim razredima, u zemljama evrope se predmetna spusta cak i u 4 i 3 razred.
Sadržaji jesu isti ali ne i njihova "dubina".I u trećem razredu se obrađuju nastavne jedinke glagoli,imenice,zamjenice....ali i u četvrtom,petom,šestom.....samo se proširuju.Miješaš pojam NPP i nastavnih jedinki i sadržaja.
Ja moram priznati danas u rukama imala Okvirni Nastavni plan i program iz 2004.godine,kojeg parafrazira gospođa Ediba Pozderović u kojem su jasno navedeni smjerovi nastavnika koji mogu i treba da izvode svaki čas ponaosob.
Sve je prepušteno razrednoj nastavi,osim :vjeronauke i stranog jezika,te naglašeno da u izuzetnim slučajevima vještine mogu predavati predmetni nastavnici.
Kad si već tako siguran u svoj iskaz onda bi trebao biti siguran i u činjenicu da predmete :priroda i društvo NE MOŽE predavati nijedan predmetni nastavnik jer ne postoji nastavnički smjer za zvanje nastavnika tog predmeta.Kao i u činjenicu da ni u jednom nastavničkom smjeru predmetne nastave ne stoji ni naziv položenog ispita METODIKA PRIORODE I DRUŠTVA a kamoli u diplomi zvanje istog!
Stvar interesa ili ne,u mom ličnom slučaju griješiš.
Ja se za posao ne bojim!
Sa svojih desetak godina staža u prosvjeti moje radno mjesto na kantonu nije ugroženo.Istog se boje "nafilovani"i "neregularno" napriman kadar predmetne nastave.Boje se oni koji su došli po linijama stranaka,baba,tetaka,amidža i strina......JA NE.
Helem ostaje pitanje,da li ja se zalažem za razrednu nastavu zarad one iste razvojne psihologije ili zarad mjesta koje meni lično nije ugroženo.
Za kraj par podataka u skladu s temom.Posebno obrati paćnju na boldirani dio koji kaže "STRUČNO MIŠLJENJE",znači bez ličnog interesa....haman pa ti baš u ovo uvrsti lični interes.
Stručno mišljenje radne grupe - Pedagoški zavod Tuzla
Ministarstvo obrazovanja/naobrazbe, nauke/znanosti, kulture i sporta/športa TK
Samostalni Sindikat radnika osnovnog obrazovanja i odgoja TK
Aktiva direktora općine Tuzla
Na inicijativu Aktiva direktora općine Tuzla, savjetnici zaduženi za mrežu škola općine Tuzla su organizovali radni sastanak povodom dokumenta ''Izmjene i dopune NPP za I,II,III,IV,V,VI,VII,VIII,IX razred devetogodišnje osnovne škole u dijelu profila i stručne spreme nastavnika'' koji je objavljen u ''Službenim Novinama TK'' dana 28. decembra 2010. godine, broj 16.
Sastanak je održan dana 27.01.2011. godine u prostorijama Pedagoškog zavoda. Na sastanku su uzeli učešće slijedeći predstavnici:
1. Mrzet Pozderović, predsjednik KO SSOOiO TK
2. Džemal Muratović, dopredsjednik KO SSOOiO TK
3. Senada Pepeljak, predsjednica Vijeća roditelja TK
4. Šerak Vildana, član Vijeća roditelja TK
5. Begić Amira, član Vijeća roditelja TK
6. Enes Huseinagić, predsjednik Aktiva direktora općine Tuzla
7. Nedim Sivčević, predstavnik Aktiva direktora općine Tuzla
8. Ediba Pozderović, savjetnik PZ zadužena za mrežu škola općine Tuzla
9. Ramiz Nurkić, savjetnik PZ
10. Ankica Grgić-Mišković, savjetnik PZ zadužena za općinu Tuzla
11. Sead Jahić, savjetnik PZ zadužen za mrežu škola Gračanica
Učesnici su došli do slijedećih zaključaka:
1. Staviti van snage objavljene ''Izmjene i dopune NPP za I,II,III,IV,V,VI,VII,VIII,IX razred devetogodišnje osnovne škole u dijelu profila i stručne spreme nastavnika'', koji se odnosi na profil i stručnu spremu nastavnika u 5. razredu.
2. Formirati Komisiju za analizu NPP u II i III trijadi koja treba da djeluje u skladu sa Koncepcijom devetogodišnjeg obrazovanja i Okvirnim NPP.
3. Formirati Komisiju za izradu Pedagoških standarda u skladu sa Koncepcijom devetogodišnjeg obrazovanja i Okvirnim NPP.
FBiH KONCEPCIJA
Trijade – ciklusi po razredima
U I – 1.,2.,3.
U II – 4.,5.,6.
U III – 7.,8.,9.
- Izborna nastava – predviđena – tj. predmeti koji učenici biraju da uče, obično unutar propisane grupe predmeta (U OVU GRUPU NE PRIPADA NITI VJERONAUKA NITI RELIGIJSKA KULTURA). Napomena: potrebno je definisati šta Kantonalnim ministarstvima znači izborna nastava, da li je u funkciji nametanja ili izbora u smislu profesionalnog usmjeravanja učenika.
- fakultativna – ako žele da uče određene predmete .
čl.37 uredbe pravilnikom
U 1.,2.,3.,4., – razredna nastava-učitelj i predmetna za strani jezik
5.- razredna i predmetna – kombinovano i to strani jezik, muzičko i eventualno sparm specifičnosti škole za likovno i tjelesno.
Ps.Poštovani kolega jako mi je žao što Vam moram skrenuti pažnju,ali bar na ovakvim temama, kao prosvjetni radnik bi trebali povesti malo više računa o pravopisu.