5 najveci vojno politicki sila na svijetu.

Post Reply
scooby_dooby_doo

#151 Re: 5 najveci vojno politicki sila na svijetu.

Post by scooby_dooby_doo »

Ako cemo pojedinacno:
1.USA
2.Rusija
3.Kina
4.Izrael
5.Indija/Turska/Vel.Britanija
EDIT:5 mjesto gutavo pravo :run:
Last edited by scooby_dooby_doo on 14/07/2013 23:49, edited 1 time in total.
animals

#152 Re: 5 najveci vojno politicki sila na svijetu.

Post by animals »

razum wrote:ja nista ne razumijem kad je turska u pitanju,,covjek je postavio temu pet 5 najveci svjetskih vojno politicki sila u svijetu 5 ,,nije 10 15 20 30..
Ma kutak se nesto zanio, cudi me kako nije nigdje stavio Grcku, jer je i ona u rangu sa Turcima :D e sad koje mjesto, mislim 99 i 100-to
animals

#153 Re: 5 najveci vojno politicki sila na svijetu.

Post by animals »

scooby_dooby_doo wrote:Ako cemo pojedinacno:
1.USA
2.Rusija
3.Kina
4.Izrael
5.S.Koreja/Pakistan

E sad Koreja i Pakistan imaju politicki utjecaj u svijetu :-)
scooby_dooby_doo

#154 Re: 5 najveci vojno politicki sila na svijetu.

Post by scooby_dooby_doo »

animals wrote:
1.USA
2.Rusija
3.Kina
4.Izrael
5.S.Koreja/Pakistan

E sad Koreja i Pakistan imaju politicki utjecaj u svijetu :-)
Ma dobro ja sam see zeznuo..mislio sam na nekaj drugo.. :D
razum

#155 Re: 5 najveci vojno politicki sila na svijetu.

Post by razum »

1.USA
2.Rusija
3.Kina
4.Izrael
5.Indija/Turska/Vel.Britanija
EDIT:5 mjesto gutavo pravo :run:
indija i turska imaju vojno politicku moc u svijetu kao britanija,,,ok vazi..
melac

#156 Re: 5 najveci vojno politicki sila na svijetu.

Post by melac »

kutak983O wrote:
madner wrote:Inace vidim da se ignorise da u EU postoji Francusko Njemacka osovina, koja je osigurana i od raspada same EU. To je drzava od 140 miliona, sa vrhunskom tehnologijom.

Francuska radi sta hoce po Africi.
Francuska i Njemacka osovina? Ne postoje dvije zemlje u evropi koje su vise ratovale u proslom vijeku i koje manje podnose od te dvije. Pored toga Njemacka je koljevka Protestantizma a Francuska je katolicka zemlja; totalno drugi mentalitet.
Baš naprotiv, te dvije zemlje danas imaju jako velik obim trgovine, mislim najveći poslije Kine i SAD-a. Po istraživanjima Francuzi i Nijemci gledaju jako pozitivno jedni na druge.
Fudo Bosna

#157 Re: 5 najveci vojno politicki sila na svijetu.

Post by Fudo Bosna »

animals wrote:
razum wrote:ja nista ne razumijem kad je turska u pitanju,,covjek je postavio temu pet 5 najveci svjetskih vojno politicki sila u svijetu 5 ,,nije 10 15 20 30..
Ma kutak se nesto zanio, cudi me kako nije nigdje stavio Grcku, jer je i ona u rangu sa Turcima :D e sad koje mjesto, mislim 99 i 100-to

Grčka u rangu sa Turcima, po kojem mjerilu? Turska je 2 ili 3 vojna sila NATO pakta, a ti je porediš sa Grčkom. Halooo? Ili , svaka čast Izraelu, ali da ima aviona koliko i vojnika, kako jedna tako mala državica, govorim o konvencionalnom naoružanju, može uopšte biti adekvatna za uporedbu sa Turskom, koja ima 75 miliona stanovnika i najmočniji je američki NATO saveznik u tom dijelu svijeta?

Ne, Turska je na 99 mjestu a Hrvatska i Srbija su među prvih 5? :mrgreen:
newphoenix

#158 Re: 5 najveci vojno politicki sila na svijetu.

Post by newphoenix »

1. Amerika.
2. Velika Britanija.
3. Francuska.
4. Rusija.
5. Kina.

vojska se racuna samo ako se koristi u vanjske intervencije to radi USA,UK i Francuska.
PerverzMusharaf

#159 Re: 5 najveci vojno politicki sila na svijetu.

Post by PerverzMusharaf »

http://www.globalfirepower.com/countries-listing.asp

prema ovom sajtu Global Firepower postoji power index score (od nizeg ka vecem) koji pokazuje relativnu jačinu vojne moći zemlje na osnovu 40 ključnih faktora (tehnologija, logistika, sistemi, ljudstvo, itd.). prema tome rangirano je 68 zemalja prvih pet i njihov power index:

1. USA pwrindex 0.24
2. Russia 0.26
3. China 0.33
4. India 0.43
5. UK 0.51

Dakle, Amerika i Rusija su prilično blizu, Kina znatno dalje a Indija i UK daleko iza.Turska je 11, Izrael 13 (mislim da mu se ne računa nuklearno oružje koje Izrael zvanično nije priznao da ima a svi znamo da ima) Srbija 51, Hrvatska 54.
Blek Stena

#160 Re: 5 najveci vojno politicki sila na svijetu.

Post by Blek Stena »

PerverzMusharaf wrote:http://www.globalfirepower.com/countries-listing.asp

prema ovom sajtu Global Firepower postoji power index score (od nizeg ka vecem) koji pokazuje relativnu jačinu vojne moći zemlje na osnovu 40 ključnih faktora (tehnologija, logistika, sistemi, ljudstvo, itd.). prema tome rangirano je 68 zemalja prvih pet i njihov power index:

1. USA pwrindex 0.24
2. Russia 0.26
3. China 0.33
4. India 0.43
5. UK 0.51

Dakle, Amerika i Rusija su prilično blizu, Kina znatno dalje a Indija i UK daleko iza.Turska je 11, Izrael 13 (mislim da mu se ne računa nuklearno oružje koje Izrael zvanično nije priznao da ima a svi znamo da ima) Srbija 51, Hrvatska 54.
Pogledao sam listu za evropu i malo im je sve nelogicno. Svedska na 26 mjestu globalno a na spisku za najjace vojske evrope je uopste nema.
Pa onda nema Bjelorusije i Bugarske,Ceske, Finske i Norveske na listi za evropu. Doduse nema ni Rusije pa mozda racunaju samo centralni dio kontinenta. Nema logike da su Srbija i Hrvatska sa manje stanovnika bolje rangirane od Bugaske i Ceske. Dobro Bugarsku jbe ekonomija ali mislim da bi zbog clanstva u NATou trebala imati modernije naoruzanje?
talić

#161 Re: 5 najveci vojno politicki sila na svijetu.

Post by talić »

Nekad davno kad sam koristio "pravo i obavezu" i bio vojnik kapetan reče: " Nije tajna koliko imamo tenkova nego je tajna koliko ih je ispravno i kakav je moral vojnika".
Šta vrijede rusima avioni i tenkovi kada nemaju goriva da ih pokrenu.
Irak je imao oružje da se brani ali je moral bio nizak pa pola pilota prebježe.
Ne treba zaboraviti koliko je hitler proizveo novog oružja u toku rata i tako i treba posmatrati stvari.
Ako vojno političku silu gledamo kroz opremljenost, tehnološku razvijenost, ekonomsku razvijenost, logistiku ( vojnici trebaju i jesti), moral,... onda je vjerovatno najrealnije 1. USA, 2. Kina, 3. Njemačka, 4.Francuska, 5 V.Britanija,....
madner

#162 Re: 5 najveci vojno politicki sila na svijetu.

Post by madner »

Rangirate Kinu previsoko, vojno je jos patuljak.
Bodkin

#163 Re: 5 najveci vojno politicki sila na svijetu.

Post by Bodkin »

talić wrote:Nekad davno kad sam koristio "pravo i obavezu" i bio vojnik kapetan reče: " Nije tajna koliko imamo tenkova nego je tajna koliko ih je ispravno i kakav je moral vojnika".
Ne treba zaboraviti koliko je hitler proizveo novog oružja u toku rata i tako i treba posmatrati stvari.
Ako vojno političku silu gledamo kroz opremljenost, tehnološku razvijenost, ekonomsku razvijenost, logistiku ( vojnici trebaju i jesti), moral,... onda je vjerovatno najrealnije 1. USA, 2. Kina, 3. Njemačka, 4.Francuska, 5 V.Britanija,....
Buhah je sve sto cu reci za gorivo i rusiju
talić

#164 Re: 5 najveci vojno politicki sila na svijetu.

Post by talić »

Bodkin wrote:
talić wrote:Nekad davno kad sam koristio "pravo i obavezu" i bio vojnik kapetan reče: " Nije tajna koliko imamo tenkova nego je tajna koliko ih je ispravno i kakav je moral vojnika".
Buhah je sve sto cu reci za gorivo i rusiju
To što Rusija ima goriva ne znači da ga ima i vojska. Ruski piloti i tenkisti nemaju ni približan broj trenažnih sati koje bi trebali imati upravi zbog nedostatka goriva a o neispravnim tenkovima i avionima da i ne govorimo.
razum

#165 Re: 5 najveci vojno politicki sila na svijetu.

Post by razum »

hahhhahahahahha rusi nemaju gorivo da pokrenu,,hahahhahahahhhahahhhahahahahah,,jesil ti svjestan da rusija je druga na svijetu sa naftom odmah iza saudijske arabije..znaci najvise nafte na svijetu ima saudijska arabaija,a iza saudijske arabije na drugom mjestu je je rusija,,uzmi sajlu i objesi se ako si imalo svjestan sta si napisao :D.
razum

#166 Re: 5 najveci vojno politicki sila na svijetu.

Post by razum »

a gdje da ih pokrecu pojma ti nemas o zivotu,,jesil vidio kako ih pokrecu prema gruzija,,,ne lupaj gluposti majke ti rusija ima najvise naoruzanja na svijetu a ti pises nema goriva,,ajd na spavanje..
PerverzMusharaf

#167 Re: 5 najveci vojno politicki sila na svijetu.

Blek Stena wrote:
PerverzMusharaf wrote:http://www.globalfirepower.com/countries-listing.asp

1. USA pwrindex 0.24
2. Russia 0.26
3. China 0.33
4. India 0.43
5. UK 0.51

Pogledao sam listu za evropu i malo im je sve nelogicno. Svedska na 26 mjestu globalno a na spisku za najjace vojske evrope je uopste nema.
Pa onda nema Bjelorusije i Bugarske,Ceske, Finske i Norveske na listi za evropu. Doduse nema ni Rusije pa mozda racunaju samo centralni dio kontinenta. Nema logike da su Srbija i Hrvatska sa manje stanovnika bolje rangirane od Bugaske i Ceske. Dobro Bugarsku jbe ekonomija ali mislim da bi zbog clanstva u NATou trebala imati modernije naoruzanje?

srbija proizvodi i izvozi oruzje. bugarska nema nista svoje.
PerverzMusharaf

#168 Re: 5 najveci vojno politicki sila na svijetu.

rusi nemaju goriva, a amerikancima visok moral, sjajna logika
talić

#169 Re: 5 najveci vojno politicki sila na svijetu.

Post by talić »

Al se kače ko pijani za plot.
To što sam rekao da Rusi nemaju goriva da pokrenu tenkove i avione ne znači da me treba vrijeđati.
Rusi imaju 1,7 miliona vojnika (preko 500 000 oficira) koji jedu, piju,..primaju plaću u do prije par godina je stanje bilo katastrofalno. Kao što sam rekao dobar dio tehnike je bio u neispravnom stanju i vojska nije imala goriva za dovoljan broj sati leta.
A da,...... ti mister "Razum" uzmi govno pa pojedi ! :wink:
razum

#170 Re: 5 najveci vojno politicki sila na svijetu.

Post by razum »

talić wrote:Al se kače ko pijani za plot.
To što sam rekao da Rusi nemaju goriva da pokrenu tenkove i avione ne znači da me treba vrijeđati.
Rusi imaju 1,7 miliona vojnika (preko 500 000 oficira) koji jedu, piju,..primaju plaću u do prije par godina je stanje bilo katastrofalno. Kao što sam rekao dobar dio tehnike je bio u neispravnom stanju i vojska nije imala goriva za dovoljan broj sati leta.
niko te ne napada samo si lupso bezveze i to je to,,,kako moze biti da druga zemlja na svijetu po zalihama nafte nema goriva ,smijesno,,kako moze biti u mlitavi amerikanaca vojni moral visok a u temperamentni rusa nizak,,a to za neispravno naoruzanje ja mislim da je rusija jedina zemlja na svijetu sto ne voli sto ima toliko naoruzanje,,dovoljno je da samo 10 posto svog naoruzanja odrzavaju i obezbijedjeni su da ih nikad niko ne smije napasti,da te potsjetim u cijelom svijetu ima 17 hiljada nuklernih glava a od tih 17 hiljada deset hiljada drze rusi,,i to im jest opterecenje,ali et,,
PerverzMusharaf

#171 Re: 5 najveci vojno politicki sila na svijetu.

o čemu ti maštaš.

rusi su zadnja 2 rata dobili: u čečeniji i dijelovima gruzije gdje su htjeli uspostavili su svoju vlast.

amerikanci nisu postigli cilj iz ratova u afganistanu i iraku.

o moralu iz drugog svjestkog rata izlišno je i pričati...
lajkujMe

#172 Re: 5 najveci vojno politicki sila na svijetu.

Post by lajkujMe »

PerverzMusharaf wrote:
o čemu ti maštaš.

rusi su zadnja 2 rata dobili: u čečeniji i dijelovima gruzije gdje su htjeli uspostavili su svoju vlast.

A moras i posmatrati drugacije Americke ratove, oni su vodili 2 rata kao iz knjige gdje su nadmocno pobjedili. Ali nakon pobjede nije dosao kraj nego novi pocetak gerilja taktike, gdje su na stotine ili hiljade malih grupica napadale limitirano Americku vojsku a najvise sopstvene civile.
Ako sagledas Irak, gubici od 4000 vojnika u 10 godina i nije veliki broj, posmatraj II Svjetski rat, tada je znalo izginuti 10.000 ljudi na jednoj bojisnici u jednom danu.
Problem kod 4000 ljudi u 10 g. je sto se ne vidi kraj tome, ako ne odes, svaki dan ce neko da gine, i to stvara nervozu i osjecaj da nemozes pobjediti.
U Iraku, ti teroristi, ili eto pobunjenici nazovi ih kako hoces su imali daleko vece gubitke nego Ameri, skupo ih je kostalo da se Ameri sami povuku.

Sto se Rusa tice, oni su jedini rat gdje su okupirali trajno teretoriju imali u ceceniji, ali tamo su im karte bile savrsene jer postoji Rusko domicilno stanovnistvo, sto je otezalo stvaranje istih stvari kao u Iraku i Afganistanu. A eto Rusi su bili istjerani iz Afganista isto kao Ameri iz Iraka.
A rat protiv gruzije nije bio okupacioni, nego su se vrlo brzo nakon vojne premoci povukli.
detroit-mercy

#173 Re: 5 najveci vojno politicki sila na svijetu.

Post by detroit-mercy »

vivaldi wrote:i ko na kraju ide u play off? :D
Ko god da udje, Miami ce sa LeBarnonom da izdominira :D .
cyprus

#174 Re: 5 najveci vojno politicki sila na svijetu.

Post by cyprus »

Brate, 5 stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a... Bez dileme...
PerverzMusharaf

#175 Re: 5 najveci vojno politicki sila na svijetu.

lajkujMe wrote:
PerverzMusharaf wrote:
o čemu ti maštaš.

A moras i posmatrati drugacije Americke ratove, oni su vodili 2 rata kao iz knjige gdje su nadmocno pobjedili. Ali nakon pobjede nije dosao kraj nego novi pocetak gerilja taktike, gdje su na stotine ili hiljade malih grupica napadale limitirano Americku vojsku a najvise sopstvene civile.
Ako sagledas Irak, gubici od 4000 vojnika u 10 godina i nije veliki broj, posmatraj II Svjetski rat, tada je znalo izginuti 10.000 ljudi na jednoj bojisnici u jednom danu.
Problem kod 4000 ljudi u 10 g. je sto se ne vidi kraj tome, ako ne odes, svaki dan ce neko da gine, i to stvara nervozu i osjecaj da nemozes pobjediti.
U Iraku, ti teroristi, ili eto pobunjenici nazovi ih kako hoces su imali daleko vece gubitke nego Ameri, skupo ih je kostalo da se Ameri sami povuku.

Sto se Rusa tice, oni su jedini rat gdje su okupirali trajno teretoriju imali u ceceniji, ali tamo su im karte bile savrsene jer postoji Rusko domicilno stanovnistvo, sto je otezalo stvaranje istih stvari kao u Iraku i Afganistanu. A eto Rusi su bili istjerani iz Afganista isto kao Ameri iz Iraka.
A rat protiv gruzije nije bio okupacioni, nego su se vrlo brzo nakon vojne premoci povukli.
ljudstvo je potrošna roba bitno ne jasmo ostvarivanje političkih ciljeva.
Post Reply