5 pozitivnosti u periodu '90-'13?
- madner
#451 Re: 5 pozitivnosti u periodu '90-'13?
Dobro, knjiga je glupa ali to nije zlocin. 
- Gojeni H
#452 Re: 5 pozitivnosti u periodu '90-'13?
Liberalism wrote:imas u presudi Vrhovnog suda SFRJ.madner wrote:Ne sjede, evo Dodo redovno poziva na rusenje ustavnog poretka.
Poznato je da sam ljubitelj lika i djela Alije, no sta je konkretno htio uraditi da lezi u zatvoru? Osim sto je sanjao o drustvenoj revoluciji?
Alija je imao cilj da disciplinira komunisticke muslimane i da uz pomoc Irana uspostavi pravi siitski islam na području SFRJ. I uz pomoc iranskih revolucionara ako treba.
Pa ti ako mislis da to nije kaznjivo djelo, probaj nekako javno poslati pismo Iranskoj vladi i da trazis od njih da podrže revoluciju u Bosni koja bi imala za cilj uvodjenje serijata pa ces viditi sta je konkretno sta nije.
Paaaaa ....ma, ne vrijedi.
-
aut
#453 Re: 5 pozitivnosti u periodu '90-'13?
Pozitivno, možda to što su mi otvorene oči glede toga šta su dojučerašnje komšije i poznanici spremni uraditi.
A osim toga, ne pada mi napamet ništa drugo pozitivno u ovom periodu.
A osim toga, ne pada mi napamet ništa drugo pozitivno u ovom periodu.
- Liberalism
#454 Re: 5 pozitivnosti u periodu '90-'13?
Ovo drustvena revolucija je bas orginalno. Kud se nisi ranije sjetio pa da kazes Aliji da se vadi na to.Gojeni H wrote:Dao onoj gospoji da procita knjigu.madner wrote:Ne sjede, evo Dodo redovno poziva na rusenje ustavnog poretka.
Poznato je da sam ljubitelj lika i djela Alije, no sta je konkretno htio uraditi da lezi u zatvoru? Osim sto je sanjao o drustvenoj revoluciji?
- madner
#455 Re: 5 pozitivnosti u periodu '90-'13?
Pa procitao sam knjigu koju je dostavio Irancima.
Uglavnom veze nema sa Bosnom, vidi se da je vise razmisljao o Arapima. Klasicni levat, ali opet to nije kazneno djelo.
Uglavnom veze nema sa Bosnom, vidi se da je vise razmisljao o Arapima. Klasicni levat, ali opet to nije kazneno djelo.
- Dozer
#456 Re: 5 pozitivnosti u periodu '90-'13?
@Detroit-Mercy
U stvari, dao si najbolji odgovor na pitanje iz teme, a koji se moze sazeti u jednu jedinu recenicu - nista pozitivno nisu uradili.
U stvari, dao si najbolji odgovor na pitanje iz teme, a koji se moze sazeti u jednu jedinu recenicu - nista pozitivno nisu uradili.
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#457 Re: 5 pozitivnosti u periodu '90-'13?
Havatar wrote:fantom slobode wrote:daddy-kool wrote:Pogrešno posmatrate pitanje.
Kao da pitate nekog ko je ostalo invalid u nekoj nesreći, da li mu je bilo bolje prije nesreće ili ipak ima nešto i sada pozitivno. I kada on kaže da je sretan da je preživio, vi ga popljujete sa "vidi kakav ti je život sada, a kakav je divan prije bio".![]()
A to je bas tako. Neki se svjesno bave sa tim.
To je to. Tema je tako postavljena i u tom pravcu se vodi. Ko iskoči, taj je kleronacionalista.
- Havatar
#458 Re: 5 pozitivnosti u periodu '90-'13?
Etno-nacionalista..
- Drvosjeca iz Dejcica
#459 Re: 5 pozitivnosti u periodu '90-'13?
Stvar je što mi istom problemu nastupamo sa dijametralno suprotnih strana. Vi govorite dobro je kako je moglo biti, pa onda opletete po ratu. Jeste imate pravo, sa te strane dobro je, ne puca se, imamo šta jesti, skucka se i za garderobe, mobitela...jebiga nije loše, u pet deka sa susjednim državama koje nisu bile u ratu. A tema bi trebala ići u smijeru 5 pozitivnosti od 90-tih pa na ovamo. Evo imamo Kanton Sarajevo, kantone gdje nema tih kočnica (Dodika) pa i tamo nisu u stanju uraditi jednostavne stvari. Evo uzmi Gras, uzmi problem pasa, uzmi bilo koju jebenu stvar oni nisu u stanju uraditi ni milimetar. Šta ćemo na ljeto sa požarima i šta smo to uradili kao društvo po tom pitanju u zadnje 4 godine? NIŠTA E to je problem, bivši sistem bi to riješio silom ili milom.detroit-mercy wrote:Problem je sto rat nikada nije zavrsen, rat je presjecen nekim Daytonom u kome su svi dobili ali i izgubili. Na sve to dodas i okruzenje u kojem fakat pola stanovnistva drzave bi radije da budu dio drugih drzava i gdje ti druge drzave i dan danas ispod stola igraju prljave igre.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Ne može rat biti izgovor 50 godina, ok 20, mora se jednom krenuti naprijed. Upravo zaostajanje BiH naspram ostalih zemalja iz okruženja koje su imale rigidnije sisteme u prošlosti je argument više za nakaradnost i apsurd ovog sistema u kojem živimo.Havatar wrote: Nijedna od tih zemalja nije imala rat nakon komunizma ( osim Hrvatske) niti su sada te zemlje uredjene tako da oni koji zele da te zemlje nema imaju mogucnost da blokiraju tu drzavu i njen napredak a upravo je to posljedica toga sto su sve poluge bivse drzave date jednoj od strana da bi sprovodila svoje ciljeve a znamo da ne postoji ni jedan takav primjer kad su u pitanju Albanija i bivse zemlje Sovjetskog Saveza i Cehoslovacke. Sto se tice rada , sposobnosti i mijenjanja trenutnog stanja ljudi u BIh sada imaju mogucnost da promijene svoje stanje a da u ostali u krnjoj Jugoslaviji (Velikoj Srbiji) tu mogucnost ne bi imali nego bi morali da se bore za stvari koje sada Bosnjaci u Bosni vec imaju ostvarene.
I onda poredjenja sa susjednim drzavama, sa kojim sa Hrvatskom koja je svoje pitanje rijesila tako sto je protjerala skoro sve Srbe iz Hrvatske i svhih ovih godina je sve radila da se ne vrate. Ili poredjenje i sa jebenin Kosovoma gdje je 90% Albanaca sa sirkoim konsenzusom ili sa Srbijom sa 90% Srba u drzavi
i gdje je etnicki balans te drzave dobro narusen .
Sta bi ti licno uradio da unaprijedis sistem u kome ti covjek koji lopatom uzima izbore u PCu jednostavno kaze boli me kurac za 45 milja eura jer ionako su trebali ici drzavi. Je li ti o toj drzavi pricas. Je li pricas o drzavi u kojoj je sve radjeno da do povratka nikada ne dodje, pa hebote ljudi vec dvaest godina sjede na grobnici sa hiljadu tijela i niko da o tome progovori punih 20 godina. Je li o toj drzavi pricas, o drzavi u kojoj notorne ratne zlocince docekuju kao heroje
.
I kada neko gore kaze, pa sve smo to imali i prije, sta je to sto smo imali i prije.
Sta bi bilo da je eto Nijaz pobijedio na izborima, rata ne bi bilo, prosli bi neokrznuti
. Zar neko stvarno misli da bi ovamo Srbija i Hrvatska ratovali a mi eto neokrznuti prosli
.
Covjece, nama je bilo namijenjeno totalno unistenje i pravo je cudo kako je ona saka jada i bijede uspjela da se iskoprca i dobije ikakvu drzavu, pored vise nego dobrih susjeda i impotentne svjeske zajednice.
Jeste li stvarno svjesni u kojim smo mi to govnima bili, je li to neko ovdje stvarno misli da se nas bilo sta pitalo glede raspada Jugeili da smo mi imali neki odlucujuci uticaj na to. I ovaj rat sto smo imali je u principu bio pokusaj razgranicavanja Hrvatske i Srbije. Eto Srbi iz Bosne bi mirno sjedili dok u Hrvatskoj traje rat u Krajini ili Hrvati iz Bosne bi mirno gledali kakoj e trecina Hrvatske okupirana
.
Ne mogu da se nacudim nekim ljudima i nacinu kako razmisljaju.
Naravno da je svako svjestan i lopovluka i korupcije i nepotizma i neznanja, ali ljudi bozijij, Hrvatska koja nema istih problema kao mi (normalna drzava) se u kostac sa Sanaderom i Sanaderovicima uhvatila tek 20 godina nakon pocetka rata, a svo vrijeme su drzava sa velikom D u odnosu na nas. Srbija, tek pokusava da nesto uradi po tom pitanju a za nas su Drzava sa D na kvadrat. Da je stanje kod nas kao i u Hrvatskoj, vjerovatno bi i kod nas na red dosla pitanja kao sto je lopovluk i kriminal i bogacenje ali u ovom stanju u kome se i ne zna je li ima drzave ili nema, normalno je da ce najveci sljam isplivati na povrsinu i loviti u mutnom koliko moze.
Neka mi bilo ko od vas pokze i jednu drzavu slicnu BiH, u polozaju u kome je BiH i kakvo je stanje u toj drzavi.
Na kraju, drzava se ne dobija preko noci, u pojedinim zemljama su generacije krvarile da dobiju drzavu i dan danas krvare, samo kod nas bi izgleda da se dobije drazava na guzove i da se u tom procesu ne daj boze da se ne ugrozi odlazak na godisnji ili pokoji dernek.
- KatarinaKosaca
#460 Re: 5 pozitivnosti u periodu '90-'13?
Havatar wrote:Etno-nacionalista..
-
Bodkin
#461 Re: 5 pozitivnosti u periodu '90-'13?
kako su se zbili redovi. pucaju se palcevi gore sa svih strana. rovovska bitka do zadnjeg nacionalno osvjestenog forumasa 
- Dozer
#462 Re: 5 pozitivnosti u periodu '90-'13?
Paaaa...ako ne znate sta znaci "etno-nacionalista", sta vam ja mogu... Onda se malo dodatno edukujte. 
Ukratko - u BiH nisu "nacionalisti", nego etno-nacionalisti.
- fantom slobode
#463 Re: 5 pozitivnosti u periodu '90-'13?
pocni sa edukacijom.Dozer wrote:Paaaa...ako ne znate sta znaci "etno-nacionalista", sta vam ja mogu... Onda se malo dodatno edukujte.
- KatarinaKosaca
#464 Re: 5 pozitivnosti u periodu '90-'13?
A kleronacionalisti nisu? Sve ateistiDozer wrote:Paaaa...ako ne znate sta znaci "etno-nacionalista", sta vam ja mogu... Onda se malo dodatno edukujte.
E, kao da niste toliko hvaljene Titine škole završili, slabo to ide. Jal je bilo štele kao djeci funkcionera
- Dozer
#465 Re: 5 pozitivnosti u periodu '90-'13?
Etno-nacionalista nije nuzno i klero-nacionalista 
- KatarinaKosaca
#466 Re: 5 pozitivnosti u periodu '90-'13?
Nije nužno, ali može biti. Utoliko je pogrešno reći da su u BIH etnonacionalisti, jer u BIH su i kleronacionalisti. Jedno ne isključuje drugo.Dozer wrote:Etno-nacionalista nije nuzno i klero-nacionalista
-
detroit-mercy
#467 Re: 5 pozitivnosti u periodu '90-'13?
Ko smo to mi je prvo pitanjeDrvosjeca iz Dejcica wrote:Stvar je što mi istom problemu nastupamo sa dijametralno suprotnih strana. Vi govorite dobro je kako je moglo biti, pa onda opletete po ratu. Jeste imate pravo, sa te strane dobro je, ne puca se, imamo šta jesti, skucka se i za garderobe, mobitela...jebiga nije loše, u pet deka sa susjednim državama koje nisu bile u ratu. A tema bi trebala ići u smijeru 5 pozitivnosti od 90-tih pa na ovamo. Evo imamo Kanton Sarajevo, kantone gdje nema tih kočnica (Dodika) pa i tamo nisu u stanju uraditi jednostavne stvari. Evo uzmi Gras, uzmi problem pasa, uzmi bilo koju jebenu stvar oni nisu u stanju uraditi ni milimetar. Šta ćemo na ljeto sa požarima i šta smo to uradili kao društvo po tom pitanju u zadnje 4 godine? NIŠTA E to je problem, bivši sistem bi to riješio silom ili milom.detroit-mercy wrote:Problem je sto rat nikada nije zavrsen, rat je presjecen nekim Daytonom u kome su svi dobili ali i izgubili. Na sve to dodas i okruzenje u kojem fakat pola stanovnistva drzave bi radije da budu dio drugih drzava i gdje ti druge drzave i dan danas ispod stola igraju prljave igre.Drvosjeca iz Dejcica wrote:[
Ne može rat biti izgovor 50 godina, ok 20, mora se jednom krenuti naprijed. Upravo zaostajanje BiH naspram ostalih zemalja iz okruženja koje su imale rigidnije sisteme u prošlosti je argument više za nakaradnost i apsurd ovog sistema u kojem živimo.
I onda poredjenja sa susjednim drzavama, sa kojim sa Hrvatskom koja je svoje pitanje rijesila tako sto je protjerala skoro sve Srbe iz Hrvatske i svhih ovih godina je sve radila da se ne vrate. Ili poredjenje i sa jebenin Kosovoma gdje je 90% Albanaca sa sirkoim konsenzusom ili sa Srbijom sa 90% Srba u drzavi
i gdje je etnicki balans te drzave dobro narusen .
Sta bi ti licno uradio da unaprijedis sistem u kome ti covjek koji lopatom uzima izbore u PCu jednostavno kaze boli me kurac za 45 milja eura jer ionako su trebali ici drzavi. Je li ti o toj drzavi pricas. Je li pricas o drzavi u kojoj je sve radjeno da do povratka nikada ne dodje, pa hebote ljudi vec dvaest godina sjede na grobnici sa hiljadu tijela i niko da o tome progovori punih 20 godina. Je li o toj drzavi pricas, o drzavi u kojoj notorne ratne zlocince docekuju kao heroje
.
I kada neko gore kaze, pa sve smo to imali i prije, sta je to sto smo imali i prije.
Sta bi bilo da je eto Nijaz pobijedio na izborima, rata ne bi bilo, prosli bi neokrznuti
. Zar neko stvarno misli da bi ovamo Srbija i Hrvatska ratovali a mi eto neokrznuti prosli
.
Covjece, nama je bilo namijenjeno totalno unistenje i pravo je cudo kako je ona saka jada i bijede uspjela da se iskoprca i dobije ikakvu drzavu, pored vise nego dobrih susjeda i impotentne svjeske zajednice.
Jeste li stvarno svjesni u kojim smo mi to govnima bili, je li to neko ovdje stvarno misli da se nas bilo sta pitalo glede raspada Jugeili da smo mi imali neki odlucujuci uticaj na to. I ovaj rat sto smo imali je u principu bio pokusaj razgranicavanja Hrvatske i Srbije. Eto Srbi iz Bosne bi mirno sjedili dok u Hrvatskoj traje rat u Krajini ili Hrvati iz Bosne bi mirno gledali kakoj e trecina Hrvatske okupirana
.
Ne mogu da se nacudim nekim ljudima i nacinu kako razmisljaju.
Naravno da je svako svjestan i lopovluka i korupcije i nepotizma i neznanja, ali ljudi bozijij, Hrvatska koja nema istih problema kao mi (normalna drzava) se u kostac sa Sanaderom i Sanaderovicima uhvatila tek 20 godina nakon pocetka rata, a svo vrijeme su drzava sa velikom D u odnosu na nas. Srbija, tek pokusava da nesto uradi po tom pitanju a za nas su Drzava sa D na kvadrat. Da je stanje kod nas kao i u Hrvatskoj, vjerovatno bi i kod nas na red dosla pitanja kao sto je lopovluk i kriminal i bogacenje ali u ovom stanju u kome se i ne zna je li ima drzave ili nema, normalno je da ce najveci sljam isplivati na povrsinu i loviti u mutnom koliko moze.
Neka mi bilo ko od vas pokze i jednu drzavu slicnu BiH, u polozaju u kome je BiH i kakvo je stanje u toj drzavi.
Na kraju, drzava se ne dobija preko noci, u pojedinim zemljama su generacije krvarile da dobiju drzavu i dan danas krvare, samo kod nas bi izgleda da se dobije drazava na guzove i da se u tom procesu ne daj boze da se ne ugrozi odlazak na godisnji ili pokoji dernek.
Drugo, ja sam sasvim jasno podvukao da u ovakvim uslovima gdje u principu mi i nemamo neke drzave na povrsinu isplivaju sva govna. I ne poredi nas sa bivsim sistemom jer bivsi sistem je radio na drugim principima. Ovdje ti jedna jebena pjevaljka uzvikuje za Dom Spremni i drzava ili sistem nema nacina da je kazni jer odmah idu instrumenti zastite i pozivanje na ugrozenost (ne mislim da ovim ciljam niti na jedan narod) dok bi u bivsem sistemu zavrsila na vjesalima. Jednostavno, mi smo duboko podijeljeno drustvo, failed state kako nas neki zovu, i ti onda ocekujes da se drustvo hvata u kostac sa problemima pasa a ovamo nezna ni koliki je rok trajanja drzave. Perfektno okruzenje za muljatore. Drustvo je to koje treba da se izbori sa ovim devijacijama ali pitanje je kako uspostaviti normalno drustvo u drzavi kakva je BiH kada nam je prvo hebeni ustav (kojeg su napisali stranci) diskriminitatorski i u kojem ne postoji siri konsenzus oko toga kakvu drzavu hocemo, do toga da je drustvo vise preokupirano rokom trajanja drzave od nekih osonovnih problema.
- Dozer
#468 Re: 5 pozitivnosti u periodu '90-'13?
Tacno tako.
Ovdje su i jedni i drugi isprepleteni, a cesto su u jednom paketu.
Ovdje su i jedni i drugi isprepleteni, a cesto su u jednom paketu.
- Drvosjeca iz Dejcica
#469 Re: 5 pozitivnosti u periodu '90-'13?
Pa vi što branite ovaj sistem.detroit-mercy wrote: Ko smo to mi je prvo pitanjeili ko sam to ja
.
Drugo, ja sam sasvim jasno podvukao da u ovakvim uslovima gdje u principu mi i nemamo neke drzave na povrsinu isplivaju sva govna. I ne poredi nas sa bivsim sistemom jer bivsi sistem je radio na drugim principima. Ovdje ti jedna jebena pjevaljka uzvikuje za Dom Spremni i drzava ili sistem nema nacina da je kazni jer odmah idu instrumenti zastite i pozivanje na ugrozenost (ne mislim da ovim ciljam niti na jedan narod) dok bi u bivsem sistemu zavrsila na vjesalima. Jednostavno, mi smo duboko podijeljeno drustvo, failed state kako nas neki zovu, i ti onda ocekujes da se drustvo hvata u kostac sa problemima pasa a ovamo nezna ni koliki je rok trajanja drzave. Perfektno okruzenje za muljatore. Drustvo je to koje treba da se izbori sa ovim devijacijama ali pitanje je kako uspostaviti normalno drustvo u drzavi kakva je BiH kada nam je prvo hebeni ustav (kojeg su napisali stranci) diskriminitatorski i u kojem ne postoji siri konsenzus oko toga kakvu drzavu hocemo, do toga da je drustvo vise preokupirano rokom trajanja drzave od nekih osonovnih problema.
- Deleter
#470 Re: 5 pozitivnosti u periodu '90-'13?
19 brzih stranica koje su precizno pokazale stanje svijesti i razumijevanja stvarnih problema BiH i pogotovo nacina njihovog rjesavanja.
Svaka casto Dozeru na temi, ali i Drvosjeci iz Dejcica, Liberalismu, Bodkinu i Madneru koji su izgleda jedini koji su shvatili o cemu se govori.
Neki drugi stari forumasi su na ovoj temi strasno pali...
Edit: Jadna nam je majka svima u BiH ako i vecina naroda (ne)razmislja i (ne)shvata stvari kao pojedini ovdje.
Svaka casto Dozeru na temi, ali i Drvosjeci iz Dejcica, Liberalismu, Bodkinu i Madneru koji su izgleda jedini koji su shvatili o cemu se govori.
Edit: Jadna nam je majka svima u BiH ako i vecina naroda (ne)razmislja i (ne)shvata stvari kao pojedini ovdje.
-
detroit-mercy
#471 Re: 5 pozitivnosti u periodu '90-'13?
Ko kaze da ja ista branim. Ti prvo govoris o da je ranije bilo bolje, ok ja se slazem sa tim. Ali onda tvoje poredjenje vise nije isto, jer poredis kruske i jabuke.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Pa vi što branite ovaj sistem.detroit-mercy wrote: Ko smo to mi je prvo pitanjeili ko sam to ja
.
Drugo, ja sam sasvim jasno podvukao da u ovakvim uslovima gdje u principu mi i nemamo neke drzave na povrsinu isplivaju sva govna. I ne poredi nas sa bivsim sistemom jer bivsi sistem je radio na drugim principima. Ovdje ti jedna jebena pjevaljka uzvikuje za Dom Spremni i drzava ili sistem nema nacina da je kazni jer odmah idu instrumenti zastite i pozivanje na ugrozenost (ne mislim da ovim ciljam niti na jedan narod) dok bi u bivsem sistemu zavrsila na vjesalima. Jednostavno, mi smo duboko podijeljeno drustvo, failed state kako nas neki zovu, i ti onda ocekujes da se drustvo hvata u kostac sa problemima pasa a ovamo nezna ni koliki je rok trajanja drzave. Perfektno okruzenje za muljatore. Drustvo je to koje treba da se izbori sa ovim devijacijama ali pitanje je kako uspostaviti normalno drustvo u drzavi kakva je BiH kada nam je prvo hebeni ustav (kojeg su napisali stranci) diskriminitatorski i u kojem ne postoji siri konsenzus oko toga kakvu drzavu hocemo, do toga da je drustvo vise preokupirano rokom trajanja drzave od nekih osonovnih problema.U suštini običan narod se nije ni pitao već je kao i uvijek slušao voljene vođe i dobio to što je tražio. Razumijem ja vrlo dobro uzrok ovakvog stanja ali onda nemojte tvrditi da je danas bolje nego što je bilo prije jer nije tako. Problem je što to ljudi odmah shvate kao eto napada Bošnjake jer ko biva ako kažeš da je ranije bilo bolje odmah si anam oni. Poznato zar ne?
U medjuvremenu desile su se mnoge stvari, drzava koje je BiH bila clanica se je raspala u krvi, ako cemo gledati na krivce realno je reci da smo mi iz BiH ponajmanje krivi za taj krvavi raspad. Pa onda hronologijom dogadja dolazimo do ratova u Sloveniji, Hrvatskoj i onda BiH. U BiH imas rat koji fakticiki razara kompletnu srtukutu BH drustva, na BH teritoriju rat vode fakticki dvije susjedne drzave. Onda dolazi dirigovani mir koji je sve samo ne pravedan mir. U tom dirigovanom miru imamo stanje ni rata ni mira, stanje u kome ni sam neznamo da li imamo drzavu ili ne, stanje u kome ti u parlamentu sjede ljudi koji otvoreno kaze da je za njih ovo samo prelazna faza i koji sebe vide u drugoj drzavi.
I onda kao kazes pa narod se nista ne pita, a kada se je to narod pitao. Je li se u bivsoj Jugi npr. narod pitao za nesto.
Nacin na koji je postavljeno ovo pitanje je takav da odgovor mozes dati bez puno razmisljanja ali scenario se je promijenio.
Da li je nesto bolje ili gore mozes porediti kada pricas o istoj stvari. Da je npr. Juga ostala cijela i da su se desile "demokratske promjene" u okviru te drzave onda bi mogli da izmjerimo da li su takve promjene u BiH donijele nesto bolje ili gore.
Ovako, tvoje polazne osnove su sasvim drugacije. Pa hebote, u BiH si imao i imas i dan danas visoke predstavnike koji su fakat silom morali da utjeruju neke stvari koje se podrazumijevaju u svakoj normalnoj drzavi.
E sad ce onda ona o klero nacioalistima, ja ti kazem da nije bitno ko je u Sarajevu sjedio, SDP, KPJ, Nasa Stranka, Halid Beslic, Mirza Delibasic da to nista ne bi promijenilo, da ti konsenzus o nekim osnovnim pitanjima drzave nikada ne bi moga postici sa separtistima.
I ovo nema nista sa etnonacionalizmom ili klerofasizmom ili kurcima palcima, u BiH imas dva suprostavljena koncepta na sceni, unitaristi i separtisti i borbu koja traje medju njima.
A usporedbe tipa, eto prije sam isao na odmor a sada ne idem su usporedbe za malu djecu.
- Dozer
#472 Re: 5 pozitivnosti u periodu '90-'13?
@Detroit
Sve dobro kazes, slazem se, ali to se odnosi na period od prije 10-ak godina.
Danas je situacija bitno drugacija, i sto se tice spornih susjednih drzava (koje jesu radile sve sto si rekao), ali jos vise sto se tice unutrasnjeg stanja u BiH.
Vec rekoh - sutra da se nekadasnjim separatistima ponudi da se otcijepe, to se ne bi desilo upravo jer oni ne bi htjeli.
Shvatite da oni danas u BIH rade dogovorno. Shvatite da oni vrlo dobro znaju da zavise jedni od drugih, i ako jedna od te tri etno-nacionalne oligarhije padne sa svojim politikama koje predstavljaju javnosti, tj. svojim etnijama, automatski i vrlo brzo padaju i ostale dvije jer vise nece postojati uzajamna uzrocno-posljedicna veza u kojoj oni za sve okrivljuju jedni druge.
Medjutim, ovaj pad se ne desava i ne treba desiti na drzavnom nivou vlasti, nego na lokalnom. U BiH su moc i pare dole, u opstinama i kantonima, a ne gore na entiteskom, i pogotovo drzavnom nivou.
Sve dobro kazes, slazem se, ali to se odnosi na period od prije 10-ak godina.
Danas je situacija bitno drugacija, i sto se tice spornih susjednih drzava (koje jesu radile sve sto si rekao), ali jos vise sto se tice unutrasnjeg stanja u BiH.
Vec rekoh - sutra da se nekadasnjim separatistima ponudi da se otcijepe, to se ne bi desilo upravo jer oni ne bi htjeli.
Shvatite da oni danas u BIH rade dogovorno. Shvatite da oni vrlo dobro znaju da zavise jedni od drugih, i ako jedna od te tri etno-nacionalne oligarhije padne sa svojim politikama koje predstavljaju javnosti, tj. svojim etnijama, automatski i vrlo brzo padaju i ostale dvije jer vise nece postojati uzajamna uzrocno-posljedicna veza u kojoj oni za sve okrivljuju jedni druge.
Medjutim, ovaj pad se ne desava i ne treba desiti na drzavnom nivou vlasti, nego na lokalnom. U BiH su moc i pare dole, u opstinama i kantonima, a ne gore na entiteskom, i pogotovo drzavnom nivou.
Last edited by Dozer on 12/12/2013 16:42, edited 1 time in total.
- KatarinaKosaca
#473 Re: 5 pozitivnosti u periodu '90-'13?
Hvala drugarice učiteljice što si došao da nas ocjeniš, ničim izazvan i ni od kog pozvan. Bez tvoje sručne procjene ovo ne bi bilo validnoDeleter wrote:19 brzih stranica koje su precizno pokazale stanje svijesti i razumijevanja stvarnih problema BiH i pogotovo nacina njihovog rjesavanja.
- Dozer
#474 Re: 5 pozitivnosti u periodu '90-'13?
Covjek ima pravo na misljenje Kaca, isto kao i ti i ja. Cemu patroniziranje?
Btw, ja se apsolutno slazem s njegovim P.S., tj. editom. Nazalost.
Btw, ja se apsolutno slazem s njegovim P.S., tj. editom. Nazalost.
- KatarinaKosaca
#475 Re: 5 pozitivnosti u periodu '90-'13?
Oh, što si postao demokratiĆanDozer wrote:Covjek ima pravo na misljenje Kaca, isto kao i ti i ja. Cemu patroniziranje?
Btw, ja se apsolutno slazem s njegovim P.S.. Nazalost.